bleku666 26.10.10, 07:09 Dziękujemy Panu Pani Majchrowski! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adam hotel etap IP: *.chello.pl 26.10.10, 08:33 hotel etap zgłaszałem w poprzedniej edycji archiszopy, jak to się stało że wtedy ani słowa o nim nie wspomnieliście? wygląda i wyglądał tak samo, tak wtedy jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pete Etap jest spoko w porównaniu z Hiltonem IP: 81.219.128.* 26.10.10, 14:18 ciężko sobie wyobrazić coś szkaradniejszego i całkowicie nie dopasowanego do otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Archi-Szopa: Aleja Słupowa i sypialny przeciętniak IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.10, 08:51 Autor zapomniałnapisac ze słupy sa dzieki włascicielom kamienic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Archi-Szopa: Aleja Słupowa i sypialny przeciętniak IP: *.159.51.40.static.crowley.pl 26.10.10, 09:08 "Po modernizacji ul. Długa otrzymała od mieszkańców..." - Tu należałoby zadać sobie pytanie: Których mieszkańców? Jak wiemy to sami mieszkańcy (właściciele kamienic) sprzeciwili się dawnym rozwiązaniom przyłączenia trakcji do kamienic ! Wykonawca musiał doprojektowywać słupy ( bo tramwaj musi się przecież z zawieszonej nad ulicą trakcji korzystać. Więc jeżeli w artykule mowa o mieszkańcach, to może należałoby napisać o tych którzy wpadli na tak cudny pomysł by walczyć o słupy zamiast podłączenie trakcji po staremu. Wszelkie skargi i zażalenia na słupy kierować bezpośrednio do nich ( może pomyślą zanim coś wymyślą !). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapel Re: Archi-Szopa: Aleja Słupowa i sypialny przecię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.10, 09:52 Jesteś kolejnym "obeznanym" z tematem który umieszcza swoje wypociny a nie zna tematu. Wielokrotnie rozmawiałem z inżynierami z MPK i z samym projektantem rozmieszczenia słupów pod trakcje elektryczną na ulicy długiej, niestety te rozmowy dotyczyły nie tego jak podpiąć trakcję do kamienic ale tego jak rozmieścić słup, bo o podpięciu nawet mowy nie było ze względu na dofinansowanie o które wystąpiło mpk właśnie na słupy. W moim przypadku o słupach dowiedziałem się w momencie kopania w nowym chodniku już dziury pod niego, żeby było ciekawie słup miał być 80 cm od elewacji i miał stanąć na środku witryny sklepowej zasłaniając okna na 1 piętrze. TO JA jako administrator budynku walczyłem o to żeby słup nie stał na środku chodnika idealnie blokując ciąg pieszych, TO JA musiałem pisać pisma protestacyjne i apele do wszystkich instytucji które maczały w tym remoncie swoje paluchy! Twierdzenie że były wcześniej jakieś konsultacje z mieszkańcami jest kłamstwem, gdyż nikt nawet nie przyszedł zapytać, zawiadomić że coś takiego było o ile było. Projektanci dopiero po sporej awanturze zgodzili się porozmawiać o zmianie lokalizacji słupeczka a o propozycji ponownego wpięcia nawet nie chcieli słyszeć j.w. Jedynym miejscem gdzie na Długiej trakcja jest wpięta w kamienice jest budynek wydawnictwa literackiego Długa 1 bo tam już słupy wyszły im na oknach i sami inżynierowie stwierdzili że jest to idiotyczne (ale zdążyli już wbić i zabetonować 5 metrowe kotwy pod dwa słupy ciekawe ile to kosztowało) i położyli kostkę. Na zakończenie pragnę jedynie nadmienić że raczej to nie właściciele umieścili latarnie centralnie na środku chodnika na wysokości ul. Długiej 10, a może jednak oni bo kamienica należy do ZBK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pete Re: Archi-Szopa: Aleja Słupowa i sypialny przecię IP: 81.219.128.* 26.10.10, 14:22 straszne co się w tym mieście dzieje. jedna wielka korupcja i głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
urbanizm Archi-Szopa: Aleja Słupowa i sypialny przeciętniak 26.10.10, 09:45 Kolejny las słupów zikit funduje nam na remontowanej Franciszkańskiej. Cholera, to miasto z dnia na dzień brzydnie i staje się coraz mniej wygodne do mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: birdy A było tak pięknie... IP: 193.111.166.* 26.10.10, 10:05 Ulica Długa przed remontem była majstersztykiem architektonicznym z kunsztownym wykończeniem chodników, jezdni i torowiska... Te wspaniałe ruchome płyty chodnikowe pozwalające rozkoszować się błotnistą mazią w czasie deszczu, która osiadała na spodniach i butach. Antyczne torowisko z pofałdowaniami jezdni ukształtowanymi przez wieki. A samochody... mogły parkować wszędzie. Sam uwielbiałem zatrzymywać pojazd na przystanku tramwajowym przy skrzyżowaniu z ul. Pędzichów - było tam tyle miejsca! W tym samym czasie pasażerowie oczekujący na przyjazd tramwaju mogli napawać się swoją ilością skumulowaną na chodniku szerokości jednego metra - zacieśniało to więzi międzyludzkie. Było tak pięknie... ... a teraz jeden wielki syf!!! Mam nadzieję, że ul. Długa zdobędzie Grand Prix Archiszopy za wyrządzone zło i krzywdę społeczną... nie, nie bójmy się tego powiedzieć: za popełnienie zbrodni na ludzkości!!! PS Tak serio, to gratuluję wszystkim, którzy podjęli decyzję i zrealizowali ten projekt. Gdyby nie oni do tej pory trwałby architektoniczny bełkot a ludzie potykaliby się i przewracali na klepisko-chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: A było tak pięknie... IP: 78.133.244.* 26.10.10, 10:26 no przecież nikt nie kwestionuje potrzeby remontu, a jedynie to, że w jego efekcie ulica jest brzydka, a była szansa na to by było i wygodnie i ładnie. Niestety Majcher ją zmarnował. A teraz ma czelnośc pierdzielić o konsultacjach z mieszkańcami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pete Re: A było tak pięknie... IP: 81.219.128.* 26.10.10, 14:26 oczywiste jest że remont Długiej był konieczny jednak można było go przeprowadzić tak żeby po remoncie ulica była funkcjonalna i estetyczna. skończyło się na wspomnianym lasie słupów trakcyjnych zamiast drzew i torowisku z którego wypadają tramwaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka jedna Re: A było tak pięknie... IP: 77.236.26.* 26.10.10, 18:19 A po remoncie jest cudownie... na Kleparzu gdy chcę kupić w budce pieczywo i dojść do "Kefirka" po mleko to cisnę się z zakupami na wąskim, półmetrowym chyba chodniczku i patrzę tylko łakomie na zupełnie bezużyteczną dróżkę rowerową odgrodzoną starannie słupkami. Od remontu nie zdarzyło mi się przyłapać tam żadnego rowerzysty, bo dróżka prowadzi od Helclów, którą to ulicą jak wiadomo pomykają liczne stada jednośladów do..przystanku tramwajowego i dalej finito. Można sobie z tym rowerem do tramwaju wsiąść. Bylejakiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Archi-Szopa: Aleja Słupowa i sypialny przecię IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.10, 11:10 oczywiście - siedzący w kieszeni u wiadomo kogo redaktorzy wniosek o nominowanie największej pokraki mijającego roku - czyli Stadionu Miejskiego przy ul. Reymana - notorycznie odrzucają. ciekawe, czy wszyscy redaktorzy GW są tak samo obiektywni i rzetelni, jak ci z tzw. "dodatku krakowskiego"? Odpowiedz Link Zgłoś
oldtime Re: Archi-Szopa: Aleja Słupowa i sypialny przecię 26.10.10, 12:54 Niestety wszyscy. A żeby pokazać z jak złą prezydenturą mamy do czynienia, to w tym roku wyjątkowo i przypadkowo wyborczym, Wyborcza nominuje wszystkie inwestycje miejskie. Brawo. A tak swoją drogą, w dziejach tego miasta nie było jeszcze remontu, przebudowy, rewitalizacji, którą Krakusi nie zjechali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smog_wafelski Re: Archi-Szopa: Aleja Słupowa i sypialny przecię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.10, 13:12 Ależ... w myśl regulaminu tego konkursu nominację uzyskują budynki oddane w danym roku do użytku. A stadion miejski im. Reymana zostanie skończony.... no właśnie. Kiedy ? Bo ja pamiętam już chyba cztery terminy "ostateczne". A realnie to będzie cud jak skończą przed wakacjami. Za to w przyszłym roku nominacja murowana. A że krytykuje się miejskie inwestycje a zwłaszcza sposób ich prowadzenia ? A jaka inwestycja za Majchrowskiego została zrobiona w terminie i bez awantur i za obiecane pieniądze ? Jaki prezio tacy urzędnicy. A pan płaci, pani płaci... Odpowiedz Link Zgłoś
anteas A kiedy majcher coś zrobi w końcu 26.10.10, 18:03 ztą niespotykanie "piękną" galerią kraków? Przecież to syf totalny. Lepiej by wyglądała sciana z gołych cegieł (chociaż mi się kojarzy z oświęcimiem - z obozem w oświęcimiu rzecz jasna). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Austriak Dalej jak za komuny ! IP: *.21.11.vie.surfer.at 26.10.10, 18:25 Tragedia !!!!!! Bez pomyslu , kable slupy i dziadostwo !!!!!!!!!!!! Nie macie smaku i gustu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ree Archi-Szopa: Aleja Słupowa i sypialny przeciętniak IP: *.171.105.34.static.crowley.pl 27.10.10, 15:29 Angel City w okolicach dworca to żenująco słaba architektura godna co najwyżej budynków socjalnych na przedmieściu, a nie centrum Krakowa... Prawdopodobnie budynki miały nawiązywać do budynków politechniki zaadaptowanych niegdyś z koszar. Nawiązywanie do kontekstu przez zastosowanie podobnego materiału jest słabe i niewystarczające. Niestety jest to pierwszy widok centrum miasta dla ludzi wjeżdżających pociągiem od północy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frasia Archi-Szopa: Aleja Słupowa i sypialny przeciętniak IP: *.ip113.fastwebnet.it 29.10.10, 00:55 Rok temu bylam w Krakowie, z przyjacielem Wlochem z Rzymu, chcialam mu pokazac Krakow. Najadlam sie tylko wstydu! Jest coraz gorzej w tym miescie. A najgorsze sa wszedobylskie reklamy i tandeta. Bardzo przygnebila mnie ta wizyta. Galeria Krakowska to jeden wielki smiech... Odpowiedz Link Zgłoś