Dodaj do ulubionych

architektura na KSW

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.04, 23:21
witam,

czy jakis student, a najlepiej moze wykladowca, opowiedzialby cos o tym
kierunku? niestety w necie na ten temat za wiele nie znajde, a nikogo kto by
tam nauki pobieral nie znam, lub o tym nie wiem. ciekawi mnie curriculum, a
zwlaszcza sposob prowadzenia przedmiotow projektowych, moze w odniesieniu do
tego, co sie dzieje na PK, a chetnie do innych szkol, w europie i stanach.
ilu jest aktualnie studentow?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Lewicki Re: architektura na KSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 20:37
      Dobry wieczór,
      Jestem jednym z wykładowców: prowadzimy wspólnie z Kazimierzem Łatakiem jedną z
      grup w ramach zajęć z projektowania na 2 semestrze. Pozostałe trzy grupy
      prowadzą:
      Tomasz Mańkowski + Piotr Wróbel
      Zofia Nowakowska + Dariusz Kurkiewicz
      Krzysztof Ingarden (prodziekan wydziału) + Bartosz Haduch.
      Pomijam tytuły naukowe, za co przepraszam.
      Nasz przedmiot (studio projektowe: projektowanie architektoniczno-
      urbanistyczne) realizowany jest w cyklu cotygodniowych 4-godzinnych spotkań -
      zajęć z projektowania oraz wykładów z teorii projektowania. Tematem ćwiczeń w
      tym semestrze (II) jest projekt niewielkiego domu jednorodzinnego w konkretnej
      lokalizacji, innej dla każdej z grup projektowych.
      Na roku studiuje obecnie 36 osób. Zajęcia odbywają się w budynku Krakowskiego
      Towarzystwa Lekarskiego przy ul. Radziwiłłowskiej. Oprócz naszego przedmiotu
      studenci mają zajęcia z innych dziedzin, podobnie jak na PK - od konstrukcji
      budowlanych, przez modelarstwo po przedmioty ogólne. Na ten temat nie wiem
      wiele. Jeśli jesteś zainteresowany, zachęcam do zajrzenia do szkoły -
      przypominam, że w budynku jest ładna klatka schodowa i sala wykładowa
      projektowane przez Wyspiańskiego. Warto zobaczyć witraż z aniołem!
      Pozdrowienia.
      PL
      • Gość: Łysy Re: architektura na KSW IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.04.04, 01:41
        witam, dzieki za odpowiedz.

prawde mowiac wlasnie robie dyplom na PK (kiedys pytalem o pomysly na temat
        dyplomowy, m.in o teren philip-morrisa przy dolnych mlynow), wiec pytam nie
        tyle z checi studiowania, co raczej z lekkiego rozczarowania krakowskim
        wydzialem, w ogolnosci.
        projektowanie prowadzicie w formie studia, jak to ma miejsce na amerykanskich
        uczelniach? rozumiem, ze studenci pracuja generalnie wlasnie w studiu? ciekaw
        jestem jak sie to sprawdza na naszym gruncie. podoba mi sie relacja ilosci
        studentow do kadry - jak rozumiem jesli chodzi o studio wypada 9 studentow na
        zespol. to stwarza warunki do rozmowy o projekcie.

pozdrawiam.
        • Gość: Piotr Lewicki Re: architektura na KSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 23:22
          Hello,
          Moje wyobrażenia na temat formy zajęć na amerykańskiej uczelni zbudowane są na
          podstawie zajęć ze studentami z Knoxville, w jakich miałem możność brać udział
          na PK dzięki propozycji pana Krzysztofa Bojanowskiego, za co mu jestem
          wdzięczny.
          Mało wiem o uczelniach w USA. Wydaje mi się jednak, że tutaj nie ma zwyczaju
          pracy w szkole, na sali. Nie do końca wiem, z czego to wynika. Pewnie z tego,
          że każdy z naszych studentów ma lepsze warunki do pracy w domu, niż szkoła może
          mu zaoferować.
          Warunki do rozmowy istniałyby, gdyby nie fakt, że zajęcia odbywają się raz w
          tygodniu i trwają 4 godziny (lekcyjne). Jak ktoś trafi na gadułę takiego jak
          ja, to może nie doczekać korekty przez trzy tygodnie. Ja potrafię przez połowę
          zajęć rozmawiać z jedną osobą.
          Jeżeli rozmowa jest inspirująca.
          Pozdrowienia.
          PL
          • Gość: Łysy Re: architektura na KSW IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.04, 01:28
            przez semestr studiowalem w knoxville wlasnie, i o ile wiem, to taki typ zajec
            to ogolnoamerykanski standard. wyglada to tak, ze studenci pracuja wylacznie na
            uczelni, co w duzej mierze umozliwia fakt, ze kazdy ma swojego laptopa (taki
            jest wymog studiowania), ktory na dodatek pracuje w sieci uczelnianej, wiec
            jest to naprawde wygodne. kazdy ma w studiu swoj kawalek miejsca, czyli biurko,
            deske z przykladnica i caly ten balagan:) modelarnia na miejscu. zajecia sa 3
            razy w tygodniu po 5 godzin, a w praktyce siedzi sie tam caly czas. profesor
            jest dostepny praktycznie codziennie. to pomaga. rzeczywiscie, 3 godziny
            zegarowe na tydzien, to malo.
            co mi sie podoba tam, i mnie interesuje jak jest u was, to relacja ilosci pracy
            wkladanej w projekt do reszty zajec. generalnie na pk, semestr liczy 30 ECTS, z
            czego projekt, to zazwyczaj 7-8 (inna rzecz, ze od trzeciego roku ma sie dwa
            projekty rownoczesnie, a na czwartym 3 i poł, ze tak powiem). tam semestr ma co
            najmniej 12 "creditow"(to zalezy od studenta), ale projekt to 6. wiec oprocz
            projektu sa 2-3 inne przedmioty. mozna sie skupic na pracy. na pk w niektorych
            semestrach jest ponad 10 przedmiotow, a jeden, przepraszam, glupszy od drugiego.

pozdrawiam.
            • edgarpop Re: architektura na KSW 23.04.04, 09:58
              Witam serdecznie!!!
              Co do PK to mnie tam nic nie zdzwiwi .
              Boli jedna rzecz, ze odchodza naprawde ludzie do ktorych przynajmniej ja mam
              ogromny szacunek ...Pan dr arch dr arch Kazimierz Łatak ,dr arch Piotr
              Lewicki,Pan Dr arch Piotr Wróbel...to byli ludzie ktorzy wnosili na
              projektownie ducha wyciskajacego ze studenta (roznymi metodami)najlepsze
              soki .Nie wiem dlaczego tendencja odchodzenia z PK staje sie modna i TRENDY, ze
              tak powiem ,ale smutek czlowieka ogarnia ze od lat nic sie nie zmienilo.Moze
              ostanio cos drgneło ...nowe sale na Podchorazych ,komputery,ale to tylko jeden
              Instytut.Najbardziej przerazajca jest liczba studentow i kompletny brak
              kontaktu przy takiej ilosci studentów z prowadzacymi.Czy uczelnia ksztalci tylu
              architektow bo to jest taki modny zawod a moze wszyscy znajda prace jaki jest
              cel rekrutacji az takiej ilosci studentow .Czy nie powinno sie wrecz redukowac
              i np prowadzic do sytuacji jaka mamy na ASP?
              Osobiscie wole pracowac w domu ,po prosdtu lubie czuc sie komfortow w
              projektoaniu (komuter ,modelarnia w M2 mala bo mala ale jest ,internet ,pisma
              budowlane po reka )niestety potem sie okazuje ze projekt budzi podejrzenia bo
              nie bylo sie na zajeciach.Tylko jak dorwac sie do korekty jak jest tylu
              studentow ,niektorzy maj problem z dojazdem bo mieszkaj troche daleko ,jednak
              nikt nie szanuje na PK czasu studenta a ja szanuje czas asystentow i dlatego
              pracuje w domu ale mam przez to problemy z oddaniem .Ale co tam "robmy
              swoje "spiewa Młynarski .Chodz obnizaja ocena na 3 to wiem ze zrobilem go sam .
              Ale czy to nie jest chore?
              Moze konkurencja jak powinien juz czuc Wydzial pomoze....
              Nie chce narzekac bo beznadziejnie nie jest.Jeszcze raz powtorze ,ze szkoda ze
              Ci ludzie odeszli .Nie wymienilem wszytkich za przepraszam .Wyminilem
              architektow ktorych mnie osobiscie na uczelni teraz brakuje.
              Z Pozdrowieniami
              • Gość: Piotr Lewicki Re: architektura na KSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 21:26
                Dobry wieczór,
                Dziękuję za ciepłe słowa i komplementy w imieniu wspólnika i własnym.
                Odeszliśmy z PK w 1999, kiedy doszliśmy do wniosku, że nie sposób pogodzić
                uczelnianych obowiązków z prowadzeniem własnej pracowni. Nie było mi łatwo
                rezygnować z pracy dydaktycznej i przyjemności kontaktu z - jak mi się
                wydawało - niewiele młodszymi kolegami po fachu. I koleżankami :-)
                Zajęć na KSW mamy o wiele, wiele mniej i tylko pod tym warunkiem zgodziliśmy
                się zaangażować. Niemniej jednak zdaję sobie sprawę, że dla studenta tych zajęć
                moze być za mało.
                Pozdrowienia.
                PL
                • Gość: olga Re: architektura na KSW IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.04.04, 21:13
                  przepraszam za moją niewiedzę, ale zupełnie nie wiem co to jest KSW i na czym
                  polega. Na moje usprawiedliwienie dodam, że nie jestem z Krakowa, więc proszę o
                  wyjaśnienie.
                  • Gość: Piotr Lewicki Re: architektura na KSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 21:49
                    Krakowska Szkoła Wyższa
                    im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego
                    Prywatna uczelnia działająca od kilku lat w Krakowie.
                    Architekturę prowadzi od zeszłego roku.
                    Pozdrowienia.
                    PL

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka