Dodaj do ulubionych

Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Zakr...

IP: 82.177.125.* 15.02.10, 22:01
Nie ma ŻADNEJ przyczyny by zabudować Zakrzówek, zamienijąc go w
Ruczaj II. Właściciele działek będę je mogli sprzedać z czystym
sumieniem, bo nie pod zabudowę, sportowcy ekstremalni korzystac z
uroków ścian i zbiornika. A że jakaś portugalska inwestycja
we "wschodniejeuropie" się nie powiedzie i paru umoczonych kolesi
jakiś "wielki brat" obsztorcuje? no cóż, inwestujesz-ryzykujesz.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Tak dla zespołu przyrodniczo-krajobrazowego IP: *.chello.pl 15.02.10, 22:13
      Tak dla zespołu przyrodniczo-krajobrazowego na Zakrzówku! Sprawdźmy
      jak będą głosowali nasi radni i podczas wyborów wyciągnijmy wnioski.
      • Gość: Bob Re: Tak dla zespołu przyrodniczo-krajobrazowego IP: *.nsystem.pl 16.02.10, 18:44
        jako wyborca PO w ostatnich wyborach parlamentarnych wysłałem e-maile do
        wszystkich radnych z PO, co się okazało ? Okazało się, że pomyliłem się i
        wysłałem również jednego maila do radnego PISu. Tylko on jako jedyny odpisał na
        mojego maila. Dziwne, tylko on mnie nie olał i napisał, że również popiera idee
        Zakrzówka "dla ludzi" Powcy po prostu dali kopa w du..pe szlachta ! Skoro miasto
        ma setki milionów na to aby budować stadion z którego korzysta góra 15%
        mieszkańców dlaczego ma nie miec na wykup Zakrzówka ?! Spacerowicze, rowrzysci
        nie wbijaja noża w plecy ...
    • Gość: mieszkaniecKrakowa nie eko-szantażystom i głupocie pseudo-ekologów IP: *.ghnet.pl 15.02.10, 22:29
      Sposób w jaki pseudo-ekolodzy i eko-sztantażyści manipulują opinią
      publiczną jest przerażający. Brak konkretów, brak poparcia, brak
      finansów na realizację pomysłów, a Zakrzówek dalej pozostanie
      niebezpieczny, niezagospodarowany i nieuporzadkowany. Cały Kraków
      potrzebuje takich projektów jak pomysł Portugalczyków, a nie paru
      mieszkańców którzy chcą mieć zieleń pod swoimi okanmi, i to w
      dodatku na terenach prywatnych.Żenujące. Władze miasta nie powinny
      się poddawać presji paru osób które w obronie widoku przed własnym
      balkonem zaprzepaszczają szanse Krakowian na park.
      • Gość: naszkicowany Re: nie eko-szantażystom i głupocie pseudo-ekolog IP: 213.134.188.* 15.02.10, 22:52
        Ależ wierutne bzdury wypisujesz. Osobiście jestem mieszkańcem Krakowa i nie mam
        nic wspólnego z organizacjami ekologów itd. ale dobro Zakrzówka jest mi bliskie.
        I nie rozumiem tego dobra, jako degradacje tego miejsca poprzez wybudowanie tam
        wielkich osiedli i zostawienie ich mieszkańcom w zamian kilku alejek. Pewnie
        jesteś jednym z tych "liberałów" i kapitalistów, którzy już dowiedzieli się co
        to znaczy pieniądz i inwestor i własność, ale do pojęć takich jak dobro
        publiczne, zrównoważony rozwój, racjonalna gospodarka przestrzenna, architektura
        obrazu itd. jeszcze nie dojrzeli intelektualnie albo duchowo. Zakrzówek jest
        zbyt cenny, żeby go zniszczyć, albo "uporządkować" tak jak porządkuje się
        różnorakimi inwestycjami różne cenne obszary Chin i innych krajów trzeciego świata.
      • Gość: krakowianin 30 Park nie dla "byznesu" IP: 77.255.112.* 15.02.10, 22:54
        >Cały Kraków
        > potrzebuje takich projektów jak pomysł Portugalczyków
        Portugalczycy chcą budować w strefie, która na mapie jest parkiem krajobrazowym. Kraków potrzebuje zachowania przyrody dla następnych pokoleń. Na razie jako właściciele terenu powinni wysprzątać go, a nie robić tam śmietnika i płakać, że dopiero doprowadzą teren ( szantaż ), jak miasto wyrazi zgodę na budowę w parku domów wraz z drogami i tysiącami samochodów. Skandal. Skandalem jest też to, że urząd prezydencki zezwala na takie projekty nie bacząc na przyrodę. Wydaje się wielkie pieniądze na projekty jak rocznica zwycięstwa pod Wiedniem ( 4 mln zł ) czy Sylwester, a przyrodę ma się w "poważaniu".
        • Gość: Markoff Re: Park nie dla "byznesu" IP: 77.236.10.* 16.02.10, 07:44
          Typowy socjalistyczny sposób myślenia. Niech własciciele
          uporządkuja, posprzątają, zrobią alejki, dróżki itd bo się
          obywatelowi szacownego miasta Krakowa należy. A on mając te
          niepodważalne prawa zaśmieci, zadepcze, zdewastuje i będzie głośno
          krzyczał,że mu się krzywda dzieje bo właściciele się nie starają.
          A Zakrzówek to nie jakis cud przyrody a poprzemysłowy śmietnik,
          który, czego nie da sie ukryć z racji swojej urody awansował do
          rangi nieomal parku narodowego. To nie jedyny przypadek prywaty jaką
          uprawiaja pod szczytnymi hasłami pseudoekolodzy i frasobliwi
          mieszkańcy. Podobny przykład mamy na terenie dzielnicy Czyżyny,
          kiedy to mieszkańcom nie wystarcza Park Lotników i piękny park w
          środku osiedla, spadek po wodociagach ,to jeszce z uporem maniaka
          walczą o przekształcenie na park pozostałości gigantycznego pasa
          startowego.I będzie światowe curiosum park na betonie, który
          konserwator zabytków umieścił na liście zabytków!!! I to jest
          dopiero paranoja. W każdym bądź razie walczmy ze wszystkimi, którzy
          chcą zmieniać nasze miasto i żyjmy dalej w galicyjskim zaścianku
          najkorzystniej w otoczeniu rajskich ogrodów zafundowanych
          sfrustrowanym mieszkańcom przez właścicieli niruchomosci.
          • Gość: krakowianin 30 Re: Park nie dla "byznesu" IP: *.ip.netia.com.pl 16.02.10, 09:24
            Reprezentujesz typowe kapitalistyczne myślenie. Tanio kupić kawał parku, w
            ramach którego nie powinno powstać osiedle i łaskawie zezwolić, że się zacznie
            robić porządek, jak miasto zezwoli na budowanie na części osiedla mieszlaniowego.
            > A Zakrzówek to nie jakis cud przyrody a poprzemysłowy śmietnik,
            > który, czego nie da sie ukryć z racji swojej urody awansował do
            > rangi nieomal parku narodowego.
            Albo "to nie jakiś cud przyrody", albo "nie da się ukryć z racji swojej uroda" -
            zdecyduj się. Oczywiście Zakrzówek powinien być chroniony, a błąd popełniły
            władze ( albo celowo działały, żeby np. deweloper kupił ), nie chciały wykupić
            tego obszaru. Wiadomo było z góry, że jeżeli Portugalczycy kupują tam ziemię, to
            będą chcieli budować, traktując Kraków, jak obszar kolonialny, bo po co im
            przepisy, że to jest obszar parkowy?
            > Niech własciciele uporządkuja, posprzątają, zrobią alejki, dróżki itd bo się
            > obywatelowi szacownego miasta Krakowa należy.
            Do ciebie też należy przyjść i posprzątać? Wystarczyło teren odpowiednio
            zagospodarować, ogrodzić i za niewielką opłatą udostępniać te cuda natury, które
            są w odległości 2,5 km od Rynku. Ale deweloper chce zbijać kasę na mieszkaniach,
            bez pozostałej infrastruktury. Gdzie szkoła, czy przedszkole? Osiedle ma
            zamieszkać ponad 6000 mieszkańców.
            Protest jest jak najbardziej słuszny.
            • Gość: Markoff Re: Park nie dla "byznesu" IP: 77.236.10.* 16.02.10, 10:24
              Ja reprezentuję zdrowy rozsądek. Moją rodzinę ograbili ze znacznych
              połaci ziemi w Krakowie Niemcy a po wojnie usankcjonowali to
              komuniści. Teraz na tej ziemi stoi osiedle i kościół. Kościół wziął
              za darmo bo dawali, ludzie brali mieszkania bo też dawali i może
              nawet Ty mieszkasz na mojej ziemi. Nikt żadnego odszkodowania nie
              dostał i wszystko jest cacy. I teraz Ci mieszkańcy mają prawo żeby
              domagać się kolejnych parków, alejek ławek itd najlepiej zrobionych
              przez właścicieli, którzy powinni służyć społeczeństwu swoim
              kapitalistycznym bogactwem. Gdyby takie oszołomstwo panowało w
              czasach jak na Zakrzówku uruchamiano kamieniołom, to dzisiaj żadnego
              Zakrzówka by nie było i problemu pewnie też. Nie jestem zwolennikiem
              budowania na hurra. Ale chcę mieszkać w pięknym mieście ,
              uporządkowanym i z ciekawą architekturą. Trzeba również nie
              zapominać o tym że miasto ma być miastem. Jak komuś tak pilnie do
              natury to należy zmienić miejsce zamieszkania. Nie możemy
              jednocześnie żyć w mieście i na wsi. I żeby się zbliżyć do natury
              tez trzeba włożyć minimum wysiłku. Polecam Lasek Wolski, Puszczę
              Niepołomicką, Puszczę Dulowską, Ojcowski Park Narodowy - wszystko na
              odległość wyciągniętej ręki. A jezeli chodzi o socjalistyczną
              mentalność to najlepiej trzymać ją za progiem własnego mieszkania,
              oby na własnej ziemi....
              • Gość: krakowianin 30 Re: Park nie dla "byznesu" IP: *.ip.netia.com.pl 16.02.10, 12:39
                >Nie możemy jednocześnie żyć w mieście i na wsi. I żeby się zbliżyć do natury tez trzeba włożyć minimum wysiłku. Polecam Lasek Wolski, Puszczę
                Niepołomicką, Puszczę Dulowską, Ojcowski Park Narodowy
                To zabuduj jeszcze Ogród Botaniczny, bo szkoda takiej nieruchomości pod drzewa i szklarnie. Bzdury piszesz. Nie chodzi, aby jednocześnie żyć w mieście i na wsi, ale żeby "cuda natury" pokazać jeszcze następnym pokoleniom. Tym bardziej, że jeżeli są blisko centrum, to gości nie tylko z zagranicy tam można zaprowadzić ( spacerkiem w dużej części wzdłuż Wisły od Wawelu nieco ponad pół godziny ). Jeżeli Jesteś w miarę wykształconym człowiekiem, to wiesz co to jest zasada zrównoważonego rozwoju ( Konstytucja juz o tym mówi ). W miastach cywilizowanych na to zwraca się uwagę, że parki sąsiadują z częścią zurbanizowaną miasta. Daje to odpoczynek i wytchnienie. Przemyśl to.
                • Gość: Markoff Re: Park nie dla "byznesu" IP: 77.236.10.* 16.02.10, 14:45
                  Mam tylko jedno pytanie jak wielka strefa ochronna ma być wokół
                  Zakrzówka. Bo o ile się orientuję zamków na wodzie nikt budować nie
                  chce. A jak ta strefa ochronna oprze się o Zakopane to czy
                  ekowiększość będzie zadowolona????
                  • Gość: krakowianin 30 Re: Park nie dla "byznesu" IP: 77.255.119.* 16.02.10, 16:17
                    >A jak ta strefa ochronna oprze się o Zakopane to czy
                    > ekowiększość będzie zadowolona????
                    Myślałem, że dyskutuję z rozsądniejszą osobą, ale się pomyliłem. Dla Ciebie
                    Zakrzówek pewnie się ogranicza do zalanego wyrobiska po kamieniołomie i skałek
                    dla alpinistów, bo alpiniści i nurkowie tak Zakrzówek postrzegają i popierają
                    dewelopera! Rada Miasta ma jutro procedować park od Wisły do ul. św. Jacka.
                    Społeczeństwo Krakowa na szczęście w większości chce uchronić ten obszar, który
                    jeszcze niedawno był zgłoszony do Natura 2000 i jest pod tym względem warty
                    takiego działania.
              • havokkk Re: Park nie dla "byznesu" 16.02.10, 13:44
                > Moją rodzinę ograbili ze znacznych połaci ziemi w Krakowie Niemcy a po wojnie
                usankcjonowali to komuniści.

Mam nadzieje że Twoja zacna rodzina przed wojną weszła w posiadanie tych POŁACI
                płacąc własną krwawicą, a nie potem i znojem chłopów pańszczyźnianych lub
                nastoletnich kobiet w manufakturze.
                • Gość: Markoff Re: Park nie dla "byznesu" IP: 77.236.10.* 16.02.10, 14:42
                  Wirus tzw sprawiedliwości społecznej głęboko sie zakorzenił w tych
                  co ssali socjalistyczne mleczko. Barów mlecznych już nie ma a
                  syndrom pozostał.
                  Jak ktoś coś miał to od razu złodziej , wyzyskiwacz, obszarnik,
                  kułak.
                  A ci pokrzywdzeni to z reguły leworęczna zgraja której się należy.
                  Proponuje kolejna akcję pod magistratem pod hasłem odkułaczyć Kraków.
                  Tylko niech "poprawni" mają się na baczności, bo lwia większość tego
                  majątku jest w rękach szacownej organizcji co to nie orze , nie
                  sieje a zbiera.... Więc mordki w kubełek bo ekskomunika wisi jak
                  miecz Demoklesa.
                  • Gość: ax Re: Park nie dla "byznesu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 19:18

> A ci pokrzywdzeni to z reguły leworęczna zgraja której się należy.

Rozumiem, że masz na myśli siebie, ponieważ domagasz się czegoś, na
                    co nie zapracowałeś.
          • czarny.jazon123 Re: Park nie dla "byznesu" 16.02.10, 18:10
            Markoff: w przypadku parku Lotników pełna zgoda!trafiłeś w sedno, ale tak na marginesie jako mieszkaniec jednego z tych osiedli to według ogromnej większości mieszkających to nie jakaś dzielnica Czyżyny, bo tak mówią i piszą urzędnicy,deweloperzy, pośrednicy nieruchomości i dziennikarze, co dopiero poznają Kraków. Dla zasiedziałych mieszkańców to Nowa Huta, a Czyżyny to pozostałość po wiosce w okolicach ronda czyżyńskiego.
            • Gość: Markoff Re: Park nie dla "byznesu" IP: 77.236.10.* 16.02.10, 18:42
              Poniekąd masz rację. Kiedyś Czyzyny były podkrakowska wsią, tak jak
              Grzegórzki, Ludwinów, Bronowice itd. Wymieniać można bez końca.
              Przypisanie Czyżyn do Nowej Huty bierze się z podziału miasta na
              cztery dzielnice. Ale zapewne Ty jak i wielu obywateli Krakowa nie
              pamięta, że w momencie jak zaczęto budować Nową Hutę to rogatka
              Krakowa znajdowała się przy dzisiejszej Al.JP II za tuż za stacją
              Statoil /przy Phillipie Morrisie/w kierunku Placu Centralnego. Stała
              blisko torów tramwajowych.Ponieważ był to czas jazdy na "winogrona"
              pewnie dla bezpieczeństwa ją zburzono. Szkoda bo dzisiaj byłaby to
              wymowna pamiątka.....Mnie jak pytają o miejsce zamieszkania to dla
              uproszczenia mówię NH. A do Urzędu Skarbowego przypisano mnie do
              Śródmieścia a nie NH co mnie wcale nie cieszy bo mam 3x dalej niż
              na Bohaterów Września. No ale dzięki temu mogę się czuć bardziej
              krakusem.
          • Gość: hh Re: Park nie dla "byznesu" IP: *.nsystem.pl 16.02.10, 18:47
            Coz Nowojorczycy to typowi socjaliści z tym ich Cental Parkiem a Fe ...
        • Gość: właściciel Re: Park nie dla "byznesu" IP: *.netia.com.pl 18.02.10, 22:56
          chciałem zauważyć że w tym samym parku jest ulica Kościuszki i co tam też nie można budować? to co piszesz to jedynie populistyczne frazesy i demagogia którą uprawiasz nie patrząc na efekt końcowy, a będzie on taki że za to wszystko i tak zapłacą mieszkańcy którzy naprawdę maja blade pojecie o prawdziwości twoich intencji.
      • aarvedui nie pseudo krakowianom, panie "byznesmenie" 16.02.10, 08:13
        najlepiej zalejcie wszystko tanimi blokami o standardzie gorszym od bloków z lat
        50 (czyli stalinizmu).
        macie posiadłości w Zielonkach czy innym Zabierzowie i w d*pie macie czy zwykli
        mieszkańcy mają gdzie pójść na spacer.
        pseudo inwestorzy od klatek hodowlanych typu osiedle zakrzówek czy ruczaj,
        budujący w ideologii "więcej taniej szybciej, po mnie choćby potop byle mi
        wystarczyło na nowy basen w domu"
        won z Krakowa chciwe buce.
      • Gość: QraRA Re: nie eko-szantażystom i głupocie pseudo-ekolog IP: *.ntlworld.ie 16.02.10, 11:10
        "Cały Kraków" potrzebuje, żeby nie było w nim ludzi takich jak ty. Nie używaj
        takich określeń populistyczny urbano-szantażysto, bo ja sobie nie życzę, żebyś
        mnie w jakikolwiek sposób włączał do grupy, która miałaby dzielić twoje poglądy.
      • Gość: bob Re: nie eko-szantażystom i głupocie pseudo-ekolog IP: *.nsystem.pl 16.02.10, 18:45
        Czego potrzebuje cały Kraków ? Drugiego Ruczaju ? Na dwa stadiony setki milionów
        się znalazło ? Ciekawe ilu rodziców bierze dzieci na te burdy piłkarskie ...
    • Gość: gosc Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Zakr... IP: *.chello.pl 15.02.10, 22:47
      Niech zieloni zaplaca za grunty z własnej kieszeni, to zmienia zdanie.
      • Gość: bhy Re: Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Za IP: *.ghnet.pl 15.02.10, 22:52
        ani zieloni, ani miasto nie muszą płacić za mrzonki dewelopera i
        rozbudzone nadzieje na zysk ludzi, którzy potrafią myśleć tylko o
        własnym interesie, zresztą niewielkim. Prezentacja programu
        alternatywnego wobec betonowej pustyni była przekonująca, nie byłeś
        więc się nie wypowiadaj.
        Tak dla zespołu przyrodniczo-krajobrazowego!
        • Gość: ruczajpany Re: Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Za IP: *.chello.pl 16.02.10, 07:26
          aleś chłopie beton - prezentacja na cudzym terenie- kup se i
          prezentuj a nie na cudzym podwórku będziesz urządzał !!!ruczajpany
          • Gość: bob Re: Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Za IP: *.nsystem.pl 16.02.10, 18:58
            Odezwal sie jakis prymitywny kibol na takichg miasto ma pieniazki, jeszcze
            buduje im stadiony ...
      • Gość: ? Re: Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Za IP: 77.255.112.* 15.02.10, 22:55
        Dlaczego nie za dotacje z UE?
    • Gość: dreptak proszę czytać ze zrozumieniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.10, 23:11
      Gerium jest właścicielem wody i skał. a chce zamienić się z miastem terenem na
      którym ma zamiar zarobić i zbudować osiedle. Większość terenu "osiedla" na
      razie jest w rękach miasta.
      W zamian Gerium proponuje prace za 70 mln dla parku - z tego 30 mln na alejki,
      urządzenia parkowe itp. pozostałe 40 mln na budowę przelotowej drogi od
      Pychowickiej do Bohdana Zielińskiego - zarazem obsługującej "osiedle", a także
      odcinającej je od terenów zielonych.
      Łaski bez.
      • Gość: Właściciel Re: proszę czytać ze zrozumieniem IP: *.netia.com.pl 18.02.10, 23:14
        Gość portalu: dreptak napisał(a):

> Gerium jest właścicielem wody i skał. a chce zamienić się z miastem terenem na
        > którym ma zamiar zarobić i zbudować osiedle. Większość terenu "osiedla" na
        > razie jest w rękach miasta.

MUSZĘ CIĘ ZMARTWIĆ MIASTO NIE MA ANI ARA NA TERENIE NA KTÓRYM MA POWSTAĆ RZEKOME OSIEDLE TO JEST TEREN PRYWATNY CZĘŚĆ NALEŻY DO GERIUM A CZĘŚĆ DO WŁAŚCICIELI PRYWATNYCH

ALE FANTAZJE TO TY CHŁOPIE MASZ NO NO TYLKO POZAZDROŚCIĆ
    • Gość: balusz Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Zakr... IP: *.multi-play.net.pl 15.02.10, 23:54
      Najwyraźniej w poniedziałek mróz był tylko pod magistratem, zadziwiające
      zjawisko, lub dziennikarz.
    • Gość: KRK Jacuś i jego ciemne interesy IP: *.zax.pl 16.02.10, 00:13
      Miasto ma w ręku jedno z najciekawszych miejsc w Krakowie i przy okazji
      niezagospodarowany w żadnym stopniu. I co nasz pseudoprezydent zamierza z nim
      zrobić? Oddać prywatnemu inwestorowi pod zamknięte osiedle. Czy to jest tylko
      idiotyzm, czy już nadaje się na prokuratora? Jak niby ludzie z tego osiedla
      zamierzają tam dojeżdżać, tak jak 10 lat temu myśleli na Ruczaj, że jakoś to
      będzie. Poza tym w mieście brakuje terenów rekreacyjnych, a kolejne wolne
      tereny są zabudowywane, jak fragment nielegalnie sprzedanego fragmentu Parku
      Dębnickiego.
      Gdybym był Jackiem M. to zrezygnowałbym ze stanowiska, bo jednak wiem co to
      jest honor i interes społeczny. Ale widać napychanie kieszenie pieniędzmi
      deweloperów kusi:)
    • Gość: jurek Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Zakr... IP: *.chello.pl 16.02.10, 02:03
      zawsze zabieram gości spoza miasta na Zakrzówek. wszyscy się łapią za głowę
      gdy słyszą o planach budowy tam osiedla. miasto powinno się zainteresować tym
      miejscem, a nie pieniędzmi inwestora
    • Gość: joo Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Zakr... IP: 95.155.120.* 16.02.10, 07:01
      Nie dajcie się, życzę wytrwałości i zwycięstwa lepszej koncepcji!
    • Gość: krk Konie rozdeotają motyle!!! łapy precz!!! IP: *.chello.pl 16.02.10, 07:24
      Co za oszołomy-ale wizja-buhaha
      Niech se na swoim podwórku zaplanują ekoplac hehe A ta prexentaerka
      to chyba od rydzyka- totalna żenada pseudo zielonych buraków
      • Gość: imd Re: Konie rozdeotają motyle!!! łapy precz!!! IP: 82.177.125.* 16.02.10, 08:40
        moja rada: chcesz dyskutować - używaj argumentów. No i wyluzuj,
        niepotrzebne te nerwy, w końcu działkę komuś sprzedasz.
        • Gość: Właściciel Re: Konie rozdeotają motyle!!! łapy precz!!! IP: *.netia.com.pl 18.02.10, 23:01
          Gość portalu: imd napisał(a):

> moja rada: chcesz dyskutować - używaj argumentów. No i wyluzuj

NO I VICE VERSA
    • Gość: morwitan Hajok bajok IP: *.147.206.197.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.02.10, 07:36
      Redaktor Hajok jak zwykle rzetelny inaczej. Jak widzę na zdjęciach,
      protestujący stoją pod pawilonem Wyspiański 2000, a nie pod
      magistratem. Zaś mróz to chyba tylko zmroził mózg pana Dawida, bo
      wczoraj w Krakowie było powyżej zera.
    • Gość: Groblin Zakrzówek jest nasz!!!!!!!!!!!!! IP: *.2.20.195.pp.com.pl 16.02.10, 07:42
      To tylko wymaga wejścia CBA! To jest wszystko ustawione! Ile będzie mieszkań dla
      rady miasta i radnych w betonowych klocach? Niech ktoś policzy i sprawdzi i
      opublikuje jak się zdemolowało okolice Wawelu i Nadwiślana! Pójdą na całość ze
      swoimi spółkami i ki9kolesiami. Położyć się na drodze to przejadą policją a ci
      którzy zjedzą banana dadzą skórkę do polizania!
    • Gość: Emoryt Re: Kochani niewinni zaorani IP: *.2.20.195.pp.com.pl 16.02.10, 07:49
      To tylko wymaga wejścia CBA! To jest wszystko ustawione! Ile będzie mieszkań dla
      rady miasta i radnych w betonowych klocach? Niech ktoś policzy i sprawdzi i
      opublikuje jak się zdemolowało okolice Wawelu i Nadwiślana! Pójdą na całość ze
      swoimi spółkami i ki9kolesiami. Położyć się na drodze to przejadą policją a ci
      którzy zjedzą banana dadzą skórkę do polizania!
    • Gość: arch Re: Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.10, 11:23
      Zacznijmy od początku jak to wielki wspaniałomyślny inwestor z Portugalii
      podpisuje z miastem list intencyjny że w zamian za ok 12 ha skały i wody
      dostanie 4 ha powierzchni pod zabudowę od miasta. Śmierdzący interes został
      przykryty wspaniałym sukcesem naszych włodarzy, którzy to za za kawałek łąki
      dostaną 3x większy park. Tylko jakoś nikt się nie zastanowił dlaczego inwestor
      wydaje ponad 20 milionów na skałę nie mając jeszcze gwarancji na przejęcie
      gruntów miasta oraz możliwość zabudowy??? Wniosek nasuwa się sam, ta kwestia
      została ustalona dużo wcześniej, przez kogo?, możemy się tylko domyślać.
      Sprawa kolejna architekt Gerium Pan D. może nie wszyscy wiedzą ale przez wiele
      lat był on kierownikiem Wydziału Architektury i Urbanistyki który uzgadnia
      projekty a co ważniejsze wydaje WZki. Najśmieszniejsze jest to jak Pan D. w
      liście otwartym pisze o "kontekście miejsca" oraz "niezrozumieniu istoty
      problemu przez architektów" w sprawie inwestycji pod Wawelem a sam na Zakrzówku
      proponuje bloki!!!
      Czy ktoś może pamięta jak powstawał plan miejscowy dla Zakrzówka, ja tak i w
      pierwszym projekcie planu widziałem tam zabudowę niską jednorodzinną. Jak to się
      stało że przy kolejnym wyłożeniu planu parę miesięcy później w projekcie były
      już bloki a architekt D. 6 dni później miał już zrobiony projekt koncepcyjny??
      Mam dziwne wrażenie że najpierw była koncepcja osiedla a potem projekt planu.
      Na koniec jeszcze postać radnego z PO Pana S. który tak żywo wypowiada się o
      łamaniu prawa i odstraszaniu inwestorów z Krakowa. Jak to jest że radny pełniący
      misje publiczną za nasze pieniądze jest chłopcem na posyłki prywatnej firmy???
      Bo przecież to on w zeszłym roku w trakcie jednego z niekorzystnych dla Gerium
      głosowań na radzie miasta umawiał spotkanie przedstawicieli inwestora oraz oraz
      Stowarzyszenia broniącego Zakrzówek. Chodzi mu dobro miasta czy swoje?
      Prawda jest taka, Gerium spóźniło się z inwestycją o rok może dwa, gdy byli by o
      tyle wcześniej to mieszkańcy obudzili by się dopiero po wybudowaniu osiedla.
      Teraz jednak ruch obrońców ma zbyt wielkie poparcie społeczne, a radni już myślą
      o zbliżających się wyborach...
    • Gość: OBIEKTYWNY Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Zakr... IP: 156.37.253.* 16.02.10, 11:23
      Fakty wg mnie: deweloper chce zrobic z 80 ha parku i ma na to kase.
      Zielony Zakrzowek chce 100 ha parku, ale kasy nie ma.

Co moze zyskac Krakow:
      1. super park ze skalkami i zalewem, a w poblizu kilka blokow - jak
      wszedzie w miescie 2. zamkniete przez wlascicieli zalew i skałki,
      ktore ogladac bedziemy przez siatke i morze nackanych blokow
      wybudowanych na WZ.
      Ach, jest oczwyscie jeszcze jedna mozliwosc, w ktora wszyscy zdaje
      sie wierzymy: miasto kupi caly Zakrzowek za 350 milionow (ktore na
      pewno sie znajda, w koncu wszyscy placimy podatki), albo jeszcze
      inaczej: portugalczycy przekoanani uczciwoscia (sic!) zielonego
      zakrzowka oddzadza po prostu swoje tereny i wtedy juz wszyscy
      bezkarnie bedziemy mogli z nich korzystac. Przeciez nam sie to
      nalezy!!

A teraz szukam chetnych, ktorzy razem ze mna beda planowac parki w
      cudzych ogrodach otaczajacych moj dom. W koncu kazdemu nalezy sie
      troche zielieni w miescie. Wystarczy tylko dopowiednio manipulowac,
      wymuszać i po prostu KŁAMAĆ.
    • Gość: mieszkaniec Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Zakr... IP: *.metal.agh.edu.pl 16.02.10, 12:18
      Zwaśnione strony powinno pogodzić Biuro Planowania przedstawiając
      plan zagospodarowania. Należy przyznać,że Biuro wykonało 2 próby. W
      pierwszej na mapie wpisano: zabudowa jednorodzinna pomiędzy ul Wyłom
      i Jacka. Pojawiła się firma portugalska. Wykonano kolejną próbę. Na
      mapie wpisano: zabudowa wielorodzinna pomiędzy ul. Wyłom i Jacka.
      Zgroza człowieka ogarnia. Za co pracownikom Biura się płaci. To nie
      są plany tylko kpina z mieszkańców. Najgorsze jest to, że władze
      miasta w żaden sposób nie mogą pojąć, że jest liczna grupa
      mieszkańców, którzy nie mają nic wspólnego z ekologami i innymi
      organizacjami. Grupa ta chce zobaczyć plan zagospodarowania zgodny z
      ogólnie przyjętymi stardardami. Nie wystarczy zapis, że można
      budować bloki mieszkalne. Należy wskazać miejsca gdzie powstaną,
      żłobki, przedszkola, szkoły, przychodnie zdrowia, usługi, sklepy,
      place zabaw dla dzieci, parkingi itd. Należy również wskazać w jaki
      sposób przyszli mieszkańcy dojadą do swoich domów. Tu należy
      przyznać, że pewne niezdarne próby rozwiązań komunikacyjnych miały
      miejsce. Osobiście ubolewam, że protestujące organizacje nie pokażą
      jakie propozycje składa Biuro Planowania. Powoduje to, że wiele osób
      uważa ich protest za próbę zablokowania wspaniałego parku, który ma
      powstać wzamian za zgodę na kilka niewielkich domów. Nie zdają sobie
      sprawy, że powstanie osiedle wielkości małego miasteczka, w którym
      będą tylko mieszkania. I na takie nowe zasady urbanistyczne nie może
      być społecznego zezwolenia. Ostatecznie to nie są Chiny lub tzw.
      trzeci świat. Powinien to zrozumieć również portugalski inwestor
      • Gość: Bronio Re: Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Za IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.10, 13:15
        Gość portalu: mieszkaniec napisał(a):

> wiele osób
        > uważa ich protest za próbę zablokowania wspaniałego parku, który
        ma
        > powstać wzamian za zgodę na kilka niewielkich domów. Nie zdają
        sobie
        > sprawy, że powstanie osiedle wielkości małego miasteczka, w którym
        > będą tylko mieszkania.<

To jest istota problemu. Sam nie byłbym przeciwny powstaniu jakiegoś
        ładnego małego kompleksu mieszkalnego, zharmonizowanego z
        otoczeniem. Ale doświadczenie mówi nam, że życie potoczy się
        inaczej. Nie chodzi tu tylko o Ruczaj, ale o wiele innych miejsc.
        Pisano o tym wiele razy. Problem nie dotyczy tylko Krakowa. Poza tym
        inwestor w tego typu przypadkach często stosuje razem z urzędem
        celową dezinformację. Np.Osiedle na 1000 mieszkańców.A potem się
        okazuje , że 1000 mieszkań, nie mieszkańców. Niewielkie bloki. Ja
        pomyslałbym o 2-3 piętrach. Potem okaże się, że pięter jest 4 lub 5.
        I co, niewielkie bloki przecież. W porównaniu z PRL-owskimi
        deskowcami to niewielkie. Można ludzi robić w balona. Dlatego, choć
        też zastanawiam się kto wybuduje i będzie utrzymywał te ścianki
        wspinaczkowe, stadninę koni itd., popieram ten protest, bo zwraca on
        uwagę na problem, który, jeśli mu sie w porę nie zaradzi, da o sobie
        znać już poprzez skutki , kiedy będzie za późno.
        • Gość: ax Re: Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 19:25
          I w tym jest pies pogrzebany. Od 20 lat wszyscy kłamią i oszukują -
          władze miasta, inwestorzy itp. Miało być City - jest Galeria
          Krakowska. Miała być świetna komunikacja na Ruczaj - jest jedna
          droga dojazdowa, jednopasmowa. Z podobnej przyczyny nigdy nie poprę
          budowy spalarni śmieci.
      • Gość: jurek Re: Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Za IP: *.chello.pl 16.02.10, 14:57
        100% poparcia! dezinformacja w tej sprawie budzi niepotrzebne negatywne
        emocje.
    • Gość: Torchwood Ciekawe kto za to zapłaci IP: 195.94.195.* 16.02.10, 12:22
      "Tymczasem społeczna wizja to stadnina koni, korty i boiska...."

Ciekawe kto wybuduje te wszystkie korty, boiska, baseny, ściany wspinaczkowe,
      obserwatoria. I kto będzie to potem utrzymywał (jakoś trudno mi uwierzyć, żeby
      takie inwestycje były rentowne).
      Tekst, że "można wykorzystać środki unijne" jest po prostu śmieszny - środki
      unijne to nie worek pieniędzy bez dna które dają na zawołanie na każde
      widzimisię - nawet jeżeli uda się dostać dofinansowanie to dalej trzeba mieć
      znaczny wkład własny.
      • Gość: hh Re: Ciekawe kto za to zapłaci IP: *.nsystem.pl 16.02.10, 18:50
        A kto z nas zgadzał się na budowe dwóch stadionow z gruba kase? Zagospodarowanie
        zakrzowka i wykup ziem nie pochlonie nawet polowy tego ...
    • Gość: Krakuska przeciwnik pseudo-ekologów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.10, 13:00
      Nazywanie pokazu pseudo-ekologów protestem mieszkańców to chyba
      lekka przesada. Na rzekomy happening Zielonego Zakrzówka nie
      przyszedł nikt oprócz samych organizatorów, co dowodzi że Krakowian
      nie interesują mżonki i populistyczne hasła pseudo-ekologów. I
      dobrze. Brak konkretów, pomysły skopiowane z programu Gerium.
      Każdy kto choć trochę śledzi merytorycznie propozcyje
      Portugalczyków i chce rzetelnego zagospodarowania Zakrzówka, widzi
      że:
      Po 1 do dnia dzisiejszego ani Urzad Miasta, ani Zielony Zakrzowek
      nie zlozyli właścicielom popozycji wykupu dzialek na Zakrzowku a to
      tereny w większości prywatne

Po 2 Unia Europejska nie przewiduje refunadacji wykupu prywatnych
      ziem pod jakiekolwiek zagospodarowanie

Po 3. Przedstawiony przez Zielony Zakrzowek spoleczny plan zawiera
      bardzo wiele propozycji obiektow rekreacyjnych, ktorych powstanie
      nie bedzie mozliwe z uwagi na brak zgody ze strony instytucji
      wydajacych opinie i pozwolenia srodowiskowe

Po 4. Przedstawiony przez Zielony Zakrzowek spoleczny plan zawiera
      bardzo wiele propozycji obiektow rekreacyjnych, ktorych powstanie
      doprowadzić może do wyginiecia cennych gatunkow roslin i motyli na
      Zakrzowku

Po 5. Zielony Zakrzowek postuluje absoltuna ochrone i zakaz
      inwestycji dla inwetora, ale we wlasnego planu zagspodarowania nie
      poddaje takim samym restrykcjom

• Gość: imd nie dajmy zniszczyć Zakrzówka! IP: 82.177.125.* 16.02.10, 16:29
        Się trzeba było jednak wczoraj ruszyć i posłuchać - wszystkie
        wdzięcznie wyliczone zarzuty są bez sensu. Unia gwarantuje w jednym
        z programów operacyjnych fundusze na wykup działek od prywatnych
        właścicieli-nr programu i kwoty oraz kwoty na urzadzanie teremów
        rekreacyjnych zostały wczoraj przedstawione.
        Na marginesie moze warto też przypomnieć, że protest w sprawie
        zniszczenia Zakrzówka podpisało 12 tysiecy osób.
    • Gość: nie-krakuska Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Zakr... IP: 188.33.149.* 16.02.10, 14:29
      niedawno podano do wiadmości że normy zanieczyszczeń powietrza w krakowie są
      stale przekraczane. Przekraczają kilkakrotnie stany alarmowe oraz
      kilkunastokrotnie normy dopuszczalne. Miasto zamiaruje wydać pieniądze (zdaje
      się unijne) na system monitorowania i ostrzegania mieszkańców, zwłaszcza grup
      ryzyka, do których należą osoby z chorobami układu krążenia, oddechowego,
      kobiety w ciąży, alergicy, astmatycy oraz osoby chorujące przewlekle i chore
      na nowotwory oraz małe dzieci. Osoby te NIE POWINNY WYCHODZIĆ Z DOMU w dniach,
      kiedy stężenia sa przekroczone, czyli praktycznie przez całą zimę i większość
      pozostałych dni w roku.

To bardzo logiczne, że w związku z powyższym, to czego nam najbardziej
      potrzeba w Krakowie to nowa ulica wielopasmowa, nowe betonowe osiedle.

Już nie mogę się doczekać dnia, kiedy z Krakowa na zawsze wyjadę. Niszcie to
      miasto do reszty a potem nie płaczcie że Pan Bóg zesłał wam raka, astmę czy
      zawał. To po prostu skutek chorej polityki tego miasta i głupoty jego mieszkańców.
    • the_rapist Tym razem z calego serca popieram protestujacych 16.02.10, 15:06
      Zakrzowek to jedno z najpiekniejszych miejsc w Krakowie, mam wiele
      wspomnien z nim zwiazanych. Za zadne skarby nie powinno sie
      zabudowywac, ba! w jakikolwiek sposob zmieniac tego zalewu.
      • Gość: też arch oh, oh, oh IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 18.02.10, 23:11
        czy przyjemność
        tam ci zrobiono
        ( w zalewie )?
    • jacgna Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Zakr... 16.02.10, 15:43
      stawiam veto przeciw zabudowie
    • Gość: z ruczaju Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Zakr... IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.10, 15:51
      Witam, jestem mieszkańcem kobierzyńskiej od 25 lat i znam Zakrzówek dość dobrze.

W związku z tym mam pytanie do obrońców Zakrzówka: czy przedmiotem ochrony ma być także ten cały zarośnięty syf po prawej stronie ulicy Wyłom jak się idzie od Ruczaju (z betoniarnią między innymi) gdzie nikt się nie zapuszcza?

Jeżeli tak, jeżeli obrońcą nie chodzi o same skałki i las wokół to uważam, że ich intencje nie są szczere i chodzi o coś zupełnie innego niż ochrona przyrody ...
      • Gość: imd nie dajmy zniszczyć Zakrzówka IP: 82.177.125.* 16.02.10, 16:35
        Mieszkańcy powinni bardziej interesować sie tym, co sie dzieje - i
        co ma się dziać w ich okolicy - potem będziecie gderać na jeszcze
        większe korki do Kobierzyńskiej. Warto tez mieć podglebie przed
        podjęciem polemiki na forum a tych pytań by nie było jakby się
        wczoraj przyszło na prezentację. Akurat we wspominanym obszarze
        sugeruje się stworzenie infrastruktury sportowej.
      • Gość: Obserwator Re: Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Za IP: 77.79.193.* 16.02.10, 18:41
        Pseudo obroncom nie chodzi o zalew i skalki, bo tam deweloper chce
        zrobic park i ma poparcie wspinaczy i nurkow, ktorym ja akurat
        bardziej ufam niz tym, ktorzy szerza teorie spisku.
        Zielony Zakrzowek walczy o przestrzen miedzy Wylom i sw.Jacka
        twierdzac, ze tam jest cenny park. Pytanie dlaczego?! Ani nie ma tam
        parku, ani nikt z tego ni korzysta.

Szczerg tu sprzecznosci - najpierw wielka ochrona calego Zakrzowka,
        a potem milion pomyslow na stadnine koni, planetarium, boiska,
        baseny, plaze. To dopiero bylaby degradacja, cyrk i wesole
        miasteczko!!

Kto to zrealizuje? kto za to zaplaci? Kto odkupi tereny od
        dewelopera? Kto opracuje profesjonalny projekt zagospodarowania?
        To sa jakies mzonki!

I przestancie mowic o betonie, bo nikt nie zamierza zalac zalewu
        betonem i zabudowac calego Zakrzowka! Oprocz Prezydenta, sa jeszcze
        instytucje wydajace opinie srodowiskowe, wojewoda etc! Zadajcie
        sobie pytanie co jest bardziej realne - to, ze deweloper zrobi park
        miejski, aby przy okazji zrealizowac swoje cele i zarobic na
        wypasionym osiedlu, czy tez, ze nagle Zielony Zakrzowek dostanie
        kilkadziesiat (kilkaset???) milionow z Unii i zrobi 100 hektarow
        parku w czynie spolecznym??

Moim zdaniem, z inwestycji nic nie bedzie, bo pseudoekolodzy ja
        zablokuje, z ochrony tez nic nie wyjdzie, tak, jak nie wyszlo przez
        ostatnie 20 lat, a teren zostanie ogrodzony, sprzedany malym
        deweloperom, ktorzy dopiero zaleja zakrzowek betonem. I wtedy
        dopiero beda protesty! Powodzenia!!!
        • Gość: bob Re: Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Za IP: *.nsystem.pl 16.02.10, 18:54
          hhahaa kazdy deweloper ma wspaniale plany , Place zabaw, boiska ... Pojedz na
          Ruczaj zderzysz sie z rzeczywistością !!!!
      • Gość: Mariusz Re: Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Za IP: *.chello.pl 16.02.10, 19:47
        G... znasz dobrze a nie Zakrzowek. Tuż obok betoniarni jest
        stanowisko bardzo atrakcyjnych wizualnie roślin chronionych - jak
        ktoś ma wątpliwości to służę zdjęciami z zeszłego roku - tło jest
        tak charakterystyczne że nie ma wątpliwości gdzie zdjęcia zrobione.
    • Gość: maciek Prosze nie uogolniac IP: 217.147.104.* 16.02.10, 17:04
      Nie krakowianie tylko jacys ekoterorysci.

ja chce miec nastepny park w krakowie a nie dzikie wysypisko smieci
      jak to teraz jest.

• Gość: imd nie dajmy zniszczyć Zakrzówka IP: 82.177.125.* 16.02.10, 17:49
        nie bądź śmieszny,pomyśl najpierw. Naprawdę liczysz na to że gremium
        bedzie latami łożyć na utrzymywanie parku? Poza tym Park juz jest -
        zaniedbany przez miasto. Dlaczego? a to dobre pytanie.Pomyślmy:
        dlaczego? moze po to by przekonać do zabudowy Zakrzówka "myslacych-
        inaczej"
      • Gość: ooh Re: Prosze nie uogolniac IP: *.nsystem.pl 16.02.10, 18:55
        Bedziesz mial Park ... no to w sumie mamay kilkanascie tysiecy "ekooszołomów" w
        Krakoiwe ...
    • Gość: Listekklonu Re: Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 20:32
      Widzę, że pracownicy dewelopera nie próżnują.... ciekawe, czy dostają kasę za
      godzinę pracy na forum, czy na akord od wpisu.
    • reemigrant Protest pod magistratem: NIE dla betonu na Zakr... 17.02.10, 13:36
      Nie wiem gdzie zapodziały się wypowiedzi z poprzedniego forum dotyczącego Zakrzówka. Powtórzę więc moją opinię. Nie ma żadnego, dającego się obronić powodu aby miasto wydało zgodę na zabetonowanie Zakrzówka. Jest to miejsce unikalne, nasz wspólny skarb, który powinien służyć kolejnym pokoleniom Krakowian jako miejsce wypoczynku i rekreacji. Budowa kilkutysięcznego osiedla, koniecznych dróg i drogi przelotowej dla paru tysięcy samochodów spowoduje śmierć tego miejsca.Deweloper w pogoni za zyskiem nie cofnie się przed niczym i takie jest jego zbójeckie prawo. Po to jednak mamy Radę Miasta i Urząd Miasta aby bronili żywotnych, długofalowych interesów mieszkańców. Dlaczego miasto nie wykupiło w odpowiednim momencie tej ziemi zgodnie z wcześniejszymi planami? Brak pieniędzy nie jest wiarygodnym argumentem, skoro znalazło się parę milionów na zabawę w "odsiecz wiedeńską" na Błoniach. Nie do przyjęcia jest argument, że tylko zabetonowanie Zakrzówka pozwoli na uporządkowanie terenu. Portugalski właściciel kupił ziemię niebudowlaną i jeśli urząd nie zmieni jej przeznaczenia nie będzie mógł budować i nie należą mu się z tego powodu żadne odszkodowania. Na utworzenie na Zakrzówku parku z prawdziwego zdarzenia można sięgnąć do wielorakich żródeł finansowania (Europa, Ochrona Środowiska itp). Szukaniem tych funduszy powinni zająć się kompetentni urzędnicy, którym za to płacimy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka