Dodaj do ulubionych

Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki poszły...

IP: *.jmdi.pl 11.05.10, 19:39
na fotografii widać ludzi, którzy nigdy niczego nie rozumieli
i nie zrozumieją, z matematyką byli na bakier, komuna ich ruchała a oni nic
nie rozumieli, ukradli im emerytury, oni nic nie zauważyli
no i teraz zmienione zostały zasady rozliczeń a oni myślą, ze ich okrada firma
no i jeszcze mamy w perspektywie wybory a większość z tych mało kapujacych i
tak na Komorowskiego zagłosuje bo ich oczarował erudycją
Obserwuj wątek
    • Gość: oszukany prognozy to oszustwo! IP: *.multi-play.net.pl 11.05.10, 19:52
      Czyż prognozy to nie zwykłe oszustwo? Czyż nie ZAWSZE praktycznie są zawyżone?
      Klient płaci wyższy rachunek niż wynika z faktycznego zużycia. W przypadku kiedy
      zużycie jest mniejsze Enion owszem, odda pieniądze po 6 miesiącach w postaci
      obniżenia następnej prognozy, ale przez te pół roku poobraca sobie naszymi
      pieniędzmi i na tym zarobi, czyż nie? Sprawdźmy ile wynosi oprocentowanie
      półrocznej lokaty, 6%? Proste?
      • Gość: Autor Re: prognozy to oszustwo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.10, 20:19
        dokładnie tak jest, co to w ogóle wymysł za prognozy? gdzie UOKiK?
        niech latają i spisują liczniki albo zainstalują w licznikach proste urządzenia
        z kartą SIM, które będzie im będą przesyłały informacje o aktualnym stanie
        licznika...
        no i co to jest za opłata za wizytę kontrolera? jest ona przecież doliczana do
        rachunku! jakim prawem mamy płacić za to, że ktoś przyjdzie i spisze nasz licznik?!
        • pavle Re: prognozy to oszustwo! 11.05.10, 20:33
          > dokładnie tak jest, co to w ogóle wymysł za prognozy?
          > gdzie UOKiK? niech latają i spisują liczniki albo
          > zainstalują w licznikach proste urządzenia
          > z kartą SIM,

Bzdura. To są dodatkowe koszty. Ktoś je ponosi - klient.
          Bo kto inny? W taki czy inny sposób, zawsze on je ponosi
          w swoich rachunkach.

Lokata na 6%? Półroczna? Po pierwsze, nie półroczna, tylko
          po kolei: 1, 2,... 6 miesięczna. Po drugie, na jaką kwotę
          niby? Na niewielką różnicę między prognozą a faktycznym
          zużyciem.

Jakoś od dawna płacę za prąd z prognozami, i raz są wyższe,
          a raz niższe niż faktyczne zużycie. Czyli raz ja kredytuję
          energetykę, a raz energetyka mnie.

Polaka to zawsze wszyscy chcą okantować, orżnąć, oszukać,
          wycyckać. Bo on nie rozumie, co się wokół dzieje. Smutno.
          • Gość: 4g63 Re: prognozy to oszustwo! IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.10, 23:53
            głupi jesteś, ta niewielka kwota razy set tysięcy staje się wielką kwotą...

> a raz niższe niż faktyczne zużycie. Czyli raz ja kredytuję

widać jesteś zaznajomiony z tematem i cały czas analizujesz wszystkie wartości w stosunku do poprzednich rozliczeń - brawo, tylko czy aby nie powiedziałeś tego z rozpędu a z rzeczywistością nie ma to nic wspólnego??
            • krzych.korab Prosty sposób na zaciągnięcie kredytu bez odsetek, 12.05.10, 07:08
              jeżeli źle obliczą powinni zwracać z odsetkami jak za zaciągnięty w banku kredyt.
              • myslacyszaryczlowiek1 A jak będzie małe zwarcie to przez pół roku 12.05.10, 10:42
                się uzbiera tyle że pół mieszkania za to można by było kupić
            • Gość: szczypan Re: prognozy to oszustwo! IP: *.aster.pl 12.05.10, 08:49
              > widać jesteś zaznajomiony z tematem i cały czas analizujesz wszystkie wartości
              > w stosunku do poprzednich rozliczeń - brawo, tylko czy aby nie powiedziałeś teg
              > o z rozpędu a z rzeczywistością nie ma to nic wspólnego??
              Ja spisuję liczniki co kwartał, czasem co miesiąc dla własnego użytku, sprawdzam
              zużycie podane na rachunkach z faktycznym. To naprawdę nie zabiera wiele czasu.
              Choć rozliczenia PGNiG są tak zachachmęcone, że ciężko się doczytać.
          • Gość: anty-idiot Kiedy w Polsce konkurencja w energetyce?! IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.10, 01:29
            Kiedy Polacy będą mogli dowolnie wybierać sobie operatora energetycznego,
            gazowego czy dostawcę wody tak, jak ma to miejsce od lat już w UK? Dlaczego
            musimy być zdani na złodziei politycznych, biznesowych i instytucjonalnych?
            Przewrót styropianowy miał miejsce już ponad 2o lat temu, pytam - KIEDY BĘDZIE
            NORMALNIE???!
            • miszczu.pll spytaj się chamów z wiejskiej 12.05.10, 07:05
            • tanczacy.z.myslami Re: Kiedy w Polsce konkurencja w energetyce?! 12.05.10, 10:32
              Gość portalu: anty-idiot napisał(a):

> Kiedy Polacy będą mogli dowolnie wybierać sobie operatora energetycznego,

Przecież już mogą, tylko po co?
              Chętnych do takich przenosin uprzedzam jako klient RWE że ten operator od zawsze stosuje metody "prognoz i wyrównań" (odziedziczył po Stoenie), więc do niego nie ma się po co przenosić.
          • Gość: speedylelek Re: prognozy to oszustwo! IP: *.aster.pl 12.05.10, 10:37
            jeśli płacisz prognozę, to jesteś frajerem
            bo płacisz za coś, co zostanie dostarczone
            energetyka, to jedyne firmy, które każą sobie płacić przed
            dostarczeniem towaru
            i to powinno być ukrócone
            to problem firmy jak ona wyegzekwuje opłaty
            może brać przykład np. z firm telekomunikacyjnych
        • mara571 wbrew pozorom prognozy to nie oszustwo 11.05.10, 20:42
          tak jest w Zaglebiu od 2 lat. I sie na ogol wszystko zgadza.
          Oczywiscie ENION bedzie mogl teraz zwolnic lub przesunac na inne stanowiska
          pracy spora grupe ludzi, ktora latala i odczytwala liczniki.
          Prawdziwem skandalem jest co innego:
          Zmiane systemu rozliczen wprowadzono nie uprzedzajac ludzi kilka miesiecy
          wczesniej. Ale zaskakiwanie klientow jest specjalnoscia ENIONu.
          U mnie byl pan do odczytania licznika w koncu kwietnia. Pytalam, kiedy otrzymam
          rozliczenie, bo wybieram sie w podroz. Do trzech tygodni uslyszalam w odpowiedzi.
          Rachunek przyszedl dzisiaj z terminem platnosci w czwartek. Na szczescie
          zostawilam pieniadze i rachunek bedzie zaplacony, ale zdecydowalam zmienic
          dostawce w najblizszych miesiacach, tylko musze sprawdzic, ktory dostawca
          normalniej traktuje swoich klientow.
          • Gość: Mariusz2010 Re: wbrew pozorom prognozy to nie oszustwo IP: 94.254.196.* 11.05.10, 20:54
            Co innego mnie zastanawia. Choćbym nie wiem jak oszczędzał i wymieniał żarówki
            na energooszczędne, to i tak co sześć miesięcy rachunki są wyższe. Czyżby celowe
            działanie na rzecz "zrównania" cen z bogatymi państwami w unii?
            • Gość: Mateo Podejrzewam ze energia w Polsce juz jest drozsza IP: *.zone13.bethere.co.uk 11.05.10, 22:57
              niz na Zachodzie. Ja płacę ok £40 - £50 (x 4.6 na PLNy) za 3 miesiace. Mieszkanie 3 pokoje, wszystkie żarówki energooszczedne, 2 komputery, sprzet kuchenny i grający. Ogrzewanie i gotowanie jest na gaz i wychodzi mniej wiecej tyle samo co za prąd.
              Stawka jest 16 i 11 p za unit (Kwh?)
              Myślę że podnoszenie cen jest kolejnym wałem które próbuje sie ludziom wciskać jako wymóg unijny.
              • Gość: energetyk płacić niewolnicy !!!! PŁACIĆ i morda w kubeł ! IP: *.chello.pl 11.05.10, 23:11
                .
                • Gość: Mike Re: płacić niewolnicy !!!! PŁACIĆ i morda w kubeł IP: 109.243.1.* 12.05.10, 00:20
                  Ty kompletny idioto! W życiu Ci nie zapłace pijawko!
                  • Gość: Hans Kloss Re: płacić niewolnicy !!!! PŁACIĆ i morda w kubeł IP: *.chello.pl 12.05.10, 08:59
                    Przecież to troll-prowokator.
              • Gość: gosc Re: Podejrzewam ze energia w Polsce juz jest droz IP: *.ptr.magnet.ie 11.05.10, 23:58
                dokładnie te ceny są jakieś z kosmosu. Ja płacę w Irlandii 50-80 euro
                miesięcznie a wszystko jest w mieszkaniu na prąd (gotowanie, ogrzewanie,
                bojler). Dodam że nikt nie zarabia mniej niż 1250 euro bo to pensja minimalna.
                Pozdrawiam rodaków i polecam jakiś strajk - nie dawajcie się.
          • Gość: magda Re: wbrew pozorom prognozy to nie oszustwo IP: *.chello.pl 11.05.10, 21:19
            mara571 napisała:
            > Prawdziwem skandalem jest co innego:
            > Zmiane systemu rozliczen wprowadzono nie uprzedzajac ludzi kilka miesiecy
            > wczesniej.

W artykule jest napisane, ze informowali od grudnia a także dali możliwość
            pozostania przy startym sposobie rozliczania.
            • mara571 pytanie jak informowali 11.05.10, 21:53
              u nas byla informacja w lokalnej gazecie, ktorej nie czyta wiekszosc ludzi i
              ustna informacja pracownikow odczytujacych.
              Poniewz zyje w dwoch krajach mam okazje do porownan: w normalnym kraju dostaje
              sie list od dostawcy ze szczegolowa informacja i numerami telefonow, gdzie mozna
              poprosic o dalsze wyjasnienia.
              Czy mieszkancy Krakowa takie listy dostali?
            • Gość: zenek Re: wbrew pozorom prognozy to nie oszustwo IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 12.05.10, 00:02
              prawda jest taka ze informacje o prognozowanych rachunkach to oni przesylali
              wraz z pierwszym wezwaniem do zapłaty czyli w moim przypadku w marcu. wczesniej
              nie bylo zadnych informacji ani tym podobnych
            • zawsze-mmarek1 Re: wbrew pozorom prognozy to nie oszustwo 12.05.10, 07:02
              > W artykule jest napisane, ze informowali od grudnia a także dali możliwość
              > pozostania przy startym sposobie rozliczania.
              Niestety to kłamstwo - nikt nam nie dawał wyboru to raz a dwa jakim cudem wg
              prognozy mam mieć zużycie o 100% wyższe niż rok temu?
          • Gość: Szybi Re: wbrew pozorom prognozy to nie oszustwo IP: 109.243.1.* 12.05.10, 00:23
            Wiem że w Zagłebiu i w Krakowie prognozy byłyb w porządku ale w
            Bielsku i Żywcu to po prostu kpina ludzie za 2 miesiące płacili 500
            zł a teraz każa im tyle płacić za 1 miesiąc! Enion totalnie
            przegiął. To chyba nowa "jakość" tauronu!! celowo pisze z małej
            litery na wielką nie zasłuzyli :)
            • ekulcz-ynska Re: wbrew pozorom prognozy to nie oszustwo 12.05.10, 12:41
              Zapominacie Państwo , że Enion miał wielkie straty w zimie , bo przewracały się
              drzewa i słupy energetyczne pod naporem śniegu,lodu i szadzi. Trzeba było
              zapłacić dodatkowym pracownikom i wojsku. Teraz musi sobie firma odbić koszty na
              klientach , żeby pensje prezesów mogły wzrosnąć
          • Gość: Nika Re: wbrew pozorom prognozy to nie oszustwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.10, 10:56
            W Zagłebiu tak jest od zawsze!!!
            przynajmniej od 15 lat w Sosnowcu, prognoze robi sie co 6 miesiecy
            na podstawie dotychczasowego zuzycia w sezonie zima lub lato
            bardzo uczciwa sprawa, wyrowniania na koniec okresu sa minimalne
      • cebrat Re: prognozy to oszustwo! 11.05.10, 20:20
        dokładnie. czemu prognozy nie sa oparte na rzeczywistych wyliczenia
        za poprzednie okresy albo po prostu niższe? bo łatwiej zgarnąć kase
        od ludzi i dac na oprocentowany rachunek. powinien się tym zając
        UOKIK i przywalić kare bo dlaczego ja mam łazić do nich i prosić
        zeby wyliczyli rzeczywiste z zeszłego roku
        • Gość: Abc Re: prognozy to oszustwo! IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.10, 20:56
          Dlatego nie sa, bo firma nie musi wysylac inkasentow co 1 miesiac. Mozna wiec
          ich wyzwalniac i zostac tylu, by w ciagu pol roku mogli zebrac dane.

Poza tym sa tzw "lokaty overnight". Dzieki temu firma zarabia na odsetkach i
          jeszcze na obrocie kasa ktora klienci placa
        • Gość: Michał Re: prognozy to oszustwo! IP: 109.243.1.* 12.05.10, 00:17
          masz rację Rafał :)
          Zrobimy z tym porządek !!
          A wiesz e Ukraińcy sa uparci :)))
      • Gość: Apple Re: prognozy to oszustwo! IP: *.chello.pl 11.05.10, 23:24
        > Czyż prognozy to nie zwykłe oszustwo? Czyż nie ZAWSZE praktycznie są zawyżone?

Nie, ja miałam zaniżoną prognozę, niestety. Zaniżone prognozy też nie sa dobre. W szczególności w miastach takich, jak Kraków, gdzie wiele mieszkań jest wynajmowanych, więc po kilku miesiącach trzeba płacić za grzech poprzedników.
    • Gość: karolek Re: Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki posz IP: 77.236.0.* 11.05.10, 20:21
      najbardziej nierozumiejącym to jesteś TY!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: JK Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki poszły... IP: *.ghnet.pl 11.05.10, 20:27
      Prognozy oczywiście są sposobem na finansowanie działalności spółki za
      pieniądze klientów - z tego punktu widzenia średnio uczciwe. Ale teraz
      będzie jeszcze gorzej bo klienci dadzą jeszcze więcej kasy na np.
      zwiazki zawodowe Taurona. Wiecie ile dostaje jeden z drugim pracownik
      Taurona jeżeli zgodzi się dobrowolnie odejść z pracy? 80-120 tys.
      złotych :)
      Enion Energia to jedyna dochodowa spólka Taurona - z czego finansować
      działalność skoro prywatyzacja nie przyniesie ani spółce złotówki??
    • Gość: funnyrabbit Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki poszły... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.10, 20:27
      1 -Oszczędzają na inkasentach,
      2 -jednorazowo mają spory zastrzyk gotówki,
      3 -zawyżają prognozy i kredytują się za 0% na pół roku.
      Polecam pomysł pracodawcom. Wypłata co pół roku. Oczywiście dniówka bez zmian - przecież to tylko zmiana systemu rozliczeń, uruchomić infolinię dla pracowników...
      • smok_sielski Re: Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki posz 11.05.10, 20:37
        > 1 -Oszczędzają na inkasentach,
        > 2 -jednorazowo mają spory zastrzyk gotówki,
        > 3 -zawyżają prognozy i kredytują się za 0% na pół roku.

Napisali, że to wszystko jest w interesie klienta, więc jestem
        szczęśliwy i płacę.
        smok
    • Gość: mm Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki poszły... IP: *.cable.casema.nl 11.05.10, 20:33
      Przestańcie panikować, jak zawsze. W Holandii taki system istnieje
      od dawna, prognoza i rozliczenie za cały rok i jakoś nikt nie
      fisiuje od tego.
      • Gość: auxan Re: Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki posz IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.05.10, 21:25
        mm, w Gdańsku też, i do tego rozliczają uczciwie - ta prognoza faktycznie wynika
        z tego co było poprzednio
      • Gość: Ewa Re: Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki posz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.05.10, 07:42
        Zapomniales o najwazniejszym. Nie jestesmy w Holandii i nie mamy zarobkow i cen
        holenderskich. Spora grupa ludzi w tym emerytow w Polsce ma ok . 1000 zl. na
        zycie czyli i oplaty. NIBY Z CZEGO MAJA W TEJ SYTUACJI PLACIC TYLE NAPRZOD.
      • Gość: ak Re: Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki posz IP: 62.218.20.* 12.05.10, 10:22
        W Holandi mają liczniki elektroniczne, odczytywane zdalnie. UE nakazuje
        wprowadzenie takich liczników od chyba 2017r.
    • Gość: asd Re: Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki posz IP: *.zamek.net.pl 11.05.10, 20:34
      Gość portalu: jaho napisał(a):

> no i jeszcze mamy w perspektywie wybory a większość z tych mało kapujacych i
      > tak na Komorowskiego zagłosuje bo ich oczarował erudycją

No popatrz, a ja myślałem że na Kaczyńskiego, wszak to taki przyjaciel kultury, pianistów, no i imbryk z herbatą ma na stoliku.
    • Gość: ~ech... Re: Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki posz IP: *.multi-play.net.pl 11.05.10, 20:38
      frajer jesteś melepeto, jak bym słyszał "...Balcerowicz musi odejść"
    • Gość: Gie Re: Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki posz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.10, 20:44
      Mam pomysł. Niech Enion sypnie prognozą na 2 lata i niech wymaga opłaty za rok z
      góry. A co? Przecież to dla dobra obywatela. I obywatel i Enion zaoszczędzą na
      inkasentach.
    • kibic_rudego To w raju S i KORu ludzie nie maja kasy ? 11.05.10, 20:47
    • Gość: jakis Re: Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki posz IP: *.nplay.net.pl 11.05.10, 20:49
      dobrze napisane ale te "wybory...." moglbys sobie odpuiscic
    • agrafka1602 Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki poszły... 11.05.10, 20:52
      Gdy chodził i spisywał inkasent płaciliśmy z dołu.
      Teraz gdy wprowadzono prognozy płacimy za energię
      na bieżąco.
      Pytanie tylko dlaczego zlikwidowali kasy.
      Trzeba teraz dodatkowo ponosić koszty opłat przekazu czy to
      w banku lub na poczcie.
    • Gość: emade Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki poszły... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.10, 20:53
      pozdrowienia z dla osob obslugujacych klientow
    • Gość: ZeSrak A elektorat PiSu IP: *.chello.pl 11.05.10, 20:55
      jak zwykle daje się dymać, hehehe.
      • Gość: Torun pozdrawia Re: A elektorat PiSu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.10, 21:06
        Dzisiaj byłem zapacic za energie. Miałem ten sam problem, drugi
        rachunek, to prognoza.
        Spisałem z licznika prądu obie taryfy, dzienna i nocna i zamiast 820
        zł ,zapłaciem w/g faktycznego zuzycia 254 zł.
        Polecam ten sposob, bo zak energ nie moze naliczyć wiecej jak
        deklarowana po spisaniu z licznika wartość. Prracownik ZE ,
        grzecznie mi policzył i nie powiedział nawet jednego słowa,ze to
        niemożliwe.
        Pozdrowienia dla Krakusów z Torunia.
        • tanczacy.z.myslami Ale kto dostarcza ci prąd? 12.05.10, 10:39
          Gość portalu: Torun pozdrawia napisał(a):

> Spisałem z licznika prądu obie taryfy, dzienna i nocna i zamiast 820
          > zł ,zapłaciem w/g faktycznego zuzycia 254 zł. (...)
          > Pracownik ZE ,
          > grzecznie mi policzył i nie powiedział nawet jednego słowa,ze to
          > niemożliwe.

Ale kto dostarcza ci prąd? Enion, RWE czy jeszcze inny?
    • Gość: emalfni Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki poszły... IP: 195.82.173.* 11.05.10, 21:02
      A Enion nie oferuje np. podawania stanu licznika przez telefon, internet?:>
      przecież mamy XXI wiek. Pewnie jest taka możliwość, tylko ludzie
      przyzwyczajeni do prognoz :/ i teraz zamiast 200zł będzie 500zł wszystko
      zgodnie z regulaminem, którego pewnie też nie przeczytali podpisując umowę
      • Gość: gruby Re: Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki posz IP: 91.123.169.* 11.05.10, 22:13
        Po co czytać jak i tak nie mają wyboru.
      • mara571 czy mialbys szanse zmienic umowe? 12.05.10, 12:22
        Nie.
        Chcialam zmienic przy podpisywaniu przed 4 laty, nie wyrazono zgody.
        Wtedy nie mozna bylo szukac innego dostawcy i mialam wybor albo podpisze albo
        odetna mi prad.
    • stasiek33 Czy 11.05.10, 21:03
      Czy w tej Polsce jeszcze ktoś panuje nad tym całym burdelem???????????????????
    • Gość: balusz Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki poszły... IP: *.multi-play.net.pl 11.05.10, 21:08
      "A to wszystko dla dobra klienta" Bezczelni ściemniacze. Czy ktoś się
      orientuje jaki inny dostawca obsługuje Kraków, chciałbym zrezygnowac z usług
      Enionu.
    • cinunia Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki poszły... 11.05.10, 21:09
      to sa zlodzieje!ja dostalem wsteczny rachunek( chc caly czas swoje
      placilem)za 6 miesiecy w tyl 450 zl.a nastepne juz tyloko po 100
      zl.gdzie tu jakas logika.te ich prognozy sa o dupe rozbic.z gazem
      mialem podobnie.ale poszedlem i zrezygnowali ze swoich prognoz.a ci
      mi dali ultimatum ze tylko na 2 raty moge to splacic.ale tak to jest
      jak sie strategiczne firmy sprzedaje w prywatne rece
      • Gość: kredytowanie Re: Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki posz IP: *.centertel.pl 11.05.10, 23:30
        cinunia napisał:

> to sa zlodzieje!ja dostalem wsteczny rachunek( chc caly czas swoje
        > placilem)za 6 miesiecy w tyl 450 zl.

Czyli masz odwrotną sytuację do tych co narzekają (zakład energetyczny cię
        kredytował) i też masz pretensję - bo za mało płaciłeś.
    • Gość: auxan Re: jaho mądrala IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.05.10, 21:11
      "teraz zmienione zostały zasady rozliczeń a oni myślą, ze ich okrada firma"
      A nie okrada? Prognozy są zawyżone, do tego wpłata z góry (za poprzednie dwa
      plus prognoza). Przecież chodzi o to by klienci bezpłatnie kredytowali firmę.
      Tłumaczenie że uprzedzali śmiechu warte, bo czy tam napisali że prognozowane
      będą dużo wyższe od poprzednich?
      Niby dlaczego prognozowane opłaty są dwukrotnie wyższe niż poprzednio? Czy firma
      planuje tak drastyczną podwyżkę cen? To byłaby kradzież, bo i tak mamy
      najdroższy pra w Europie.
      • dziubdzinek Re: jaho mądrala 11.05.10, 23:45
        > Czy firma
        > planuje tak drastyczną podwyżkę cen? To byłaby kradzież,
        > bo i tak mamy najdroższy pra w Europie.

Buuhahaha, nie wiesz, co piszesz, albo łżesz w żywe oczy.
    • rmiechowicz Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki poszły... 11.05.10, 21:19
      Przekręt z prognozami jest jeszcze inny.
      Masz nadpłatę. Ale w przyszłym półroczu cena energii idzie w górę. Owszem,
      odlicza Ci to od rachunku. Dzięki temu za pół roku kupisz za ta nadpłatę mniej
      kWh niż bys kupił obecnie.
      Czysty zysk dla firmy.
    • Gość: Franek Jakie k...a prognozy? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.05.10, 21:20
      Dlaczego do cholery nie mogę zapłacić za zużycie faktyczne? Tylko
      dlatego, że jakiemuś bucowi nie chce się wysłać inkasenta co
      miesiąc? A niech chodzi co pół roku, ale kasa za zużycie nie jakąś
      prognozę! A dlaczego nie mogę sam podać stanu licznika co miesiąc
      mailem na przykład?
      p.s.
      Czy mogę zmienić dostawcę energii?
      • Gość: aaa Re: Jakie k...a prognozy? IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.10, 21:30

Dlatego:

forum.gazeta.pl/forum/w,410,111312989,111317178,Re_prognozy_to_oszustwo_.html
      • w.i.l Możesz. Ale pod warunkiem że będzie czarny... 11.05.10, 21:39
        Tusk sprzedał cię jako klienta elektrowni w łapy zagranicznych
        prywaciarzy a ci wiedzą jak doić frajerów.
        Po to cię kupili.
      • Gość: OlO Re: Jakie k...a prognozy? IP: 212.160.172.* 12.05.10, 12:46
        Dostawcę zmienić możesz zawsze, ale... i tak Enion jest najtańszy :))
        A stan licznika możesz podawać co 6 miesięcy SMS-em lub mailem na przykład.
    • Gość: aj-waj Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki poszły... IP: *.chello.pl 11.05.10, 21:29
      Jasne, troska o dobro klienta.

Ja bym powiedział, że to genialny sposób zarabiania - firma poprawia sobie
      płynność finansową. Nadwyżkę z wpłaty po zawyżonej prognozie, do czasu zwrotu
      cwaniaczki z enionu mogą ulokować na koncie i trzepać odsetki albo np.
      wepchnąć w fundusze czy inne formy inwestycji i w ten sposób zarabiać za
      pomocą >>naszych<<, nie ich pieniędzy.
    • Gość: KM Prognozy? IP: *.chello.pl 11.05.10, 21:30
      IMHO prognozy to szybki sposob na sifinansowanie dzialalnosci przedsiebirstwa klocacy sie zarowno z elementarnym poczyciem sprawiedliwosci jak i zdrowym rozsadkiem. Firmy energetyczne znalazly sobie po prostu bande frajerow, ktorzy udzielaja im krotkoterminowych i nieoprocentowanych pozyczek.
      Mam nadzieje, ze w koncu znajdzie sie ktos, kto to zdelegalizuje, bo jak nie, to zaraz zaczniemy takl placic za telefon, gaz itp.
      • Gość: totyle Re: Prognozy? IP: *.itcomp.pl 12.05.10, 03:05
        Za gaz też są prognozy.Jesteś do tyłu.
        • Gość: KM Re: Prognozy? IP: *.chello.pl 12.05.10, 08:28
          Mozliwe - nie mam gazu z sieci w domu.
    • Gość: ANTYenion Re: Enion zmienił sposób rozliczeń, rachunki posz IP: *.chello.pl 11.05.10, 21:59
      "nie musi wpuszczać co dwa miesiące inkasenta do odczytu licznika"

Krowa mać!! Co za bzdury nam tu cisną!!
      Przecież można stan podawać przez formularz www. Po kiego wała mi inkasent?
      Wszelkiej maści domokrążcom mówię stanowcze nie!

Enion tym sposobem próbuje sobie po prostu odbić straty spowodowane zimowymi
      katastrofami. Proste. I niech nie chrzanią, że to jest z myślą o kliencie. Bo
      akurat klienta to oni mają głęboko gdzieś. Klient ma po prostu bulić kaskę...
    • Gość: kat czyli POLSKA IP: *.bater.net.pl 11.05.10, 22:10
      czyli POLSKA i rżnięcie ludzi jak się da! i WY jeszcze chcecie mieć dzieci, by
      och też oszukiwano! obojętnie kto będzie rządził i tak POLSKA będzie POLSKĄ,
      czyli bandyckim krajem, gdzie ten co ma kase może dosłownie wszystko...
      • Gość: qwer Re: czyli POLSKA IP: *.opera-mini.net 11.05.10, 22:29
        "czyli POLSKA i rżnięcie ludzi jak się da! i WY jeszcze chcecie mieć dzieci, by
        ich też oszukiwano! obojętnie kto będzie rządził i tak POLSKA będzie POLSKĄ,
        czyli bandyckim krajem, gdzie ten co ma kase może dosłownie wszystko..."!!!
      • kato28 Re: czyli POLSKA 12.05.10, 09:28
        Powieś się albo skocz do rzeki z kamieniem u szyi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka