Gość: exxon IP: 109.243.227.* 17.09.10, 07:22 Pazerne krowy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nick Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu C... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.10, 07:32 "Jakimś cudem w transakcji pominięto niewielki skrawek ziemi..." Dla mnie to żaden cud, tylko kolejny przypadek nieudolności i niechlujstwa urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
fortart Nic nie pominieto 17.09.10, 08:55 Na planach budowy stadionu bardzo wyraźnie widać miejski trójkącik wcinający się w "ząb przeoryszy". Zostawiono go specjalnie by móc zasadzić tam drzewa. Informacja o pominięciu czegokolwiek przez planistów jest w całości zmyślona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _krakus Re: Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu IP: 94.42.88.* 17.09.10, 07:35 popieram, chciały po chrześcijańsku pomóc biednym i wyrwać jak najwięcej na swoje zachcianki, wstyd hańba, religia to opium dla mas!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OS Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu C... IP: *.ip.netia.com.pl 17.09.10, 07:35 Tym to wiecznie będzie mało, ale teraz laski mają super działeczkę, pewnie budę z kebabem tam postawią a ja mam nadzieję że miast nie da im ani złotówki. Odpowiedz Link Zgłoś
zderzenie.szarych.komorek jeśli nie mają prawa przejścia - to tylko z nieba! 17.09.10, 11:44 Jeśli Norbertanki nie mają prawa służebności do innych działek - tak by korzystać z dojścia do swojej działki, to nawet nie postawią sobie kebaba, bo nie będą miały jak dotrzeć do swojej działeczki. Jedyne co będą mogły, to płacić podatek od nieruchomości !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoniszczak Te Twoje komórki IP: 91.198.177.* 17.09.10, 18:37 ... to się musiał bardzo silnie zderzyć. Teraz uważaj - i patrz mnie na usta: DZIAŁKA ZAKONU MA DOSTĘP DO DROGI PUBLICZNEJ. A podatek od nieruchomości za dzialki nie wykorzystwane gospodarczo to grosze. Cała zemsta na nic (c: Zapewniam Cię, że grunt w takim miejscu lepiej jest mieć, niż nie mieć. A mają go od ... XII wieku. Jeśli rozumiesz, co to znaczy. On już nigdy nie potanieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisła Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu C... IP: *.bj.uj.edu.pl 17.09.10, 07:43 Wisła Kraków pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ya mapy geologiczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.10, 07:47 "po dogłębnym przestudiowaniu map geologicznych okazało się, że ta część jednak należy do miasta"... mapy geologiczne do określenia stanu własności... ciekawe komu trzeba pogratulować profesjonalizmu urzędnikom czy autorowi tekstu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu IP: *.cityconnect.pl 17.09.10, 07:55 Gość portalu: exxon napisał(a): > Pazerne krowy... I urzędnicy - krewni, znajomi i sąsiedzi królika, którzy ze słowem "kompetencja" nie mają nic wspólnego. One mają prawo dyktować cenę z kosmosu - to ich własność. Ja pewnie zrobiłabym tak samo, ale ja nie jestem zakonnicą, ani nawet katoliczką, więc pewnie aż tak bardzo by po mnie nie jechano. Piętnuje się osoby, które żądają zawyżonej ceny za swoją ziemię zamiast urzędasów, którzy nie potrafili poprawnie kupić gruntu? No ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu IP: *.absystems.pl 17.09.10, 08:20 gdyby wywlaszczano ludzi z ich domow pod budowe drogi, ktora ulatwilaby ci dojazd do pracy i poprawila ogolna komunikacyjna sytuacje w terenie nie mialabys oporu zaprotestowac przeciw zaporowym cenom, ktorych ludzie zadaliby za ich wlasnosc? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linek Re: Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu IP: *.multimo.pl 17.09.10, 08:30 droga jest potrzebna - stadion nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu IP: *.cityconnect.pl 17.09.10, 08:53 Wszyscy się rzucają na zakonnice, podczas gdy one MAJĄ PRAWO żądać ceny z kosmosu za swoja własność, natomiast urzędnik owszem, ma prawo się pomylić, ale powinien za tę pomyłkę ponieść konsekwencje. Tymczasem w Krakowie jakimś CUDEM przeoczono fragment ziemi przy stadionie, jakimś CUDEM nie wykupiono wszystkich działek po Rondo Ofiar Katynia, tymczasem pensje do kieszeni lecą i nikt nie odpowiada za rażące błędy. Miasto cudów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pingwin Re: Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu IP: *.if-pan.krakow.pl 17.09.10, 09:14 Masz Kaśka rację!. Gdyby działka należała do krewnych i znajomych królika, to miasto bez problemu zapłaciłoby nie tylko marne milion PLN. Ostatecznie to 5 arów. Sprawdźcie po ile ziemia chodzi w tym rejonie. To nie wina siostr, to urzędniczyny znowu zaniedbały sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierny Re: Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.10, 09:25 Oczywiście, siostry mogą wołać ile im dusza zapragnie. Prawnie. Moralnie? Kościół nie jest jakimś tam przedsiębiorstwem nastawionym na zysk, a przynajmniej nie powinien być. Kościół ma służyć ludziom i społeczności w której jest osadzony a nie wyrywać z tej społeczności ile się da przy byle okazji. Dziwna ta zachłanność osób ślubujących ubóstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Zgromadzenie niewyzytych samic zwane zakonem tym 17.09.10, 10:03 bardziej nie jest miastu potrzebne. Darmozjadów jest ci u nas dosyć a zwłaszcza tych w sutannach i nie widzę żadnego powodu żeby ich dopieszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoniszczak Ale kiedy IP: 91.198.177.* 17.09.10, 18:43 do Agory przyjdzie nakaz sądowy z prośbą o Twoje dane, to wtedy zobaczysz niejeden powód. Zapewniam Cię nieboże, że zakon ma lepszych prawników niż ci, na których stać Ciebie. Lepiej uważać, co się pisze. Poza tym jesteś zwyczajnie wulgarny. Obecnośc norbertańskiej własności w tym miejscu to jeden z najstarszych symboli miasta. XII wiek - serdeńko. Ale boję się, że tego, to już nie zrozumiesz. Odpowiedź nie jest wymagana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nachite Re: Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu IP: *.xdsl.centertel.pl 17.09.10, 08:01 "Krowy" - to zbyt łagodne określenie. A niechlujstwo urzędników, to druga sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poldek Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu C... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.10, 08:05 A w kosciele mówia po co ci to odaj to nie można służyć Bogu i mamonie a sami co robią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dk Re: Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.10, 08:12 zgadzam się.... skromność i ubóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ojej24 Re: Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu 17.09.10, 11:07 Gość portalu: dk napisał(a): > zgadzam się.... skromność i ubóstwo. Nie ma usprawiedliwienia dla niechlujstwa urzędników. To oni ponoszą winę i nie ma co do tego żadnych wątpliwości. A co do skromności i ubóstwa siostrzyczek - scenka w Makro: w kolejce do kasy siostrzyczki (nie wiem z jakiego zgromadzenia - bez znaczenia) z platformą do przewozu zakupionych towarów. A na platformie same delikatesy z "najwyższej półki": najdroższa kawa rozpuszczalna, salami i inne frykasy, na które niewielu stać. Oczywiście, że im wolno, nie o to chodzi. Tyle, że jakoś głupio w kontekście nawoływań kościoła do skromności, ubóstwa, rezygnacji z dóbr doczesnych. Tym bardziej, że kler nie płaci podatków. A stawka za udzielenie głównych sakramentów, np. chrztu, pogrzebu to tzw. "co łaska",, ale jeśli wielebny uzna, że "łaska" niewystarczająca niezadowolenie wyraża bez żenady, wymuszając większą opłatę! Księżą wciąż nawołują wiernych (często w niewybredny sposób) do zwiększenia datków na tzw. tacę, a wszelkie "przychody" przeznaczają jedynie na własne "potrzeby" - luksusowe samochody, luksusowe plebanie, itp. Obawiam się, że jeśli kościół katolicki nie zweryfikuje swej postawy, a księża i zakonnice nie zmienią postępowania w przyszłości (wcale nie tak odległej) księża i siostrzyczki będą mogli jeździć na wrotkach po OGROMNYCH, ale pustych świątyniach! P.S. Nie w każdym zgromadzeniu siostry pławią się w luksusach. Znam warunki u sióstr Klarysek (przy ul. Grodzkiej) - żyją NAPRAWDĘ BARDZO, BARDZO skromnie i faktycznie ciężko pracują, ale o ile wiem to naprawdę WYJĄTEK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inny Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu C... IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 17.09.10, 08:13 Siostry mają rację - po co mają dawać swój grunt żeby walczyli tam kibice? One po chrześcijańsku starają się żeby bliźni nie walczyli ze sobą. Winne jest miasto! Urzędnicy nie potrafili poprawnie kupić gruntu. Inna sprawa że to miasto dało ten grunt Norbertanokom więc wina jest podwójna! Dobrze że stało się jak się stało. Przynajmniej trochę kasy zostanie w budżecie miasta a działka może straszyć - kibicom to raczej nie będzie przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian Re: Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu 17.09.10, 08:16 Mamy tu do czynienia z dwoma zjawiskami: - niekompetencją urzędasów, którzy przeoczyli działkę - pazernością sióstr które w zamian za milionowe rekompensaty zrzekły się praw do gruntów pod stadionem Zwykła uczciwość i przyzwoitość nakazywałaby oddać tę działkę miastu za darmo (siostry i tak suto się obłowiły na "wymianie") ale i tychże brakuje. Trudno się dziwić, bo merkantylizm kleru znany jest od wieków, a w Krakowie by zbudować cokolwiek i gdziekolwiek musisz negocjować z katolatyfundystami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tylkospokój A wystarczy postawić słupek IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.10, 08:18 a na nim powiesić niebieską tabliczkę z nazwą np. "Plac Kardynała Dziwisza". Po 2 tygodniach biedny zakon położy na całości najdroższą kostkę brukową i posadzi złote drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gie Re: A wystarczy postawić słupek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.10, 08:43 "Plac Kardynała Dziwisza" - proponuje uznać to za oficjalna nazwę tego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doświadczony Re: A wystarczy postawić słupek IP: *.152.130.175.dsl.dynamic.eranet.pl 17.09.10, 10:54 Gość portalu: tylkospokój napisał(a): > a na nim powiesić niebieską tabliczkę z nazwą np. "Plac Kardynała Dziwisza". Po > 2 tygodniach biedny zakon położy na całości najdroższą kostkę brukową i posadz > i złote drzewa. Napewno postawi, tylko, że za pieniądze dane jak zwykle szczodrą ręką przez magistrat, obsadzony "najlepszymi synami Narodu, bogobojnymi, prawymi i z korzeniami katolickimi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu C... IP: 80.50.137.* 17.09.10, 08:21 Chytry dwa razy traci;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu IP: 149.156.135.* 17.09.10, 08:22 Postawic tablice informacyjna : TO JEST TEREN NORBERTANEK, KTOREGO NIE CHCIALY SPRZEDAC MIASTU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olaf Re: Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 17.09.10, 08:25 A może postawią KAPLICĘ KIBICA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dssaddsa Re: Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu IP: *.nsystem.pl 17.09.10, 08:31 hehehehehehehehehehehehhehehehe leże i kwicze ze śmiechu ................ w Polsce minie jeszcze 100 lat zanim urzędasy się zmienią ................................ jak można było coś takiego przeoczyć ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
audutor-pk Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu C... 17.09.10, 08:29 Zmusic siostrzyczki do utrzymania jej w czystości z zakazem wstępu przez działki z zewnatrz. Nie ma zastrzeznia o przechodzeniu i przegonie. Będa to mogły zrobić tylko po zapłaceniu za przejście. Może jednak ta opłata będzie większa niż Gmina wzięłaby za działkę? Chytrość zawsze jest zgubna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.10, 10:17 Z zakazem wstępu do działki z zewnątrz? Na głowę upadłeś czy co? Na jakiej podstawie prawnej? Ja na miejscu sióstr zażądałbym ustanowienia służebności drogi koniecznej. Już widzę jak szybko się pieniądze znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poldek Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu C... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.10, 08:38 Po co zakunicą tyle pieniedzy ciekawe co sobie kupia za tyle pieniedzy pewnie jakies samocchody Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Proste... 17.09.10, 08:44 Wyrzucić tam trochę śmieci - i zażądać od właściciela uporządkowania. Oczywiście niech dać zgody na dojazd do działki. Nie uprzątną - mandat. Dalej nie uprzątną - kontynuować postępowanie. Uprzykrzyć im tą działkę - niech się modlą, żeby ktoś chciał ją przejąć za dopłatą (oczywiście z ich strony). Mamy XXI w. w klasztorach nie ma już setek mniszek i mnichów, którzy po prostu musieli się jakoś utrzymywać (jeść nawet w służbie Bogu coś trzeba). Dziś klasztory są pustawe - bredzenie o konieczności zwrotu gruntów i innych dóbr należy pomijać milczeniem. Klasztory nie mogą zamieniać się w handlarzy nieruchomościami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hub_lan Re: Proste... IP: *.net.autocom.pl 17.09.10, 22:13 Czyjkolwiek by to nie był kawałek ziemi to własność jest święta a jak widać wolisz rządy skó...ałego złodzieja bieruta który mojej rodzinie (i tysiącom innych) odebrał ich własność i możliwość utrzymania się nie dając nic w zamian. Zafajdany złodzieju gadaj tak dalej a ktoś kto pamięta tamte czasy nie będzie przebierał w środkach i wylądujesz na cmentarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precz z pingwinami Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu C... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.09.10, 08:45 Mam nadzieje ,że chciwość tych wrednych pingwinów przyczyni się do szybkiego i kompletnego upadku całego tego teatru pt.kościół! Niech się udławią! 3/4 Krakowa zamrozili swoja zimną ręką w imię wymyślonego przez siebie boga! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skosem Krzyz postawic, wszak to... IP: 193.193.65.* 17.09.10, 08:45 stadion im. JPII Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Wywłaszczyć i po bólu 17.09.10, 08:45 Dla realizacji inwestycji celu publicznego można zastosować procedurę wywłaszczenia. Ale nie w Krakowie, nie w stosunku do przedstawicieli katolicyzmu. Brak kompetencji i strach przed tym, który kapcie nosił. pozdrawiam Żaholec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hub_lan Re: Wywłaszczyć i po bólu IP: *.net.autocom.pl 17.09.10, 22:04 Jakaż to jest ta cela publiczna jak nie paru idiotów lubiących piłkę kopaną na których korzyść i tak już zostałem okradziony (wszak pieniądze na budowę/rozbudowę stadionów pochodzą z pieniędzy zagrabionych pod przymusem ludziom którym los tej dyscypliny jest co najmniej obojętny) w dodatku kilkukrotnie co niebawem znajdzie swój epilog za pomocą paru kilogramów trotylu w celu rozebrania fragmentu zbudowanego za moją część (nie wiem którego więc albo mi go wskażą albo wybiorę losowo. Zupełnie nie rozumiem dlaczego ja swoją dyscyplinę uprawiam za własne pieniądze a inni za moje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu C... IP: 77.236.0.* 17.09.10, 08:46 To moja działka jest blokowana od kilkudziesięciu lat, nic z nią nie mogę zrobić a tu dało się wymienić działki na inne i jeszcze ktoś pozwala, żeby taki mały kawałek był blokowany! BRAK MI SŁÓW!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
turpin Może Druh Kurzyniec coś zorganizuje? 17.09.10, 08:53 Zwierzynieckie Norbertanki procesują się zawzięcie z Miastem Krakowem o różne spłachetki nieomal nieprzerwanie od XIII wieku. Nie był z nimi w stanie dojść do ładu nawet tak święty włodarz, jak Bolesław Wstydliwy. Nie ma na nie chyba rady, no może ponowna inkursja tatarska. Ze względu na ograniczoną ostatnimi czasy dostępność wojowników mongolskich, od biedy można by poprosić o przysługę krakowskich Czeczenów, zaopatrzywszy ich uprzednio w mapkę Lasku Wolskiego, żeby znaleźli Panieńskie Skałki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu C... IP: 188.201.255.* 17.09.10, 08:58 Postawic tam KRZYZ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka wyjmnąłes mnie to z ust :))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.10, 10:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aecjusz Droga dziura sióstr norbertanek obok stadionu C... IP: *.chello.pl 17.09.10, 08:58 działalność komisji majątkowej, nauczanie w szkołach za publiczne pieniądze swoich widzi-misie, brak obowiązku płacenia podatku dochodowego... widać to jeszcze jest mało... a czy to wszystko nie podlega pod 7 paragraf: Nie kradnij ??? Odpowiedz Link Zgłoś