Gość: pab IP: *.ghnet.pl 28.08.10, 08:25 to byłoby rewelacyjne rozwiązanie. Szkoda ze realne dopiero na 2014rok :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: francjosef Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie park... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 08:28 Jeśli miasto nie musi ponoc zapewniać miejsc parkingowych, to nie musi zapewniać dróg dla rowerów, nie musi dawać pozwoleń pod budowę nowych salonów samochodowych. CHore tłumaczenie. Zasadą modernizacji jest POLEPSZENIE obecnego stanu - nie pogarszanie. Nic nie musi. Oj, wymienimy tych urzędasów późną jesienią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: *.chello.pl 28.08.10, 08:50 Chlopie wlasnie polepszenie, czyli likwidacja miejsc parkingowych dla twojego m. in. szrotwagena a oddanie przestrzeni pieszym i rowerzystom. Gdzie parkowac? Przesiasc sie na zbiorkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francjosef do asd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 10:14 Ehh, szrotwagen, to się uśmiałem. Polepszenie według ciebie to likwidacja? Przesiąść się do komunikacji miejskiej? Z tego co wiem, to chodniki przy Kijowskiej są bardzo szerokie, miejsce na drogę dla rowerów jest. A korki? No cóż - wystarczy spowodować "zieloną falę" na całym ciągu i wyremontować nawierzchnię, chodniki, wytyczyć drogi rowerowe, a nie tak jak teraz- stanie przed każdymi światłami. A dla twojej wiadomości - asd - troche więcej pokory i szacunku do innych forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.10, 08:51 pełna zgoda - problem miejsc parkingowych będzie narastać, a samochodów przybywa - przy nowych blokach jest wymóg miejsc parkingowych (choć i tak współczynniki są zbyt niskie), ale przy starych ich po prostu lata temu ich nie planowano, przy każdej modernizacji nie można ich redukować i przeciwstawiać ścieżkom rowerowym czy bus-pasom, lecz trzeba myśleć o zwiększeniu ich ilości. Zaraz odezwą się tacy że trzeba zachęcać ludzi do korzystania z komunikacji miejskiej czy rowerów - ok - nie wszędzie musi się jechać samochodem ale pod domem trzeba mieć gdzie go postawić. Tzreba składać propozycje racjonalne a nie przeciwstawiać rowerzystów kierowcom cy pieszym, ale "dziel i rządź" to stara rzymska zasada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.10, 09:15 > ok - nie wszędzie musi się > jechać samochodem ale pod domem trzeba mieć gdzie go postawić. Masz dom (albo mieszkanie), masz swój teren wokół niego (każdy dom, kamienica czy też blok stoi wszak na jakiejś działce) - dlaczego nie zrobisz na nim parkingu dla swojego auta? Dlaczego to Miasto - czyli my wszyscy - mamy robić Ci parking? Działka za mała? No to trudno, trzeba szukać innego miejsca. Samemu, a nie żądać od Miasta. Bo na zasadzie - kupiłem mieszkanie więc Miasto ma mi zapewnić parking to ja sobie kupię mieszkanie w kamienicy na Szewskiej i powiem, że Miasto ma mi zapewnić parking. Na Szewskiej, a najwyżej na którejś z przecznic. Tak mi się przypominają protesty studentów AW jak udrażniano Lubomirskiego - bo Miasto im zabiera parking. A skoro zabiera - to ma wybudować inny. Nie AE, tylko Miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd swietna wiadomosc na poczatek dnia! walic parkingi IP: *.net.autocom.pl 28.08.10, 08:49 na czarno codziennie jest giga korek. niech cos jeszcze zrobia ze skrzyzowaniem na alejach :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krolmrowek Re: swietna wiadomosc na poczatek dnia! walic par IP: *.chello.pl 28.08.10, 13:38 Ehhh, każdy tylko myśli o sobie. Studenciak asd dojeżdża na Czarnowiejską autobusem, więc krzyczy "won z parkingami, autobusy najważniejsze". Za 5 lat skończy studia, dostanie pracę, kupi samochód i będzie krzyczał "głupie miasto polikwidowało mi parkingi". Trzeba widzieć trochę dalej niż czubek własnego nosa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek W d... mam parkingi, co z drzewami? IP: *.chello.pl 28.08.10, 08:53 W d... mam parkingi, bardziej mniej interesuje co się stanie z drzewami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx W d... mam drzewa i rowery, co z parkingami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 16:08 Mam nadzieję że je wszystkie przerobią na zapałki - razem z tobą, baranie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcv Re: W d... mam drzewa i rowery, co z parkingam IP: *.net.autocom.pl 30.08.10, 23:39 A ja mam nadzieję, że zaczniesz się leczyć na nogi. Na głowę już raczej za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie park... IP: *.ghnet.pl 28.08.10, 09:00 Rozumiem że należy się temu ciągowi komunikacyjnemu przebudowa ale dlaczego pod tą egidą szykuje się kolejny misterny plan wycinania drzew! "Zielona Aleja" Kijowska już nie będzie taka zielona bo przecież zielonych miejsc mamy zbyt wiele w Krakowie, a zapewne przesadą byłoby założenie posadźmy tyle drzew ile chcemy wyciąć! Polecam przyjrzenie się również projektowi budynku w miejscu przecięcia Młynówki i Kijowskiej, teraz jest tam bardzo przyjemny zielony zakątek ale z planów wynika że po wycięciu paru drzew zmieści się nowy parking oraz niespodzianka nowy BUDYNEK! Jakiś czas temu czytałem o projekcie "Park Młynówka Królewska" w którym zakładano zakaz zabudowy w bezpośrednim otoczeniu Młynówki. ale oczywiście wyszło jak wyszło .. Przykre że kolejne zielone miejsce na weekendowy spacer zmienia się w szarą zabudowaną rzeczywistość... cóż za kilka lat nie pozostanie nic innego niż jak to się mówi po warszawsku weekendowy wyjazd poza miasto :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popieram Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie park... IP: *.salbis.net 28.08.10, 09:06 buspas + chodnik + droga dla rowerów to są ważne priorytety w naszym mieście. kierowcy nie muszą parkować pod samym domem, mogą ruszyć szanowne 4 litery i się 5 minut przespacerować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.10, 09:16 ale gdzieś zaparkować muszą - i to nie chodzi "przed samym domem" tylko za chwilę nie będzie można zaparkować w ogóle - nie muszą parkować w centrum niech sobie jadą tam tramwajem czy rowerem ale w okolicy domu gdzieś samochód zostawić trzeba - być może trzeba jakoś ograniczyć ilość aut ale chyba nie temu mają służyć takie przebudowy. ps. jestem za ścieżkami rowerowymi i buspasami ale to trzeba robić z głową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: *.gemini.net.pl 28.08.10, 09:23 rowerzyści, piesi i autobusy nie muszą mieć na każdej ulicy scieżki rowerowej, chodnika czy bus-pasa. mogą ruszyć swoje dwa kółka albo 4 litery i znaleźć jakiś objazd. argument równie durny jak twój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: *.chello.pl 28.08.10, 09:25 Przespacerować? A dokąd, pytam? Na drugi koniec osiedla który rówież zawalony jest samochodami bo u nas samochodów przybywa a miejsca dla nich ubywa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: *.chello.pl 28.08.10, 10:42 A kto ci każe kupowac samochód? Ja nie mam autka i nie mam problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 16:11 No jasne, ty nie masz auta i nie ma problemu - a może byś tak pomyślał o innych którzy auta jednak mają, a nie mają ich gdzie zaparkować, ty pie***ony samolubie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: *.chello.pl 28.08.10, 16:55 A kto cię zmuszał do kupienia samochodu. Samolubem jesteś ty bo z powodu twojego chciejstwa musimy wdychać smród Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 25l/100km Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: *.prothost.com 30.08.10, 23:53 o, pan witek chyba ma spore naleciałosci PRLu w swojej glowce. "On ma samochod a ja nie mam, on jest winny mojemu nieszczesciu wdychania spalin" - jak ci sie nie podoba matołku, to sie wyprowadz na wieś - tam bedziesz mial czyste powietrze. Tu jest miasto, tu jest wiecej samochodow, wiec mieszkajac tu godzisz sie na mniej czyste powietrze. "On ma samochod a ja nie mam, co za wstretny bogacz, to na pewno prywaciarz!!!" :):) no comment. zycze ci milego dnia jutro, wsrod "smierdzacych" mercedesow, jaguarow, audi i innych krakowskich samochodow :):) i troche mniej jadu. to, ze ktos ma pieniadze nie znaczy, ze jest ZŁY albo gorszy. całuski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: *.scansafe.net 31.08.10, 10:07 Mieszkam przy Czarnowiejskiej i mam samochód - nie jeżdżę nim po mieście bo od dawna nie ma to sensu, ale jest mi potrzebny aby dojechać do pracy za Krakowem (najbliższym wyjazdem z miasta, o 6 rano, bo później zaczyna to również nie mieć sensu, natomiast wracając zdaża mi się przez godzinę oglądać okna swojego mieszkania z samochodu, zanim wjadę na podwórko pod domem). Bezmyślnym pomysłem jest moim zdaniem pompowanie kolejnych studentów w sam środek miasta, skoro mamy do dyspozycji piękne i tańsze tereny na obrzeżach i tym samym utrudnianie życia mieszkańcom, którzy nie mają możliwości ucieczki z coraz bardziej zatłoczonej okolicy a mają prawo do spokoju w swoim domu (nie każdego stać na willę za miastem), względnej ciszy i dostania się do domu bez rozstroju nerwowego. Więcej szacunku dla ludzi, którzy tam żyją !!! Państwa od enigmatycznych projektów zapraszam na tydzień życia na Czarnowiejską za miesiąc jak studia się zaczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szanowny JB... Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: *.salbis.net 28.08.10, 15:46 odkryłeś sedno problemu: aut będzie przybywać Nie mamy najmniejszych szans by zapewnić im w centrum parkingi i przejazd bez korków. To tak jak w stanach, gdzie już dawno doszli do wniosku, że nie da się zlikwidować korków zwiększając ilość dróg/pasów itp. Jestem więc za ograniczaniem liczby miejsc parkingowych na terenach publicznych. Tak by nie zachecać do poruszania się samochodem. Przy Kijowskiej bloki mają swój teren, jak właściciel chce to niech parkuje na swojej ziemii. Jest też parking przed Pewexem, są tam zawsze wolne miejsca. Niech tam mieszkańcy parkują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MD Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie park... IP: *.chello.pl 28.08.10, 09:36 Zapewne z czasem ktoś rozsądnie pomyśli o parkingu wielopoziomowym w tych okolicach i tam mieszkańcy będą trzymać swoje samochody - utrzymanie samochodu kosztuje i koszty parkowania należy traktować jako naturalne w mieście. Za darmo umarło, jak mówi brzydkie porzekadło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as28 Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: 212.129.86.* 28.08.10, 16:45 Idąc Twoim tokiem myślenia to może wprowadzimy opłatę drogową za rower i płatne parkowanie dla nich, wszak utrzymać drogi rowerowe też za coś trzeba..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: conchis dobre: miasto nie musi zapewnić miejsc parkingowyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 09:36 dobre: miasto nie musi zapewnić miejsc parkingowych, nie musi też budować scieżek rowerowych, ale NA PEWNO MUSI ZAPEWNIĆ URZĘDASOM PENSJE!!!!!!!!! to przecież naturalny obowiązek miasta, niestety nadal dobry urzędnik, to martwy urzędnik, skąd ci idioci się właściwie biorą??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd miasto dla samochodów (jadących) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.08.10, 09:56 czy dobrze rozumiem: budowa buspasa, czyli jednego pasa, czy też dwóch pasów w obu kierunkach? bo jeśli tak, to oznacza znaczące poszerzenie jezdni. Plus ścieżka rowerowa..hm, moze warto przypomnieć o ścieżce zasadniczo równolegle prowadzonej do Czarnowiejskiej wychodzącej z ul. Czystej. Czy to nie mydlenie oczu? Pod topór ma iść kilkadziesiąt starych drzew - kolejnych drzew w centrum miasta. Reasumując: poszerzamy jezdnię, wycinamy wszystkie drzewa wzdłuż Czarnowiejskiej i Kijowskiej, likwidujemy miejsca parkingowe. REWELACJA! Może warto przypomnieć, że zarówno przy ulicy Czarnowiejskiej jak i przy zabudowywanej mocno Kijowskiej żyją ludzie. Jeśli to oczywiście dla galanta z zikitu ma jakiekolwek zanczenie. Miasto jest dla samochodów czy dla ludzi szanowny panie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pelpe77 Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie park... IP: 77.236.4.* 28.08.10, 10:06 Matko Boska! Czytam ten artykuł i oczom nie wieżę. To jakiś kosmiczny absurd! Buspas przy Kijowskiej jest kompletnie nie potrzebny, autobusy Kijowską pokonują szybko i bez problemu. Czarnowiejska to co innego i tam taki pas ma sens. Ścieżki rowerowe popieram. A wycinka drzew to zbrodnia. Mam nadzieję że to niszczenie Kijowskiej zostanie mocno oprotestowane. Co za chore pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Le Korbuzjer Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: 77.236.0.* 28.08.10, 10:44 Sto procent zgody z głosem powyżej. Buspas na Kijowskiej to surrealizm. To jest jedyna droga w centrum gdzie autobusy nie stoją w korkach. Problem jest jedynie przy skrzyżowaniach z Czarnowiejską i Wrocławską, ale do ich rozwiązania nie potrzeba wysadzić w kosmos kilkudziesięciu drzew. Na ścieżkę rowerową tam również miejsce się znajdzie. Kolejny absurdalny pomysł kolegów Dona Majchrowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Mazowieckiej Brak korków? IP: 77.236.0.* 28.08.10, 10:50 Bzdury z tym brakiem korków, korki są koszmarne, zwłaszcza zimą i w godzinach 15-18, dojazd na Kampus zajmuje godzinę. Mieszkam tam i widzę z okna co się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcv Re: Brak korków? IP: *.net.autocom.pl 30.08.10, 23:43 Piszesz o korkach na Czarnowiejskiej czy na Kijowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Mazowieckiej Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: 77.236.0.* 28.08.10, 10:48 Bus pas przy Kijowskiej jest bardzo potrzebny, korki tam bywają koszmarne koło szesnastej, ale to co zaprojektowano jest bez sensu, bo do Wrocławskiej przeróbka nie dojdzie, przez dwupiętrowy bodaj budynek, który za bankiem powoduje, że jezdnia do skrzyżowania znowu będzie zwężona na odcinku (!) 50 metrów. Parking na terenie Młynówki, w połączeniu z planowanym tam budynkiem (na przeciw kościoła) i wycinką starych drzew znowu zmniejszy tereny zielone, których tak bardzo w mieście podobno potrzeba. Młynówka miała być pod ochroną. A ścieżka rowerowa, która się kończy przy Mazowieckiej. Hm. Dla kogo i gdzie ma prowadzić? Planiści się zastanowili? Czy to taka radosna twórczość? Walnijmy gdzieś ścieżkę, bo to takie eko? Nie lepiej było pociągnąć ją konsekwentnie na Azory? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie park... IP: *.ghnet.pl 28.08.10, 10:51 Wypowiedz rzecznika zikitu w pelni pokazuje jego aroganckie nastawienie i absolutny brak szacunku dla powinnosci instytucji ktora reprezentuje: alez miasto ma bezwzgledny obowiazek dostarczania miejsc parkingowych! Juz nawet o tym zapomnieli w swoim nastawieniu na braniu od ludzi coraz wiecej pieniedzy za coraz mniej pracy ktora na rzecz mieszkancow wykonuja. I dlatego dopoki tacy ludzie beda na takich stanowiskach Krakow bedzie wygladal tak jak wyglada - czyli bardzo mizernie na tle innych miast tej wielkosci. Wypowiedz ze garstka nie moze nic wiekszosci pokazuje faszyzujace upodobania tego czlowieka: oczywiscie sie myli, otoz garstka moze i pewnie zablokuje nieprzystajace do rzeczywistosci rozwiazania. A wszyscy niech pamietaja ze w kazdej chwili moga stac sie czescia jakiejs 'garstki' - to juz historia wielokrotnie pokazala. Mam nadzieje ze ktos zwroci uwage temu czlowiekowi - bo to nie tak powinien wygladac 'dialog spoleczny' o ktorym tak trabia krakowskie wladze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shan A Wybickiego? IP: *.markom.krakow.pl 28.08.10, 10:58 A kiedy wymiana nawierzchni na Wybickiego? Odcinek od Łokietka do Stachiewicza należy chyba do najtrudniejszych do przejechania bez używania wyrazów powszechnie uznawanych za obelżywe... Ludzie, zróbcie coś tym w końcu! (Apel do kogokolwiek, kto może poprawić obecną sytuację). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: 62.233.160.* 28.08.10, 11:21 Rowery na Czarnowiejskiej? Dramat. Ul. Lea jest znacznie lepsza na ścieżkę rowerową, jednokierunkowa w połowie, bezpieczniejsza i prowadzi wprost do parku krakowskiego. Kto to wymyśla??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.10, 12:29 Jednokierunkowa - sama sobie odpowiedzialas. Zeby zrobic kontrapas trzeba ograniczyc ilosc miejsc parkingowych a na to lobby samochodowe na pewno nie pozwoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBSERWATOR Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie park... IP: *.alan.krakow.pl 28.08.10, 13:13 1. Miasto nie musi zapewniac miejsc parkingowych MIESZKANCOM mowi rzecznik ZiKiT p. JACEK BARTLEWICZ Zwazywszy na charakter ZiKiT-u ( podlega bezposrednio prezydentowi) rozumiem ze jest to nowe haslo wyborcze p. prezydenta Majchrowskiego na najblizsze wybory prezydenckie - no chyba ze to jest pomysl wlasny p. Bartlewicza - prosimy o komentarz Panie Rzeczniku... Jesli niestety mam racje (wierze ze sie myle) to moze warto to haslo naglosnic na bilboardach 2. Inwestycja (rzekomo) przyczyni sie do poprawy komunikacji miejskiej na trase Kijowska – Czarnowiejska (autobusy 144/194/102) Hmm.. czy sa na ten temat przygotowane jakies opracowania ? Pytam bo warto udac sie we wrzesniu, kiedy skoncza sie wakacje w okolice ulicy Warclawskiej / Radzikowskiego aby ustalic ze glowne powody zatorow tych autobusow to a) brak synchronizacji swiatel Radzikowskiego / Wroclawska / Kijowska / Krolewska / Czarnowiejska / Aleje - jest tam po drodze SIEDEM swiatel bez synchronizacji b) brak kladki nad ul. Kijowska w okolicach Mlynowki (swiatla nastepują po sobie co 300m) pytanie do p. Bartlewicza - czemu ? W projektach budzetow miasta na 2008 / 20009 /2010 nie udalo mi sie znalezc takich inwestycji wiec co radni mieliby glosowac skoro zgodnie z prawem to prezydent zglasza projekt budzetu. Prezydent formalnie a ZiKiT w tym przypadku b) za mala przepustowosc pod wiaduktem na Wroclawkiej (2 lata po budowie) - mozna w projekcie bylo wykorzystac stary tunel do ruchu w jedna strone ale jak widac stary tunel stosi niewykorzystany (tylko piesi i rowerzysci) – dlaczego Panie Rzeczniku ? c) samo skrzyzowanie Wroclawska / Kijowska ktorego poszerzyc sie NIE DA bo wlasnie rosna tam tuz przy chodniku 2 bloki - dlaczego ZiKiTu ze nie przymierzal sie do tych dzialek i nie wnioskowal o wpis stosowny w planie zagosodarowania – tu nie pytam p. Bartlewicza bo ze Krakow nie ma planu to juz nie wina ZiKiTu Ale pytam po co ta inwestycja ? Skoro powodow jak wyzej ruch na Kijowskiej nie bedzie szybszy ? 3. Apropos wpisow o komunikacji zbiorowej. Drodzy „wpisowicze” MIASTO NIE JEST ZAINTERESOWANE wzrostem korzystania z tej formy komunikacji bo musialoby by wiecej za to placic, a pieniedzy nie ma. W takiej sytuacji nie jest rowniez zainteresowane tym samo MPK. Namawiajacych do korzystania z transportu zbiorowego namawiam do odwiedzenia Zurychu czy Wiednia i sprawdzenia dlaczego tam mieszkancy zostawiaja samochod (albo wogole go nie maja). Dzisiaj brakuje w tym temacie tzw. woli politycznej - ZiKiT nie ma nawet wystarczajace liczby ludzi aby kontrolowac wykonanie obecnej umowy miasta z MPK - efekcie de facto tolerując opoznienia na rozkladach jazdy anulowanie kursow z powodu awarii pojazdow itp. Jak kary z tego tytulu maja byc wlasciwie naliczane MPK skoro raport co nie dzialało danego dnia przygotowuje ZiKiTowi... samo MPK 4. Negatywna opinia Rady Dzielnicy byla juz wydawana do tej inwestycji i.... No, wlasnie Panie Rzeczniku czy sa jakies zmiany w projekcie od czasu otrzymania negatywnej opinii radnych ? 5. Warto zauwazyc ze we wpisach scieraja opinie dwoch grup – za i przeciw. Ci ktorzy sa za argumentują to ze kazdy dom ma dzialke na ktorej moze byc parking itp. Ul. Kijowska zostaal zabudowana pod koniec lat 50-tych i w latach 60-tych i 70-tych. Kiedys byla jedna z najpiekniejsza aleji Krakowa wysadzana topolami z obu stron. Budowa ciagow cieplowniczych zabrala topole z jednej strony (powstaly za to parkingi) Pytanie do Rzecznika - czy stara Krowodrza ma prawo do swoje tozsamosci wenwatrz miasta a wiec i utrzymania resztek zieleni ? 6. Na koniec aspekt prawny dotyczacy miejsc parkingowych – to co Panie Rzeczniku jako mieszkancy mamy zrobic z tymi samochodami – nie daje ich parkowac na Kazimierza, ani na Wroclawskiej ani na Bytomskiej, Chocimskiej, Lea itp. – te ulice sa juz pelne lub z zakazem parkowania – ma nadziej ze dobrze pytam - prosze o rade rzecznika instytucji ktora odpowada za inzynierie ruchu w miescie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwatorze... Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: *.salbis.net 28.08.10, 16:06 kilka uwag do Twoich pytań: > 1. Miasto nie musi zapewniac miejsc parkingowych MIESZKANCOM mowi > rzecznik ZiKiT p. JACEK BARTLEWICZ a musi? jakieś przepisy? a może podaj przykłady jak Wiedeń? tam też muszą? > 2. Inwestycja (rzekomo) przyczyni sie do poprawy komunikacji > miejskiej na trase Kijowska – Czarnowiejska (autobusy 144/194/102) > a) brak synchronizacji swiatel Radzikowskiego / Wroclawska / > Kijowska / Krolewska / Czarnowiejska / Aleje - jest tam po drodze > SIEDEM swiatel bez synchronizacji Przy pewnym natężeniu ruchu synchronizacja nic nie daje, wąskich gardeł nie da się przeskoczyć w ten sposób. > b) brak kladki nad ul. Kijowska w okolicach Mlynowki (swiatla > nastepują po sobie co 300m) > pytanie do p. Bartlewicza - czemu ? A niby dlaczego piesi w centrum miasta mają biegać po schodach? Może w ogóle zakaz chodzenia wprowadzić?? > b) za mala przepustowosc pod wiaduktem na Wroclawkiej (2 lata po > budowie) - mozna w projekcie bylo wykorzystac stary tunel do ruchu > w jedna strone ale jak widac stary tunel stosi niewykorzystany > (tylko piesi i rowerzysci) – dlaczego Panie Rzeczniku ? No to widać jak szanujesz pieszych i rowerzystów. Dlaczego oni nie mogą sobie wygodnie przejść na drugą stronę torów? Ty byś pewnie zrobił dwa pasy dla samochodów a dla pieszych zostawił 1 metr chodnika - niech się męczą. > 5. Warto zauwazyc ze we wpisach scieraja opinie dwoch grup – za i > przeciw. > Ci ktorzy sa za argumentują to ze kazdy dom ma dzialke na ktorej > moze byc parking itp. No to już jest Wasz biznes - mieszkańców: macie drzewa albo parking, wybierajcie sami, Wasza ziemia. > 6. Na koniec aspekt prawny dotyczacy miejsc parkingowych – to co > Panie Rzeczniku jako mieszkancy mamy zrobic z tymi samochodami – > nie daje ich parkowac na Kazimierza, ani na Wroclawskiej ani na > Bytomskiej, Chocimskiej, Lea itp. – te ulice sa juz pelne lub z > zakazem parkowania – ma nadziej ze dobrze pytam - prosze o rade > rzecznika instytucji ktora odpowada za inzynierie ruchu w miescie Jaki aspekt prawny? Ty kupujesz auto to się martw o miejsce parkingowe. Zresztą obok jest parking (przed Pewexem) możesz tam parkować. Mieszkam niedaleko wspominanych ulic, też mam samochód, też mam z nim problem ale nie oczekuję bezpłatnego miejsca parkingowego. Może rozwiązaniem byłoby poszerzyć strefę płatnego parkowania o te ulice i problem by się rozwiązał, oczywiście mieszkańcy też musieliby płacić. Za darmo nic nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francjosef Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 22:06 Do: Obserwatorze... > > > 1. Miasto nie musi... Dobrze zarządzane musi, miasto to nasze wspólne dobro i żyje z naszych podatków! Wiedeń - prosze bardzo, dojeżdżasz albo tramwajem, albo autobusem, albo samochodem na bezpłatny parking przy końcowej satcji metra, i już wiesz dlaczego możesz to jechac tam zobaczyć. 2. Inwestycja (rzekomo) przyczyni sie... Wyobraź sobie, że daje. Wąskie gardła w Wiedniu możesz przjechać bez problemu. Wiedeń po dłuższej przekątnej ma ok 30 km, i przejeżdżasz go w godzinach szczytu dzięki synchronizacjo świateł w czasie niedłuższym niż ok 40 minut ( sam to przerabiam kilka razy w roku ). > > > b) brak kladki nad ul. Kijowska w okolicach... Piesi mogą chodzic po kładkach dla własnego bezpieczeństwa chociażby (a trochę ruchu jeszcze nikomu nie zaszkodziło, a wśród pieszych są też i kierowcy). > > > b) za mala przepustowosc pod wiaduktem na Wroclawkiej... W tamtym rejonie gdzie przystanki są praktycznie po obu stronach wiaduktu metrowy chodnik wystarczy. > > > 5. Warto zauwazyc ze we wpisach scieraja opinie dwoch grup – za i > > przeciw. Mogą być i drzewa i miejsca postojowe. > > 6. Na koniec aspekt prawny dotyczacy miejsc parkingowych – to co > > Panie Rzeczniku jako mieszkancy mamy zrobic z tymi samochodami – ... > > Jaki aspekt prawny? Ty kupujesz auto to się martw o miejsce parkingowe. Mieszkam niedaleko wspominanych ulic, też mam samochód, też mam z nim problem ale nie oczekuję bezpłatnego miejsca parkingowego... Nikt ci nie każe parkowac na bezpłatnych miejscach. Może parkuj w Skawinie jak tak lubisz płacić... Może rozwiązaniem byłoby poszerzyć strefę płatnego parkowania o te ulice i... Za darmo nic nie ma... tylko czasem jakieś chore wizje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.10, 14:10 > Piesi mogą chodzic po kładkach dla własnego bezpieczeństwa chociażby (a trochę > ruchu jeszcze nikomu nie zaszkodziło, a wśród pieszych są też i kierowcy). Pajacom co piszą takie teksty kazałbym przez jeden dzień pojeździć po mieście (z obowiązkiem zaliczenia wszystkich kładek) na wózku inwalidzkim. Albo z wózkiem dziecięcym. W bardziej cywilizowanych krajach likwiduje się wręcz przejścia podziemne (o kładkach nie wspominając), bo dla części społeczeństwa są one barierą nie do pokonania. A u nas nadal pokutuje PeeReLowskie przekonanie, że jak jesteś niepełnosprawny to masz siedzieć w mieszkaniu i nosa z niego nie wyściubiać. Co do miejsc parkingowych - kupując mieszkanie kupiłem też miejsce parkingowe. Było ich sporo, znaczna część mieszkańców uznała, że im nie jest potrzebne. A potem parking stał pusty, bo za parking służyły trawniki. Na zasadzie - co z tego, że 200 metrów dalej mam parking bezpłatny, nie po to mam auto żeby do niego chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadowski jacek Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie park... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 23:03 Moja opinia jest taka:-) www.facebook.com/home.php?filter=h#!/DziadowskiMajchrowski?ref=ts Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: *.net.autocom.pl 29.08.10, 12:44 nie wycinać drzew! A bez tego nie bardzo widzę jak to zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
jazzy444 Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie park... 29.08.10, 19:50 mieszkam przy kijowskiej i widzialam projekt przebudowy ulic. Pierwszy projekt nie zakladal wycinki drzew a przynajmniej nie na ta skale. obecny projekt przygotowala firma ze szczecina, ktora nie zna realiow krakowa. To firma ktora do tej pory budowala drogi krajowe a nie przebudowywala drogi miejskie. Porojekt ten zaklada wycinke 40 drzew w tym takze 200 letnich debow. Zmniejszy sie obszar zieleni ktory spelnial role filtra akustycznego, zwiekszy sie ruch a co za tym halas i zanieczyszczenie w zamian inwestor nie proponuje NIC mieszkancow tego obszaru. Ten projekt jest zly i musi zostac zablokowany. Usprawnienie komunikacji bedzie tylko w jednym kierunku, a samochody nadal beda staly w korku przy waskim gardle skrzowania wroclawka - kijowska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GŁOS ROZSĄDKU Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie park... IP: *.nsystem.pl 29.08.10, 20:05 BUS PAS NA KIJOWSKIEJ TO DEBILNY POMYSŁ JAKIEGOŚ DEBILA Z UM - ZRÓBCIE OD RAZU BUS PAS NA WROCŁAWSKIEJ, LEA I KAZIMIERZA WIELKIEGO, A NAJLEPIEJ JESZCZE NA FLORIAŃSKIEJ, SZEWSKIEJ I GRODZKIEJ !!! STOP TERRORYSTOM W AUTOBUSACH !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parkujacy Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie park... IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.10, 22:24 Już teraz trzeba tyrać tam pomiędzy blokami do auta. Za chwile do auta będzie trzeba dojeżdżać komunikacją. BEZNADZIEJA -Wycinka drzew to w efekcie tylko większy hałas, kurz i pogorszenie walorów estetycznych. (Ciekawe czy tymi ścieżkami rowerowymi będzie się przyjemnie jeździć w kurzu, słońcu i hałasie). -Brak miejsc na auta to utrudnienia dla mieszkańców i tylko niepotrzebne ewentualne konflikty. Jak ktoś wspominał o zapewnieniu sobie miejsc na terenie posesji czy wspólnot mieszkaniowych to niech idzie i powycina drzewa, a potem zaleje betonem. Ciekawe czy takiego wyglądu miasta oczekuje w przyszłości. Aut przybywa i będzie przybywać to normalna kolej rzeczy tylko po co zamiast przygotować na to miasto to idzie się w zupełnie odwrotnym kierunku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 25l/100km Re: Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie pa IP: *.prothost.com 31.08.10, 00:09 nie mozemy dac sie rowerowym i autobusowym terrorystom. Po cholere w Krakowie, w Polsce, sciezki rowerowe kosztem jezdni dla samochodów, z ktorych to sciezek bedzie korzystac kilkadziesiat osob dziennie? ilu mamy tak na prawde rowerzystow, czy jest ich wiecej niz kierowcow? Odpowiedzmy sobie najpierw na pytanie, czy w kraju o takim klimacie jak Polska jest sens wydawania olbrzymich pieniędzy i zabierania miejskiej przestrzeni po to aby budowac SCIEZKI ROWEROWE? Nad wisłą, na plantach, w parkach, ew. wzdłuż ulic OK - sam bardzo lubię jeździc na rowerze i jezdżę, ale czy jest sens zabierania ulic (juz potwornie zakorkowanych) samochodom, aby duzo mniejsza grupa (rowerzysci) mogla jezdzic "swoim" pasem przez KILKA MIESIECY?? na rowerze wygodnie i komfortowo jezdzi sie w naszych szerokosciach geograficznych na wiosne i w lecie, i to tez w kratke bo co chwile leje, czy jest wiec sens łądowac olbrzymie pieniądze w coś, co i tak nie będzie wykorzystane nawet w 20% swoich możliwości?? To tylko i wylacznie polityczna poprawnosc, bo to tak po europejsku, ekologicznie, modnie, przemieszczac sie po miescie rowerem. Moze i tak, ale w sumie przez kilka/kilkanascie tygodni w roku. STOP rowerowym terrorystom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie park... IP: *.scansafe.net 31.08.10, 11:51 A właściwie dlaczego o przebudowie decydują osoby, ktore tamtędy tylko PRZEJEŻDŻAJĄ albo i to nie ? Czy przy obu ulicach mieści się jakieś niechciane getto? zagroda? kurnik ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AB Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie park... IP: *.scansafe.net 31.08.10, 12:02 Przebudowa tak, ale karty postojowe i zakaz parkowania dla nie mieszkańców! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Kolejny przyklad glupoty u wladz miasta... IP: 217.147.104.* 31.08.10, 12:33 O ile bylem, jestem i bede przeciwny pakowaniu pieniedzy w buspasy i sciezki rowerowe przy jednoczesnym tepieniu kierowcow, to pomysly dot. Czarnowiejskiej uwazam za pomylke. Tam i tak beda korki, dopoki nie stworzy sie alternatywnej trasy zwierzynieckiej (tej z tunelem). Wszystko bedzie jechalo alejami, a potem skrecalo w Czarnowiejska - to nie jest rozwiazanie. W dodatku marnowanie miejsca na buspasy to totalny debilizm. Maja sens tam, gdzie faktycznie po jednym krotkim kawalku jezdzi bardzo duzo linii i jest duzo przystankow (takze podwojnych itd..). Po co akurat tam? Wiedza to tylko chyba cioly z rady miasta. Miastu potrzeba OBWODNIC. Jednej, zewnetrznej (nazwijmy ja umownie A4) - ale nie jak obecnie, polowy obwodnicy, tylko pelnego ringu wokol miasta. Po to, zeby ktos jadacy np. z Ruczaju na Hute mogl pojechac naokolo, ale za to szybko. Wjazd do miasta od polnocy wola o pomste do nieba, malomiasteczkowa ruina, w dodatku zmuszajaca WSZYSTKICH do pchania sie przez aleje. Druga obwodnica, to np. (na tym konkretnym odcinku dotyczacym Czarnowiejskiej) trasa lagiewnicka i zwierzyniecka wlasnie. Nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie wtedy jechal alejami w Czarnowiejska, jak chce dojechac np. na Armii krajowej. Wieksza przepustowosc Czarnowiejskiej (i tamtej dzielnicy wogole) moga zapewnic tylko alternatywne drogi, polaczone z lepsza organizacja ruchu (mniej skrzyzowan ze swiatlami itd..). Nie zrobia tego kretynskie buspasy (ktore sa glupie z zalozenia, a w miejscu gdzie jada 4 autobusy debilizmem), ani dodatkowy pas ruchu. Nie ma tam zwyczajnie miejsca na takie rzeczy. Szkoda tez drzew (choc nie jestem ekofaszysta). Odpowiedz Link Zgłoś
jazzy444 Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie park... 31.08.10, 14:15 pomysl budowy bus pasa zostal zlecony przez miasto poniewaz ma on byc zbudowany z funduszy unijych. Te fundusze nie moga byc wkorzystane na inny cel tylko na poprawe funkcjonowania komunikacji zbiorowej. tu nikt nie mowi o poprawie ruchu dla samochodow osobowych, ktore i tak beda tkwic w korkach. PONADTO AUTOBUSY TEZ BEDA TKWIC W KORKACH. TEN ABSURDALNY PLAN PRZEBUDOWY ZAKLADA UDROZNIENIE KOMUNIKACJI W KIERUNKU POLNOC - POLUDNIE A ZATEM AUTOBUSY JADACE Z POWROTEM POLUDNIE-POLNOC JUZ BUS PASA NIE MAJA - I BEDA STAC W KORKU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Czarnowiejska i Kijowska do remontu. Gdzie park... IP: *.kme.agh.edu.pl 31.08.10, 15:35 Coraz gorzej z Majchrowskim. Najpierw wybudował na terenie dawnego stadionu Wisły straszydło, które uniemożliwia przewietrzanie Parku Jordana. Teraz próbuje zrealizować projekt, który jest szkodliwy dla mieszkańców Czarnowiejskiej, Kijowskiej, Nawojki i innych ulic. Chodnik dla studentów przy budynku B7 AGH ma w tej chwili ok. 150 cm. Trzeci pas ruchu ma mieć szerokość 320 cm. Urzędnicy Prezydenta przekonywali wczoraj mieszkańców, że chodnik po przebudowie będzie mieć w tym miejscu 132 cm. Do szkoły po naukę dworze Prezydenta!!! Odpowiedz Link Zgłoś