Dodaj do ulubionych

List otwarty do władz Krakowa o Capelli Cracovi...

IP: *.ghnet.pl 03.02.11, 13:11
Anonimowy list otwarty do władz Krakowa jakiejś śpiewaczki z Niemiec? Żenująca manipulacja medialna!!! To już nawet nie jest śmieszne co wyprawia GW, Berkowicz i Sroka z Adamusem, tragikomedia.
Obserwuj wątek
    • Gość: lajkoniQlajlaj Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco IP: 172.28.252.* 03.02.11, 13:23
      jeśli dobrze widzę, to autorka jest podpisana - pod tytułem
      lajkoniQlajlaj
    • Gość: ktoś Przebiegła manipulacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 13:44
      Istotnie, pani nazwisko nic nikomu nie mówi.

Owszem, chóry w Niemczech są duże mniej liczne niż w Polsce. Ale nie ma to żadnego związku z kilkanastoma śpiewakami CC, a tym bardziej z orkiestrą. Proszę nie wmawiać bzdur a opisywanie pracy w niemieckim w CHÓRZE by w tym samym zdaniu popierać likwidację stanowisk muzyków ORKIESTROWYCH jest PRZEBIEGŁĄ MANIPULACJĄ.
      • Gość: Anty-gona Re: Przebiegła manipulacja IP: *.146.90.8.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.02.11, 22:25
        Czy Krakowski dodatek do GW nie ma naczelnego?
        Handzlik pisze dyktowane przez Berkowicza artykuły bo sam jest bez warsztatu dziennikarskiego i muzycznego.
        A ten list nikomu nie mówiącej nic Pani mówi bardzo wiele o dziecinnej grze z mediami.
        Na szczęście są inne media :)
        Kto z Mieciem wojuje od Miecia ginie!
    • stasieczek5 List otwarty do władz Krakowa o Capelli Cracovi... 03.02.11, 15:00
      A z którego to, niby, fragmentu tego listu można wywnioskować, że jest on (list) skierowany do władz miasta ?
      Za przebrzydłej komuny Capellla miała się dobrze, była wizytówką miasta a teraz....
      • Gość: edward Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco IP: 93.159.152.* 03.02.11, 15:59
        List niby otwarty a jednak brak podpisu. Niby CV ale jednak nie. A może warto podpisać A.C.
        Wiem, że życie na emigracji jest ciężkie, powoduje frustracje ale rozumiem, że to był świadomy wybór. Niestety nawet w Niemczech nie każdemu się udaje.
        • Gość: ghjf jak to nie ma podpisu IP: *.krdc.pl 03.02.11, 16:57
          jak jest ??
    • Gość: xyz Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco IP: *.125.90.140.dynamic.cablesurf.de 03.02.11, 18:17
      niech Pani Ewa lepiej przyzna sie kim na prawde jest bo nie jest prawda ze "moje nazwisko prawdopodobnie nic Panstwu nie powie (...)" i niech przyna sie w ilu projektach CC brala udzial pod kierownictwem Jana Tomasza Adamusa!!!! I niech Pan TH i cala reszta towarzystwa tez nie udaje ze nie wie o co chodzi. skandal, skandal, skandal w taki sposob manipulowac ludzmi w celu osiagniecia swoich prywatnych korzysci. w glowie sie to nie miesci...
      • ewakrzak Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco 04.02.11, 15:12
        podpisalam sie imieniem o nazwiskiem. Poniewaz nie znam osobiscie nikogo z wladz miasta Krakowa napisalam, ze moje nazwisko (wszystko jedno, czy panienskie czy po mezu) nic osobom, do ktorych pisalam nie powie. Gazeta wyborcza zwrocila sie do mnie z zapytaniem, czy moze mojego maila wydrukowac i zezwolenie na to bylo dla mnie konsekwencja tego , ze wogole napisalam Ten List. Nie namawiam do zwalniania kogokolwiek i nie jestem w stanie dyskutowac o tym, ktory muzyk ma prawo do stalego zatrudnienia, a ktory nie. Moim zdaniem kazdy ma prawo zawalczyc o prace. Glos zabralam dlatego, ze nienawidze tekstow typu: wywozic kogos na taczkach, obic mu pysk, niech wraca skad przyszedl itp. od ktorych roilo sie na forach. Bardzo zle mi sie kojarza.
        A z capella oczywiscie kilka razy spiewalam, dlatego znam oba zespoly. Pozdrawiam. Ewa.  
        • Gość: Maria Pani Ewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 16:15
          Pani Ewo,

Wielka szkoda, że nie poruszyły panią sformułowania typu: Capellpalanty, grajki (to o jednej z najlepszych grup dętych w Polsce, właśnie zwalnianych), "on wypieprza nierobów", halabardnicy (T.Handzik), kombatanckie wspominki, komunistyczne bzdety, "Dość z etatowymi dziadkami, ktorzy biora pieniadze za nic", nareszcie ich wywalą itp itd.

Proszę nie wmawiać, że pisząc ten list nie wiedziała pani, że opowiada się za zwalnianiem ludzi z pracy - bo to obraża inteligencję - albo moją, albo pani.

Proszę przyjąć do wiadomości, że ludzie walczą teraz o swój byt, a pani wbija im nóż w plecy.

Mimo wszystko - wielu sukcesów artystycznych.
        • Gość: obiektyw Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 17:01
          ... taaak, tylko Adamus płaci więcej...
          jak bolały wypowiedzi na forach, to po co było pisać "niby" do władz i to anonim - a fee...
          ci, którzy piszą tu nie lecą z anonimami do UMK bo zaraz Tom H. by to wykorzystał...
          no i trzeba było jeszcze w "skromności" do gazety...
          droga Pani, prawie wszystkim anonimy kojarzą się jednoznacznie...
          życzę sukcesów artystycznych w Polsce, bo to co było w liście...
          • ewakrzak Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco 04.02.11, 21:10
            Nie rozumiem o Co chodzi z tym anonimem. Z tego Co widze jestem jedyna osoba na tym Forum podpisujaca sie imieniem i nazwiskiem. Moj List do Pani Sroki tez nie byl anonimowy. Pani Mario! Ja nikomu Noza w plecy nie wbijam. Capella miala na Forum wielu obroncow, à koledzy, z ktorych wielu uwazam za znakomitych muzykow byli opluwani, nazywani beztalenciami, zlodziejami itp. Nie wiem Co jest gorsze: zabrac Glos w sprawie, ktora wydaje mi sie wazna, czy tak Jak niektorzy znani mi muzycy przeczekac wojne koncentrujac sie tylko na tym, zeby wszystkie furtki pozostaly otwarte. Takiego zachowania nienawidzilam juz w przedszkolu. Obiektyw! wyostrz obiektyw, bo zbyt dobrze nie widzisz. List byl podpisany: Ewa Zeuner. To moje imie i nazwisko. To Ty wysylasz anonimy.
            • Gość: muzyk Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco IP: *.cela.pl 04.02.11, 22:29
              Droga Pani, nie znam Pani osobiście, ale gdyby Pani podpisała artykuł Ewa Krzak, nie byłoby problemu i wszyscy wiedzieliby o kogo chodzi. A tak wyszło, że takiej śpiewaczki nie ma i jest to co najwyżej jakiś "pseudonim artystyczny" pod którym ktoś chciał się ukryć. Uważam, że wszelkiego rodzaju listy otwarte mogą pisać osoby postronne i obiektywne, nie będące stroną sporu. A o Pani tego powiedzieć nie można, ponieważ jest Pani bezpośrednio zaangażowana i zainteresowana również finansowo w wspieranie Pana Adamusa i jego frakcji. Zatem Pani głos w żadnym wypadku nie można uznać za obiektywny. Powtarzam jeszcze raz, jeśli barokowcy są tacy świetni i potrzebni, proszę bardzo założyć sobie stowarzyszenie, zainteresować tym miasto i zdobyć dotację, a nie podszywać się pod zespół o uznanej wieloletniej tradycji. Tak prościej, ale czyż nie będzie taki sukces smakować Wam lepiej? A tak to trzeba to rozpatrywać wyłącznie w kategoriach zwykłej kradzieży marki i szyldu. Na koniec podziwiam Panią za odwagę ujawnienia swojego nazwiska w internecie. Liczę na dyskusję w o wiele przyjemniejszych okolicznościach.
              • Gość: Ewakrzak Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco IP: *.customers.d1-online.com 05.02.11, 12:11
                Powtarzam raz jeszcze: Ewa Zeuner to moje imie i nazwisko, ktorym posluguje sie od pazdziernika zeszlego roku po zawarciu zwiazku malzenskiego. Z moin panienskim nazwiskiem funkcjonuje jeszcze tylko moj Mail. Jezeli ja jestem strona, poniewaz 2 razy w roku spiewalam z capella (w tym jedno zastepstwo za Pania Agnieszke) i dlatego nie wolno mi zabierac glosu, to kto ta strona nie jest? Jeszcze jedno podstepne pytanie: czy muzyk krakowski zapraszany do Warszawy pyta przed przyjeciem koncertu, czy nie ma kogos w Warszawie, kto moglby wykonac te prace? I jeszcze jedno à Propos zainteresowania finansowego. Tak. Biore pieniadze za spiewanie i nie pytam, czy kogos tym krzywdze. Grzech?
                • Gość: muzyk Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco IP: *.ghnet.pl 05.02.11, 15:52
                  No widzi Pani. W całej rozciągłości przyznaje mi Pani rację. Ewa Krzak jest osobą znaną , Ewa Zeuner kompletne nie. Z ogólnej praktyki listy otwarte do władz piszą osoby nie zaangażowane bezpośrednio, ale znające przedmiot jakiegoś sporu. Tymczasem Pani należy do "stajni" Adamusa nie wypierając się tego i korzystając na tym finansowo. Nawet podświadomie wspiera tych, do których jest Pani bliżej, to naturalne. Nie jest stroną w tym sporze cała masa ludzi, autorytetów, które mogłyby się wypowiedzieć. Za chwilę Pan Maciej Chowaniec napisze list otwarty do władz Krakowa i będzie to miało identyczną moc jak Pani list. Pani głos NIE JEST OBIEKTYWNY, choć tak jak już pisałem z Panią można by jeszcze popolemizować, ale Krystian Krzeszowiak przeszedł pod tym względem absolutne rekordy, narażając się przy tym na niemałą śmieszność w środowisku. A tak ładnie śpiewa, szkoda, że dał się do tego stopnia wmanipulować. Dlaczego Pani nie odniesie się jednak do istoty sprawy, kradzieży i podszywania się przez barokowców pod znany i ceniony szyld? Ja wiem, że miasto za Harmonologię płacić nie chce, ale może warto by na to zapracować, a nie niszczyć zespół o wieloletniej tradycji. Jeszcze raz pozdrawiam i liczę, że do jakiś wspólnych wniosków tu wreszcie dojdziemy.
                • Gość: muzyk Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco IP: *.ghnet.pl 05.02.11, 16:00
                  A jeszcze tak tytułem post scriptum; ciekawe czy gdyby Pan Maciej rzeczywiście napisał taki list, to czy Wyborcza też by to opublikowała? Czasem mam wrażenie, że w redakcji GW "kultura" pojawił się ostatnio jakiś nowy "naczelny", który pociąga za sznurki i strzela z armaty, gdzie popadnie...
            • Gość: Maria Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 23:36
              Pani Ewo, napisała pani, że zabiera głos, bo używane sformułowania źle się pani kojarzą. Ponawiam więc pytanie o to, czy zwroty typu:

Capellpalanty, grajki, "on wypieprza nierobów", halabardnicy (T.Handzik), kombatanckie wspominki, komunistyczne bzdety, "Dość z etatowymi dziadkami, ktorzy biora pieniadze za nic", nareszcie ich wywalą - dobrze się pani kojarzą?

Zapytam jeszcze: czy zabierając głos w tym momencie i w ten sposób zdaje sobie pani sprawę, że koleżankom i kolegom po fachu wbija pani nóż w plecy?
              • ewakrzak Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco 08.02.11, 09:06
                Pan Mario! Oczywiscie, ze tego rodzaju sformulowania sa rownie ohydne. I jesli jest sie pewnym z jakiego zrodla pochodza, trzeba wyciagnac konsekwencje. Nadal jednak uwazam, ze przesluchania i sytuacje konkursowe sa chlebem powszednim spiewaka - zwlaszcza, jezeli czyims zadaniem jest stworzenie zespolu, ktora brzmienie ma byc wyrownane, a takie jest chyba zalozenie kazdego profesjonalnego zespolu wokalnego. Wiec nie noz w plecy. Prosze mi wybaczyc, jesli tak sie Pani poczula. Z powazaniem. Ewa.
                • Gość: rr Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco IP: *.ghnet.pl 08.02.11, 12:47
                  Przecież Pani doskonale wie, że przesłuchania są ustawione, a wynik ogólnie znany bo Adamusowi potrzeba ok 40 etatów. Przesłuchania uczciwe tak, a to jest hucpa. Proszę nie mydlić oczu czytelnikom.
                  • ewakrzak Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco 08.02.11, 15:58
                    Ja nic o tym nie wiem i wierze, ze zostana najlepsi wokalisci. Jezeli ktos z nich potrzebuje jakiegos w Polsce niedostepnego materialu nutowego, sluze pomoca.
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: rr Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco IP: *.ghnet.pl 08.02.11, 18:58
                      Niech Pani da sobie już spokój. Żeby pisać i jeszcze to komentować trzeba mieć coś do powiedzenia. Szkoda zaśmiecać forum takimi pierdołami.
    • Gość: www Pytam się: czyj to jest list? IP: *.ghnet.pl 03.02.11, 19:02
      Nic nie stoi na przeszkodzie proszę Państwa, udowodnić to że jesteście świetni, założyć stowarzyszenie (które notabene jest, nazywa się "Stowarzyszenie Ars & Studium") zainteresować tym władzę i zdobyć w ten sposób dotacje. Ale nie, lepiej cichcem i po kryjomu przejąć już dotację istniejącą, markę i 40 letnią tradycję. . Nikt się nie spodziewał, że nowy dyrektor będzie dążył do fizycznej "eksterminacji" zespołu, żeby w jego miejsce wstawić swój prywatny.

• Gość: Waltornista... List otwarty do władz Krakowa o Capelli Cracovi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 20:43
      Szanowna Pani Solistko, nie wiem Kameralistko, Chórzystko...

Zgadzam sie z Panią w pełni w tej kwestii że istotnie Pani Szanownej Nazwisko, nic nikomu nie powie bowiem... i ... Ale jeśli idzie o te kwestie muzyczno - merytoryczne to panią jako Kobietę nie wypada wysmiac poprostu niestety... Gdybym nie siedzial przy pulpicie w jednej z najlepszych Orkistr Symfonicznych Europy i Świata, z kolegami niemcami , to zapewne bylbym sklonny uwierzyc w te pani bajki z mchu i paproci... nie komentuje ...
      Proponuje Panom Handzlikowi oraz Panom FB, i JTA.. aby wyruszyli w podróz do Holandii . Tam beda z pewnoscia mile widzianii w barach mlecznych na barkach a może i nie tylko. Ludzie Błagam Was Capella Cracoviensis to wspaniały zespól wiem bo miałem Zaszcztyt i Przyjemnosc z Nia Koncertowac w jej starym i po częsci nie zmienionym skladzie podczas jej tourne w Japonii, ładnych kilkanascie lat temu... Zaczynam wierzyć ze GW, opłaca ludzi ktorzy sacza takie brednie hihi Muzycy CC nawet Berlinczycy wiedza o co walczycie tam tez graja polacy ktorzy grali onegdaj w CC. Oj panieneczko wstyd...
      • ewakrzak Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco 07.02.11, 20:32
        Szanowny Panie Waltornista! (rozumiem, ze to Panskie nazwisko)
        Oczywiscie moze Pan na kazdym forum twierdzic, ze ja klamie, zwlaszcza wystepujac pod pseudonimem. Ja jednak wiem, ze wszystko co napisalam jest prawda, dlatego moze mnie Pan wysmiewac tak dlugo jak tylko Pan zechce. Tytul przemowienia Pana rowniez absolutnie mnie nie wzrusza, czy obraza, poniewaz uwazam, ze doswiadczenia z chorow, w ktorych spiewalam podczas studiow bardzo pomagaja mi w wykonywaniu zawodu. Tutaj pojawia sie niestety w Polsce kolejny problem, zrodla ktorego nie jestem w stanie dociec: niby mowi sie o artystach choru, broni ich praw itd. ale chwile pozniej muzyk (tak przynajmniej wnioskuje z Panskiego pseudonimu) mysli, ze obrazi kogos, jak nazwie go chorzysta. Spiewalam z dziewczynami z capelli i wiem, ze wiele z nich swietnie spiewa, ale jednak ciagle sie boja: przed przesluchaniem, koncertem, moze nawet czasem przed proba. A powinny wyjsc i zaspiewac tak, zeby dyrektor nie mogl bez nich zyc. Wiec moze to nie Tomasz Adamus jest ich problemem, tylko brak szacunku do wykonywanego przez nie zawodu takich patalachow jak Pan. Bajki opowiadam mojemu synowi na dobranoc, a nie wysylam mailem do urzedu miasta. A co do odwaznych wypowiedzi bez podpisu: tylko jeden Anonim wzbudzal moj szacunek. Na imie mial Gal.
        • Gość: odp. Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 22:13
          Droga Pani Ewo,
          czytając post Waltornisty trudno doszukać się zarzutów jakie Pani mu czyni... rozumiem, że brak poparcia dla Pani listu na forum może być irytujący, ale epitety w Pani odpowiedziach nie świadczą najlepiej o autorce... Proszę przeczytać co Pani napisała na początku swojego listu, który podpisała nowym, tylko nielicznym znanym nazwiskiem - trudno mieć jednoznaczne skojarzenia...
          Co do "kompleksów" chórzystek:
          dziewczyny z Madrygalistów nigdy nie sprawiały na słuchaczach wrażenia "spłoszonych" (może ma Pani na mysli te, które podszywają się pod nie, a są angażowane przez JTA?)
          Czy zalęknione osoby mogłyby się cieszyć dobrymi recenzjami z różnych miejsc na świecie?
          A może pisze Pani o swoich problemach?

A tak na marginesie - posługiwanie się nickiem na forach to przyjęta norma... z resztą, nazwiska wielu z nas NIC PANI NIE POWIEDZĄ :))
        • Gość: muzyk Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco IP: *.ghnet.pl 07.02.11, 23:12
          Hm... a mnie to nie łaska odpowiedzieć. Czy argumenty się skończyły?
          • Gość: ewakrzak Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco IP: *.dip.t-dialin.net 07.02.11, 23:42
            Nic nie pisalam o kompleksach. Sama tez nie posiadam. Jestem na nie za stara.
            • Gość: odp. Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 00:02
              ... kompleksy generują lęk (a o nim pisała Pani w ripoście do Waltornisty) i nie mają nic wspólnego z wiekiem - mogą się pojawić w każdym...
              To Pani szeroko rozwinęła wątek chórzystów i nawiązała do własnych chóralnych doświadczeń.
              Proszę prześledzić tok własnej narracji - to ona sugeruje takie wnioski.
    • Gość: solistka List otwarty do władz Krakowa o Capelli Cracovi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 21:15
      Wydaje mi sie ze najistotniejsza kwestia w tej sprawie sa nie opinie spiewaczek z przeproszeniem, one niech sie zajmą wydobywaniem pieknych głosów ot i wszystko!!
      A jednak sprawa kompetencji Adamusa, dlaczego o opinie pytany jest Toporowski grywajacy u adamusa a nie autorytety z Krakowa - chocby prof. Stefańska czy prof. Grubich - u którego podobno studiował ( najwyzej rok) niech ich opinie jako wybitnych ekspertów beda brane pod uwage a nie anonimowych spiewaczek badz kolegów zapraszanych do współpracy. a może adamus cos sam by zagral, zadyrygowal jako przkład jego umiejetnosci i kompetencji - z tym chyba gorzej by wyszlo,
      Z pozdrowieniami z Niemiec
    • Gość: read me Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco IP: *.xdsl.centertel.pl 03.02.11, 22:23
      szwarcman.blog.polityka.pl/?p=609
      Polecam uwadze...
      Panu, Panie Konradzie Mika - zwłaszcza.
      • Gość: dzięki Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 00:25
        panie FB jest pan częsym gościem na tym blogu - dzieki za polecenie...
      • Gość: nie read me Eee IP: *.cela.pl 05.02.11, 00:41
        Poczytałem. Słabe...
    • Gość: l List otwarty do władz Krakowa o Capelli Cracovi... IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 03.02.11, 23:24
      czyzby to "Zyczliwa" sie odezwala?
    • Gość: he List otwarty do władz Krakowa o Capelli Cracovi... IP: *.krdc.pl 04.02.11, 02:12
      Rozwiązać ich w diabły albo wymienić ich na Arte dei Sounatori :)
      • Gość: Krak Re: List otwarty do władz Krakowa o Capelli Craco IP: *.ghnet.pl 04.02.11, 09:45
        Aleś się Panie przyczepił do tego Arte dei Sounatori jak rzep do psiego ogona, 3 komentarz już taki. Nuda.
        • Gość: he Jakiś problem? IP: *.krdc.pl 04.02.11, 17:48
          Są świetni, mają pasję do grania i to słychać. Każda orkiestra w Kr mogłabyn brać z nich przykład.
          Nie obchodzi mnie, że capellanci walczą o etaty. Są bezczelni, niech sobie założą działalność gospodarczą i płacą zus co miesiąc bez względu na zarobek to się przekonają co to jest walka o byt. Czasy świetności już dawno minęły, a oni żyją w jakimś micie. Skoro są "jednymi z najlepszych w Polsce" to nie będą mieć problemu ze znalezieniem innej pracy i dlaczego tak bardzo boją się przesłuchań?
          • Gość: Gość Tak, problem IP: *.cela.pl 04.02.11, 23:10
            Słuchaj krdc.pl, polecam artykuł w Dzienniku Polskim, www.dziennik.krakow.pl/pl/aktualnosci/kultura/1115662-dyrektor-rozdaje-etaty.html Nie wiem kto tu walczy o etaty i nieustannie pobija kolejne rekordy w bezczelności. A przesłuchania doskonale Pani wie, że są ustawione pro forma a wyniki ogólnie znane i już krążą po mieście. Reszty nawet szkoda komentować...
            • Gość: Michael Re: Tak, problem IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.11, 23:10
              Michael Jackson - znam, Pavarotii - znam, a Ewa Krzak? Kto to?

BTW
              Mnie się marzy taka orkiestra złożona z drumli i bałałajek... Dałoby radę, w miejsce tych historycznych, jaki już się znudzą - zastrzegam sobie prawa autorskie do projektu. A do ewentualnych przesłuchań można by zaprosić Michaela Jacksona. Ten przynajmniej będzie obiektywny (choć może nie lubić bałałajek, jednak tam się obawiam)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka