Dodaj do ulubionych

Petycja w sprawie autobusów do Wieliczki

28.02.02, 22:31
Proponuję stworzyć wspólną petycję do MPK, z prośbą o rozważenie [przedłużenia
linii 163, 173, 502 do Wieliczki, podając przy tym wspomniane argumenty (
konkurencja dla busów, zwiększenie frekwencji na tych liniach itp.). Co Wy na
to ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kuba Re: Petycja w sprawie autobusów do Wieliczki IP: 80.48.244.* 01.03.02, 07:23
      Bitte bez 502, bo nie poprę odbierania sobie samemu dobrego połączenia z
      centrum. A przez Teligi, no cóż, można spróbować napisać, ale z góry wiadomo,
      że nic z tego nie wyjdzie...
    • malopolanin Projekt petycji 01.03.02, 07:32
      Szanowne MPK !

Zwracamy się z uprzejmą prośbą o przeanalizowanie możliwości poprawienia
      komunikacji między Wieliczką a Krakowem. Możnaby tego dokonać poprzez
      wydłużenie linii 163 i 173 z Bieżanowa przez Małą Górę do Wieliczki. Kierunki,
      w których podążają ww linie, pokrywają się z znacącym stopniu z potokami
      psażerów jadących z Wieliczki.
      Dużo osób jeździ bowiem z Wieliczki do Nowej Huty i na Tandetę ( tam mógłby ich
      dowozić nie w pełni wykorzystany autobus 163) i w szeroko rozumiany obręb Alej
      ( 173). Dzisiaj na wyżej wymienionych trasach kursują prywatne busy,
      podbierająśc przy okazji na terenie Gminy Kraków pewną ilość pasażerów MPK. Stan
      techniczny, pukntualność i przestrzeganie przepisów przez prowadzących busy
      pozostawia wiele do życzenia.
      Popularność, którą zdobył jedyny jeżdżący z Krakowa do Wieliczki autobus - 204
      ( kursujący właściwie z obrzeży Krakowa) pozwala domniemywać, że ww zmniany
      powinny przynieść obupulne korzyści - MPK i nam - pasażerom.
      Bardzo proszę o wnikliwe przeanalizowanie tej propocji.
      Dodatkowym argumentem za takowym rozwiązaniem jest niepokrywanie się takowych
      linii z trasą pociągów, czy też w przyszłości tramwaju dwusystemowego, a także
      niewielka odległość, która dzieli Bieżanów Nowy od Wieliczki, a co za tym idzie
      znikome koszty przedsięwzięcia w porównaniu z przyszłymi zyskami.
      Z wyrazami szacunku
      Małopolanin
      • malopolanin Re: Projekt petycji 01.03.02, 07:34
        Można to wysłać na adres zarzad@mpk.krakow.pl, ale czekam na opinie,
        szczególnie Hektora i Kuby ( chyba,że Geograf też zna te trasy i może się do
        tego ustosunkować).
        • _hektor Re: Projekt petycji 01.03.02, 14:19
          poza tym uważam także że powinno się coś napisać w sprawie komunikacji nocnej,
          którą mpk chce zlikwidować.
          • malopolanin Re: Projekt petycji-hektor 02.03.02, 10:22
            O komunikacji nocnej sporządzimy osobn petycję.
        • geograf Re: Projekt petycji 01.03.02, 16:43
          malopolanin napisał(a):

>( chyba,że Geograf też zna te trasy i może się do
          >tego ustosunkować).

nie, nie znam tych tras:) rzadko wybam w Kakowie (kiedy to był ten ostatni raz?), ale jak coś to mogę wysłac też list od siebie, w końcu w ilości siła:))

• malopolanin Re: Projekt petycji 01.03.02, 17:44
            ok, dzięki projekt wyślę Ci na skrzynkę, a Ty na adres zarzad@mpk.krakow.pl
            Ok ?
      • _hektor Re: Projekt petycji 01.03.02, 14:09
        rozumiem że w tym projekcie chodzi generalnie oto żeby ludzie dojeżdżający z
        wieliczki do krakowa mieli wybór i nie korzystali z busów. powinni więc oni
        przesiąść się na pociąg, autobus a także w przyszlości tramwaj dwusystemowy. w
        tej chwili tramwaju nie ma, a niestety zbyt wiele osób pociągiem nie jeździ.
        pozostają więc autobusy. trzeba więc puścić dość często kursujące autobusy na
        trasie wieliczka - skrzyżowanie wielickiej i teligi, bo tam moim zdaniem powinien
        być punkt przesiadkowy np. do tramwaju. tak więc zgadzam się jeżeli chodzi o
        autobus 173. ale 502, on już zaraz po rżące jest troche zapchany, a jakby jeszcze
        z wieliczki jechał. poza tym pod dworzec gdzie 502 jeździ można spokojnie
        tramwjem dojechać. 163 - ten autobusem możnaby do wieliczki generalnie puścić,
        ale ostatnio troche się zastanawiałem jak dubluje on tramwaje na trasie wielicka.
        przecież w tej chwili moim zdaniem 163 powinno kończyć trasie gdy dojeźdża do
        torowiska, a nie potem cały czas dublować tramwaj. także jeśliby zakładać że i
        tak 163 by dalej do bieżanowa jeździło, to tu też jestem za.
        • malopolanin Re: Projekt petycji 01.03.02, 17:43
          _hektor napisał(a):

> rozumiem że w tym projekcie chodzi generalnie oto żeby ludzie dojeżdżający z
          > wieliczki do krakowa mieli wybór i nie korzystali z busów. powinni więc oni
          > przesiąść się na pociąg, autobus a także w przyszlości tramwaj dwusystemowy. w
          > tej chwili tramwaju nie ma, a niestety zbyt wiele osób pociągiem nie jeździ.
          > pozostają więc autobusy. trzeba więc puścić dość często kursujące autobusy na
          > trasie wieliczka - skrzyżowanie wielickiej i teligi, bo tam moim zdaniem powini
          > en
          > być punkt przesiadkowy np. do tramwaju. tak więc zgadzam się jeżeli chodzi o
          > autobus 173. ale 502, on już zaraz po rżące jest troche zapchany, a jakby jeszc
          > ze
          > z wieliczki jechał. poza tym pod dworzec gdzie 502 jeździ można spokojnie
          > tramwjem dojechać. 163 - ten autobusem możnaby do wieliczki generalnie puścić,
          > ale ostatnio troche się zastanawiałem jak dubluje on tramwaje na trasie wielick
          > a.
          > przecież w tej chwili moim zdaniem 163 powinno kończyć trasie gdy dojeźdża do
          > torowiska, a nie potem cały czas dublować tramwaj. także jeśliby zakładać że i
          > tak 163 by dalej do bieżanowa jeździło, to tu też jestem za.

O 502 nie napisałem, bo to faktycznie nierealne.

Co do 163 - uważam, że powiniem być dojazd z Nowej Huty do Bieżanowa tak, jak
          teraz. Z Bieżanowa niech jedzie przez Małą Górę i do Wieliczki.
          Co do wysyłamy ?
          Ja podeśle ten projekt Wam ( Hektorowi i Geografowi, bo do Kuby nie mam maila i
          Wy go też wyślecie , ok ?
          • _hektor Re: Projekt petycji 01.03.02, 20:12
            tylko ja dalej nie jestem przekonany do 163. bo dla ludzi którzy jadą z huty do
            bieżanowa dojazd by był - do wielickiej np. 163 a potem tramwajem, także w tym
            momencie nie widze sensu dublowania tramwaju przez autobus.
            ale jak co to moge także tego maila wysłać do mpk
            • Gość: Kuba Re: Projekt petycji IP: 80.48.244.* 02.03.02, 09:24
              Ale chodzi zdaje się o to, żeby było bezpośrednie połączenie, bo karta na jedną
              linię kosztuje chyba prawie dwa razy mniej niż na dwie linie. Ludziom się musi
              opłacać tymi autobusami jeździć. Tak jak Ty mówisz, to już spokojnie mogą
              dojechać 204.
              • malopolanin Re: Projekt petycji 02.03.02, 11:21
                Właśnie, Hektor, tu bym się skłaniał ku zdaniu Kuby. Nie można przesadzać ze
                zmienianiem tras autobusów tylko dlatego, że na pewnym odcinku dublują się z
                tramwajem. Owszem, trzeba takie przypadki minimalizować, ale nie przesadzać.
                Przecież jakby nie patrzeć np. 502 praktycznie aż do Dworca dubluje się z
                tramwajem. W takim razie należałoby też np. skrócić 174 i wiele innych linii.
                Problem w tym, że po skróceniu 163 dużo osób zrezygnowałoby z tego autobusu i
                przesiadło się do busów.
                Busiarze nie śpią, a 163 obsługuje potoki pasażerów z zupełnie innego kierunku
                niż tramwaje. Poza tym, w razie licznych wypadków i awarii na Wielickiej 163,
                174 i 502 zapewniają jedyny dojazd na Kurdwanów/ Bieżanów ( bo zanim MPK puści
                autobusy zastępcze, to trochę potrwa).
                Tak więc przedłużenie 163 nie tyle zaszkodziłoby, ale wręcz pomogłoby MPK
                poprzez zwiększenie liczby pasażerów.
                • _hektor Re: Projekt petycji 02.03.02, 11:28
                  ok, powiedzmy że tymczasowo że mogę zgodzić. chciałem tylko zaznaczyć, że narazie
                  nie ma zbytnio możliwości puszczenia 163 i 173 do wieliczki przez ul. teligi.
                  jeśli miałyby jechać tą samą trasą co teraz, to skręt w lewo z aleksandry z
                  powodu budowy obwodnicy jest niemożliwy. musiałyby więc skręcać już na
                  wcześniejszym skrzyżowaniu, gdzie ulica jest jeszcze bardziej wąska, a nie wiem
                  czy przypadkiem nie ma tam nawet progów zwalniających. trzeba się także
                  spodziewać protestów mieszkańców okolicznych bloków. także moim zdaniem
                  conajmniej bardzo trudno będzie opisaną wyżej trasą puścić autobusy do wieliczki.
                  • malopolanin Re: Projekt petycji 02.03.02, 11:42
                    Ale spróbować zawsze warto. Poza tym, po zakończeniu budowy obwodnicy,
                    wspomniana droga będzie już w pełni przejezdna.
          • Gość: Kuba Re: Projekt petycji IP: 80.48.244.* 02.03.02, 09:26
            malopolanin napisał(a):

> Ja podeśle ten projekt Wam ( Hektorowi i Geografowi, bo do Kuby nie mam maila i
            >
            > Wy go też wyślecie , ok ?

Spox, się zaloguję zaraz. A póki co kubag2001@poczta.fm .
    • malopolanin Hektor, Geograf 01.03.02, 17:51
      Hektor, Geograf wysłałem Wam petycję na skrzynkę i na adres zarzad@mpk.krakow.pl
      Liczę, że uczynicie podobnie.
      • _hektor Re: Hektor, Geograf 01.03.02, 20:13
        ok, wysłałem chociaż to jednej poprzednio opisanej rzeczy nie jestem przekonany.
        także poszło na rzecznik@mpk.krakow.pl
        • geograf Re: Hektor, Geograf 01.03.02, 21:57
          no to ja wysyłam na oba adresy:)
          • kuba203 Re: Hektor, Geograf 02.03.02, 18:52
            Wysłałem do zarząd@blablabla. Thx to Małopolanin za podesłanie projektu. BTW,
            myślicie, że to odniesie jakiś skutek?
            • malopolanin Re: Hektor, Geograf 02.03.02, 21:49
              Nie wiem, ale z Hektorem wymyśleliśmy, że lepiej coś pisać niż siedzieć
              bezczynnie. Mam nadzieję, że dotrze do nich, że takie zmniany są niezbędne,
              jeśli chcą konkurować z busami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka