Dodaj do ulubionych

Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu

28.09.11, 23:08
nie-sa-mo-wi-te!
miasto domagać się będzie odszkodowania - niemożliwe, kompletnie.
nie wiem, czy ktoś z firmy Radko (pozdrawiam!) zwrócił uwagę na fakt, że asfalt od wiaduktu do ronda na pasie "w górę" ma obecnie ok. 3cm koleiny, ciekawe, czy to poprawią przed otwarciem.... przepraszam, miałem nie drwić.
może redaktorzy to obejrzą? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: krakus Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu IP: *.net.autocom.pl 28.09.11, 23:43
      Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu - Festiwal im. Conrada ;)
      • Gość: Stefan Re: Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu IP: *.aster.pl 28.09.11, 23:52
        Swiatełko w tunelu? Może to rozpędzony pociąg?
    • Gość: Isztar Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.11, 02:48
      "Gdy tylko okaże się, że estakada spełnia wszystkie wymagane normy, wykonawca zgłosi całość inwestycji do odbioru technicznego - wyjaśnia Jacek Bartlewicz" - o dziwo tym razem wyjasnia Pan Bartlewicz, a nie Pan Hamarnik. Ale mówi to samo. Czy to, co się ma okazać, nie powinno było przypadkiem okazać się początkiem bieżącego roku, wedle pierwotnego terminu deklarowanego przez ZIKIT?
      "Urzędnicy nie wykluczają, że po zakończeniu inwestycji miasto będzie starać się o odszkodowanie od wykonawcy za gigantyczne opóźnienia na placu budowy". - odszkodowania??? To nie mają zastrzeżonych kar umownych za opóźnienia? Wtedy wystarczy wykazać opóźnienie, a nie szkodę. Ale widocznie i tego zabrakło, stąd tak siedzą cichutko jak trusie, żeby tylko Radko na odcisk nie nadepnąć.

• Gość: kkkkk Re: Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 07:50
        > To nie mają zastrzeżonych kar umownych za opóźnienia?
        Umowa (aneks - informację o tym można znaleźć na stronie internetowej miasta) mówi o terminie 15.10.2011 i dopiero od tego terminu mogą naliczać kary umowne.
        • Gość: Isztar Re: Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.11, 22:12
          Zazwyczaj w umowach kary umowne nalicza się za opóźnienie poszczególnych etapów, jak i całości inwestycji. Poza tym ZIKIT twierdzi, że będzie dochodził odszkodowania po zakończeniu inwestycji. A zatem dlaczego odszkodowania, a nie kar umownych. Ciekawe również, dlaczego taki termin i co stalo się z pierwotnym. Poza tym, skoro aneksowali termin, to znaczy, że cały dotychczasowy poślizg nie wynika z przyczyn leżących po stronie Radko, jeżeli inwestor zgadza się przesunąć termin.
    • Gość: Isztar Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.11, 02:50
      Zbliża się wreszcie koniec prac. Tak, tak. Tak samo, jak zbliża się koniec świata. Nie można wykluczyć, że kiedys nadejdzie. Wielce prawdopodobne, że może szybciej niż koniec prac na rondzie ofiar.
      • Gość: ? Jak miło czyta się takie słowa: IP: 77.236.16.* 29.09.11, 05:38
        "Zaraz po rozpoczęciu robót okazało się, że grunt jest bardziej grząski, niż początkowo zakładano, potem pojawiły się problemy z przejęciem wszystkich potrzebnych działek i przepięciem mediów. Plany drogowców kilkakrotnie pokrzyżowała też pogoda - najpierw ulewna wiosna, a później mroźna zima......"

• big_gadu Rosła też trawa i były...! 29.09.11, 06:38
      Na terenie ronda była wściekła baba i rosły papiery, niemoc prawna i trawa,
      oraz były problemy ekologiczne - tego sie nie da !
      .

Niektórzy pracownicy administracji miasta z nadzoru tej budowy przy tej budowie zachorowali na trądzik młodzieńczy,
      i dostali po tym niemocy myślowej !
      Pracownicy wykonawcy z kolei zajmowali się podobno hodowaniem trawy,
      a tu takie wielkie wyzwanie - trzeba zrobić rondo dla aut,
      a nie dziure dla kreta.

Co jeszcze tych biedaków czeka na tej drodze przez rondo,

jakich ofiar wymaga od nich ta wielka praca ?

• Gość: Kazek Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu IP: *.ists.pl 29.09.11, 07:35
      Każda szanująca się firma która rozpoczyna budowę powinna zrobić wcześniej badania geodezyjne. To nie jest żaden argument. To jest tłumaczenie dla idi**ów. Urzędnicy też się nie popisali od tylu lat było wiadomo że rondo będzie przebudowywane a oni biedni nie mieli czasu aby załatwić wszystkich formalności. Dla mnie firmę Radko przerosła ta inwestycja - mieli i mają za mało ludzi i sprzętu.
      • Gość: kar_ma Re: Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu IP: *.ghnet.pl 29.09.11, 12:26
        nie geodezyjne tylko geologiczne...
    • Gość: krakus Re: Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 08:06
      Wiadomo juz na podstawie podobnych inwestycji, ze remont zacznie sie w tydzien po otwarciu, i bedzie trwal nieprzerwanie na roznej jej odcinkach do smierci technicznej. Tak to juz mamy tym pieknym nadwislanskim kraju.
      • Gość: <----> Re: Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.11, 14:05
        He, he, he... jest coś w tym co piszesz.
        Czy ktoś pamięta kiedy ostatnio na odcinku A4 między bramkami w Balicach i Mysłowicach nie było żadnego remontu?
    • Gość: FM Grunt za grząski?? IP: *.ericpol.com 29.09.11, 08:36
      "Zaraz po rozpoczęciu robót okazało się, że grunt jest bardziej grząski, niż początkowo zakładano": dziwna sprawa, bo mi miasto nie pozwoliło wbić łopaty pod budowę domku jednorodzinnego dopóki geolog nie wykonał odwiertów na mojej działce i nie sprawdził jaki jest grunt.
      No ale może miasta nie obowiązuje to samo prawo budowlane co jego mieszkańców.
    • Gość: x Niedoróbki IP: *.home.aster.pl 29.09.11, 08:58
      Ciekawe czy urzędnicy przyjmą rondo z ewidentnymi niedoróbkami:
      - chodnik na Armii Krajowej regularnie obsuwa się na skarpie, jest poprawiony przez wykonawcę i znowu się obsuwa - tak w kółko
      - płyty są położone krzywo, można się potknąć (pomijając już studzienki)
      - ekrany akustyczne - nie znam się ale czy nie powinny być zamontowane prosto? Nawet na zdjęciu dołączonym do artykułu widać że te metalowe podpory są krzywe, każda inaczej zamontowana (a to pochylona, a to odgięta...)
    • Gość: ten kraj to żenada napiszę tylko jedno: IP: *.mtk-tv.pl 29.09.11, 09:19
      w innych państwach buduje się potężne i wielkie konstrukcje, wielokilometrowe mosty, bardzo długie tunele, koleje w miejscach niesamowicie trudnych o grząskim gruncie, jak kolej chińska czy syberyjska, można by przykłady mnożyć z całej planety. a u nas głupiego ronda nie potrafią wyremontować. Zobaczcie, mały skrawek terenu, i przy okazji ważny punkt komunikacyjny, plus wiele obiektów handlowych i usługowych obok, które przez miesiące traciły klientów. nikt im nie kazał budować przełęczy w alpach czy tunelu pod morzem, ani linii kolejowej na wysokości 4000 metrów, tylko wyremontować śmieszne rondo. i nawet tego się nie da w tym kraju.
      inny przykład, w pewnym mieście śląskim główna ulica w mieście ma zmienianą nawierzchnie na odcinku około 500 m, roboty trwają już tydzień i potrwają jeszcze miesiąc. głupia wymiana asfaltu. w sierpniu byłem w Niemczech, ulica powiatowa przez las, jak jechałem o 15 w jedną stronę, zrywali asfalt, jak wracałem po 2 - 3 godzinach, już wylewano nowy asfalt. tam takie prace liczy się dosłownie w godzinach, u nas w miesiącach. czy tu chodzi o łapówy, to znaczy, że jak ktoś nie dostanie w łapę, to nie zrobi, nie napisze, nie da pozwolenia, itp? bo to jest patologiczne i technicznie nie może trwac tak długo.
    • Gość: gość z ronda Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu IP: *.tktelekom.pl 29.09.11, 10:44
      A ktoś mi powie do czego ma prowadzić ten zjazd i wyjazd tak mniej więcej w połowie od ronda do wiaduktów kolejowych w stronę balickiej? Tak, te skręty kończące się na kilkumetrowej pionowej ścianie.
      • Gość: jasiek Re: Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu IP: *.blast.pl 29.09.11, 11:18
        Wiem, o którym zjeździe piszesz. Podobno planują tam także sygnalizację świetlną, coś a la ulica Botewa.
      • Gość: kar_ma Re: Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu IP: *.ghnet.pl 29.09.11, 12:28
        A ja czytałam, że tam ma być ukryta w skarpie pierwsza w Krakowie stacja do tankowania wodoru... Czy to jest plotka, czy prawda?
      • Gość: test Re: Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.11, 16:47
        Ja slyszalem, ze ma byc tam robiony dojazd do hipermarketu.
        • Gość: x Re: Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu IP: *.dbsinternet.pl 29.09.11, 17:38
          Dojazd do hipermarketu? Przecież z tej strony żaden nie ma być budowany.
    • Gość: Wo-eM Rondo Ofiar Katynia - nazwa straszna! IP: *.home.aster.pl 29.09.11, 10:50
      Jak tu wjechać na rondo z taką nazwą... Kojarzy się z ofiarami , śmiercią i katem.. I złym losem.. A nie mogłoby nazywać się przyjaźniej dla kierowców?? A ofiarom katyńskim jakiś pomnik postawić, po prostu..
      • Gość: gość z ronda Re: Rondo Ofiar Katynia - nazwa straszna! IP: *.tktelekom.pl 29.09.11, 14:27
        nazwa może i straszna, ale była taka "od zawsze". Choć pewnie wielu dowiedziało się jak nazywa się to rondo dopiero kiedy zaczęto o nim pisać w kontekście ów nieszczęsnego remontu.
        • Gość: nikttaki Re: Rondo Ofiar Katynia - nazwa straszna! IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.11, 19:31
          Jesteś mieszkańcem Krakowa? Od zawsze to rondo nazywało się rondem Radzikowskiego. W Krk mamy też rondo Grzegórzeckie zwane również Kotlarskim :-)
          • Gość: gość z ronda Re: Rondo Ofiar Katynia - nazwa straszna! IP: *.tktelekom.pl 30.09.11, 09:16
            zwrot "od zawsze" był umowny, ale niech będzie. Chodziło tylko o to że ta oficjalna (a nie zwyczajowo stosowana nazwa) nie wzięła się nagle z początkiem remontu.
    • Gość: Błogosławieństwo Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu IP: 62.233.211.* 29.09.11, 11:21
      To straszne, że były mrozy, padał deszcz, świeciło słońce, abstrakcja w warunkach polskich. Dla tego typu budów rozpina się duże namioty, no ale skoro Miastu nie zależało, prawnicy byli w szoku i chyba są cały czas, to jak to ma wyjść. Zresztą i tak nikt za to nie odpowie, zgonią na biedną staruszkę i grunt, dla którego z pewnością wcześniej nie zrobili badań geologicznych, bo po co. Dziękuje Panu Machrowskiemu, że jadę przez Rondo w nieskończoność, że mam możliwość podziwiania okoliczności przyrody, że polubiłem melisę. Sądzę, że przecięcie wstęgi będzie pasjonujące. Czekam na egzekucję za kary umowne i niech nie tłumaczą, że nie można. Jak się nie da to wykupię baner na Rondzie i napiszę co myślę. Dlaczego stadnion Wisły jest droższy od stadionu Juwentusu Turyn, dlaczego mieszkańców traktuje się jak barany, dlaczego nadal Urzędnicy sobie mówią jakoś to będzie.
      • Gość: znawca Re: Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 12:34
        jakie kary umowne? na razie jest przed terminem. Polecam sprawdzić zanim się wypowiesz. 15 października 2011 jest terminem ostatniego aneksu - można znaleźć na stronie miasta.
    • Gość: mada Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 20:33
      nie róbcie cyrku -robota idzie tak jak pociągi jeżdzą -a może ktoś wreszcie zadba o rozkłady jazdy na przystankach oraz na ul Ogrodowej i Zygmunta Augusta -mały nakład a wstyd wielki
    • rawella Rondo Ofiar Katynia: widać światełko w tunelu 20.10.11, 18:05
      Czy ktoś się może orientuje ile potrwa jeszcze ten koszmar???? Bo inaczej tego nazwać nie można!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka