Dodaj do ulubionych

"Szlachetna Paczka". Koło dobroci nieźle się kręci

IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 16:13
Precz ze szlachetną paczką ! Precz z przerzucaniem elit - i władzy państwowej obowiązków związanych z pomocą socjalną na obywateli.
Płaćmy podatki, nie wymagajmy - nie rozliczajmy polityków to jeszcze będziemy musieli być szlachetni na innych polach właściwości państwa.
Czy ktoś nie wpadł na to jak nieefektywne są takie zakupy ? Przecież ceny w marketach to 20%-30% więcej niż ceny w hurtowniach lub u producentów żywności i środków chemii gospodarstwa domowego.
Taka akcja to nic innego jak sępienie od biednych ludzi robiących zakupy w marketach - aby odjęli sobie od ust i przełożyli do darowanego koszyka.
To nie służy niczemu jak PR owi wąskich elit.
Płace łącznie 67% podatki i wiem że moje państwo - zielona wyspa pod przewodnictwem panów Tuska i Komorowskiego najlepiej jak się tylko da dba o redystrybucję środków !!! Przestańcie zbierać szlachetne paczki i robić w ten sposób negatywny PR rządowi - w Polsce nie może być aż takiej biedy i tak źle ! przecież się "rozwijamy" i nie było kryzysu !!!
Oto dowód:
przecież to nie możliwe żeby państwo które walczy na tak dalekim froncie jak Afganistan - i stać je na ratowanie stamtąd psów ratowniczo-poszukiwawczych - NIE MOŻE MIEĆ U SIEBIE TAKIEJ NĘDZY ŻEBY MUSIAŁO STYMULOWAĆ OBYWATELI DO DZIELENIA SIĘ JEDZENIEM - ZAKUPAMI W MARKECIE !!!! Proszę zobaczyć link - uwaga zdjęcia są smutne bo piesio śliczny (na to idą nasze podatki):
www.manas.afcent.af.mil/photos/mediagallery.asp?galleryID=8598
Jeszcze nie zginęła - bo społeczeństwo mamy ofiarne - chwała ofiarodawcom !
Obserwuj wątek
    • greges58 "Szlachetna Paczka". Koło dobroci nieźle się kręci 23.01.11, 16:24
      Jesteś, po prostu, głupi Ciul !
      Nie żaden tam " Krakałer ".
      Dotarło ?
      ;)
      • Gość: krakauer Re: "Szlachetna Paczka". Koło dobroci nieźle się IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 16:56
        ty nawet nie wiesz że nie wiesz ... a powiedz proszę - jak widzisz program o samotnych zwierzątkach - ze smutnymi oczkami - pieski, kotki itp - to też się tak unosisz ? Chce zbadać czy masz w sobie litość dla zwierząt.
        jak mówie - nie obrażam, bo wiem że nie wiesz że nie wiesz ...

W SZWECJI PRZY PORÓWNYWALNYM POZIOMIE PODATKÓW PAŃŚTWO STAĆ NA WSZYSTKO A U NAS NA NIC !!!!!!!!!!! I MNIE NIE PRZEKONACIE !!!!!!!!!!!!!!

Poza tym tą akcją kieruje przedstawiciel międzynarodowej organizacji finansowo - religijnej a oni z natury są pazerni i chciwi ... więc wiesz ....

Ale niech Ci ziemia ciezką będzie za nienawiść jaką sformułowałeś obrażając mnie.
        • Gość: Jan Winnicki Re: "Szlachetna Paczka". Koło dobroci nieźle się IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 17:59
          Widzę, że nie byłeś w Szwecji, nie widziałeś 'turbanów', cyganów i czarnych "na zasiłku". Brudasów i syfiarzy w biednych dzielnicach Sztokholmu. NIe mówiąc już o przeglądzie syfu w metrze.
          • Gość: krakauer Re: "Szlachetna Paczka". Koło dobroci nieźle się IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 18:09
            Ładnie się wyrażasz o naszych bliźnich z innych kultur, ras i religii - zaprawde powiadam Ci jesteś apoteozą szlachetnośći. Nie obchodzi mnie polityka imigracyjna królestwa Szwecji. Wazne jest że tam jak masz raka leczą Cie lekami - jakich tu nawet w najbardziej "szlachetnych" programach nie ma ... i państwo płaci Ci socjal jeżeli masz rodzinę i podupadłeś. A tutaj ? chyba wiesz jak jest tutaj ...
            • Gość: zdziwiony Szwecja to kraj socjalizmu, owszem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 00:16
              Twoje informacje nt Szwecji są wybiórcze. Owszem, można dostać zasiłek socjalny, i że aktywnie walczy się z rakiem.

Jednocześnie każda wizyta u lekarza kosztuje, a na pomoc na pogotowiu czeka się 3 albo i 9 godzin. Karetki jeżdżą tylko do ciężkich przypadków, od wszystkich innych oczekuje się, że przyjadą sami albo taksówką. Zasiłek dla bezrobotnych jest wyższy tylko jeśli płacisz sobie ubezpieczenie (a-kassa).

VAT jest 25% a podatek od dochodu poniżej 30% raczej nie schodzi.
            • Gość: zdziwiony W innych krajach też organizuje się składki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 00:20
              Jak już wspomniałeś o Szwecji i raku: istnieje tam organizacja zbierająca pieniądze (coś w stylu Owsiaka/Szlachetnej paczki) na rozwój badań nad leczeniem raka: Cancerfonden. I ludzie chętnie dają dobrowolnie pieniądze na tą organizację.

Krakauer: po raz kolejny nie mogę oprzeć się wrażeniu, że masz dużą skłonność do rozmijania się z faktami. Najpierw myślimy, później piszemy...
              • Gość: krakauer Re: W innych krajach też organizuje się składki. IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.11, 01:11
                Gdzie to rozmijanie się ? przecież nie mówię ze nie należy dawać ? i wolałbym czekać na pogotowie w Szwecji :) Oj chyba mam wrażenie, że koledze się nie udają erystyczne formułki ... polecam ksiązke prof. pisarka I najlepszego !
    • Gość: ruth "Szlachetna Paczka". Koło dobroci nieźle się kręci IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.11, 16:33
      ...głodnych nakarmić, spragnionych napoić, nagich przyodziać..
      Nie masz racji krakauer, że to zadanie tylko mitycznego Państwa, tylko także zwykłego Człowieka. Jak cię będą lali chuligani na ulicy, mam przejść obok, bo to przecież nie moja sprawa, tylko policji? Jak dostaniesz zawału, to leż aż cię odpowiednie instytucje do tego stworzone reanimują - o to chodzi?
      Pomoc to ludzki odruch, nie istniejemy tylko dla siebie, na szczęście..
      • Gość: krakauer Re: "Szlachetna Paczka". Koło dobroci nieźle się IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 16:53
        Odróżnij akcje rzeczywiste od akcji PR owskich promowanych przez Państwa komorowskich, księzy i nawet ich szefa z watykanu. Na mało rzeczy się składamy ? WOŚP ? Caritas ? Na co jeszcze mamy się złozyć żeby to państwo funkcjonowało !!!!!! IDŹCIE OBROŃCY MARNYCH AKCJI - na byle plac targowy - na każdym zobaczycie żywność z nastepującym napisem "Pomoc Wspólnot Europejskich Towar nie przeznaczony do sprzedaży". NIe słyszeliście o bankach zywności ? O tym ile jedzenia się marnuje - przez głupote urzędników i pazerność osób rozdających ? POLECAM - BAZARKI, TARGOWISKA w krakowie, proszowicach, krzeszowicach ... odwiedźcie pare takich miejsc to zobaczycie co się dzieje z oficjalną pomocą.
        MÓWIĘ NIE DLA NAPĘDZANIA PRZEZ PR MEDIA I OFICJALNĄ ELITĘ - AKCJI MAJĄCYCH NA CELU WYCIŚNIĘCIE ZE SPOŁECZEŃŚTWA NA LITOŚĆ ILE I CZEGO SIĘ DA !

No ale dla rodaków jak widać -0 dobry ten kto da kg mąki a ten kto pokaże gdzie 100 kg rozkradną i zmarnują to wróg ... Powodzenia mimo ziejącej z was nienawiści.
        ps. a ty miłosierny samarytaninie - tak zostaw mnie naulicy żebym sobie zmarł albowiem w pańśtwowym szpitalu na pewno mi nie pomogą - co najwyżej zabiorą moje organy w ramach dorozumianej zgody dla kogoś bogatego ... więc wole zdechnąć i zgnić.
    • Gość: szt Re: "Szlachetna Paczka". Koło dobroci nieźle się IP: *.acn.abpl.pl 23.01.11, 17:00
      Precz z pomocą socjalną państwa! Tak dla obywatelskich postaw pomocy bliźniemu jak na przykład szlachetna paczka!
      Pomagajmy sobie - a od polityków wymagajmy budowania szkół, dróg i obniżania podatków.
      Czy ktoś nie wpadł na to jak nieefektywne są podatki? Przecież pomoc docierająca do adresata to pewnie mniej niż 50% płaconego podatku.
      Podatki to nic innego jak sępienie od biednych ludzi robiących zakupy nie tylko w marketach - aby utrzymać biurokratyczną machinę.
      To nie służy niczemu jak utrzymaniu wąskich elit.
      Płacę łącznie 67% podatków i wiem że moje państwo - pod przewodnictwem każdego z dotychczasowych rządów najgorzej jak się tylko da dba o redystrybucję środków !!! Zacznijmy zbierać szlachetne paczki i robić w ten sposób coś dobrego dla innych - będzie nam się żyło lepiej niezależnie od biedy i kryzysu !!!
      • Gość: krakauer Re: "Szlachetna Paczka". Koło dobroci nieźle się IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 17:06
        Zgadzam się ale zęby dawać muszę mieć - zmniejszmy najpierw podatki !!!! ZUSY i inne darowizny na rzecz pokoleń które albo przespały szanse reform i pracy albo ją zmarnowały,. Koniec z płaceniem na przeszłe nieudolne pokolenia - sami sobie taką Polskę zbudowaliście to teraz sobie wykombinujcie z bicza emerytury - my na darmozjadów i marnotrawców nie będziemy płacić ! Dość ! trzeba było komuny nie obalać !
    • Gość: nieznam Re: "Szlachetna Paczka". Koło dobroci nieźle się IP: *.multimo.pl 23.01.11, 17:57
      Szlachetna paczka nic nie ma wspólnego z twoimi podatkami, tworzą ją ludzie za ich pieniądze poświęcając swój czas i robią to dobrowolnie wiec nic Ci do tego. Najpierw dowiedz się czegoś o tej akcji a później się wypowiadaj. Brałem udział w tej akcji i jeżeli twierdzisz że tego typu pomoc nic daje to możesz mi wierzyć - ludzie którym pomogliśmy niejeden raz płakali ze szczęścia, wdzięczni za pomoc dzięki której mogą stanąć na nogi.
      P.S. Jesteś idiotą.
      • Gość: krakauer Re: "Szlachetna Paczka". Koło dobroci nieźle się IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 18:03
        Przecież nikt nie deprecjonuje tej akcji jako odruchu serca - CHODZI MI JEDYNIE O SPOSÓB ALOKOWANIA PRZEZ SPOŁECZEŃSTWO JEGO PIENIĘDZY.

A nazywanie osób z którymi się nie zgadzasz - bo odstają od twojego hmmm powierzchownego sposobu postrzegania świata - IDIOTAMI - to najlepszy dowód twojej szlachetności pokazujący prawdę o twoim rzeczywistym nastawieniu do bliźnich.

Zastanów się nad tym drogi bliźni ... zanim znowu zaczniesz obrażać ludzi - przecież to po prostu nieładnie jest ... tak po prostu ...

ps. może chciałbyś mi zapchać gardło gipsem i wozić po Krakowie w otwartej ciężarówce ? poprawiło by ci to humor ? czułbyś się lepiej - oto ten krakauer - krytyk "szlachetnej paczki" !!!! zaraz sam wykopie sobie rów !!!!

ps. I żeby to nie był taki nietwórczy post - skoro jesteś wolontariuszem - proponuję na następny rok akcje "szlachetne płacenie rachunków" - czyli opłać rachunki komuś kto sobie nie daje rady z ich płaceniem !!!!
      • Gość: krakuska nawet nie podziękowali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.11, 20:12
        Też kiedyś z odruchu serca namówiłam kolegów z pracy byśmy wspólnie zrobili (wtedy jeszcze) "swiąteczną" paczkę. Pomimo obietnicy na stronie Wiosny nawet słowem nie podziękowali za współudział. Nie, żeby to było mnie do czegoś potrzebne ale namówiłam ok 10 osób i miałam nadzieję na jakieś dobre słowo dla nich za paczkę i na zachętę na następny rok.

Sama wzięłam wtedy udział w rozwożeniu paczek i jakiś szczególnie wzruszających momentów nie pamiętam.
        Za to moja znajoma z pracy pytała czy nie znam kogoś kto chce kupić pralkę, bo jedną dostała z opieki społ. a teraz z "paczki" drugą.

bez komentarza

• Gość: krakauer Re: nawet nie podziękowali IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 20:43
          to jakaś głupowata była - bo zdaje mi się ,że widziałem tego typu podarki na Allegro,.... (ale nie jestem pewien ich pochodzenia).
    • Gość: krkmerv [...] IP: *.xdsl.centertel.pl 23.01.11, 18:34
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: krakauer Re: żałosne, siostry radwanskie IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 18:49
        Brawo myślącemu
      • Gość: krakauer ha ha ha ha ha ha hah IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 19:03
        ha ha ha ha ha

jak szybko wybiórcza kasuje posty o odmiennej treści niż powszechnie dopuszczana !

ale kiedyś za to droga redakcjo zapłacicie !
    • kitikitik Szlachetna Paczka. Koło dobroci nieźle się kręci 23.01.11, 19:20
      Krakauer masz 100% racji. Państwo nasze, to banda nieodpowiedzialnych nierobów, którzy żerują na biednych, zapracowanych ludziach. Akcje takie są dozwolone, ale zbędne jest robienie z tego reklamy i szumu.
      • Gość: krakauer Re: Szlachetna Paczka. Koło dobroci nieźle się kr IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 19:25
        Chwała sprawiedliwym ! Zobacz prosze ilu do okoła patrzy a nie widzi !!! no chyba że fundacja wynajeła firmę PR do bombardowania na blogach i serwisach społecznościowych ! POWTARZAM PRECZ Z MAMIENIEM SPOŁECZEŃSTWA PRZEZ PSEUDO WRAZLIWOŚĆ ! ALE NIECH ZYJE OFIARNOŚĆ I DOBRE SERCE !
    • Gość: krakauer Re: ha ha ha ha ha ha hah IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 20:41
      jedno zastrzeżenie - przyjaciele - szanowni pańśtwo - ja nie twierdze że ten pan ksiądz szef tego stowarzyszenia jest "religijnym oszołomem" ale owszem mam do niego rezerwę jak do wszytskich przedstawicieli tej międzynarodowej organizacji finansowo - religijnej. natomiast sądząc po ilości jego zdjęc w sieci (wygooglać) - to można podejrzewać że jest celebrytą.
      Co do zachodnich standardów ? ta akcja jak inne - tego typu to szczytny szacunek i wspaniała sprawa nalezy tych ludzi - ofiarodawców i wolontariuszy podziwiać - jednakże na prawdę osiągnęli by więcej gdyby ..... no mniejsza z tym - dlatego śmiem twierdzić że chodzi tu o PR i o coś takiego jak na zachodzie lewicujące media pisały na temat znanych celebrytek trzymających na rekach małe małpki lub małych głodujących afrykańczyków (ofiary wojen) - mniej wiecej tej prasie chodziło o to że panie celebrytki wydają wiecej na klapki na wyjazd do Etiopiii niż na pomoc ... no i ja tez proponuje żeby zamiast wydawać na PR po prostu pomagać. No ale czy etycznym jest mówienie o biedzie w kraju sukcesu TUSKA ? i Komorowskiego - zielonej wyspie Vincenta-Roztowskiego ? ha ha ha zdecydujcie państwo sami, a ta patologię z bankami żywności trzeba skońćzyć.
    • Gość: krakauer podatek vat IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 20:51
      Poza tym każda szlachetna paczka to szlachetny VAT, ot dlatego ELYTA popiera szlachetne paczki - bo kaska do niej wróci :)
    • Gość: myślę_więc_jestem Re: Wielka Akcja PR, PR rządzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 00:06
      Obserwator ma słuszność, ale tylko w jednej sprawie i to najważniejszej - media mówią o SZLACHETNEJ PACZCE,ale warto się zastanowić dlaczego. Nie wiem czy obserwator zdaje sobie sprawę z działania mediów - dziennikarze nie kupią niczego co się już "przejadło", że tak powiem kolokwialnie. Proszę zauważyć, że nie ma artykułów sponsorowanych, po prostu mechanizm działania paczki jest na tyle ciekawy i wyjątkowy, że dziennikarzom opłaca się robić o tym materiał. Sama idea pomocy bezpośredniej jest również nietypowa i poza tym niesie ze sobą wartość dodatkową - wspólnego, zespołowego przygotowania paczki, czy to w rodzinie czy to w pracy.
      Nie będę się wypowiadać dalej na temat paczki, proponuje po prostu trochę poczytać na ich portalu.

Nie rozumiem również oburzenia z powodu organizowanej pomocy - nikt tu nikogo nie zmusza. Czy ktoś ze stowarzyszenia zmusza szanownych państwa do wpłat, do robienia paczek??? Mamy wolny kraj a NGO są podstawą społeczeństwa obywatelskiego, o czym też proponuje pomyśleć w szale zawiści i ignorancji. Przecież wszyscy państwo chcą lepszego rządy, premiera i państwa - a nie pomyślał ktoś, że taki wolontariusz wyszkolony przez stowarzyszenie będzie miał inne pojęcie o życiu, inną moralność i mentalność? jakaż to inwestycja!

Chcemy lepszego państwa więc inwestujmy w mądre rozwiązania jakim są NGO-sy, co już na zachodzie dawno odkryty (jeśli już tak hołubimy zachód).

Pozdrawiam i życzę spokoju i pokoju
    • Gość: krakauer Re: "Szlachetna Paczka". Koło dobroci nieźle się IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.11, 01:13
      Ciesz się że Cię stać na podróże. Wiesz mnie się też czasami zdarza bywać i widzieć - nawet jak to okresliłeś "turbany" w ich naturalnym środowisku - powiem Ci że radzą sobie doskonale ... a że doją naiwnych skandynawów ... nie ma co się dziwić.
    • Gość: Ada z Krakowa Komentatorzy nie wiedzą o czym piszą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.11, 15:49
      Najwięcej mają do powiedzenia ci, co nigdy lub lub rzadko pomagają innym. Czytam te komentarze i przecieram oczy ze zdumienia, że można tak atakować ludzi działąjących z potrzeby serca. Nie oceniam tych, którzy nikomu nie pomagają, bo taką potrzebę trzeba mieć w sercu. Jeśli ktoś jej nie ma, to lepiej, żeby nie pomagał, bo nie będzie rozczarowany, że nie dostał podziękowań. Ja od początku pomagam Szlachetnej Paczce", przez kilka lat robiłam paczki i do głowy mi nie przyszło, aby ktoś miał siedzieć i wypisywać dla mnie i tysięcy ofiarodawców podziękowania (to są też koszty wysyłania listów). Przecież jeśli coś daję to nie ze względu na podziękowania. Dobre uczynki wzbogacają nas samych i ofiarowanie komuś pomocy sprawia czasem większą radość darczyńcy niż obdarowanemu. Od początku jestem też osobą wspierającą Szlachetną Paczkę finansowo, regularnie przekazuję wpłaty na ich konto, w zamian otrzymuję maile z informacjami jakie projekty są realizowane. Co do ataku na księdza, który założył Szlachetną Paczkę powiem krótko, ktoś kto go poznał, nie napisałby tych krytycznych i obraźliwych słów, bo ksiądz jest człowiekiem skoromnym, nie zabiegającym o promocję swojej osoby. Za to odwaga i determinacja z jaką realizuje projekty i przyciąga młodych ludzi do o wolontariatu jest godna pochwały. Więc może krytykanci najpierw poznają Stowarzyszenie Wiosna, a potem będą się wypowiadać. I proszę nie zabraniać innym działalności charytatywnej tylko dlatego, że samemu jest się skąpym. I polityki też proszę do tego nie mieszać.
      • Gość: krakauer Re: Komentatorzy nie wiedzą o czym piszą IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.11, 17:16
        Widzę że jakieś miernoty skasowały 8 postów :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka