Dodaj do ulubionych

Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać!

IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.11, 07:31
Bardzo chętnie zobaczę starcie babci w berecie z czytającą singielką .
Obserwuj wątek
    • nie_podano_loginu Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! 11.07.11, 07:39
      Ja tam lubię w tramwaju czytać na stojąco.
    • quiconque Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! 11.07.11, 08:11
      a jak ktoś woli krzyżóweczki ?
    • Gość: kikki Re: Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 08:29
      A propos akcji i kultury ludzi forum.gazeta.pl/forum/w,10226,112816450,112816450,Matki_z_dzieckiem_w_MPK.html
    • Gość: Krakus No to się będzie działo... IP: *.adm.agh.edu.pl 11.07.11, 08:37
      Teraz dopiero moherowi łowcy krzeseł będą toczyć bitwy o wolne miejsca.
      Już widzę te laski wzniesione do boju przeciwko tarczom z tekturowych okładek książek...
      A tak na poważnie to pomysł jakiegoś IDIOTY.
      Chcesz sobie czytać w kołyszącym się i zgrzytajacym dusznym tramwaju czy autobusie - to sobie czytaj (ciekawe czy będziesz potem coś z tego wiedział??), ale nie wymuszaj miejsca na mnie, który lubi czytać w spokoju (w domu, w parku...)
      • Gość: mk Re: No to się będzie działo... IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.11, 08:19
        Jeżeli miałabym tracić dziennie niemal 3 godziny jakie mi zajmuje dojazd w dwie strony na uczelnię to chyba bym się pochlastała... Może i trzeba się "nauczyć" czytać w autobusach, ale wcale nie jest to jakiś problem ;)
        Wracając z egzaminu nawet nie myślałam o tym żeby wyjąć książkę, bo ledwo oczy miałam otwarte. Ale było mi niesamowicie żal dziewczyny, zapewne też studentki, która stała z dość grubą, niewygodną książką, a każdy kto przechodził co chwile ją trącał. Najpierw trzeba nauczyć kultury w ogóle, później możemy mówić o ustępowaniu miejsca.
      • black-emissary Re: No to się będzie działo... 20.07.11, 10:22
        Gość portalu: Krakus napisał(a):
        > Chcesz sobie czytać w kołyszącym się i zgrzytajacym dusznym tramwaju czy autobu
        > sie - to sobie czytaj (ciekawe czy będziesz potem coś z tego wiedział??), ale nie
        > wymuszaj miejsca na mnie, który lubi czytać w spokoju (w domu, w parku...)

Niektórzy lubią czytać zawsze i wszędzie, nie mają problemów z koncentracją i nie lubią marnować czasu. A nade wszystko rozumieją humor i dystans akcji.
    • turpin A jeśli ktoś chce przemyśleć, to co przeczytał 11.07.11, 08:43
      przed wejściem do tramwaju i lepiej myśli mu się na siedząco?
    • Gość: Behemot Ja bym rozszerzył akcję na: IP: *.awakom.net 11.07.11, 08:59
      "Gdy masz do wyboru już tylko miejsca stojące i chcesz gadać przez telefon/gadać ze znajomymi na głos/słuchac muzyki w zepsutych słuchawkach to nie rób tego do cho...ry nad jedyną osobą czytającą w autobusie/tramwaju!!!"
      • Gość: Tomassus Re: Ja bym rozszerzył akcję na: IP: *.xdsl.centertel.pl 11.07.11, 09:44
        Zgadzam się... sam czytam w komunikacji miejskiej książki i denerwują mnie tacy "muzykanci".

Ostatnio sam ustąpiłem miejsce czytającemu na stojąco, ale tylko dlatego ze sam akurat korzystałem z audiobooka i nie potrzebowałem siedzenia aby wysłuchać książki, więc po co druga osoba ma się męczyć ? Sam wiem że takie czytanie na stojąco nie jest komfortowe i trochę niebezpieczne.
    • szymizalogowany singielka bendzie czytać Grochole to jej kopa... 11.07.11, 09:07
      ..w zad z ałtobusu hehe
    • badamada Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! 11.07.11, 09:18
      Świetna akcja promująca czytelnictwo. Jestem przekonana, iż dzięki niej wiele osób zacznie czytać. Spodziewam się, że tych osób będzie więcej niż miejsc siedzących w autobusie czy tramwaju. Czy czytanie czasopisma też będzie uprawniało do zajęcia miejsca siedzącego? Bo książki są dla mnie za ciężkie, będę czytała Playboya;)
      • Gość: HH Playboya się nie czyta tylko ogląda ;-) IP: 78.133.163.* 12.07.11, 08:26
        Wiem, wiem... żartuję, ale nie mogłem się powstrzymać ;-)
        • badamada Re: Playboya się nie czyta tylko ogląda ;-) 12.07.11, 10:26
          Playboy to jednak za wiele tekstu zawiera. Lepiej wybiorę coś lżejszego. Żeby było więcej obrazków, a tekstu niewiele. A żeby dodatkowo zapewnić sobie dużo przestrzeni w MPK założę pytona na szyję;)
      • Gość: heh Re: Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.11, 13:01
        Ja też jestem przekonana :) :)
    • Gość: ali Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! IP: *.radioalfa.pl 11.07.11, 09:21
      No to może jeszcze ustępujmy miejsca:
      - dłubiącym w nosie (bo jak ostro zahamuje, to mogą sobie nos uszkodzić)
      - dłubiącym w uchu (powód j.w.)
      - obsługującym komórki, mp3, mp4 itp (bo jak ostro zahamuje, to im upadną)
      - rozwiązującym krzyżówki, sudoku itp (bo to przecież też kulturalni ludzie)
      - zamyślonym (bo może to jeszcze bardziej kulturalni ludzie, może mądrzy nawet)
      - ...

Przecież to jest CHORE i NIENORMALNE.
    • Gość: kiwi Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 09:22
      Szkoda tylko, że kobietom w ciąży mało kto ustępuje miejsca w tramwajach...zwłaszcza, jeśli chodzi o młodzież, studentów i lud pracujący ok. 30....paradoksalnie najczęściej wstają starsze osoby....może bardziej przydatna byłaby jakaś kampania społeczna w tym temacie....
      • misself Re: Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! 14.07.11, 14:07
        Gość portalu: kiwi napisał(a):

> Szkoda tylko, że kobietom w ciąży mało kto ustępuje miejsca w tramwajach...zwła
        > szcza, jeśli chodzi o młodzież, studentów i lud pracujący ok. 30....paradoksaln
        > ie najczęściej wstają starsze osoby....może bardziej przydatna byłaby jakaś kam
        > pania społeczna w tym temacie....

Jest taka kampania już - "Przyjacielu, ustąp miejsca", pod patronatem Instytutu Matki i Dziecka. Ja zawsze ustępuję kobietom w ciąży, nawet jak obok siedzi nastoletni bubek i to on powinien wstać, a nie ja. Zaliczam się do tej ostatniej kategorii. Mam nadzieję, że mnie też będą ustępować.
    • Gość: zzz Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! IP: *.stansat.pl 11.07.11, 09:29
      odpowiednim miejscem do czytania książek jest czytelnia/biblioteka, a nie zatłoczony autobus czy tramwaj.
    • lisa2 Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! 11.07.11, 09:35
      Akcja-głupota.

Czytam wszędzie gdy mam czas - w drodze, na stojąco, siedząco, najczęściej gdy muszę czekać na coś, w kolejce do kasy, itp.

Mój stan zdrowia nie wymusza na mnie siedzenia w środkach komunikacji, czasami zdarza się, że ktoś mi ustępuje miejsca, czasami dziękuję i odmawiam, czasami korzystam z okazji i siadam - dalej czytając - ale tylko wtedy, gdy rzeczywiście jestem zmęczona (mam 60 lat).

Czytania nie wykorzystuję do zdobycia miejsca siedzącego - uważam, że jest to sztuczny pretekst. Być może psuję sobie w ten sposób oczy, ale tak się zachowuję od kilkudziesięciu lat i gdyby mi to miało zaszkodzić, do już dawno byłabym ślepa.

Sztuczny problem - uznaję to za rzeczywistą prowokację ludzi, którzy jeszcze nie muszą odpoczywać zbyt często.
    • Gość: X Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! IP: 193.0.76.* 11.07.11, 09:39
      Co za głupota... Brak mi słów... Może jeszcze ustąp miejsca w zależności od tego co kto czyta, tzn. nieczytający ustępuje komuś kto czyta Harlequina, ale tamten znowu temu, kto np. jakąś powieść Prousta...
    • Gość: Zeno szybkie ręce Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.11, 09:43
      Dobra akcja trzymać tak dalej ty czytaj a ja wyjmę ci portfel .
      Rzeczywiście ludź kulon-turalny tak MĄDRY ŻE AZ GŁUPI !
    • Gość: gzesiolek Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! IP: *.pnet.com.pl 11.07.11, 09:50
      Kolejnym punktem bedzie odpytywanie z tresci... bo tak to wszyscy beda z ksiazkami do MPK wsiadac... trzeba bedzie tylko wybrac jakas lekka i poreczna... a jednoczesnie dobrze widoczna... ;)
      Prowokacja, prowokacja, ale kultury niestety w ten sposob sie nie nauczy...
    • Gość: Koń Ustępować tłusciochom IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.11, 09:59
      Przecież, jak usiądą to dla tych stojących zrobi się luźniej.
    • Gość: LKLHL Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! IP: *.centertel.pl 11.07.11, 10:00
      Miałam nadzieję ,że pomysłodawcy tego czytania stuknęli się już wcześniej mocno w czoło i dali sobie spokój a tutaj okazuje się ,że są jeszcze inni popierający , w tym jak czytam radni. Otóż w moim przekonaniu ktoś kto to wymyślił chyba żywcem nie ma nic do roboty i zasługuje na współczucie .Może internauci zrobią zrzutkę na wizytę u lekarza w celu zbadania stanu zdrowia i równowagi takiej osoby lub osób . Tysiące ludzi na świecie umiera codziennie z głodu , bezdomni w Krakowie szperają w koszach na śmieci szukając jedzenia , odychamy trującym powietrzem a tutaj powstała grupa ludzi wykształconych i zatrudnionych za publiczne pieniądze , których szczytem mozliwości jest pomysł wydzielenia miejsc do czytania . W MPK pracują normalni ludzie i pewnie chcieli się pozbyć oszołomów i dla świętego spokoju wprowadzili w kilku tramwajach takie miejsca. Trzeba więcej uwagi przy wyborach ,żeby wybierać ludzi racjonalnych a nie nawiedzonych wizjami i pomysłami rodem z przedszkola lub podstawówki . Dziennikarze też nie są bez winy ,bo piszą o idiotyzmach i wkurzają tylko ludzi .
      • Gość: wika Re: Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! IP: *.60.citypartner.pl 11.07.11, 16:44
        Brawo! Nareszcie coś mądrego napisane :)
    • Gość: J-23 Re: Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! IP: *.connected.pl 11.07.11, 10:03
      To już naprawdę nic ciekawszego nie dzieje się w mieście.A może by tak kilka słów o inwestycjach w Krakowie i związanymi z tym trudnościami . Ślimaczą się,a czas ucieka !
    • Gość: majchlowski j. moher z książką +10pkt do respa w autobusie IP: *.polsel.pl 11.07.11, 10:10
    • Gość: raj Nie lubię tego ;) IP: *.motorola-solutions.com 11.07.11, 10:18
      (Swoją drogą skoro na FB jest przycisk "Lubie to", to zwykła przyzwoitość by wymagała zeby dla symetrii był i "Nie lubię tego" - ale Zuckerberg juz zapowiedział wielokrotnie, ze nie bedzie).
      A co do meritum, aczkolwiek lubie czytać, to pomysł akcji mi sie nie podoba i go nie popieram, uważam za głupi. Jeżeli ktoś akurat siedzi w tramwaju czy autobusie, to może sobie czytać, ale trudno sugerować ludziom - nawet półżartem - żeby ustepowali komus miejsca tylko dlatego, ze on chce poczytać w tramwaju. Tramwaj to środek komunikacji a nie czytelnia, i jego podstawowym zadaniem jest zapewniać ludziom możliwość przemieszczania się, a nie miejsce do czytania. Zdaje się, że żyjemy w czasach w których ludziom wszystko się ze wszystkim plącze i tracą z oczu najprostsze sprawy, jak choćby to co do czego służy.
    • Gość: podróżny bezpieczniej jest siedzieć IP: *.cpe.marton.net.pl 11.07.11, 11:56
      Chodzi o bezpieczeństwo podróżnych, które jest większe, gdy się siedzi. dlatego nie ustępuje nikomu, w razie ostrego hamowania czy zderzenia siła uderzenia jest tak wielka, że można nawet głową wybić szybę, co zdarzyło się parę miesięcy temu w warszawie. dlaczego ktoś ma narażać swoje zdrowie czy życie?
    • Gość: gosiane Ciężarnym nie ustępują a co dopiero czytającym IP: *.ksi-system.net 11.07.11, 12:17
      Jestem w 7 mies ciąży i jeszcze ani razu mi się nie zdarzyło żeby mi ktoś ustąpił miejsca w tramwaju lub autobusie. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że ktokolwiek ustąpi zaczytanemu pasażerowi miejsca. U nas ludzie patrzą w okna i udają, że nikogo nie widzą.
      • badamada Re: Ciężarnym nie ustępują a co dopiero czytający 11.07.11, 12:50
        Chyba trzeba napisać regulamin, który określi kto i komu ma ustąpić miejsca w tramwaju czy autobusie. Za nie przestrzeganie go należy wprowadzić wysokie kary;)
        Uważam, że warto byłoby zrobić akcję "poproś o miejsce siedzące". Łatwiej jest narzekać tym wszystkim staruszkom, ciężarnym, inwalidom.... niż po prostu poprosić o miejsce.
        • Gość: L:K:L: Re: Ciężarnym nie ustępują a co dopiero czytający IP: *.centertel.pl 11.07.11, 13:03
          Nie trzeba pisać żadnego regulaminu ,trzeba tylko izolować oszołomów .
          • Gość: HH Re: Ciężarnym nie ustępują a co dopiero czytający IP: 78.133.163.* 12.07.11, 08:33
            na pewno sam chciałbyś/chciałabyś być w tej komisji decydującej kogo zamknąć, bo ty oczywiście jesteś normaln-y/a?
        • Gość: wika Re: Ciężarnym nie ustępują a co dopiero czytający IP: *.60.citypartner.pl 11.07.11, 16:50
          Mozna poprosić, ale większość poprostu , najzwyklej w świecie , boi sie reakcji osoby, którą ew. poprosi o ustapienie miejsca.
      • Gość: wika Re: Ciężarnym nie ustępują a co dopiero czytający IP: *.60.citypartner.pl 11.07.11, 16:49
        Fakt, coś niedobrego z naszym społeczeństwem się dzieje.
        Tylko postawy roszczeniowe, żadnej empatii, zrozumienia.
        Ale , jak zaobserwowałam, to pogorszenie zachowań ludzi nastapiło w ostatnich kilku latach.
        • Gość: Jędrzej Re: Ciężarnym nie ustępują a co dopiero czytający IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.11, 21:11
          Skoro ciężarne są w stanie pomalować sobie pazury u nóg ( w zaawansowanej ciąży )
          oraz chodzić w butach na obcasie, mogą również stać w autobusach czy tramwajach.
          • tymon99 Re: Ciężarnym nie ustępują a co dopiero czytający 18.07.11, 22:23
            Gość portalu: Jędrzej napisał(a):

> Skoro ciężarne są w stanie pomalować sobie pazury u nóg ( w zaawansowanej ciąży
            > )
            > oraz chodzić w butach na obcasie, mogą również stać w autobusach czy tramwajach
            > .

nie przyszło ci, kretynie, do tego pustego łba, że pomalowane pazury mogą zawdzięczać czyjejś pomocy?
            • Gość: sentech Re: Ciężarnym nie ustępują a co dopiero czytający IP: 80.54.27.* 19.07.11, 07:09
              tymon99 napisał:
              > nie przyszło ci, kretynie, do tego pustego łba, że pomalowane pazury mogą zawdz
              > ięczać czyjejś pomocy?

Z pewnością . Pomoc zawdzięczają tipsiarom. A co ze szpilami ?? Ciężko się w nich balansuje, kiedy brzuch pod nosem....
      • Gość: HH a może.... IP: 78.133.163.* 12.07.11, 08:32
        ... nie poznać po tobie, czy to ciąża czy za duża ilość czekoladek?
        Niestety obecnie można się mocno pomylić "na oko" próbując określić czy kobieta jest w ciąży, czy tak po prostu wygląda z powodu permanentnego przejadania się.
      • Gość: mk Re: Ciężarnym nie ustępują a co dopiero czytający IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.11, 08:25
        o ile starszym ludziom nie zawsze ustępuję (bo jak ktoś mi nawet dziękuje nie powie to mam uraz na kolejne kilka tygodni; albo ci od "kula pod pachę i biegne!"), to kobietom w ciąży zawsze jak nie widzę wolnych miejsc. Raz nie miałam jak, i bardzo ubolewałam z tego powodu, bo nade mną czatowała pani 60+...
      • Gość: gw kraków Re: Ciężarnym nie ustępują a co dopiero czytający IP: 80.54.27.* 14.07.11, 07:04
        Trzeba było nie szaleć siedem miesięcy temu.
      • misself Re: Ciężarnym nie ustępują a co dopiero czytający 14.07.11, 14:10
        Gość portalu: gosiane napisał(a):

> Jestem w 7 mies ciąży i jeszcze ani razu mi się nie zdarzyło żeby mi ktoś ustąp
        > ił miejsca w tramwaju lub autobusie.

A prosiłaś?
        Dla kobiet w ciąży i rodziców z dziećmi są przewidziane osobne miejsca, oznaczone naklejką.
        Jeśli ktoś zajmuje takie miejsce, a nie należy do uprzywilejowanej grupy, to się nad nim staje i mówi: "przepraszam, to jest miejsce dla mnie, czy mogę usiąść?".

Będziesz to dziecko musiała urodzić i wychować, przyda Ci się poćwiczyć zawczasu asertywność, stanowczość i siłę przebicia.
    • Gość: Krzysztof K. Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! IP: *.fema.krakow.pl 11.07.11, 13:16
      Tramwaje i autobusy są widownią chamskich zachowań - nie ustępuje się miejsca ludziom starszym. Sadzę, że fajną akcja byłaby akcja właśnie promująca takie prospołeczne zachowania. nie wiem, może nazwać ja -"i ty kiedyś będziesz starszy", albo "stać mnie na to aby stać". Przecież droga redaktorko, taki postulat z tym czytaniem może być pretekstem - ktoś wejdzie do tramwaju z darmowa gazetą, albo wręcz jakąś ulotką z makro i będzie się domagał, by mu ustąpić miejsca. O podobnie głupiej akcji nie słyszałem już dawno.
      • Gość: mk Re: Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.11, 08:32
        Tylko niestety niektórym takim się ustępuje i jedyne co się otrzymuje w zamian to wzrok "jakim prawem w ogóle zajmowałaś moje miejsce!". To jest dopiero niemiłe. Może zacznijmy zmieniać wszystko u źródeł. Uświadomić trzeba starszych ludzi, że należy powiedzieć "dziękuję", a nie siąść i mieć w poważaniu. Nie wspominając o nagminnym jeżdżeniu w godzinach powrotów z pracy.
        Inna sprawa to podejście - większość nie może poprosić tylko od razu rzuca papierami dla osób uprawnionych. To jednak powinno być stosowane jako środek ostateczny.
    • Gość: Mini Oficjalna prowokacja. Proszę siadać i czytać! IP: *.play-internet.pl 11.07.11, 14:08
      "Witki" opadają. Nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.

Uwielbiam czytać i czytam sporo. Także w komunikacji miejskiej. Nie powiem, lepiej czyta się na siedząco. Jednak akcje uważam za kretynizm. Już widzę tych cwaniaczków, którzy nie ustąpią miejsca ledwo trzymającej się na nogach babci [mówię o naprawdę ledwo trzymających się, a nie takich, które biegają szybciej ode mnie do autobusu - co jak dla mnie stanowi fenomen], bo "czytają".

Ja rozumiem. Promowanie kultury. Czytelnictwa. Ale na litość boską! Bez przesady!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka