Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz.2

• Gość: Mietek furtka IP: *.noc.fibertech.net.pl 20.12.11, 19:49
      Czy oby nasza furtka nie domyka się z zewnątrz zbyt ciężko ??? Mam wątpliwości , czy oby samodomykacz zatrzaśnie ją . Możę ktoś mnie oświeci ?
      • Gość: vvv może to wina psiej kupy? IP: *.ists.pl 20.12.11, 20:41
        • Gość: Mietek Re: może to wina psiej kupy? IP: *.noc.fibertech.net.pl 20.12.11, 23:44
          Z kupą sobie poradzimy, gorzej z Tobą...
          • Gość: vvv Re: może to wina psiej kupy? IP: *.ists.pl 22.12.11, 12:50
            a jak tam wrak, już sobie z nim poradziłeś?
            • Gość: Mietek Re: może to wina psiej kupy? IP: *.rzeszow.hypnet.pl 22.12.11, 19:47
              Nie opłaca mi się naprawiać beemki, na razie niech stoi, mam nadzieje, że Wam bardzo nie przeszkadza ...
              • Gość: Xaw beemka na parkingu IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.11, 19:53
                no wlasnie ktos cos wie co z tym dalej?
      • Gość: sss Re: furtka IP: 89.174.214.* 22.12.11, 14:03
        Cudowny pomysl mycia parkingu podziemnego przed zima. Mowilem wczoraj, ze po co to robic jak zaraz spadnie snieg i na nic to wszystko. I sie sprawdzilo - spadl snieg, nawieziono bloto posniegowe i nie widac zadnych efektow sprzatania - syzyfowe prace. Sprzatac to mozna po zimie lub w lecie.
        • Gość: B16 znaki IP: *.noc.fibertech.net.pl 22.12.11, 20:25
          Czy wie ktoś z czyjej inicjatywy i w jakim celu zostały postawione znaki Droga wewnętrzna?
          • Gość: czad Re: znaki IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.11, 23:39
            Nie wiem z czyjej, ale bardzo dobrze że stoją. Teraz można wezwać straż miejską jak panowie z budowy będą zastawiać drogę przeciwpożarową. Sądzę, że i straż miejska się nie wymiga teraz od usunięcia bmw, które jest zaparkowane w strefie zamieszkania czyli w niedozwolonym miejscu.
            • Gość: sebastian Re: znaki IP: *.comarch.com 29.12.11, 11:45
              Znaki znakami a samochody dalej stoją jak stały, więc na razie szału nie ma, bo wszyscy mają je gdzieś. Myślę że czas zacząć dzwonić do tej straży miejskiej... Dopiero kilka mandatów czy odholowań zwróci uwagę na znaki nie sam fakt ich postawienia.
            • Gość: sebastian Re: znaki IP: *.comarch.com 29.12.11, 11:55
              Znaki znakami a samochody dalej stoją jak stały, więc na razie szału nie ma, bo wszyscy mają je gdzieś. Myślę że czas zacząć dzwonić do tej straży miejskiej... Dopiero kilka mandatów czy odholowań zwróci uwagę na znaki nie sam fakt ich postawienia.

Sebastian
              • Gość: vvv i co dzwoniłeś? IP: *.ists.pl 29.12.11, 13:10
                i co powiedzieli, że przyjadą?
                • Gość: sebastian Re: i co dzwoniłeś? IP: *.comarch.com 29.12.11, 13:16
                  zadzwoń to się dowiesz co mi powiedzieli

• Gość: vvv Re: i co dzwoniłeś? IP: *.ists.pl 29.12.11, 15:31
                    :)
                    e tam, nie będę podkradał ci pomysłu
                    • Gość: moje ... nie ku... IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 30.12.11, 01:19
                      ....nie dzwoniłem

może byście sobie dali trochę na wstrzymanie ...
            • Gość: vvv Re: znaki IP: *.ists.pl 29.12.11, 13:14
              Gość portalu: czad napisał(a):

> Sądzę, że i straż miejska się nie wymiga teraz od usunięcia bmw, które jest zaparkowane w > strefie
              > zamieszkania czyli w niedozwolonym miejscu.

w strefie zamieszkania wolno parkować
        • Gość: Xaw Re: furtka IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.11, 19:56
          Nie zgodze sie - jest zdecydowanie duzo czysciej niz przed sprzataniem.
          Widziale, ze byly potrzebne dwie rundy sprzatania.
    • Gość: NoMeansNo samodomykacz IP: *.noc.fibertech.net.pl 04.01.12, 21:13
      Czy ktoś wie dlaczego nie zamontowali w końcu samodomykacza na furtce ?? Czyżby nie chciała im się domykać ??? ;D
    • Gość: NoMeansNo znaki IP: *.noc.fibertech.net.pl 04.01.12, 21:22
      Rozumiem , że te znaki drogowe wokół Klotoidy to ich zasługa, domyślam się z racji branży jaką Klotoida się zajmuje...uważam , że ten znak "zakaz ruchu - nie dotyczy właścicieli posesji "tuż zaraz za zakrętem to "lekka" chamówa, stają sobie tam teraz beztrosko tak , że ciężko wyrobić się autem na zakręcie, chyba te ustawienia znaków były konsultowane z zarządem ????
      • Gość: PawMig Pytania IP: *.centertel.pl 04.01.12, 23:15
        Hejka,
        Mam kilka pytan do Was:
        1) Mam uszkodzony pilot do garażu. Gdzie moge nabyć nowy?
        2) Mam całkowicie zatkany odpływ od pralki. Czy to zgłosić do administracji czy mam na własną rekę kogoś szukać?
        3) Na ścianie popękała mi i łuszczy się farba od wilgoci... czy Administracja bierze za to odpowiedzialność czy muszę naprawiać na własną rekę?

Dziękuję i pozdrawiam

w
        • Gość: F. Re: Pytania IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.12, 00:47
          Paweł z ktorego jesteś bloku 16-czy 18-stka?i jak można sie z Toba skontaktować indywidualnie -mam ten sam problem .
          • Gość: PawMig Re: Pytania IP: *.centertel.pl 05.01.12, 12:17
            czesc.z 18. mail: pawel.m(at)mail.com
      • Gość: znak Re: znaki IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.12, 23:29
        Też nie wiem kto ustawił te znaki.Wydaje mi się że się pospieszył bo to chyba Wspólnota powinna podjąć uchwałę w tej sprawie.Ale skoro już są to do czegoś zobowiązują m. in. do parkowania na wyznaczonych do tego miejscach a nie np. na drodze koło wiaty sietnikowej -dotyczy to znaku D-40.
        Kiedyś Pan K. z TBS-u twierdził że nie można tu ustawić znaków "strefa zamieszkania".Teraz się nagle pojawiły.Ciekawe dlaczego i kto tu znowu kłamie?
        Tu coś dla dociekliwych,miłej lektury:

www.administrator24.info/artykul/id121,parkowanie-na-terenach-wspolnoty-mieszkaniowej?p=2
        panautko.blox.pl/2011/09/Strefa-zamieszkania-co-i-jak.html
      • Gość: str Re: znaki IP: 80.50.144.* 05.01.12, 08:56
        można przecież wezwać straż miejsca i jak "zlawetują"kilku delikwentów to im się odechce parkować , napewno powinni usunać te auta które stoją na drodzę pożarowej
      • Gość: sasiad Re: znaki IP: 93.159.143.* 05.01.12, 18:15
        Jak sądzę miejsce umieszczenie znaków było uwarunkowane granicą działek. Stoją dokładnie na granicy działki i stąd napis "nie dotyczy właścicieli posesji" czy jakoś tak.
        • Gość: gb Re: znaki IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.12, 22:46
          czy ktoś coś wie nt tej ochrony, którą podobno mamy (na ogrodzeniu tabliczka justusa "obiekt chroniony")? Od kiedy to mamy, kiedy było głosowanie i najważniejsze - ile za to płacimy :)?
          • Gość: sąsiad hałas IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.12, 00:30
            Gratuluje pomysłu osobie, która teraz wykonuje pranie (a przynajmniej dźwięk podobny do wirówki pralki i wydobywa się z łazienki)...

Weźcie proszę pod uwagę, że taki hałas niesie się w górę i w dół przez wentylacje (i nie tylko przez wentylacje) i dodatkowo przez fatalną akustykę jest u mnie (i nie pewnie nie tylko u mnie) słyszany w całym mieszkaniu...

Mieszkając w bloku trzeba mieć trochę wyobraźni, żeby nie zakłócać (zwłaszcza po północy!) sąsiadom ciszy... A takie dudnienie jest naprawdę uciążliwe...
    • Gość: NmN administracja IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.01.12, 22:18
      Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa odwałania administratora budynku - tbs małopolska przy Bochenka 18 ? Głosowałem za odwołaniem. Czynsz w ciągu roku wzrósł nam o ok 25% - to nie jest normalne, ludzie działajmy...
      • Gość: gg Re: administracja IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.12, 12:59
        a czy ktoś wie może co z 16tką? Czy już mamy nową administrację?
        • Gość: InaV Re: administracja IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.12, 11:00
          Wyślij maila z zapytaniem do swojego Zarządu Wspólnoty.
      • Gość: InaV Re: administracja IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.12, 11:09
        Ja się nie orientuję w sprawie odwołania, a jak będziesz coś wiedzieć, to daj znać.

Mnie dziś dobiło nowe rozliczenie, które każdy z mieszkańców znajdzie w swojej skrzynce pocztowej. Chyba pierwszy raz oprócz wody i energii cieplnej pojawiło się rozliczenie... śmieci i windy. Skąd się wzięły kwoty po paręset złotych?! Wychodzi z tego Rozliczenia na to, że za śmieci i windę płacimy kilka razy więcej (nawet jak to podzielę na każdy miesiąc) niż wynika to z "czynszu" co miesięcznego. Wy też macie w tym Rozliczeniu takie kwoty po paręset złotych za pół roku?
        • Gość: xxx Re: administracja IP: 89.174.214.* 19.01.12, 12:32
          Administracja sklada blokowi 18 serdeczne zyczenia swiateczne i noworoczne i cieszy sie, ze korzystamy z jej uslug, ze na wszystko sie zgadzamy i moze z nami robic co tylko chce. I tak przeciez jej nie zmienimy. Zyczy tez dalszych sukcesow z korzystania z jej uslug. Obsluga w jej biurze, ktore ciezko znalezc jest powalajaca - jak za PRLu: ja petent - oni wladza. Ja ze swej strony bardzo dziekuje, za takie "mile" potraktowanie oraz ze moge im wciaz placic i ich utrzymywac. Wedlug mnie czynsz powinien byc znacznie wiekszy, bo jest smiesznie maly.
        • Gość: grzesiek Re: administracja IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.12, 17:22
          Proponuje przeczytanie nagłówka. Jest tam info, że woda i c.o jest rozliczane za pół roku, natomiast winda i śmieci za rok (cały). Może dlatego się nie zgadza. U mnie wszystko jest OK.

Pozdrawiam
          • Gość: InaV Re: administracja IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.12, 10:11
            Grzesiek – akurat jak dzwoniłam do administracji zapytać o te koszty, to zobaczyłam drugą linijkę gdzie termin rozliczenia dla wind i śmieci był roczny.
        • Gość: az Re: administracja IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.12, 22:42
          Dla mnie nie jest to szczególnie dziwne, że opłata za śmieci wzrosła, skoro klotoida korzysta z naszego śmietnika
          • Gość: piotr Re: administracja IP: 89.174.214.* 20.01.12, 10:16
            Ale klotoida ma swoj smietnik zamykany na klucz, ktory pewnie zawsze jest pusty, i na pewno nie korzystaja z naszych kontenerow. Moze wiec nie generuja zadnych smieci?
            • Gość: az Re: administracja IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.12, 12:08
              taaa... w zeszlym tygodiu dwoch robotnikow wychodzacych z klotoidy wyrzucilo dwa wory kartongipsow i kartonow do naszego smietnika zawalajac polowe kontenera. A pozniej sie dziwmy, dlaczego wzrasta oplata za smieci. Czy ktos ma maila do administarcji?
    • Gość: NMN furtka IP: *.noc.fibertech.net.pl 15.01.12, 22:01
      Ej, furtka dalej nam się nie domyka ;DDD, powiercone otwory skrócą jej żywotność bo ocynk naruszony.
      Proszę o komentarze.
      Do p.Kopani pisałem, już nawet nie odpowiada.
      • Gość: InaV Re: furtka IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.12, 10:58
        NMN - mnie się furtka mimo samodomykacza nie chciała zamknąć chyba w sobotę, dlatego miałam pisać w tej sprawie do administratora w poniedziałek, ale nie napisałam, bo od niedzieli samodomykacz spełnia swoją rolę. Cud czy cuś ;)
        Natomiast napisałam w sprawie tych otworów i dostałam odpowiedź, że w tym tygodniu problem z otworami zniknie.
    • Gość: InaV Czujki ruchu IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.12, 11:14
      Co myślicie o czujkach ruchu na parterze? W bloku 16 mają takie od roku, może też byśmy sobie takie zrobili, ułatwiłoby to trochę życie ;). Zapytałam o te czujki i ich koszty naszego administratora i dostałam taką odpowiedź:

Montaż 3 szt czujek na parterze budynku Bochenka 18.
      1 szt. wiatrołap - wejście
      2 szt. korytarz obok wind.
      Cena brutto 400 zł. Proszę uzyskać zgodę członków Zarządu i będzie to zrobione.

Ja uważam, że warto je zrobić, a koszty powinny się zwrócić. Wyślę zapytanie do Zarządu.
      • Gość: maven Re: Czujki ruchu IP: 89.174.214.* 19.01.12, 12:03
        Czy mi sie wydaje, czy w parkingu sa czujki ruchu, bo jak wjezdzam samochodem, albo wchode do parkingu to sie zapala swiatlo
      • Gość: gość Re: Czujki ruchu IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.12, 20:23
        16-stka u nas jest juz długo-to pewnie zarzad załatwił ,mamy tez ladnie zrobione wejście do bloku i mamy miec nowa administracje
        • Gość: z16tki Re: Czujki ruchu IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 00:09
          Chcę w tym miejscy bardzo podziękować zarządowi 16tki za to, co do tej pory zrobił. Oby tak dalej, moi mili! :-)
          • Gość: xxx Re: Czujki ruchu IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 00:15
            Ja tez chcialem podziekowac zarzadowi 18tki, bo jest fajnie.
      • Gość: InaV Re: Czujki ruchu IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 13:33
        5 dni temu wysłałam do Zarządu maila w sprawie czujek ruchu i do tej pory nie dostałam żadnej odpowiedzi...
        • Gość: NMN Re: Czujki ruchu IP: *.noc.fibertech.net.pl 24.01.12, 19:43
          ot, smutna rzeczywistość, Kopania ma nas gdzieś, nie odpowiada na maile, a zarząd praktycznie nie istnieje...
          • Gość: SamiSwoi Re: Czujki ruchu IP: *.insat.net.pl 26.01.12, 15:23
            Niestety zarząd ma wszystkich w du... ale prawda jest taka, że są tam ludzie którzy z łaski zgodzili się na prośbę Bryksy w to bawić. W zarządzie powinien być ktoś, kogo chociaż troszkę interesuje się wspolnotą...prawda InaV :)
            Będę na pewno na Ciebie głosował.
            A Pan Kopania...no cóż mnie tez olewa z grubej rury....
            Czasami czuje, że jak przekraczam próg mieszkania to znajduje sie w innym świecie.
            Pozdrawiam
            • Gość: InaV Re: Czujki ruchu IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.12, 14:46
              Samiswoi - dopiero teraz zobaczyłam Twój wpis. Dzięki za chęć głosowania na mnie :), ale do Zarządu, to mnie jakoś nie ciągnie ;), poza tym nie trzeba być w Zarządzie, by coś robić dla Wspólnoty ;)
        • artemia1 Re: Czujki ruchu 30.01.12, 09:27
          czujki ruchu już zostały zamontowane. Znaki drogowe zostały postawione z inicjatywy obu zarządów jak i Klotoidy, miały ukrócić parkowanie Pracowników budowy Malw III na łuku i na drodze dojazdowej do garaży - i jak widać w miarę się sprawdzają.
          • Gość: gof Re: Czujki ruchu IP: 80.50.144.* 30.01.12, 10:20
            jak się sprawdzają jak się nie sprawdzają, cały czas auta stoja na drodze ktora jest oznakowana jako przeciwpozarowac, jak rownież na luku, ciezko jest wyjechac chociazby kombi...:(
            • artemia1 Re: Czujki ruchu 30.01.12, 10:34
              można dzwonić po straż o odholowanie, może jak kilka aut wyjedzie na lawecie, to się w końcu nauczą - były prowadzone rozmowy z kierownikiem budowy, ale one g... dały -on też nie jest w stanie zapanować nad kilkunastoma firmami wykonawczymi, które nasz teren mają w głębokim poważaniu...
              Ja uważam że jest troszkę lepiej od postawienia znaków, też mam kombi, jak wyjeżdżam jest trochę łatwiej nie stoją już od ogrodzenia przy miejscach parkingowych tylko trochę dalej, lecz wciąż jest to niestety problem
    • Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz.2 IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.12, 12:07
      Powiedzcie mi moi drodzy sąsiedzi, w jaki sposób dzwoni sie z bramki do mieszkania? Już kilka razy próbowałem i nie wychodzi mi. Może mam coś zepsute? | klatki nie ma problemu z dzwonieniem.
      I druga sprawa. Na 16 są zamontowane nadajniki telefonii komórkowej. Jaki jest z tego roczny przychód? Ktoś się orientuje?
      • Gość: gp Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.12, 13:00
        podłączam się do pytania, bo dopiero od ok 2 tygodni zorientowaliśmy się, że do nas też się nie da dodzwonić....
        • Gość: mmm Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.2-0.pl 07.02.12, 13:05
          Dzwoniłam już w tej sprawie do administracji - program, który jest zainstalowany w domofonie w temp. - 20 uległ rozkodowaniu. W tym tyg. usterka ma zostać usunięta :)
          • Gość: nmn Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.noc.fibertech.net.pl 08.02.12, 22:50
            wreszcie jest z kim pogadać PawMig ;D .
            pozdro
      • Gość: InaV Domofon IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.12, 14:40
        Nie można się dodzwonić z domofonu przy furtce. Zgłaszałam to p. Kopani już prawie 2 tygodnie temu, on zgłosił to właściwej firmie, ale tempo mają iście ślimacze. Dostałam numer telefonu od administratora więc osobiście dzwoniłam żeby ich... pospieszyć. W czwartek był gość od tej instalacji i powiedział mi, że dostała się tam woda i muszą zamówić jakąś nową część od domofonu, co może potrwać kilka dni.

Co do przychodów z instalacji nadajników telefonii komórkowej, to ja się nie orientuję, ale rok temu na zebraniu Wspólnoty ktoś mówił, że to 2000 zł, ale nie wiem czy na miesiąc czy na rok i czy to nie plotka ;). Chyba najlepiej zapytać Zarządu 16-tki.
        • Gość: PawMig Re: Domofon IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.12, 16:08
          Co do masztu komórkowego, plotka czy nie plotka, ale 2 tys. to raczej na m-c.
          To w roku daje 24 tys. a za to cos juz mozna zrobic :)
    • Gość: InaV Czujki ruchu IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.12, 17:59
      Czujki ruchu jak wszyscy już zapewne zauważyli są i działają, ale chciałam napisać, że gdyby nie wsparcie p. Kopani (tak tak, będą słowa pochwały), to czujek by chyba nadal nie było.
      Jako, że ja nie doczekałam się żadnej odpowiedzi od Zarządu, to p. Kopania zaproponował, że On poprosi Zarząd o wyrażenie zgody i wysłał zapytanie w tej sprawie. Dopiero wtedy Zarząd odpowiedział, ale nie mi tylko administratorowi. Widać Zarząd to dla mnie za wysokie progi ;)
      Tak więc dziękuję p. Kopani, że się wstawił u Zarządu za mieszkańcami i mamy czujki ruchu :)
      • Gość: PawMig Re: Kaloryfery/Zawalidroga na Parkingu IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.12, 20:33
        Moi Kochani,
        Mam jeszcze 1 pytanko. Po co w kaloryferach są pokrętła, skoro u mnie na ustawieniach od 1 - 4 są zimne a od 4 do 5 tak samo gorące? Jakoś tutaj nie rozumię tego, a chciałbym oszczedzać ciepło. Wyjechałem na kilka dni, zostawiłem na 3 wszystkie a w domu lodówka.

I druga rzecz w sprawie samochodu zawalidrogi na parkingu. Posiadam dane osoby na która ten wrak jest zarejestrowany. Proszę zainteresowanych o kontakt.
        pawel.m@mail.com
        • Gość: mmm Re: Kaloryfery/Zawalidroga na Parkingu IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.12, 21:00
          U mnie z kaloryferami jest podobny problem ;/
          • Gość: nmn Re: Kaloryfery/Zawalidroga na Parkingu IP: *.noc.fibertech.net.pl 07.02.12, 21:25
            To chyba nie problem z kaloryferami, mi wydaje się, że każdy kto ma pokrętła regulacji kaloryferów takie jakie założyło mu Bryksy ma ten problem - ja też. Ciepło dostarczane do grzejników zmienia się wraz z tempreraturą na zewnątrz bloku totęż dajmy na to jak ustawimy np: na 4 to jednego dnia będą letnie innego dnia zimne lub bardziej gorące . Generalnie zawsze trochę poniżej 4 są zimne.........
            • Gość: InaV Re: Kaloryfery/Zawalidroga na Parkingu IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 11:36
              Z ciepłością kaloryferów to oprócz tego co napisał(a) nmn (o związku temperatury na zewnątrz z temperaturą kaloryferów w mieszkaniu), to może też być z jednej strony kwestia ich porządnego odpowietrzenia, ale najczęściej ma to związek z ustawieniem... termostatu, który każdy z nas ma pod kaloryferem (gdzieś pod pokrętłem).
              Ja w jednym pokoju mam na "3" tak gorący kaloryfer, jak w innym pokoju na "5" i okazało się, że tak sobie sama od kręcenia gałką ustawiłam termostat, hmm ;). W każdym razie problem jest do rozwiązania w kilka minut albo we własnym zakresie (pomocny będzie klucz "13") albo z pomocą naszego konserwatora.
              I powyższe info nie wynika z tego, że ja taka mądra jestem ;), tylko wiem to właśnie od konserwatora :)
        • Gość: aa Re: Kaloryfery/Zawalidroga na Parkingu IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 13:23
          proponuję wysłać pismo do Zarządu z prośbą o wystawienie tej osobie faktury za parkowanie na terenie prywatnym (chyba, że jest to członek Wspólnoty). Fajnie, że komuś się udało zdobyć dane, ja próbowałam i nic :)
          • Gość: PawMig Re: Kaloryfery/Zawalidroga na Parkingu IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 14:09
            Co do samochodu, nie należy on do członka wspólnoty. Jak wspomniałem wcześniej posiadam dane właściciela samochodu i z ogromną przyjemnością przekaże je osobie z zarządu, która zajmie się tym kłopotem. Może wywózka na parking strzeżony i wystawienie im za to faktury. Nie znam sie na tym.
            • Gość: InaV Re: Kaloryfery/Zawalidroga na Parkingu IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 14:15
              Ja oprócz Zarządu powiadomiłabym też administratora.
            • Gość: aa Re: Kaloryfery/Zawalidroga na Parkingu IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 20:08
              mi się wydaje, że skoro nie jest to członek wspólnoty, to można by mu wystawić fakturę za parkowanie na naszym terenie?
              • Gość: nmn Re: Kaloryfery/Zawalidroga na Parkingu IP: *.noc.fibertech.net.pl 08.02.12, 20:36
                O czym Wy tu mówicie, przecież On tu nie zaparkował nim... ! Tylko je..ne dresy.
            • Gość: nmn Re: Kaloryfery/Zawalidroga na Parkingu IP: *.noc.fibertech.net.pl 08.02.12, 20:41
              Dobrze , że znowu jestes PawMig, długo Cię nie było ;D, zawsze się zastanawiałem skąd jest właściciel tego auta, powiedz chociaż proszę , jest z tej dzielnicy ? Ja dzwoniłem chyba jako pierwszy na policję, zgłosiłem wtedy to auto , że jest na obcym terenie i na dodatek okradzione . Policja nie udziela informacji, masz pewnie znajomości ;D.
              • Gość: PawMig Re: Kaloryfery/Zawalidroga na Parkingu IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 21:59
                Powiem Wam drodzy sąsiedzi, że troszkę się uaktywniłem, gdyż od stycznia wróciłem na swoje :)
                Wcześniej obserwowałem forum, gdyż wynajmowałem lokatorom to mieszkanie. A teraz zaczynają pewne rzeczy mnie irytować. Dane właściciela auta przekazalem jednemu z członków zarządu (mojemu bliskiemu sąsiadowi ;) który zapewnił, że zajmie się ponownie tematem wraz z administracją. Co z tego bedzie? Zobaczymy.

A czy domofon już działa?

Acha i takie pytanie. Gdzie kupujecie najbliżej świeży chlebek? Jakoś sklepów w okolicy jak na lekarstwo.
                • Gość: nmn Re: Kaloryfery/Zawalidroga na Parkingu IP: *.noc.fibertech.net.pl 08.02.12, 22:46
                  Chlebek Chmura obok fryzjera i dentystki, baru z piwem;D, lub Stokrotka - bułeczki raczej, ale najlepiej dalej na bazarku Manhattan, większy wybór wszystkiego ! Polecam Pieprzycę żytni ;DDD
                • Gość: nmn Re: Kaloryfery/Zawalidroga na Parkingu IP: *.noc.fibertech.net.pl 08.02.12, 22:49
                  W sprawie tego auta nic nie zrobicie, sąsiad też przekaże sprawę dalej , tyle się tym zajmie, no chyba , że podpali albo wypchnie z czyjąś pomocą na środek drogi to może pojazd usuną... ;DDD
                  • Gość: PawMig Re: Kaloryfery/Zawalidroga na Parkingu IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 23:41
                    Niestety prawda jest taka że musimy to zrobic na własny koszt a nastepnie dochodzić zapłaty od właściciela. Ale czasami są firmy, które chętnie wrakiem się zajmą nawet za darmo.
    • artemia1 Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. 10.02.12, 08:36
      tak, to jest rura do okapu. W co drugim mieszkaniu jest taki sam problem.
    • Gość: nmn Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.noc.fibertech.net.pl 10.02.12, 20:48
      Bez tego urzadzenia to dopiero wdmuchuje wszystkie smrody z całego bloku i wiatr z zewnątrz,a z tym urzadzeniem wdmuchuje trochę mniej ;D, generalnie jak ktoś smaży i gotuje na górze lub na dole to zawsze mniej lub bardziej śmierdzi z okapu, jedyny sposób na to , niestety, jest wtedy włączyć swój okap, i nie ważne , że nic nie gotujesz ...
    • Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.12, 23:13
      To, że z okapu śmierdzi czyimś tłuszczem znoszę, to że jak ktoś włączy okap to ja słyszę jakby mi odkurzacz chodził - znoszę, ale znieść nie mogę smrodu papierosów w moim pionie. Człowieku - palaczu. Zlituj sie nad biednymi. Dmuchaj do okna a nie do okapu.
      Dziękuję.
      • Gość: aa Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.12, 10:40
        przyłączam się do apelu... od kilku dni śmierdzi u mnie papierochami, co jest szczególnie przykre, gdyż nie sami palimy...

• Gość: InaV Podatek od nieruchomości IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.12, 10:56
      Zaskoczyła was wysokość podatku od nieruchomości za 2012r.?
      My za 2011 i 2010r. płaciliśmy po 64 zł (za cały rok), a za 2012r. to aż 250 zł!
      W tym roku doszła nowa pozycja, by wyodrębnić opłatę za garaż i stawka jest tu ponad 10-krotnie większa od stawki za mieszkanie. To chyba coś niehalo? No chyba, że ktoś mi wytłumaczy, że to tak ma być? Chyba miasto znalazło sobie nowe źródło dochodów.
      Jak to u was wygląda?
      • Gość: artur Re: Podatek od nieruchomości IP: 89.174.214.* 20.02.12, 11:41
        My placilismy w 2009 - 35 PLN, w 2010 - 89 PLN, w 2011 - 95 PLN, w 2012 - 250 PLN.
        Zastanawialo mnie od poczatku jak to w 2009 zostalo wyliczone, bo nie zostalo mi to przedstawione - zadnego wzoru, wyliczenia - tylko ile mam zaplacic, nawet nie mam zkserowanego wniosku i dlaczego mam placic wiekszy podatek od miejsca postojowego, ktore ma 8 m2 od mieszkania ktore jest pare razy wieksze skoro nasza dzialka jest taka sama dla czesci mieszkalnej i parkingowej. Mysle, ze wybiore sie do wydzialu podatkow i poprosze o dokladne wyliczenie.

A poza tym ciesze sie, ze naszymi skromnymi srodkami mozemy wspomoc dziure w budzecie miasta. I dziekuje, ze za te pieniadze bedzie wyremontowana Nowosadecka / Witosa (moze za 20 lat).
        W tym roku w naszej dzielnicy sa 3 powalajace inwestycje:
        - remont drzwi w jakims gimnazjum
        - wymiana regulatorow do grzejnikow w jakiejs szkole
        - remont 20 m chodnika na Malborskiej
        • Gość: InaV Re: Podatek od nieruchomości IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.12, 11:56
          Podatki za lata ubiegłe są ok (u mnie dokładnie to było 65 zł a nie 64 zł), nie czepiam się ich ;). Chodzi mi o ten rok. Dzwoniłam przez chwilą do UM do Wydziału Podatków i Opłat żeby się upewnić, że nie doszło do pomyłki, niestety wyliczenia są prawidłowe. Pani na pocieszenie powiedziała, że w innych miastach już są od wielu lat, a u nas osobną opłatę za garaż wprowadzono dopiero w tym roku. Też mi pocieszenie...
          Ale jest jeszcze malutka nadzieja na zmianę stawek na niższe, bo jakiś tam Sąd ma wydać orzecznictwo w sprawie wysokości tych stawek, więc przez najbliższe kilka tygodni wstrzymajcie się z płatnościami.

A te inwestycje w naszej dzielnicy rzeczywiście powalają, aż dziw bierze, że mają na to kasę.
          • Gość: bobel Re: Podatek od nieruchomości IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.12, 13:18
            Zgodnie z ponizszym zrodlem nowy sposob naliczania podatku nie jest prawidlowy.

www.pit.pl/podatek_od_nieruchomosci_od_garazy_nieruchomosci_podatki_praktycznie_i_740.php
            • Gość: InaV Re: Podatek od nieruchomości IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.12, 13:43
              Bobel - teraz są nowe przepisy.
              • Gość: stefan Re: Podatek od nieruchomości IP: 77.236.28.* 25.02.12, 20:58
                Nie ma nowych przepisów. To jest nowy sposób na wyciągnięcie pieniędzy.
                • Gość: InaV Re: Podatek od nieruchomości IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.12, 21:41
                  Wygląda na to, że jednak są nowe przepisy, bo na nie właśnie powołuje się Wydział Podatków i Opłat.
                  • Gość: InaV Podatek od nieruchomości IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.12, 09:35
                    Ktoś już pisał odwołanie w sprawie wysokości podatku od nieruchomości (chodzi o garaż)?

Dzwoniłam do Urzędu Miasta do Wydziału Podatków i Opłat zapytać czy jest już orzecznictwo Sądu w sprawie wysokość tej składki 6,50 zł. I niestety już jest, stawka została zaaprobowana.
                    Odwoływać się oczywiście można (2 tygodnie od otrzymania pisma). Pani powiedziała, że w całej swojej 33-letniej karierze urzędniczej nie dostała tylu odwołań co teraz, wszystkie dotyczą tej stawki 6,50 zł.

Czekam na wenę i napiszę to podanie, a jutro złożę je na Wielickiej. Każdy głos się liczy, niech zobaczą, że nie godzimy się na tę absurdalną stawkę! Mam nadzieję, że reszta mieszkańców Bochenka też się odwoła?!
                    • Gość: PawMig Re: Podatek od nieruchomości IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.12, 01:27
                      A ja nie dostałem jeszcze nic odnośnie podatku. Zapomnieli o mnie?
                      Czy ktoś już coś zdzialał z tym wrakiem na parkingu. Najpierw biadolenie że nie można sprawdzic do kogo auto należy. Jak podałem te informację to i tak na niewiele się zdalo. Może ty Ina masz siłę na zadziałanie :)
                      • Gość: InaV Re: Podatek od nieruchomości IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.12, 09:28
                        PawMig - na pewno o Tobie nie zapomnieli ;). W naszym bloku 18 lutego (sobota) podatek roznosił pracownik UM, może Cię wtedy nie było w domu, dlatego jeszcze nie masz kwitku.
                        Co do wraku na parkingu nie mam siły przebicia. Kiedyś był tu podany pomysł co z tym zrobić, ale potrzebnych jest do tego kilku mężczyzn... ;)
                        • Gość: gof wrag IP: *.noc.fibertech.net.pl 05.03.12, 21:30
                          PawMig ja może i nie jestem mega silny, ale chętnie pomoge pozbyć sie tego wraku
                      • Gość: aaa Re: Podatek od nieruchomości IP: 89.174.214.* 05.03.12, 10:18
                        Tak samo ktos sobie zrobil piwnice w parkingu podziemnym za miejscem postojowym, nie pytajac nikogo o zdanie, ani nie placac zadnych dodatkowych podatkow i ma juz ja 3 lata i nic nie zostalo z tym zrobione. Teraz bardzo zaluje, ze sam nie mam miejsca za miejscem postojowym, bo tez bez pytania sobie taka postawil, bo bardzo by sie przydala. Chyba, ze zrobie sobie ja w jakims rogu po drugiej stronie i tak nikt nie zauwazy. Musze sie nad tym zastanowic.
                        • Gość: InaV piwnica IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.12, 10:28
                          aaa - a mnie zupełnie nie przeszkadza, że ktoś z sąsiadów zrobił sobie piwnicę na swoim miejscu postojowym.
                          Jak sobie zrobisz piwnicę na swoim miejscu postojowym, to też nie będzie mi to przeszkadzać :)
                        • artemia1 Re: Podatek od nieruchomości 05.03.12, 12:44
                          jeżeli chodzi o 18 - tkę to ten ktoś zawarł dodatkową umowę z Bryksami na wybudowanie piwnicy i dokupił ten kawałeczek miejsca, więc wszystko jest jak najbardziej ok.
                          Bez zgody wszystkich współwłaścicieli garaży nie można sobie nic zrobić ot tak, nawet na swym miejscu postojowym.
                          • Gość: vvv Re: Podatek od piwnicy? IP: *.ists.pl 05.03.12, 17:57
                            Dlaczego nie przerobicie tych podatkowo drogich miejsc postojowych na taniopodatkowe piwnice?
                            • Gość: aaa Re: Podatek od piwnicy? IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.12, 01:21
                              do Paweł-a może ustalić jakiś termin-o ktorej godzinie i kiedy spotykamy sie na parkingu i usuniemy wraka
                              forum na pewno czyta troche ludzi więc wystarczy jak nas bedzie paru Gosci i bedzie po sprawie
                            • Gość: aaa Re: Podatek od piwnicy? IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.12, 06:59
                              Przeciez piwnica tyle samo kosztuje za m2.
                              Mieszkanie 50 PLN za 55 m2, parking 200 PLN za 10 m2, piwnica 60 PLN za 2 m2.
                              • Gość: PawMig Re: Podatek od piwnicy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.12, 20:51
                                A co wy chcecie z tym wrakiem zrobic? Wyniesc go za brame? Czy moze do piaskownicy :)))
                                Uważam, że administracja powinna zlecic wywozke tego wraku na złom, zapłacic za to i po klopocie. Albo zawieźć na lawecie pod siedzibe właściciela, którego znam !!!! i tam zostawić.
                                Działamy?
                                • Gość: InaV Re: Podatek od piwnicy? IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.12, 09:03
                                  PawMig - ja nie zamierzam płacić za wywózkę tego wraku, bo nawet jeśli administracja za to zapłaci, to potem tę kasę i tak odzyska z naszych czynszów.
                                  Lepiej wynieś wrak za bramę i postawić tak, by spora część stała na ulicy, potem zadzwonić na Straż Miejską i po kłopocie, miejmy nadzieję ;)
                                  • Gość: xxx Re: Podatek od piwnicy? IP: 89.174.214.* 07.03.12, 09:56
                                    Powodzenia z wyniesieniem. Toz to on wazy z 1200 kg - to napewno nie jest maluch. I nawet z laweta bedzie ciezko, bo malo miejsca i z bokow i z przeciwnej strony stoja samochody.
                                    Moze go spalic? Zartuje. Ale skoro wiemy kto to jest to nie mozna mu wyslac polecenia zaplaty czy cos?
                                    • Gość: zzzs Re: Podatek od piwnicy? IP: *.noc.fibertech.net.pl 07.03.12, 20:44
                                      rozpie... mnie poprostu nasza bezradnosc
                                      • Gość: PawMig Re: Podatek od piwnicy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.12, 17:10
                                        Chciałem pomóc z wrakiem. Udostępniłem zarządowi dane właściciela i chętnie udostępnie każdej osobie, ktora podejmie się załatwienia tematu.
                                        Ale skoro nie chcecie...ja mam miejsce w garażu podziemnym i zaczynam wierzyć w to że ten wrak to mi w niczym właściwie nie przeszkadza....
                                        Jak zarośnie mchem to i dzieci będą miały atrakcję...
                                        • Gość: aaa Re: Podatek od piwnicy? IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 21:51
                                          wyślij namiary do zarzadu 16 stki-oni chyba wszystko zalatwiaja udało sie odwołać administacje to i uda sie z wrakiem
                          • Gość: Woren Re: Podatek od nieruchomości IP: *.cust.wlannet.com 18.03.12, 08:52
                            Witam,
                            Czy wiadomo juz na 100% czy naliczenia podatkow za mieszkanie, garaz i piwnice sa prawidlowe? Ma ktos moze jakis dobry link do wytycznych jak to sie nalicza? Ja nadal czekam na korespondencje.
                            Pozdrawiam.
    • Gość: NMN retro outlet IP: *.noc.fibertech.net.pl 15.03.12, 20:41
      Haha, ktoś zadzwonił po straż i przyjechali wlepić mandat właścicielowi tego slaonu , ładnie gość zaczął biznes ;D, i bardzo dobrze mu tak, mam dość aut parkujących po rogach klotoidy, na łukach i zakrętach, przejechaćsięnormalnie nie da.
      • Gość: mieszkaniec Re: retro outlet IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.12, 09:15
        Wystarczy wykorzystać możliwości jakie daje nam znak D-40 (Strefa zamieszkania), za znakiem można parkować tylko w wyznaczonych miejscach. Potem jeden telefon do straży miejskiej i po temacie. Jak komuś tęż nie podoba się parkowanie gdzie popadnie gorąco polecam...
        • Gość: soniah Pisma z Sądu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.12, 14:23
          Witam! Drodzy współlokatorzy, co robicie z pismami które przychodzą z Sądu i UM w sprawie zwrotu działek???
          • Gość: mieszkaniec Re: Pisma z Sądu IP: *.messagelabs.net 20.03.12, 09:24
            Jak to, co? Czytam i wyrzucam do kosza.
          • Gość: InaV Re: Pisma z Sądu IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 11:31
            Jakoś tak wyszło, że zbieram wszystkie listy ;). Tzn. nie wszystkie, bo to samo przychodzi na mnie i na męża więc jedno zawsze wyrzucam, a drugie zostawiam.
    • Gość: NMN nasze otoczenie IP: *.noc.fibertech.net.pl 15.03.12, 20:49
      Nasze otoczenie wygląda fatalnie. Rury i szmaty wystające spod ziemi przed klatkami wejściowymi, tynki pokryte zielonym grzybem, ciągłe problemy z furtką, domofonami... ech... jak słyszę p.Kopanię, że ma najtańszą firmę która wykona "to" i "to" to mi się ciśnienie podnosi ...
      • Gość: InaV Garaż IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 11:34
        Jutro jest zebranie Wspólnoty, mam nadzieję, że mieszkańcy licznie przybędą :)
        Będę miała kilka tematów do "obgadania", w tym m.in. kwestię naliczania stawki za garaż, gdzie wychodzi nam prawie 60 zł/m-c, co jest wg mnie i naszych znajomych absurdem, bo oni za takie miejsce płacą od kilkunastu do 20 zł/m-c (w zależności gdzie mieszkają). Dlaczego my płacimy tak dużo?
        Nie rozumiem dlaczego nalicza się w garażu stawkę 1,05 zł, skoro za resztę bloku jest to 2,10 zł, a przecież w garażu sprzątają raz na miesiąc, podczas gdy na piętrach kilka razy w tygodniu. To trochę bez sensu...
        Chyba, że macie jakieś logiczne wytłumaczenie tej stawki?

• Gość: PawMig Re: Garaż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.12, 17:48
          Mamy wytłumaczenie... Administracje rozpasłą trzeba utrzymać !!! Żeby mi nie było żadnego Kopania na zebraniu :)
          Ale syf wokół bloku to racja. Czy będzie wymieniany piasek na wiosnę w piaskownicy?
          • Gość: aaa Re: Garaż IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 18:06
            No raczej grubo za te garaże się płaci...moi znajomi też mniej płacą
          • Gość: InaV wrak IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 22:33
            PawMig - chyba Ty pisałeś, że masz adres właściciela tego wraku na parkingu koło placu zabaw, tak? Możesz przypomnieć czy dałeś znać Zarządowi Wspólnoty i Administratorowi? Jeśli tak, to co Ci odpowiedzieli?
            Czy ten właściciel jest mieszkańcem naszej Wspólnoty?
        • Gość: gg Re: Garaż IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.12, 14:10
          w jaki sposób jest przekazywana informacja o zebraniu? Ja nie otrzymałam, a chciałam pójść...
          • Gość: PawMig Re: Garaż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.12, 18:42
            Witam,
            Tak mam dane właściciela samochodu. Nie jest to mieszkaniec wspólnoty. Dane przekazałem do jednego z członków zarządu naszej wspólnoty.
            Niestety widać że nikt się tematem nie zajął, a szkoda. Nie łatwo zdobyć dane ot tak sobie. Mam nadzieję, Ina że mi pomożesz w tej kwestii i załatwimy temat samochodu.
            Pozdrawiam
            • Gość: InaV wrak IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.12, 09:59
              PawMig - na zebraniu (byłeś?) było wałkowane o tym wraku i wygląda na to, że NIC nie można z tym zrobić, w co ciągle trudno mi uwierzyć.
              Tą kwestią zainteresował się Zarząd z 16-tki, może oni będą bardziej konstruktywni. Mam prośbę, możesz przesłać mi na maila dane tego właściciela irenakaczmarek @ poczta.fm
          • Gość: InaV Zebranie Wspólnoty IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.12, 09:54
            gg - ja informację o zebraniu znalazłam w skrzynce pocztowej. O zebraniu napisałam też na forum.
            • Gość: aaa brak cieplej wody IP: 89.174.214.* 26.03.12, 16:31
              Juz trzeci raz w ostatnim czasie nie ma cieplej wody rano przez pare godzin. Troche mnie to denerwuje, bo wolalbym wiedziec wczesniej. Podejrzewam Bryksy blok 14 i Krakoin - czy nie byliby laskawi nas poinformowac - czy normalnie nas olewaja. Nie mozna im o tym jakos przypomniec?
              • Gość: NMN Re: brak cieplej wody IP: *.noc.fibertech.net.pl 26.03.12, 17:54
                W ogole od początku w tym bloku nie ma goracej wody, leci tylko bardziej ciepla, a ostatnio to zaledwie tylko letnia, wlasnie szczegolnie rano...wkurza mnie to, zeby do kąpieli w wannie grzac wode na palniku ...
              • Gość: InaV Re: brak cieplej wody IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 10:06
                Mój mąż też zauważył brak ciepłej wody. Dzwoniłam do Administratora i dowiedziałam się, że chyba 2 noce temu była awaria MPEC w naszym rejonie (awaria dotyczyła okolic ulic Bochenka i Bujaka). Awaria już usunięta, ale coś muszą jeszcze podoregulowywać.
                Jeśli pod koniec tygodnia nadal będą problemy z ciepłą wodą proszę dzwonić do Administratora.

A z ciepłotą wody ponoć jest tak, że im ktoś wyżej mieszka tym więcej musi wody puścić, by ciepła woda dotarła ;)
                • Gość: PawMig Re: brak cieplej wody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.12, 20:03
                  A to dziwne...bo ja mieszkam na parterze i o gorącej wodzie to już zapomniałem... no chyba że to jest woda z gejzera jakiegoś tyle że stygnie zanim u mnie wypłynie.
                  A tak na poważnie to przepisy określają minimalną temperaturę wody ciepłej.
                  Ciepła woda powinna mieć temperaturę od 55 do 60°C, z możliwością okresowego przegrzania do 70°
                  • Gość: NMN Re: brak cieplej wody IP: *.noc.fibertech.net.pl 27.03.12, 22:34
                    Mieszkałem wcześniej w 5-cio piętrowym bloku, tam woda była gorąca, ukrop leciał z kranu, tutaj jest tylko czasami woda cieplejsza, o takim ukropie można zapomnieć, czy na dole czy na górze woda lekko ciepła jest nic więcej, przez tą temperature wody ciepłej nie zużywamy wody zimnej, która jest tańsza, żeby wziąć prysznic odkręcam wodę tylko ciepłą na maxa, też tak macie ???
                    • Gość: sebastian Re: brak cieplej wody IP: *.comarch.com 28.03.12, 13:13
                      U nas na 2 piętrze woda jest bardzo ciepła/gorąca- odkręcając ją na maxa można się nawet poparzyć. Dziwne że co mieszkanie to inna specyfika ciepłoty wody.

Pozdrawiam
                      Sebastian
                    • Gość: Ralphi Re: brak cieplej wody IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.12, 15:48
                      W szafkach od wody na korytarzach są zawory termostatyczne przed wodomierzem. Można spróbować nimi wyregulować ciepłą wodę.
                      • Gość: PawMig usterki IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.12, 15:38
                        Zauważyłem, że mamy awarie bramy wjazdowej na parking zewnętrzny.
                        • Gość: ja Re: usterki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.12, 14:56
                          Wykonawca stwierdził , że przy elektrozaczepie ktoś wyrwał zasilanie i przy bramie - super i bez komentarza. Pio co chodzić chodnikiem, jak można błotem na skróty, po co nam brama jak można ją zniszczyć... brak słów....
    • Gość: sasiad Wykwity fugi na balkonie IP: *.noc.fibertech.net.pl 01.04.12, 10:06
      Witam.
      Czy podejmowaliście Państwo próbę likwidacji wykwitów na fugach na balkonie? Minął już chyba czas kiedy to wilgotny beton oddaje wodę i wygląda mi to na błąd wykonawczy. Już nawet myślę o wymianie fugi, ale nie wiem czy da to pożądany efekt.
      Jeżeli ma ktoś doświadczenie w tym temacie to proszę o podpowiedź.
      • Gość: eee Re: Woda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.12, 15:37
        Temperatura wody ciepłej z pewnością jest uzależniona od wyregulowania w tych skrzynkach na korytarzu. Na ostatnim piętrze - pomijając awarie zewnętrzne - z kranu leci ukrop, jak tylko tak się wyreguluje. Zresztą w razie problemów trzeba poprosić o pomoc konserwatora, bardzo uczynny człowiek, serio.
        • Gość: gość z 18 Re: Woda IP: *.66.AWIST.PL 05.04.12, 17:24
          witam!
          a możecie wrzucić namiar na konserwatora!!!
          Proszę :)
          jak dla mnie to woda jest letnia jak na kąpiel (na prysznic wystarczy ale...)

Pozdrawiam
          • Gość: eee namiar do konserwatora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.12, 15:20
            Pan Jacek 501 050 337
    • Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.12, 18:20
      Czy na wiosnę coś będzie sie działo pozytywnego na naszym osiedlu? A mam na myśli posadzenie trawy, odświeżenie roślinek, uprzątnięcie chodników, zaoranie drogi dla bydła (czyli tego skrótu tuż za bramką wejściową, gdzie osobniki niektóre wolą łazić po błocie, aniżeli kawałek podejść po chodniku - pewnie wieś zjechała). Już coś mnie trafia jak widzę jak co niektórzy nie dbają o nasze wspólne dobro.
      • Gość: z 16-naskti Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.12, 19:58
        Wczoraj na zebraniu wspólnoty był podnoszony temat zagospodarowania zieleni wokół naszych bloków. 16-nastka ma zarezerwowane pieniążki na ten temat.Kwestia dogadania się z 18-nastka co do zakresu prac i związanych z tym kosztów.
        P.S. Co do skrótu to "Człowiek wyjdzie ze wsi, ale wieś z człowieka nigdy", przynajmniej wiadomo komu słoma z butów wystaje...
        • Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.centertel.pl 03.04.12, 21:45
          InaV - ciebie zapytam bo jak zwykle najwięcej wiesz :) Czy coś wiadomo o dogadaniu się naszego zarządu z 16 w sprawie zagospodarowania terenu?
          Czy dalej wszystkim to wisi :)
          • Gość: InaV Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.12, 12:41
            PawMig - niewiele wiem, trzeba by zapytać członków naszego Zarządu, czy wreszcie odpowiedzieli Zarządowi 16-tki.
            Miałam być na spotkaniu 16-tki (gościnnie), niestety przytrafił mi się szpital :(. Ale wierzę, że i nasza Wspólnota dołączy do 16-tki i poczyni porządki wiosenne, w minimum takim zakresie jak u naszych sąsiadów. Tyle, że tu musi zadziałać nasz Zarząd...
            • Gość: ja Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.12, 14:47
              Najpierw trzeba zebrać podpisy pod uchwałami (kto był na zebraniu to wie) ponieważ potrzebne są pieniądze na zagospodarowanie tej zieleni.
              • Gość: InaV zagospodarowanie terenu IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.12, 15:04
                ja - o ile się nie mylę, to nie do wszystkiego muszą być uchwały. Zarząd ma pewne kompetencje z racji samego faktu bycia Zarządem i sam może podejmować niektóre decyzje.
                Nie wiem czy na zagospodarowanie zieleni potrzebna jest uchwała. Ktoś wie, że tak jest na pewno?
                Do tej pory zielenią zajmowała się administracja i nie przypominam sobie, by do tego potrzebna była uchwała. Na tzw. zieleń idzie kasa z "kosztów bieżącej eksploatacji". Chyba, że ktoś wie, że na pewno jest inaczej?
                • Gość: ja Re: zagospodarowanie terenu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.12, 08:12
                  Do rozmowy z 16 oczywiście żadne uchwały nie są potrzebne, ale żeby zasadzić drzewka to już tak
          • Gość: gg Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.12, 21:54
            na zebraniu 16-stki ustaliliśmy, że zagospodarowanie zieleni zostanie zlecone profesjonaliście, żeby nie było takich sytuacji jak teraz, że zasadzone są rośliny, które nie mają szans rosnąć na danym podłożu. Generalnie, coś w tym zakresie ma się dziać. Ja polecam jednak zmianę administracji, widać, że coś starają się zrobić (jak choćby zgłaszanie usterek do Bryksy), a są nieznacznie tańsi.
      • Gość: mmm Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.12, 11:44
        Nowa administracja 16 zaczęła działać. W poniedziałek na zebraniu stwierdziliśmy, że chcemy umycia nieotwieralnych okien z zewnątrz, dziś pan myje :) Koszt rzędu 500 zł (całość). Zieleń zapewne tez ruszy. Co na to 18;)?
        • Gość: aaa Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.ip.netia.com.pl 06.04.12, 19:26
          Jak rozmawiam z sasiadami z 18 to wszyscy sa zadowoleni z obecnej administracji.
          • Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 23:21
            Ja za to z nikim nie rozmawiam i tez są wszyscy zadowoleni ...
    • Gość: sasiad Budynki Cracovia Property IP: *.noc.fibertech.net.pl 11.04.12, 13:02
      Witam. Cracovia Property rozpoczęła przebudowę zjazdu z ul. Bochenka za inwestycją ACTIV i szpitalem patrząc od naszych bloków. Jak sądzę jest to początek inwestycji na działkach za szpitalem o której udało mi się znaleźć tylko informację: www.bip.krakow.pl/?news_id=47233&vReg=1 oraz www.zachodninfi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=101&Itemid=60 . Nie wiem na ile wizualizacja jest aktualna bo w tytule przedsięwzięcia mowa jest o 4 budynkach (OIII-A, OIII-B, OIII-C i OIV), a na wizualizacji jest ich 5. Do tego wygląda na to, że na parkingu koło szpitala też zostanie wybudowany blok.
      Czy ktoś z Państwa ma może jakieś dodatkowe informacje?
      • Gość: edi Re: Budynki Cracovia Property IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.12, 14:17
        Tak, o sprawie mieszkańcy Piasków słyszą już od jakiegoś czasu.
        Tez słyszałem wersje ze na miejscu parkingu ma być blok.
        Scanmed (bo Cracovia property i Scanmed developement to cześć tego samego NFI) już od jakiegoś czasu miał budować blok, bo to ma być takie osiedle ze masz mieszkanie i opiekę medyczną w pakiecie)
      • Gość: NMN Re: Budynki Cracovia Property IP: *.noc.fibertech.net.pl 11.04.12, 20:20
        Wiem z rozmowy z robotnikami , że koło szpitala ma być jakiś hotel na dodatek ;D.
        • Gość: maven Re: Budynki Cracovia Property IP: 89.174.214.* 26.04.12, 08:56
          To juz jest grube przegiecie z liczba tych blokow na Bochenka - kto na to pozwolil, przy takiej waskiej drodze Bochenka, przy ktorej parkuja samochody i trzeba robic mijanke. Wedlug ZiKITu to jest droga klasy III i nie trzeba odsniezac na niej nawet chodnika, ale Wydzial Architektury uwaza, ze to bardzo szeroka i szybka droga i podola tylu samochodom, ktore wkrotce beda.

Mieszkamy na jednym wielkim placu budowy. Jak ludzie sie wprowadza to nie bedzie mozna wyjechac spod bloku, kiedy teraz juz ciezko. A te samochody parkujace na Bochenka przy ulicy obok wyjazdu z naszego parkingu, to juz grube przegiecie - ciekawe kiedy bedzie jakis wypadek.
          • Gość: tim Re: Budynki Cracovia Property IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.12, 11:27
            z moich obserwacji wynika, iż ruch na bochenka nie jest powodowany przez mieszkańców okolicznych bloków. Większość samochodów przyjeżdża od strony kijanki i na skróty przez ul. Podlesie do Facimiech aż do Wielickiej i to jest przegięcie. Nie ma tam nawet chodnika.

Może wspólnoty wystosowałyby stosowne pismo do ZIKiT ws. ograniczenia możliwości takowego przejazdu. Przecież nawet ten mostek miedzy Podlesie i Facimiech jest jednokierunkowy. Nie mówiąc już o teoretycznym Parku Rzecznym Drwinka i stworzeniu przez jego teren drogi przelotowej.
      • Gość: Mariusz Re: Budynki Cracovia Property IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.12, 08:17
        Czy to prawda, że na parkingu koło szpitala ma powstac 13-sto kondygnacyjny budynek? i z dugiej strony gdzie ruiny podobno tez? Przeciez nikt tego nie wytrzyma, jak moze architekt miejski na to pozwalac i Bryksy tez nic nie robi w tym temacie? czemu sie nie przeciwstawiają i nie odwołują od decyzji jako strona postepowania?
        • Gość: mix Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.12, 12:53
          Zgadza się. Tak wygląda to na planach. Jeśli ktoś ma pomysł na zmuszenie Bryksy do interwencji, to proszę pisać. Temat dotyczy budynków Malwy I, II, III, IV przy ulicy Bochenka Nie dość, że same Malwy się rozrastają, to jeszcze Cracovia Property. Proszę mieszkańców o wpisy i może poruszymy temat na jakimś zebraniu?
          • Gość: ktoś Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 13:52
            serio, czegoś tu nie chwytam - ani rozrost Malw nie był tajemnicą, ani pomysł CP na budynki, serio nie macie ludzie większych problemów w życiu?
            • Gość: mix Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.12, 14:44
              Gdybyś mieszkał na Bochenka, to byś dostrzegał różnicę w ilości choćby samochodów, kiedy powstaje jeden budynek a pięć czy dziesięć. Już teraz robią się w pewnych godzinach korki do skrzyżowania ul. Łużyckiej z ul. Nowosądecką - jadąc od strony Starych Piasków. Tego wcześniej nie było ... co będzie kiedy wprowadzą się ludzie na Malwy III? I do tego Active i cała reszta wokoło. Oni mają już pozwolenia i budują, co zapowiada niezły hardcore. Jeśli ma się do tego dołożyć Cracovia Property, to dopiero będzie ... Ta okolica nie jest przystosowana do tak skumulowanych inwestycji. Szpital - ok ... ale skala przedsięwzięcia? Gdyby Twoja logika była słuszna, można byłoby wybudować tam np. hale sportową, tylko kto tam dojedzie, jak wróci, gdzie zaparkuje. Było by bez sensu - prawda? Poza tym, jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy komfortem mieszkania pomiędzy:
              zacisznym domkiem / kamienicy w centrum / bloku osiedlowym - bo są większe problemy w życiu - to gratuluję. Każde ma swoje plusy i minusy - ale każde z tych miejsc może być skopane i nieznośne w źle uporządkowanym środowisku. To podstawy planowania przestrzennego.
              • Gość: ktoś Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 15:14
                mix, skoro widzisz różnicę i chcesz, żeby było po staremu, to po co kupiłeś na Bochenka, skoro przynajmniej część tych inwestycji nie była super tajna, jak kupowałeś? Jak nie chcesz mieć sąsiadów i wolisz drogi prywatne, to kup kilka hektarów ziemi za miastem tylko dla siebie - to chyba jedyne rozwiązanie.
                Co - Twoim zdaniem - możesz zrobić z tym teraz? Chcesz wstrzymać budowy czy jak? Wysadzić Malwy III w powietrze?
                O, jest jeszcze jeden pomysł - odkup ziemię od CP - wtedy będziesz mógł z nią zrobić, co zechcesz. I najlepiej odkup ziemię od wszystkich okolicznych deweloperów i drogi od miasta - wtedy nikt nie będzie tu budował i nikt nie będzie nimi jeździł.

A jeśli łudziłeś się, że tyle niezagospodarowanej ziemi będzie wiecznie - a przynajmniej do końca Twojego życia czy mieszkania na Bochenka - leżeć odłogiem, to też Ci gratuluję. Wyobraźni, oczywiście.
                • Gość: mix Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.12, 10:56
                  Przeczytaj raz jeszcze na spokojnie ... chodzi mi o dobrze zaprojektowaną i poukładaną przestrzeń. Nie mam nic do tego, że powstają Malwy III (choć uważam, że wszystko poza obrębem os. Piaski powinno mieć maksymalnie 5 kondygnacji). Ładniej wyglądałaby okolica i przestrzeń nie kończyłaby się gwałtownie z wysoką zabudową. Do tego siłą rzeczy byłoby mniejsze obciążenie otoczenia. Nie mam też nic do Scanmedu - mało tego - cieszę się, że jest tu szpital - nawet bardzo ładnie wygląda. Stanowi wręcz ozdobę tego terenu i szkoda, że Active go przysłonił. To kolejna głupota w tej okolicy... Będę się cieszył z każdej inwestycji, która będzie !pasowała! do okolicy. Tak więc chodzi mi jedynie o to aby nie paraliżować przestrzeni życia. Nie musi być wokół samej trawy czy lasu aby było ok.
                  • Gość: ktoś Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.12, 12:24
                    mix, rozumiem Twoją intencję. Czego nie rozumiem, to po co kruszyć kopie, bo wydaje mi się, że na to już dużo za późno. Ja dostrzegam, naprawdę, z czym się wiąże taki ogrom ludzi, który tu zamieszka, i zgadzam się, że nie ma tu infrastruktury, która to udźwignie, co jest przerażające. O co mi chodzi - to że o tych inwestycjach było wiadomo od dawna i teraz już raczej nic się z tym zrobić nie da. Możemy oczywiście wyrażać na forum swoje życzenia i marzenia, ale wpływu na to, co jest budowane, nie mamy. Od tego, że na zebraniu się wyżalimy, nie zostaną zmienione pozwolenia na budowę.
                    O ile pamiętam kiedyś już tu były zbierane jakieś podpisy, żeby jakiś budynek nie powstał za wysoki, i nic to nie dało.
                    Podsumowując - żyjemy w Polsce i tu mało kto myśli o tym, co zrobić, żeby innym życia nie utrudniać, a już z pewnością nie myślą o tym deweloperzy, którzy budują dla zysku, a nie w czynie społecznym.
                    • Gość: ktoś Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.12, 12:46
                      a tak na marginesie - to Malwy jako pierwsze powstały ze swoimi piętrami, jako pierwsze wdarły się w okolicę z niską zabudową i zaburzyły krajobraz. Więc dlaczego inni nie mogą?
                      • Gość: mix Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.12, 12:17
                        Nie mogą się wdzierać w myśl zasady - kto pierwszy ten lepszy. Bryksy pierwsze uzyskało pozwolenia na budowę w takim kształcie (wysokość ... spora ... ale byli pierwsi). Krakoin dostał pozwolenie ale musiał obniżyć wysokość. Gant dostał ale ma zróżnicowaną wysokość. Activ dostał ale buduje na szkielecie. Cracovia Property - stara się o pozwolenie na budowę i tu jest różnica ... Był ktoś pierwszy, drugi, trzeci ... aż w końcu ktoś mówi ... chwila ... jest już tak gęsto, że okolica wymięka - szlaban na duże inwestycje w tym rejonie. Gdyby przyjąć zasadę, że ja też chcę zrobić inwestycję bo inni też sobie zrobili, to po Cracovia Property powinni przyjść kolejni i też powinno się im pozwolić? To byłoby absurdalne. Za takie pozwolenia na budowę - wcześniej czy później ktoś się weźmie. Teraz jeszcze jest dużo gadania ... najwyżej Kronika Krakowska przyjedzie i zrobi materiał o kolejnym absurdzie budowlanym. Tyle tylko, że nigdy urzędnik nie wie, kiedy będzie miał pecha i od niego zacznie się badanie i rozliczanie absurdalnych decyzji. Nie można zwalać na inwestorów, że chcą zarabiać i nie liczą się z innymi. To urzędnik jest od tego, aby pozwalać bądź stopować czy proponować inne rozwiązania dla zapędów inwestorów. Urzędnik za to ponosi odpowiedzialność jak każdy z Nas za swoją pracę.
                        Czy warto nie tylko rozmawiać? Warto. Rozmowa plus jakiekolwiek kroki to argumenty. Urzędnik może ich nie wziąć pod uwagę - ale musi mieć w pamięci, że ponosi odpowiedzialność za swoje decyzje i może być z nich rozliczony.
                        Czas komuny się skończył - mamy demokrację - chcemy budować coś takiego jak społeczeństwo obywatelskie. Budujmy więc - rozmawiajmy, działajmy a nie tylko pozwalajmy prowadzić się jak baranki na pastwisko aby zjeść i się ...
                        Żyjemy w Polsce ale musimy pamiętać, że to MY ją tworzymy... MY ludzie... NASZE wybory ją tworzą... NASZE poczynania ...
                        Naszą bierność będą wykorzystywać inni a MY co ... mamy sobie tylko ciągle płakać do poduszki i się użalać? Litości... nie te czasy ...
                        • Gość: soniah Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.12, 08:29
                          Popieram w całokształcie! Jeżeli teraz na etapie zdobywania pozwolenia na budowę Państwo nie zaprotestujecie, to faktycznie pozostaje tylko użycie ładunków wybuchowych. Odwiedzam na Bochenka córkę i widzę jak zaczynacie się dusić...zastanawiam się nawet jak ma się troska UE o zwiększenie powierzchni klatek dla kur do pomniejszenia powierzchni życiowej mieszkanców Bochenka!
                          • Gość: mix Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.12, 16:47
                            A w planach zagospodarowania terenu, będzie można poprawić nazwę na "Park NIEDORZECZNY Drwin...a" (z ludzi).
                        • Gość: mieszkaniec Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.messagelabs.net 24.07.12, 10:29
                          Muszę powiedzieć, że nie brałem pod uwagę tego, że 'kto pierwszy, ten lepszy'. Myślałem, że po prostu - jest 10-piętrowiec, to do końca można stawiać 10-piętrowce. Pytanie, czy są jakieś normy zagęszczenia budynków o danej wysokości, do których możemy się odwołać? Jeśli są jakieś normy, przepisy prawa, zatem i możemy to umocować prawnie, to jestem jak najbardziej za jakaś akcją społeczną. Za nagłośnieniem i walką o rozsądne gospodarowanie przestrzenią.
                          Ale żeby zrobić to skutecznie będzie potrzebny jakiś prawnik, pewnie mamy jakiegoś we wspólnocie?
                          • Gość: mix Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.12, 16:34
                            Są normy ... także dotyczące obciążenia dróg (stąd pomysł Cracovia Property na budowę dodatkowej nitki za szpitalem). Pomysł mają dobry, tyle tylko że nikt nikogo nie zmusi aby jechać tą drogą czy inną. Poza tym nawet jak będzie jakaś równoległa droga, to z jakąś się musi łączyć i nie ważne, że i tak będzie paraliż, bo to 100 metrów dalej. Ale o tym się głośno nie mówi. Będzie argument - jest droga, ul. Bochenka odciążona ... na papierze. Ciągle pozostaje problem z obciążeniem okolicy. Czy powinno się pozwolić na tak dużą inwestycję? Sześć budynków podobno wyższych od całej reszty w okolicy. Heh ... jeśli ktoś nie ma wyobraźni, niech sobie poukłada makietę z pudełek po zapałkach. Równie dobrze ktoś mógł wpaść na pomysł budowy w tym miejscu Stadionu Narodowego... i budowę dodatkowej drogi aby odciążyć ul. Bochenka... Śmiech na sali ...
                            • Gość: ktoś Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.12, 17:15
                              Ok, to wiemy już, że są normy, nierespektowane przepisy, sposoby, żeby je ominąć, i że niedługo będziemy tu mieli drugi Ruczaj albo gorzej. Pytanie zasadnicze: czy ktokolwiek wie, co dokładnie należy zrobić, ile czasu i wysiłku włożyć w taką akcję, od czego zacząć? Czy jest precedens, który daje choć cień nadziei na to, że podjęte działania przyniosą efekt?

Mnie przykład Krakoinu nie przekonuje - to są nadal wysokie, 8-piętrowe budynki. Malwy III mają pięter 11. Inwestycja Ganta też jest ogromna - choć nie w całości 10-piętrowa, ale za to rozległa. Skoro mówimy o obciążeniu okolicy - to nie bloki są źródłem korków, ale użytkownicy dróg. Nie wierzę w to, że obcięcie dwóch pięter każdemu z tych bloków przyniesie zauważalną zmianę.

Niemniej chętnie podpiszę się pod wszystkim, co dokądś prowadzi.
                              • Gość: mix Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.12, 12:11
                                Kroki muszą być podejmowane przez "wspólnotę" - tak więc:
                                1) Na najbliższym zebraniu wspólnoty, trzeba zobowiązać zarząd / administratora do skontaktowania się z:
                                www.bip.krakow.pl/?news_id=47233
                                Wystarczy rzucić na zebraniu hasło o co chodzi i zagłosować: kto jest za i po sprawie.
                                2) Muszą rozeznać jaka jest możliwość zgłoszenia uwag do decyzji środowiskowej.
                                3) Muszą sprawdzić jak postępuje sprawa z pozwoleniem o wydanie WZ.
                                4) Muszą napisać do rady dzielnicy stosowne pismo z uwagami.
                                5) Mogą popytać w administracji Piaski Nowe - bo im też nie leży paraliż w okolicy.
                                6) Mogą zwrócić się do pozostałych inwestorów, którzy już mają pozwolenia na budowę aby też interweniowali - w końcu to też w ich interesie (ochrona inwestycji). Paraliż okolicy nie zwiększy sprzedaży ich mieszkań.
                                To kilka rzeczy, które można łatwo zrobić i nic nie kosztują ... a administracja od tego jest aby załatwiać takie sprawy. Trzeba tylko powiedzieć co mają zrobić (głosowana uchwała członków wspólnoty), bo sami nic nie mogą.
                                • Gość: Mariusz Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.12, 10:54
                                  Obawiam sie że "wspólnota" niewiele może, bo chyba nie jest stroną postępowania o wzizt dla Cracovia Property, ale mozna probowac,
                                  Za to Bryksy jako bezpośredni "sąsiad" mógłby coś z tym zrobić , ciekawe czy złożyli jakiekolwiek pismo w tej sprawie do wydz. architektury, żeby kupujący mieszkania Malwy III mieli w miare nasłonecznione mieszkania , a nie zaciemnione "dziury" . Przeciez powinno im na tym zalezeć bo są w trakcie sprzedaży mieszkań w budynku Malwy III.
                                  • Gość: JaCek Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: 89.174.214.* 27.07.12, 11:52
                                    Mysle, ze Bryksy bardzo zalezy na tym by nam sie dobrze mieszkalo, bysmy byli zadowoleni. Zadowolony klient swiadczy dobrze o firmie. Mysle, ze to ich zadanie, by walczyc w naszym interesie i blokowac inne inwestycje. Wiec wierze w Bryksy i ich dobra wole.
                                    • Gość: mix Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.12, 15:35
                                      Na jakiej podstawie w takim razie opierasz Swoją wiarę? Ja nie mam żadnej informacji od Bryksy na temat konkretnych kroków przez nich czynionych w tym temacie. Dzwoniłem kiedyś do nich i jedyne co odpowiedział pewien sympatyczny człowiek, to że sprawa o WZ dla Cracovia Property - toczy się. Tyle to każdy na forum już wie. Nie usłyszałem, że zgłosili uwagi do decyzji o uwarunkowaniach środowiskowych wydanych dla Cracovia Property. Wiesz coś więcej w temacie?
                                    • Gość: brykzy Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.messagelabs.net 27.07.12, 15:39
                                      Tak, żyjemy w dobie kapitalizmu, gdzie władzę ma klient. Nasz klient, nasz pan. Dlatego dla dobra klienta Bryksy wykupi tereny od Cracovia Property po cenie rynkowej, ponieważ mamy gospodarkę rynkową, i wybuduje na nich dwa budynku 4-piętrowe z dużą ilością zieleni, placu zabaw i miejsc parkingowych - by żyło się lepiej. W trosce o zachowanie najwyższej jakości usług i budowania dobrych i długofalowych relacji, Bryksy, specjalnie dla nas, jako stałych klientów, zaoferuje zamianę mieszkania bez dodatkowych kosztów.
                                      • Gość: mix Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.12, 15:53
                                        dobre :D ... ale starajmy się pisać serio ... To nie jest tak, że nie da się nic zrobić bo żyjemy w kapitalizmie. Należy starać się zrobić to, co można ... inaczej to zwykłe zaniechanie ... tudzież pokpiwanie lub wyśmiewanie ...
                                  • Gość: mix Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.12, 15:47
                                    Pewnie im tam przysłonią ... Ci co kupują w nowym budynku - faktycznie niewiele mogą bo nie są stroną - najwyżej mogą nie kupić tam mieszkania, tylko obok po lewej gdzie ktoś musiałby wyburzyć kilka domów i wysiedlić ludzi aby coś postawić :D mała szansa. My tu już mieszkamy więc możemy zadziałać autonomicznie. Nie oszukujmy się - sprzedaż mieszkania i zmiana okolicy to nie łatwe przedsięwzięcie (tudzież nierealne), a i trochę zdrowia już zostawiliśmy na tym miejscu.
                                    • Gość: ktoś Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.12, 17:36
                                      no dobrze, działajmy, ale żeby działać, trzeba zebrania, a to będzie za kilka miesięcy dopiero. czy to nie będzie za późno?
                                      • Gość: realista Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.adsl.net.t-com.hr 27.07.12, 19:18
                                        O czym wy wszyscy piszecie? Bryksy nawet usterkami się nie chce zająć, a wam się wydaje że pół dzielnicy zmieni bo wam może się źle mieszkać. Życzę powodzenie i dalszych marzeń co Bryksy powinno a czego nie...oni mają nas wszystkich głęboko w d...
                                        • Gość: Heniek Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.play-internet.pl 30.07.12, 06:32
                                          Dobrze powiedziane , mam takie samo zdanie .
                                          • Gość: mix Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.12, 10:02
                                            obiektywnie mówiąc - ja nie miałem z Bryksami problemów i wszystko było super zrobione ... choć w temacie okolicy nic konkretnego nie robią ... Rozumiem, że nie zależy im na szumie wokół tematu ... tylko, że ludzie i tak o tym gadają więc i tak jest szum ... Chowanie głowy w piasek nic nie da ...
                                      • Gość: mix Re: Cracovia Property - Bryksy Malwy Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.12, 09:53
                                        trzeba dzwonić do administratora aby zwołano zebranie szybciej ... tylko nie dać sobie wmawiać, że jest się pierwszym w tym temacie i nikt jeszcze tej sprawy nie poruszał ...
    • Gość: edi Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.12, 14:16
      Tak, o sprawie mieszkańcy Piasków słyszą już od jakiegoś czasu.
      Tez słyszałem wersje ze na miejscu parkingu ma być blok.
      Scanmed (bo Cracovia property i Scanmed developement to cześć tego samego NFI) już od jakiegoś czasu miał budować blok, bo to ma być takie osiedle ze masz mieszkanie i opiekę medyczną w pakiecie)
      • Gość: ccc Smierdzi cementem\betonem? IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.12, 23:45
        Czy ktoś wie z której budowy tak jedzie? I czy coś można z tym zrobić, oprócz długotrwałej modlitwy?
        • Gość: PawMig Re: Piekarnia IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 22:15
          Witajcie,
          Nie wiem czy wiecie ale w pomieszczeniu gdzie jest Retro Outlet bedzie prawdopodobnie piekarnia.
          A co rozwalają przy wjeździe do naszych parkingów?
          • Gość: sąsiad hałasowanie (korzystanie z pralek po nocach) IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.12, 00:19
            Tak się zastanawiam, jak bardzo trzeba nie mieć wyobraźni, żeby robić pranie po 23 i nawet po północy! Czy tych, co to robią nie zastanawia, że jest to najzwyczajniej uciążliwe dla sąsiadów ? Hałas od wirówki niesie się w pionie bardzo mocno...

Chyba niektórzy nie zauważyli, że mieszkając w bloku wypada tak żyć, żeby nie zapominać o innych... Ciekawe co byście powiedzieli, gdyby to Wam ktoś zaczął hałasować... Wypada pamiętać o ciszy nocnej. A to już drugi dzień z rzędu !
            • Gość: piotr Re: hałasowanie (korzystanie z pralek po nocach) IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.12, 12:02
              A ciekawe kto w 18 tlucze w kaloryfer pomiedzy 23:00, a 24:00?
              Dziecko sie po chwili budzi, przestaje ktos sie tluc, usypiamy przez 15 minut, zaczyna znowu sie ktos tluc i znowu sie budzi i tak do polnocy. Rewelacja. Tez sobie potlucze mlotkiem np. o 3 nad ranem.
              • Gość: sasiad Re: hałasowanie (korzystanie z pralek po nocach) IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.12, 15:49
                Tak, to też słychać :/
                Ale odnoszę wrażenie, że jest to konsekwencją hałasu pralki. Tzn. to tłuczenie było słychać tylko wtedy, kiedy pralka zaczęła wirować i niosło się to po pionie (tak samo w czwartek, jak i piątek). Czyli tak, jakby ktoś chciał zwrócić uwagę tym od pralki. Takie są moje obserwacje. Zobaczymy co będzie dalej... :/
                • Gość: sasiad Re: hałasowanie (korzystanie z pralek po nocach) IP: *.noc.fibertech.net.pl 29.04.12, 08:53
                  Proszę nie podszywać się pod moją nazwę.
                  • Gość: sasiad (inny) Re: hałasowanie (korzystanie z pralek po nocach) IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.12, 15:12
                    Przecież nikt się nie podszywa... nie zwracam szczególnej uwagi na internetowe nicki na otwartym forum, gdzie nazwy nie są zastrzeżone (może niektóre są, ale ta nie była). Po prostu tak wpisałem, a moim celem nie było podszywanie się pod kogokolwiek.
                    • Gość: na kupnie jakiej konstrukcji jest wasz blok? IP: *.ists.pl 29.04.12, 15:19
                      czy to lany beton ocieplony? tak jak to co się buduje przy galerii krakowskiej?
                      podobno szczególnie takie konstrukcje przenoszą dzwięki .
                      • Gość: sasiad (inny) Re: jakiej konstrukcji jest wasz blok? IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.12, 18:41
                        szkielet jest z lanego betonu - natomiast część ścianek zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych jest z porothermu
                        • Gość: na kupnie Re: jakiej konstrukcji jest wasz blok? IP: *.ists.pl 30.04.12, 08:23
                          No właśnie, a przy galerii kazimierz (poprzednio się przejęzyczyłem) ściany zewnętrzne też są betonowe :(. Pewnie tak buduje się najszybciej.
          • Gość: sasiad Re: Piekarnia IP: *.noc.fibertech.net.pl 28.04.12, 08:42
            Ja od obsługi outletu usłyszałem, że będzie kawiarnia - bar. Czy zmienili plany to nie wiem.
      • Gość: didlos Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.30.7.162.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.08.12, 16:46
        Witam, znalazłam na stronie internetowej rady dzielinicy XI, notkę odnośnie inwestycji Cracowia Property
        www.dzielnica11.krakow.pl/uchwaly/uchwaly_zd/uchwalazd_2012_070.pdf
        www.dzielnica11.krakow.pl/uchwaly/uchwaly_zd/uchwalazd_2012_069.pdf
        ale jak długo inwestycja ta zostanie zablowkowana, tego niewiem pewnie tylko na jakiś czas
        • Gość: Gosciu Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.12, 11:33
          Opinie Rady Dzielnicy sa podobno niewiążące dla architekta miejskiego, wiec i tak najwiecej zalezy od niego, a zdecydowal podobno ze 4 budynki nie wyzsze niz nasz :( czyli nas zasłonią
          • Gość: Maciek Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka cz. IP: *.imsmultimedia.eu 07.09.12, 22:37
            Budynek niższy nie może nas zasłonić całkiem;D, ale ogólnie - trzeba mieć coś nie halo z głową, żeby TERAZ kupować jakieś mieszkania na Bochenka, chyba , że stanie w korkach i nocowanie w hałasie, oraz czekanie latami na dostanie się dziecka do przedszkola to jest to co lubicie !! My na Malwach I kupując mieszkanie nie wiedzieliśmy jak się otoczenie rozwinie, nie to co teraz Wy - przyszli mieszkańcy ul Bochenka...bloki w zaciszu domowych marzeń, hehe , ryki i darcia do rana, imprezy jak nie w mieszkaniach to w restauracji, ruchliwa w nocy ulica a w dzień przytkana , najgorsze piekło przed nami, jak już tu wszyscy zamieszkamy, blisko do przedszkola, przystanku tramw, do tramwaju się może jeszcze dostaniesz, ale Twoje dziecko do przedszkola już na pewno nie ! No chyba , że jesteś nauczycielem/ką , a do tramw jest kilometr a nie 300 metrów ! Postawcie nam kilka bloków jeszcze to do koleżanki będziemy chodzić na 8 piętro , żeby złapać trochę słońca w zimie ;DDD
    • Gość: NMN pralka - stukanie w kaloryfer IP: *.noc.fibertech.net.pl 29.04.12, 23:17
      pralke słyszałem, myślałem na początku , że to mój komp tak chuczy ;D. Pralka pierze a jakiś desperat napie... w kaloryfer, kiedyś sąsiedzi wyżej robili imprezy 2 razy w tygodniu, pralkę program wyłączy po 2h, a impreza kończyła się czasem o 7.00....wkurza mnie gdy ktoś nie szanuje drugiego człowieka.
      • Gość: sasiad (inny) Re: pralka - stukanie w kaloryfer IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.12, 07:07
        To, że pralka wyłączy się "po 2h", a nie o 7.00 jest może pocieszeniem, ale kiepskim...

Czy tak trudno zrozumieć, że w bloku wypada zachowywać się po prostu cicho... Miejmy nadzieję, że wszyscy (ci od imprez, pralek, kaloryfera) to zrozumieją. Ten "desperat" jak go nazwałeś - może ma już tego zwyczajnie dość...

• Gość: na kupnie Re: pralka - stukanie w kaloryfer IP: *.ists.pl 30.04.12, 08:27
          Walenie w kaloryfer ma sens w starym bloku gdzie piony lecą przez piętra pokojami rurami stalowymi. Teraz to chyba normą jest jeden pion na klatce i rozprowadzenie plastikami do mieszkań?
          • Gość: sasiad Re: pralka - stukanie w kaloryfer IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.12, 15:22
            macie wesoło w 18 stce -w 16 stace jest spokoj, ale to zapewne spowodowane jest tym,ze u nas chyba wiekszosc to młode rodziny z dziecmi
            • Gość: NMN-były desperat Re: pralka - stukanie w kaloryfer IP: *.noc.fibertech.net.pl 30.04.12, 22:22
              Mamy tu dużo problemów i wygląda na to , że jesteśmy bezradni, moje początkowe zaangażowanie już ostygło bo nic w kilka osób nie możemy zrobić. Większość ma wszystko daleko gdzieś. "Desperat " to nie obraźliwe słowo, tak nazwałem gościa który wiem co przechodził. Walające sie butelki po podłodze do rana, wariacje i krzyki na balkonie, przyklejone pety do parapetów i tudzież latające po balkonie, bydło plujące z balkonów, i muzyka... muzka ... głośna muzyka do rana.... tak przynajmniej dwa razy w tygodniu.
              • Gość: sasiad Re: pralka - stukanie w kaloryfer IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.12, 23:03
                a czemu nie wzywacie Straży Miejskiej ?to jest przesada rozumiem,ze ludzie wynajmuja mieszkania, ale napiszcie do Administracji-niech napisza pismo do właściciela mieszkania
                • Gość: NMN Re: pralka - stukanie w kaloryfer IP: *.noc.fibertech.net.pl 30.04.12, 23:28
                  Młodzi właściciele, życie studenckie przenieśli z akademików. Służby mundurowe były po kilka razy. No i co z tego.
    • Gość: gof ogrodzenie , furtka koło pl. zabaw IP: *.opera-mini.net 07.05.12, 15:21
      Zastanawiam się poco robiliśmy to ogrodzenie i ponosiliśmy koszty skoro jak zauważyłem cześć "bezmyślnych" mieszkańców nie zamyka furtki koło placu zabaw. Lub przekręca ten "dżinks", który służy do blokowani możliwości otwarcia i jest z drugiej strony, przez co umożliwiają dostanie się na nasze osiedle bez posiadania kluczy. Ludzie!!! skoro zrobiliśmy ogrodzenie i ponieśliśmy na to koszty to niech spełnia ono swoje zadanie, czy tak ciężko do jasnej cholery jest przekręcić tego "dżinksa" aby zablokował się w furtce i przekręcić klucz.... :(
      • Gość: gość Re: ogrodzenie , furtka koło pl. zabaw IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.12, 21:25
        tak samo z bramką wejściowa-też wielu się nie chce domykać-Ludzie chcecie mieć syf ,brud ?Nie chcę się Wam nawet podejść pare kroków dalej tylko jak te bezmyślne istoty chodzicie na skróty niszcząc trawe
        a co z zielenia ?jak nie bylo tak nie ma
    • Gość: PawMig Re: Drodzy właściciele piesków IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.12, 21:16
      Proszę Was, aby sprzątać po swoich pupilach przynajmniej w momencie jak narobią kupkę tuz pod oknami. Mieszkam na parterze i tuz pod moimi oknami mam już 2 malutkie-śmierdzące kupki. Jeszcze chwila i będzie ich więcej. A córka często chodzi koło mojego okna. Mam nadzieję, że niewiele wymagam od Was.
      Dziękuję z góry!
      • Gość: piotr cisnienie wody IP: 89.174.214.* 14.05.12, 10:32
        Ciekawe co sie stalo z cisnieniem zimnej i cieplej wody - ledwo leci.
        Co jakis czas przez pol dnia leci zolte plynne bloto zamiast cieplej wody.
        Podejrzewam, ze to cos wspolnego ma z budowami na naszej ulicy.
        Mogliby nas uprzedzac. A z tym cisnieniem to nie wiem o co chodzi.
        • Gość: az Re: cisnienie wody IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.12, 21:22
          ja też dołączam do pytania - któryś dzień z rzędu płynie z kranu żółta woda. Zastanawiam się czy można to pić? Czym to jest spowodowane?
      • Gość: gość z 18 Re: Drodzy właściciele piesków IP: *.66.AWIST.PL 14.05.12, 15:14
        Witam!
        Dołączę się do tematu!
        Mam też prośbę do właścicieli czworonogów - nie chodźcie ze swoimi pupilami na plac zabaw dla dzieci!
        Bardzo Was proszę!!!
    • Gość: NMN czworonogi IP: *.noc.fibertech.net.pl 14.05.12, 16:03
      Bardzo proszę o sprzątanie po pieskach i nie wchodzenie z nimi na plac zabaw . Dziękuję.
      • Gość: gp Re: czworonogi IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.12, 21:20
        ja również przyłączę się do prośby- nie jest to miłe, gdy dziecko wchodzi przez przypadek w kupkę :(
        • Gość: op Re: czworonogi IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.12, 02:14
          To skoro prosimy - ja poproszę o sprzątanie po sobie innych śmieci z trawników (które wypadają z worków???) i np. gum do żucia. Mój piesek np. ostatnio znalazł u nas na trawniku pasztet (jakim cudem???).
          • Gość: lux Re: czworonogi IP: *.static.chello.pl 25.05.12, 09:45
            A pewnie takim że był głodny. Proszę należycie karmić pieska!
            • Gość: op Re: czworonogi IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.12, 12:19
              Dziękuję za radę, ale to akurat nie ma związku (poza tym stare, zepsute jedzenie może zwierzakowi zaszkodzić). Chodzi natomiast o problem inny - nie tylko czworonogi są źródłem zanieczyszczeń na trawnikach, a zdajemy się o tym zapominać. Stąd moja prośba.
      • Gość: NMN Re: czworonogi IP: *.noc.fibertech.net.pl 26.05.12, 22:42
        Proszę o nie wchodzneie na plac zabaw z pieskami. Szczególnie drażni mnie kobieta w ciąży która notorycznie wchodzi tam z pieskiem, przecież Twoje dziecko kiedyś będzie się tam bawiło !
        • Gość: op Re: czworonogi IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.12, 16:20
          hmm, a czy ten plac zabaw nie ma jakiegoś regulaminu? generalnie na place zabaw z pieskami zazwyczaj wchodzić nie można. Może warto postawić tam tabliczkę z zakazem wprowadzania psów?
          • Gość: wlasciciel psa Re: czworonogi IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.12, 12:50
            Dżizes... przecież to oczywiste, że na plac zabaw DLA DZIECI nie puszcza się PSA.
            • Gość: NMN Re: czworonogi IP: *.noc.fibertech.net.pl 02.06.12, 20:29
              Szkoda , że nie widziałeś dzisiaj, dla niektórych to nie jest oczywiste, mało tego , oni mieszkają tutaj i wkrótce będą mieli dziecko , będą z dzieckiem i psem przyłazić na plac zabaw ???
              • Gość: op Re: czworonogi IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.12, 12:27
                @NMN: skoro widzisz tak często tę panią i jej psa, dlaczego nie zwrócisz jej uwagi? Zawstydzisz ją pewnie porządnie i będzie po sprawie, nie będziesz musiał więcej się temu przyglądać i denerwować.
                • Gość: NMN Re: czworonogi IP: *.noc.fibertech.net.pl 05.06.12, 21:45
                  Widzę tych ludzi z okna, do dzieci nie stąd, które demolują plac zabaw i skaczą przez płot jakoś łatwiej mi krzyknąć, do dorosłego nie wypada krzyczeć przez okno " proszę wyjść z pieskiem z placu zabaw" - ten "ktoś" tu mieszka i zostanę wrogiem nr 1. Za to złożę pismo do administracji w sprawie tablicy na plac zabaw " zakaz wyprowadzania psów" , przydała by sie taka , kiedyś były jakieś tablice , pamiętacie ??? "Szanuj zieleń" czy "nie deptać trawników " - coś w tym stylu, ale przyszli znajomki do sąsiada wyżej i zabrali je ze sobą na swój balkon - nie wiadomo czemu, pozostało tylko zdjęcie zrobione przeze mnie z bloku obok , jak tablica u "nich" na balkonie leży ... to jest dopiero dowód na sąsiada ;D, ech gdzie ja mieszkam , nic tu się nie uchowa dłużej.
                  • Gość: op Re: czworonogi IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.12, 09:01
                    Myślę, że pomysł z pismem do administracji jest dobry, oby zadziałało :). Szkoda jednak, że to konieczne - w regulaminie placu zabaw jak byk jest napisane, że nie wolno wprowadzać na jego teren zwierząt...
                    • poki_puki czworonogi 20.07.12, 12:51
                      Choć sprawa wielokrotnie się na forum pojawiała, to nie mogę się powstrzymać - właścicielu psa, który lubi robić kupy na chodniku, posprzątaj po swoim pupilu :).
                      • Gość: Heniek Re: czworonogi IP: 91.238.76.* 22.07.12, 22:02
                        Ludzie czasami są złośliwi, może to nie kupy psa tylko jego właściciela ?
    • Gość: s Re: parking i straż miejska IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.12, 01:24
      W piątek wieczorem miała miejsce akcja wypisywania mandatów lub pouczeń przez straż miejską wszystkim właścicielom samochodów, które nie były zaparkowane na miejscach parkingowych. Miało to miejsce po zgłoszeniu przez mieszkańca/mieszkańców.

Ten temat był już poruszany i część osób cieszyła się po tym, gdy zostały ustawione tablice o strefie zamieszkania. Chciałem się zapytać wszystkich popierających takie rozwiązanie - tzn. ustawienie tych tablic i zgłaszania na straż miejską - czy potraficie znaleźć się w sytuacji osób, które po przyjechaniu pod blok nie mają gdzie zaparkować auta ? Przecież miejsc parkingowych jest po prostu za mało, więc dlaczego robić na złość ludziom, którzy nie mają gdzie zaparkować i parkują w miejscach, gdzie nie jest wyznaczony parking, a przecież nie blokują przejazdu/przejścia ? Jeśli sami macie miejsca pod ziemią i wychodzicie z założenia, że inni też przecież mogli sobie wykupić, to weźcie pod uwagę, że po pierwsze miejsc w parkingu podziemnym nie było wystarczająco dla wszystkich, a po drugie - może do Was też ktoś przyjedzie w odwiedziny samochodem i nie będzie go miał gdzie postawić - zadzwonicie wtedy na straż miejską ? Chyba, że do Was nikt w odwiedziny nie przyjeżdża...

A skoro mowa o tych tablicach - na jakiej podstawie były one ustawione ? Czy było głosowanie Wspólnoty ? Jeśli nie było, to takie głosowanie należy przeprowadzić, ponieważ ani administracja, ani pojedyncze osoby, ani kilka osób zarządu nie powinno decydować w tak ważnej sprawie bez decyzji całej Wspólnoty. Idea, by osoby spoza Wspólnot nie parkowały była słuszna, tylko może się okazać, że same Wspólnoty będą odczuwały bolesne skutki obecnego rozwiązania.

• Gość: NMN Re: parking i straż miejska IP: *.noc.fibertech.net.pl 26.05.12, 22:39
        Od dawna jestem ciekawy kto zadecydował i jak aby te wszystkie znaki postawić, jak przypuszczam pewnie Klotoida maczała w tym palce, bo raczej zarząd wspólnoty z 18 to niee...strasznie szybko te znaki powstały, widać , że tu działały czyjeś interwncje i znajomości, normalnie przecież nic się nie da tu załatwić w zarządzie administracji , wspólnoty.
        • Gość: mieszkaniec Re: parking i straż miejska IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.12, 09:28
          A ja popieram ustawienie znaków i dziwie się że jeszcze nikt nie dostał mandatu za parkowanie na placu zabaw dla dzieci, bo i takie auta widziałem. Miejsc parkingowych nigdy nie będzie wystarczająco, ale nie oznacza to wcale że każdy może parkować gdzie mu się podoba i po to są takie znaki. Jeśli ktoś uważa że w którymś z miejsc, gdzie dziś parkują auta można parkować myślę że najlepszym rozwiązaniem jest zgłoszenie takowych do wspólnot i oznaczenie ich - wtedy będzie to miejsce parkingowe i nikt nie będzie mógł wlepić mandatu. Obecnie zdarza się że ludzie parkują na placu zabaw, trawnikach, przy wyjściach ewakuacyjnych, lub blisko za miejscami parkingowymi skutecznie utrudniając z nich wyjazd, nie mówiąc o śmieciarce która tylko dla żartów trąbi przez pół godziny nie mogąc dojechać do wiaty - pewnie w przypadku pożaru straż ma dużo mniejsze pojazdy i bez problemu podjedzie tam gdzie śmieciarka nie może. Przypomina mi się sytuacja z wydeptanym trawnikiem przy bramce wejściowej, tam też jest za daleko po chodniku dla wielu mieszkańców...
        • Gość: ja Re: parking i straż miejska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.12, 09:40
          Decyzja ustawienia znaków była słuszna i wynikała z inicjatywy samych mieszkańców - jak ktoś chodzi na zebrania wspólnot, to wie - jak i zarządów i Klotoidy jak i uzgodniona ze strażnikami miejskimi - może się komuś wydawać, że można stać byle gdzie, ale jak ma się większe auto to problem z wyjechaniem wbrew pozorom jest. Jeżeli takie zachowania byłyby sporadyczne i jednostkowe, pewnie problemu by nie było, a że dużo osób staje byle gdzie - to niestety podjęte zostały odpowiednie kroki. Poza tym można zaparkować, niekoniecznie poda samym blokiem, ale przejść do samochodu byłoby pewnie "za daleko"...
          Jak już ktoś napisał, jak komuś za daleko przejść chodnikiem aby dojść na ulicę, tylko zapycha czasem i po błocie do kostek to i staje potem byle gdzie tak że i z parkingu i z garaży nie można wyjechać.
          Jak nie było ogrodzenia to pod samym blokiem też parkowano, więc jeżeli samo zwracanie uwagi nie przynosi skutku...
          • Gość: filozoficznie Re: parking i straż miejska IP: *.messagelabs.net 28.05.12, 13:18
            Układ kostno-stawowy człowieka jest stworzony do poruszania się w naturalnym terenie, w tym po trawie. Ziemia jest najbardziej naturalnym podłożem dla człowieka. Podejście kilku kroków pod górkę i z górki świetnie ćwiczy mięśnie czworogłowe uda i strzałkowe goleniowe. Pogląd jakoby poruszać się jedynie po chodnikach, a na ziemię tylko patrzeć jest wyłącznie poglądem. Ja na przykład mam pogląd, że niebo jest ładne i przyjemnie się na nie patrzy.

Od 2010 r. można chodzić po polskiej zieleni.
          • Gość: aa Re: parking i straż miejska IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.12, 14:44
            tak, cały czas mowa o tym, jak to mało miejsca jest do parkowania, a ciekawa jestem, czy zarząd/administracja zrobiła cokolwiek w sprawie zawalającego 2 miejsca wraku.....
    • Gość: NMN Kontynenty - imprezownia IP: *.noc.fibertech.net.pl 03.06.12, 00:52
      Drodzy mieszkańcy
      Już kolejny radiowóz ma podjechać pod restaurację Kontynenty, na szczęście nie tylko ja reaguję , hałas niesie się potwornie , a zobaczcie która jest godzina ! Miała tam być piekarnia, restauracja, a robi się jakaś imprezownia, ludzie ! To jest pomiędzy dwoma blokami ! Mają drzwi otwarte non stop, goście wyłażą na zewnątrz na szluga i głośno ryczą . Wzywam do bojkotu tej restauracji !
      pozdrawiam
      • Gość: mix Re: Kontynenty - imprezownia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.12, 17:46
        Potrzebne jest:
        1) zebranie...
        2) stosowna uchwała wspólnoty...
        3) przekazanie uchwały właścicielowi nieznośnego miejsca ...
        4) jeśli sytuacja się nie poprawi - zgłoszenie do stosownego wydziału pisma - na dzień dobry o cofnięcie koncesji na sprzedaż alkoholu...
        5) jeśli i to nie pomoże, złożenie pisma o cofnięcie pozwolenia na prowadzenie takiej działalności w tym miejscu...
        Tak się załatwia tego typu sprawy zgodnie z prawem. Policja nic nie zdziała - a właściciel zlewa ich interwencje, bo najwyżej mu mandat dadzą.
        Ps. dla mających pomysł z dogadaniem się. Kilka prawd z zakresu prawa:
        a) Ma być spokojnie ... i to nie jest kwestia tylko godzin nocnych...
        b) Klienci są zbyt głośni - to jest problem restauracji. Skoro swoją ofertą powoduje, że jest dużo głośnych klientów, to nie powinna mieć koncesji na alkohol....
        c) Skoro ogólnie jest głośna i zakłóca spokój ... to powinna być z dala od miejsc zamieszkania...
        d) Skoro właściciele chcą się dogadać, to powinni w pierwszej kolejności szanować prawo ...
        heh ... ludzie ... ale dajemy się ruch...ać w tym momencie ...
        i uzbrojeni w tę lekturę - możemy się dogadywać :)
        Myślicie, że jak np mieszkańcy na Kazimerzu poradzili sobie z uciążliwymi knajpami? Ci dopiero mieli urwanie głowy i to nie z jedną knajpą i nie z jednym ogródkiem przed nią.
        Policja może pomóc - ale zwinąć jednego czy drugie hałaśliwego łebka. Często (nieoficjalnie) sami właściciele wzywają policję. Zwyczajnie nie chcą mieć problemów tylko spokojnie zarabiać - bo o to przecież chodzi ;)
    • Gość: NMN Kontynenty IP: *.noc.fibertech.net.pl 03.06.12, 02:05
      No i co , przed chwilą byli i się zmyli. Poradzili , żeby zamykali drzwi to hałas mniejszy. Przyjechali nieoznakowanym samochodem i radiowozem. Interwencja bogata ale ponad godzinę po wezwaniu. W międzyczasie połowa klientów wybyła taksówką;DD. Reszta dalej imprezuje jarając szlugi na zewnątrz i nie cicho się zachowując.
      Tyle na dziś .
      Nie odpuszcze.
      Kto się przyłączy ???
      Mam nadzieję , że nie tylko mnie to przeszkadza . Wkrótce pewnie będą większe imprezy .
      pozdrawiam, idę spróbować zasnąć ...

• Gość: op Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.12, 18:47
        Zgadzam się, że w nocy za głośno było, nie zazdroszczę mieszkańcom mającym okna z tamtej strony, ale sądzę, że lepiej najpierw spróbować się dogadać z właścicielem/obsługą tej kawiarni, a niekoniecznie od razu ją bojkotować. Ostatecznie można tam też kupić pieczywo i jakieś cukiernicze wyroby, jest otwarte od 6.30, jest kącik dla rodziców z dziećmi... może czasami nam się to przyda...
        • Gość: leewek Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.12, 20:54
          Popieram wypowiedz "op", trzeba dać wyraźny sygnał ze imprezy nocne to coś czego nie tolerujemy, ale sama idea takiego lokalu/sklepu w tym miejscu mi osobiście się podoba. Nie ma co od razu wszczynać wojny w której możemy być tak samo przegrani jak z klotoida... Lepiej spróbować innych metod. Natomiast dzwonienie na policje podczas gdy impreza głośna trwa o 24:00 w nocy uważam za standardowa i potrzebna interwencje
          • Gość: PawMig Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.12, 21:29
            A ja apeluje do wlascicieli w sprawie pieczywa. Teraz tam niczym nie pachnie. A i pieczywo pakowane jest nie najlepsze. Apeluje o świeży wybór pieczywa, buleczek, chleba. Niech pachnie piekarnią. Byłem tam raz i nie było za bardzo co ciekawego kupić. Samo pieczywo pakowane, bez dat, niby świeże... ale to nie to. I nie daj boże robić kopie Awiteksu. To szmatławe pieczywo zalewa cały krakow.
      • Gość: gof Re: Kontynenty IP: 80.50.144.* 04.06.12, 10:27
        Witam,
        z informacjie na drzwiach wynika, że lokal jest otwarty w godz: 6:30-22:00, to dlaczego imprezy trwają do 1-2 w nocy. Czyżby to była tylko ściema, żeby otworzyć lokal dłużej. Zastanwia mnie fakt, że klotoida może robić wszystko , nie zgadzać się na bramę, znaczyć miejsca parkingowe. Otwierać lokal bez zgody miszkańców, przecież po 22 obowiązauje cisza nocna i mogę się mylić, ale czy na otwarcie takiego lokalku jak "restauracja" nie potrzebna była nasza zgoda. Ludzie wbierzmy się jakoś w garść i nie dajmy robić się w balona. Dość nas orżnęli na ogrodzniu i miejscach prakingowych, ile Wam potrzeba jeszcze takich akcji aby się domyśleć że właściciel klotoidy ma jakieś wtyki i robi nas balona....
        • Gość: op Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.12, 12:21
          Radzę ostudzić emocje. Po pierwsze taka sytuacja w wypadku "Kontynentów" zdarzyła się po raz pierwszy, prawda? Trudno się dziwić właścicielom kawiarni (bo to zdecydowanie nie jest restauracja), że jak mają klientów w weekend, to lokal jest dłużej otwarty. Proponuję podjąć z nimi jakieś negocjacje, ze spokojem, tak aby taka sytuacja się więcej nie powtórzyła. Oni z pewnością chcieliby widzieć także w nas swoich klientów.

A co do Klotoidy - ma do tych miejsc parkingowych święte prawo. Proponuję uważnie czytać dokumenty, pod którymi się podpisujemy. I ma także święte prawo mieć odmienne zdanie na temat terenu, na którym się znajduje.

Nie da się oczywiście ukryć, że co innego leży w interesie Klotoidy, a co innego w naszym. Sądzę jednak, że i nam jako mieszkańcom, i im jako właścicielom budynku zależy na spokojnym korzystaniu ze swojej własności. Emocje w niczym nie pomogą.

Poza tym każdy z nas wiedział, że jest tu budynek, że Bryksy chce go sprzedać. Trudno nazwać to zaskoczeniem. A lepiej moim zdaniem, że coś w tym dawnym straszydle powstało i nie straszy już swoim szkieletem. Zawsze mogło być gorzej.
          • Gość: F. Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.12, 00:36
            a mnie dziwi Pana /Pani wypowiedź -wyjątkowo popierająca działania Klotoidy!!
            pewnie zgódźmy sie na imprezy do rana, nocne smiechy przy papierosach , a potem pełno petów dookoła, jemu wolno robić wszystko, a my mamy się cieszyć bo zrobili kacik dla dzieci i sprzedaje pakowane pieczywo -litosci i troche honoru!!
            a moze mam isc tam na ciasteczko ?nie -dziekuje!! i popieram bojkot tego miejsca
            • Gość: op Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.12, 08:57
              Ależ ja wcale nie popieram hałasu, petów itp. Jestem zdecydowanie przeciwko. A ja Klotoidy w niczym nie popieram, przedstawiam tylko obiektywnie stan rzeczy.

Pewne rzeczy są zastane, nie mamy na nie wpływu. Po co mamy się więc nimi stresować i podnosić sobie cholesterol?
              Do miejsc parkingowych Klotoida ma święte prawo, podobnie jak do terenu i budynku, który kupiła - z tym się nie da nic zrobić. Panu/Pani nikt chyba nie zagląda do domu i nie sprawdza, co Pan/Pani robi w środku?
              Co do "Kontynentów" uważam, że nocne imprezy i hałasy i pety pod naszymi oknami nie powinny się zdarzać. Ale knajpa już jest, o ile wiem nie zamierza się stąd wynieść i nasze działania i wysyłanie policji nie robią na właścicielu i obsłudze większego wrażenia, mandatu żadnego ostatnio nie dostali, więc chyba łatwiej się z nimi dogadać niż wchodzić na wojenną ścieżkę? A przynajmniej spróbować się dogadać. Nikt nie jest idealny.
              • Gość: F. Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.12, 10:31
                a dlaczego Ktoś miałby mi zaglądać do mojego mieszkania ?czy ja robie imprezy do nocy, czy do mnie jest wzywana Policja ?czy moi goscie pala na klatce ?czy ja utrudniam życie innym mieszkańcom-Nie?prosze nie mylić pojęc -co innego imprezy nocne z alkoholem pod oknami , a co innego prawo własnosci do zakupionego budynku !!
                tym bardziej zamierzam omijac to miejsce z daleka zreszta jak wiekszosc mieszkanców skoro wzywanie Policji nie robi wrazenia na Wlascicielu i Obsłudze -TO ŚWIADCZY o ich chamstawie i braku kultury
                • Gość: op Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.12, 12:04
                  Wchodzenie do domu itd. to było porównanie - każdy ma prawo robić u siebie, co mu się podoba. Wolnoć Tomku w swoim domku. A ja nie wiem, czy Pan/Pani robi imprezy czy nie, bo nie wiem, kim Pan/Pani jest - w końcu w tym siła tego forum: totalna anonimowość. Może robi Pan/Pani coś, co sąsiadów denerwuje, ale o tym Pan/Pani nie wie, bo nikt nie powiedział?

"Kontynenty" zrobiły to raz, wiedzą, że mieszkańcom się to nie podoba choćby dzięki wizycie policji. Być może obsługa nie zdawała sobie sprawy z tego, że głosy się tak tu niosą i że co dzieje się na parterze, słychać na dziesiątym piętrze. Być może też czegoś się w zeszły weekend nauczyły. Z czasem się przekonamy.

Ale jak było powyżej - wolnoć... - więc może Pan/Pani bojkotować miejsce. A inni mogą do niego chodzić.
                  • Gość: zax Re: Kontynenty IP: *.connected.pl 07.06.12, 09:25
                    A ja mam zamiar tam zaglądnąć na kawę i żadne śmieszne teksty o bojkocie mnie nie przekonają raz w stokrotce pani na kasie też była nie przyjemna i co mam juz tam zakupów nie zrobić. Bardzo fajnie że jakaś inicjatywa powstała w tym kierunku bo koło nas nic nie ma takiego.
                    Droga też u nas coraz bardziej ruchliwa a i głośna (a będzie głośniejsza) słyszę auta za oknem jak jeżdżą więc proponuje mądralińskim z drugiej części bloku o bojkot ul.Bochenka i nie poruszanie się nią.
                    Ile razy była interwencja i głośno od otwarcia pubu? Ja samochody słyszę co dziennie i to po 22!
                    Trzeba kolego/koleżanko sprzedać mieszkanie i wyprowadzić się na wieś, do korzeni tam przypuszczam że byś komary i nawóz sąsiada bojkotować namawiał w kościelnej gazetce.
                    ...
                    • Gość: aa Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.12, 09:34
                      nie rozumiem po co takie słowa... każdy niech robi jak uważa, pan chce iść na kawę, niech idzie, drugi pan bojkotuje-niech nie idzie. Być może też bym się wkurzyła, że jest głośno, jak na razie denerwuje mnie tylko to, że jest większy problem z parkowaniem. A do "op" - wcale nie uważam, że wcześniej budynek "straszył"
                      • Gość: rts Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.12, 20:01
                        a ja też bede bojkotowac to miejsce i nie znaczy ,ze mam sie wyprowadzac do komarów tym bardziej,ze powyzsze teksty podejrzewam kto pisze -wyjątkowa obrona cudownego miejsca !!az śmierdzi kryptoreklama , wiem jak było słychać hałas do 7 pietra i nie bede tego tolerowac a czytanie tekstów pochwalnych nie nalezy do przyjemnosci
                        agresja i jeszcze raz agresja bo Ktos napisał prawde ,ze ma w d.... ciasteczka i kacik dla dzieci -weżcie wywieźcie sasiada na taczkach bo śmiał napisac prawde
                        2 cudownych obrońcow naszego wspolnego dobra zachecam do rozsypania kwiatów i wybudowania pomnika dla Wspaniałego własciciela Kontynetów dzieki ktoremu mozemy cieszyć oczy piekna budowla a przy okazji ma gdzies Policje, parkowanie przez swoich pracowników na naszych miejscach(wiem wiem ma do tego prawo-szkoda,ze jak u niego jest full wolnych miejsc to jego ludzie i tak parkuja u nas)
                        • Gość: PawMig Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.12, 21:16
                          a ja jak będę miał ochotę na muffinkę czy ciastko z bezą to nie będę mial dylematu...
                          • Gość: op Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.12, 22:34
                            @aa: a propos "straszydła" - de gustibus non disputandum :)
                            @rts: jeśli mówiąc o dwóch obrońcach, masz na myśli mnie, to podsumuję krótko swoje stanowisko dla uniknięcia dalszych wątpliwości: W kwestii hałasu i ewentualnych śmieci, petów itp., jakie mogłyby być efektem działalności "Kontynentów", jestem przeciwko. Podobne zdanie mam na temat śmiecenia na terenie ogrodzonym (co wyrażam w postach na inne tematy).
                            Nie pochwalam działań wbrew prawu ani nie wyrażam pochwał nt. Klotoidy czy kawiarni. Przedstawiam jedynie odmienny, a dokładniej: mój własny punkt widzenia.
                      • Gość: gienek Re: Kontynenty IP: *.connected.pl 08.06.12, 15:20
                        bardzo fajnie, brakuje ogródka na zewnątrz żeby można było na powietrzu usiąść. Mam nadzieje że będzie ;-)
                        • Gość: F. Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.12, 18:06
                          no będzie -chyba na dachu ...zadnego ogrodka nie bedzie
                          • Gość: S Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.12, 21:15
                            Padło w tej dyskusji powiedzenie "wolnoć Tomku w swoim domku". Chciałbym tylko przypomnieć, że pochodzi ono z bajki, który końcowy morał brzmi: "Nie rób drugiemu, co Tobie niemiłe". Oczywiście tego nie da się ująć w regulaminy, ale gdyby wszyscy o tym po prostu pamiętali, to (zwłaszcza w blokach) żyło by się naprawdę przyjemniej.

A tak swoją drogą, to czy zwróciliście uwagę na "buczenie" z tego pawilonu? Odnoszę wrażenie, że to klimatyzatory, bo od zamknięcia do otwarcia jest cisza, a tak w ciągu dnia - słychać. Nie jest to głośne, ale uciążliwe... Ktoś zwrócił na to uwagę? Czy tylko ja jestem uwrażliwiony?
                            • Gość: op Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.12, 22:05
                              u mnie słychać buczenie, ale chyba raczej wentylacji mechanicznej, która zdaje się włączać o stałych porach. Tyle że ja to słyszę wieczorem.
                              • Gość: S Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.12, 10:51
                                Wentylacja to co innego. To też słychać, ale w kuchni.
                                To, o co mi chodzi ewidentnie jest związane z tym pawilonem. Ale chyba nikomu to nie przeszkadza...
                                • Gość: aa Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.12, 13:21
                                  my ostatnio zwróciliśmy uwagę, faktycznie na dachu wentylatory wydają hałas, jakby ktoś ciął coś piłą do metalu. Teraz, kiedy całą noc jest otwarte okno jest to dość uciążliwe
                                  • Gość: NMN Re: Kontynenty IP: *.noc.fibertech.net.pl 19.06.12, 21:03
                                    Współczuję, jak właściciel Klotoidy sobie śpi na miejscu to klima chodzi całą noc, ma dobry sen i zupełną ciszę ...
                          • Gość: gienek Re: Kontynenty IP: *.connected.pl 09.06.12, 15:17
                            oooo na dachu to super pomysł ;-)
                            • Gość: F. Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.12, 15:21
                              no to Gienek do roboty ;-) czas rozstawic parasole
                              • Gość: Anka Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.12, 20:27
                                No wygląda na to, że te wentylatory przechodzą na coraz większe obroty. Teraz to już huczą, a nie tylko buczą i to cały wieczór.

• Gość: klima_wenty Re: Kontynenty IP: *.messagelabs.net 21.06.12, 09:59
                                  I nic się z tym prawdopodobnie nie da zrobić, bo nie jest to na tyle głośne, żeby można było uznać za zakłócanie ciszy nocnej. A głośniej jest pewnie dlatego, że jest cieplej i trzeba bardziej chłodzić/ więcej ciepła odprowadzać na zewnątrz. Wyobraźcie sobie, co by było gdyby, choćby co drugie mieszkanie w bloku miało zainstalowanie taki klimatyzator...
                                  • Gość: op Re: Kontynenty IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.12, 10:04
                                    LOL, wtedy wszyscy musielibyśmy sobie takie klimatyzatory zainstalować, żeby nie było potrzeby otwierania okien w nocy... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka