Gość: obiektywny sven IP: *.ericsson.net 02.02.11, 08:10 Och jakiż piękny biurowiec na głównym zdjęciu. Taki grafitowy, o pięknej zwartej formie z takim kolorowym motylkiem. Miód, malina. Nominować go do tych waszych gazetowyborczowych archi nagród. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomeyk Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata 02.02.11, 08:10 Czemu w artykule mowa o Osiedlu Europejskim a zdjęcia są z osiedla BRE na Chmieleńcu? Zmieńcie może podpisy, bo trochę to nieprofesjonalnie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alh zdjęcie?!? IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 08:14 Mieszkaniec Chmieleńca może dostać zawału patrząc na to zdjęcie - "Osiedle Europejskie" to nie synonim Ruczaju! Zdjęcie przedstawia osiedle "wyjazd wcześniej" - które (ponoć) na szczęście swój wyjazd będzie miało. A co do biurowca Ericpol to mnie się bardzo podobał już od dawna i dziwię się przed-przedmówcy, wg. mnie jeden z ładniejszych biurowców jakie widziałem w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrr Re: zdjęcie?!? IP: 89.174.106.* 02.02.11, 08:22 mnie też sie podoba ten biurowiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanie czy idiota, który puścił ten artykuł i dał foty IP: *.ghnet.pl 02.02.11, 10:25 mógłby w końcu wyjaśnić czy chodzi o europejskie czy o chmieleniec? bo co inne w artykule, co innego na zdjęciach a ponad to z europejskiego miał być wyjazd w stronę miasta (z chmieleńca nie wiem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domin Re: czy idiota, który puścił ten artykuł i dał fo IP: *.insoft.com.pl 02.02.11, 10:48 Ktoś Ci nezłą ciemnotę wcisnął. Wystarczy sprawdzić projekt. Europejskie nie ma wyjazdu na Borzyńskiego, Chmieleniec ma ze światłami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruczaj Wcisnął ciemnotę ale tobie IP: 80.50.167.* 02.02.11, 11:28 Jest wyjazd z europejskiego na Bobrzyńskiego - poprostu piszesz pierdoły idz sprawdz projekt i nie grzesz więcej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wcisnął ciemnotę ale tobie IP: *.biprotech.com 02.02.11, 13:45 Czy jest gdzieś dostępny plan do obejrzenia (w internecie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Wcisnął ciemnotę ale tobie IP: *.kraknet.net 02.02.11, 19:53 > Czy jest gdzieś dostępny plan do obejrzenia (w internecie) Na etapie przetargu dostępny był pełny projekt do pobrania - skromne 1,6GB. Sam projekt organizacji ruchu ma ponad 30MB. Z oczywistych powodów wyraźnie widać krawędzie wszystkich jezdni - i wyraźnie widać, że od obecnego ronda (które przestanie już nim być) najbliższy wyjazd będzie z Chmieleńca. W sumie ... plik był publicznie dostępny, więc chyba nikt mnie nie zlinczuje, jak go wrzucę do pobrania ORGANIZACJA RUCHU.PDF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny sven Re: zdjęcie?!? IP: *.ericsson.net 02.02.11, 08:29 Do przedmówcy: A czy ja mówię, że mi się nie podoba? Przecież piszę że podoba się i to bardzo. Proszę nie dopatrywać się drugiego dna w mojej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
hotya Re: zdjęcie?!? 02.02.11, 08:38 alh nie zauważył skąd piszesz:) wewnątrz też taki ładny ten budynek?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: åskan och reg Re: zdjęcie?!? IP: 79.142.255.* 02.02.11, 22:33 wewnątrz nie taki ładny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Właściciel Re: Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.11, 19:18 Co ty fanzolisz? To jest Osiedle Europejskie, a na zdjęciu jest moje mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rollindomin Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 08:14 czy autor tego artykułu rozumie słowo ".. niekończących się korkach.." ?. To co od domu do pracy jest jeden wielki korek ?? Druga sprawa to wyjazdy, są jeszcze Skośna i Piltza (tylko, ze nie ma asfaltu) a jak ktoś pisze o Szwai to można dodać wyjazd Raciborską bądź Przemiarki. Mam nadzieje, ze te największe prace będą w okresie gdzie można jeździć rowerem :) Duży plus za komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o rany! żenujący ten artykuł IP: 151.193.120.* 02.02.11, 10:34 wyjazd z Europejskiego będzie realizowany poprzez ulicę Lubostroń, wystarczy rzut okiem na mapę, żeby zrozumieć, że to nie będzie żadne utrudnienie... ale, ale... już wiem kto sponsoruje ten artykuł, nie o mieszkańców Europejskiego chodzi tylko o utrudniony dojazd do Carrefour Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: żenujący ten artykuł IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.11, 17:06 trafiłeś w sedno... a dojazd z osiedla będzie ul. Lubostroń i Czerwone Maki do ronda - czyli dla mieszkańców niewiele dalej i to tylko dla części bloków OE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrr Zdjęcia IP: 89.174.106.* 02.02.11, 08:21 Ktoś kto robił zdjęcia do artykułu, niestety nie ma pojęcia gdzie się ono znajduje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 08:31 "Winnych bałaganu na Ruczaju wskazać łatwo. Kłopot w tym, że żaden z nich i tak nie poniesie konsekwencji. Jeszcze nie słyszałem, żeby ukarano urzędnika za to, że wydał pozwolenie budowlane bez stawiania inwestorowi warunków" - problem w tym, że tych winnych wybrał między innymi autor artykułu głosując na radnych miasta. Pospolity urzędnik wydający papiery z zezwoleniami, MUSI się dostosować do prawa miejscowego tworzonego przez radnych. Przy następnych wyborach proszę się kierować rozumem a nie oczami, bo nie wszystko w garniturze i głośno krzyczące to złoto. Trzeba by radny miał jeszcze coś w głowie prócz własnych interesów a tu nawet dyplomy nie pomogą. A swoją drogą cieszę się bardzo ze sprzedaży mieszkania na Ruczaju. Za bębniący pod oknami tramwaj i dwupasmówkę niebezpiecznie zbliżającą się do okien serdecznie podziękowałam a czarę goryczy przelało, przepuszczenie na korzyść dewelopera terenu jakim jest Zakrzówek... Z pięknego osiedla zrobiła się chomikarnia. Nawet wyjść z dzieckiem nie ma już gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 11:34 Co za kretyn to napisał? Urzędnik ma wydać pozwolenie na budowę (tak się ten dokument nazywa) w oparciu o przepisy prawa, a nie o to, czy inwestor spełni jakieś dodatkowe warunki. Gdyby urzędnik został ukaray za niepostawienie warunków inwestorowi (jak chce autor artykułu), to byłoby to czyste bezprawie. > "Jeszcze nie słyszałem, żeby ukarano urzędnika za to > , że wydał pozwolenie budowlane bez stawiania inwestorowi warunków" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janz Re: Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.interia.pl 02.02.11, 17:09 >Urzędnik ma wydać pozwolenie na budowę (tak się ten d > okument nazywa) w oparciu o przepisy prawa, a nie o to, czy inwestor spełni jak > ieś dodatkowe warunki. Nie do końca prawda! W większości miastach w Europie a nawet w dużej części miast polskich (np w Gdyni) pozwolenie na budowę urzędnik może wydać tylko po spełnieniu przez inwestora pewnych warunków. np dotyczących ilości miejsc parkingowych, przepustowości ulic, wysokości zabudowy itp. Jest to zazwyczaj wpisane w planach zagospodarowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 18:30 > Jest to zazwyczaj wpisane w planach zagospodarowania. No tak, tylko wg artykułu takowych planów zagospodarowania dla Ruczaju nie ma/nie było we właściwym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: 77.236.26.* 02.02.11, 22:21 Ale plan przestrzenny jest obowiązującym prawem lokalnym. a "Urzędnik ma wydać pozwolenie na budowę (tak się ten dokument nazywa) w oparciu o przepisy prawa" Gość portalu: janz napisał(a): > >Urzędnik ma wydać pozwolenie na budowę (tak się ten d > > okument nazywa) w oparciu o przepisy prawa, a nie o to, czy inwestor speł > ni jak > > ieś dodatkowe warunki. > > Nie do końca prawda! W większości miastach w Europie a nawet w dużej części mia > st polskich (np w Gdyni) pozwolenie na budowę urzędnik może wydać tylko po spe > łnieniu przez inwestora pewnych warunków. np dotyczących ilości miejsc parkingo > wych, przepustowości ulic, wysokości zabudowy itp. Jest to zazwyczaj wpisane w > planach zagospodarowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: europejczyk Nierzetelność informacji zawartych w artykule IP: 213.172.181.* 02.02.11, 08:44 Witam! Chciałbym przedstawić "nieścisłości" jakie Pan Redaktor zawarł w artykule, a mianowicie: 1. Wyjazd z OE w kierunku centrum będzie odbywać się tak jak dotychczas - brak będzie jedynie możliwości skrętu w stronę skawiny drogą prowadzacą z pierwszej części OE 2. Główny wyjazd z OE będzie realizowany przez ulicę Czerwone Maki, która ma zostać poszerzona w ramach inwestycji. Biorąc pod uwagę plany rozwoju osiedla (Bruksela, oraz etap za Lizboną w stronę Bunsza) ciężar ruchu w sposób naturalny zostanie skierowany na ulicę Czerwone Maki. Na przyszłość życzę trochę więcej rzetelności dziennikarskiej - bo tekst wydaje się sponsorowany przez Inter-Bud, który obecnie oddaje nowe budynki na Chmieleńcu, a w stosunku do OE, jakość/cena jest nieporównywalnie gorsza (szczególnie cena). Pozdrawiam Mieszkaniec OE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkam tam Re: Nierzetelność informacji zawartych w artykule IP: 151.193.120.* 02.02.11, 11:36 Co ty bredzisz? Interbud to wzorzec jakosci. OE to pekajace sciany, sypiaca sie elewacja, krzywe okna, odchodzace plytki z balkonow, zero miejsc do parkowania, zero zadbania o zielen na osiedlu. podpisz sie novo maar bedziesz bardziej wiarygodny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Nierzetelność informacji zawartych w artykule IP: 95.155.123.* 02.02.11, 17:09 raczej sponsorowany przez Carrefour, do którego będzie faktycznie gorszy dojazd ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huraaa Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: 2.210.194.* 02.02.11, 08:50 HURAAA, moze wreszcie buraki z ruczaju zostana w domach :) Odpowiedz Link Zgłoś
hotya Re: Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata 02.02.11, 08:56 Ja na ten przykład buraki zazwyczaj w domu zostawiam. A teraz biegnij już do szkoły, bo na pierwszą lekcję już i tak jesteś spóźniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia błędy! IP: 81.219.145.* 02.02.11, 08:51 dawno nie widziałam tyle błędów ortograficznych, gramatycznych, zgubionych wyrazów itp w jednym tekście. Czy nikt już tego nie czyta przed publikacją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 08:52 Osiedle europejskie jest tak sliczne, a ile tam jest miejsca do parkowania, ludzie bija sie, zeby zaparkować. Osobiscie to wolałbym zbudowac sobie dom poza miastem, miec cisze, spokój, zadnych problemów, a nie scisk, hałas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziemkos Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.mmds.pl 02.02.11, 08:53 No cóż. Europejskie nie będzie miało wyjazdu, bo od developera tego osiedla urzędnicy nie dostali widocznie żadnych "prezentów". Tłumaczenie, że wyjazdy zaburzyłyby rych na Bobrzyńskiego to niezła bajeczka. Bo ruchu nie zaburza np wyjazd spod UJ (jedyny, nie wiadomo po co, ze światłami) i dwa przystanki bez zatoczek? Kto tam mieszka, wie jak to wygląda. Urzędnicy nie zadbali też o wyznaczenie ulic poprzecznych łączących Kobierzyńską, Bobrzyńskiego i Tyniecką. Stworzyli trzy korkogenne wąskie gardła. Dlaczego? Bo urzędnicz szara komórka jest mooooocno przepłacana i to z naszych podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
tu-teodor Re: Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata 02.02.11, 08:53 Ale jaki tu jest problem? Przecież mogą sobie pojechać ulicą Lubostroń. Gdyby każdy chciał mieć skrzyżowanie na swoją posesję to nie dało by się zudować żadnej czteropasmowej drogi w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.ericpol.com 02.02.11, 09:03 Kilkaset mieszkan nazywasz swoja posesją? by się publicznie wypowiadać to trzeba mieć jakiekolwiek pojęcie w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek_krk Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.toya.net.pl 02.02.11, 09:04 Ja nie widzę problemu. Skoro będą mieli tramwaj pod nosem, to po cholerę będą jeździć samochodami do pracy? Oczywiście nie piszę tu o ludziach pracujących w np. Myślenicach, ale tych chyba jest niewiele. zacznijmy masowo używać komunikacji miejskiej, jak na nowoczesnych Europejczyków przystało. Jeśli zdecydowanie więcej ludzi zacznie jeździć MPK to będzie więcej pieniędzy na modernizację i poprawi się jakość usług, która i tak jest już niezła. Malkontentów odsyłam chociażby do Łodzi, w której obecnie studiuję. Tutejszy MPK jest TRAGICZNY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brrr Re: Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 11:06 tragiczny?! to Ty chyba jestes na pierwszym roku i do stołówki z akademika tramwajem chcialbys jezdzic.. Mieszkałem w Łodzi ponad 5lat i bardzo chwale sobie tamtejszy MPK (w przeciwienstwie do naszego krakowskiego). Przykład - zobacz chocby na autobusy nocne. W Łodzi jezdza dwa na godzine. W Krakowie jeden... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek_krk Re: Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.toya.net.pl 02.02.11, 14:10 Zgoda, nocne mają lepsze i ten pomysł z centralnym punktem przesiadkowym w nocy jest super. Ale dzienna komunikacja pozostawia wiele do życzenia. Ciągłe zmiany trasy bez informowania pasażerów, tragiczny stan torów, pomijam jakość tramwajów, bo one po prostu mają jeździć i tyle. Z punktualnością jest naprawdę bardzo kiepsko, poza główną trasą Widzew-Zgierz, gdzie funkcjonuje ŁTR. Polecam dostać się Bałut (okolice Inflanckiej) na Widzew albo dalekie Polesie zgodnie z czasem podanym na rozkładach jazdy. W Krakowie spędziłem całe dotychczasowe życie i nigdy mi się nie zdarzyło, żeby nie przyjechały trzy autobusy pod rząd, albo żeby 8 albo 3 miały objazd i raz skręcały np. w Gertrudy a raz pod Pocztę Główną mając w rozkładzie tylko jedną trasę objazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DeTelemite Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.sick.de 02.02.11, 09:05 Problem mam wrażenie jest trochę dęty - wg. wszelkich planów dostępnych na stronach chociażby ZIKITu, wyjazd z OE w stronę miasta ma być mozliwy. Problem główny to dojazd ciężarówek do "centrum handlowego" na OE czyli Carrefoura. Bo trudno sobie wyobrazić, że cały ruch towarowy będzie pomykał wąską i stromą ulicą Czerw. Maków. Poza tym trochę to uspokoi ruch na wewnętrznej drodze OE. Faktem natomiast jest że NovoMaar, to klasyczny przykład dewelopera, którego celem jest jedynie zbicie kasy możliwie szybko - w pogardzie mającego zadowolenie klientów. Obudzili się z ręką nocniku, ale jakoś szczególnie mnie to nie martwi. A poza tym po to się buduje linię tramwajową i wreszcie porządną ścieżkę rowerową, żeby z tego korzystać i część ruchu przekierować na zbiorkoma. Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.n4u.krakow.pl 02.02.11, 09:16 Tłumaczenie się że to wina urzędnika że się nie ma komfortu zamieszkania jest moim zdaniem "dziecinne". Mieszkańcy sami mogą mieć do siebie pretensje - bo "widziały gały co brały". Jak kupowałem mieszkanie parę lat temu, to najpierw zrobiłem rajd po Krakowie żeby zobaczyć jakie są warunki na poszczególnych osiedlach a dopiero potem zacząłem szukać różnych ofert deweloperów. Ruczaj skreśliłem od razu - ze względu na zagęszczenie bloków i brak odpowiedniej infrastruktury. Tam gdzie mieszkam też nie jest idealnie - ale pretensje mogę mieć tylko i wyłącznie do siebie. Pozdrawiam i życzę więcej samodzielności w dorosłym życiu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 09:30 zdjęcia nie pasują do artykułu - autor myli osiedla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: 151.193.120.* 02.02.11, 09:39 Skąd oni biorą tych dziennikarzy??!! Kompletny brak komptencji !!! Zdjęcia w artykule podpisane są "osiedle europejskie" - TO NIE JEST OSIEDLE EUROPEJSKIE - to zdjęciach jest inne osiedle. Co wiecej wyjazd z osiedla na ulice Bobrzyńskiego w kierunku centrum NIE zostanie zamknięty. Zmiana dotyczy tylko wyjazdu w kierunku na Skawine ale to tak naprawde zaden problem bo wyjechać mozna przez Czerwone Maki. Zastanawiam się jaką szkołę skończył autor artykułu ale na pewno nie dziennikarską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dren Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.jrp.pl 02.02.11, 09:42 lol, wcale mi nie żal tych którzy rzucili się na te królikarnie - świadczy to jedynie o niskim poziomie naszego społeczeństwa - znajomym którym odradzałem tamtejsza lokalizację wydawałem się politowania godnym oszołomem. ja jak będę kupować mieszkanie (na Salwator mnie niestety raczej nie będzie stać) prędzej wybiorę nową hutę (starą) gdzie jest myśl urbanistyczna, zieleń, dystans między blokami - które są zbudowane z cegły przez przedwojennych majstrów (zbyt wiele wiem o nowym budownictwie żeby kupić tam mieszkanie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Ulica Chmieleniec jest ulicą prywatną IP: *.pl 02.02.11, 10:20 i raczej jej mieszkańcy nie zgodzą się na to, żeby "obcy" przejeżdżali tuż obok mieszkań. Jak będzie trzeba to wstawione zostaną odpowiednie bramki. Tak i tak już nie ma miejsca. Parkowanie na ulicy powoduje, że mamy do dyspozycji tylko jeden pas ruchu w dwóch kierunkach. Zwiększenie natęzenie ruchu spowoduje, że ta ulica będzie całkowicie stała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olaf Re: Ulica Chmieleniec jest ulicą prywatną IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 02.02.11, 10:54 Na pewno prywatną? To dlaczego ma nazwę? Zwykle po tym można odróżnić ulicę publiczną od prywatnej. Zresztą zawsze można zrobić służebność :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: Ulica Chmieleniec jest ulicą prywatną IP: *.n4u.krakow.pl 02.02.11, 14:10 Ulica Śniadeckich też ma nazwę a wcale nie można swobodnie w nią wjeżdżać - trzeba zapłacić na bramce (wyjątki - chyba że się lekarzem, karetka pogotowia, ... itd.). Jeśli Chmieleniec też ma taki status jak Śniadeckich to zawsze można ja zagrodzić i za przejazd pobierać myto ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Ulica Chmieleniec jest ulicą prywatną IP: *.pl 02.02.11, 14:29 Gość portalu: Olaf napisał(a): > Na pewno prywatną? To dlaczego ma nazwę? Zwykle po tym można odróżnić ulicę pub > liczną od prywatnej. Na pewno. Sam jestem jej współwłaścicielem. Na etapie budowy tego osiedla inwestor chciał oddać zrobioną przez siebie ulicę gminie czy miastu, ale oni jej nie chcieli. Dlatego zdecydowano się sprzedawać ją częściami osobom kupującym tam mieszkania. > Zresztą zawsze można zrobić służebność :) O ile zgodzą sią na to właściciele. A to jest wątpliwe z powodów, o których pisałem wcześniej. Ulica ta i tak już teraz jest przepełniona i nieprzystosowana do dużego natężenia ruchu. Puszczenie tą ulicą wyjazdu z OE spowoduje, że się ona po prostu zapadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miloszm To nie pierwszy przypadek niekompetencji... IP: 77.236.26.* 02.02.11, 10:32 bardzo dużo kwiatków można znaleźć w artykułach. Od jakiego czasu mam wątpliwości, kto pisze te newsy. Nie zdziwiłbym się, że są to studenci na stażu :[ chociaż pewni i oni wykazywali by wiecej zaangażowania w weryfikacje informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miloszm Znowu Ruczaj... IP: 77.236.26.* 02.02.11, 10:38 Czy naprawdę nie ma już innych osiedli w Krakowie? Non stop jakies problemy na tym Ruczaju. To zamykane dla dzieci place zabaw, potem oblężone świetlice dla dzieci teraz znowu problem z wyjazdem. Moi drodzi mieszkańcy os. Ruczaj. Niestety daliście się nabrać i to nie źle. Lokalizacja osiedla, jedna z lepszych w mieście, ale oprócz tego naprawdę Wam nie zazdroszcze. Gorzej niż Nowa Huta. Żadne to pocieszenie, że niby piękne OE, dobrze wykończone itp, ale za to wokoł zabudowane z każdej strony. za niedługo bedzie jak na Kazimierzu, że pies nie będzie miał się gdzie wys..ć, bo będzie sam beton Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meggi Re: Znowu Ruczaj... IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 02.02.11, 10:50 Z nowym, dalekim ruczajem jest tyle problemów bo napływowi jeszcze nie potrafią mieszkać w mieście i jak powinno takie życie wyglądać. Nie wiedzą czego wymagać od deweloperów i rzadzących miastem oprócz tego żeby mieszkanie było w bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miloszm Re: Znowu Ruczaj... IP: 77.236.26.* 02.02.11, 11:08 100% racji! ludzie hektary sprzedają i kupują mieszkania w mieście. Ciekawy jestem czy są jakies dane statystyczne, czy socjologowie się tym zajmują. Np. jaki % mieszkańców nowego Ruczaju to mieszkańcy Krakowa lub innych miast a ile ludność napływowa z małych miasteczek i wsi. od razu mówię, że nie mam nic do ludzi ze wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miloszm Re: przytulić? IP: 77.236.26.* 02.02.11, 13:51 nie rozumiem Twojej sugestii. Niestety. Szkoda, że masz tak mało do powiedzenia, bo naprawdę jest dużo miejsca do "wyklikania" swojej opinii. Proszę, wysil się następnym razem i napisz kilka logicznych zdań na temat. W tej chwili zaniżasz poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: przytulić? IP: *.ghnet.pl 02.02.11, 14:31 mylisz się: trudno zaniżyć poziom, który ty ustaliłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miloszm Re: przytulić? IP: 77.236.26.* 02.02.11, 16:01 jakiś przykład? że psy nie będą się miały gdzie wys..ć? myślę, że to bardziej dosadne stwierdzenie niż obraźliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Re: Znowu Ruczaj... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.02.11, 17:46 Sporo osób przeprowadziło się z innych rejonów Krakowa... więc daj sobie zazdrośniku spokój.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: Znowu Ruczaj... 02.02.11, 23:53 Tylko usmiechne sie z politowaniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUTEK Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.tktelekom.pl 02.02.11, 10:56 Co to za dziennikarstwo? Zdjęcie nie mające nic wspólnego z os. Europejskim. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.159.37.110.static.crowley.pl 02.02.11, 10:57 Ile jeszcze osób to powtórzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: 151.193.120.* 02.02.11, 11:33 Gdyby ktos mial zamiar kupowac mieszkanie na jewropejskim to niech pogada z kims kto tam mieszka albo sobie poczyta na forum komentarze. Mialam taki zamiar jakis czas temu ale okazuje sie ze to standard raczej srodkowoazjatycki niz europejski. Brak dojazdu to tez argument bo juz teraz trudno tam dojechac nie mowiac o zaparkowaniu - totalny brak miejsc bo developer nie pomyslal o tym ze mieszkancy beda miec samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe No to rozwiaze sie problem Novo Maar - odsniezanie IP: 151.193.120.* 02.02.11, 11:43 od znajomych mieszkajacych tam slyszalem ze chcacy uchodzic za szanujacego sie developera Novo Maar wypial sie na wszystkich i przestal odsniezac droge ktora zarzadza, straz miejska ponoc ma interwencje na OE w swoim staluym repertuarze, zamknijcie droge z obu koncow wtedy developer oszczedzi jeszcze bardziej na europejskich standardach - odsniezaniu i koszeniu trawy na tym pastwisku/pasie zieleni pomiedzy blokami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble Re: No to rozwiaze sie problem Novo Maar - odsnie IP: *.ghnet.pl 02.02.11, 13:05 novomaar obiecujący ludziom europejskie standardy i bóg wie co, w swojej łaskawości wybudował dla osiedla np. plac zabaw. mieszkań kilkaset a plac zabaw wielkości pasującej dla 1 rodziny. po czym z placu zabrał kosz na śmieci:) zresztą i tak tego placu nie będzie chyba, bo budują tam właśnie BRUKSELĘ:)))))))) i obiecują ludziom jeszcze większe standardy a jakie są ich standardy, to można tu poczytać: forum.gazeta.pl/forum/f,40966,Wolna_Europa.html polecam wszystkim, którym przyjdzie do głowy wywalić kasę na kolejne dziadostwo tym razem pt. bruksela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolona Re: No to rozwiaze sie problem Novo Maar - odsnie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.02.11, 18:20 A ja tam mieszkam na europejskim, jestem bardzo zadowolona, zawsze mieszkałam w Krakowie, a nie na wsi, w mieszkaniu zero usterek, problemy z oknami natychmiast na życzenie naprawione, bardzo miły deweloper.... a drogi szerokie....tylko zawalone źle zaparkowanymi autami...proszę obejrzeć sąsiednie osiedla, np. przy ulicy Lubostroń, różnica widoczna na pierwszy rzut oka- tam wogóle brak chodnika, ulica wąska, bez porównania gorzej... Pozdrawiam wszystkich maruderów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: No to rozwiaze sie problem Novo Maar - odsnie IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.11, 23:07 dodaj jeszcze ze pracujesz w nowomar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronio Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.11, 11:52 miloszm napisał: >Czy naprawdę nie ma już innych osiedli w Krakowie? Non stop jakies problemy na tym Ruczaju. To zamykane dla dzieci place zabaw, potem oblężone świetlice dla dzieci teraz znowu problem z wyjazdem.< Oczywiście, że są inne osiedla w Krakowie, i lepsze, i milsze dla ludzi. Jednak na Ruczaju, jak we wklęsłym lusterku skupia się wiele problemów związanych z mieszkaniem na deweloperskim osiedlu jak fatalna komunikacja, brak wyobraźni projektantów w przewidywaniu wielkości ruchu, gęstość zabudowy, brak miejsc parkingowych, fatalna nierzadko estetyka ect, ect. Te wszystkie problemy występują tez na innych osiedlach i w innych miastach, jednak nigdzie z takim natężeniem. Dlatego ciągle sie pisze o Ruczaju. >Moi drodzi mieszkańcy os. Ruczaj. Niestety daliście się nabrać i to nie źle. Lokalizacja osiedla, jedna z lepszych w mieście,< Tu można polemizować, ale powiedzmy, że nienajgorsza lokalizacja. Na Ruczaj po prostu była przez długi czas moda w Krakowie. "Tam się kupowało" mieszkania i już. Kilka lat temu zamieniałem mieszkanie i kupując nowe, korzystając z pomocy biur pośrednictwa nieruchomość w 90% słyszałem tylko Ruczaj, Ruczaj, Ruczaj. Piękny , najlepszy, najnowocześniejszy. Na moje usilne pytania, co tam takiego jest wspaniałego, po wymijających odpowiedziach pośrednicy wyduszali zwykle z siebie odpowiedź, "No...wszyscy tam teraz kupują". Kupiłem mieszkanie w zupełnie innym miejscu. Moi sąsiedzi z starego mieszkania ( w tym samym czasie sie wyprowadzali) musieli toczyć niekończące sie dyskusje z córką, która cały czas optowała za Ruczajem, bo najlepszy, najładniejsze mieszkania itd. Kupili również mieszkanie również w innym miejscu. Po prostu na Ruczaj była moda i koniec. Nie chcąc nikogo dotknąć, jednak trzeba się zgodzić z następnum internautą, że mieszkania kupowali tam ludzie, którzy tylko wiedzieli o tym, że ma ono byc w bloku i w mieście. Ta nienajlepszej marki podaż miała swój popyt i była przez tenże popyt kształtowana. A co do samego tematu. Myslę, że tramwaj, który powinien być wydajniejszy od obecnych autobusów, powinien spowodować amniejszenie sie ruchu samochodowqego w pewnym stopniu. Mając alternatywne, korzystne rozwiązanie kczęść kierowców przesiądzie sie na tramwaj. Po to przecież jest budowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronio Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.11, 12:09 Stefan nipisał: >Co za kretyn to napisał? Urzędnik ma wydać pozwolenie na budowę (tak się ten dokument nazywa) w oparciu o przepisy prawa, a nie o to, czy inwestor spełni jakieś dodatkowe warunki. Gdyby urzędnik został ukaray za niepostawienie warunków inwestorowi (jak chce autor artykułu), to byłoby to czyste bezprawie. > "Jeszcze nie słyszałem, żeby ukarano urzędnika za to > , że wydał pozwolenie budowlane bez stawiania inwestorowi warunków" < Chyba od niewłaściwej strony podszedłeś do tematu. Jeśli te warunki, byłyby jakieś wziete z sufitu, nieuzasadnione niczym, chęcią utrudnienia itp, to zgoda było by to bezprawie. Ale są przepisy określające mozliwość budowy w danym miejscu i interpretacja tych przepisów. Chodzi o pewne ograniczenia wynikające z naturalnych warunków. Brak stawiania ograniczeń ze strony urzędników wobec deweloperów owocuje właśnie Ruczajem z wieloma uciążliwościami, jak teraz budowany tramwaj, który będzie jeździł prawie pod oknami nie zwiększając atrakcyjności tego miejsca jeśli chodzi o ciszę, bo nie postawiono "warunków", żeby zostawić wiecej miejsca dla ciągów komunikacyjnych. Brak warunków (ograniczeń) spowodowało , że na terenie zalewowym we Wrocławiu, Kozanów, wybudowano nowe bloki itd. itd. Albo się myśli z perspektywy całego osiedla, dzielnicy, miasta albo z perspektywy tylko jednej nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
rock73 Re: Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata 02.02.11, 14:02 Takie przepisy i ograniczenia to właśnie plan zagospodarowania przestrzennego. Jeśli tego planu nie ma, to i nie ma ograniczeń. Jest jeszcze prawo budowlane, ale ono na takie konstrukcje pozwala. Gdyby urzędnik nie wydał pozwolenia na budowie, to kierowałby się wyłącznie swoim prywatnym widzimisię i gustem. Za takie coś szybko by wyleciał z pracy. Myślicie, że bogaty deweloper nie ma kasy na prawników, żeby zadbali o zgodność przedsięwzięcia z prawem? Otóż, Panie Redaktorze, tam wszystko jest zgodne z prawem. Pretensje możemy mieć sami do siebie, żeśmy takich posłów i takich radnych wybrali. Jeszcze słówko do krzykaczy: łatwo jest stanowić prawo w dyktaturze. Trudniej jest w demokracji, i dlatego co jakiś czas ktoś mówi, że on by ze wszystkim zrobił porządek, tylko konstytucja mu przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Ruczaj: Odetną osiedle Europejskie od świata IP: 77.236.26.* 03.02.11, 16:44 Ale stawianie warunków (ograniczeń) inwestorowi, nie leży w gestii urzędnika. Wynika to z przepisów prawa: prawa budowalnego, planu przestrzennego, itp. Ja się odnosiłem tylko do głupiek sformułowania, że nikt urzędnika nie karze za to, że nie nakłada warunków. Powtarzam: urzędnik nie do tego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś