Gość: z daleka Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wiośl... IP: 109.243.74.* 19.05.10, 11:25 jezu Ludzie!!! przecież oni nie mają gdzie ich ewakuować!!! ja jestem za daleko, ale apeluję, trzeba je przygarnąć póki woda nie opadnie!!! wiem że ewakuację zaczęli, ale tam jest ogrom zwierząt!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 11:30 Informacje na temat akcji pomocy przy ewakuacji schroniska: www.dogomania.pl/threads/32052-Krak%C3%B3w-w%C4%85tek-pom.-plakat-rozlicz.-dla-ps%C3%B3w-i-kot%C3%B3w-bezd-w-KR-owie-LINKI-Pwp-str.-1/page1063 Odpowiedz Link Zgłoś
susilo_bambang KRUS i komisja majątkowa zamiast wałów 19.05.10, 11:29 Rocznie wydaje się ponad 30 mld złotych na dotacje dla KRUS oraz kościelnej komisji majątkowej. Gdyby zamiast tego od 1997 roku wydawać te 30 mlsd zł na infrastrukturę - nie byłoby takich strat. Trzeba mieć polityczną odwagę powiedzieć "nie" i przerwać wyrzucanie pioeniedzy w błoto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: KRUS i komisja majątkowa zamiast wałów IP: *.tktelekom.pl 19.05.10, 11:30 a jakby ciotka miała jajka to by była wujkiem??? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszczekala Re: KRUS i komisja majątkowa zamiast wałów 19.05.10, 16:27 Ale kto miałby tego pilnować. PSL walczy o KRUS jak o niepodległość. Właśnie się dowiedziałem, że wyjeżdżając 4 lipca będę musiał się najpierw udać do jakiegoś urzędu bo egzotycznej koalicji PSL- PIS- SLD nie chciało się zmienić ustawy. To, że partia robotnicza tak postanowi wraz z katolickimi lewakami mnie nie dziwi, ale koalicjant? Posłowie tłumaczą, że nie można zmieniać ordynacji w ostatniej chwili. To dlaczego nie zrobili tego wcześniej? (to już zarzut do wszystkich). Co do powodzi to czekam na wodę we Wrocławiu. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui tak to jest być kolonią watykanu 19.05.10, 21:26 reformacja u nas wyszła słabo, rewolucji nie było, komunizmu też nie. więc klechy nadal się czują jak za czasów feudalnych: "kup to, daj to, to mi się podoba, jesteśmy ponad prawem" etc. dlatego poza miliardami w cennych gruntach, które często nie należały nigdy do klechów, opłacaniem katechetów, kapelanów, remontów kościołów, dotacji na świątynie - czarnym będzie ciągle mało, i ciągle będą się panoszyć sukienkowi przestępcy - pedofile, gwałciciele, pijani kierowcy, mordercy, oszuści. interweniujemy w talibanie, a przydałoby się bardziej w klechistanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płodny Stefan Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wiośl... IP: *.cht-bng-014.adsl.virginmedia.net 19.05.10, 11:42 A nie można uspać tych wszystkich NIECHCIANYCH zwierząt?Okres pobytu zwierzęcia w schronisku powinien być limitowany - miesiąc na przykład.Jeśli po upływie tego czasu nie znajdzie się chętny do zabrania zwierzęcia - powinno zostać uśpione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: comarade Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio IP: *.chello.pl 19.05.10, 11:46 Okres głupoty powinien być limitowany. Jeśli po upływie tego czasu nie zmądrzejesz, powinieneś zostać uśpiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płodny Stefan Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio IP: *.cht-bng-014.adsl.virginmedia.net 19.05.10, 11:56 Siła twoich argumentów jest powalająca.Czy potrafisz jednak SENSOWNIE uzasadnić,że obecny stan rzeczy(sposób w jaki funkcjonują schroniska dla zwierząt)powinien zostać zachowany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: comarade Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio IP: *.chello.pl 19.05.10, 12:41 Zwierzęta żyją, myślą i czują - dokładnie tak jak ty. Skoro chcesz usypiać zwierzęta, zacznijmy wpierw usypiać ludzi w więzieniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płodny Stefan Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio IP: *.cht-bng-014.adsl.virginmedia.net 19.05.10, 13:41 Demagogia.Porównujesz zwierzęta do ludzi?Żądaj też praw wyborczych dla zwierząt,nadaj im wszystkie prawa obywatelskie,skoro "żyją,myślą i czują".Wracając do tematu : 1)W UE nie obowiązuje kara śmierci. 2)Obligatoryjne usypianie rozwiązałoby problem z zatłoczeniem schronisk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: comarade Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio IP: *.chello.pl 19.05.10, 13:59 Ludzie są zwierzętami, nie wiedzieć czemu strasznie staramy się tego wyprzeć. I widzę że to nie mnie skończyły się argumenty, skoro słyszę o prawach wyborczych. EOT z mojej strony Stefanie, mam nadzieję że nie jesteś tak płodny jak mówi twój nick. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płodny Stefan Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio IP: *.cht-bng-014.adsl.virginmedia.net 19.05.10, 14:06 To ty zrównujesz ludzi i zwierzęta,więc nadanie im praw obywatelskich jest logicznym następstwem twojego rozumowania. A skoro brak innych argumentów niż "tak ma być bo ja tak uważam za słuszne" musisz ukryć szybkim kończeniem wątku... Cóż,kończ więc.Miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
panipanda Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio 19.05.10, 12:24 ponieważ masz złe wyobrażenie o schroniskach. też tak myślałam, znaim zaczęłam tam wolontariat. roczna rotacja zwierząt, to coś około 80% psów i 65-70% kotów. Taka ilość zwierząt nie przebywa dłużej niż rok, bardzo często nie są to nawet 2 miesiące. usypiane są zwierzęta chore (nieuleczalnie), cierpiące oraz ślepe mioty. usypianie w ogóle powinno być ostatecznością, lepiej edukować i wychowywać dzieci. Gdyby ludzie myśleli i brali odpowiedzialność za swoje decyzje, nie byłoby tylu potrzebujących. Ludzie nie sterylizują zwierząt, dla nich to "okaleczanie", zło i w ogóle jakby ujma na honorze, a że pies czy kot lata o okolicy i rozdaje geny, to już przecież nie ich sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.10, 12:28 ciebie się powinno uśpić i to natychmiastowo, Odpowiedz Link Zgłoś
piotras3 Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wiośl... 19.05.10, 11:52 Dlaczego szkoły nie są zamknięte w Krakowie? Korki nie pozwalaja dotrzeć do szkół , rodzice boja sie o swoje pociechy, tłumy na ulicach przeszkadzaja w akcji i potęgują zamieszanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aDam Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio IP: 193.222.161.* 19.05.10, 13:20 Jak się boisz o swoje dzieci to zostań w domu. Nauczyciele i pracodawca na pewno zrozumieją. Czy decyzje tego rodzaju ktoś ma podejmować za Ciebie? Jeżeli gapie wchodzą na obsuwające się wały przeciwpowodziowe i giną w rzece to ich głupota a nie ofiary powodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 15:35 > Dlaczego szkoły nie są zamknięte w Krakowie? Bo zdecydowana większość dzieci chodzi do szkół blisko domów a daleko od powodzi. Moje dzieci do szkoły mają 1 km a do powodzi 4 km. I myślę, że w podobnej sytuacji jest przynajmniej 70-80 % uczniów podstawówek i gimnazjów. A jeśli ktoś nie moze dotrzeć, to w obecnej sytuacji przecież nikt nie będzie wobec dzieci wyciągał konsekwencji za nieobecnośc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyx matoł IP: 77.236.0.* 19.05.10, 16:07 > Bo zdecydowana większość dzieci chodzi do szkół blisko domów a daleko od > powodzi. Moje dzieci do szkoły mają 1 km a do powodzi 4 km. I myślę, że w > podobnej sytuacji jest przynajmniej 70-80 % uczniów podstawówek i gimnazjów. you matole, podstawówki i gminazja to tylko drobna część.Większość młoziezy uczezcza do liceów, techników, zawodówek itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 18:31 A może tak ktoś by pomyślał, kto zajmie się uczniami, jeżeli nie dojadą nauczyciele ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxL Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio IP: *.chello.pl 19.05.10, 16:45 Jakie korki? Normalnie jadę z pracy do domu 30-40 minut. Dziś jechałem... 10! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JM Jak PO projekty przeciwpowodziowe zlikwidowała: IP: *.ghnet.pl 19.05.10, 12:08 www.blogpress.pl/node/4268 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atriks Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wiośl... IP: 188.33.40.* 19.05.10, 12:26 Dlaczego rząd nie wprowadził wojska na które wszyscy płacimy do akcji przeciwpowodziowej można było to zrobić 2 dni temu, a premier nadal uważa, że nie ma stanu klęski tylko podtopienia ważniejsze są wybory i to żeby Pan Komorowski jak njkrócej popełniał gafy jak kandydat jako prezedent będzie to dopuszczalne. Wszyscy powinni zaangażować się w akcję przeciwpwodziową i pomoc dla powodzian po katastrofie. To jest prawdziwy dramat ale rząd tego ni rozumie nie ma jakiejkolwiek pomocy centralnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asd Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.10, 12:32 Żeby dostać pomoc, to trzeba o nią się zwrócić. Jeszcze wczoraj prezydent Majchrowski twierdził, że niczego nie potrzeba. To sprawa władz miasta, gminy, a nie rządu. Uświadomcie to sobie ludzie wreszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
totus.tytus bo wojsko za akcje ratownicze wystawia faktury 19.05.10, 12:39 nie wiesz? A kto będzie płacił za te faktury, co? Są jeszcze pytania? Nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barack w takich chwilach IP: *.pzu.pl 19.05.10, 12:27 Wszyscy jestesmy Krakowianami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tylko prawda Re: w takich chwilach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 16:57 W takich chwilach wszyscy jesteśmy mostem dębnickim! Odpowiedz Link Zgłoś
aligator.1 Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wiośl... 19.05.10, 12:30 I po raz kolejny w pięknym kraju nad Wisłą nie wyciągnięto wniosków z powodzi'97. Meteorolodzy, inżynierowie, strażacy, politycy i wielu innych pogadali sobie wtedy, poobiecywali, przyrzekali, że zajmą się problemem bezpieczeństwa powodziowego. I co??? I, jak zwykle, g***o z tego wyszło. Czy potrzebna jest kolejna tragedia żeby wreszcie ktoś ruszył tyłek i coś zrobił? Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 nas w maglu mowia ze to kara za profanacje wawela 19.05.10, 12:30 czy to prwadawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ręce opadają Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wiośl... IP: *.nsystem.pl 19.05.10, 12:31 PRZECZYTAŁEM WYRYWKOWO KILKA KOMENTARZY I PŁAKAĆ MI SIĘ CHCE ... SKĄD SIĘ BIORĄ TACY DEBILE ... KRAKÓW ZALEWA A CI KŁÓCĄ SIĘ MIĘDZY SOBĄ KTO JEST Z JAKIEJ PARTII, KTO NA KOGO GŁOSOWAŁ, KTO JEST JAKIEGO WYZNANIA I JEDEN MĄDRZEJSZY OD DRUGIEGO ... LUDZIE, OPAMIĘTAJCIE SIĘ TROCHĘ I JAK NIE MACIE NIC INNEGO DO ROBOTY TO PRZYNAJMNIEJ NIE PISZCIE GŁUPOT ... Odpowiedz Link Zgłoś
moherowe_bydle Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wiośl... 19.05.10, 12:45 Na oficjalnej stronie PiS znalazlem ciekawy wywiad z 8 lipca 2009 r. Wywiad tyczy bezposrednio tego, co sie dzieje dzisiaj www.pis.org.pl/article.php?id=15456#! Kaja Bogomilska: Czy rząd PiS zajmował się przeciwdziałaniu przeciwdziałaniem skutkom powodzi? Grażyna Gęsicka: Oczywiście. W sierpniu 2007 roku rząd Jarosława Kaczyńskiego przygotował listę strategicznych inwestycji, które miały być finansowane ze środków unijnych. Umieściliśmy na niej wiele projektów przeciwpowodziowych, w tym projekt dla środkowej Wisły o wartości 200 mln euro. Chroniłby on tereny z obszaru pięciu województw. Przewidywaliśmy obwałowywanie od Koszyc do Płocka, jego umocnienie i naprawę. Była też zaplanowana naprawa zbiornika na Nysie Kłodzkiej, który co prawda jeszcze funkcjonuje, ale dno mu się rozchodzi. Jeśli to się stanie -kilkumetrowa fala wody zaleje Nysę. K.B.: Co się stało z tymi projektami? G.G.: Zostały skreślone przez rząd PO. Była to jedna z pierwszych decyzji, którą nowa minister rozwoju regionalnego Elżbieta Bieńkowska podjęła po objęciu stanowiska. Bez wahania odrzuciła wszystkie projekty przeciwpowodziowe dla województwa podkarpackiego w tym budowę istotnego dla zarządzania przeciwpowodziowego zbiornika Kąty- Myscowa na Wisłoce. Nie jestem specjalistką od powodzi. Wiem tylko, że stale wylewa Wisła i Wisłoka. Gdyby te projekty zostały przyjęte, powodzi na pewno nie udałoby się zapobiec, ale skutki katastrofy byłyby o wiele mniej bolesne. K.B.: Dlaczego te projekty zostały skreślone? G.G.: To jest pytanie, które wszyscy sobie zadają i na które nie sposób odpowiedzieć. Może jest to w ogóle kwestia różnicy w podejściu do rządzenia. My uznaliśmy, że skoro mamy od Unii ogromne środki, które w inny sposób nie byłyby osiągalne, to trzeba użyć je na projekty niezbędne dla bezpieczeństwa publicznego, w tym na zabezpieczenie przeciwpowodziowe, zbiorniki retencyjne i tym podobne. Rząd właśnie od tego jest. Musi zabezpieczać potrzeby społeczne. Pani minister Bieńkowska rozumie to chyba inaczej. My, uznając te projekty za strategiczne, chcieliśmy realizować je bez konkursów. Elżbieta Bieńkowska wszystkie pieniądze chciałaby dzielić w trybie konkursu, bo to znakomicie usprawiedliwia urzędnika. A przecież to rząd dysponuje pieniędzmi i odpowiada za bezpieczeństwo ludzi. K.B.: A może te konkursy były jednak konieczne? G.G.: Jak pani sobie to wyobraża? Czy przeprowadzić konkurs na to, gdzie postawić zbiornik, a gdzie nie? Byłby to konkurs na to, jakie tereny będą zalane, a jakie nie. To niehumanitarne. Podobnie nierozsądne byłyby konkursy na to, które autostrady budować, które lotniska. To rząd musi określić strategię transportową państwa, a jeżeli władze samorządowe chcą zbudować własne drogi czy lotniska, muszą same znaleźć środki. K.B.: A może projekty nie były odpowiednio przygotowane? G.G.: Tego właśnie pretekstu użyła minister Bieńkowska, wykreślając je z listy 1 lutego 2008 r. Przyjmijmy, że nawet tak było. Co w takim wypadku powinien zrobić rząd? Zrezygnować z budowy instalacji przeciwpowodziowych czy opracować dokumentację i zrealizować projekty? Przedstawiciele rządu mówią, że przygotowanie takiego projektu trwa ok. 2 lat. Gdyby więc projekty realizowano, właśnie teraz byłyby gotowe do prac technicznych. K.B.: Ostatnio jednak przywrócono jakiś projekt dotyczący regulacji Wisłoki. G.G.: Tak, dotyczący pierwszego etapu tej regulacji, wart 20 mln euro. Skreślono zaś środki na inwestycje chroniące przed powodziami na Podkarpaciu warte ok. 400 mln euro, w tym zbiornik Kąty-Myscowa. Na drugi dzień po tych decyzjach, mój były zastępca Władysław Ortyl (obecnie senator PiS) zwołał konferencję prasową, na której ostrzegał przed skutkami zaniechań inwestycji w przypadku powodzi. I właśnie dzisiaj, niemal dokładnie w rok później, doświadczamy jej na własnej skórze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepatr... Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wiośl... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.10, 12:54 Współczuję mieszkańcom Krakowa, ale na zdjęciach widać, że większość to gapie. Proszę aby sobie przypomnieli co robili mieszkańcy Wrocławia na czele z Panem Zdrojewskim w 1997r. Wszyscy staneli do walki z żywiołem, no chyba że Krakowianie myślą aby ich miasto znowu ocaliła jakaś "sojusznicza armia" lub turyści z dużą ilością dudków. Nie przemawia tu jakaś zawiść czy kompleksy, ale troska o ludzi i miasto. Jak sami się nie weźmiecie do pracy, to nic z tego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Trzeba mieszkać na Krowodrzy IP: *.um.krakow.pl 19.05.10, 12:54 to powodzie i podtopienia można sobie oglądać jedynie w telewizorku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus od 10 lat Re: Trzeba mieszkać na Krowodrzy IP: *.ghnet.pl 19.05.10, 17:16 Krowodrzy GÓRCE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Trzeba mieszkać na Krowodrzy IP: *.236.spine.pl 19.05.10, 19:41 Górka Narodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Re: Na długości około 50m pęka wał przy ul. Wiośl IP: *.multi-play.net.pl 19.05.10, 12:56 Tak Wisła wygladała wczoraj w Krakowie Wielka woda w Krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) woda idzie zabrac do jej IP: *.chello.pl 19.05.10, 12:56 Kaczus, trzymaj sie mocno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daretom Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wiośl... IP: *.chello.pl 19.05.10, 13:18 Kara za WAWEL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sis Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wiośl... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.10, 13:19 PIS jak zwykle szuka odpowiedzi kto jest winny zamiast jak pomócludziom!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PYTEQ Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio IP: *.mas.abpl.pl 19.05.10, 14:07 Bo PiS usiłował coś robić jak rządził ale jego projekty PO skutecznie zlikwidowało natychmiast po objęciu władzy, a teraz Donek jeżdzi i wmawia ludziom, że i tak nic by nie pomogło. Nie zapominaj, że Donek był w latach 1990-1991 prezesem partii rządzącej, że w 1997-2001 v-ce prezesem partii rządzącej, już prawie 3 lata rządzi, przez prawie 21 lat był posłem, marszałkiem z ramienia czołowych partii, a teraz jak zwykle stwierdza, że nic nie może. Ktoś mu ciągla przeszkadza i biedny nic nigdy zrobić nie może. Pytanie komu potrzebna jest taka oferma??? Odpowiedz Link Zgłoś
fakirek Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio 19.05.10, 16:07 > Bo PiS usiłował coś robić jak rządził ale jego projekty PO > skutecznie zlikwidowało natychmiast po objęciu władzy, Pis te projekty przygotował TUZ PRZED WYBORAMI, a wcześniej uwalił budowę zbiornika w Kamieńcu Ząbkowickim (zapewne dlatego ze nie glosowana tam na PIS); mimo że zdążono wysiedlić ludzi... Teraz jest tam piękne bezludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz To państwo jest jakś potworną mistyfikacją!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.10, 13:21 Na miłość Boską!!!! nie ma nawet łopat??? Gdzie my żyjemy? To państwo jest jakąś potworną mistyfikacją!!!!! Nie chcę nawet myśleć jak jesteśmy przygotowani na wypadek wojny, skoro nawet na powódź, którą można było przewidzieć wcześniej jesteśmy zupełnie nie przygotowani!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: któś Histeryczka z ciebie. IP: 94.254.255.* 19.05.10, 15:53 Jakiej wojny, z kim? Obudź się dziewczyno! Z Rosją nie mamy szans nawet gdybyśmy byli przygotowani w 110 procentach, żaden inny przeciwwnik nie wchodzi w tej chwili w grę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wh Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wiośl... IP: *.chello.pl 19.05.10, 13:34 Kto wie ile osób mieszka przy Wioślarskiej? Pokazywanie kosza ośrodka wioślarskiego , który jest nad Wisła , za wałami , to gruba manipulacja Gazeto W. Odpowiedz Link Zgłoś
zegareek Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio 19.05.10, 13:49 zobacz na mapę - to są duże, puste tereny, tam nikt nie mieszka, jest azyl - dopiero wyżej są domy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 14:50 Pisanie,że tam nikt nie mieszka jest duzym naduzyciem, na oko to będzie kilkadziesiat domów w zagrożonym rejonie plus kilkaset ogródków działkowych, no i oczywiście hotel na samej wioślarskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelewele Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wiośl... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 13:36 Przedostatnie zdjęcie - boisko przy Hotelu Eva zalane było już wczoraj, więc nieprawdą jest, że zostało zalane w wyniku pęknięcia, chyba, że ten był już pęknięty wczoraj, co z kolei wyklucza pierwszy akapit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 14:25 Jakims dziwnym zbiegiem okoliczności przerwało wał dokladnie w miejscu w którym znajduje się śluza we wale, mało kto o tym wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ganz61 Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wiośl... IP: *.abp.pl 19.05.10, 14:28 Pan wojewoda opiernicza prezydenta Krajkowa który rządzi z wyboru i robi to Dobrze!A pan wojewoda z nadania partyjnego co zrobił?Ano nic utopił Podkarpacie i udaje greka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bestia kraków Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wiośl... IP: 62.233.182.* 19.05.10, 14:47 ludzie zapamiętajcie że żadne wały żadne koryta regulowane nie dadza nigdy pewnosci że nie zaleje terenów! woda zawsze wylewała i zawsze będzie wylewać a jedynym zabezpieczeniem jest NIE budowanie na terenach zalewiskowych. W np takich Niemczech nikt nie wyda pozwolenia budowy na terenie terazy zalewowej.. a unas buduje sie gdzie sie chce.. jak było po 97'? poniszczyło dostali wielkie odszkodowania.. i w tym samym miejscu pobudowali znowu.. i teraz jojcza ze kolejny raz ich zaleje.. nie dziwie sie ze PZU nie chce ubezpieczac terenów zalewowych bo to dla nich potencjalnie kiepska inwestycja -> bo jest pewne ze kiedys predzej czy póxniej beda musieli wypłacic odszkodowanie. jedynie budowa licznych zbiorników zaporowych również w górnym biegu rzek da możliwosc zmniejszenia fali!! już nie jeden raz pokazała historia że taki zbiornik potrafi całe miasta ocalić, wiec dajcie rzece wylewać tam gdzie ma tereny rozlewiskowe i budujcie zbiorniki retencyjne.. wiem zaraz ekolodzy sie beda znowu pod koła kładli jak to przy KAZDYM zbiorniku miało miejsce, a potem sie cieszyli że zbiornik powstał i dzieki temu ich domu nie zalało :-P.. hipokryzja i bezczelność obrońców przyrody.. tak samo jak w rospudzie.. ci co wisieli na drzewach nie robili tego z zamiłowania.. dostawali pensje po 2-3 tys za dzień! to sie nazywa powołanie :D Odpowiedz Link Zgłoś
3razynie Re: Na długości około 150 m pękł wał przy ul. Wio 19.05.10, 16:13 Kto im płacił? Żydzi, masoni czy cykliści? Odpowiedz Link Zgłoś
anarchoateo Re: ojej jakis ty grozny 19.05.10, 15:05 ja do was grzecznie, kulturalnie a tu widzę chamstwo i zwykłe dziadostwo. Tak bardzo chcesz być dziadem że aż afiszujesz się z tym w internecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sluz.east 600 krakusów dokarmia zwierzęta futerkowe. Brawo! IP: *.chello.pl 19.05.10, 15:44 600 krakusów dokarmia zwierzęta futerkowe. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
dupus_salatus Wał przy moście Zwierzynieckim ma szansę wytrzymać 19.05.10, 16:24 Wzdłuż Wisły buduje się domy, firmy, drogi. Bezpieczeństwo tych obiektów zależy od stabilności małej górki z ziemi. Czy zbudowanie betonowego murku jest zbyt trudne ? Nie sądzę żeby było zbyt drogie - w porównaniu do wartości obiektów które ma zabezpieczać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perru Re: Wał przy moście Zwierzynieckim ma szansę wytr IP: *.ghnet.pl 19.05.10, 16:32 moze lepiej nie betonujmy wszystkich rzek, czy duzych czy malych (male tez wylewaja i niszcza). lepiej nie budowac blisko rzeki, a przy tych duzych moze lepiej zarezerwowac paredziesiąt hektarów wolnych terenow przed duzymi miastami, na ktore wleje sie wysoka woda i jedyne co zniszczy to jakies laki i uprawy, za ktore raz na 15 lat mozna wyplacic odszkodowania. Odpowiedz Link Zgłoś
dupus_salatus Re: Wał przy moście Zwierzynieckim ma szansę wytr 19.05.10, 16:42 A na końcu tych terenów zalewowych górka z ziemi ? W okolicach ul. Nowohuckiej jest teren zalewowy i wał ziemny ~1m wysokości. Niestety zawiódł. Odpowiedz Link Zgłoś