Gość: Renegat IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.11, 22:08 Ciekawe jakie będą korki :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ruczaj Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobusów IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.11, 22:10 mam apel do bezmózgów jadących kobierzyńską obok tesco do kapelanki. tam do ku*wy nędzy są dwa pasy do jazdy na wprost a nie jeden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! więc może ruszycie łbem i nie będzie robili jeszcze większego korka niż jest, tak że się nawet z roweckiego czasem nie da skręcić. o wiele więcej samochodów może przejeżdżać, więc się debile odklejcie od lewego pasa albo przerzućcie na komunikacje miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pssyt Re: Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobus IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.11, 22:42 Zgoda, dwa pasy na wprost ale potem tylko lewy zapewnia skret w lewo w Kapelanke ( bo skrajny lewy się tworzy) . Ludzie sie trzymaja lewego pasa bo za tesco bezmozgi nie chca wpuszczac tych z prawego pasa (ktory kieruje prosto) na pas do skretu w lewo. Do doopy sa rozrysowane pasy : dwa pasy idace przed tesco powinny z automatu zamieniac sie na dwa do skretu w lewo w Kapelanke, a pas do jazdy prosto lub w prawo w Kapelanke powinien sie tworzyc. Nie wiem czy jasno to napisalem ale stuka mnie to :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca ale pierniczysz IP: *.ghnet.pl 24.02.11, 23:10 "bezmozgi nie chca wpuszczac tych z prawego pasa" - tak się tłumaczą tylko ciamajdy co nie umieją pasa zmienić. Ja zawsze jeżdżę tam prawym i zawsze potrafię zmienić pas na lewy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykierowca Re: ale pierniczysz IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.11, 22:40 Ja zawsze jeżdżę tam prawym i zawsze potrafię zmienić pas na lewy. Potrafisz zmienić Wpychasz się najzwyczajniej na siłe i tyle. Ludzie cie puszczaja bo nie chca stłuczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumburak Re: ale pierniczysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.11, 21:35 poczekaj aż się spotkamy. zapłacisz mi za naprawę cwaniaczku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca "wpychasz się" IP: *.ghnet.pl 01.03.11, 09:18 Przez takich jak Ty są korki co to zmianę pasa uważają za "wpychanie się". Nie muszę się nigdzie wpychać, po prostu ruszam do przodu zamiast dłubać w nosie jak większość na lewym pasie, i zmieniam pas, wyprzedzając wszystkich, albo wjeżdżając w 10 metrową lukę między miszczami kierownicy przyspawanymi do lewego pasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: "wpychasz się" IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 00:04 różnica między nerwowym "wpychaniem się" a zmianą pasa polega głównie na płynności i użyciu kierunkowskazów, czyli wzajemnej komunikacji. Z tego, co widzę na ulicach, wielu kierowców powiatowych (KWI, KWA, KLI i inne trzy literki) bardzo podejrzliwie traktuje użycie kierunkowskazów i w ogóle sygnalizowanie zmian, zupełnie niepotrzebnie. Jazda zatłoczonymi drogami to sztuka wzajemnej współpracy, by każdy sprawnie posuwał się do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruczaj Re: Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobus IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.11, 23:14 nieprawda. po pierwsze większość ludzi jeździ jak debile, jak się zapali bieg, to dopiero wyciągają palucha z nosa, wrzucają bieg i ruszają jak wozem z węglem z 10-15m odległością od poprzednika, więc jak ktoś normalnie, to nie ma żadnego problemu. poza tym te dwa pasy przy kapelance z przodu są w stanie przyjąć większy ruch niż stoi na światłach przy tesco. następnym razem wyjdę i przypie... pi*zdzie, która stanie 15. na lewym pasie i zablokuje ruch, zamiast zjechać na prawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobus IP: *.motorola-solutions.com 25.02.11, 08:29 NANOSEKUNDA (w Krakowie) - czas, jaki upływa od zapalenia się zielonego światła do chwili usłyszenia klaksonu samochodu stojącego za nami. Odpowiedz Link Zgłoś
htoft Re: Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobus 25.02.11, 09:26 Gość portalu: fff napisał(a): > NANOSEKUNDA (w Krakowie) - czas, jaki upływa od zapalenia się zielonego światł > a do chwili usłyszenia klaksonu samochodu stojącego za nami. Raczej odwrotnie: minuta (w Krakowie) - j.w. Tu się nie trąbi, bo tu się nikomu nie spieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca ha IP: *.ghnet.pl 24.02.11, 23:14 Racja, dobrze, że nie tylko ja to widzę, jeszcze nie wszystko stracone. A jak określić tych, którzy później na skrzyżowaniu z Kapelanką jadą prosto z prawego pasa, a przy Tesco i tak ustawiają się na lewym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też ruczaj Re: Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobus IP: *.nsystem.pl 25.02.11, 09:28 kolego sam na początku denerwowałem się, że większość staje na lewym, ale po bacznej obserwacji tego odcinka drogi, a jeżdżę nią czasem kilka razy dziennie takie mam wnioski: 1) Wystarczy, że 2 auta będą chciały skręcić w prawo do Tesco, a na przejściu będą przechodnie wtedy cały prawy pas się blokuje i wychodzi na to, że i tak jest się ostatnim i nie opłacało się uciekać na niby wolny prawy. Sam się tak parę razy złapałem 2) Mało rozgarnięci kierowcy boją się jechać prawym, bo potem muszą się "ryć" na lewy, żeby skręcić, kto umie jeździć to sobie poradzi, ale jest masa takich, co taką jazdę uważają za chamstwo i że trzeba się wcześniej ustawić na właściwym pasie. Rozwiązaniem tej sytuacji byłoby jakby Ci jadącym lewym pasem zjeżdżali na skrajny lewy, a ci jadący prawym na drugi lewoskręt, niestety jest to niemożliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gen Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobusów IP: 89.174.106.* 24.02.11, 22:11 No dobrze. A na jak długo te zmiany zostają wprowadzone?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobus IP: *.ghnet.pl 24.02.11, 22:30 Do czerwca. A na wakacje zamkniety bedzie ruch tramwajowy (bo beda podlaczac nowa nitke tramwajowa do Kapelanki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: souti Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobusów IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.11, 23:00 ARMAGEDDON!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieistotny Re: Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.11, 23:48 Taa... Z dużej chmury mały deszcz. Płynność ruchu będzie podobna do tego co jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
cassiel kto robił tę mapkę?? 24.02.11, 23:58 byłam święcie przekonana, że mieszkam na ulicy Miłkowskiego, a na mapce: Mikołowskiego... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: kto robił tę mapkę?? IP: *.aster.pl 25.02.11, 00:15 dobrze ze chociaz reszta ulic dobrze napisana a nie np śniętego jacka :P Pozdrowienia z Grota Roweckiego ( IIstrona ruczaj) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: kto robił tę mapkę?? IP: *.nsystem.pl 25.02.11, 08:16 Mapka jest ściągnięta ze strony ZIKIT, gdzie jest już od ponad tygodnia, ale GW dopiero teraz się obudziła, różnica jest taka, że na tej oryginalnej jest dobrze napisane MIŁKOWSKIEGO, a dopiero na tej GW jest błąd ;):):) Przypadek ? Kolejny raz razi w oczy poziom profesjonalizmy dziennikarzy GW ... wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RCJ3 Re: kto robił tę mapkę?? IP: *.ghnet.pl 25.02.11, 12:39 Jejku czarno to widzę. Teraz jadąc rano w str Kaplenanki uciekałam na Pychowicką i wyjeżdżałam na światłach pod Tesco - zaoszczędzałam dobrą chwilę. A teraz co? Helikopter chyba zostanie. Zastanawiam się w ogóle kto był tak inteligenty aby wymyślić coś takiego? Nie można było tego robić etapami? Od skrzyżowania pod hotelem pielęgniarek do zielonego bloku a potem w górę iść? Najlepiej sparaliżować całe osiedle ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobusów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.11, 00:38 krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,9157014,Rewolucja_w_komunikacji__ZIKiT_czeka_na_twoj_glos.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rollindomin Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobusów IP: *.60.citypartner.pl 25.02.11, 09:42 ciekaw jestem co bedzie od poniedzialku. Teraz widze jak ludzie stoja na Zawiłej, zeby skrecic w Skosna i Kobierzyńska. Wszystko stoi (relacja online). Godzinę temu tez jechałem z dzieckiem do przedszkola i Bobrzynskiego i Kobierzynka jechała "ślimakiem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.11, 10:36 to przez wypadek na obwodnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk Re: Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobus IP: 77.253.234.* 25.02.11, 11:07 A ja nic nie zauważyłem. Standardowo Obozowa-Oleandy: 25 min. Hmm, może to dlatego, że jeżdżę rowerem... Odpowiedz Link Zgłoś
bewulf Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobusów 26.02.11, 15:02 no to się zaczęło.... dziś sobota a Kobierzyńska ok 13.00 stała korkiem w obie strony ... teraz cały ruch pcha się na Kobierzyńską, po zamknięciu Grota-Roweckiego, przejazdu przez Lipińskiego. Na tygodniu w godzinach szczytu będą mega, giga korki ... trzeba poszukać innej trasy wyjazdu z domu i do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nutkaB Re: Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobus IP: *.ghnet.pl 26.02.11, 21:26 a ja jestem straszliwie zła, że zrbiono Pychowicka jako jednokierunkowa. Do tej pory jezdziły samochody w dwóch kierunkach i nie było problemu. Teraz zeby wyjechać z domu muszę wpychac się w trzy lewoskrety - w Norymberską, Grota a potem Kobierzyńską... Gdybym mogla jezdzic autobusem czy tramwajem to robiłabym to, ale przedszkole w innej części Krakowa, a praca w jeszcze innej... Juz widzę jak dotarcie tylko do Kapelanki zabierze mi teraz z lekka godzinę, podczas gdy normalnie było to 5-6 minut... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobus IP: *.nsystem.pl 27.02.11, 09:29 a nie lepiej Ci teraz jechać przez Norymberską i dalej Tyniecką ? Na pewno zaoszczędzisz z pół godziny stania ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nutkaB Re: Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobus IP: *.ghnet.pl 28.02.11, 18:24 No wlasnie, że nie lepiej, Tyniecka standardowo stoi ok. 20 minut do świateł. Czy ktoś wogóle z odpowiedzialnych dziś patrzył jak wygląda sytuacja? Chyba nie. Tworzy się zator, bo ten kto chce uciec w Tyniecką z Norymberskiej musi ustapić pierwszeństwa (tak było przed 7:00 rano). Pychowicka teraz o 18:00 przy powrotach jest całkowicie pusta (więc zamiast spełniać swoje funkcje i chociaz wypuścic ludzi z Ruczaju stoi nieużywana). Wszyscy jadą w Kobierzyńską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detnkb Re: Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobus IP: *.multi-play.net.pl 27.02.11, 10:42 Zostawiaj auto na parkingu pod Tesco, i spacerkiem 10 minut do domu. Nawet dziecko taki dystans przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruczaj Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobusów IP: *.multi-play.net.pl 27.02.11, 19:36 Pragnę zwrócić uwagę na zmianę organizacji pod Kauflandem. Prawy jest teraz tylo do skrętu w prawo w Grota Roweckiego a środkowy do jazdy na wprost i skrętu w lewo. Dobry pomysł, ale oznakowanie niedostateczne. Jeden znak pionowy i TYLKO słabo skreślone linie poziome. 90 % ludzi jedzie po staremu. Jadą cy po nowemu naraża się na obtrąbienie i stłuczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobus IP: *.nsystem.pl 27.02.11, 21:03 super, że chociaż pod kauflandem zmienili, ludzie od miesięcy postulowali taką zmianę - co do nauczenia się nowej organizacji to spoko, dajmy ludziom czas, tydzień, dwa i każdy nauczy się jeździć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobus IP: 77.236.26.* 28.02.11, 09:50 Boję się tylko, że w przyszłości wrócą do wspaniałego rozwiązania wymyślonego przez ZIKiT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RCJ Re: Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobus IP: *.ghnet.pl 28.02.11, 08:35 A powiedzcie mi jak wygląda kwestia jazdy na wprost od Kobierzyńskiej (stacja Orlen) w stronę Pychowickiej? Dziś droga w tamtym kierunku była zastawiona i można było skręcić w prawo w Grota albo w lewo na Skawinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r1 Re: Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobus IP: *.nsystem.pl 28.02.11, 08:53 chodzi Ci o przejazd ul. Rostworowskiego na wprost w Norymberską ? Jeśli tak to jak najbardziej można Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RCJ Re: Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobus IP: *.ghnet.pl 28.02.11, 13:19 Tak, o ten przejazd mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bewulf Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobusów 08.03.11, 08:41 Poprawcie sobie mapkę, teraz Pychowicka jest ulicą dwukierunkową, ale nie ma przejazdu w ul. Kobierzyńską jadąc od strony Norymberskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wychujani z XIII Ruczaj: zmiana na drogach, inne trasy autobusów IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 18:20 hehe tramwaj wam robia:D to możecie sie pożeganać z autobusami. Będziecie mieli sytacuje podobną jak my na płaszowie. Odetną was od większości lini autobusowych, poskracają trasy a jak tylko bedziecie mieć pretensje to powiedzą że przecież macie funkiel nówka trase tramwajową i według jakiegoś magicznego algorytmu przepustowość jest aż nadto wam potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś