Dodaj do ulubionych

Listy: Zmiana rozkładu jazdy MPK

27.06.11, 08:13
Miałam ostatnio problem z wyjazdem z Nowej Huty w późnych godzinach wieczornych. Z daleka zobaczyłam nadjeżdżający autobus i w miarę moich możliwości pokuśtykałam ostanie 50 m wzdłuż jezdni do przystanku (po operacji słabo biegam). Kierowca musiał mnie widzieć (dobre oświetlenie ulicy, biegłam zanim podjechał na przystanek, miałam jasny płaszcz, było już pusto na ulicy). Gdy znalazłam się przy drzwiach, te zostały zamknięte i autobus ruszył. To była linia 139. Na szczęście po pewnym czasie nadjechał ostatni autobus innej linii i nie musiałam czekać godzinę na pierwszy autobus nocny.
Pocieszające, że kierowcy MPK na ogól są życzliwi i rzadko spotykam się z takim traktowaniem pasażerów.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość1 Listy: Zmiana rozkładu jazdy MPK IP: *.home.aster.pl 27.06.11, 08:22
      Po pierwsze, to nie MPK zmieniło rozkład.
      Po drugie, kierowca autobusu też człowiek, też ma prawo się zgubić. Skoro już tyle lat 502 zatrzymywało się na Pilotów, to i tam kieorwca chciał się zatrzymać. To, że z tego z pewnością będą wyciągnięte konsekwencje służbowe, to już inna sprawa.
      Po trzecie, skoro tlenowóz do Bieżanowa tak rzadko dla Ciebie jeździ, to może podjedź sobie czymkolwiek na rondo Mogilskie/Dworzec Główny/Teatr Bagatela i tam wsiądź w 3. Nawet w święta jeździ ona częściej, niż do 40 minut. Nie mówiąc już o dniach powszednich...
      Po czwarte, kierowcy innych autobusów mają ważniejsze rzeczy do roboty od zgłaszania do dyspozytora niezatrzymania innego autobusu na przystanku.
    • Gość: jeden z plebsu Listy: Zmiana rozkładu jazdy MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.11, 09:10
      Przecież MPK jest dla plebsu, zachciewa się chamom jeździć autobusami, tramwajami???? Chodzić piechotą i wyjdzie na zdrowie!!!!!!!!!!!!Państwo jeżdżą samochodami, im MPK jest niepotrzebne a dla hołoty nie ma potrzeby cokolwiek robić.
      • lucusia3 Re: Listy: Zmiana rozkładu jazdy MPK 27.06.11, 19:39
        No nie da się ukryć. MPK jest dla miastowych, a jak wieśniaki chcą jeździć to gmina wieśniaków musi 100% wyliczonych dowolnie przez ZIKIT kosztów opłacić. Zyski z biletów to bonus dla MPK (albo ZIKITu), który finansuje z biletów strefowych kolejne premie i wczasy pod gruszą, bez ryzyka naruszania budżetu. Wieśniaki niech płacą.
    • Gość: guess_who??? Re: Listy: Zmiana rozkładu jazdy MPK IP: *.elisa-laajakaista.fi 27.06.11, 09:50
      Powoli powoli... kazdy ma prawo sie wyzalic... na swoj sposob jak ci sie list nie podoba to poprostu nie czytaj proste...

Nie rozumiem tylko intenecji autora... po co do gazety? Procz telefonu sa inne drogi ktorymi mozna zglaszac uwagi reklamacje i tym podobne... ale moze to problem bo nie mozna pozostac anonimowym?
      A jezeli chodzi o nazwe sama w sobie linia alarmowa MPK czy jak to sie tam zwie... to jak sie zapali autobus albo bedzie jakis wypadek to tez do MPK bedziesz dzwonil? Ja bym predzej zadzownil pod 112 ;)
      • Gość: Wiseguy Re: Listy: Zmiana rozkładu jazdy MPK IP: 91.198.177.* 28.06.11, 17:20
        Mysle, ze tu nie chodzilo o anonimowosc. Pisanie do MPK to jak pisanie na Berdyczow. Oni reaguja tylko wtedy, gdy przyjda do nich media lub zrobi sie o nich glosno w mediach. Sam mozesz sobie do nich pisac i pisac... Jesli zas chodzi o telefon - zdaje sie, ze ty nie zrozumiales intencji tego anonima - chodzi chyba o to, ze po co nazywac cos telefonem alarmowym, skoro nie spelnia technicznych mozliwosci tego, co numerem alarmowym mozna okreslic. A to, czy byl sens tam dzwonic, to juz inna sprawa, i tu masz racje.
    • Gość: Teodor Listy: Zmiana rozkładu jazdy MPK IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 27.06.11, 11:00
      Lepiej jeździć autem. Teraz tyle estakad naotwierali. Rondo Mogilskie też łatwiej pokonać autem niż pieszo więc o co kaman? Auto na LPG za jakieś 3-4 tysiaki i taka jazda taniej wyjdzie niż twór z ZIKIT.
    • Gość: mmmia Listy: Zmiana rozkładu jazdy MPK IP: *.189.255.26.szara.net.pl 27.06.11, 12:25
      Katasfrofa wsiąsc do autobusu miedzy 7.00 a 9 autobusy w szczycie jezdza co 20-25 minut np linia 139 juz na 5 przystanku nie mozna było wsiąść. tragedia tak zle jeszcze nie było zawsze autobusy zadziej jezdziły ale tak rzadko jeszcze nigdy...
    • Gość: sz Listy: Zmiana rozkładu jazdy MPK IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 16:03
      mmpk.info
    • eminey 502/522 27.06.11, 18:49
      Odkad pamietam 502 zawsze zatrzymywal sie na przystanku Pilotow. Jeszcze do niedawna byl to ostatni przystanek miedzy Wislicka a Rondem Mogilskim.
      Nie rozumiem zatem tej zmiany. Czym jest podyktowana? Badaniami? Ankietowaniem ludzi? Prognoza potokow pasazerskich?
      Czy moze radny albo prezydent zadzwonili i "ma byc".

Na Pilotow zawsze wsiadalo/wysiadalo sporo osob. Gdzies 3-4 razy wiecej, niz na Narzymskiego (gdzie czasem autobus tylko staje i odjezdza). Dlaczego zatem nie zlikwidowac postoju na Narzymskiego?
      Ile bedzie teraz korzystac z przystanku na R. Mlynskim?

Mam jakies dziwne przeczucie, ze do podchody do tego, zeby 502/522 na Pilotow nie stawal.
      Pozniej pewnie sie okaze, ze liczba pasazerow spadla, wiec...trzeba zmniejszyc liczbe kursow.

I tak ZIKiT zwyciezy w batalii o 502, ktora od dobrych kilku miesiecy prowadzi.
      Zmniejszy liczbe kursow dla 502, a 522 zlikwiduje - jakie to proste.

Tak usmiercono juz 511 (pozniejsze 521)
      • Gość: gośc :) Re: 502/522 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.11, 08:21
        niestety mam wrażenie , że MPK jest podporządkowane tylko studentom i uczniom. W wakacje zawieszone linie ( to jeszcze przeboleję ) ale pozostałe linie- 3 kursy na godzinę !!!autobusy tak przepełnione, że nie ma czym oddychać. A gdzie w tym wszystkim zwykły obywatel , który pracuje w wakacje????
        • Gość: wika Re: 502/522 IP: *.60.citypartner.pl 28.06.11, 10:21
          No przecież do akademii jaśnie pona Majchra studenci przez 3 miesiące nie dojeżdżają, więc autobusy i tramwaje są niepotrzebne przez ten czas.
          A przy okazji to się ciachnęło wszystkie , a co!
      • Gość: kr Re: 502/522 IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 21:41
        > Na Pilotow zawsze wsiadalo/wysiadalo sporo osob. Gdzies 3-4 razy wiecej, niz na
        > Narzymskiego (gdzie czasem autobus tylko staje i odjezdza). Dlaczego zatem nie
        > zlikwidowac postoju na Narzymskiego?
        > Ile bedzie teraz korzystac z przystanku na R. Mlynskim?

To, ile będzie korzystać z tego przystanku zależy od tego, gdzie szli Ci z Pilotów. Czy wszyscy biegli do budynków przy przystanku, czy może szli kawałek do Almy. Bo np. z Ronda Młyńskiego do Almy jest bliżej.
    • Gość: kierowca MPK Listy: Zmiana rozkładu jazdy MPK IP: *.play-internet.pl 08.07.11, 07:26
      Wielmożny król ma za ciężką koronę..?? Może złożyć postulat by przystanek zrobić pod drzwiami domu by nie nadwyrężał sobie nóg??? Jacy wy pasażerowie jesteście (brak komentarza). W niedziele do kościoła a potem jeden drugiego by zaszlachtował. Kiedy do was dotrze że my kierowcy to tacy sami ludzie jak wy i rzeczą ludzką jest się pomylić?? Każda skarga czy telefon z byle powodu to obcięcie premii. Ciekawe jakby wam obcinali premię w pracy to jakbyście się czuli. Nie mam słów jak wyrazić mą pogardę na was. Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie, dlatego NIGDY nie otworzę ponownie drzwi dobiegającej osobie. Nawet gdy już będzie pod drzwiami. 90% z was to bydło nie umiejące współżyć w społeczeństwie. Zanim ktoś ponownie zadzwoni z głupotą do MPK czy złoży skargę niech się zastanowi nad sobą i przeczyta regulamin który jest wewnątrz każdego pojazdu - 99% pasażerów łamie go nie widząc w tym nic złego. Ciekawe czy we własnym domu też tak się zachowujecie i brudzicie...
      • Gość: Kaja Gość portalu: kierowca MPK napisał(a): IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.11, 10:31
        > Wielmożny król ma za ciężką koronę..?? Może złożyć postulat by przystanek zrobi
        > ć pod drzwiami domu by nie nadwyrężał sobie nóg??? Jacy wy pasażerowie jesteści
        > e (brak komentarza). W niedziele do kościoła a potem jeden drugiego by zaszlach
        > tował. Kiedy do was dotrze że my kierowcy to tacy sami ludzie jak wy i rzeczą l
        > udzką jest się pomylić?? Każda skarga czy telefon z byle powodu to obcięcie pre
        > mii. Ciekawe jakby wam obcinali premię w pracy to jakbyście się czuli. Nie mam
        > słów jak wyrazić mą pogardę na was. Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie, dlatego NIGDY
        > nie otworzę ponownie drzwi dobiegającej osobie. Nawet gdy już będzie pod drzwia
        > mi. 90% z was to bydło nie umiejące współżyć w społeczeństwie. Zanim ktoś ponow
        > nie zadzwoni z głupotą do MPK czy złoży skargę niech się zastanowi nad sobą i p
        > rzeczyta regulamin który jest wewnątrz każdego pojazdu - 99% pasażerów łamie go
        > nie widząc w tym nic złego. Ciekawe czy we własnym domu też tak się zachowujec
        > ie i brudzicie...

Drogi kierowco (lub osobo podszywajaca sie pod kierowce). Jak nie otworzysz drzwi (tak jak straszysz) osobie, która bedzie stala pod drzwiami, to ta osoba slusznie zrobi dzwoniac na dyspozytornie i premia zostanie Ci obcieta, na twoje wlasne zyczenie... kolo sie zamyka prawda?
        • Gość: gość Re: Gość portalu: kierowca MPK napisał(a): IP: 217.153.173.* 08.07.11, 20:46
          Nieprawda. Po obsłużeniu przystanku prowadzący pojazd nie ma obowiązku ponownego otwierania drzwi. Więc w tym przypadku obcięcie premii nie grozi.
          • Gość: pasażer Re: Gość portalu: kierowca MPK napisał(a): IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.11, 22:01
            > Nieprawda. Po obsłużeniu przystanku prowadzący pojazd nie ma obowiązku ponowneg
            > o otwierania drzwi. Więc w tym przypadku obcięcie premii nie grozi.

Bzdury piszesz.
            Sytuacja z życia wzięta: przystanek Politechnika, dobiegam do autobusu linii chyba 179 od tyłu, kierowca zamyka drzwi dosłownie przed nosem. Rusza metr do przodu i się zatrzymuje. Spokojnym krokiem przechodzę 18 metrów - autobus wciąż stoi NA przystanku. Podchodzę do przednich drzwi, pokazuję na nie. Kierowca najpierw robi z siebie wiatrak, po chwili z wielkimi pretensjami że robi łaskę drzwi otwiera (cały czas ma czerwone światło).
            I opieprza mnie bo ... on już zakończył "obsługę" i "odjechał" z przystanku.
            No tak - przecież przejechał cały 1 metr. I cały czas był NA przystanku. Stojąc na czerwoynym świetle.
            Sprawa zgłoszona od razu do MPK - odpowiedź nie pozostawiała cienia wątpliwości: kierowca postąpił nieprawidłowo, drzwi mają pozostać otwarte przez cały czas postoju na przystanku.
            Zaś markowanie odjazdu w przypadku czerwonego światła jest niedopuszczalne.

Żeby nie było: sprawę zgłosiłem nie dlatego, że mi zamknął drzwi przed nosem - jakby normalnie je otworzył to bym nawet podziękował.
            Zgłoszenie poszło do MPK za robienie łaski.
            Niestety, nie pierwsze i nie ostatnie - sorry, ale jeżeli kierowcy i motorniczy zapominają, kto jest dla kogo - to jakie jest inne wyjście? I tak jak i nas ich również obowiązują choćby przepisy Regulaminu przewozów (np. niepalenie w pojeździe również na pętlach, podjeżdżanie na pętli na przystanek dla wsiadających niezwłocznie po zakończeniu czynności związanych ze zmianą kierunku itp, itd). Jeżeli ich nie przestrzegają, jeżeli każą stać na deszczu bo nie chce im się podjechać na przystanek, jeżeli jadąc gadają przez komórkę trzymając kierownicę łokciami itp, itd. - sorry, jak się ZASADY nie podobają - mogą zmienić pracę.

Do kierowcy: czy sądzisz, że pracownicy powiedzmy w banku czy salonie telefonii nie są "cięci po premii" za chamstwo wobec klientów? Twoim klientem jest pasażer - chcesz być chamem, Twój wybór.
            Ale nie dziw się wówczas, że będziesz miał co chwilę skargę.
            I nie podcieraj się zgodnością z Regulaminem - bo idę o zakład, że sam znasz tylko te jego fragmenty, które są Tobie wygodne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka