Dodaj do ulubionych

Forum ekspertów - proszę o pomoc

13.02.02, 14:08
Właśnie wszedłem na forum Warszawa i tam działają forum ekspertów. Można
głosować m.in. na temat odbudowy zabytków stolicy, rozwoju Warszawy, utworzenia
województwa stołecznego ( !!!!). Na pytania forumowiczów odpowiadają wybitni
eksperci.
Czemu w Krakowie nie ma takiego forum?
Proponuję dwa forum ekspertów:
1. Inwestycje, komunikacja i rozwój Krakowa
2. Nowe ziemie w Małopolsce.

Proszę o wsparcie mnie w dążeniu do utworzenia takich forum.
podaję adresy, pod kóre można słać posty:
redakcja@krakow.agora.pl
forum@agora.pl
i w forum o forum.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • _hektor Re: Forum ekspertów - proszę o pomoc 13.02.02, 15:22
      no jakby też tzw. eksperci włączali się do dyskusji na forum to byłoby super.
      czyli ślepy następne maile!
    • _hektor Re: Forum ekspertów - proszę o pomoc 14.02.02, 20:27
      czyli, jeżeli wierzyć gazecie, już niedługo będziemy mogli sobie podyskutować z
      ekspertami.:)
      • malopolanin Re: Forum ekspertów - proszę o pomoc 14.02.02, 20:29
        Mam nadzieję. Mnie przede wszystkim intersuje właśnie komunikacja, inwestycje,
        i powiaty w Małopolsce. A Ciebie ?
        • _hektor Re: Forum ekspertów - proszę o pomoc 14.02.02, 20:34
          mnie komunikacja oczywiście, inwestycje też w to się zmieszczą. powiaty nie za
          bardzo, ale skoro mają najwięcej wpisów to powinny być.
          • malopolanin Re: Forum ekspertów - proszę o pomoc 14.02.02, 20:41
            To oprócz powiatów to samo :)
            • _hektor Re: Forum ekspertów - proszę o pomoc 14.02.02, 20:45
              a to Twoje zainteresowanie powiatami to tak z przypadku, czy są tego jakieś
              bardziej złożone powody?
              • malopolanin Re: Forum ekspertów - proszę o pomoc 15.02.02, 07:44
                Po prostu wiem, że z chwilą wejścia do UE tylko silne regiony będą mogły
                sprostać konkurencji unijnej. A o dzisiejszych wojewdztwach tego niestety nie
                można powiedzieć.
    • Gość: mimero Re: Forum ekspertów - proszę o pomoc IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.02, 22:31
      To jest bardzo cenna inicjatywa. Obawiam sie jednakże, ze niewielu ekspertów
      zasiada na czatach.
      Odnośnie inwestycji w Krakowie jak wiadomo sa dwie opcje,które nie mają za
      grosz woli by cokolwiek wynegocjować i są bardzo skrajne: tych którzy
      najchetniej oddaliby deweloperom, no może nie Rynek i Sukiennice, ale już
      Planty - czemu nie?, Błonia w każdym razie na pewno, oraz tych którzy bronią
      kazdej rzeczy wybudowanej, załozonej, stworzonej, przed drugą wojną. Nie jestem
      póki co ekspertem, ale zdroworozsadkowo rzecz biorą można powiedzięc co
      nastepuje: Kraków bardzo potrzebuje sensownych inwestycji, rzecz w tym by były
      one realizowane z głową i faktycznie dla dobra miasta, poszczególnych dzielnic
      etc. (Zabłocie np.czy inne tereny poprzemysłowe), a nie w wyniku nieoficjalnych
      układzików, zcy chorych ambicji postawienia sobie pomnika w centrum zabytkowego
      maista. Przy tym wszystkim z cała penościa ciązy na nas obowiązek (chyba nas
      przerastający) chronienia wszystkiego co cenne, a co pozostawiły nam poprzednie
      pokolenia - co świadczy o naszej tożsamości. Jak trudne jest to zadanie mogę
      poprzeć przykladem: z wykształcenia jestem konserwatorem dzieł sztuki - podam
      więc przyklad nawiązujący do nowego czatowego tematu z graffiti: na elewacjach
      Collegium Novum, poczas prac konserwatorskich odsłonięto relikty napisów
      (graffiti) wykonanych przez strajkujacych w latach 80.Pytanie; zostawić, czy
      usunąć? Przecież te wszystkie napisy powstające w czasach stanu wojennego to
      też swiadectwo historii...
      Ciągle też w swych wypowiedziach podkreślam; inwestować ale nie kosztem
      nieszczenia tego, co warte ochrony.Problem w tym że dla większości krakowian,
      wart ochrony jest Wawel, ale widok dookoła niego, panorama wzgórza, nie ma
      żadnego znaczenia.
      pozdrowienia
      • Gość: Dr Hiszp Re: Forum ekspertów - proszę o pomoc IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 19.02.02, 17:38
        Hm - zapewne.
        Ale poza wymienionymi opcajmi są też pewnie i inne. Jeśli świat jest oglądany z
        wysokości rusztowań otaczających pewien ceglany budynek, to jawi się czarno-
        biało. Tymczasem są rzeczy wystawione po tzw wojnie, które możnaby - albo i
        trzeba - zachować. Ale one zwykle pozostająpoza sferą zainteresowań
        konserwatorów, szczególnie konserwatorów dzieł sztuki.(nb ten cud na
        Konarskiego to ledwo widać). Znam także rzeczy wystawione w Kerakowie przed
        wojną, które zburzyłbym niezwłocznie i ręka by mi nie zadrżała. Odnośnie DO
        napisów wykonanych przez studentów na ścianach Coll Nov podczas strajku, czy
        też jaruzelskiej wojny, to jako ich współautor działający w stanie wyższej
        konieczności i okropnego wandalizmu pamietałem jednak, że ów budynek liczy
        sobie lat niespełna sto pięć.Z woli autora uważam więc, że owe napisy mozna
        zdokumentować fotograficznie i wywalić.
        Kraków potrzebuje nowych inwestycji niezwykle, ale przeszkodą dla nich nie są
        Ci, którzy protestują (wyjąwszy zawodowych protestowiczów wyłudzających
        pieniądze od inwestorów), ale głupi pomysłodawcy zaślepieni chciwością. To
        kompletny brak przygotowania w dziedzinie PR daje znać o sobie.Weźmy sobie na
        widelec przykład IVACO.Oczywiście, że w tym miejscu mozna było wystawić coś
        pozytecznego, zyskownego i nie budzącego niepokoju sąsiadów. Ale gromada
        chytrusków, których wymienimy tu z nazwiska: Pan Radny Banaś, Pan Radny Okoński
        Jan, pan Profesor Prawa-teorii prawa O TEMPORA, O MORES- Krzysztof Płeszka
        zwany kotem, Pan Radny/projektant/SARP
        Prezes/zatwierdzalski/opiniowalski/niedawny Architekt Miasta Wojciech
        Obtułowicz, otóż Ci Chytruskowie wymiślili sobie, że Kraków jest gromadą
        działek do zabudowy. W tym samym czasie część Krakowian, w tym i niżej
        podpisany, uważa, że Kraków jest MIASTEM. I że jego najcenniejszym towarem jest
        to, po co ludzie do niego przyjeżdżali ZANIM zaczęto postrzegać cywilizację
        Europy Wschodniej jako zasób powierzchni biurowych.Ci, którzy o tym zapomną
        zarobią wprawdzie duzo pieniążków dla siebie i swoich dziatek, ale pozostawią
        Kraków w postaci nie różniącej się od innych późnogierkowskich miastPolski.
        Czemu jestem niezmiennie przeciwny.Pozdrawiam - Doktor Hiszpan
        • Gość: mm Re: Forum ekspertów - proszę o pomoc IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 20.02.02, 11:41
          Gość portalu: Dr Hiszp napisał(a):

>Ale gromada chytrusków, których wymienimy tu z nazwiska: Pan Radny Banaś, Pan Radny Okoński
          > Jan, pan Profesor Prawa-teorii prawa O TEMPORA, O MORES- Krzysztof Płeszka
          > zwany kotem, Pan Radny/projektant/SARP
          > Prezes/zatwierdzalski/opiniowalski/niedawny Architekt Miasta Wojciech
          > Obtułowicz, otóż Ci Chytruskowie wymiślili sobie, że Kraków jest gromadą
          > działek do zabudowy. W tym samym czasie część Krakowian, w tym i niżej
          > podpisany, uważa, że Kraków jest MIASTEM. I że jego najcenniejszym towarem jest
          > to, po co ludzie do niego przyjeżdżali ZANIM zaczęto postrzegać cywilizację
          > Europy Wschodniej jako zasób powierzchni biurowych.Ci, którzy o tym zapomną
          > zarobią wprawdzie duzo pieniążków dla siebie i swoich dziatek, ale pozostawią
          > Kraków w postaci nie różniącej się od innych późnogierkowskich miastPolski.
          > Czemu jestem niezmiennie przeciwny.Pozdrawiam - Doktor Hiszpan

o. własnie.
    • karola88 Re: Forum ekspertów - proszę o pomoc 15.02.02, 12:39
      malopolanin i hektor: czytam wasze wynurzenia od dluzszego czasu i tak sie
      zastanawiam: was jest dwoch czy jeden, ktory pisze do siebie?
      • karola88 Re: Forum ekspertów - proszę o pomoc 15.02.02, 13:05
        h
      • mikolaj7 Re: Forum ekspertów - proszę o pomoc 21.02.02, 23:13
        karola88 napisał(a):

> malopolanin i hektor: czytam wasze wynurzenia od dluzszego czasu i tak sie
        > zastanawiam: was jest dwoch czy jeden, ktory pisze do siebie?

hle hle, jakbym czytal inne forum. tam jest niejaki
        psycholog, ktory twierdzi, ze wszyscy na owym forum to
        jedna osoba cierpiaca na schizofrenie, rozdwojenie
        (kilkakrotne?) jazni i inne schorzenia. i na sile probuje nas
        leczyc ;-)))
    • Gość: Dr Hiszp Re: Forum ekspertów - proszę o pomoc IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 19.02.02, 17:48
      Co do Nowych Ziem Małopolski to temat jest właściwie nietkniety, a bardzo
      potrzebuje poruszeń, ale pozostałe tematy są chyba za obszerne dla jednego
      Forum - czyż nie? Ale poprzeć tę inicjatywę nalezy niezwłocznie i prędko ją
      popieram.
      Doktor Hiszpan
    • _hektor kiedy ekperci będą wreszcie??? 02.03.02, 20:49
      może jestem niecierpliwy, ale kiedy wreszcie będzie to obiecywane przez gazete
      forum ekspertów???
      • malopolanin Re: kiedy ekperci będą wreszcie??? 02.03.02, 21:59
        Dobre pytanie. Zadałem je Gazeve tydzień temu ( a może wcześniej)w wątku o
        Konkursie, a oni odpowiedzieli: cierpliwości. Można spytać raz jeszcze...
        • Gość: mtq Re: kiedy ekperci będą wreszcie??? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 18:38
          mozna by bylo jeszcze poprosic eksperta do forum o architekturze, jakiegos konserwatora zabytkow?
          tylko zeby ci eksperci nie byli tacy jak na forum o wirusach komputerowych...:-)
    • malopolanin Petycja 05.03.02, 16:42
      Szanowna Redakcjo!

Miesiąc temu zwróciliśmy się z prośbą o utworzenie na naszym forum, wzorem
      warszawskiego, tzn."forum ekspertów", na którym wypowiadaliby się znawcy tematu.
      Zaproponowaliśmy dwie kategorie, ktre, naszym zdaniem cieszyłyby się
      największym powodzeniem :
      1. Inwestycje, komunikacja i rozwój Krakowa
      2. Nowe ziemie (powiaty) w Małopolsce.

Dostawaliśmy co jakiś czas znaki, że wszystko jest załatwiane. Tymczasem minął
      miesiąc i nic w tej materii nie drgnęło.
      Czy jest więc szansa na pomyślne załatwienie naszej prośby ?
      Z poważaniem

• _hektor Re: Petycja 05.03.02, 16:44
        ok, dzięki. wysyłam.
        • Gość: mtq Re: Petycja IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 05.03.02, 17:22
          tez wyslalem.
    • Gość: mtq Dostałem odpowiedź. IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 05.03.02, 18:32
      From: Maas <marta.sikora@agora.pl>

Witam,

bedzie forum o urbanistyce/rozwoju Krakowa, jest w ostatnim stadium
      zalatwiania.

Pozdrawiam,

Maas
      • malopolanin Re: Dostałem odpowiedź. 05.03.02, 21:56
        Dobrze, że będzie to forum, szkoda, że nie udało się załatwić forum o
        Małopolsce.
        • _hektor kolejny tydzień... 13.03.02, 19:43
          mija kolejny tydzień i wciąż nie ma eksperta:(
          • malopolanin Re: kolejny tydzień... 13.03.02, 21:36
            I nie wiem czy będzie. Pamiętasz list, który dostał mtq:
            "Witam,

bedzie forum o urbanistyce/rozwoju Krakowa, jest w ostatnim stadium
            zalatwiania.

Pozdrawiam"

Nie wiem więc, czy pod urbanistykę i rozwój podejdzie komunikacja :(
            • Gość: mtq Re: kolejny tydzień... IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 13.03.02, 22:35
              malopolanin napisał(a):

> I nie wiem czy będzie. Pamiętasz list, który dostał mtq:
              > "Witam,
              >
              > bedzie forum o urbanistyce/rozwoju Krakowa, jest w ostatnim stadium
              > zalatwiania.
              >
              > Pozdrawiam"
              >
              > Nie wiem więc, czy pod urbanistykę i rozwój podejdzie komunikacja :(

Chyba bardziej architektura, ulice...
              • _hektor Re: kolejny tydzień... 14.03.02, 14:22
                :(

jeżeli nie będzie o komunikacji i o małopolsce to dalej chyba trzeba będzie
                gazete mailami atakować, kiedyś o ile pamiętam obiecali co najmniej ekspertów w 2
                dziedzinach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka