Dodaj do ulubionych

Wyburzą hotel Forum i zbudują osiedle? Sąd zade...

• Gość: Aloha Czy jest w tej spolce np.jakis syn POsła, bratanek IP: 95.154.230.* 03.12.10, 16:28
      prałata F., córka ministra R. etc.?

Bo jeśli tak, to wiadomo, na czym stanie.
      • Gość: x Re: Czy jest w tej spolce np.jakis syn POsła, bra IP: *.geod.agh.edu.pl 03.12.10, 17:04
        Przeczytajcie uważnie tekst Bienia:
        "Hotel Forum, budowany dla państwowego przedsiębiorstwa turystycznego Orbis, dostał w PRL-u tak dużą działkę właśnie dlatego, aby nigdy nie zabudowano przestrzeni nad Wisłą od strony północnej (z panoramą Starego Miasta) i nie zasłonięto widoku na południe - na Pogórze Wielickie. Właściciel hotelu był zobligowany do utrzymywania porządku na całym tym terenie i tak się stało na skutek starań urbanistów krakowskich i projektanta hotelu."
        Dlaczego takiego samego warunku nie można postawić obecnemu właścicielowi?
        I bezwzględnie wyegzekwować?
        Przy okazji postu "alohy": szkoda czasu na domysły, przecież to można sprawdzić! W Krakowie powszechna wieść gminna już od kilku lat głosi, kim są obecni właściciele. Przecież gdzieś są dostępne akta rejestracyjne spółki, aktualny skład zarządu, itd. Może ktoś kompetentny podejmie ten wątek? I wątek ważniejszy - kto sprzedał ten fantastyczny teren firmie Accor za tak marną cenę? (to mniej niż dzisiejsza kumulacja w Lotto...), w jaki sposób zamiast Accora właścicielem została spółka Wawel-Imos? Na jakie kwoty opiewały kolejne transakcje notarialna i kto robił wycenę?
        Teren, na którym stoi dziś ruina "Forum" powinien bezwzględnie wrócić do Miasta i stać się jego wizytówką. To tu, a nie w ciasnym kącie przy Lubicz było najlepsze miejsce na nową operę, tu jest miejsce na nową filharmonię (chyba już najwyższy czas, by obecny budynek zwrócić właścicielkom?), i tu byłoby lepsze miejsce na centrum kongresowe, niż przy hałaśliwym rondzie Grunwaldzkim ...
        • Gość: Katarzyna Re: Czy jest w tej spolce np.jakis syn POsła, bra IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.10, 17:10
          Dlatego nie można postawić takiego warunku obecnemu właścicielowi i bezwzględnie egzekwować, bo komunizmu już nie ma.
          • Gość: arcyklecha Re: Czy jest w tej spolce np.jakis syn POsła, bra IP: 77.236.26.* 03.12.10, 17:56
            ale debilizm jest, czego dowodem twój bezmyślny post, kmiocie
            • Gość: Katarzyna Re: Czy jest w tej spolce np.jakis syn POsła, bra IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.10, 19:04
              I tacy jak Ty mają prawo wyborcze... wstyd
              • Gość: arcyklecha Re: Czy jest w tej spolce np.jakis syn POsła, bra IP: 77.236.26.* 03.12.10, 20:31
                Tak, mam - bo na razie tacy jak ty oraz miro, zbycho i rycho nie zmienili konstytucji. Wy byście zabrali prawo wyborcze wszystkim tym, którzy myślą inaczej niż wy i którzy nie idą do polityki, by kraść. Ale zobaczymy jak będzie dalej. Bo ciemny lud nadal kupuje ściemę oszustów.
                • Gość: Katarzyna Re: Czy jest w tej spolce np.jakis syn POsła, bra IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.10, 23:21
                  Błędne spostrzeżenie arcyklecho. Jestem za odebraniem prawa wyborczego 90% naszego społeczeństwa. Nie macie o niczym pojęcia i nic was nie interesuje poza niuchaniem intryg i przyklaskiwaniu na wszystko co puszczą w eter media.
                  • Gość: arcyklecha Re: Czy jest w tej spolce np.jakis syn POsła, bra IP: 77.236.26.* 03.12.10, 23:29
                    Twoje miejsce czeka na ciebie....w szpitalu Babińskiego. Z takimi "opiniami" nie warto dyskutować. Tylko Kobierzyn może tu pomóc.
                    • Gość: Katarzyna Re: Czy jest w tej spolce np.jakis syn POsła, bra IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.10, 23:37
                      Dlatego po prostu idź odśnieżaj swojego grata i jedź się modlić o to, żeby wszyscy ludzie byli tak bezpłciowi i beznadziejni jak ty.
    • lajkomik Polecam ten filmik o Hotelu 03.12.10, 16:40
      www.youtube.com/watch?v=v30Ys7L7mI4
    • Gość: yanzy Wyburzą hotel Forum i zbudują osiedle? Sąd zade... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.10, 16:54
      ładny Fotel spory, bujany?
    • sanmartino Świetny tekst 03.12.10, 17:13
      Podzielam w 100% opinie autora artykułu. Przypomnienie, że można wylecieć z Listy UNESCO, za niszczenie wartości krajobrazowych jak najbardziej na miejscu i prawdziwe. Niemcy budując nowoczesny most nad Łabą zniszczyli walory doliny tej rzeki wokół Drezna i UNESCO nie miało wątpliwości i skreśliło ten obiekt z listy.

Ale jest jeszcze lepszy argument pasujący idealnie do krakowskiej sytuacji. W Kolonii planowano budowę wieżowców, które z daleka mogłyby zasłonić perspektywę miasta z sylwetą sławnej katedry. UNESCO i mieszkańcy protestowali i udało się powstrzymać te projekty. Jest więc dobry precedens!
    • Gość: znawca Wyburzą hotel Forum i zbudują osiedle? Sąd zade... IP: *.na5.pl 03.12.10, 17:47
      jakiez kurde lobby do bronienia tego szitu
    • Gość: Krakus Zachodni jak już to zrobią to można spokojnie IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.10, 18:05
      zmienić nazwę miasta

na Meicherstadt
    • Gość: krakózka Wyburzą hotel Forum i zbudują osiedle? Sąd zade... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 18:43
      Popieram Pana i w pełni solidaryzuję się z każdym słowem - ale cóż ja, szaraczek, mogę poza tym, skoro Pan tłucze głową w mur?...
    • Gość: digiti Rondo matecznego nie mateczne! IP: *.radionet.info.pl 03.12.10, 18:48
      To był facet i od jego nazwiska się wzięła nazwa, nie wiem czemu krakusy mają z tym taki problem, żeby nazywać to rondo tak jak się powinno... chyba, że już to taki krakowski regionalizm jak "se" zamiast sobie.

pl.wikipedia.org/wiki/Rondo_Antoniego_Matecznego_w_Krakowie
    • Gość: xyz Wyburzą hotel Forum i zbudują osiedle? Sąd zade... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 18:48
      Szanowny Panie Krzysztofie Bieniu, niech Pan juz przestanie pisać!
    • Gość: mar Wyburzą hotel Forum i zbudują osiedle? Sąd zade... IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.10, 19:21
      chory kraj, gdzie sąd z Warszawy decyduje jak zabudowywać kluczowe miejsca Krakowa. I chore że każdy kto ma kupę kasy może sobie niszczyć centrum Krakowa jak mu się żywnie podoba, czyli zamienić hotel na słup reklamowy naprzeciwko Wawelu. Naprawdę chore. Ale nic to - Pis się sypie więc jest ok.
      • Gość: arslonga Re: Wyburzą hotel Forum i zbudują osiedle? Sąd za IP: 77.236.26.* 03.12.10, 20:40
        Dlatego ten kraj znikał z mapy Europy na długie okresy i niektórzy sądzą, że nie zasługuje na niezależne istnienie. Kiedy tylko odzyskiwał swobodę i samostanowienie to na wierzch wypływali łajdacy, oszuści i wszelkiej maści swołocz i hołota, podczas gdy wartościowi ludzi uciekali za granicę lub żyli w cieniu.
    • Gość: bblj kto sprzedal hotel i teren za 20m zl? IP: *.ghnet.pl 03.12.10, 19:55
      Za nedzne $5 milionow (w roku 2002). Przeciez hotel i teren nalezaly do miasta za czasow komuny.
    • Gość: ji Wyburzą hotel Forum i zbudują osiedle? Sąd zade... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 20:26
      myślę że tylko ryzyko skreślenia miasta z listy unesco może powstrzymać barbarzyńców od wydania zgody na budowę osiedla w tym miejscu, należy równiez cofnąć zgodę na płachtę reklamową na hotelu mamy prawo oglądać czystą przestrzeń publiczną miasto nie jest nośnikiem reklamowym jest przestrzenią publiczną, telewizor można wyłączyć widoku niestety nie - ochydna reklama wkradająca się niczym złodziej w panoramę miasta to rak który toczy to miasto czas powiedzieć won! (wolałbym powiedzieć to bardziej po swojsku ale moderacja pewnie by usunęła). Reklamy wchodzą w opisywaną w artykule panoramę - plansza reklamowa na kamienicach Dębnik oraz kamienica cała obwieszona reklamą producenta prądu (wstyd dla producenta) proponuję spojrzeć też w drugą stronę z mostu dębnickiego na klasztor Norbertanek i poogdlądać to paskudztwo rozwieszone na siedzibie klubu, mówię tu tylko o sprawach grubszych pomijając drobne których jest całe mnóstwo (typu perfumeria i inne drobnostki).
    • Gość: arslonga Wyburzą hotel Forum i zbudują osiedle? Sąd zade... IP: 77.236.26.* 03.12.10, 20:36
      Wszystko to prawda, tylko brakuje konkluzji: ten rak ma swoją nazwę - to Partia Oligarchii.
    • Gość: ona Wcale nie fachowo IP: *.ghnet.pl 03.12.10, 20:43
      Autor tekstu jest architektem - i to widać - skupia się na widoczkach nie zastanawiając się nad możliwościami i suchymi faktami.
      Nie oznacza to, że jestem za zmarnowaniem tego miejsca na blokowisko wysokie na kilkanaście metrów!
      Prawda jest taka, że działka jest położona praktycznie na Wiśle - stąd woda w piwnicach, a przede wszystkim osiadanie budynku [różnice są w centymetrach]. Hotel został zamknięty, bo grozi katastrofą budowlaną! Dlatego, aby uczestniczyć w jakichkolwiek "imprezach", trzeba podpisać oświadczenie, że samemu będzie się ponosić odpowiedzialność w razie wypadku [swoją drogą, to skandal, że nawet z ruin ludzie czerpią zyski].
      Koszt doprowadzenia Hotelu Forum do stanu używalności byłby horrendalny, a takie przedsięwzięcie całkowicie nieopłacalne [konieczne jest wzmocnienie fundamentów, osuszenie całości i przebudowa wnętrza, tak by spełniało to przepisy prawne], dlatego prościej, taniej itp. jest wyburzyć HF i na nowo zagospodarować działkę, dlatego też działka mogła mieć tak niską cenę, bo już samo wyburzanie i palowanie pod nowe fundamenty czegokolwiek wyniesie fortunę.
      Co do UNICEFu - dziwię się, że Kraków w ogóle nadal się znajduje na liście, z masą reklam na każdej możliwej przestrzeni, rybami pływającymi po Wiśle do góry brzuchami [nie tylko w trakcie/tuż po powodzi] i wszędobylskim czadem i smogiem unoszącymi się nad miastem zimą. Straszący pustką i przesłaniający część krakowskiej panoramy HF na pewno nie jest kluczowym punktem gwarantującym jestestwo Krakowa na liście UNIDEFu ;)
      Jestem jednak za tym, by w miejscu tam stanął jakiś budynek użyteczności publicznej - filharmonia, normalna opera [bo obecna pod względem przestrzeni i jakości dźwięku leży i kwiczy], czy wspomniany przez franz josef'a świetny pomysł na Centrum Wyznań Konkurencyjnych - toż to byłoby zjawisko na skalę światową! :D
      • Gość: Hegemon Re: Wcale nie fachowo IP: 89.78.180.* 03.12.10, 22:48
        przeczytałaś wątek a skyscrapercity dotyczący hotelu forum? poczytaj.
        • Gość: ona Re: Wcale nie fachowo IP: *.ghnet.pl 03.12.10, 23:49
          właśnie czytam ( www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=305384 )
      • Gość: imd forumowa ciotka-klotka IP: 82.177.125.* 03.12.10, 22:50
        nie wiem za to kim ty jesteś, ale jasne, że niearchitektem tylko znawcą-od-wszystkiego-z-wyrobionym-gustem. Suche fakty są takie, że o urbanistyce i architekturze powinni w pierwszej kolejności wypowiadać sie ludzie z w tym temacie biegli, a nie forumowe ciocie-klocie, którym zdaje się, że mogą "na każdy tamat" popolotkować. "Widoczek" to nie panorama - a ochrona panoram to jeden z tych abstrakcyjnych zabiegów, którego tłumaczyć ci nie ma sensu bo i tak nie skumasz. W ramach doszkalania warto byłoby przeszukać gugle w celu stwierdzenia różnicy między UNICEFem a UNESCO, przy okazji zobaczyć, za co Kraków na tę liste został wpisany. Mogłoby to uchronić ciocie-klocie przed bełkotem o rybach. Zapewniam, że bez realizacji twoich głupawych pomysłów Kraków jest cudem na skale światową - a że przekrętasy biorą się za szycie cennych działek - to fakt. Przygotowano co prawda marne plany zagospodarowania bulwarów ale jak widać CORAZ MARNIEJ SPRZEDAJE SIĘ PLOMBY W CENTRUM MIASTA. I tego się trzymajmy!
        • Gość: ona Re: forumowa ciotka-klotka pozdrawia w-ujka IP: *.ghnet.pl 03.12.10, 23:26
          Pragnę zauważyć, że nie zakwestionowałam ochrony panoram w ani jednym miejscu wypowiedzi, więc polecam Ci [skoro już zaczynamy się czepiać, kultura osobista wymaga używania form grzecznościowych] na przyszłość czytanie ze zrozumieniem. Jedyne co skrytykowałam, to twierdzenia na temat fantastycznego stanu technicznego HF.
          Osobą plotkującą nie jestem, natomiast jest to dla mnie ciekawy temat z racji studiowania budownictwa [pewnie mam skrzywienie i nienawidzę architektów? otóż nie, nawet ich lubię].
          Co do UNICEF-UNESCO - mój błąd, ale widzę, że tutaj wszelkie wpadki są niewybaczalne, a przejęzyczenia tępione. Tak, wiem UNESCO jest za Stare Miasto & Kazimierz, więc Wisła niedaleko, a jak wygląda Wisła w Krakowie każdy wie. Ale skoro punktujemy, co jest na liście UNESCO, to Hotel Forum nijak nie łapie się na Stare Miasto/Kazimierz... :P
          Pozdrawiam :)
          • Gość: imd Re: forumowa ciotka-klotka pozdrawia w-ujka IP: 82.177.125.* 04.12.10, 19:31
            kultura wymaga grzeczności a nie form grzecznościowych, pokpiwanie z autora tekstu (nawet jeśli się juz jest studentką), że chce chronić "widoczki" kulturalne nie jest tylko jest aroganckie, to też tak tak ad rem kwestionowania ochrony panoram. Przejęzyczenie niewybaczalne, równie dobrze możnaby napisać ONZ. UNESCO nie jest "za" Stare Miasto i Kazimierz, proponuję dokształcić się dalej. Generalnie dobrze wiedzieć o czym się pisze, po co się pisze i na jaki temat. Jeśli tego brak - pozostajemy przy maglowaniu vel pleceniu trzy po trzy.
            • Gość: ona Re: forumowa ciotka-klotka pozdrawia w-ujka IP: *.ghnet.pl 04.12.10, 21:52
              Co do grzeczności i arogancji, to Tobie [Panu?] z pewnością bliższe jest to drugie, zdecydowanie przyjemniej jest obsmarować rozmówcę, prawda?
              Co do UNESCO, to raczej Tobie [Panu?] zalecałabym dokształcenie się: www.unesco.pl/?id=290 i w związku z tym również pisać z sensem, co sam mi zarzuciłeś [raczył Pan zarzucić?].
              Mimo wszystko, nadal pozdrawiam :)
          • Gość: Antoniszczak Ciotko-klotko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.10, 09:26
            Zanim Ciotka-klotka (FORMY!!) otworzy kształtne usteczka, to poczyta sobie za co Drezno wyleciało z listy UNESCO (to nie literówka, ale brak elementarnej wiedzy, zwyczajnie Ciotka-klotka NIE WIE, co jest czym czego).

I czym Kolonia zagroziła sama sobie.

Instrukcja jest prosta: najpierw się edukować, a później pleść bzdety.
            Można wylecieć z listy UNESCO za obiekty usytuowane poza strefą chronioną.
            Ale o tym Ciotka-klotka (FORMY!!!) nigdy nie słyszała - niestety.
            • Gość: ona Re: Ciotko-klotko? IP: *.ghnet.pl 05.12.10, 12:10
              Akurat nie o "ciotkę-klotkę" mi chodziło, ale o Ty/Ciebie itp. [o tym uczą w podstawówce, ale najwyraźniej Pan Imd spał wtedy na lekcji :) ]
              Co do UNESCO - faktycznie dotychczas nie interesowałam się tym, jakie dokładnie są zasady związane z tą listą [przepraszam, że żyję], ale wiem czym się zajmują, więc UNESCO/UNICEF wynikało z pomyłki [tym bardziej, że wcześniej czytałam coś na temat pomocy humanitarnych], no ale rozumiem, że osobom wypowiadającym się na tym forum nigdy nie zdarzają się przejęzyczenia.
              Pragnę znów zauważyć, że w ani jednym fragmencie swojej pierwszej wypowiedzi nie opowiedziałam się za niszczeniem tego miejsca poprzez stawianie tam wieżowców, czy też jakiejkolwiek innej budowli będącej niedostępną publicznie [a do hotelu to faktycznie każdy może wejść, no rzeczywiście... i pięknie on teraz straszy, ta...]! No ale widzę, że nie wolno mi, małej szarej myszce wypowiadać się krytycznie o wypowiedzi Jaśnie Pana Architekta, bo przecież to wielki autorytet i nie godzi się w żaden sposób go podważać [szczegół, że nawet nie podważyłam, tylko napisałam od strony konstrukcyjnej].
              Pozdrawiam, tym razem Pana Antoniszczaka :)
        • Gość: też arch. akurat panoramę IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 04.12.10, 00:26
          to ten hotel zubożył, przysłaniajac Skałkę od strony poludniowo-wschodniej (o czym dyskutowano w Gazecie Krakowskiej i Echu Krakowa gdy hotel budowano).
    • drakaina Wyburzą hotel Forum i zbudują osiedle? Sąd zade... 03.12.10, 22:09
      Jak pozwolą na wybudowanie osiedla tutaj, to zaraz ktoś upomni się o Błonia i Planty. Kraków już jest potworkiem na wszystkich frontach, jeszcze trochę i wstyd będzie tu mieszkać...

Zastanawiam się, czy kandydaci na radnych i prezydentów nie powinni najpierw zdawać egzaminu z historii miasta, a także składać przysięgi, że na pewne rzeczy nie pozwolą.

--
      O sztuce u dawnych
    • Gość: eso Re: Wyburzą hotel Forum i zbudują osiedle? Sąd za IP: *.net.autocom.pl 04.12.10, 16:48
      głos profesjonalisty - może ktoś z urzędników posłucha?
    • Gość: gość 1212 Hotel Forum IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.10, 02:34
      www.youtube.com/watch?v=MV2mN5MCW1c
    • messalina2.dwa Re: Wyburzą hotel Forum i zbudują osiedle? Sąd za 05.12.10, 12:35
      Hotel brzydki! ale w porównaniu z takimt "perełkami" architektury jak "Gołębiewski" (Wisła, Mikołajki czy lada moment Karpacz) to istne cudo. Skoro nowe hotele mamy na miarę kiczu jak w Disneylandzie, skoro przy wjeździe do malowniczych niegdyś Mikołajek wita nas parking moloch z najbrzydszym hotelem na Mazurach, kompletnie nie pasującym do "wioski żeglarskiej" to może doceńmy stare poczciwe Forum.

Doskonałym przykładem jak połączyć stare z nowym jest bryła Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej "Manggha". Dwa przeciwległe brzegi Wisły monumentalny Wawel i skromne Muzeum - dwa światy - majestat i oszczędność w formie. A wszystko współgra i co najważniejsze nie przeszkadza sobie wzajemnie mimo różnic wieku czy tak odległej kultury.
    • Gość: marek Wyburzą hotel Forum i zbudują osiedle? Sąd zade... IP: 83.168.106.* 05.12.10, 21:18
      Właśnie wróciłem z Londynu gdzie dużo przyjemniej mi się spacerowało po ciasno zabudowanych bulwarach nad Tamizą i gdzie w mroźny wieczór było znacznie wiecej ludzi niż pod Fotum w letnie popołudnie. Idea pozostawienia forum jest ok ale pod warunkiem że stanie się on ogniwem nowej zabudowy bulwarów o zróżnicowanej funkcji takich jak mieszkalnictwo i biura (bo musi się opłacać) i kultura ( bo musi być pięknie i dla ludzi) Panie architekcie (ja też architekt tylko młodszy) jest Pna chyba tal wieloletnim działaczem sarpu i nie zauważył Pan że totalitarna era kształtowania, bezimiennej, pustej przestrzeni na której chula wiatr już minęła. Dlaczego wszyscy ciągną na stare miasto? Bo jest właśnie gęsto zabudowane w oparciu o zasady rynku (ówczesnego). Wielkie puste bulwary nadają się co najwyżej do przemarszu armii na 9maja.
      A ja jadę z powrotem bo od naszego utylitaryzmu wolę wenecki, londyński, paryski, amsterdamski kapitalizm.
      • Gość: imd Re: Wyburzą hotel Forum i zbudują osiedle? Sąd za IP: 82.177.125.* 05.12.10, 22:17
        i krzyżyk na drogę! widać żes niewiele z tych podróży wyrozumiał.
    • Gość: Andżela nie przesadzajmy, jest wiele miast bardziej IP: 109.99.200.* 06.12.10, 00:23
      interesujacych od Krakowa....i tam jakos budowanie/burzenie/wznoszenie nie jest taka katastrofa jak w Krakowie. Na przyklad: Bukareszst, Cluj-Napoca, Oradea, Targu-Mures, Subotica, Kosice, Debrecen, Czerniowce etc....nie robmy z tego Krakowa nie wiadomo czego...ot, zwykle historyczne miasteczko wschodniej Europy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka