Dodaj do ulubionych

Linia turystyczna

06.03.02, 09:08
Czy w Krakowie powinna jeździć tramwajowa linia turystyczna, obsługiwana
zabytkowymi tramwajami? Taka jak chociażby w Warszawie czy Szczecinie? Albo x
lat temu w Krakowie, na trasie Cichy Kącik - Dajwór? Ja uważam, że powinna.
Zabytkowych tramwajów mamy sporo, i szkoda, żeby się marnowały, stojąc
bezczynnie po zajezdniach. Obchody stulecia tramwajów rok temu pokazały, że
chętni na taką linię też by się znaleźli. Nie muszą co weekend wszystkie
zabytki wyjeżdżać - np w jednym tygodniu jeździ 102N, tydzień później SN1, itd.
Zawsze to jakaś dodatkowa atrakcja turystyczna, a chyba Kraków na to zasługuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: mtq Re: Linia turystyczna IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 06.03.02, 15:25
      Dobrym pomyslem byla linia '0'. Powinna jezdzic dalej po Starym Miescie...a po remoncie rynku i na
      nim moze...
      • kuba203 Re: Linia turystyczna 06.03.02, 18:05
        Tory wokół rynku? A zajezdnia w Sukiennicach... Dobre.
        Ja osobiście mile widziałbym tramwaje na rynku, ale chyba wszyscy wiedzą, że to
        nierealne...
    • malopolanin Re: Linia turystyczna 06.03.02, 15:32
      Popieram taką inicjatywę. Uważam, że co tydzień powinien być wypuszczany inny
      wagon tak, aby jeden i ten sam się nie znudził. Każda inicjatywa, która mogłaby
      przyciągnąć turystów jest warta realizacji, tym bardziej, że w tym przypadku
      koszty są relatywnie niskie, a MPK mogłby przy okazji promować w ten sposób swe
      usługi.

Jak wspomnieliście dobra byłaby trasa Cichy Kącik - Dajwór lub Cichy Kącik -
      wokół Plant- Cichy Kącik.
      Niestety wciąż brakuje fragmentu torów z Dajworu do zajezdni na Św. Wawrzyńca :(
      • kuba203 Re: Linia turystyczna 06.03.02, 17:58
        Właśnie, miejmy nadzieję, że w sprawie tych torów coś się ruszy, to myślę, że
        Muzeum Inżynierii Miejskiej uruchomiłoby taką linię, w końcu m. in. od tego
        jest, żeby pokazywać historię komunikacji miejskiej.
        • Gość: wolfgang Re: Linia turystyczna IP: *.pw.edu.pl 09.03.02, 16:40
          akurat jestem w Warszawie i doslownie przed godzina
          przejechalm sie linia turystyczna nr 100 spod
          kolumny Zygminta az do Lazienek. Autobus byl pietrowy.
          jdzie sie przez naprawde ladne tereny Warszawy. Cos
          takiego (zeby nie kopiiowac - to cos to wlasnie
          zabytkow y tramwaj) powinno byc w Krakowie. Nie
          wspomne o tym ze jechalem na bilecie 3-dniowym ta
          linia. Zadnej dodatkowej oplaty.
          • kuba203 Re: Linia turystyczna 09.03.02, 20:35
            Przypuszczalnie linia nazywa się turystyczna, a pewnie w praktyce jest
            wykorzystywana przez mieszkańców jak zupełnie normalny autobus...? Mam rację,
            czy nie? (to tylko moje domysły, bo w Warszawie nie byłem) Ale słyszałem, że w
            Warszawie jest też linia turystyczna obsługiwana zabytkowymi tramwajami, ale
            chyba kursuje tylko w lecie...
    • Gość: ok Re: Linia turystyczna IP: *.interklub.pl 10.03.02, 13:31
      moze autobus ??? albo jakis BUS w weekendy a w czerwiec-wrzesien codziennie,
      moze nawet po centrum (skoro maly BUS)okolice Wawelu, i w okolicach hoteli
      • Gość: mtq Tramwaj na rynku!!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.03.02, 13:38
        Tramwaj powinien jeździć po rynku!! Linia '0' powinna jako część
        swojej trasy objeżdżać go raz na pół godziny, powolutku, żeby turyści
        mieli czas na zdjęcia i na zerknięcie do przewodnika podczas oglądania
        rynku. To byłoby coś! Sam bym takim tramwajem pewnie jeździł co
        tydzień regularnie :-))
        • mikolaj7 autobus turystyczny 10.03.02, 17:04
          Gość portalu: mtq napisał(a):

> Tramwaj powinien jeździć po rynku!! Linia '0' powinna jako część
          > swojej trasy objeżdżać go raz na pół godziny, powolutku, żeby turyści
          > mieli czas na zdjęcia i na zerknięcie do przewodnika podczas oglądania
          > rynku. To byłoby coś! Sam bym takim tramwajem pewnie jeździł co
          > tydzień regularnie :-))

cos Cie uderzylo, czy jak? tramwaj na rynku? wspolczuje
          gleboko :-)))

a autobus powinien turystyczny powinien byc! najlepiej,
          zeby jezdil od kiwetnia do wrzesnia, byl pietrowy i gorne
          pietro bylo... no moze nie tyle bez dachu, ale jakos tak
          bardziej odsloniete... i zeby kursowal wokol planta, po
          najladniejszych trasach. od biedy moglby jezdzic tez po
          okolicach rynku... o wlasnie moglby byc jednym z tych
          autobusow dojezdzajacych na maly rynek.
          • kuba203 Re: autobus turystyczny 10.03.02, 17:11
            mikolaj7 napisał(a):

> cos Cie uderzylo, czy jak? tramwaj na rynku? wspolczuje
            > gleboko :-)))

Dlaczego? Ja też uważam, że to dobry pomysł, na pewno przyciągnąłby wiele osób do
            komunikacji zbiorowej, a co za tym idzie, zmniejszyłby się ruch na innych
            ulicach. Tylko, że ja patrzę na to realistycznie, i widzę, że nie ma na to
            szans... Przynajmniej na razie.
            • mikolaj7 Re: autobus turystyczny 10.03.02, 17:16

>
              > Dlaczego? Ja też uważam, że to dobry pomysł, na pewno przyciągnąłby wiele osób
              > do
              > komunikacji zbiorowej, a co za tym idzie, zmniejszyłby się ruch na innych
              > ulicach. Tylko, że ja patrzę na to realistycznie, i widzę, że nie ma na to
              > szans... Przynajmniej na razie.

przeciez to glupota. rynek jest tyko do chodzenia, nawet
              jak sie tam pojawi samochod to ma problemy z przejazdem.
              wyobrazasz sobie, zeby srodkiem drogi w okolo plyty rynku
              szly tory? przeciez byloby bez sensu idac przez rynek
              uwazac na tramwaje... moze gdyby jechal wzdluz jednego
              tylko boku dalby sie przebolec, ale trzeba tez na to
              popatrzec w ten sposob - bedzie jezdzil tylko wokol rynku
              (w kolko), czy bedzie wjezdzal na rynek, objezdzal go i
              wyjezdzal jakas ulica? te ulice beda zupelnie zmarnowane
              wtedy. kolejna wersja dominikanskiej, gdzie tramwaj
              zajmuje cala szerokosc drogi.
              • kuba203 Re: autobus turystyczny 10.03.02, 18:55
                Tory wokół Rynku to rzeczywiście bezsens, przede wszystkim mało praktyczne by
                toto było. Bo ja myślę, że budowanie specjalnego torowiska tylko dla tramwaju
                turystycznego nie ma sensu, jeśli już tory, to przede wszystkim zwykłe linie, a
                turystyczne przy okazji. Mogłyby iść Mikołajską, przez tzw linię AB, i
                wychodzić Szczepańską. Miałoby to tę zaletę, że na tych ulicach nie ma dużego
                ruchu pieszego, i tramwaj nie powodowałby żadnych uciążliwości. A najnowsze
                technologie budowy torowisk sprawiają, że nie ma hałasu. Więc to wszystko jest
                teoretycznie do zrobienia, tylko, jak już napisałem, raczej nie ma szans zostać
                zrealizowane. Prawda, że na Dominikańskiej jest z tramwajem trochę ciasno, ale
                tramwaj jeździ tamtędy od 1913 i nikomu nie przeszkadza.
                • mikolaj7 Re: autobus turystyczny 10.03.02, 19:34
                  kuba203 napisał(a):

> Tory wokół Rynku to rzeczywiście bezsens, przede wszystkim mało praktyczne by
                  > toto było. Bo ja myślę, że budowanie specjalnego torowiska tylko dla tramwaju
                  > turystycznego nie ma sensu, jeśli już tory, to przede wszystkim zwykłe linie, a
                  >
                  > turystyczne przy okazji. Mogłyby iść Mikołajską, przez tzw linię AB, i
                  > wychodzić Szczepańską. Miałoby to tę zaletę, że na tych ulicach nie ma dużego
                  > ruchu pieszego, i tramwaj nie powodowałby żadnych uciążliwości. A najnowsze
                  > technologie budowy torowisk sprawiają, że nie ma hałasu. Więc to wszystko jest
                  > teoretycznie do zrobienia, tylko, jak już napisałem, raczej nie ma szans zostać
                  >
                  > zrealizowane. Prawda, że na Dominikańskiej jest z tramwajem trochę ciasno, ale
                  > tramwaj jeździ tamtędy od 1913 i nikomu nie przeszkadza.

no nie iwem, czy na Mikolajskiej nie ma takiego ruchu... ten
                  bok rynku, miedzy Mikolajska a Szczepanska wydaje sie
                  najlepszy,jesli juz mailby tam byc tramwaj, ale gdzie on by
                  sie podzial po tym, jakby wjechal na Mikolajska? a poza
                  tym zeszpecilby ulice, ktora bardzo lubie.
                  • kuba203 Re: autobus turystyczny 11.03.02, 07:08
                    Na Mikołajskiej jest duży ruch, ale chyba samochodów. A pieszych może też, ale
                    na pewno dużo mniejszy niż na jakielkolwiek innej ulicy w tym rejonie. Kiedyś
                    jeździł tramwaj tą ulicą, i jechał cały czas prosto, wyjeżdżał pod Domem
                    Turysty (jeśli on tam wtedy już stał, bo nie wiem). Tam jest trochę ciasny
                    moment, ale mieścił się jakoś. Ale z tym zeszpeceniem to niestety trochę
                    prawda...
                    • Gość: mtq Re: autobus turystyczny IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 11.03.02, 13:19
                      Wiem, narażam się, ale marzę, aby tramwaj '0' jeździł właśnie po
                      Rynku i przejeżdżał przez [prosze sie nie smiac] Grodzka, do
                      Floriańskiej i w Szczepańską. Wcale nie często, bo 1 lub 2 razy na
                      godzinę. Oczywiście powinien to być tramwaj zabytkowy, jeżdżący po
                      - tak jak tu ktoś wspomniał - 'cichych' torach, żeby nie przeszkadzać
                      hałasem.
                      A i tak na Rynku trzeba uważać - po 19.00, kiedy po płycie chodzi
                      najwięcej pieszych - mogą tam wjeżdżać samochody, więc jeden
                      tramwaj co pół godziny nie robiłby problemu, i tak jadąc wolno. I jest
                      to dużo lepsze rozwiązanie niż obecne MELEXY, które powinni oddać na
                      złom.
                      • malopolanin Re: autobus turystyczny 11.03.02, 16:27
                        Kiedyś o tramwaju na Rynku był wątek założony przez Jmaws.
                        Sam myślę, że na pewno były to lepszy pomysł niż meleksy i wielka atrakcja
                        turystyczna, zwłaszcza gdyby jeżdziły na tej linii zabytkowe wozy. Oczywiście
                        nie mogłaby to być klasyczna regularna linia lecz taka co jeździ np. co pół
                        godziny/ godzinę. Kwestią do przemyślenia jest także sposób i miejsce założenia
                        sieci trakcyjnej ( powinna stylistycznie nawiązywać do tej fukcjonującej do lat
                        50 - tych po Rynku).
                        Myśląc realistycznie taka koncepcja nie będzie jednak w najbliższym czasie
                        zrealizowana, co nie zmienia faktu, że taką ideę popieram.
                        • kuba203 Re: autobus turystyczny 11.03.02, 16:42
                          Budowa takiej trasy i kursowanie po niej linii turystycznej miałoby sens tylko
                          wtedy, gdyby po tej trasie kursowały też jakieś normalne linie. Bo nietrudno
                          przewidzieć, że linia turystyczna, będąca jedyną linią na tak ruchliwej trasie,
                          zaczęłaby być wykorzystywana przez ludzi jak każdy normalny tramwaj, a co za
                          tym idzie, tłok w takim np SN1 byłby nieziemski, a co to za atrakcja dla
                          turystów, przewieźć się zatłoczonym tramwajem, wśród śmierdzących potem ludzi?
                        • mikolaj7 trakcja 11.03.02, 20:18
                          no wlasnie, jakby wygladaly te druty, z ktorych korzysta
                          tramwaj (to sie chyba trakcja nazywa...)? przeciez musza
                          byc zaczepione z dwich stron nad ulica...

no i druga rzecz, tramwaj mialby przeciaz sw Krzyza i
                          wyjechac pod dom turysty? przeciez by sie nie wyrobil... ale
                          i tak lepsze to niz gdyby go puscic w dol sw krzyza (bo ja
                          wczsniej tylko o tej mozlwiosci myslalem...)
                          • kuba203 Re: trakcja 12.03.02, 13:47
                            mikolaj7 napisał(a):

> no wlasnie, jakby wygladaly te druty, z ktorych korzysta
                            > tramwaj (to sie chyba trakcja nazywa...)? przeciez musza
                            > byc zaczepione z dwich stron nad ulica...

Gorzej - oprócz tego trzeba by postawić słupy trakcyjne na Rynku. Hmmm, chyba
                            ludzie nie byliby szczególnie zadowoleni...
                            >
                            > no i druga rzecz, tramwaj mialby przeciaz sw Krzyza i
                            > wyjechac pod dom turysty? przeciez by sie nie wyrobil...

W każdym razie byłoby mu ciężko, ale myślę, że by się wyrobił. Z Dominikańskiej w
                            Gertrudy też jest bardzo mały promień skrętu, i się wyrabiają.
                            • mikolaj7 Re: trakcja 12.03.02, 14:22
                              kuba203 napisał(a):

> mikolaj7 napisał(a):
                              >
                              > > no wlasnie, jakby wygladaly te druty, z ktorych korzysta
                              > > tramwaj (to sie chyba trakcja nazywa...)? przeciez musza
                              > > byc zaczepione z dwich stron nad ulica...
                              >
                              > Gorzej - oprócz tego trzeba by postawić słupy trakcyjne na Rynku. Hmmm, chyba
                              > ludzie nie byliby szczególnie zadowoleni...

haha nie bedzie tego tramwaju na rynku, bo nikt tam nie
                              postawi tych slupow. co za ulga ;-))))

> >
                              > > no i druga rzecz, tramwaj mialby przeciaz sw Krzyza i
                              > > wyjechac pod dom turysty? przeciez by sie nie wyrobil...
                              >
                              > W każdym razie byłoby mu ciężko, ale myślę, że by się wyrobił. Z Dominikańskiej
                              > w
                              > Gertrudy też jest bardzo mały promień skrętu, i się wyrabiają.

ale cala ulica jest szersza no i w bew pozorom to jest duzy
                              zakret...
                              • kuba203 Re: trakcja 12.03.02, 14:53
                                mikolaj7 napisał(a):

> ale cala ulica jest szersza no i w bew pozorom to jest duzy
                                > zakret...

Jest szersza, bo jak dawno temu budowano tam torowisko, to ją poszerzono kosztem
                                kawałka Plant.
                                O co chodzi z tym, że to duży zakręt? Zgadzam się, że jest duży, i właśnie
                                napisałem, że mimo tego tramwaje się w nim mieszczą.
                                • mikolaj7 Re: trakcja 12.03.02, 20:20

> O co chodzi z tym, że to duży zakręt? Zgadzam się, że jest duży, i właśnie
                                  > napisałem, że mimo tego tramwaje się w nim mieszczą.

'mały promień skrętu' - dla mnie to znaczy, ze jedzie po
                                  malym okregu (takim o malym promieniu), wiec ten zakret
                                  ma dal mnie 'duzy promien skretu'... i dalej nie wiem, czemu
                                  tramwaje mialyby sie nie miescic na duzym zakrecie (tak
                                  wynika z Twojego postu)
                                  • kuba203 Re: trakcja 13.03.02, 16:24
                                    Ekhm... to Ty stwierdziłeś, że tramwaj mógłby się nie zmieścić na zakręcie pod
                                    Domem Turysty... A ja tylko odpowiedziałem, że podobny zakręt jest na
                                    Dominikańskiej/Gertrudy.
                                    A co do promieni, to już sam nie wiem, jak to jest z tymi dużymi i małymi, w
                                    każdym razie chodziło mi o to, że zakręt jest ostry.
      • kuba203 Re: Linia turystyczna 10.03.02, 16:26
        Gość portalu: ok napisał(a):

> moze autobus ??? albo jakis BUS w weekendy a w czerwiec-wrzesien codziennie,
        > moze nawet po centrum (skoro maly BUS)okolice Wawelu, i w okolicach hoteli

Takie autobusy dla turystów istnieją, organizują to biura podróży czy jakieś
        agencje turystyczne, koło niektórych hoteli wiszą rozkłady, ale mnie chodziło o
        coś innego - mianowicie o pokazanie szerszemu gronu zabytkowych tramwajów, które
        przecież MPK posiada, i to całkiem spore stadko...
        • Gość: wolfgang Re: Linia turystyczna IP: *.im.uj.edu.pl 13.03.02, 13:40
          A propos lini nr 100 w Warszawie. Jest to linia raczej turystyczna, choc
          zatrzymuje sie na kazdym przystanku. Lecz z racji tego, ze jezdzi pare razy
          tylko w ciagu doby - co godzine od 12 do 17 (tak mniej wiecej) - jest to linia
          raczej rekreacyjna. Czy turystyczna znaczy, ze tylko dla przyjezdnych ? Sam
          czesto bywam na Rynku, Wawelu, chodze nad Wisle. Wydawaloby sie ilez to mozna.
          A jednak. Fajnie jest, iz ta linia liczy sie w cenie biletu np. dziennego.
        • Gość: wolfgang Re: Linia turystyczna IP: *.im.uj.edu.pl 13.03.02, 13:41
        • Gość: wolfgang Re: Linia turystyczna IP: *.im.uj.edu.pl 13.03.02, 13:43
          • kuba203 Re: Linia turystyczna 13.03.02, 16:27
            Wiadomo, że gdyby zrobili taką linię w Krakowie, to tubylcy też by z niej
            korzystali. To oczywiste, przecież nikt nie będzie pasażerom sprawdzał adresu
            zameldowania w dowodach osobistych. I też uważam, że powinno się w takiej linii
            honorować bilety dzienne, godzinne, i w ogóle wszystkie okresowe.
    • _hektor linia 0 14.03.02, 14:33
      dzisiejszy artukuł:
      wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=740057&dzial=krk010100

linia 0 była moim zdaniem bardzo dobra. mpk twierdzi że nie ma pieniędzy na jej
      utrzymanie, czy rzeczywiście utrzymanie jednego wagon tyle kosztuje? myślę że
      mógłby być z tego zysk, jeżeli turyście się zainteresują zabtkowym tramwajem,
      to jak zwykle można sporo na nich zarobić. inne miasta jakoś nie mają tego typu
      problemów, w warszawie jeżdżą zabytkowe tramwaje i to na dodatek z pochodzące
      krakowa!
      • malopolanin Re: linia 0 14.03.02, 16:29
        _hektor napisał(a):

> dzisiejszy artukuł:
        > <a href="wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=740057&dzial=krk010100"t
        > arget="_blank">wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=740057&dzial=krk010100</a
        > >
        >
        > linia 0 była moim zdaniem bardzo dobra. mpk twierdzi że nie ma pieniędzy na jej
        >
        > utrzymanie, czy rzeczywiście utrzymanie jednego wagon tyle kosztuje? myślę że
        > mógłby być z tego zysk, jeżeli turyście się zainteresują zabtkowym tramwajem,
        > to jak zwykle można sporo na nich zarobić. inne miasta jakoś nie mają tego typu
        >
        > problemów, w warszawie jeżdżą zabytkowe tramwaje i to na dodatek z pochodzące
        > krakowa!

Tak, na temat krakowskich tramwajów w Warszawie wielokrotnie już mówiłem - nie
        powinny tam wędrować. Z drugiej jednak strony co miał robić nieistniejący już
        MZNT, gdy wyremontował tramwaj i nikt w Krakowie go nie chciał kupić ?
        Co do linii turystycznej - oczwiście, że po odpowiednim wypromowaniu i wpisaniu
        go w kalendarz wycieczek po Krakowie, taka linia przynosiłaby zysk.
        Dodatkową atrakcją dla turystów z zagranicy mógłby być też przejazd np. z obrębu
        Plant do CAHTS i następnie zwiedzanie kombinatu.

• kuba203 Re: linia 0 14.03.02, 16:49
          Jednej rzeczy w tym artykule nie rozumiem. Gdzie oni 2 lata temu widzieli w
          Krakowie taką linię? Czy ja coś przegapiłem? O czymś nie wiedziałem? Pamiętam,
          że zabytkowe tramwaje wyjeżdżały ostatnio 2 razy - w październiku 2000 na 125
          lat MPK i w marcu 2001 na 100 lat tramwajów. Ale dwa lata temu?
          A jeśli chodzi o zwiedzanie kombinatu, to taka możliwość istnieje już teraz
          (choć oczywiście bez przejazdu starym tramwajem), i nie cieszy się specjalnym
          powodzeniem - około kilkadziesiąt osób rocznie z tego korzysta.
          • malopolanin Re: linia 0 14.03.02, 16:52
            kuba203 napisał(a):

> Jednej rzeczy w tym artykule nie rozumiem. Gdzie oni 2 lata temu widzieli w
            > Krakowie taką linię? Czy ja coś przegapiłem? O czymś nie wiedziałem? Pamiętam,
            > że zabytkowe tramwaje wyjeżdżały ostatnio 2 razy - w październiku 2000 na 125
            > lat MPK i w marcu 2001 na 100 lat tramwajów. Ale dwa lata temu?
            > A jeśli chodzi o zwiedzanie kombinatu, to taka możliwość istnieje już teraz
            > (choć oczywiście bez przejazdu starym tramwajem), i nie cieszy się specjalnym
            > powodzeniem - około kilkadziesiąt osób rocznie z tego korzysta.

Kuba - wszystko można wypromować.

• kuba203 Re: linia 0 14.03.02, 17:08
              malopolanin napisał(a):

> Kuba - wszystko można wypromować.
              >

Pewnie, że można. Chyba teraz to nawet mało kto o tym wie, może stąd taka mała
              frekwencja. Tylko śmiem wątpić, czy aż tylu chętnych będzie, żeby specjalna linia
              tramwajowa miała sens. Aczkolwiek pomysł jest ciekawy...
              • Gość: mtq Re: linia 0 IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 14.03.02, 19:49
                A co jest ciekawego w tym kombinacie? Bo mnie by nawet do głowy nie przyszło, żeby go pozwiedzać i
                myślę, że turyści woleliby obejrzeć dokładnie Wawel i inne zabytki niż kombinat - ale nigdy tam nie
                byłem, może się mylę.
                • malopolanin Re: linia 0 14.03.02, 20:09
                  Gość portalu: mtq napisał(a):

> A co jest ciekawego w tym kombinacie? Bo mnie by nawet do głowy nie przyszło, ż
                  > eby go pozwiedzać i
                  > myślę, że turyści woleliby obejrzeć dokładnie Wawel i inne zabytki niż kombinat
                  > - ale nigdy tam nie
                  > byłem, może się mylę.

Wiesz mi , że do kombinatu i Nowej Huty przyjeżdżają turyści z zagranicy po to,
                  by zobaczyć ideę miasta socjalistycznego, jakim miała być NH. Skoro mamy Kombinat
                  i tą dzielnicę, to trzeba zarabiać na turystach, a nie wstydzić się.
                  Poza tym przy HTS działa nawet koło przewodników, oprowadzających po niej.
          • mikolaj7 Re: linia 0 14.03.02, 23:16
            kuba203 napisał(a):

> Jednej rzeczy w tym artykule nie rozumiem. Gdzie oni 2 lata temu widzieli w
            > Krakowie taką linię? Czy ja coś przegapiłem? O czymś nie wiedziałem? Pamiętam,
            > że zabytkowe tramwaje wyjeżdżały ostatnio 2 razy - w październiku 2000 na 125
            > lat MPK i w marcu 2001 na 100 lat tramwajów. Ale dwa lata temu?

czy dwa lata temu nie byl wlasnie 2000 rok?
            • kuba203 Re: linia 0 15.03.02, 15:31
              mikolaj7 napisał(a):

> czy dwa lata temu nie byl wlasnie 2000 rok?

Ale dwa lata temu był marzec 2000. A od marca do października trochę czasu
              upływa... Poza tym piszą, że linia szybko zdobyła popularność. Czy szybko znaczy
              w ciągu kilku godzin, bo był to jednorazowy wyjazd, i tylko w ciągu kilku godzin
              mogła "zdobyć" popularność.
              Chociaż może faktycznie chodziło o ten wyjazd październikowy, a tylko ja się
              czepiam...
              • mikolaj7 Re: linia 0 15.03.02, 21:41
                kuba203 napisał(a):

> mikolaj7 napisał(a):
                >
                > > czy dwa lata temu nie byl wlasnie 2000 rok?
                >
                > Ale dwa lata temu był marzec 2000. A od marca do października trochę czasu
                > upływa... Poza tym piszą, że linia szybko zdobyła popularność. Czy szybko znacz
                > y
                > w ciągu kilku godzin, bo był to jednorazowy wyjazd, i tylko w ciągu kilku godzi
                > n
                > mogła "zdobyć" popularność.
                > Chociaż może faktycznie chodziło o ten wyjazd październikowy, a tylko ja się
                > czepiam...

nie czepiasz sie, ale ludzie zwykle licza sobie lata, na tej
                zasadzie ja zaraz bede pelnoletni :P

niestety, nie wszyscy rozumieja nasze problemy ;-)))
                • kuba203 Re: linia 0 15.03.02, 21:49
                  mikolaj7 napisał(a):

> nie czepiasz sie, ale ludzie zwykle licza sobie lata, na tej
                  > zasadzie ja zaraz bede pelnoletni :P
                  >
                  > niestety, nie wszyscy rozumieja nasze problemy ;-)))

Ehh;) chyba masz rację... No tak.
                  W każdym razie z artykułu wynika, że nadzieja jest, że w lecie coś z tym zrobią.
                • Gość: wolfgang Nowa Huta IP: 192.168.10.* 15.03.02, 22:41
                  No nie iwem. Bylem ostatnio na NH i tam jest naprawde niesamowicie. Klimat
                  prawie jak w duzym miescie, a jednak klimat malomiasteczkowy. Zabudowa w sumie
                  bardzo przemyslana. Trzeba przyznac, ze robi to wrazenie, iz architekt miasta
                  naprawde byl kims. I pomimo tej szarosc wyglada to bardzo sympatycznie.
                  • mikolaj7 Re: Nowa Huta 15.03.02, 23:02
                    Gość portalu: wolfgang napisał(a):

> No nie iwem. Bylem ostatnio na NH i tam jest naprawde niesamowicie. Klimat
                    > prawie jak w duzym miescie, a jednak klimat malomiasteczkowy. Zabudowa w sumie
                    > bardzo przemyslana. Trzeba przyznac, ze robi to wrazenie, iz architekt miasta
                    > naprawde byl kims. I pomimo tej szarosc wyglada to bardzo sympatycznie.

chyba nie to forum...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka