Gość: KBK IP: *.net.autocom.pl 07.03.10, 23:17 Róbcie, róbcie! Będzie mapa miejsc, do których chodzić nie warto! Pozdrawia Krakus Bez Kompleksów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ~Talik Pytam się! IP: *.chello.pl 07.03.10, 23:23 KTO?! Tym cyklem beznadziejnych artykułów o miszeczanach krakowskich, dąży do skłucenia społeczeństwa Krakowa!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crac.87 Re: Pytam się! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.10, 23:45 też mam wątpliwości czy więcej pożytku czy szkody mamy z tych artykułów. znów podział na krakusów, na poziomie, znawców kawiarni, sushi, teatrów i całą resztę - o małych ambicjach, płytkich, prostych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rewolucja s. Blue XL i ciemnia IP: *.ists.pl 08.03.10, 16:40 a na końcu planty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anglia Re: Blue XL i ciemnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 06:29 bylem w CIEMNI porazka 4 osob, a na gurze jest FRESH nastepna totalna porazka. Natomiast poszlem potem do BlueXL ( na druga strone miasta ) i tam bylo FULL a to byla niedziela. Polecam tylko w krakowie: COCON dyskoteke i BlueXL men klub ( to jest tylko dla facetow) pozdrawiam Londyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Ignorant Re: Blue XL i ciemnia IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.10, 08:30 siedź lepiej sobie w tej Anglii analfabeto, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscr13f33 TYLKO KITSCH!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.10, 23:41 wielopole 15 rulez na wieki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dulski Gdzie teraz bywacie mieszczanie? Tworzymy mapę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.10, 23:52 Jezu, co za durny temat. Błagam, redakcjo, zmieńcie płytę, bo zaraz zasnę! Czytając te wasze beznadziejne nudy czuję się jak u cioci na imieninach - pragnę tylko wyjść. Weźcie się wreszcie do roboty, bo zaczynam mieś wyrzuty sumienia za każdym razem gdy wydaję 2 PLN na waszą gazetę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hypia coraz IP: *.ists.pl 07.03.10, 23:53 głupsze te teksty o "nowych mieszczanach" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak z podgórza Gdzie teraz bywacie mieszczanie? Tworzymy mapę! IP: *.autocom.pl 08.03.10, 00:04 zero kreatywności. nie wiem tylko do czego GW dąży. Może jakby określili dokładne cele całego tego cyklu to może bym pochwalił, a tak to nie ma czego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozczarowany Gdzie teraz bywacie mieszczanie? Tworzymy mapę! IP: *.chello.pl 08.03.10, 00:05 Boże!!!! Niech Ci stażyści wracają już do gimnazjum i do książek. Poziom krakowskiego dodatku Wyborczej sięga ostatnio dna. Takie "koperkowe", jałowe dyskusje, by wypełnić czymś stronę. Parę frazesów, klika wyświechtanych banałów, jakaś patetyczna teza i publikujemy. Ciągle liczę, że pojawią się jakieś konkrety, a tu nic, na dokładkę forma tych artykułów, będąc w podobnym stanie jak ich treść, skutecznie mnie do nich zniechęca. Nie sposób nie wypomnieć błedów, od ortograficznych po merytoryczne, mnożacych się w wersji internetowej, a ostatnio przenikających na papier. A może tak Szanowni Państwo "Dziennikarze" sprawdzali by dokladniej wpierw źródła swoich informacji, a potem może rozważyli zatrudnienie korektora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajtek Re: Gdzie teraz bywacie mieszczanie? Tworzymy map IP: *.chello.pl 08.03.10, 00:30 Najlepsze są tak naprawdę miejsca jeszcze nie odkryte do końca, lub takie które po prostu mają w sobie "coś" zanim jeszcze nastaje "moda" na takie miejsce - choć na niektóre miejsca moda trwa już lata. Sushi bary których ostatnio powstało na pęczki (musso, zen, sakura) to miejsca "nowe" i trochę bezduszne, choć z nutką "światowości". Pauza jest godna polecenia, a także bliskie siebie "bliźniaki" dym i camelot podobnie jak klimatyczna Czarka i pasjonacka winiarnia tuż obok na floriańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crac.87 racja, zgadzam się - żenujący ten cały cykl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.10, 14:24 żenująco powierzchownie są te artykuły, odnoszą się do ludzi co niby pracują w knajpach i jedzą śniadanie w podgórzu poświęcając pół godziny jazdy i 50 zł za zestaw w owej knajpie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Gdzie teraz bywacie mieszczanie? Tworzymy mapę! IP: *.55.classcom.pl 08.03.10, 00:22 dziennikarze gw sami leczą swoje kompleksy tego, że są krakusami lub nie..KTO tworzy mape?! grupa redakcyjna plus znajomy socjolog, pani spotkana na ulicy z dzieckiem, gej z wielopola i dyr teatru? W jakim celu? Naprawdę znamy NASZE miasto bardzo dobrze, wiemy gdzie usiąść zatrzymać się..GW nie musi robić darmowej reklamy różnym lokalom i narzucać nam miejsc do życia..GW KRAKOW...żal żal żal.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Ja jadam w domu IP: *.chello.pl 08.03.10, 00:36 A bywam w krakowskich parkach albo w ogóle poza miastem na spacerze, najchętniej rowerem. Mam w nosie cały ten "clubbing". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O, to, to Re: Ja jadam w domu IP: *.gemini.net.pl 08.03.10, 06:33 Wole dnie, a nie noce. Jestem człowiekiem pracującym rano, a odpoczywającym później - często na spacerach po pięknych krakowskich parkach - nie ważne czy usytuowanych po prawej czy lewej stronie Wisły! Odpowiedz Link Zgłoś
ebe4 w sobotę 08.03.10, 01:47 szlakiem galerii - Krakowska, Grzegórzki, Bonarka. W międzyczasie Latte macchiato w Mleczarni,lunch w Ślimakarni, fryzjer Jarek. Wieczorem Tawa, do rana. Pff:) Odpowiedz Link Zgłoś
kefasek Gdzie teraz bywacie mieszczanie? Tworzymy mapę! 08.03.10, 02:21 Kiedy popatrzeć na przykład na Kolory i wszystkich ludzi z laptopami, którzy tam niby pracują, to można wyciągnąć jakieś wnioski odnośnie tego dokąd zmierza całe współczesne społeczeństwo i kim jest w nim pojedynczy człowiek. Jest atomem i to coraz bardziej oddalonym od innych. Ci ludzie przychodzą tam, żeby zaspokoić swoją potrzebę bycia z innymi, bo czują się przeraźliwie samotni. Laptop jest dla nich przepustką dla zaspokojenia potrzeby afiliacji. Osobiście doszukiwałbym się wyjaśnienia tego zjawiska właśnie w tym, a nie w jakiejś wydumanej nowomodzie. Bywanie w różnych miejscach jest naturalną sprawą związaną z mieszkaniem w mieście. I dobudowywanie do tego jakichś nowomieszczańskich ideologii jest średnio uzasadnione. Zawsze też znajdzie się garstka pajaców, którzy chodzą na lunch zamiast na obiad, bo się czują przez to ważniejsi - samoocenę sobie podbudowują - bo nie każdy przecież może pójść na lunch do mega-lokalu. Porośli i się w du#$ch poprzewracało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tffm ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.10, 02:52 tragedia, proszę dać sobie już spokój ze wzbudzaniem pretensjonalnej dyskusji na zupełnie jałowy temat. Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui mieszczanie...lol 08.03.10, 03:40 kolejna wydumana pseudodysputa gazety. może by sobie stażysta sprawdził kto BYŁ mieszczaninem, kiedy mógł się nim stać, etc. tak, BYŁ, bo mieszczanin to anachronizm. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Gdzie teraz bywacie mieszczanie? Tworzymy map 08.03.10, 06:37 Jaki sens ma ta seria artykulow? Jakie wnioski wyciagna z tego, ze chodze do Eszewerii, Indalo i Botaniki, oraz do kanjpy na Wroclawskiej? Mam wrazenie, ze ten cykl zmierza do nikad. Odpowiedz Link Zgłoś
seven Re: Gdzie teraz bywacie mieszczanie? Tworzymy map 08.03.10, 15:53 omg pierwszy raz widze nieznajoma mi bezposrednio osobe, ktora w ogole wie co to jest indalo!:D rispekta ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoniszczak I własnie dlatego IP: *.multimo.pl 14.03.10, 21:29 , że ten cykl zmierza donikąd, postanowiłaś wesprzeć go swoim wpisem? Hm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wykorzystany Gdzie teraz bywacie mieszczanie? Tworzymy mapę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.10, 07:21 skończcie z tym siekluckim, ani nowy, ani mieszczanin. Chyba że dodacie, że obowiązkową cechą nowych mieszczan jest daleko idące cwaniactwo i hochsztaplerstwo Odpowiedz Link Zgłoś
fufunia81 maniera, maniera, maniera... 08.03.10, 08:28 "... sniadanie w Psie, lunch w Kocie"... jedna wielka pseudo maniera, jakże charakterystyczna dla Krakowa - tylko pewnie ten Pan dentysta i Pani charakteryzatorka z TVN pochodzą ze Staszowa albo z Jędrzejowa i "prawdziwymi Krakusami" są jakieś 7 lat... podobnie zresztą jak większość Krakusów, ktorych Rodzice to napływowa ludność wiejsca z całej południowo-wschodniej Polski; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don Re: maniera, maniera, maniera... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.10, 18:42 Bardzo, bardzo mądrze. Zawsze mnie to denerwowało. Ja akurat miałem szczęście urodzić się w Krakowie, moja mama też, babcia i jej babcia itp. Najwięcej do powiedzenia jako krakusy mają do powiedzenia Ci którzy na weekendy, wszelkie święta wyjeżdżają do ... Jędrzejowa, Włoszczowej, Olkusza, Tarnowa itp - Jeśli autor tego artykułu też jest "krakusem" - dziękuje ... Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: maniera, maniera, maniera... 21.09.12, 14:23 Gość portalu: don napisał(a): > Bardzo, bardzo mądrze. Zawsze mnie to denerwowało. Ja akurat miałem szczęście > urodzić się w Krakowie, moja mama też, babcia i jej babcia itp. Cieszymy się z Twojego szczęścia. A co zrobiłaś, żeby stać się wartościowym mieszkańcem miasta, w którym z woli losu się narodziłaś? > Najwięcej do > powiedzenia jako krakusy mają do powiedzenia Ci którzy na weekendy, wszelkie > święta wyjeżdżają do ... Jędrzejowa, Włoszczowej, Olkusza, Tarnowa itp Jeśli dokładają swoją cegiełkę do tego, żeby żyło się lepiej w Krakowie, a nie w Jędrzejowie, Włoszczowej, Olkuszu czy Tarnowie - to są lepszymi krakowianami niż Ty z urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadian Mieszczanie?? mówcie o tych babciach w wyleniałych IP: *.chello.pl 08.03.10, 09:01 futrach???? bo ci prawdziwi teraz mieszkaja wokół krakowa . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Gdzie teraz bywacie mieszczanie? Tworzymy mapę! IP: 195.116.120.* 08.03.10, 10:12 ......ja bywam i mieszkam w NOWEJ HUCIE !!!!! i dobrze mi z tym, kiedy ta "głupowata" seria GW się skończy, to miasto ma inne problemy ale ten portal jak widać ich nie dostrzega... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gpawel ciastkarnie IP: *.tangram.com.pl 08.03.10, 10:24 A może dopisać dwie super wypasione ciastkarnie??? Polecam "Michałka" - dla starych i nowych mieszczan ;-) (najlepsze pączki w mieście)a dla nowych "More than a cookie" - trochę Nowego Yorku w Krakowie. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Dziekuje za odp na nurtujace mnie pytanie... IP: 192.250.56.* 08.03.10, 10:33 Dzis, dzieki kolejnej nieocenionej lekturze, dowiedzialem sie w koncu kim sa ludzie, ktorzy w godzinach 09-17 w srodku tygodnia swobodnie popijaja kawe w krakowskich lokalach a blogi stan sielankowego zycia odmierza im jedynie przerzucanie nog z kolana na kolano... Pytanie to nurtuje mnie od dawien dawna... Naszczescie ma meka zostala ukrocona- toz to krakowscy mieszczanie...!! przedstawiciele takich zawodow jak: kelnarzy, kucharze, prawnicy (?), nasi krakowscy niestrudzeni artysci kontemplujacy swa niemoc tworzenia, no i oczywiscie bogaci studenci... O trwogo... Toz to ci, ktorzy od urodzenia dbaja o miasto i niepozwala wyrwac go ze swych rak 'przyjednym', tym 'obcym'... Tym, ktorzy we wspomnianych wyzej godzinach, oddaja sie produkcji miejskich podatkow, a na stan uniesienia przy wybornej kawie w Bunkrze Sztuki (warszawska Zacheta ma ubaw po pachy..) maja czas co najwyzej w weekendy...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwerty Będzie wiadomo gdzie nie chodzić! IP: *.filg.uj.edu.pl 08.03.10, 11:53 Dobrze, że tworzycie listę, będzie wiadomo gdzie nie chodzić. W Pięknym Psie bywa cała krakowska Wyborcza, a czasami nawet Michnik. Najpierw Dym, później Pies taki krakowski rytuał. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Kawa w Maku na Szewskiej 08.03.10, 12:42 Potem Kebab. Do Oczka po gorzale i na Planty. Czasem cala krakowska elita sie zejdzie i grzejemy az milo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crac.87 Re: Kawa w Maku na Szewskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.10, 14:31 nic dodać nic ująć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jopka Jestem przerażony. Nigdy nie będę mieszczanem IP: *.fdk.abpl.pl 08.03.10, 14:19 Czytam to i jestem przerażony. Nigdy nie będę prawdziwym mieszczaninem. A to dlatego że w ogóle nie pijam kawy. Nie lubię... A tak jeszcze znalazłem taką definicję mieszczanina, żebym jako cham wiedział o czym mowa, co prawda o kawie nie ma nic, ale przytaczam: "osoba o konserwatywnych poglądach i upodobaniu do wygodnego, ustabilizowanego trybu życia" Jak nic pasuje do tej całej dyskusji i biorąc ją pod uwagę można chyba spokojnie używać zamiennie mieszczanina i krakusa... A to czego nie ma w tej króciutkiej definicji, a oczywiście z niej wynika, możemy sobie dopisać: "pławienie się we własnym samouwielbieniu, niechęć do innych, niechęć do zmian, niechęć do nowego, przyzwyczajenia, przyzwyczajenia, przyzwyczajenia, siedzenie nad kawą, a wieczorem nad wódką czy piwem, przy kontemplowaniu własnej doskonałości i nie doskonałości świata, podczas gdy inni; ci mniej doskonali (w tym wypadku czytaj: inne miasta) w tym samym czasie rozwijają się i idą do przodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: Jestem przerażony. Nigdy nie będę mieszczanem IP: 192.250.56.* 08.03.10, 14:43 Brawo! Popieram w stu procentach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuriczka _buriczka Gdzie teraz bywacie mieszczanie? Tworzymy mapę! IP: *.2-0.pl 08.03.10, 14:43 Rety! Śniadanie tu, obiad (lunch? ) tam, a gdzie kolacja? Już nie gazeta, lecz laptop i nieograniczone pole wolnego czasu. Mailowanie, kawusia w Bunkrze ( na czym polega fenomen tego miejsca? ), piwo w Psie ( a tego?). I sushi. Ale gdzie? Podgórze? Może Kazimierz?( nie mogę się zdecydować)...Krakowski lifestyle. I śmieszno i straszno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żaryn Re: Gdzie teraz bywacie mieszczanie? Tworzymy map IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.03.10, 15:33 Mieszczaństwo składało się głównie z kupców i zrzeszonych w cechach rzemieślników. Jednocześnie podlegało silnej społecznej i majątkowej stratyfikacji na bogaty patrycjat i uboższe pospólstwo,również nie był zaliczany do mieszczaństwa mieszkający w miastach, ale nieposiadający praw plebs. Prawdziwi mieszczanie nie zabierają głosu na łamach takiej prasy słychać tylko jak ujada pleps. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toruń W wyborczej z Bydgoszcza i Torunia to samo IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.10, 15:40 W wyborczej z Bydgoszcza i Torunia te same dyskusje o mieszczanach? Czyżby polecenia z centralnej reakcji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Gdzie teraz bywacie mieszczanie? Tworzymy mapę! IP: *.155.128.85.dyn.user.ono.com 08.03.10, 16:24 Koncerty: Loch Ness, Studio, Lizardking Gorąca czekolada, cherbata, kawa: Bunkier sztuki, prownicja, 1949 Tokaj: Re Piwo: Tower, Popularny, Stary Port Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: three-gun-max Re: Gdzie teraz bywacie mieszczanie? Tworzymy map IP: *.chello.pl 08.03.10, 16:52 podałeś wszystkie ulubione miejsca studentów i studenciaków (nomen omen w duzej mierze beznadziejne ;) ) to chyba nie o to chodzi szacownym stażystom z Wyborczej, dla ktorych mieszczanin to osoba nie pracująca, majaca mnostwo kasy, spedzajaca dnie na kawce i squashu... Odpowiedz Link Zgłoś