Dodaj do ulubionych

Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 07:24
proponuję kupić CB, nie będzie już zaskoczeń na drodze.
Obserwuj wątek
    • Gość: kr Stopień Kościuszko ... stopień Kościuszko ... IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.11, 07:40
      Czyż to nie ten, który motałała nie tak dawno Mota?
      Chyba nie ma roku po tym remoncie, żeby nie trzeba go było "naprawiać".
      Super wykonawca!
    • Gość: Krakuska Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni IP: *.acs-inc.com 10.06.11, 07:50
      Ehhh... ci nasi krakowscy drogowcy.
      Obwodnica jakos wyjatkowo wymaga dosyc czestych remontow. Rownie "zabawny" byl remont skarpy, chyba marzec 2011 (na pewno w tym roku). Drogowcy rozkladali swoje zabawki o 7-8 rano, a zwijali sie kolo 15-16, zabierali jeden pas ruchu. Co, oczywiscie, prowadzilo do duzych korkow (kto wiedzial, to objezdzal). A zabawne jest to, ze akurat nie ma zadnych domow w okolicy, wiec spokojnie mozna bylo prowadzic remont w nocy, nie zaklocajac ruchu. Ale kto by pracowal w nocy?
      Mieszkalam przez jakis czas w Paryzu i tam miasto w nocy ozywa w inny sposob: setki drogowcow wychodza na ulice, lataja dziury... wiadomo, ze nie mozna w ten sposob przeprowadzac dlugich remontow, ale takie jednodniowe? Albo remont skarpy, gdzie po 16 drogowcy zdejmowali slupki i 2 pasy byly dostepne codziennie po tej godzinie?
      • Gość: Piotrek Re: Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni IP: 20.142.116.* 10.06.11, 09:14
        Wyobraź sobie, że skarba jest od dwóch dni znowu w remoncie i znowu blokująjeden pas w godzinach 8-17... kpina !!!
        • Gość: Piotr Re: Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 12:22
          Przepraszam, ale za co ten pan bierze pieniądze???

Dyrektor krakowskiego oddziału GDDKiA Jacek Gryga:

"Nie wiedziałem, że takie prace będą prowadzone [...] Mogę się jedynie domyślać, że te roboty były niezbędne, a wykonawca akurat w czwartek miał wolną ekipę"
          i dalej:
          Dyrektor nie potrafił jednak wyjaśnić, dlaczego jego pracownicy nie przygotowali wcześniej odpowiedniego oznakowania, które powinno zostać umieszczone kilka kilometrów przed remontowanym miejscem. - To chyba wina rutyny

Przepraszam, ale za co ten pan bierze pieniądze???
    • Gość: kk Wyslac wszystkich na szkolenie do Niemiec, IP: *.finnair.fi 10.06.11, 07:50
      niech zobacza, jak sie organizuje ruch na czas remontu. Robi sie wszystko, zeby nie likwidowac pasow ruchu. Zweza sie je, z wykorzystaniem pasa awaryjnego, byleby zmiana pasa nie byla konieczna. A u nas? Ktos musialby pomyslec! A po co to robic, skoro przecietny urzednik zarzadu drog przecietnego kierowce ma w d...
    • Gość: stranger Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni IP: *.agh.edu.pl 10.06.11, 08:05
      A może by tak pozew zbiorowy za straty poniesione w skutek nie odpowiedniego oznakowania przeprowadzanego remontu.
      Choć znając naszą Polskę to szkoda czasu .......
      • Gość: rys Re: Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni IP: *.ists.pl 10.06.11, 08:46
        do gówna jesteśmy przyzwyczajeni, to z gównem nie walczymy
    • Gość: red_ek Oznakowanie było ale i tak błędne IP: *.krakow.hypnet.pl 10.06.11, 08:18
      Na węźle tynieckim było napisane: zwężenie drogi - 500 m, i zaraz za tym: zjazd z autostrady na centrum: 400 m. Co robili kierowcy (ja też) którzy chcieli zjechać na centrum? Na stopniu Kościuszko zjeżdżali na pobocze by spokojnie dojechać do zjazdu. A tu niespodzianka (wpierw zamknięcie pasa, potem zjazd) i kocioł, przepychanki, nerwy.
    • Gość: Kuba Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni IP: 77.236.20.* 10.06.11, 08:25
      Do artykułu chciałbym załączyć pozdrowienia dla Panów remontujących nasyp na obwodnicy. W podziękowaniu za wyłączenie z ruchu 500 m jezdni i stworzenie korka na 1,5 km. Aby uniknąć nieporozumienia: dla tych Panów (4) z rękami w kieszeniach z podziwem patrzących na kierowcę cieżarówki z materiałem na naprawę 50 m odcinka nasypu.
    • Gość: Kubas Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni IP: *.mat.net.pl 10.06.11, 08:42
      Czy nie można tego robić w nocy? Poza tym prace były prowadzone od 8 do 16 bo oprócz tego robione były jeszcze jakieś mostki i zwężeń było więcej.
    • ivyzz Naprawiają to samo co roku:) 10.06.11, 08:53
      Naprawiają to samo co roku - wiele razy tworzył się tam korek z powou napraw na stopniu Kościuszko - ten typ tam ma:)
      • Gość: guś Re: Naprawiają to samo co roku:) IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.11, 13:44
        dokładnie, rok temu o tej porze też utknęłam w dwugodzinnym korku, robili ten właśnie stopień, tzn. 2 panów sobie coś dłubało i zwyczajnie im się nie spieszyło. Także argument: nie sądziliśmy, że to utrudni ruch, jest nie do przyjęcia.
    • Gość: ... A Zakopianka jak zwykle rozgrzebana (...) IP: *.nsystem.pl 10.06.11, 09:00
      To samo Zakopianka w Libertowie, znów dziady-partacze coś tam dłubią w stronę Myślenic. Umacniają jakąś skarpę czy coś, oczywiście ledwo się skończył gigantyczny remont w Libertowie, gdzie kierowcy jeździli wszelkimi zadupiami, żeby minąć Libertów i kiedy wreszcie odetchnęliśmy z ulgą to najpierw zwężyli Mogilany (remont wiaduktu), a teraz robią skarpę. W tamten piątek chciałem się dostać do Myślenic i stałem w korku najpierw 30 minut w Libertowie, a potem kawałek dalej 20 minut w Mogilanach, przez co trasę Kraków-Myślenice, którą się robi w 20 minut jechałem ponad godzinę ....czy można nie stracić nerwów na takie partactwo ??? Proszę was ...

Kto bierze w łapę za ciągłe remonty Zakopianki ??? Ta droga od dziesiątek lat jest wiecznie w remoncie ...
    • Gość: Grubomieszczanin Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni IP: *.play-internet.pl 10.06.11, 09:16
      "Wczorajsze zamieszanie to dokładna powtórka sytuacji z września zeszłego roku. Wtedy jezdnia na stopniu Kościuszko również wymagała naprawy. Drogowcy przystąpili do robót bez uprzedzenia. Kierowcy stojący w ogromnym korku złorzeczyli. Dyrektor krakowskiego oddziału GDDKiA Jacek Gryga zapewniał wówczas, że na poinformowanie kierowców o trwających pracach nie było czasu. Obiecał, że następnym razem zadba o lepsze oznakowanie i organizację ruchu (wprowadzenie dwóch węższych awaryjnych pasów ruchu zamiast jednego).
      Wczoraj zapytaliśmy go o jesienne obietnice. - Nie wiedziałem, że takie prace będą prowadzone. Tym się zajmuje u nas odpowiedni pion. Mogę się jedynie domyślać, że te roboty były niezbędne, a wykonawca akurat w czwartek miał wolną ekipę, która mogła je wykonać. Dlatego wszystko odbyło się niejako z zaskoczenia - tłumaczył Gryga. Dyrektor nie potrafił jednak wyjaśnić, dlaczego jego pracownicy nie przygotowali wcześniej odpowiedniego oznakowania, które powinno zostać umieszczone kilka kilometrów przed remontowanym miejscem. - To chyba wina rutyny. Często taki remont w niczym nie przeszkadza, więc i tym razem uznano, że nic się nie stanie - oceniał szef drogowców."
      Obietnice bez pokrycia, niewiedza co robi podległa mu jednostka i lekceważenie użytkowników dróg => TEN PAN DO NATYCHMIASTOWEGO ZWOLNIENIA !!!
    • hrkukus Kierowcy zaskoczeni bo myślą, że są ważni 10.06.11, 09:18
      Mam nieprzeparte wrażenie, a właściwie pewność, że zarówno zleceniodawca jak wykonawca takich robót mają użytkowników dróg w d...
      To chyba pozostało po socjalizmie. Zleceniodawcy nie uwzględniają przy wyborze wariantu remontu ile zapłacą w formie spalonej benzyny i straconego czasu użytkownicy dróg. Wykonawca liczy tylko swoje koszty a robotnicy celebrują pracę. Wystarczy pooglądać takie remonty za naszą zachodnią granicą. Nawet zakładając, że my też tak potrafimy, to trzeba za to zapłacić i pomyśleć. Jedno i drugie boli, drugie dodatkowo bardzo męczy i nie każdemu jest dane.
      Długo byłem przekonany, że tu w Małopolsce, szczególnie nasila się to zjawisko z powodu tradycji galicyjskich. Ale przejechałem się po Polsce i wydaje mi się, że nasi drogowcy nas w gruncie rzeczy szanują (może żądamy od małopolskich drogowców zbyt wiele). W innych województwach dopiero mają kierowców w d.... A oni nawet nie piskają.
      • Gość: machawisznu Re: Do hrkukus. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 12:00
        hrkukus napisał:

> Mam nieprzeparte wrażenie, a właściwie pewność, że zarówno zleceniodawca jak wy
        > konawca takich robót mają użytkowników dróg w d...
        > To chyba pozostało po socjalizmie.

Nie, to nie po socjaliżmie, to wasz nowy kapitalizm po polsku, gdzie wszyscy wszystkich mają w d.... i myślą tylko o swoim interesie. Pisząc takie bzdury pokazujesz, że nawet swój pusty łeb zawdzięczasz tym gwałtownym przemianom politycznym.
    • tomeyk Re: Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni 10.06.11, 09:21
      Ciepło się zrobiło, to się robale drogowe wyroiły...
      • Gość: asd Re: Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 09:38
        Trzeba bylo pociagiem jechac tam nie ma korków...
        Gdzie jest zapis ze panstwo ma zapewnic przepustowosc drog?
        • Gość: Piotr Re: Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 20:00
          Osobniku o uroczym nicku "asd"...
          widzę dostałeś takiego zatwardzenia mózgu, że szare komórki zaczęły zamieniać się w g...no. Współczuję bo jak wiadomo to coś argumentów nie przyjmuje.
          • Gość: Radek Re: Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.11, 21:02
            Witam tow. Albin Siwaka na portalu GW!
            Budujemy? Budujemy
    • Gość: antygddkIa Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 09:47
      MATOŁY Z GDDKiA SPECJALNIE CHYBA WYBIERAJĄ FIRMY WYKONAWCÓW=PARTACZY, BY WK....KIEROWCÓW CIĄGŁYMI REMONTAMI, NAPRAWAMI!!!TUSEK KIEDY COŚ ZROBISZ Z TYM GÓWNEM KTÓRE MA BANDĘ URZĘDASÓW AŻ W 16 ODDZIAŁACH W CAŁEJ POLSCE!!!JUŻ CHYBA NAWET NA MARSIE UFOLUDKI ŚMIEJĄ SIĘ Z NASZEGO P...KRAJU!!
    • sic-transit To wina samych kierowców krakowskich 10.06.11, 09:56
      Jakoś w innych miejscach samochody mogą jechać jednym pasem i korków nie ma. Problem w tym, że kierowcy w Polsce, a w Krakowie szczególnie mają 2 problemy - nie umieją i nie chcą poprawnie łączyć dwóch pasów ruchu w jeden - na tzw. zamek błyskawiczny. A drugi problem - co piąty samochód mniej więcej tworzy przerwę - od kilkudziesięciu do 100m nawet. Oba te zachowania powodują korek.

Więc to nie wina drogowców. Dopóki kierowcy nie zaczną ruszać szybciej - to trzeci problem - i myśleć o innych a nie tylko o sobie, będą masakryczne korki.

G
      • Gość: zet Re: To wina samych kierowców krakowskich IP: *.ericpol.com 10.06.11, 10:13
        Nie opowiadaj bzdur. Zwężenie autostrady do jednego pasa musi tworzyć korki bo aby jechać na zamek należy zwolnic do 10, 15 km/h zamiast 140 z jakimi normalnie można tam jechać.
        • sic-transit Re: To wina samych kierowców krakowskich 11.06.11, 23:54
          Szkoda, że tylko w Polsce trzeba aż tak zwolnić, a często się wręcz zatrzymać. A te przerwy, które kierowcy robią przed sobą to też pewnie z musu, nie?
          G
    • Gość: edr66 Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni IP: *.ghnet.pl 10.06.11, 10:12
      Jeżdżę obwodnicą codziennie do pracy i krew mnie zalewa kiedy obserwuję organizację prac konserwacyjno - naprawczych. Prace wykonywane są w godzinach szczytu kiedy obwodnica ze względu na natężenie ruchu przekształca się niemal w miejską arterię. Czy zalewanie szczelin masą bitumiczną nie może odbywać się w godzinach nocnych. Wcześniej wyłączano jeden pas ruch w trakcie koszenia traw na poboczach. Efekt ten sam - wielokilometrowe korki. Od paru miesięcy jesteśmy uszczęśliwiani naprawą nasypu (przed zjazdem na Skawinę). Robotnicy pracują w godzinach 8-16. Nie mogliby wykonywać tych prac w godzinach 19-5??? Urzędnicy zamiast głupio się tłumaczyć powinni wziąść się za myślenie.
    • Gość: Louis Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 10:13
      Bo w Polsce drogi powinny mieć 6 pasów, 2 w prawo, 2 w lewo i 2 remontowane. Po zakończeniu remontu można na te 2 pasy przekierować ruch i rozpocząć remont innych 2 pasów.
    • Gość: Gość Dlaczego tego Drygę nikt nie zwolni z pracy? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.06.11, 10:26
      facet jest niekompetentny, leniwy, niekomunikatywny, brak mu zaangażowania i podstawowych umiejetności do tego żeby być dyrektorem!
    • Gość: Misiek Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni IP: 212.185.19.* 10.06.11, 10:27
      ....Dlaczego Pani rzecznik ma inne zdanie niż Pan dyrektor ? jeden mówi że planowane drugi mówi że nagłe prace

(..) Nie wiedziałem, że takie prace będą prowadzone. Tym się zajmuje u nas odpowiedni pion. (..)

....to może czas zwolnić ten cały PION bo wystarczy jedna osoba byle była zorientowana w temacie

(..) To chyba wina rutyny. Często taki remont w niczym nie przeszkadza, więc i tym razem uznano, że nic się nie stanie - oceniał szef drogowców (..)

..Pan WIELKI dyrektor tez do zwolnienia po takim tekście ...facet nie ma pojęcia co się dzieje w Krakowie jak mówi takie bzdury ...skąd się biorą tacy ludzie są przyspawani do krzesła czy jak ..? każdy kierowca wie co się dzieje na obwodnicy przy nawet najmniejszym remoncie a ten wyjeżdża z takimi tekstami :( tragedia i to ktoś kto powinien być najbardziej w temacie

• Gość: AK-47 Wujkowie Dobra-Rada...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 10:53
      Czy ktoś z Państwa widział może wczoraj ten korek?
      Nie.
      A może sądzicie, że - tak, jak to się odbywa na cywilizowanych autostradach - stała może na którymś wjeździe policja i kierowała na inne drogi?
      Nie.

Korek był od mostu na zaporze do zjazdu swoszowickiego.
      To oznacza, że o 9.30 miał ponad JEDENAŚCIE KILOMETRÓW DŁUGOŚCI.
      Na tym odcinku są trzy zjazdy (zakopiański, skawiński i tyniecki) przez które można było ten korek rozładować a przynajmniej pilnować, żeby się nie dobijał nowymi samochodami.

Ale PO CO??

Ciekawe, czy jakiś debil myśli, co by to też było, jakby się w takim korku coś komuś stało.
      Cokolwiek: poród, zapaść...

Bajki o wjeżdżaniu na jeden pas "na zamek" odłóżmy do czasu, kiedy Polacy ( ... i Polki...) nauczą się jeździć samochodami. To zajmie jeszcze sporo czasu.

Sporo czasu minie też, zanim firmy (ZIKiT, GDDKiA) nauczą się wyświetlać na swoich świetlnych tabliczkach jasne informacje: " KU.R.WA! Nie jedźcie tam! Korek jest do mostu, trzeba wiać na objazdy!! "

Na razie wyświetlają pobożne informacyjki w stylu : to my, wasz zikit, kochamy was, Majchrowski jest super a droga ciepła.
    • Gość: jan Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni IP: 20.142.116.* 10.06.11, 11:38
      "To chyba wina rutyny. Często taki remont w niczym nie przeszkadza, więc i tym razem uznano, że nic się nie stanie - oceniał szef drogowców."

Zamnięcie jednego pasa w godzinach porannych, w czasie gdy ludzie jadą na lotnisko i do pracy zawsze przeszkadza i generuje korek. Rutynowo to macie burdel w tym swoim archeo.

• tbarbasz Piąty Świat... 10.06.11, 12:19
      W 1978 r. (tak!) jechałem Polskim Fiatem 125p autostradą w Holandii. Przed Rotterdamem zwróciłem uwagę na 2 panów policjantów, którzy stali po obu stronach 3 pasmowej autostrady i dawali rękami wyraźne znaki aby zwolnić. Zwolniłem tak jak inni - i co się okazało - na środkowym pasie stał samochód służby drogowej i pracownicy myli tablicę informacyjną. A sporo przed nimi trzeci policjant stojący obok motocykla pokazywał jadącym środkowym pasem, aby zjeżdżali.
      Było płynnie i z uśmiechem. Cóż, to CYWILIZOWANY KRAJ!
    • Gość: boria Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 12:20
      Jechałem jak codziennie wczoraj obwodnicą i widziałem jak dwoje !!! ludzi dłubało coś w asfalcie na wiadukcie i widziałem też ten korek, który wygenerowali. Czy nie można tego robić w nocy. Czy będąc decydentem trudno się tego domyślić. Jakie szkoły trzeba ukończyć panowie dyrektorzy?
    • Gość: wiesiek Remont na obwodnicy, kierowcy zaskoczeni IP: *.externet.hu 10.06.11, 12:52
      A widzieliscie kiedy aby jasnie pan robotnik drogowy pracował wieczorem albo nocą.w soboty lub niedziele ? Bo ja nie
      Spotkaliście się choć raz z odblokowaniem pasa drogowego na czas soboty i niedzieli ktory sobie wcześniej jaśnie pan robotnik zablokował bo akurat czyści rowy czy zakłada bariery ,wiec musi ale to musi mieć zablokowany cały pas
      Spotkaliście sie ,bo ja nie Chyba ze za granica
      Nasz jaśnie pan robotnik potrafi ale tyko narzekać ...na bezrobocie
    • Gość: noone Po prostu - typowo po polsku. IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 23:52

Przypomina mi to ostatni 'remont' torowiska na Limanowskiego - kilka dni megakorków na Wielickiej/limanowskiego/Powstańców.

i co ?

Dzień czy dwa po remoncie znów 'wyskoczyła' szyna.

Analogicznie jest ze stopniem wodnym - znów to samo co w zeszłym roku.

Ale - jedno mnie dziwi:

W zeszłym roku była TA SAMA SYTUACJA - i też był megakorek.
      I co - panowie z ZIKiT'u o tym 'zapomnieli'?

A co do prac nocnych - zapomnijcie.
      Nie chodzi o hałasowanie - tu oczywiście chodzi o PIENIĄDZE.
      Za pracę w nocy trzeba zapłacić więcej. I tyle.

pozdrowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka