Dodaj do ulubionych

Poradnie bez kontraktów, pacjenci bez specjalistów

22.12.10, 09:36
Zastanawia mnie jedno. Skoro NFZ kontraktuje ze szpitalami uslugi, to kupuje jakis towar. Zastanawiam sie w jaki sposob NFZ sprawdza jakosc tego towaru. W tej chwili mam wrazenie, ze jedyny miernik tej jakosci jest ilosc godzin lekarzy na dyzurach oraz ilosc sprzetu specjalistycznego. Nic wiecej.

A moze by tak zaczac sprawdzac jakie to ma przelozenie na pacjenta?
Obserwuj wątek
    • pfg Kasa 22.12.10, 10:19
      Sytuacja finansów publicznych jest bardzo zła, więc dla NFZ jedynym kryterium jest cena - dają kontrakt tym, kto zażąda mniej, choćby o 1gr za punkt (nie przesadzam), o ile tylko spełnia kryteria formalne (personel, sprzęt). Jakość usług, ciągłość leczenia, komfort pacjenta - to nie ma obecnie dla NFZ żadnego znaczenia.

Przykład ekstremalny: Klinika Geriatrii na Śniadeckich dostała kontrakt na oddział szpitalny (bo to jest chyba jedyny oddział geriatryczny w Krakowie), ale nie dostała kontraktu na ambulatorium, więc pacjenci - ludzie bardzo starzy! - na kontrole będą musieli chodzić gdzie indziej.
      • Gość: q-nick Re: Kasa IP: *.iop.krakow.pl 22.12.10, 11:24
        A o cóż innego mogłoby chodzić konowałom jak nie o kasę. Szczęśliwie nie chorowałem ostatnio za wiele ale mam małe dziecko więc widzę jak pracują lekarze. Chcą ogromnych pensji za przepisywanie 6-ciu różnych zestawów leków (kaszel suchy/mokry/brak i gorączka/brak to jedyne kryteria). I za tą wiedzę chcą ogromnej kasy. Przy odrobinie inteligencji jestem w stanie wyprowadzić dziecko bez pomocy tych pazernych łapiduchów.
        • Gość: fraggles Re: Kasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 11:53
          To sie lecz sam gosciu-nie ma przymusu chodzenia do doktora.Na pewno bedzie taniej:))
          • Gość: Misiek Re: Kasa IP: 212.185.19.* 22.12.10, 17:03
            chodzenia przymusu nie ma ...ale jest przymus płacenia ...
            • slav_ Re: Kasa 22.12.10, 22:57
              > chodzenia przymusu nie ma ...ale jest przymus płacenia ...

ale przymus płacenia "na nfz" nie lekarzom
              lekarzom nie musisz płacić
          • Gość: konował Re: Kasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 21:55
            dokładnie i j ednego zazdrosnego czubka mniej...
        • pfg Re: Kasa 22.12.10, 14:01
          Nie zrozumiałeś trzech rzeczy.

Po pierwsze, ja nie pisałem o tym, co się liczy dla lekarzy, ale co się liczy dla NFZ.

Po drugie, lekarzowi nie płacisz za wypisanie lekarstwa, ale za wiedzę, jakie lekarstwo wypisać. Jak w starym dowcipie: 5 dolców za walnięcie młotkiem w rurę, 95 za wiedzę, gdzie walnąć.

Po trzecie, koszta leczenia ludzi z drobnymi dolegliwościami są zaniedbywalnie małe. Nasze składki nie są przeznaczane na leczenie nas i naszych dzieci, ale na leczenie naszych starych rodziców i naszych znajomych, którzy mieli pecha zachorować na raka lub dostać zawału. Gdy nas to kiedyś spotka - a pewnie spotka - będziemy leczeni za składki tych, którzy wówczas będą pracować.
        • Gość: lekarz Re: Kasa IP: *.lukasz.med.pl 22.12.10, 17:28
          Bucha,chaa... Bardzo lubię zarozumiałych debili piszących jaka to medycyna jest prosta. 6 różnych zestawów leków i te "jedyne kryteria". Napisz książkę gamoniu -"Medycyna w Weekend" no "w tydzień" . Czy znasz się równie dobrze na innych dziedzinach?.
      • Gość: arnold Re: Kasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 15:38
        >jedynym kryterium jest cena?
        i po co kłamiesz? nie wstyd ci? kogo chcesz oszukać? podaj proporcje punktów uzyskiwanych za poszczególne kryteria oceny ofert: lekarzy/sprzęt/cenę jeśli je znasz, jeśli nie znasz, to spadaj na drzewo z takimi rewelacjami.
        • pfg Re: Kasa 22.12.10, 20:35
          Gość portalu: arnold napisał(a):

> i po co kłamiesz? nie wstyd ci?

Nie kłamię. Nie wstyd mi.
    • Gość: reni Poradnie bez kontraktów, pacjenci bez specjalistów IP: *.policja.gov.pl 22.12.10, 11:08
      Zawsze końcem roku powraca problem z wizytami i z rejestracją na nowy rok do specjalisty, dlaczego powielany jest ten sam błąd corocznie, nie można zapobiec wcześniej takiej sytuacji ?
      NFZ traktuje pacjentów niepoważnie.
      • Gość: pacjent2 Re: Poradnie bez kontraktów, pacjenci bez specjal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.10, 18:18
        Ależ NFZ traktuje pacjentów jak najbardziej poważnie. Chce nas ustrzec przed pazernością lekarzy i to wcale nie najlepszch, a najlepiej "ustawionych". Jako pacjent, chętnie wyjdę z niejednej kolejki, by leczyć się w lepszych warunkach i pewnie szybciej, bo więcej usług znajdzie się w pakiecie. Nie straszcie znachorami. Toż to obrażacie swoich kolegów po fachu, którzy są tańsi, bo po prostu chcą wejść na rynek i mają motywację, której dotąd nie mieli gnuśni profesorkowie, co to zawsze wszystko im się należało.
        • slav_ Re: Poradnie bez kontraktów, pacjenci bez specjal 22.12.10, 22:59
          nfz dba byś był leczony TANIEJ
          chcesz być taniej leczony - to oferta dla Ciebie
    • Gość: pacjent ________ renomowanych ???? _______ IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.10, 12:23
      w Krakowie NIE MA renomowanych przychodni i poradni.
      • Gość: wini Re: ________ renomowanych ???? _______ IP: 89.231.253.* 22.12.10, 13:41
        Szpital Jana Pawła ? Szpital Uniwersytecki?
        Wiesz dzieciaku co piszesz ?
    • Gość: nrawicz Poradnie bez kontraktów, pacjenci bez specjalistów IP: 62.233.160.* 22.12.10, 13:51
      NFOZ zdaje się być na pierwszej linii eliminacji z życia ludzi "mniej wartościowych" finansowo, czyli kosztowniejszych niż obiekty w pełni sił produkcyjnych.

Ciekawe, jak NFOZ wycenia wiedzę lekarzy o pacjencie i jego chorobie, gdy leczy się on w danym ośrodku od lat. Teraz inni lekarze, za jakieś niższe pieniądze będą się tego uczyć od nowa? Jak?

Zresztą, szkoda gadać. Po co. W czymś takim, czym stało się nasze państwo, nie chce się żyć i najlepiej albo wyjechać, albo szybko umrzeć.

• Gość: j Re: Poradnie bez kontraktów, pacjenci bez specjal IP: 195.150.8.* 22.12.10, 14:11
        nie NFOZ tylko NFZ - to pozwoli na przyszlosc uniknac pomylek w pisaniu na temat
      • Gość: arnold Re: Poradnie bez kontraktów, pacjenci bez specjal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 15:22
        Co za brednie. W wielu przypadkach, w poradniach , które przejęły kontrakt pracują lekarze, którzy odeszli z tych "renomowanych". Często też sami zakładają te nowe poradnie.
        Ty myślisz człowieku, że lekarz ma w głowie historię choroby każdego swojego pacjenta?
        Po co wypowiadać się na tematy, o któych nie ma się pojęcia?!
    • ivyzz Wygrali znachorzy, bo byli najtańsi :) 22.12.10, 15:32
      NFZ zabije dobrze zorganizowane i doświadczone placówki, aby dać szansę "nowym"? To ma być eksperyment na żywej tkance ?? "Kopacznąłbym" minister zdrowia w jej tłusty zad:)
      • Gość: arnold Re: Wygrali znachorzy, bo byli najtańsi :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 15:45
        Bzdury- organizacja i stopień specjalizacji zatrudnianych lekarzy podlega ocenia w konkursie ofert.
        Jeszcze raz napiszę- lekarze w tych "nowych placówkach" nie przylecieli z kosmosu. Konkurencja w służbie zdrowia musi być, to jedyna szansa na poprawę jakości świadczeń.
    • Gość: cath Poradnie bez kontraktów, pacjenci bez specjalistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 17:36
      Poradnia w ktorej pracuje sila rzeczy musiala zaczac zapisy dawno,dawno temu na przyszly rok.Teraz okazalo sie ze mamy 60% ubieglorocznego kontraktu.Wyglada na to ze mozna spokojnie zaczynac zapisy na 2012. Reszta przyjdzie prywatnie.
      • Gość: pacjent2 Re: Poradnie bez kontraktów, pacjenci bez specjal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.10, 18:23
        Reszta nie przyjdzie prywatnie, ale zapisze się do lekarza w placówce, (może i prywatnej?) która wygrała kontrakt. Tak zaczyna się rynek i dbanie o pacjenta. Skończyły się czasy świętych krów.
        • Gość: cath Re: Poradnie bez kontraktów, pacjenci bez specjal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 19:02
          Niestety przyjdzie bo to jedyna taka Poradnia.
    • jasna0ster Poradnie bez kontraktów, pacjenci bez specjalistów 22.12.10, 19:33
      proponuję panią Pulchną przegonić trochę po specjalistach, niech postoi w kolejkach, niech poczeka pół roku na termin i potem się dowie, że figa z makiem, nie można jej przyjąć, wtedy może wreszcie zrozumie ona i jej szefowie, że nie można leczyć pacjentów zza biurka i rządzić temu damy, a temu nie
    • Gość: erf ech ten NFZ IP: 77.236.25.* 22.12.10, 20:08
      ech ten NFZ
    • Gość: copernickus Poradnie bez kontraktów, pacjenci bez specjalistów IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.12.10, 21:52
      Nie ma strachu. Jest tyle miejsc gdzie wystarczy tylko przyjść i już "nima" śladu po chorobie. Weźmy na sam przykład taką kryptę wawelską. Ileż to razy czytałem, że jak tylko jakiś chory dotknął ręką sarkofagu Naszego Ukochanego Przywódcy, to od razu poczuł jak wzbierają w nim witalne siły. A w obwodzie mamy Łagiewniki, Licheń, Toruń i wiele innych miejsc znanych z takich cudownych uzdrowień.
    • Gość: pacjent Poradnie bez kontraktów, pacjenci bez specjalistów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.10, 13:09
      od lat leczę się u specjalisty, któremu ufam, który uratował mi życie, dobiera leczenie. i teraz mam zmienić poradnię tylko dlatego, że 800 nowych placówek weszło na rynek. mam nadzieję, że jednak nie wygra najtańsze, tylko najlepsze dla pacjenta.

pozatym właśnie przerwano mi leczenie, które było zaplanowane na kilka miesięcy, i to w połowie. i rozumiem, że wg nfz mam teraz iść w ramach tego samego skierowania do innej placówki, która akurat dostała kontrakt na ten rodzaj leczenia? tak? niech mi to ktoś wyjaśni. przerywanie leczenia w połowie jest nie w porządku.
    • Gość: sfustrowany Poradnie bez kontraktów, pacjenci bez specjalistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 21:50
      a co z pracownikami niewybranych przychodni na trawkę czy łaskę NFZ podpowiedzcie
      gdzie tu polityka zdrowotna państwa ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka