rewer.s 02.03.11, 22:45 No to ja już znam swoje miejsce. Liczy się tylko zarząd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xezaq Re: Po zebraniu Ateny - wrażenia 03.03.11, 07:23 Odniosłem wrażenie, że wspólnota Ateny to prywatny folwark (własność) pani Renaty a my tu tylko jesteśmy najemcami - więc płacić, skoro "przecież myśmy (czyt. p.Renata i p.Piotr) tak ustalili!". A jak się coś nie podoba, to p.Renata nie będzie płacić faktur i nam odetną prąd. Wczorajszy występ p.Renaty poniżej jakiegokolwiek poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
atenyy Re: Po zebraniu Ateny - wrażenia 03.03.11, 20:27 Jeszcze jedno moje pytanie a co z pozostałymi członkami zarządu, było ich troche więcej a teraz są tylko "wszechwiedząca" Pani Renata i równie "wiele" wiedzący Pan Piotr. Czyżby nie mogli się przebić przez ciągle mającą coś (z naciskiem na coś!) do powiedzenia Panią Renate czy tez nie mogli patrzeć jak .............................. Każdy sobie dopowie Odpowiedz Link Zgłoś
xezaq Re: Po zebraniu Ateny - wrażenia 04.03.11, 13:48 Za p. Piotrem -" nie udzielali się i ustąpili, żeby nie blokować pracy" - bo niby nie przychodzili na zebrania zarządu a do podejmowania decyzji potrzebowali większości. Odpowiedz Link Zgłoś
xezaq Re: Po zebraniu Ateny - wrażenia 03.03.11, 07:24 Odniosłem wrażenie, że wspólnota Ateny to prywatny folwark (własność) pani Renaty a my tu tylko jesteśmy najemcami - więc płacić, skoro "przecież myśmy (czyt. p.Renata i p.Piotr) tak ustalili!". A jak się coś nie podoba, to p.Renata "nie będzie płacić faktur i nam odetną prąd" [w garażach]. Wczorajszy występ p.Renaty poniżej jakiegokolwiek poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
bdmax Re: Po zebraniu Ateny - wrażenia 04.03.11, 12:19 xezaq napisała: > Odniosłem wrażenie, że wspólnota Ateny to prywatny folwark (własność) pani Rena > ty a my tu tylko jesteśmy najemcami - więc płacić, skoro "przecież myśmy (czyt. > p.Renata i p.Piotr) tak ustalili!". A jak się coś nie podoba, to p.Renata "nie > będzie płacić faktur i nam odetną prąd" [w garażach]. > Wczorajszy występ p.Renaty poniżej jakiegokolwiek poziomu. Na początek wyłączy nam ogrzewanie, tak jak w jesieni. Odpowiedz Link Zgłoś
rochlik Re: Po zebraniu Ateny 03.03.11, 07:33 Witam, Czy moglibyście opisać co się działo wczoraj na zebraniu Aten?Co w sprawie tak dużych zaległości w wpłatach i ruszaniu kasy z funduszy remontowego? Widzę że p. Renatka jakiś występ miała wczoraj:)Ech szkoda że w pracy musiałem siedzieć bo z chęcią bym zobaczył osobiście> Dzięki z góry za informacje, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bdmax Re: Po zebraniu Ateny 03.03.11, 10:53 Jeśli na zebranie przychodzi dwadzieścia osób (koalicja) o czym dobrze wie "zarząd", który rezerwuje odpowiednią "salkę", to naprawdę szkoda czasu. Jak nie może się wziąć udziału w zebraniu to udziela się pełnomocnictwa odpowiedniej osobie. I jeszcze jedno: Czy tak wygląda zebranie? Gdzie jest porządek obrad? Gdzie omówienie każdego punktu, uchwały, sprawozdania finansowego, planu gospodarczego? Jak można dać sobie narzucić cokolwiek, co jest związane z naszymi ciężko zarobionymi pieniędzmi? Czy tak mają zapadać decyzje - uchwały, że podczas popisywania się zarządu na tematy wpływu "deszczu na krok marszowy" uchwały krążą po salce i wszyscy składają podpisy jak "pokorne owieczki". W ten sposób nadal będą uprawiać wolną amerykankę. A co z brakującą kasą 268 tys. - nadal będziemy kredytować niesolidnych - te roszczenia zaczynają być już nie do ściągnięcia i jeszcze się przedawnią. Odpowiedz Link Zgłoś
rewer.s Re: Po zebraniu Ateny 03.03.11, 11:03 Zarząd uważa, ze to świetnie, że są zaległości czynszowe, bo będą odsetki, które są dochodem dla wspólnoty. I dają więcej niż odsetki z lokaty. Ale chyba jest różnica między posiadaniem gotówki na lokacie, która jest. A nie posiadaniem gotówki i wirtualnymi odsetkami. Zarząd uważa, że ze ściągnięciem zaległości nie będzie problemu. Sąd to załatwia raz dwa. Więc dlaczego one są, jeśli to żadem problem? Generalnie na żadne moje pytanie nie było odpowiedzi i wiem tyle, ile przed spotkaniem. Przepraszam, wiem, że będzie tak jak chce zarząd. Odpowiedz Link Zgłoś
rewer.s O awanturze o dane osobowe a zaległości 03.03.11, 11:22 Artykuł z Rzeczpospolitej: Ochrona danych we wspólnocie GB 23-02-2009, ostatnia aktualizacja 23-02-2009 00:43 Czy firma mająca ze wspólnotą mieszkaniową umowę o zarządzanie może udostępnić członkom wspólnoty mieszkaniowej nawzajem i zarządowi wspólnoty mieszkaniowej takie dane, jak liczba osób zamieszkujących w lokalu, numer telefonu, salda zaległości, a także ujawnić treść korespondencji między właścicielami a firmą? Żaden z członków wspólnoty nie złożył pisemnego oświadczenia wyrażającego zgodę na przetwarzanie danych osobowych. Czy znajdujący się w umowie o powierzenie zarządzania nieruchomością wspólną zapis dotyczący obowiązków zarządzającego (czyli mojej firmy) o treści: „zapewnienie właścicielom dostępu do dokumentów wspólnoty mieszkaniowej...”, upoważnia mnie do przekazywania takich danych? Czy jako firma administrująca danymi osobowymi wspólnoty mieszkaniowej nie powinniśmy w pierwszej kolejności uzyskać oświadczenia każdego ze współwłaścicieli o zgodzie na przetwarzanie ich danych? (nazwisko do wiadomości redakcji) Michał Serzycki - generalny inspektor ochrony danych osobowych: – Firma, która zawarła umowę na zarządzanie nieruchomością wspólną, ma pełne prawo przekazywać członkom oraz zarządowi wspólnoty mieszkaniowej informacje dotyczące m.in. danych właścicieli lokali czy stanu ich zadłużenia. Zgoda współwłaścicieli nie jest w tym przypadku wymagana, ponieważ przetwarzanie ich danych osobowych odbywa się na podstawie szczególnych przepisów prawa i jest konieczne do sprawnego zarządzania nieruchomością wspólną. Generalnie całą sprawę należy rozpatrywać na podstawie przepisów ustawy z 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (DzU z 2000 r. nr 80, poz. 903 z późn. zm.), które regulują m.in. prawa i obowiązki członków wspólnoty mieszkaniowej. Jak stanowi art. 27 tej ustawy, każdy właściciel lokalu ma prawo i obowiązek współdziałania w zarządzie nieruchomością wspólną. Natomiast zgodnie z jej art. 13 ust. 1 do obowiązków właściciela lokalu należy m.in. ponoszenie wydatków związanych z utrzymaniem jego lokalu oraz uczestniczenie w kosztach zarządu związanych z utrzymaniem nieruchomości wspólnej. Jeśli zaś chodzi o kwestie udostępniania danych, to podkreślić należy, że administratorem danych członków wspólnoty mieszkaniowej jest ta wspólnota, gdyż – jak wynika z art. 6 ustawy o własności lokali – jest ona podmiotem wszystkich praw i obowiązków. Uzasadnione jest zatem, aby członek wspólnoty mieszkaniowej znał pozostałych jej członków. Uzyskanie takich informacji, czyli nazwisk osób, które kupiły mieszkania i są ich właścicielami – członkami wspólnoty mieszkaniowej, tłumaczyć można m.in. koniecznością zapewnienia prawidłowego zarządu nieruchomością wspólną. Na przekazywanie takich informacji przez zarząd wspólnoty zezwalają bowiem przepisy ustawy o własności lokali. Tym samym wypełniona zostaje przesłanka z art. 23 ust. 1 pkt 2 ustawy o ochronie danych osobowych, czyli istnienie szczególnego przepisu prawa, na podstawie którego odbywa się przetwarzanie ww. danych osobowych. W tej sytuacji zarząd wspólnoty nie musi się też legitymować zgodą osób, których dane dotyczą. Natomiast gdy administrator danych – a więc w tym przypadku wspólnota mieszkaniowa – powierza przetwarzanie danych osobowych innemu podmiotowi (czyli firmie, o której pisze czytelniczka), zastosowanie mają przepisy art. 31 ustawy o ochronie danych osobowych. Zgodnie z nimi podmiot, któremu dane zostały powierzone, może przetwarzać dane wyłącznie w zakresie i celu przewidzianym w zawartej w związku z tym umowie. Przy tym należy zauważyć, że wspólnota mieszkaniowa nie może na taką firmę przenieść większych uprawnień, niż sama posiada, czyli wynikających z przepisów prawa. Nie może zatem wymagać, aby firma, która na podstawie umowy powierzenia zajmuje się zarządzaniem nieruchomością wspólną, zapewniała szerszy dostęp właścicieli do dokumentów wspólnoty mieszkaniowej niż ten, który wynika z przepisów prawa o własności lokali. Rzeczpospolita Odpowiedz Link Zgłoś
nocny_marek78 Re: Po zebraniu Ateny 03.03.11, 13:53 a ja zadam takie pytanie? co zarzad z tego ma? bo cos miec musi, nie zakladam ze ta pani r. i pan p. to tacy pasjonaci osiedla ze za darmo opowiadaja bzdury wyssane z palca i wciskaja ludziom glupote, ludzie nie kompromitujcie sie... a swoja droga zainteresuje kilka instytucji ta sytuacja moze uda sie doprowadzic do jakiegos przeswietlenia i zarzadzy i pseudo-zarzadu Odpowiedz Link Zgłoś
atenyy Re: Po zebraniu Ateny 03.03.11, 17:30 Zebranie, sposób prowadzenia - ogólne zamieszanie, haos, brak jakich kolwiek informacji od zarzadu i prodomo, brak odpowiedzi na zadawane pytania to tak w skrócie to co sie działo wczoraj z mojej perspektywy. Pani Liszka z Prodomo wraz z Panią Renata z zarządu traktują wspólnote jak swoja własność a ludzi którzy w niej mieszkają jak zepsute powietrze. Nic sobie nie robia z gigantycznych braków finansowych! Raczka rączke myje, coraz głosniej sie mówi w Atenach że jedne z najwiekszych zaległosci wobec wspólnoty ma Pani Renata z zarzadu. Ciekawe czy to prawda, ale jak mozna zweryfikowac skoro Pani z Prodomo wyrywa nam z rak listy z tymi danym! ps. Po zebraniu troszke rozmawialismy i podobno ktos złozył do zarzadu w wymaganym terminie uchwałe o odwołanie zarzadu? Jezeli to prawda i osoba ta czyta to forum a ma potwierdzenie złozenia to niech sie odezwie, gdyż ani zarząd ani Prodomo nic na zebraniu o wpłynięciu takiej propozycji uchwały nie powiedział. Nie poddali jej pod głosowanie a to juz jesli to prawda pod SĄD się nadaje! Odpowiedz Link Zgłoś
adammalysz_2010 Re: Po zebraniu Ateny 03.03.11, 18:26 1)Uchwały za rok 2009 nie przegłosowane - pytam jak działa i na jakiej podstawie wspólnota, jak jest wszystko finansowane na podstawie czego??????? Czy tak trudno zebrac wymagana liczbe podpisów pod uchwałami? Odpowiem nie ale trzeba chciec, a zarówno zarzadowi jak i administracji sie nie chce!!!!!!!!!!! 2) Końcowych sald dla poszczególnych włascicieli na koniec 2010 roku NIE MA!!!! Nikt z nas nie wie ile ma na swoim koncie - przypominam jest marzec 2011 roku a Prodomo nie jest wstanie podac naszych sald jakie mielismy na koniec 2010roku!!!!! balagan finansowy że hej, nikt nie panuje nad finansami wspólnoty Ateny. 3) Wydawane sa pieniadze z funduszu remontowego bez zgody a nawet poinformowania członków wspólnoty!!!! 4) Nic przez conajmniej rok zarówno PRODOMO jak i ZARZĄD nie zrobili w temacie ściagniecia zaległosci finansowych od członków wspólnoty. Pytam dlaczego - czyżby ktos miał w tym jakis interes (dlaczego nie pokazano nam wykazu osób zalegajacych i na jakie kwoty?) 5) Jezeli to prawda z ta uchwała o odwołanie zarzadu tzn. ze była złozona a na zebraniu nie poddano ja pod głosowanie - to sprawa musi byc wyjaśniona. Jeżeli takowa wpłyneła to musi byc rozesłana do członków wspólnoty aby mogli zagłosować. 6) Po zebraniu, sposobu przeprowadzenia go, przygotowania administracji i zachowaniu sie na nim Pani Renaty jestem za odwołaniem zarzadu!!!! 7) Trzeba przypilnowac aby uchwały były przesłane do ludzi, i abysmy dostali salda na koniec 2010 roku! Odpowiedz Link Zgłoś
tomekk1960 Re: Po zebraniu Ateny 03.03.11, 19:13 Zgadzam się i popieram powyższe wypowiedzi w 100% ps. Zachowanie Zarządu i Prodomo jest poniżej wszystkich dopuszczalnych norm! Odpowiedz Link Zgłoś
rrasmus Re: Po zebraniu Ateny 07.03.11, 10:53 A ja bym dodał ze zachowanie niektórych mieszkanców Aten na zebraniu tez niczego sobie.... Widocznie niektórzy jak sie znajduja w szkole to musza zachowywac sie jak dzieci! Byle tylko przekrzyczec innych i nie pozwolic dokonczyc zdania. O konstruktywnej dyskusji to zdecydowanie nie ma mowy. Nie ma co załowac ze wiecej osob nie chodzi na te spotkania bo wtedy by sie dopiero dzialo. Inna sprawa ze prowadzacy spotkanie powinni go tak zaplanowac zeby to mialo rece i nogi. A p. Renata jak juz sie odezwie to poziom haosu wzrasta drastycznie.... Zaufanie mieszkanców juz na pewno stracila i chyba powinna sie juz sama zorientowac ze nie nadaje sie do pelnienia funkcji do ktorej ja sami wybralismy. Jesli sie nie zorientowala to trzeba w tym pomóc. Pytanie jak.... Jednym slowem nie ma co sie łudzić ze po corocznym spotkaniu cos sie zmieni na lepsze... Odpowiedz Link Zgłoś
tom.son Re: Po zebraniu Ateny 03.03.11, 20:28 witam wszystkich Jako że mąż wylosował możliwość uczestnictwa w zebraniu a mi przypadło zaszczytne zadanie jakim jest zmienianie pampersów małemu ssakowi, po wysłuchaniu jego relacji chciałam napisać kilka słów. kiedy go wybieraliśmy grono osób zgodziło sie (bodajże 5 osób było wtedy w zarządzie) na ochotnika to sprawowania tego stanowiska. Została chyba tylko Renata i Piotr. Nie maja z tego tytułu żadnych profitów. Poświęcają swój prywatny czas na sprawy naszej wspólnoty. Nie mam zamiaru tu nikogo bronić, ale wczorajsze zebranie było po prostu śmieszne. Rozumiem że od Zarządcy nalezy egzekwować swoje prawa i stawiać pytania, ale Taka nagonka na Renate i Piotra? Przecież oni są mieszkańcami naszego osiedla, starają się jak mogą. Gdyby nie oni, zarządca na pewno nie fatygowałby się na nasze osiedle po każdym koszeniu trawy przez zwolnioną firmę i nie sprawdzałby czy wywiązali się z obowiązków. Za to Zarządowi chciało się. Bo to także ich osiedle i ich miejsce mieszkania. To tylko jeden z przykładów, których jest naprawdę dużo dużo więcej. Oczywiście są inne przykłady i można by się tu rozwodzić na ten temat, jednak pewna jestem że nie działają oni celowo na szkodę naszego osiedla. Czemu przez cały rok nie przyszliście na dyżury zarządu i nie rozmawialiście z nimi w cztery oczy o męczących was problemach. Łatwiej jest przyjść na zebranie i w grupie kilku osób wykrzyczeć oszczerstwa na nich. Ciekawe czy wam by się chciało bawić w to całkiem bezinteresownie tak jak im się chce. Mam nadzieje że po tym wczorajszym spotkaniu nie postanowią odejść z Zarządu. bo najgorsze co może być to Zarząd i Zarządca w jednej osobie. Wystarczy popytać sąsiadów z kwartałów niżej gdzie władzę ma Pani Szczurek.. Ci to dopiero mają wysokie czynsze i opłaty... eh, jest mi po prostu strasznie smutno. bo niby tylu ludziom zależy na spokojnym osiedlu a na zebranie przyszło 20 osób. Wystarczy spokojnie przyjść i ze spokojem porozmawiać. Nie trzeba krzyczeć i mieć pretensji tylko dlatego bo w Polsce utarło się że na zarządce trzeba krzyczeć i go gnębić. pozdrawiam A zona tom.son Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1977 Re: Po zebraniu Ateny 03.03.11, 21:23 No i odezwał się ktoś z zarządu, no wkońcu długo się wachaliście. Pani Renato lub Panie Piotrze jeżeli uważa Pani/Pan że wczorajsze zebranie było śmieszne to zgadzam się w 100% takiego chwalenia siebie i tego co sie dokonało to już dawno nie słyszałem, tupet na maksa zwazywszy nasytuacje finansowa naszej wspólnoty. Dlaczego nie chciano nam pokazać listy z osobami które zalegaja z płatnościami w stosunku do wspólnoty? No zarządowi sie chciało wymienic numerki na drzwiach oj bardzo mu sie chciało wydac na to kilka tysiecy złotych! Byłem na spotkaniu z Pania Renata i powiem że z nia nie da sie rozmawiać, gdyz to jest monolog jednej strony wychwalajacy swoje "zasługi" A zadłużenie wspólnoty, pobieranie kasy z funduszu remontowego bez zgody członków wspólnoty, nie ściąganie zaległości od mieszkańców nie płacących itp itd - to też uważasz za sukcjes i działanie Zarządu na korzyśc wspólnoty. W tej Pani/Pana wypowiedzi jedno zdanie przeczy drugiemu gdzieś to już chyba słyszałem czyżby wczoraj na zebraniu wspólnoty mieszkaniowej Ateny? Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1977 Re: Po zebraniu Ateny 03.03.11, 21:32 Ps. A ostrzegałem w poprzednim wątku że ktoś z zarządu sie odezwie. Miałem nosa oj miałem. Teraz pojawi sie pare wpisów chwalących jak to u nas jest dobrze a w innych wspólnotach źle, jaki to my mamy raj na ziemi itp itd. Jak to inni maja źle, jacy to inni sa nieszczęśliwi że nie maja tak jak w Atenach (ponad 280 tysięcy w plecy, na co składają sie między innymi zobowiązania właścicieli, jak to ktos policzył wychodzi ze każde mieszkanie jest zadłużone na około 900 zł - brawo!) . Kochani członkowie ZARZĄDU ATEN my to juz wszystko słyszeliśmy w waszych wpisach na forum w ostatnich miesiącach. Dlatego prosze darujcie sobie kolejne wątpi i wpisu wychwalające działania w Atenach a krytukujace innych. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.son Re: Po zebraniu Ateny 03.03.11, 22:47 tu już ja we własnej osobie nie jestem w zarządzie, ani moja żona, nie sympatyzuję i nie będę się powtarzać.. Żadnego wychwalania nie ma: tak tak to ja wstałem i powiedziałem Pani Liszce żeby wywiesiła listę zadłużonych lokali na każdej klatce (bez nazwisk) - także możesz dalej mnie podejrzewać o trzymanie strony Zarządu/Prodomo.. :) bueh, powodzenia No idealnie nie jest, fakt. Po pierwsze trzeba z tymi zadłużeniami szybko iść do sądu aby te pieniądze wyegzekwować. (Jeśli członek Zarządu ma zaległości to powstaje konflikt interesu, kto sam na siebie złoży doniesienie.. ale taka informacja jest na razie plotką. Jak kogoś interesuje ktoś konkretny to niech rusza po informacje do PRODOMO :) - patrz niżej dlaczego może to zrobić). A jeśli w jakiejkolwiek prywatnej firmie ktoś podniósł by tezę że lepiej jest przeciągać wierzytelność w czasie bo " z tego są dobre odsetki" to wiecie co by się stało.. Panie Piotrze "... nie idzmy tą drogą.." Po drugie uciąć ręce w łokciach za ruszanie funduszu remontowego. Zdenerwował mnie numerek, usłyszałem przepraszam, przeżyję to 5,60 zł. Garażowcy swoich kosztów niekoniecznie (swoją drogą różnica 74 zł między kosztem najmu a kosztem miesięcznego utrzymania miejsca garażowego jest wymowana) Jeśli ich tak kochasz to wstąp w ich szeregi, wykaż się, wynegocjuj stawkę u dostawcy usług, za darmochę - społecznie. Publiczne oświadczenie o darmowym pełnieniu takiej funkcji uznaje za prawdziwę, chyba nawet taka wzmianka była w pierwszej korespondencji po zawiazaniu zarzadu. Bo jeśli masz w domowym zaciszu marudzić pod nikiem to poza biciem piany nie widze tu wartości dodanej. zaproszenie dalej aktualne pozdrawiam _________________________ Czy poszczególni członkowie wspólnoty mieszkaniowej uprawnieni są do uzyskania informacji o zaległościach we wnoszeniu opłat eksploatacyjnych innych członków tej wspólnoty? Drukuj Wyślij znajomemu Odpowiedź: Do wspólnot mieszkaniowych tworzonych na podstawie ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (t. j. Dz. U. z 2000 r. Nr 80, poz. 903 z późn. zm.) stosuje się - w zakresie w niej nieuregulowanym - przepisy ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93 z późn. zm.). Z przepisów Księgi Drugiej Tytułu I Działu IV kodeksu wynika, że współwłaściciele dla prawidłowego zarządzania współwłasnością muszą znać dane osobowe pozostałych współwłaścicieli. Zgodnie bowiem z jego art. 200, „każdy ze współwłaścicieli jest obowiązany do współdziałania w zarządzie rzeczą wspólną". Podobnie wskazana wyżej ustawa o własności lokali w art. 29 ust. 3 stanowi, że prawo kontroli działalności zarządu służy każdemu właścicielowi lokalu. Z powołanych przepisów wynika zatem uprawnienie każdego współwłaściciela dostępu do dokumentacji związanej z zarządzaniem nieruchomością. Wskazać w tym miejscu należy, iż zakres danych i informacji udostępnianych współwłaścicielom powinien być adekwatny do ich potrzeb związanych ze zgodnym z prawem celem udostępnienia. Przepis art. 26 ust. 1 pkt 3 ustawy o ochronie danych osobowych stanowi, iż „administrator danych (...) powinien dołożyć szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w szczególności jest obowiązany zapewnić, aby dane były merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane". Nie jest więc dopuszczalne udostępnienie współwłaścicielom określonej nieruchomości danych, których przetwarzanie nie jest niezbędne do współdziałania w zarządzie nieruchomości ą wspólną oraz do sprawowania kontroli działalności jej zarządcy. Stosownie do art. 16 ust. 1 ustawy o własności lokali, jeżeli właściciel lokalu zalega długotrwale z zapłatą należnych od niego opłat lub wykracza w sposób rażący lub uporczywy przeciwko obowiązującemu porządkowi domowemu albo przez swoje niewłaściwe zachowanie czyni korzystanie z innych lokali lub nieruchomości wspólnej uciążliwym, wspólnota mieszkaniowa może w trybie procesu żądać sprzedaży lokalu w drodze licytacji na podstawie przepisów Kodeksu postępowania cywilnego o egzekucji z nieruchomości. Aby wspólnota mogła skorzystać z tego uprawnienia, jej członkowie powinni znać dane osobowe właściciela i wysokość jego zadłużenia wobec wspólnoty. Wobec powyższego należy stwierdzić, że dopuszczalność udostępnienia członkom wspólnoty mieszkaniowej danych dotyczących zaległości we wnoszeniu opłat przez innych jej członków wynika z przepisów prawa, a tym samym znajduje oparcie w przesłance określonej w art. 23 ust. 1 pkt 2 ustawy o ochronie danych osobowych. Źródło: www.giodo.gov.pl www.poradaprawna.pl/porady/czy-poszczegolni-czlonkowie-wspolnoty-mieszkaniowej-uprawnieni-sa-do-uzyskania-informacji-o-zaleglosciach-we-wnoszeniu-oplat,133933.html Odpowiedz Link Zgłoś
tom.son Re: Po zebraniu Ateny 03.03.11, 21:48 tak to już jest, że jak ktoś ma trochę odmienne zdanie to musi być tym złym. Proszę pana, do Zarządu mi daleko. Świadomie nie zgłosiłam się na jego członka bo wiedziałam co się z tym wiąże. Zapraszam do mnie, nawet teraz blok nr 46 pan ochroniarz powie panu gdzie dokładnie mieszkam. Potem byłoby miło gdyby pan przeprosił na forum za te niesłuszne oskarżenia. Tylko czy się pan na to odważy. Odpowiedz Link Zgłoś
bdmax Re: Po zebraniu Ateny 03.03.11, 22:13 Prawdę mówiąc, to ja także nie wiem: ile jest tych osób w Zarządzie? Na zebraniu było chyba dwoje, wydawało mi się, że głosowaliśmy na siedmioro. Co z resztą osób? Lepiej, abyśmy byli reprezentowani przez szersze grono - mielibyśmy większe zaufanie. Jeśli była uchwała przy wyborze, to nie powinna być zgoda nas na tak okrojony zarząd?! Dyżury administracji to czasem są, a kiedy dyżuruje Zarząd i gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1977 Re: Po zebraniu Ateny 04.03.11, 22:12 Jeżeli pisze Pan prawde i nie jest Pan członkiem zarządu to przepraszam zarówno Pana żonę jak i Pana za to że napisałem jakoby tom.son to ktoś z zarządu. Przepraszam za porównanie Odpowiedz Link Zgłoś
carex123 Re: Po zebraniu Ateny 03.03.11, 21:57 > hciało się. Bo to także ich osiedle i ich miejsce mieszkania. To tylko jeden z > przykładów, których jest naprawdę dużo dużo więcej. to ja poprosze o wiecej przykladow "dzialalnosci" zarzadu? a na miejscu tych zasluzonych czlonkow zarzadu to raczej w swietle dnia nie pokazawylabym sie na tym osiedlu, bynajmniej nie jest to grozba, ale prosba o odrobine wstydu i honoru Odpowiedz Link Zgłoś
carex123 Re: Po zebraniu Ateny 03.03.11, 21:51 niestety nie mialam mozliwosci przyjsc na zebranie, ale mam pytanie czy byla dyskusja o planie kosztow? chodzi mi glownie o nowe wydatki - umów na konserwacje - czego? hondy pana p. moze? czy moze pani r. cos ma konserwowac - konserwacja detektorw i modulow alarmowych - koszenie trawy - wzrost z 2308 do 12000 - wynagrodzenie administracji - 71840 do 89000 - tu juz bezczelnosc nierobow z prodomo, pojawia sie pytanie ile z tego wezmie zarzad ? - montaz slupkow - 4500 gdzie te slupki i w oparciu o czyje zyczenie/zgode - zakladanie i pielegnacja zieleni - z 1107 do UWAGA 34000 - jakies egzotyczne drzewa beda sadzic? jest wiecej takich kwiatkow wiec czytajcie dokladnie zainteresowalem caloksztaltem znajoma kancelarie prawna, zobaczymy co da sie zrobic w tej kwestii Odpowiedz Link Zgłoś
tomeek34 Jak to było na prawdę... 03.03.11, 22:13 Całą tą nagonkę na zarząd aten organizuje p. Szczurkowa. Od dawna używa wielu ników, często tworzonych dla jednego posta i dyskutuje sama ze sobą. Nie dziwię się, że to robi, bo właścicielski zarząd w atenach odsunął ją za poparciem mieszkańców od absolutnej władzy, którą wcześniej miała z nadania Novomaru. Dziwię się natomiast bardzo, że całkiem poważnie wyglądająca kobieta zachowuje się jak wariatka i stawia absurdalne zarzuty. Jej zachowanie na zebraniu, to zwykła żenada. To zwykła zawiść ale też pewnie strach przed odsunięciem od władzy w pozostałych kwartałach. Co do zebrania, to jeszcze zanim się dobrze zaczęło, Szczurkowa już wzywała do obalenia zarządu na zasadzie, po nas to choćby potop. Bo co to miało mieć na celu jeśli do pracy w zarządzie nie ma innych chętnych? Na zebranie przyszła jak zwykle mała grupa mieszkańców, może 30 osób. Zarząd odpowiedział na wszystkie pytania. Na te najbardziej kontrowersyjne tak może z 50 razy. Czy odpowiedzi wszystkich uszczęśliwiły, to już inna sprawa, ale na takie zebrania przychodzą głównie ci niezadowoleni, a tym razem był ku temu powód, bo zarząd rozliczył opłaty za garaże, które do tej pory pokrywali wszyscy (ta niesprawiedliwość pochodziła oczywiście jeszcze z czasów p. Szczurek). Na moje oko, to jednak pomimo różnych sporów większość nie była przeciwko zarządowi, a pomysły odwoływania zarządu to już tylko zgłaszała p. Szczurkowa i jakaś dziwna kobieta, która jakby ktoś spotkał na ulicy, to by przeszedł profilaktycznie na drugą stronę. No w sumie, to mi to momentami przypominało wdzieranie się Lepera na mównicę w sejmie. Największa awantura autorstwa tejże pani była o ujawnienie stanu dłużników, co miało na celu obnażenie faktu, że zarząd ma zaległości czynszowe. Lista z zaległościami powędrowała na chwilę do ludzi, ale p.Liszka stwierdziła, że nie można tych danych ujawniać z nazwiskami i pomimo, że zarząd był za ujawnieniem, ostatecznie lista została schowana. Udało się zweryfikować, że p.Piotr nie ma zadłużenia, a ewentualne zadłużenie p.Renaty pozostało tajemnicą. Pytanie tylko, czemu to właściwie miało służyć? Chętnych do pracy w zarządzie albo do jakiejś pomocy jak zwykle nie było, ale trudno się dziwić, bo komu chce się społecznie wysłuchiwać bezpodstawnych oskarżeń, słowo dziękuję dla zarządu również nie padło. p. Szczurkowa do społecznej pracy też się nie garnęła. Acha, no i jeszcze sprawa nieszczęsnych numerków, zarząd pewnie chciał dobrze, ale nie przewidział, że niezadowoleni znajdą się zawsze. Ostatecznie przeproszono nas za numerki, tylko że trochę komicznie to wyglądało jak ktoś wyciągał triumfalnie swój numerek jako dowód nieprawidłowości w zarządzaniu. Jakbym był na miejscu zarządu, to już na zebraniu wysupłałbym 2,80 PLN dla p.Szczurek tytułem rekompensaty za straty. Odpowiedz Link Zgłoś
atenyy Re: Jak to było na prawdę... 04.03.11, 21:49 tomeek34 napisał: "... Zarząd od powiedział na wszystkie pytania. Na te najbardziej kontrowersyjne tak może z 50 razy..." No prosze Cię nie dobijaj leżącego. Odrazu widać po której stronie stołu siedziałeś na zebraniu skoro masz takie odczucie. Na zebraniu ta cześć po drugiej stronie stołu była z siebie dumna i widze że na forum dalej posatanowiła udawać że wszystko jest w porządku. Niezłe poczucie humoru, tylko w sytuacji wspólnoty Ateny chyba nie czas na żarty. Ps. Z tego co Pamiętam to Pani Szczurek nie została odwołana przez zarząd właścicielski, ale to tak na marginesie bo Ty i tak swoje napiszesz przeciesz klapki na oczach jeżeli chodzi o tą Panią. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeek34 Gratuluję założenia nowego konta: carex123 03.03.11, 22:26 Jakimś dziwnym trafem jedyne wpisy z tego konta są w tym wątku. Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
carex123 Re: Gratuluję założenia nowego konta: carex123 03.03.11, 23:16 sluchaj przekaz rezultaty swojego sledztwa do zarzadu, za taka postawe obywatelska moze cos ci odpala albo jeszcze lepiej przyjma cie do swojej paki, interview przejdziesz bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
tomeek34 Re: Gratuluję założenia nowego konta: carex123 03.03.11, 23:34 Zanim coś jeszcze napiszesz popytaj się lepiej o czynsze w innych kwartałach, czy mają tam stawkę 1,9 PLN na części wspólne, ile płacą zarządcy i czy ich wspólnota ma w stosunku do planu oszczędności w kwocie 189 tyś zł. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1977 Re: Gratuluję założenia nowego konta: carex123 04.03.11, 21:38 No nappewno mają zaległości w kwocie około 300 tysiecy złotych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! No ciekawe co będzie jak zabraknie kasy na funduszu remontowym i nie będzie z czego wziąść! Ale tomeek34 napewno wtedy obarzczy za wszystko pewna osobe która stara się wpisywac we wszystkich swoich wątkach, czy jest taka potrzeba czy jej nie ma. Gdybyśmy pisali o Salonie w Genewie to napewno też zwalił by wszystkie niedociągnięcia organizatorów na tą Panią Odpowiedz Link Zgłoś
tomeek34 Re: Gratuluję założenia nowego konta: carex123 04.03.11, 22:32 Coż za troska. Martw się swoimi wspólnotami i przygotuj dobrze do zebrań. Siedzenie na forum nic nie da. Myślisz, że na OE mieszkają sami idioci? Jak będziesz tak dalej jątrzyć, to w końcu ludzie się wezmą w garść i też wybiorą własne zarządy tak jak w Atenach. Zamiast pisać pełne jadu posty o Atenach zastanów się jak zejść z marży i obniżyć czynsz, bo co rusz słyszę, że w innych kwartałach płacą znacznie więcej niż w Atenach. Zawiścią i kłamstwem daleko się nie zajedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rewer.s Re: Gratuluję założenia nowego konta: carex123 05.03.11, 10:00 Widzę, że wróciliśmy do standardów tego forum. Bluzganie i wożenie się po osobach, które znamy z nazwiska, a wożacymi się są oczywiśie osoby schowane za loginem. I tak można bez końca i na kazdy temat. Zapominamy o czym rozmawiamy. A rozmawiamy o kolosalnym zadłużeniu, które jak rozumiem zniknie w ciągu najbliższych 6 miesięcy jak zapewniał zarząd, bo ściągnięcie należności to pikuś. Powodzenia. I o bałaganie w całym tym interesie. Nie zostało jasno ustalone co jest częścią wspólną a co nie. Zarząd zadecydował, że garaże będą rozliczane jak osobne lokale użytkowe, ale komórki lok. w budynku 50 też są lokalem użytkowym. Generują mniejsze koszty oczywiście, ale jak wszystko rozliczamy w ten sposób to wszystko. Brama wjazdowa, moim zdaniem jest częścią wspólną, bo należy do ogrodzenia. Ogrodzenie jest, bo mieszkamy na strzeżonym osiedlu, bo tak chcieliśmy i musi być brama wjazdowa i korzystamy z niej wszyscy bez ograniczeń. Tak jak wszyscy korzystamy z windy. Pachołki, część kosztów zapłaciliśmy wszyscy, potem dodatkowo część osoby z miejsc zewnętrzych a garaże już nie płaciły, dlaczego? I po co nam nowe pachołki? To się kupy nie trzyma. Aby być w zarządzie trzeba mieć wiedzę i jakieś doświadczenie. Ja go nie mam, to się nie pcham. Jak w Atenach nie ma odpowiednich osób w gronie mieszkańców, to się bierze zarządcę, za luksus trzeba płacić... Natomiast jeśli ktoś ma większe doświadczenie ode mnie to słucham i jeśli ktoś z właścicieli zwraca nam na coś uwagę, to posłuchajmy. I jeśli raz nie ustali się jak koszty rozliczamy, to zawsze będą afery. A jeśli chodzi o czynsze, to jest taka wspólnota na OE, która płaci mniej niż wszyscy, to Lizbona. Zapytajcie sąsiadów, bo niektórzy się tam przeprowadzli i to z własnej WOLI!!! I jakoś nie wylewają żali na forum. Czyli coś jednak u nas w Atenach nie gra... Myślę, że gdyby zasady były jasne nie byłoby tej całej afery. Jenak takiego stanu rzeczy zostawić nie można, ale zarząd i administracja musi z nami rozmawiać i słuchać. I jeszcze ostatnia uwaga. Zarząd odpowiadał na pytania, ale na te co chciał, bo ignorował te które mu nie pasowały. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1977 Re: Gratuluję założenia nowego konta: carex123 05.03.11, 15:07 ALE W SENSIE ŻE CO? PS. Nerwy - może meliske sobie wypij na uspokojenie Trolu Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1977 Re: Gratuluję założenia nowego konta: carex123 06.03.11, 12:36 tomeek34 - jak czytam twoje wpisy na forum to jakbym słyszał wystąpienia Pani Renaty na zebraniu Aten, zbieg okoliczności? Tam słowo mówione tutaj pisane ale w takim samym tonie i tak samo "na temat". Ps. Sprawdzałem i ma między nogami na stałe coś co maja tylko faceci,, więc muszę Cię zasmucić nie jestem kobietą. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.son Biała Toyota 05.03.11, 00:01 Omawiany był też case Pana jeżdżącego białą Toyota na "rzeszowskich rejestracjach" - ponoć zachomikował pilota i testuje różne miejsca w garażu wkurzając właścicieli. Rejestracja RBR oznacza powiat brzozowski(ziemski) nie rzeszowską rejestrację.. Rzeszów ma RZ (rzeszowski powiat grodzki) lub RZE (rzeszowski powiat ziemski) btw: dziś zaparkował naprzeciw placu zabaw - czyżby był na zebraniu ? :) Odpowiedz Link Zgłoś