Dodaj do ulubionych

szkoła podstawowa Academos-Kraków

28.09.11, 08:41
Czy warto posłać dziecko do tej szkoły?
Proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: E. Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.centertel.pl 28.09.11, 16:44
      Mam dziecko w tej szkole. w zeszłym roku było ok. Od września przyjęli nowe dzieci. I już nie jest tak różowo. Jest kilku problematycznych - podobno pozbyły się ich inne szkoły. Mam wątpliwości. Na obietnicach się kończy...
      • lysa_agn1 Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków 28.09.11, 20:41
        czy tylko Twoje dziecko chodzi rok, czy dłużej, jaki jest poziom?
        problematyczne, tzn. jakie, czy ta szkoła tylko zakłada przyjmowanie idealnych dzieci?

• Gość: E. Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.centertel.pl 29.09.11, 21:10
          Moje dziecko chodzi drugi rok. Trudno mi zatem mówić o poziomie - w pierwszej klasie.
          Bardziej zależało mi na atmosferze, cieple, bezpieczeństwie. Uwierzyłam w zapewnienia. Jak to mówią - dobre złego początki.
          Wiem, że nie ma dzieci ideałów, ale rekrutacja do takiej szkoły powinna chyba opierać się na jakichś wymaganiach?
          Problematyczne to znaczy sprawiające wiele problemów, nauczycielowi i ... innym dzieciom.
          • Gość: Zz Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: 31.187.0.* 06.10.11, 17:08
            Każde dziecko jest problematyczne, w mniejszym bądź większym stopniu.Pytanie tylko czy kadra pedagogiczna jest dobrze dobrana,żeby zaradzić ewentualnym zagożeniom? Moja znajoma ma dziecko w tej szkole i już jest pewna,że od przyszłego roku chce dziecko przenieść gdzie indziej.Nie jest zdowolona, a to przecież dopiero początek...
            • Gość: gość Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.146.253.58.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.10.11, 15:02
              To prawda, każde dziecko jest inne, a ta szkoła z tego co słyszałam jest nastawiona na kreatywny rozwój dziecka. Ma bogatą i nietypową ofertę zajęć pozalekcyjnych, o co trudno w innych szkołach. Jeśli rodzic nie ma zaufania do szkoły, to nigdy nie będzie zadowolony.
              • Gość: anonimj Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.13, 21:04
                zaufanie wypracowuje szkoła a tak w ogóle TO GDZIE JEST U NICH KREATYWNOŚĆ, BYL JAKIE ZAJĘCIA, ŻADNEJ KREATYWNOŚCI, NACISK NA TE UMIJĘTNOŚCI, KTÓRYCH DZIECKO JESZCZE NIE MA A DOPIERO KSZTAŁTUJE, CZASAMI POWODUJE ZE DZIECKO WYCOFUJE SIĘ , BO MU TRUDNO
                • Gość: Piotr Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.13, 23:45
                  Wychodzę z założenia, że uśmiechów dzieci na zdjęciach, na stronie szkoły nie da się spreparować .
                  • Gość: Krzysztof Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.13, 10:30
                    Niestety zdjęcia obnażają liche warunki lokalowe szkoły. Można wybrać zdjęcia uśmiechniętych dzieci, trudno zamienić korytarz w salę lekcyjną czy komputerową.
                  • Gość: laura Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.15, 09:10
                    tak , tylko ,trzeba mieć na uwadzę, że to są usmiechy tylko do zdjęcia. Nacisk i presja powyżej mozliwosci adaptacyjnych dziecka=wczesna nerwica. A do zdjecia ja te sie moge usmiechnąc , nawet teraz
                    • Gość: Ela Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.15, 11:20
                      I znów jakaś rozgoryczona matka ze złym świadectwem. ...
            • Gość: anonimj Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.13, 20:58
              Ja też zastanawiam się nad tym pierwszy rok ok a póżniej, wykladka, gdzie tu wyobrażnia sztampowo jak w kazdej szkole, lećą z programem i tyle, a rodziców obarczaja tym co sami powinni ukształtowac jesli chodzi o edukacjęW oczy to tak, ok dobrze, a póznieej z grubej rury, jak pojadą, to poprostu kosos,rece opadaja .Inaczej nie da się tego wyrazić, jak zachwalałam tak teraz juz nie polecam
        • Gość: mag Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.15, 23:06
          Wręcz przeciwnie. Mojego syna, nudzącego się w przedszkolu, zapisałam w wieku pięciu lat do zerówki w polecanej przez znajomych publicznej szkole, po dniu otwartym, na którym mi powiedziano, że mają doświadczenie z takimi dziećmi. Po niecałym miesiącu z płaczem szukałam szkoły, która go uratuje od traumy szkolnej związanej z prawie trzydziestosobową klasą, w której najmłodszy miał pięć, a najstarszy osiem lat, wielu drugorocznych. Horror, który pani prezydent od tych spraw wtedy uznała za wzorcowy. Udało mi się umieścić go w Academosie dopiero w nowym roku szkolnym, co skutkowało tym, że trzeba było sobie poradzić z traumami, które dziecko przeżyło wcześniej, w szkole publicznej. Academos, choć nie ukrywałam niczego , stanął na wysokości zadania. Mój syn jest teraz w trzeciej klasie, nawet moja chęć wyprowadzki z zatrutego Krakowa nie zmieni w nim decyzji, że chce zostać w tej szkole. Zwłaszcza, że ma teraz też ukochaną, oddaną wychowawczynię.
    • Gość: ef Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 17:39
      Ja myślę, że w każdym środowisku pojawiają się tzw. Ideały i problematyczni i trzeba umieć z nimi żyć, ale to na pewno nie psuje nadal ciepłej atmosfery . Najważniejsze, że poziom jest wysoki, bardzo dużo ciekawych i kreatywnych zajęć, języki, dzieciaki nie mają czasu na nudę, młoda, energiczna, doświadczona kadra. POLECAM!
      • Gość: Ew Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.centertel.pl 18.10.11, 19:38
        Rzecz w tym, że uwierzyłam w to, że ta szkoła będzie idealna dla mojego dziecka. Ciężko mi pewne rzeczy wytłumaczyć, a nie chciałabym szkoły atakować. Mam jednak wrażenie, że używacie sformułowań z folderów reklamowych, na które, jak na haczyk, również się dałam złapać. Siedzę i obserwuję... i cóż? Słowa, słowa, słowa. Tylko.
        • Gość: ef Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 21:47
          Baaa! Ja wierzę,a przynajmniej chciałabym że świat będzie idealny dla mojej córy, ale staram sie stąpać po ziemi realnie. Nie wiem co Ciebie tak bardzo poruszyło, ale wg mnie po prostu szkoła jest super, nie mam nic do zarzucenia. Z tego co wiem, Pani dyrektor bardzo bierze pod uwagę zdanie rodziców- może wystarczy porozmawiać o swoich wątpliwościach? No nic. My jesteśmy zadowoleni i życzymy tego wszystkim!
          • Gość: l.m. Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.12, 22:30
            Przeszliśmy z publicznej do w/w szkoły, nie tak łatwo , jeśli chodzi o rekrutację, nie wiem skąd te opinie, może bardziej są rozwojowi i kompetentni, że przyjmują różne dzieci i wyprowadzają je na prostą, a pamiętajmy, że w przyszłości nasze dzieci będą się musiały odnależć w "różnej" niechcianej rzeczywistości i też im wybierzecie otoczenie pracy, pozwalniacie współpracowników bo będą inni'"?Trochę śmieszne,
            Jeśli jednak macie ochotę na porównanie innych szkoł to powodzenia- byłam w 7-iu i wróciłam do Academosa, reszta to koszmar, kadrowy lub po całości.
            Także polecam, jeśli ktoś ma wątpliwości co do poziomu naucznia to moje dziecko musi dużo pracowac prawie o rok dzieci go wyprzedzają- polecam szkołę, nie robi,ą nic na niby M.L.
          • Gość: ANIA Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.13, 21:10
            CIEKAWE CO MASZ Z TEGO ,ŻE TAK KADZISZ
          • Gość: Laura Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.15, 09:16
            To gratuluję, ciekawe jakim kosztem
        • Gość: Iga2 Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.ists.pl 19.10.11, 01:00
          Dołączam do dyskusji bo sama mam syna w tej szkole, ale osobiście złego słowa powiedzieć nie mogę, a szkoły szukałam bardzo długo zanim trafiłam tutaj. Nie rozumiem w ogóle pojęcia o którym mowa na forum... rekrutacji wg "specjalnych wymagań". My jesteśmy bardzo zadowoleni, kameralne klasy i fantastyczna atmosfera, a cała Kadra bardzo otwarta, każda zgłaszana prośba lub uwaga jest od razu uwzględniana. Ja mogę tylko polecać.
        • beata_tyszkielich Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków 20.10.11, 15:15
          To zabierz dziecko z tej szkoły albo porozmawiaj z dyrekcją zamiast siedzieć cichutko i swoje żale prezentować tylko na forum,co? Możesz również maila do p. Dyrektor napisać;-) Nikt Ci szkoły nie każe atakować kobieto ale szkoła kosztuje niemało i jak masz kolejny rok cierpieć i żyć nadzieją na poprawę to może lepiej to zmień. Ja jestem ze szkoły zadowolona.
          • Gość: Sted Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.centertel.pl 20.10.11, 18:07
            O, głos zabrała wsławiona na forach beata_tyszkielich! Cóż za odmiana, do tej pory znana Pani była z niewybrednych uwag o szkołach (zwłaszcza jednej i jej właścicielce), a tu tak wielka metamorfoza. Pogratulować!
            • Gość: ada Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.play-internet.pl 28.05.12, 08:51
              A Ty z nudów w wyszukiwarce jej wpisów szukasz?;-)
              • monte13 Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków 26.02.13, 10:34
                Niestety, wiem kim jest Pani, ktora pod tym loginem i innymi psuje opinie roznym placowkom.
                Tak to jest, ze w internecie mozna szkodzic innym. I - jak widzę - nie tylko ja znam te osobę.
                Pozdrawiam
              • Gość: AAA Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.13, 21:21
                A CO , RUSZYŁO
                • Gość: maria Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.183.224.152.dsl.dynamic.t-mobile.pl 29.10.13, 21:28
                  Jak cos nie pasuje to nalezy z tego zrezygnować, a nie jeszcze krocie placic. A prawda jest taka, że drugiej tak dobrej szkoly nie ma dla dzieci w tym wieku. Chodzą do niej dzieci wlascicielki i ona juz z tego faktu mega dba i sie gimnastykuje. Nie ma drugiej takiej szkoly, zeby bylo takie jedzenie, zajecia z Konserwtorium Tanca, profesjonalna nauka gry na instrumentach, profesjonalnie prowadzony sport. Jak myslicie, ze w innych szkolach jest mniej nauki to nic - jak tylko przepisac dziecko.
                  • Gość: ANONIMJ Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.13, 21:33
                    każduy może przepisac, rodzice pytają jak jest, proszę zapytac rodziców..................
        • Gość: ANONIMJ Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.13, 21:06
          TAK TO TYLKO PUSTE SŁOWA DO KKREATYWNOŚCI IM BARDZO DALEKO, NAWET POWIEM WIĘCEJ. LEPSZA ZWYKŁA SZKOŁA I ZAPŁACIC TE PIENIADZE "GUWERNANTCE"- TO DZIECI NIE BĘDA MIAŁY NERWICY
      • Gość: laura Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.15, 09:14
        A gzie jest ta kreatywność w idealizowaniu swoich wspaniałych kompetencji, może w naciskach stosowanych przez nauczycieli w stosunku do rodziców- zero kreatywności - moloch ttestowy.
        Gdzie tu kreatywnośc- halo.
        Gdzie przestrzeń na indywidualność, konformizm- to w szkole podstawa.
    • Gość: do moderatora autoreklama - szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 17:34
      przecież te wszystkie wpisy to autoreklama szkółki

gdzie jest moderator ?

• Gość: Zz Re: autoreklama - szkoła podstawowa Academos-Krak IP: 31.187.0.* 20.10.11, 03:39
        cóż za impas...
    • Gość: Golan Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.11, 22:37
      Moja córka chodzi do Academosa drugi rok i jestem ze szkoły bardzo zadowolony. Może to rzeczywiście brzmieć jak slogany z folderów reklamowych, ale atmosfera jest miła, kadra rzeczywiście opiekuje się dziećmi w znacznie większym stopniu niż w przeciętnej szkole, a ponadto dzieci poza obowiązkowymi zajęciami mają sporo zajęć dodatkowych (tańce, kółka zainteresowań, języki). Wraz z naborem na nowy rok szklony pojawiły się w szkole dzieciaki sprawiające trochę problemów, ale w każdej grupce zawsze się takie znajdą i nie zawsze nawet najlepszy pedagog jest w stanie w krótkim czasie takie problemowe dziecko uspokoić i nauczyć podstawowych zasad zachowania w grupie (swoją drogą takie rzeczy powinni w dużym stopniu wpajać rodzice). W klasie mojej córki jest jeden rozrabiaka, ale dzięki współpracy kadry, psychologa i rodziców chłopak się podobno bardzo uspokoił (to już opinia córki, która wcześniej na niego narzekała).
      Moim zdaniem należy dać szansę nauczycielom, którzy w końcu nie są cudotwórcami, a zmiana często niemiłych przyzwyczajeń "przywleczonych" przez dzieci wymaga przecież czasu i cierpliwości, a nie bata i zestawu kar.
      Moim zdaniem osoby narzekające na tą szkołę powinny zastanowić się nad dwoma rzeczami - po pierwsze czy ich dziecko jest na pewno chodzącym ideałem, a po drugie, czy najlepszym rozwiązaniem dla dziecka jest przechowywanie go pod cieplarnianym kloszem (raczej odbiegającym od rzeczywistości).
      Podsumowując zarówno ja, jak i córka jesteśmy zadowoleni ze szkoły - efekty pracy dydaktycznej moim zdaniem są bardzo dobre, opiekę nad dziećmi też oceniam wysoko i na pewno nie żałuję wyboru.
      Malkontenci są wszędzie, życzę im i ich pociechom wszystkiego najlepszego, nawet jeśli wybiorą przeniesienie do szkoły gdzie dzieci są specjalnie "selekcjonowane" (cokolwiek miałoby to oznaczać) :D
      • Gość: Ewa Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.12, 23:55
        Niezłą sobie robicie reklamę. Kiedy już będziecie mieć masówkę, a na to się zanosi, rodzice zrozumieją o co chodzi.
        • Gość: Stas Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.centertel.pl 07.03.12, 20:11
          Dlaczego masówkę?
          Zanosi się na to?
        • Gość: ada Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.play-internet.pl 28.05.12, 08:50
          Ewuś a Tobie żal kuper ściska że Cię nie stać na tę szkolę?;-)
          • Gość: szk. Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.12, 23:17
            A mnie stać. Ale nie dam się nabrać.
        • freemarjor Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków 18.05.18, 19:35
          Jak na razie jest więcej chętnych do zapisania do tej szkoły niż miejsc w niej. Ale proszę się starać...

• renste Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków 11.06.18, 23:23
            Oczekiwalam odpowiedzi na moje pytania:))
            Ale dziękuję za rady.
    • Gość: Magda Re: autoreklama - szkoła podstawowa Academos-Krak IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.12, 18:02
      Chciałam się czegoś dowiedzieć o szkole i trafiłam na to forum. Przyznam, że jestem zdegustowana agresją wypowiedzi. Osobiście nie widzę nic złego w autoreklamie, natomiast "rzucanie rękawicy" wśród rodziców przeraża mnie. Bardzo.
      Czy ktoś mógłby mi opowiedzieć o szkole w bardziej przystępny spokojny sposób?
      Z góry dziękuję.
      • Gość: gosc szukanie szkoły IP: *.ists.pl 04.11.12, 21:55
        Witam.
        wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem jest odwiedzenie szkół, które Panią interesują, zobaczenie ich na żywo, porozmawianie z kadrą, przede wszystkim z Dyrekcją. żadne forum nie jest obiektywnym źródłem informacji.
        • Gość: Tom Re: szukanie szkoły IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.12, 12:08
          Szkoła jak inne. Ma dobre i gorsze strony. Jest nowa i to jej największy plus.
          • barrin Re: szukanie szkoły 17.11.12, 14:06
            proszę w jednym wątku używać jednegk nicka, nawet jeśli się chce zareklamować cokolwiek
            • Gość: P. Re: szukanie szkoły IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.13, 10:32
              Zdaje się, że szkoła nie ustaje w autoreklamie?...
              • Gość: masakrol academos!!! IP: 195.234.8.* 21.06.13, 10:54
                Witam serdecznie,
                piszę do osób, które posiłkowały się tym, forum roku lub dwa lata temu i zapisały dziecko do Academosa! Czy mogą mi pomóc teraz? Wystawiając teraz opinie. Interesuje mnie sprawa wyzywienia, zajęc poza szkolnych, podejście do dziecka, komunikacja z rodzicami, parkowania przed szkolą, dodatkowych, może ukrytych kosztach... itp. Bardzo prozę!
                • Gość: mama_ Re: academos!!! IP: *.12.pxs.pl 24.06.13, 01:34
                  Witam,
                  Edukację dopiero rozpoczniemy od września, ale jak do tej pory jestem zadowolona ze współpracy. Dziecko miało już 3 spotkania adaptacyjne ( średnio raz w miesiącu), ze swoją klasą i przyszłą panią wychowawczynią. Bardzo pozytywnie odnoszę się do tych spotkań. Dzieci integrują się ze sobą , poznają przyszłe srodowisko, placówkę, a wychowawca po poznaniu możliwości dzieci jest w stanie zaproponować odpowiedni dla danej grupy podręcznik. Nie spotkałam się z takim przygotowaniem dzieci w innych szkołach/ równeż niepublicznych/, a mam już doświadczenie. 1 wrzesnia nie będzie już dla dzieciaków aż tak wielkim stresem.
                  Komunikacja z panią dyrektor jest nienaganna. Miałam wiele pytań od początku , kiedy wpisałam dziecko na listę. Na każde dostałam odpowiedź ,czy przez e-mail, czy przez telefon. Pani dyrektor jest bardzo kulturalną , kompetentną, zyczliwą osobą, i najważniejsze -kocha dzieci . Widać to już przy pierwszej rozmowie z jaką pasją potrafi o dzieciach opowiadać i o nich słuchac. Kadra pedagogiczna, którą jest otoczona, to w większości młode, pełne entuzjazmu osoby. Ma 7-letnią córeczkę, więc potrzeby maluchów nie są jej obce.
                  Jeśli chodzi o wyżywienie, to chyba nazwisko osoby , która jest szefem kuchni mówi samo za siebie:) wygląda na to, ze kuchnia jest jednym z największych atutów szkoły. Obiecane mamy od przyszłego roku również drugie śniadania
                  Parkowanie- chyba jak wszędzie w centrum- może być problem. Przed szkołą od godz 7,30 mają stać osoby odbierające dzieci , tak by można było zatrzymać się na chwilę,wręcz otworzyć drzwi auta i dziecko będzie odprowadzone do szatni. Jak ten projekt się sprawdzi , to okaże się we wrześniu. W razie wyjątkowych problemów z parkowaniem, można znaleźć miejsce w bocznych ulicach czy prywatny parking na Karmelickiej i kawałeczek podejść. Zajęcia rozpoczynają się o godz 8,30,więc jest trochę czasu.
                  Co do dodatkowych zajęć, jest bardzo bogaty program ,Z tego co mówią mamy dzieci starszych roczników,
                  kółek jest tak dużo, że podobno dzieci nie są w stanie ze wszystkich korzystać. Jak na razie , to nie podoba mi się smutna klatka schodowa ( ale widziałam duzo gorsze)i dojazd ( czeka nas przez Aleje ). Szkoła sprawia wrażenie bezpiecznej dla dzieci ( zamykana na domofon)

• Gość: anonimj Re: academos!!! IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.13, 20:52
                    wszystko to co pisze Pan i powyżej -to prawie prawda, nauczyciele wymagajacy, przesadnie , wszystko zrzucone na rodziców, zero pomocy , ubarwienie słowami do przodu , po trupach, poziom wymagań nie dostosowany do możliwosci dziecka i brak kreatywności typowa masówka finansowa
                    jestem 3 rok , wiem co piszę, cięzko mi teraz dzieck oprzepisać, bo się przyzwyczaiła ale lepiej normalna szkoła i zajęcia dodatkowe Wszystkich pozdrawiam Nie żartuje , nie jestem z konkurencji i mam ogląd sytuacji aż nadtto dobry , żeby mieć kasę to wysyłaja dzieci tylko z wniskami do psychologów , bo nie radzą sobie z dziecmi - istn a selekcja
                    • Gość: Poet Re: academos!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.15, 21:03
                      Jestem zawiedziona prywatną szkolą podstawową Academos: dużo wymagają, a mało uczą. Moje dziecko uczęszczało do tej szkoły i nie polecam. Nauczycielom brak kreatywności, mało zaangażowani i zachęcania dzieci do nauki przedmiotu. Bardzo duża płynność dzieci – przebywają 0,5-1 rok i uciekają. Na zajęcia dodatkowe dziecko nie chciało chodzić, bo nie były interesujące. Czasu dla rozwoju zainteresowań i kreatywności u dzieciaków niema: cały czas przebywają w szkole, a po szkole- znowu za biurko – trzeba się przygotować do lekcji następnego dnia, a w szkole tylko sprawdziany. Zero zabawy, zero luzu. Czy to jest zadanie szkoły? – Nie nauczyć, a zorganizować i zamęczyć, żeby nie było chęci do nauki w ogóle.
                      Sukcesy dzieci nie są sukcesem szkoły, a tylko ich rodziców i z roku na rok jest gorzej.
                      Nauczyciele wymagające przesadnie, najpierw nauczyciele-„mężczyźni”, którzy pracują w szkole dlatego, ponieważ nic innego w życiu nie udało się im osiągnąć i teraz swoje nieudolności i swoją złość za nieudacznictwo zrzucają na uczniów. Nie daj bóg takiego „faceta” w domu, a tym bardziej w szkole. Nie tylko zniechęcają dzieci do nauki, ale i robią wszystko, żeby dziecko znienawidziło szkołę i nauczyciela również.
                      Chociaż w klasie mało uczniów i niby można by było ich uczyć na lekcjach, nauczyciele tylko sprawdzają, dają kartkówki i pokazują swoją zwierzchność. Wszystko zrzucone na rodziców, zero pomocy, zero konsultacji dla uczniów, poziom wymagań nie dostosowany do możliwości dziecka i brak kreatywności - typowa masówka finansowa, dużo presji, napięcia, „rzeźnia talentów”.
                      Nie polecam nikomu tej szkoły.
                      • Gość: gosc Re: academos!!! IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.15, 21:31
                        Czytam i oczom nie wierze....ja mam.zupelnie inne zdanie o tej szkole. Wlasnie tam nauczyciele duzo czasu poswiecaja uczniom, siedza po godzinach by indywidualnie cwiczyc matematyke, przyrode itd...o kazdej sprawie mozna porozmawiac...znam dzieci, ktore od wielu lat sa w tej szkole...nie mozna byc jednoczesnie wymagajacym i nie sprawdzac wiedzy uczniow...jestem w szoku, ze zamiest rozwiazywac sprawy wylewa sie na forum tyle swoich frustracji
                      • Gość: klops Re: academos!!! IP: *.158.217.137.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.01.15, 09:17
                        To są jakieś bzdury. Z tego co widzę po moim dziecku i innych, to ciężko je wyciągnąć ze szkoły, tak lubią tam być. Pani ma ewidentnie problem z mężczyznami np. w domu i próbuje przenieść te problemy na szkołę. Poza tym może lepiej, że Pani dziecko dużo się uczy, bo nie będzie miało takich kłopotów z ortografią.
                      • Gość: aaaaaa Re: academos!!! IP: *.81.radiotel.com.pl 28.01.15, 22:34
                        Moje dziecko też chodzi do tej szkoły i ją uwielbia. Lekcję prowadzone przez nauczycieli - mężczyzn są jej ulubionymi. Wracając do domu usta jej się nie zamykają kiedy opowiada o tym co się działo na lekcji jednego z (jak to pisząca wcześniej ujęła) "mężczyzn" - jak świetnie się bawiła, a przy tym jak wiele nauczyła. Sama poszukuje dodatkowych informacji, sama - zarażona pasją przez nauczyciela chce się uczyć. To chyba najlepiej świadczy o tej szkole.
                      • Gość: Aarrk Re: academos!!! IP: *.play-internet.pl 14.12.16, 19:28
                        Witam, mam wrażenie, że ktoś pomylił szkoły.
                        Moje dziecko chodzi do Academosa juz 4 rok i mam zupełnie odwrotne zdanie. To tak, jakby mój syn chodził do zupełnie innej szkoły.
                        Rotacji dzieci brak. Od 3 lat nikt nie odszedł z klasy. Jest duża stabilność. Zajęcia dodatkowe są ekstra i aż w nadmiarze. Trudno się dziecku zdecydować co wybrać kosztem czego. Rozwoju nikt nie blokuje, wręcz przeciwnie. Co do presji i napięcia, to chyba rodzice sami tworzą w domu;-) coś tu nie gra
                        Pozdrawiam
                        J
                      • candy159 Re: academos!!! 02.09.18, 22:37
                        Zgadzam się z tą opinią. Moja córka idzie teraz do siódmej klasy academosa. Przez pierwsze 3, 4 lata byliśmy BARDZO zadowoleni ze szkoły, nie mieliśmy żadnych zastrzeżeń. W piątej klasie pojawiły się pewne niejasności, ale też byliśmy w miarę zadowoleni. Poważne problemy pojawiły się w klasie szóstej. Najważniejszymi przedmiotami stały się matematyka i język angielski. Nauczyciele od tych przedmiotów strasznie dużo wymagają od uczniów. Nauczycielka od matematyki nie potrafiła docenić postępów córki. Z kolei inne przedmioty, np. język polski, historia, przyroda są na bardzo niskim poziomie. Pani od historii nie potrafi zachęcić uczniów do przedmiotu i wstawia oceny za absurdalne rzeczy. Nauczyciel od język hiszpańskiego jest Hiszpanem, nie zna polskiego, a na lekcji gada z panią, (która niby miała być tłumaczką) zamiast uczyć dzieci. To jeszcze nie taki duży problem. Absurdem jest to, że dyrekcja prawdopodobnie zbuntowana reformą ( z 7 i 8 klasą zamiast gimnazjum) podzieliła dzieci na 3 nowe klasy, mimo, że mieli być przez te dwa kolejne lata nadal razem. Są nowi nauczyciele, nowi wychowawcy, nowe składy klas , jednym zdaniem zrobili nieformalne gimnazjum. A osiągnięcia uczniów, którymi szkoła się szczyci biorą się nie ze znakomicie uczących nauczycieli, tylko z uzdolnionych uczniów, którzy osiągnęli by to samo ze swoim talentem także w innej szkole. Jednak poważnymi zaletami tej szkoły jest to, że nie ma ( przynajmniej na razie) wśród uczniów agresji, ani prześladowania u uczniów co zdarza się w niektórych szkołach. Niektórzy nauczyciele są bardzo mili, albo przynajmniej starają się tacy być, co też jest zaletą. Dlatego na razie nie zmieniamy szkoły, ale może niedługo trzeba to będzie zrobić. Pozdrawiam
        • Gość: ANONIMJ Re: szukanie szkoły IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.13, 21:31
          Ja sądzę,że najlepiej porozmawiać jest z rodzicami klas 2 i 3 to jest najbardziej miarodajne, póznej z dyrekcja
          • Gość: . Re: szukanie szkoły IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.13, 21:52
            DZIAŁA PANI W AFEKCIE!
      • Gość: gość Re: autoreklama - szkoła podstawowa Academos-Krak IP: *.ists.pl 05.11.13, 14:35
        Nie rozumiem tego zjawiska…skoro ludzie proszą o opinie o szkole każdy ma prawo wypowiedzieć się w tej kwestii, to dlaczego zadowolone osoby dające szkole PLUS są posądzone o reklamę, dlaczego nie można napisać dobrego słowa.

Nasze dziecko do Academosa chodzi od 3 lat i (bez większego rozpisywania) jesteśmy bardzo zadowoleni. Nie mogę powiedzieć złego słowa w kwestii poziomu nauczania, zajęć dodatkowych, dbałości o dzieci, czy dostępności Kadry. Dodatkowo świetnie zorganizowana szkolna stołówka, a co dla mnie ogromnie ważne to fakt, ze moje dziecko świetnie się tam czuje i z przyjemnością rano wychodzi na zajęcia.
        • Gość: Gosc Re: autoreklama - szkoła podstawowa Academos-Krak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.13, 10:43
          Anonimowosc pozwala na bezkarnosc. To jest przyczyna. Kazdy patrzy takze przez pryzmat wlasnych doswiadczen, zas forma wypowiedzi to takze indywidualny przejaw kultury wlasnej... Szkoly prywatne daja lepsze możliwości rozwoju indywidualnego. Zas najwazniejszy w procesie wychowania jest Nauczyciel....
          • Gość: KAROLINA Re: autoreklama - szkoła podstawowa Academos-Krak IP: 195.234.8.* 06.11.13, 11:07
            I to jest najmądrzejsza wypowiedz. Inni bojczą i narzekają, a ja tylko z politowaniem czytam. Dużo bym dała, żebym miała możliwość puszczenia dziecka do Scherzo lub Academosa. Niestety mnie nie stać!
            • Gość: gość opinia - szkoła podstawowa Academos-Krak IP: 149.156.58.* 12.12.13, 14:39
              Mam dziecko w tej szkole. Ogólnie - wiele plusów i odrobina minusów. Na minus: klatka schodowa - nieogrzewana, w zimie dzieci chodzą po niej w pantoflach przechodząc między piętrami, czy na stołówkę (zimą jest to bardzo uciążliwe), brak wyodrębnionego miejsca na szatnię - więc w butach wchodzi się na korytarze przy salach, gdzie potem młodsze dzieci (np. na tańcach) kładą dłonie, czy głowy. Kwestię klatki schodowej dyrekcja musi jakoś rozwiązać i pewnie z czasem to zrobi - zwłaszcza, ze w szkole stale coś się zmienia na plus. Drugi minus - brak własnej sali gimnastycznej - nie na korytarzu i konieczność przechodzenia do sali wynajmowanej w IILO (zima, przebieranie i powrót do szkoły), brak własnej auli (to związane z brakiem sali gim.). Ale - co warto zaznaczyć - żaden z minusów nie dotyczy "czynnika ludzkiego". Kadra jest bardzo przyjazna (przynajmniej ta z którą obcuje moje dziecko - od innych rodziców również nie słyszałam skarg), jeśli pojawiają się jakiekolwiek wątpliwości - problemy itd. (naukowe/towarzyskie/osobowe) zawsze można je na bieżąco omówić z nauczycielem, wychowawcą, psychologiem, dyrekcją - nigdy nie jest się zbywanym, z problemy są traktowane serio. Szkoła jest przyjazna dla dzieci z różnymi problemami - nie boi się ich, stara się wdrażać programy integrujące, kladzie nacisk na współpracę - również poza obrębem klasy, zapobiega przemocy - to ważne, bo świadczy o tym, że liczą się dzieci a nie wyścig szczurów po najwyższą punktację. W szkole jest nauczyciel prowadzący rewalidację z odpowiednimi kwalifikacjami, logopeda, współpracuje 3 psychologów - to pod żadnym względem nie jest przechowalnia. Owszem - poziom jest bardzo wysoki, pierwszoklasiści już teraz znacznie wyprzedzają podstawę programową (ale równomiernie - a nie na zasadzie gonimy do najlepszych), angielski codziennie w małych grupach z podziałem na poziom umiejętności - już przynosi efekty. Drugi język - dzieci się z nim osłuchują. Fajne zajęcia komputerowe (każde dziecko ma swoje stanowisko), sporo wyjść (teatr, muzeum, ale i rekreacja). Ciekawe zajęcia w świetlicy - osobno dla dzieci młodszych. Klasy 15 osobowe, tam gdzie istnieje potrzeba wprowadzany 2gi nauczyciel wspomagający koncentrację u dzieci. Czyściutkie sanitariaty dopasowane wielkością do maluchów zlokalizowane blisko pokoju nauczycielskiego (zawsze ktoś może pomóc lub zapobiec "dowcipom"); stały dostęp do wody pitnej, dobre obiady - z podziałem na tury, bez pospieszania (dziecko ma czas by zjeść). Po pół roku mogę przyznać, że zapisałabym tu dziecko drugi raz. Z tego co wiem, na przyszły rok już nie ma miejsc.
    • Gość: mama_ Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.12.pxs.pl 20.04.14, 14:53
      Witam
      Chodzimy do tej szkoły już kilka miesięcy. Jest super. Dziecko jest szczęśliwe i często , jak odbieram go po godz 17 , to jeszcze chce zostać , chociaż chwilkę , by się pobawić. Takie zachowanie świadczy dobrze o szkole. Nigdy nie mielismy problemów z wyjsciem rano do szkoły, a musimy wstawać o godz 6 , bo dojazd mamy trudny.
      Klatka schodowa, o której wcześniej pisałam, poweselała i jest już w zimie ciepła :)
      Jeżeli pojawiają sie najdrobniejsze problemy , konflikty czy to uczeń-uczeń czy nauczyciel-uczeń , to , przynajmniej w naszym przypadku, są natychmiast rozwiązywane. Nikt z nas nie jest ideałem ale kadra pedagogiczna jest otwarta na wszelkie problemy czy sugestie.
      Jestem wręcz zaskoczona , bo po różnych przejsciach w innych szkołach / nie jest to moje pierwsze dziecko / nie spodziewałam się aż tak pozytywnego i olbrzymiego zaangażowania ze strony i Pani Dyrektor i Nauczycieli.
      Czasami rodzice powinni zastanowić sie nad samym sobą. Niektórzy oddaja dzieci do szkoły zupełnie nieprzygotowane merytorycznie i emocjonalnie. Trudno się dziwić, że musza pracować z nimi w domu. Kiedys trzeba zauważyć ich problemy i potrzeby. Zadna szkoła nie jest w stanie wszystkiego zapewnić. Ja nie mogę narzekać. Moje dziecko zostało docenione i ma rozwijane w szkole talenty, które posiada. Mamy dodatkowe lekcje indywidualne rozwijające zainteresowania i matematyczne i przyrodnicze. Do domu ma zadawane zadania dopiero od drugiego semestru i tylko raz w tygodniu. Po 8 miesiącach mogę smiało powiedzieć, że nie zawiodłam sie na szkole.
      • Gość: GOŚĆ Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.connectic.pl 20.04.14, 22:36
        Ojej. Dziecko jest 12 godz poza domem. To niedobrze!
        • Gość: gość Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: 149.156.58.* 28.04.14, 11:33
          Jakim cudem wyszło 12?
          Autorka napisała, że wstają o 6, a po dziecko jest koło 17... Przy pracujących rodzicach 17 jest standardową porą odbioru dziecka, może i to źle, ale takie mamy czasy. Rodzic nawet jeśli byłby w pracy od 8-16 (luksusowo) musi jeszcze mieć czas by dojechać po ucznia.
          Szkolna świetlica czynna jest od 7.30 do 17.30; lekcje w młodszych klasach od 8.30-15.15 (ostatnia nieobowiązkowa, ale wszystkie dzieci CHCĄ na niej być) - potem kółka lub zajęcia indywidualne lub zabawa na świetlicy (ruchowa/artystyczna/strefa ciszy) - w przedszkolu dzieci też są od 8-16 (17) i nikogo to nie dziwi. Ważne, że dziecko chce tam być, a w domu nie jest przeładowane nauką.
          • Gość: GOŚĆ Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.connectic.pl 29.04.14, 09:11
            Jak to dorośli nie chcą postawić się w pozycji dziecka. Kto z Was - dorośli - był w wieku 7-12 lat w szkole 12 godzin? Nawet w najlepszej szkole. Gdzie nie ma swojego pokoju, aby na chwilę położyć się i odpocząć. Na co skazujecie dzieci??? Co to za argument, że dziecko chce tam być? To jak chce być w parku to zostaje tam 12 godzin dziennie? Albo w cukierni?
            Zwłaszcza biedni są jedynacy przyzwyczajenie w domu do ciszy i do tego, ze nikt nie przeszkadza.I proszę nie pisać, że jedynak MUSI się uspołeczniać. Chociaż to zrozumcie...
            • Gość: Gość Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: 149.156.58.* 29.04.14, 12:40
              od 8.30 do 17 jest mniej niż 9 godzin. To raz. Dwa moja córka nie chce być odbierana przed 17 - bo bawi się fajnie i ma z kim (jedynaczka właśnie). Nie znam dziecka, które po szkole miałoby ochotę "sobie poleżeć". To raz. Dwa - może w małej miejscowości dziecko ma możliwość samodzielnie wyjść np. na podwórko, do kolegi - (mam na myśli 6-8 latka) dzieci Academosowe to centrum (ścisłe) Krakowa - tu dziecko samo nie wyjdzie, co oznacza że siedzi w domu. A w szkole może: siedzieć na placu zabaw (jeśli chce), grać w szachy, budować roboty, grać na instrumencie, odrabiać zadanie, grać np. w zbijaka, robić projekt artystyczny/jakąś makietę, tańczyć (balet/taniec nowoczesny/zumbę - do wyboru), śpiewać, mieć warsztaty teatralne - w grupce max. 10 osobowej. I może jeśli chce - leżeć na pufie, worku "sako" - z książką i kanapką. Trzeba wiedzieć o czym się pisze.
              • Gość: gość Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: 149.156.58.* 29.04.14, 13:24
                I tak - w szkole zostawałam do 17 minimum (byłam "typem sportowym" więc obstawiałam wszystkie możliwe zajęcia) oraz kółko muzyczne plus dodatkowe języki (to jeszcze czas komuny więc nie było obligu - rodzice składali się na lektora). jako starsza rzucałam plecak w przedpokoju i wracałam "do dzieci". Często na boisko szkolne...
                W wakacje byłam "na polu" od rana do wieczora z przerwami na posiłki. Obecnie weekendy spędzamy poza domem - często dłużej niż 12 godzin. W stadninie córka może siedzieć non-stop. Nie wszyscy ludzie mają jednakowe potrzeby. Nie dla każdego odpoczynek=leżenie na kanapie.
                • Gość: GOŚĆ Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.14, 08:30
                  Ależ obrona maksymalnego nie bycia z dzieckiem w ciągu dnia i pracoholizmu typowej teraźniejszej zapracowanej matki. Cierpi na tym rodzina. Ale o tym kobieto będziesz wiedzieć w wieku 50 lat. Ale ja absolutnie nie atakuję szkoły, która ulega presji rodziców- jak najwięcej i jak najdłużej. Nauczyciele dobrze wiedzą, co dla dziecka jest dobre- ale nie oprą się presji rodziców. Cest la vie ...
                  • Gość: gość Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: 149.156.58.* 30.04.14, 09:11
                    8 godzin pracy dziennie trudno nazwać pracoholizmem... I dlaczego matki? Dzieci zazwyczaj mają 2 rodziców. Warto zapytać dziecko - na co ma ochotę. Dziecko 8 letnie nie wymaga "maksymalnego czasu z rodzicem" na to była pora w latach 1-3. Przywiązując nadmiernie dziecko do siebie robimy mu zwyczajnie krzywdę. na 100% czasu - mamy np. wakacje, czy weekendy.
                    • Gość: T. Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.14, 14:07
                      "Dziecko 8 letnie nie wymaga "maksymalnego czasu z rodzicem" na to była pora w latach 1-3." - toż to totalna bzdura.

Najlepiej oddaj dziecko do szkoły z internatem. Widuj je w weekendy i wakacje. Wtedy nie będziesz mieć szans zrobienia mu krzywdy i pytania "na co ma ochotę". Za to zaoszczędzisz dużo czasu na samorealizację na forach w ramach 8 godzinnego dnia pracy.
                      • Gość: Gosc Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.14, 16:32

Drogi T, moj czas pracy akurat jest nie jest normowany :-) . Pisalam nawiazujac do posta poprzedniczki/poprzednika. Codziennie pytam corke kiedy po nia przyjsc. To jej decyzja, ze lubi balet, czy kolko teatralne bardziej niz siedzenie w domu. Tez wolalam. A moja samorealizacja na kilku wpisach nie cierpi, bynajmniej. Przepraszam za brak polskich znakow, ale chwilowo ich nie mam. A szkole polecam. Jest fajna i dzieci chca w niej byc.
    • Gość: gosc Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.17, 23:31
      Nie wiem, jak jest w szkole, ale zmotoryzowani rodzice to koszmar! Blokują cały dzięn ulicę Sobieskiego, staja po trzy auta obok siebie pod szkołą. Rok temu jedna mamusia w czarnej terenówce rozjechała gołębia na oczach dzieci - specjalnie.
    • Gość: Cate Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: *.play-internet.pl 24.04.17, 11:25
      czy ma ktoś może jakieś najnowsze opinie nt. tej szkoły?
      • Gość: awg. Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków IP: 149.156.59.* 28.04.17, 10:57
        A o co pytasz?
        • renste Re: szkoła podstawowa Academos-Kraków 10.05.18, 12:07
          Chcialabym zapytac o 6 klasy .Czy sa w nich problemy wychowawcze z dziecmi?Zwlaszcza z chlopcami? Ponoc byla jeszcze dodatkowa klasa i zostala rozwiazana-czy to prawda?
          Muszę podjac szybką decyzję dot.wyboru szkoly dla syna od przyszlego roku wiec bede wdzieczna za wszelkie informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka