jean.jacques W sklepie za 200 zł kupujesz 18 godzin życia 12.03.11, 18:37 Proszę sobie to obejrzeć (nie Radiohead ani filmik z jakiegoś śmiesznego konkursu) a propos współczesnego świata: www.youtube.com/watch?v=lDiIxPO_r6M&feature=channel_video_title www.youtube.com/user/MrMondialisation#p/u/2/e6NbIiRlTN8 w tym drugim, aby ustawić napisy w j. polski, należy kliknąć ikonkę CC na dole ekranu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzzyczny W sklepie za 200 zł kupujesz 18 godzin życia IP: *.ip.telfort.nl 12.03.11, 19:13 "Michał Wilczek z Krakowa, zwycięzca międzynarodowego konkursu filmowego Sukuma Millenium Award, wspierającego działania ONZ. " Absolwent WSB-NLU www.sadeczanin.info/aktualnosci-kultura-17/art/12867 Synek zamoznych rodziców odkrywa to co wielu wie od dawna i zbiera za to nagrody przyczyniając sie do wspierania celów ONZ Milenijne cele rozwoju ONZ i źródło jego finansowania "Podatek światowy Pomysł podatku światowego nie jest nowy. W ONZ pojawił się znowu z okazji tzw. Milenijnych Celów Rozwoju (Millenium Development Goals – MDGs), jako propozycja źródła finansowania tego programu. Grupa 60 państw członków ONZ zawnioskowała, by na cele międzynarodowe opodatkować międzynarodowe transakcje finansowe. W grupie tej znajduje się 11 państw Unii Europejskiej, a wśród nich Polska! (www.leadinggroup.org/article48.html)." Odpowiedz Link Zgłoś
split-fire ŁAŁ, to bardzo odkrywcze... 12.03.11, 19:14 ŁAŁ, to bardzo odkrywcze... Odpowiedz Link Zgłoś
split-fire BŁĄD Logiczny DRODZY państwo 12.03.11, 19:31 On nie pracuje tyle godzin na 200 zł, tylko na 2 dolary, za które kupi chleb, a na buty by musiakl pracwać z miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
franek31 Re: BŁĄD Logiczny DRODZY państwo 12.03.11, 19:41 split-fire napisał: > On nie pracuje tyle godzin na 200 zł, tylko na 2 dolary, za które kupi chleb, a > na buty by musiakl pracwać z miesiąc. A zatem ja wydam 70 dolarów na buty, on dostanie 2, a 68 wezmą bogatsi. Na tym polega całe oszukaństwo tej ideologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klienttesco wole za 10 zł kupić zapierdziel jakiegos ciula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.11, 19:46 z tesco lub biedronki, hehe, czołem łachudry:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywnie ten mosiek w sumie nie ma nic do powiedzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.11, 19:48 kompletnie nic, ale pozuje na zdjeciach jak modelka, tylko troche spaśiona, wiec tu k.... tez kariery nie wrózę Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 jeden wielki bełkot z ktorego nic nie wynika... 12.03.11, 20:00 kiedy plebs zrozumie ze nie buty za 200 sa byc albo nie byc ale dzialania politykierow na ktore godzi sie plebs podczas wyborow sa byc albo nie byc ? buddha.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajking W sklepie za 200 zł kupujesz 18 godzin życia IP: *.play-internet.pl 12.03.11, 22:00 "Kupujesz 18 godzin życia". Nie tylko. I za mniej niż 200 zł. W tej cenie jest opłacone m.in. -pomysł projektanta -logo -materiał -utrzymanie fabryki w Indiach -robotnik -transport to Poland, Cracow -reklama -cło -podatek VAT -utrzymanie hurtowni -utrzymanie sklepu -utrzymanie personelu sklepu Zapewne nie wymieniłem wszystkiego, ale już na pierwszy rzut oka widać, że to mniej niż 200 zł należy się robotnikowi. Nie będę wnikał, czy to dla niego dużo czy mało. Pewnie mało. Ale tak świat jest skonstruowany. Polecam zapoznanie się z teorią systemów-światów., która w części odnosi się do tematu. --- Zapraszam na narowerze.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Allaa W sklepie za 200 zł kupujesz 18 godzin życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.11, 22:03 "konkurs służy promocji idei sprawiedliwego handlu" - hahaha, w tym momencie się uśmiałem.... Jak hindus dostaje np. dolara za pracę, za którą europejczyk dostaje 10$ to jest sprawiedliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
bertrama Sprawiedliwe? 13.03.11, 08:58 Jak Polak dostaje 5 zł za godzinę, gdy Niemiec za to samo dostaje 12 euro. Sprawiedliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
astrum-on-line Re: Sprawiedliwe? 13.03.11, 22:26 bertrama napisała: > Jak Polak dostaje 5 zł za godzinę, gdy Niemiec za to samo dostaje 12 euro. Spra > wiedliwe? Ale o tym nie robi się filmów, bo w Polsce jest dobrze i jak narzekasz to znaczy że jesteś nieudacznikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu to już było!!! radiohead - all I need! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.11, 22:28 !!! przypadek? www.youtube.com/watch?v=cdrCalO5BDs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 25 godzin W sklepie za 200 zł wydaję 25 godzin mojego życia. IP: 91.220.225.* 12.03.11, 22:52 Ja zarabiając 8 zł/h muszę poświęcić 25 h ze swojego życia by wydać w sklepie 200 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ezar1 Re: W sklepie za 200 zł kupujesz 18 godzin życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.11, 23:02 Panowie dziennikarze wyciągnęli kierownika z Mc Donalda który obudził się w tzw. Matrixie stworzonym przez nasz wspaniały rządy (szkoda, że nie można napisać ,.ąd przez takie małe rz), bo na to te gnoje na których głosowałem zasłużyli. Tunia świeży uśmiech już nie powinien oszukać kogokolwiek bo żal mi nie tylko, pisuarów którzy ślepo wierzą W Jarosławomicza Kłamczyńskiego,ale i Donalda Sprzedajnego czyt. (Wujek Sknera) swoim daje a naród jakoś pożre tą nędzę. Dzięki Tobie Forum może być lepsze - Dymaj Judaszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7 Re: W sklepie za 200 zł kupujesz 18 godzin życia IP: *.aster.pl 12.03.11, 23:27 Nie wiem co bierzesz ale zmniejsz dawkę o połowę. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem W sklepie za 200 zł kupujesz 18 godzin życia 12.03.11, 23:21 Może niech nakręci dwugodzinny dokument o Polakach pracujących za 1000zł netto po 10-12 dziennie :D A Fairtrade mam gdzieś - kolejna próba stworzenia pośrednia, sztucznej organizacji/fundacji, która nie wiadomo po co powstała ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wloczykij1979 Ze mnie stary włóczykij 12.03.11, 23:32 "- Jak najbardziej. Ze mnie stary włóczykij." Hej to ja jestem Włóczykij Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ałtor Re: W sklepie za 200 zł kupujesz 18 godzin życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.11, 08:21 Jak to po co powstała.Dla kasy Misiu,dla kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
cantabile W sklepie za 200 zł kupujesz 18 godzin życia 12.03.11, 23:44 Co za żenada intelektualna. Poza tym, czy Tfurca zdaje sobie sprawę, że 200 złoty to często 1,5 tygodnia czyjegoś zycia w Polsce? Co za banialuki Odpowiedz Link Zgłoś
olias W sklepie za 200 zł kupujesz 18 godzin życia 13.03.11, 00:01 no to podliczmy sobie wersję "made in Poland". Minimalna stawka w roku 2010 to 1317 zł brutto. to jakieś netto 1000 zł. Przy 176 godz pracy w miesiący daje to 6,25 zł/godz na rekę. Czyli ... 200 zł to 32 godz pracy. To wariant nader litościwy dla RP III. raz że nie uwzględniam dojazdów. dwa - nie uwzględniam też że nowy pracownik przez 1 rok może zarabiać 80% najnizszego wynagrodzenia. sprawdźcie, poszukajcie danych w internecie, policzcie sami. przy polskich niewolnikach Hindusi i Chińczycy to elita. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: W sklepie za 200 zł kupujesz 18 godzin życia 13.03.11, 00:05 ps. 1100 zł netto. dla takiej wartości są wyliczenia. przepraszam za pomyłkę, reszta bez błedów (niestety). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka W sklepie za 200 zł kupujesz 18 godzin życia IP: *.waw.pl 13.03.11, 00:16 Słabe Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Gdyby buty robiła kompletnie zrobotyzowana fabryka 13.03.11, 00:53 Wyobraźmy sobie. Kompletnie zrobotyzowana fabryka. Kilku dobrze opłacanych inżynierów do programowania maszyn i kilku dobrze opłacanych techników do ich utrzymania, jakiś logistyk i dyrektor. Zatrudnienie małe, produkcja duża. Mimo bardzo wysokich zarobków pracowników jest tak niewielu, że koszt robocizny jest ułamkiem kosztów. Ważne jest by płacić niskie podatki i oszczędzić na transporcie. Wybieramy środek Europy, dobre autostrady, sensowny system prawny. Możemy sobie postawić fabrykę np Luksemburgu, Liechtensteinie czy w Szwajcarii. Produkcja jest na tyle duża, że kupując parę botów kupujemy 5 sekund życia inżyniera. Przy wymienionych oszczędnościach cena może być porównywalna, a przyczepiając etykietkę kraju dodatkowo uzyskujemy prestiż. Spełniamy automatycznie wszystkie wyśrubowane normy. Kraj daje nam jakieś dopłaty (albo odpisy podatkowe) na ekologię (np refunduje częściowe zasilanie energią słoneczną). Zamiast wyzysku, mamy fajne eko-logo na na produkcie. Hindus ze slamsów ma cały czas świata dla siebie ...i żadnych pieniędzy. Zyskał czy stracił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Gdyby buty robiła kompletnie zrobotyzowana fa IP: *.lsanca.fios.verizon.net 13.03.11, 01:06 jezeli ktos zna historie mysli ekonomicznej i byl solidnym studentem to zna teorie wzglednej wartosci i parytetow wartosci, Rowniez zna teorie wymiany towarowej w warunkach roznego parytetu. Ten film to jest propaganda ktora zupelnie nic nie mowi nikomu. Tak np pracownik zakladu metalowego rowniez wytwarza wartosc i by mieszkal pod mostem gdyby nie mogl tego towaru sprzedac. W parytecie wartosci ilosc dobr i uslug za prace porownuje sie to koszyka dobr i uslug za jednostke pieniezna.Wcale nie wiadomo czy HIndus nie moze wiecej kupic za swoje pieniadze niz Luksebmurczyk.Nastepnie jest wartosc nie ekonomiczna np szczescia.Poniewaz Hindus nie zna cywilizacji zachodu w jego swiecie to co jest mu dostepne za te pieniadze daja mu wieksze poczucie szczescia i konfidencji.Ostani fragment filmu(rzucone monety do reki) to wyrazna manipulacja. Krakus ma talent ale brakuje mu uczciwosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maximus Re: Globalizacja = olbrzymie zyski dla nielicznych IP: *.hsd1.ms.comcast.net 13.03.11, 07:00 "Wcale nie wiadomo czy HIndus nie moze wiecej kupic za swoje pieniadze niz Luksebmurczyk" Moze i "gosc" zna historie mysli ekonomicznej ale... kompletnie nie zna rzeczywistosci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r_xxx W sklepie za 200 zł kupujesz 18 godzin życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.11, 01:13 Przeniesienie produkcji do tanich krajów podniosło czy obniżyło tam poziom życia? Skoro globalne koncerny i tak wybiły lokalną wytwórczość to lepiej czy gorzej, ze zakładają tam fabryki? A FairTrade jest oszustwem. To nie sprawiedliwszy podział kwoty płaconej przez nabywcę, to skłanianie go żeby zapłacił więcej. Płacimy więcej, tym "więcej" dzieli się cały łańcuszek - w niewiele innych proporcjach niż normalnie. Wzrost ceny butów o 10 dolarów (5%) będzie skutkował tym, że hinduski robotnik dostanie te dodatkowe 10?? Odpowiedz Link Zgłoś
astrum-on-line Re: W sklepie za 200 zł kupujesz 18 godzin życia 13.03.11, 22:37 No tak. Cały ten sprawiedliwy handel to ściema. I lament, że jak nie będziemy importować tanich ciuchów to będzie straszna drożyzna. I lament, że ciuchy muszą być drogie, bo bawełna drożeje. Szkoda, że tak ochoczo lecimy do sklepów i kupujemy za 400 zł płaszczyk wart może 100 zł:( Odpowiedz Link Zgłoś
vader2010 znaczy się to mam kupować, czy nie kupować? 13.03.11, 01:59 infantylny filmik.... Odpowiedz Link Zgłoś
domarilla W sklepie za 200 zł kupujesz 18 godzin życia 13.03.11, 07:56 Wszystko co kupujemy jest większą lub mniejszą cząstką czyjegoś życia i czyjąś ciężką pracą. Nie ma na świecie produktów, które wytwarzają się bez udziału ludzkiej pracy. Wielu z nas na pewno próbowało uszyć sobie jakiś fajny ciuszek, zrobić na drutach sweter czy skarpety, upiec chleb czy ciasto i wie ile czasu to zajmuje. Na tym właśnie powinno polegac funkcjonowanie społeczeństw, że różne grupy zawodowe produkują rzeczy potrzebne do życia wszystkim. Problemem jest moim zdaniem wycena pracy tych ludzi i ich dochody niewspółmierne do kosztów życia i utrzymania. Problemem jest też zbyt mocno rozwinięta biurokracja. Ludzie pracujący w biurach, urzędach, bankach nic nie produkują, a żyją dużo dostatniej na koszt podatnika. Wreszcie problemem jest wszechobecna reklama napędzająca globalizację i komercjalizację i coraz więcej cwaniaczków - nowodorobkiewiczów, którzy uważają się za lepszych od reszty świata i usiłują żyć na wysokim poziomie na koszt pracujących ciężko ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kemot2011 W sklepie za 200 zł kupujesz 18 godzin życia 13.03.11, 08:09 Niewolnictwo zawsze było, jest i pewnie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
green.buddha Większość z nas za dokładnie tyle samo pracuje... 13.03.11, 08:13 A duża część społeczeństwa za jeszcze mniej... Film na pewno wartościowy ale nagłówek niweczy prace autora... Dla zainteresowanych tematem polecam "Chiny w kolorze blue" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j-50 Moralny niepokój deratyzatora IP: *.internetia.net.pl 13.03.11, 08:36 Choć odkrywcze to wcale nie jest, to młodym należy o takich sprawach ciągle przypominać. Nie bądź zatem kreatywną kreaturą, nie uszczurzaj się w szczurzym wyścigu. Taki film z pewnością nieco odszczurza. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_i Co by bylo gdyby... Chinczycy i Hidnusi zarabialib 13.03.11, 08:59 y europejskie stawki? Na pewno mielibysmi wysokiej jakosci produkty. Komputer kupowaloby sie raz na 20lat, buty raz na 2 a ludzi w tych krajach nie byloby tak wielu(kobiety mialyby wiecej czasu na edukacje i nie decydowalyby sie na dzieci tak latwo jak teraz). Talenty wielu ludzi nie poszlyby na marne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j-50 Re: Co by bylo gdyby... Chinczycy i Hidnusi zarab IP: *.internetia.net.pl 13.03.11, 09:14 Gwarantuję ci, że wtedy staną się szczurami - tak jak my. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_i Re: Co by bylo gdyby... Chinczycy i Hidnusi zarab 13.03.11, 09:17 Nie no na pewno zaczna 'wyzyskiwac' innych. Chcialbym tylko wiedziec co by bylo gdyby zlikwidowac te ekonomiczne dysproporcje na calym swiecie(co jest oczywiscie niemozliwe do zrobienia teraz). Moze ludzie zaczeliby sie zastanawiac jak zmechanizowac produkcje i zajac sie innymi rzeczami. Obecnie mechanizacja prostej produkcji sie nie oplaca, lepiej ja 'wyeksportowac'. Odpowiedz Link Zgłoś
astrum-on-line Re: Co by bylo gdyby... Chinczycy i Hidnusi zarab 13.03.11, 22:41 > y europejskie stawki? Na pewno mielibysmi wysokiej jakosci produkty. Komputer k > upowaloby sie raz na 20lat, buty raz na 2 No cóż, to nie byłoby tak źle. Mniejsze zużycie surowców, mniej problemów z recyklingiem. Nie mam nic przeciwko porządnemu komputerowi działającemu przez 20 lat. Teraz mam kupować barachło co dwa lata, bo tak wymusza na mnie reklama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maq W sklepie za 200 zł kupujesz 18 godzin życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.11, 08:51 To niech mi autor tego filmu wskaże jakąś markę butów sportowych które są produkowane w Europie, swego czasu szukałem po sklepach czegoś innego niż wyprodukowanego w Azji i niestety wśród butów sportowych nie znalazłem dosłownie żadnych! I to bez wględu na to czy "producentem" była firma Amerykańska, Skandynawska, Europejska czy nawet Polska, wszystkie zostały uszyte w Azji, a patrzyłem na buty z różnych półek cenowych. Ostatecznie kupiłem buty Francuskiej firmy które noszą "Made in Vietnam", bo co innego miałem zrobić? Chodzić na boso? Przepraszam, ale u nas nie ma takiego klimatu i warunków żeby chodzić jak Cejrowski. Staram się kupować zarówno Polskie jak i Europejskie produkty, jednak w niektórych przypadkach tego po prostu się nie da, przykładem jest np. elektronika która w 90% pochodzi z Azji. Cieszę się że istnieje takie coś jak cło, bo jakby nie to, to firma w której pracuję po prostu by nie istniała, bo właścicielom bardziej by się opłacało ściągnąć wszystko z Chin, co zresztą było w początkowej fazie było rozważane. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 W sklepie za 200 zł kupujesz 18 godzin życia 13.03.11, 09:36 Zaplacil za buty 200 zl czyli okolo 70 dolarow. Rzeczywista cena detaliczna takich butow w cywilizowanym kraju wynosi 20 dolarow.W tej cenie miesci sie wszystko:zarobki tego Hindusa.marze posrednikow,transport z Indii itd itd. Mnie zastanawia,kto wzial sobie te 50 dolarow sprzedajac buty u nas....? Biedny,wyzyskiwany Hindus,ale jeszcze bardziej biedny wyzyskiwany Polak.Kto zatem zyskal ? Moja odpowiedz to hurtownik,najczesciej Niemiec, oraz posrednik,cwaniak z Polski.Oczywiscie rowniez kierownik sklepu,ktory do ktorego "wstawiono" towar....Ludzie nie dajcie sie oszukiwac.Te same buty mozecie kupic przez internet za 15 dolarow.Wystarczy podstawowa znajomosc jezyka angielskiego i konto w banku w cywilizowanym kraju,niestety Polska nie jest zaliczana do krajow ktorym sie ufa...przykro mi,ale to jest fakt znany mi z autopsji.... Wiem,ze pisze troche a nawet sporo nie na temat.Tematem jest tworczosc filmowa,ale podjety temat jest doskonaly,prawdziwy i dlatego wywolal u mnie mase skojarzen z rzeczywistoscia dnia powszedniego.....To jest wlasnie ocena tego filmu.... Odpowiedz Link Zgłoś