Dodaj do ulubionych

Krakowscy piekarze: od lutego chleb po 3,5 zł

IP: 62.233.212.* 28.01.11, 07:49
Od września 2010 nie jem chleba. Schudłem już 25 kg :)
Obserwuj wątek
    • Gość: art w supermarkecie bułki po 12 groszy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 08:00
      a czego sie piekarze nie wezmą za supermarkety? bo sie nie chce.... nie wciskajcie kitu że ceny idą przez mąke, ceny idą przez rząd tuska, dodatkowe vaty, zusy, ceny paliwa itd. trzeba pisać prawde!!! no bo jak wam tusk dołoży różnice ceny mąki w chlebie i powie że macie bochenek sprzedawać po 1,80, to i tak pójdziecie sie j....ć!
      • bosman_maly Re: w supermarkecie bułki po 12 groszy... 28.01.11, 09:36
        Jak naród wybiera do władz socjalistów to musi za to zapłacić. Przy okazji utrzymując armię urzędasów.
      • ar.co Re: w supermarkecie bułki po 12 groszy... 28.01.11, 16:30
        To kupuj w supermarkecie te bułki po 12 gr, jak się chcesz truć ulepszaczami, konserwantami i innym świństwem trzeciej kategorii. Dobre pieczywo zawsze będzie droższe od supermarketowego szajsu. Osobiście wolę zjeść jedną kromkę pełnoziarnistego chleba po 9 zł/kg (kromka - ok. 70 groszy), niż napchać się watą po 2 zł za bochenek.
        • tymon99 Re: w supermarkecie bułki po 12 groszy... 29.01.11, 09:18
          za 9zł/kg to można się najeść znacznie lepszymi rzeczami niż mąka.
    • abdullah_abdullah Krakowscy piekarze: od lutego chleb po 3,5 zł 28.01.11, 08:02
      pamietam taka debate prezydencka Tusk vs. Kaczynski - Tusk bardzo ladnie wypadl podajac Kaczynskiemu dane ile co zdrozalo za rzadow PISu, Kaczor nie mial szans bo nie znal statystyk, szczegolnie ze to byly nikle procenty przy dzisiejszych wzrostach. Dzis ta scenka wyglada troche smiesznie, ciekawe czy w kolejnej kampani Tusk sie bedzie chwalil procentami o ile co zdrozalo za jego rzadow :)
      • Gość: t Re: Krakowscy piekarze: od lutego chleb po 3,5 zł IP: *.ethz.ch 28.01.11, 10:44
        No tak...bo Tusk jest odpowiedzialny za wzrost cen mąki na rynku światowym.

Coś Ci się chyba pomyliło. Czasy, kiedy państwo regulowało ceny już minęły.
        • abdullah_abdullah Re: Krakowscy piekarze: od lutego chleb po 3,5 zł 28.01.11, 11:29
          > No tak...bo Tusk jest odpowiedzialny za wzrost cen mąki na rynku światowym.
          >
          > Coś Ci się chyba pomyliło. Czasy, kiedy państwo regulowało ceny już minęły.

tak samo jest odpowiedzilny jak Kaczka za wzrosty ktore Tusk mu wypominal, chodzi o to ze jak sie mowi glupoty pod publike gawiedzi to trzeba sie liczyc ze samemu mozna na tym stracic, zreszta jakos malo kiedy zarzuca sie Tuskowi populizm a tu prosze...
          • Gość: t Re: Krakowscy piekarze: od lutego chleb po 3,5 zł IP: *.ethz.ch 28.01.11, 11:31
            Bo to jest populizm z ludzką twarzą...czyli tak zwany PiAr ;)
    • Gość: Pengos A jaki chleb? IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.11, 08:12
      Przecież i tak dobry chleb kosztuje nieporównanie więcej... Bochenek Prądnickiego w piekarni kosztuje 35zł - ale co to ma za znaczenie, jeśli jego ćwiartka wystarczy czteroosobowej rodzinie na pół tygodnia? Pomijając już nieporównanie lepszy smak od dmuchanego i napchanego "ulepszaczami" i wyższą wartość odżywczą, taki chleb (zwłaszcza jedzony w rozsądnych ilościach) jest po prostu zdrowszy.
    • Gość: lekarz Re: Krakowscy piekarze: od lutego chleb po 3,5 zł IP: *.tktelekom.pl 28.01.11, 08:40
      rewelacyjny wynik PROSZĘ PANA!
      Tylko proszę za rok ,a może wcześniej nie przychodzić do ...mnie ze zniszczonym przewodem pokarmowym
      Dodam tylko ,że chleb należy jeść najlepiej z pełnego przemiału i...dwu,trzydniowy !
      Wie Pan zapewne co to ACTIMEL?/osłona bakteryjna jelit/ i proszę sobie wyobrazić ,iż w kilkudniowym chlebie oan występuje...NATURALNIE w wyniku procesów biochemicznych.
      Dlatego nasi dziadowie jedli chleb nawet TYDZIEŃ i powtarzali ,ze chleb starszy jest ZDROWSZY!
      No ,cóż niech Pan jego mniej i chudnie ,ale zdrowiej
    • Gość: gosc Re: Krakowscy piekarze: od lutego chleb po 3,5 zł IP: 193.193.81.* 28.01.11, 08:54
      Jak pan rządzisz panie piekarzu Czekaj ???????? Tylko kabza sie liczy. Nic po panu i w sejmiku i w piekarni
    • Gość: j Krakowscy piekarze: od lutego chleb po 3,5 zł IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.11, 09:05
      żeby to coś można było jeszcze nazwać chlebem.... ja już od dawna płacę ok. 4,5 zł za malutki chlebek - mając nadzieję, że jest z mąki pełnoziarnistej, bo oczywiście nie ma podanego składu a sprzedawcy to totalni ignoranci. Dla nich im bardziej brązowy jest chleb, to znaczy, że tym bardziej razowy...
      • Gość: Pengos Re: Krakowscy piekarze: od lutego chleb po 3,5 zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.11, 16:38
        Ale o dobry chleb nietrudno - tylko w cenie 2-3 razy wyższej po prostu...
        To samo tyczy się wędlin. Lepiej np. kupić 100g dobrej szynki po 30zł/kg niż 300g marketowego chłamu po 10zł/kg...
    • Gość: p Krakowscy piekarze: od lutego chleb po 3,5 zł IP: *.cela.pl 28.01.11, 09:24
      Ściema!
      Sprawdźcie sami:
      ceny.rolnicy.com/ceny-zyta/
      ceny.rolnicy.com/ceny-pszenicy/
      Można porównać cenę sprzed 3 lat i dzisiejszą. Dla leniwych - dziś i żyto i pszenica są tańsze niż 3 lata temu.
      Sam sprzedawałem jakieś 12 - 15 lat temu - od tamtego czasu podrożało o ok 40-60%. Trzeba jednak pamiętać, że w tej chwili ceny są na mocnej górce po spadkach 2008, kiedy to zboża były ok połowę tańsze (więc na poziomie nawet niższym niż przed 12-15 laty). Mimo tak dużych wahań jakoś nie widziałem, żeby cena chleba spadła.
      BTW. Wzrost 60% w ciągu 12 lat - to wcale nie tak dużo - w tym czasie inflacja wyniosła ponad 40%.
    • Gość: ja Krakowscy piekarze: od lutego chleb po 3,5 zł IP: *.home.aster.pl 28.01.11, 10:04
      Kiedy kilka lat temu zboże taniało, to okazało się, że udział mąki w cenie chleba jest mizerny, kilkunastoprocentowy i spadek cen zboża i mąki nie wpływa na cenę chleba.
      W ubiegłym roku kiedy ceny mąki rosły stał się cud i udział mąki w chlebie wzrósł tak, że niewielka podwyżka cen mąki spowodowała zwiększenie ceny chleba. To w końcu ile jest tego cukru w cukrze?
      Schemat ten sam co z podwyżkami cen paliwa...
      • astrum-on-line Re: Krakowscy piekarze: od lutego chleb po 3,5 zł 28.01.11, 11:31
        ość portalu: ja napisał(a):

> Kiedy kilka lat temu zboże taniało, to okazało się, że udział mąki w cenie chle
        > ba jest mizerny, kilkunastoprocentowy i spadek cen zboża i mąki nie wpływa na c
        > enę chleba.
        > W ubiegłym roku kiedy ceny mąki rosły stał się cud i udział mąki w chlebie wzró
        > sł tak, że niewielka podwyżka cen mąki spowodowała zwiększenie ceny chleba.

Też to zauważyłam.
        Acha, czy jedynym piekarzem w Krakowie jest pan Czekaj? Bo widzę, że się wypowiada w każdym artykule na temat cen pieczywa, jakby nie było nikogo innego.
    • Gość: bronowianka Krakowscy piekarze: od lutego chleb po 3,5 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 11:58
      Od lutego? Kupiłam we wtorek, jak zwykle u Pawlaka, jak zwykle chleb żytni za 3.20. Tylko zapłaciłam nie jak zwykle, bo...4.00.
      No tak, chyba chcą nas odchudzać?... Ale nie jeść chleba, to co? Wędlina jeszcze drożej wyjdzie;-)
    • Gość: M Krakowscy piekarze: od lutego chleb po 3,5 zł IP: *.absystems.pl 28.01.11, 12:00
      Kiedys piekarz mial marze 100% plus,:-) a sprzedawal wode z maka, bo o to generalnie chodzi, zeby sprzedac jak najwiecej wody,:-) (kolega pracuje w 'branzy',:-) wiec co roku mial nowe volvo jak nie lepiej,:-) potem sie troche pogorszylo, bo marze spadly do 50-60% i podniosl sie krzyk - bo to nie pierwszy raz,:-) teraz bede musieli zejsc do 10-20% i wymieniac samochody co 3 lata,:-) no i niestety, to boli,:-) a zeby takie marze byly np w informatyce - to tylko pomarzyc...
      • Gość: rozbawiona Re: Krakowscy piekarze: od lutego chleb po 3,5 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 17:50
        pracuję w piekarni, przeczytałam te komentarze i dlatego jestem rozbawiona... volvo co roku? Jakoś nie zauważyłam, a juz kilka ładnych lat pracuję w branży... raczej kto może to tnie koszty i komunikacją miejską... niewiele mąki w chlebie? No gratuluję!! Mamy wynalazców! Zróbcie chleb bez mąki, żeby śmieszniej było, to również bez drożdży, soli, cukru... bo to też podrożało, ach no i jeszcze wypieczony żeby był chyba na grillu, heee, a najlepszy jest ten motyw z walką z hipemarketami, perełka :) Niech mi ktoś powie JAK to zrobić, już dziś pójdę. Czy to pismo w dyrekcji trzeba złożyć? "Bardzo prosze o zaprzestanie produkcji pieczywa z mrożonek w Waszym markecie, ponieważ spada nam sprzedaż. Ponadto wabicie klienta zapachem odpiekając pieczywo na jego oczach, co dodatkowo działa na zmysły, wobec czego klient woli kupic Waszą tanią, ciepłą, pachnąca bułkę mimo tego że chwilę po zakupie okaże się już być twarda i nie tak pachnąca ." Czy tak mam to zrobić? MASAKRA!!
        • Gość: gugcia0 szanowni panstwo wyborcy PO, a takich w Krakowie IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.11, 21:46
          sporo.Dzieki znakomitym receptom na ekonomie,co do ktorych ma watpliwosci prof.Balcerowicz,Rybinski,centrum Smitha i wielu ekonomistow z nazwiskiem,mamy chleb po 3,50,paliwo bedzie po 5,50 (dzisiejsze wiadomosci TVP1),mamy VAT 23%, z nadzieja na 25%,drogie zarcie,prad,gaz,oplaty mieszkaniowe,OC aut,itd.Ktos powie,ze to demagogia,bo kapitalizm,wolny rynek,co rzad ma do tego,ze PRLwskie myslenie,itd.Tylko,ze ja znam wiele panstw Zachodu i jakos tam polityka rzadu ma zwiazek z takimi cenami.Przyklady?Prosze:cena paliw,a te sa skladowa wszystkich cen,jest tworzona tak:1,50 zl realne paliwo,3,50 zl podatki,na ZUS,na przywileje roznych grup,na wszystko.A prad?Panstwowe glownie elektrownie biora ile chca,w takiej Francji rzad od 40 lat bal sie drogiej energii i doplacal do energetyki atomowej,chyba 70% pradu tam to atom.U nas od 50 lat jedzie sie na weglu,OK,wegla mamy dosc,ale gdy jedzie sie na weglu to trzeba bylo ustalic z UE,ze my na weglu pojedziemy jeszcze 50 lat i nie pozwolic sobie na doplaty do emisji CO2, a tak za 5 lat prad ma zdrozec o 50%,za 10 lat o 100%,zrodlo Dziennik pl.A takie ceny pradu ida w ceny.Inny udzial rzadu w cenach?Gaz-polityka gazowa od 20 lat,calkowita kopia RWPG,gaz ma byc z ZSRR i juz.Ropa tez.A zywnosc?VAT robi swoje,paliwo do traktora swoje,niech teraz jeszcze dowala duzym rolnikom podatki to ci podniosa nam ceny o 100%,ktos powie,ze import to zlagodzi,tak?,to dlaczego nie lagodzi cen chleba?Bo tam jeszcze drozej niz u nas.Inne przyklady to monopole smieciowe,wodne,energetyczne,wszystko w rekach panstwa lub gminy.I te ceny,podwyzki o 10,20,czasem 30%, a inflacja podobno 3%.Ale wszyscy sa happy,poparcie dla PO rosnie,zycze powodzenia!
        • Gość: sanepid mrożonki IP: *.tktelekom.pl 29.01.11, 08:02
          jeśli czyta to Pani Redaktor
          To mam tylko jedną prośbę o tel do Sanepidu,czy Instytutu żywności
          Czy PRAWDĄ JEST ,że Śmiertelnie groźne jest jedzenie wypieczonego na naszych oczach MROŻONEGO PIECZYWA,bo w rozmowie z adiunktem AR w Krakowie jest tak,że przerywając naturalną fermentację pieczywa/przez mrożenie/ i gwałtowne uruchomienie tej fermentacji przez podwyższenie temperatury następuje wydzielanie toksyn ,które są...RAKOTWÓRCZE.
          Bardzo PROSZĘ O SPRAWDZENIE TEGO TEMATU DLA NAS WSZYSTKICH ZJADACZY CHLEBA I BUŁEK ...HIPERMARKETOWYCH!

JA JUZ TEGO OD MIESIĘCY NIE KUPUJĘ... WOLĘ mojego "gnieciuchowatego" piekarza ....z Królewskiej
          TRZYMAJCIE SIĘ PANOWIE PIEKARZE!
          • Gość: art a g..no prawda!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 21:03
            bułki do dopieczenia w carfurze na zakopiance są od prywatnego piekarza, bułki z aszona mrozi sie upieczone, a póżniej podgrzewa-ja takie lubie, co do super pieczywa-3 lata temu na zadupiu koło zamoscia kupiłem 4 różne bułki i wszystkie miały inny [znakomity ] smak, a pieprzenie o chlebie za 9 zł, czy 35 zł-to bajki dla frajerów!!!! chlep z mąki pełnej-czyli 100% ziarna, jak jest zmielona drobno i dobarwiona-i tak żaden frajer sie nie kapnie-szynki po 30 zł-jeżeli kilo surowej szynki w supermarkecie kosztuje 11zł, to szynka za 30 zł za kilo powinna być otaczana płatkami złota.......
    • Gość: Anna Krakowscy piekarze: od lutego chleb po 3,5 zł IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.11, 09:03
      Witam,krakowscy piekarze podnoszą cenę ,ale za tym nie idzie jakość.Najczęsciej chleb nie nadaje się do zjedzenia na drugi dzień.Jest kwaśny,kruszy się.Zastanawiałam się dlaczego tyle chleba jest w śmietnikach pod drzewami,ale nawet ptaki go nie jedzą,on jest poprostu niesmaczny.Czy piekarze nie umią piec chleba.Podobno jest dobry chleb prądnicki,ale gdzie go można kupić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka