natbern Stawiają krzyż na Błoniach, choć nie mają zezwo... 12.05.10, 09:15 wczoraj czytalem o swieceniu przez ksiedza tomografu w krakowskim szpitalu (samolot pod smolenskiem na pewno tez byl pokropiony przez kler), dzis o 6,5 m krzyzu na bloniach - co to jest??? czy w konstytucji mamy zapis o panstwie wyznaniowycm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof. Kolano Re: Stawiają krzyż na Błoniach, choć nie mają zez IP: *.152.136.192.dsl.dynamic.eranet.pl 12.05.10, 11:52 natbern napisał: > wczoraj czytalem o swieceniu przez ksiedza tomografu w krakowskim szpitalu > (samolot pod smolenskiem na pewno tez byl pokropiony przez kler), Właśnie dlatego, że był kropiony to się rozbił. Wszędzie tam, gdzie kler wsadzi swoje łapy zaczynają się problemy i kłopoty a często i nieszczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borewicz kiedy wreszcie wywala ta konserwe z posady ??? IP: 77.236.0.* 12.05.10, 09:27 przeciez on dziala na szkode miasta !!! oby ten krzyz nie powstal trzeba zrobic bojkot Odpowiedz Link Zgłoś
pz_61 Stawiają krzyż na Błoniach, choć nie mają zezwo... 12.05.10, 09:29 To już przesada. Jak tak dalej pójdzie to niedługo w Krakowie będziemy chodzić slalomem między krzyżami upamiętniającymi różne wydarzania lub osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Miasto pamięci= krzyże? IP: *.autocom.pl 12.05.10, 09:37 Konrad Myślik, Stowarzyszenie Archi-SzopaJeżeli Kraków ma być stolicą pamięci Polaków, to uważam, że krzyż w tym miejscu jest dla miasta ważnym akcentem. To już teraz wiemy, jaki jest cel proponowanego referendum w kwestii zmian misji miasta. Stawianie, w ramach "pielęgnowania pamięci" kolejnych krzyży. Tylko dlaczego inicjatorzy wprost o tym nie informują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stt Stawiają krzyż na Błoniach, choć nie mają zezwo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 09:39 jak jest głaz, to po co jeszcze krzyż; do czego ma służyć; wiadomo, ze nie do praktyk religijnych, bo po Błoniach biega się, pieski robią kupki, młodzi leżą na trawie. Czy to nie przesada z ta inwazja akcentów religijnych, które w nadmiarze są nie czytelne, staja się obojętne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balusz Stawiają krzyż na Błoniach, choć nie mają zezwo... IP: *.multi-play.net.pl 12.05.10, 09:51 Janczykowski to chyba najgorszy konserwator zabytków w Krakowie. Człowiek bez własnego zdania, ulegający wpływą różnych grup nacisku, dodatkowo bez wyczucia smaku i jakiegokolwiek gustu. Czy nie da się go zmienić ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka Re: Stawiają krzyż na Błoniach, choć nie mają zez IP: *.ip.netia.com.pl 14.05.10, 08:43 Niestety mozemy jedynie liczyć że w końcu zemrze się biedakowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Krakowska tradycja IP: *.48.classcom.pl 12.05.10, 10:00 Bardzo mnie niepokoi niechlubna tradycja stawiania pomników w centrum miasta bez koniecznych pozwoleń albo bez konsultacji społecznych i usprawiedliwianie ich braku "słuszną ideą" (pomnik papieża na Wawelu, pomnik Skargi). A jeśli chodzi o pamięć o papieżu: religijnym kolejny krzyż do tego nie jest potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamu Stawiają krzyż na Błoniach, choć nie mają zezwo... IP: *.ip.netia.com.pl 12.05.10, 10:00 Nie zgadzam się!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Uwaga, zakładam Stowarzyszenie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.10, 10:02 ... w statucie zapiszemy sobie mozliwość kopania w d..ę wszystkich porąbanych urzedników oraz pazernych z Franciszkańskiej. Rozpoczynam też zbieranie wniosków od chętnych na wybudowanie się w każdym parku, lesie, rynku. Będziemy to mieć w naszym statucie. Ja sobie postawię , jako prezes, willę w ogrodzie kurii. Zakonnice będą podawać mi śniadanie do łóżka w topless. To też zapiszemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piterwu Re: Uwaga, zakładam Stowarzyszenie... IP: *.chello.pl 18.05.10, 14:22 możesz liczyć na mnie,wchodzę w tą bajkę Odpowiedz Link Zgłoś
natbern Stawiają krzyż na Błoniach, choć nie mają zezwo... 12.05.10, 10:09 coraz bardziej sie ten kosciol nachalnie narzuca. msze przez megafony, dzwony o roznych porach - spac nie mozna w calej okolicy, krzyze i pomniki wszedzie, tysiace swietych. czy polscy katolicy nie potrafia wierzyc nie na pokaz, prywatnie dla siebie, a pozostalym dac spokoj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka dziwisz już całkiem oczadział!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 10:19 to juz zaczyna być żałosne że pierwsza służka watykanu rządzi w krakowie!!!!!!!i nikt go nie potrafi powstrzymać!!!!!!!!co jeszcze wymyśli ?????? może błonia całkiem zamurujmy i postawmy krzyże bo przecież jeden to straszna bida trzeba więcej! w końcu papież tam msze odprawiał. w sączu i w zakopanym też i w wielu innych miastach i jakoś tam nie ma samozwańczych dziwiszów a w krakowie..dziwisz pierdnie i wszyscy robią co chce! powinien wracać do watykanu tylko od kiedy nie ma papieża polaka nie za bardzo go tam chwieli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gatsby Re: dziwisz już całkiem oczadział!!!!!! IP: *.ghnet.pl 12.05.10, 10:41 no, tu się mylisz. w Warszawie na Pl. Piłsudskiego niedawno krzyż został postawiony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikołaj kornecki sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 10:43 Niestety moja wypowiedź została wypaczona. 1. Wczoraj zadzwonił do mnie p. red. B. Piłat i prosił o komentarz w sprawie Błoń. Moja wypowiedź odnosiła się do projektu ścieżek wokół Błoń, o krzyżu rozmawialiśmy na marginesie. 2. U konserwatora widziałem projekt ścieżek, a nie krzyża (projektu krzyża nie widziałem). Projekt zagospodarowania Błoń (o którego publiczną prezentację apeluję) zakłada m.in. wykonanie utwardzonego placyku dookoła kamienia - nie mówiłem o "betonowym placyku". 3. Projekt zagospodarowania Błoń nie ukazuje kamienia J. Piłsudskiego - jakby go nie było (sic!) za to proponuje ścieżkę rowerową wzdłuż ogrodzenia parku Jordana (od Muzeum Narodowego do Cichego Kącika) po istniejącym chodniku, oraz nową, szeroką ścieżkę wzdłuż ul. Piastowskiej, równolegle do istniejącego chodnika tyle, że po wewnętrznej stronie Błoń - po trawniku. Te dwa pomysły budzą moje zastrzeżenia. 4. Projekt zakłada też nową ścieżkę wzdłuż wału Rudawy i tu nie mam uwag z wyjątkiem ograniczenia ruchu samochodowego na dojeździe do klubów sportowych (tzn. wykreślenie z rejestru ulic, bowiem ścieżka ta jest faktycznie ulicą o nazwie Na Błoniach - nie mylić z ulicą Na Błonia w Bronowicach Małych). 5. Sprawa krzyża: uważam dublowanie symboli za nieporozumienie. Może krzyż jest potrzebny, ale czy w tym miejscu? Na Skałce w sąsiedztwie znajdują się dwa św. Stanisławy i JPII i to jest chyba nadmiar. Podobna sprawa z Kuklińskim - wydaje mi się, że pomnik w parku Jordana wystarczy Krakowowi, może gdzieś ulica, lub plac, a nie kolejny pomnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilroy Talibowie w natarciu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 10:44 Jak widać czarna sotnia polskiego ciemnogrodu w natarciu pod przewodem watykańskich pedofilów w purpurze: [i]Tylko po krzyżem tylko, tylko po Jarkiem, Polak jest baranem, a Polska zaściankiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilroy Talibowie w natarciu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 10:44 Jak widać czarna sotnia polskiego ciemnogrodu w natarciu pod przewodem watykańskich pedofilów w purpurze: Tylko po krzyżem, tylko po Jarkiem, Polak jest baranem, a Polska zaściankiem... Odpowiedz Link Zgłoś
qumaczek Same samowole... 12.05.10, 11:10 Co ci "czarni" wyprawiają? Remont krypty i wstawienie sarkofagu - samowola. Krzyż na Błoniach - samowola. Same samowole! A może tak wprowadzić podatek gruntowy i od nieruchomości? Odechce się samowoli, wielohektarowych nieużytków w centrum miasta i wielu innych niemądrych pomysłów, opartych na prawie do bezprawia. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Same samowole... 13.05.10, 00:51 qumaczek napisał: > Co ci "czarni" wyprawiają? Remont krypty i wstawienie sarkofagu - > samowola. Krzyż na Błoniach - samowola. Same samowole! Podziękujmy Kwaśniewskiemu za Konkordat. Jest jak zbrojony beton i da się go kiedykolwiek ruszyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pam Stawiają krzyż na Błoniach, choć nie mają zezwo... IP: *.ip.netia.com.pl 12.05.10, 11:24 Konserwator do zwolnienia!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianin Stawiają krzyż na Błoniach, choć nie mają zezwo... IP: *.152.136.192.dsl.dynamic.eranet.pl 12.05.10, 11:30 Jeżeli prace wykonywane są bez zezwolenia, nielegalnie, na Błoniach będących jednym z większych miejsc zielonych w Krakowie to należy wysłać policję , wypałować chuliganów i rozgonić tą bandę półgłupów. Znowu zaczyna się ekspansja dewiantów, najpierw krzyż, potem strefa a póżniej oczywiście kaplica i kościółek na Błoniach. Jak nie złapie się za pysk tych przygłupów to nawet na plantach zacznę stawić krzyże, bo kiedyś Jan tam lał pod drzewem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gag Stawiają krzyż na Błoniach, choć nie mają zezwo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.10, 11:30 Idiotyzm, Krzyz postawcie sobie koło kościoła, na terenie kościelnym - wara od Błoń!!! Błonia są własnością wszystkich Krakowian a nie tylko "fanatycznych" ????... katolików Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roxxx Stawiają krzyż na Błoniach, choć nie mają zezwo... IP: *.chello.pl 12.05.10, 11:49 Dzisiaj "symboliczny" krzyż, a jutro "mały kościółek", a ponieważ na Błoniach już nic więcej się nie zmieści to park Jordana adaptuje się na parking dla pielgrzymek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Strefa ochronna na całych błoniach IP: *.chello.pl 12.05.10, 11:54 Jestem za, pod warunkiem że strefa ochronna będzie obejmować całe błonia. Koncerty i inne imprezy mogą się odbywać na stadionach, które właśnie są budowane, a błonia zostawić w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysy Stawiają krzyż na Błoniach, choć nie mają zezwo... IP: 94.254.246.* 12.05.10, 12:20 Panstwo maja i zlozyli prawo do dysponowania terenem na cele budowlane? Jesli nie, to nalezy powiadomic nadzor budowlany. Po drugie prezydent miasta jako organ nadzoru nad stowarzyszeniem h. Jordana powinien sie zainteresowac bzdurnymi zapisami w ich statucie. Po trzecie, czy teraz po pozwolenie na budowe wydaje kuria? Odpowiedz Link Zgłoś
nonieee Urzędnik 12.05.10, 12:46 "Gdyby nie kwestia beatyfikacji Jana Pawła II, pewnie bym się na to nie zgodził. Ale uznałem, że prędzej czy później i tak to nastąpi - tłumaczy swoją decyzję Janczykowski" Pan Janczykowski jest już znużony swoim stanowiskiem. Albo nie bardzo rozumie to, co należy do jego obowiązków. Proponuję władzom miasta zwolnienie p.Janczykowskiego z jego obowiązków. Wszyscy będą zadowoleni. P.Janczykowski przestanie się bać nacisków, które są na niego wywierane a społeczeństwo odniesie ulgę. P.S. Nie będę dochodził roszczeń majątkowych z powodu wykorzystania mojego pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urzędnik Re: Urzędnik IP: *.um.krakow.pl 12.05.10, 14:22 Konserwator Zabytków jest urzędnikiem wojewódzkim a nie miejskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Urzędnik IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 16:38 A zezwolenia wydaje urzędnik w imieniu prezydenta Majchrowskiego. Zobaczymy jak sobie poradzi, bo przed wyborami na prezydenta jest to istotna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
soliloquium Re: Urzędnik 12.05.10, 17:13 Żadnych zezwoleń nie wydaje, bo prawo budowlane definiuje krzyż jako obiekt małej architektury, który podlega tylko zgłoszeniu. Oczywista jakiś tytuł prawny do terenu trzeba miec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Urzędnik IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 17:48 >Oczywista jakiś tytuł prawny > do terenu trzeba miec. A wejście na teren miasta z tzw. mała architekturą jest wydawane w formie zezwolenia czy nie? Jak duża może być ta "małą architektura"? Czy 2 metry czy tez moze być wysoka na 20 metrów? Odpowiedz Link Zgłoś
soliloquium Re: Urzędnik 12.05.10, 22:26 Mała architektura może byc tak duża, jak się organowi architektoniczno-budowlanemu uwidzi, w odniesieniu do konkretnych warunków terenowych. W każdym razie Wojewódzki Sad Administracyjny w Białymstoku uznał, że siedem metrów wysokości to jest jeszcze mała architektura, więc tu raczej się nie ma co na krzyż na Błoniach krzywic. A na wejście w teren to nie zezwolenie, tylko umowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: Urzędnik IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.10, 08:17 Ale błonia to zabytek, więc potrzebne jest pozwolenie. Nie wystarczy zgłoszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrowy pogląd Stawiają krzyż na Błoniach, choć nie mają zezwo... IP: *.krakow.skk.com.pl 12.05.10, 13:00 Proponuję objęcie całego Krakowa strefą kościelną. A wszelkie imprezy robić 100 km od Krakowa aby nie przeszkadzać w modlitwie. Kiedy w końcu skończy sie dyktatura katoli. Odpowiedz Link Zgłoś