Dodaj do ulubionych

knajpy dla palaczy

IP: *.ghnet.pl 15.12.10, 17:11
Chciałam prosić palaczy o informacje gdzie aktualnie można się w naszym miłym mieście napić alkoholu i zapalić. Od wprowadzenia zakazu nie znalazłam żadnego sensownego miejsca, więc zrezygnowałam z chodzenia po lokalach zamienionych na stołówki. Czekam, aż kreatywni Polacy coś wymyślą, a że wymyślą to pewne. A do czasu......
Obserwuj wątek
    • Gość: Song Re: knajpy dla palaczy IP: *.ghnet.pl 15.12.10, 18:12
      A nie możesz palić u siebie w kiblu? Tam przynajmniej nie będziesz nikogo truła. A w restauracjach i klubach ludzie chcą zjeść, napić się piwa i porozmawiać. Nikt nie chce siedzieć w zasmrodzonym i zadymionym pomieszczeniu.
      • a_weasley Znalazła się kaznodziejka... 29.12.10, 19:11
        Gość portalu: Song napisał(a):

> A nie możesz palić u siebie w kiblu? Tam przynajmniej nie będziesz nikogo truła

A nie możesz się ze swoimi mądrościami produkować u siebie w kiblu? Tam przynajmniej nie będziesz nikomu truła rzyci. Jak ktoś pyta o drogę do monopolowego, to mu serwujesz pogadankę antyalkoholową?

> A w restauracjach i klubach ludzie chcą zjeść, napić się piwa i porozmawiać.

A niektórzy chcą przy tym zapalić. Czego jawnym dowodem jest, że sale dla palących pustkami nie świecą.

> Nikt nie chce siedzieć w zasmrodzonym i zadymionym pomieszczeniu.

Jak widać, autorka chce. Ja również.
        • a_weasley P.S.: Znalazła się kaznodziejka... 29.12.10, 19:12
          >> Nikt nie chce siedzieć w zasmrodzonym i zadymionym pomieszczeniu.

> Jak widać, autorka chce. Ja również.

A kto nie chce, nie musi. Nikogo tam wołami nie ciągną, nie chcesz - nie wchodź.
    • gaissa Re: knajpy dla palaczy 16.12.10, 22:10
      Wydzieloną palarnię widziałam w Zaraz Wracam na Bożego Ciała.
      • a_weasley Re: knajpy dla palaczy 30.12.10, 00:30
        issa napisała:

> Wydzieloną palarnię widziałam w Zaraz Wracam na Bożego Ciała.

W zasadzie tak, z tym że to jest właśnie palarnia, a nie sala konsumpcyjna dla palących.
        • gaissa Re: knajpy dla palaczy 16.01.11, 14:31
          a_weasley napisał:

> issa napisała:
          >
          > > Wydzieloną palarnię widziałam w Zaraz Wracam na Bożego Ciała.
          >
          > W zasadzie tak, z tym że to jest właśnie palarnia, a nie sala konsumpcyjna dla
          > palących.
          >
          Zdaje się, że ustawa przewiduje właśnie tworzenie palarni, a nie sal konsumpcyjnych dla palących.
          • a_weasley Sala czy palarnia 19.01.11, 15:57
            gaissa napisała:

>>> Wydzieloną palarnię widziałam w Zaraz Wracam na Bożego Ciała.

>> W zasadzie tak, z tym że to jest właśnie palarnia, a nie sala
            >> konsumpcyjna dla palących.

> Zdaje się, że ustawa przewiduje właśnie tworzenie palarni,
            > a nie sal konsumpcyj nych dla palących.

Masz rację: zdaje Ci się.
            Zgodnie z art. 5a ust. 4 ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych w brzmieniu ustalonym ustawą z dnia 8 kwietnia 2010 r. o zmianie ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych oraz ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. nr 81 poz. 529):

4. Właściciel lub zarządzający lokalem gastronomiczno-rozrywkowym z co najmniej dwoma pomieszczeniami przeznaczonymi do konsumpcji, może wyłączyć spod zakazu określonego w art. 5, zamknięte pomieszczenie konsumpcyjne, wyposażone w wentylację zapewniającą, aby dym tytoniowy nie przenikał do innych pomieszczeń.

Przepisów wykonawczych ustalających szczegółowe wymagania stawiane tej wentylacji nie ma i nie będzie.
            Paradoksalnie właśnie palarnia jest nieco na krzywy ryj, jako że ustawodawca nie przewidział wyłączenia spod zakazu pomieszczenia innego niż konsumpcyjne...
            • a_weasley Errata: Sala czy palarnia 15.02.11, 15:23
              Napisałem:

> Paradoksalnie właśnie palarnia jest nieco na krzywy ryj,
              > jako że ustawodawca nie przewidział wyłączenia spod zakazu
              > pomieszczenia innego niż konsumpcyjne...

bom nie doczytał. Owszem, art. 5a ust. 3 pkt 6 cytowanej ustawy dopuszcza i taką możliwość.
    • Gość: Magda Re: knajpy dla palaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 17:46
      Cafe Szafe (róg Małej i Felicjanek) ma osobną salę dla palących.
    • a_weasley Stary Port, Jaszczury 29.12.10, 19:14
      Pod Jaszczury nie wchodziłem, ale jest napis, że mają room for smokers.
      W Starym Porcie, Jabłonowskich róg Straszewskiego, jest sala dla palących. Z na tyle wydajnym wentylatorem, że moja żona i dwoje znajomych, wszyscy niepalący, zgodnie stwierdzili, że nawet nie bardzo czuć.
      Pod Wawelem jest palarnia, zdaje się bez konsumpcji i klimatyczna jak kibel w McDonaldzie, ale w każdym razie można wyjść na dymka nie na mróz.
      • seven Re: Stary Port, Jaszczury 29.12.10, 19:33
        wbrew pozorom jest sporo takich miejsc, np jeszcze kulturalny, pauza, bunkier sztuki.. jednak faktem jest, ze jeszcze sie nie spotkalem, zeby wentylacja byla ok (to jest w ogole rzecz niewiarygodna, czasem wole wyjsc na mroz z fajkiem niz siedziec w pomieszczeniu dla palacych, bo takie sie zdarzaja zwykle zadymione siekiery!!)
    • Gość: mb Re: knajpy dla palaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 13:50
      Na Kazimierzu można na pewno palic w Singerze, Tajemniczym Ogrodzie, Scandalu, Alchemii.
      W okolicach Rynku: Bunkier Sztuki, Pauza, Jazz Rock Cafe, Pierwszy Lokal na Stolarskiej, Shot Pub, House of Beer, Swięta Krowa, Botanika, Nowa Młoda Polska, półlegalnie w Cafe Philo.
      • lira_korbowa Re: knajpy dla palaczy 30.12.10, 17:38
        Piwnica w Taco na Poselskiej.
    • a_weasley Restauracja Moliere, Wiślna 4 15.01.11, 15:30
      W środku nie byłem, ale jest wywieszka, że mają salę dla palących.
    • Gość: palacz Re: knajpy dla palaczy IP: 77.236.26.* 16.01.11, 14:40
      Palić można na pewno w Alchemii, w sali za szafą i w piwnicy. W Pięknym Psie też jest sala dla palących. W Zaraz Wracam faktycznie tylko mała palarnia.
      A czy ktoś mógłby napisać jak to rozwiązali w Pauzie?
      • seven Re: knajpy dla palaczy 19.01.11, 16:09
        w pauzie /na gorze/ ostatnia sala za barem jest dla palacych.
    • a_weasley Pianola na Senackiej 15.02.11, 15:14
      Jest wywieszone, że mają salę dla palących.
    • Gość: palacz Re: knajpy dla palaczy IP: 77.236.26.* 09.04.11, 21:21
      Idzie wiosna, zakwitły wszędzie ogródki ;-), będzie można palić!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka