Dodaj do ulubionych

Pomyślne prognozy: wiatr oczyszcza Kraków z pyłu

25.11.11, 08:30
To Stasiu zmienił kierunek wiatru.Dzię-ku-je-my!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ciekwaska Re: Pomyślne prognozy: wiatr oczyszcza Kraków z p IP: *.energo.krakow.pl 25.11.11, 08:45
      jaki wiatr??? ani drgnie drzewo za oknem??? a mgla taka ze już nie wiem czy to mgła czy ten syf.
    • Gość: Lolek Re: Pomyślne prognozy: wiatr oczyszcza Kraków z p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.11, 08:49
      Tylko mieszkańcy Nowej Huty i Kurdwanowa mogą się martwić, bo to u nich są przekroczone normy. W pozostałej części miasta czyste, górskie powietrze. Na serio to dlaczego są tylko dwie stacje pomiarowe!!Dlaczego nie ma takiej w ścisłym centrum? wyniki skażenia powinny być pokazywane na telebimie pod Bagatelą! Nie będą, bo turyści nie chcieliby przyjeżdżać do Krakowa jakby wiedzieli jakim powietrzem muszą oddychać.
      • Gość: chory świat Re: Pomyślne prognozy: wiatr oczyszcza Kraków z p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.11, 09:45
        kiedyś pamiętam była nawet taka tablica świetlna na Rynku Gł. inf. jakie jest aktualne stężenie syfu, ale podawała prawdziwe dane, więc ją zlikwidowali, bo siała panikę :))
    • Gość: Japończyk Maseczki IP: *.motorola.com 25.11.11, 09:22
      Czy ktoś wie gdzie można kupić maseczki na twarz? Czas zacząć brać przykład z innych ...
      • Gość: Chińczyk Re: Maseczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.11, 09:26
        przeciwpyłowe? a każdym sklepie DIY
        • Gość: mgła? Re: Maseczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.11, 09:43
          klasyczne przeciwpyłowe się raczej nie nadają, to muszą być z filtrami - rowerzyści np. takie (nie w Polsce rzecz jasna) noszą.
          filtry zatrzymują spaliny, PM10 i wiele dioksyn, np. firma Respro takie produkuje

a co do turystów, to ze 2 lata temu widziałem w ang. jęz. przewodniku ostrzeżenie o smogu w Krakowie i jego fatalnym wpływie na zdrowie :)
    • zuta5 Smog w Małopolsce 25.11.11, 09:37
      Sprawdzam codziennie stan zanieczyszczenia powietrza i od października codziennie przekroczone sa normy w calej Malopolsce. Lepiej może będzie, ale jak skończy się sezon grzewczy. Obyśmy doczekali.
    • Gość: Andy_wieliczka A po Nowym Roku to trzeba bedzie duzo wiatru ... IP: 89.174.214.* 25.11.11, 09:45
      Ludzie wybrali Tuska to maja.Z chwila gdy gaz podrozeje - zapowiadaja 20%) to ci ,co jeszcvze nie pala drewnem ,weglem i byle czym zaczna to robic. Masakra.Trzeba bedzie duzo wiatru ..Bardzo duzo !!
    • Gość: Andy_wieliczka Chyba w hotelach jest podatek ekologiczny ? IP: 89.174.214.* 25.11.11, 09:50
      Czy to prawda ,ze turysta placi podatek ekologiczna "za szczegolne walory klimatyczne" ? Hihihihihihi inhalacje smrodkami .Smiechu warte ,ale niech placa !
    • Gość: zKrakowa BZDURA!! IP: *.cyf-kr.edu.pl 25.11.11, 09:58
      "Przyczyną wysokiego stężenia pyłu PM 10 w powietrzu w tym tygodniu była bezwietrzna pogoda i brak opadów." to bzdura

Otoz przyczyna wysokiego stezenia jest zasmrodzenie samochodami Krakowa a nie pogoda. W lecie tez bylo za wysokie wiec prosze nie gadac bzdur ze to opalanie w piecach i zla pogoda.

Zanieczyszczaja powietrze samochody, a nie pogoda czy polozenie geograficzne.
      • Gość: Piotr WL Re: BZDURA!! IP: *.acn.waw.pl 25.11.11, 12:14
        Jak byś choć trochę znał choć trochę geografię to wiedziałbyś w jak specyficznym położeniu znajduje się Kraków. Zwykle jest tak, że wiatr rozpędza chmury ale Kraków leży bardzo nisko..stąd wszystko się tutajkłębi . Samochody jeżdzą cały rok, a pali się w piecach tylko w zimie a pogoda dodatkowo pogarsza sprawę
      • jukka2003 Re: BZDURA!! 25.11.11, 12:18
        No wlasnie mnie tez zastanowilo w jaki sposob inspektorat tlumaczy ten zwiazek przyczynowo skutkowy. Po prostu jest to tlumaczenie na miare głupka dla głupków.
        • Gość: Yogi Re: BZDURA!! IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 25.11.11, 14:02
          ale z drugiej strony kiedyś było więcej pieców a mniej samochodów i było mniej syfu. Samochody + zabudowa zrobiły swoje.
      • Gość: K Re: BZDURA!! IP: *.187.237.4.ip.abpl.pl 25.11.11, 19:50
        Masz racje. Wszyscy wiemy jakie warunki geograficzne ma Kraków, problemem jest to, ze nikt z tym nic nie robi. W imię doktryny liberalnej i kolesiostwa zabudowuje się wszelkie korytarze przewietrzające i dotuje się transport samochodowy, odpowiedzialny za większość zanieczyszczeń.
    • Gość: Kaszanka Pomyślne prognozy: wiatr oczyszcza Kraków z pyłu IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.11, 10:08
      A kto oczyści drogi z zalegającego pyłu?
      O tym nikt nie mówi a sprzątać trzeba wszystko.
      • Gość: Paskudny Stary Ron Re: Pomyślne prognozy: wiatr oczyszcza Kraków z p IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.11, 10:50
        Miasto już dba o sprzątanie pyłu - wynajęli firmy sprzątające które łopatami i spychaczami zbierają go z podłoża. U mnie warstwa pyłu na ziemi ma z pół metra grubości i żeby wyjść z domu musiałem wyciągnąć łopatę do śniegu.
    • Gość: Krakus Domy jednorodzinne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.11, 11:10
      Wystarczy przebywać choć przez chwilę, wieczorem w rejonach domków jednorodzinnych, domowe piece to małe krematoria, człowiek wszystko pięknie wdycha, bezmyślność ludzka poraża...
      • Gość: Piotr WL Re: Domy jednorodzinne IP: *.acn.waw.pl 25.11.11, 12:16
        Dokładnie..Straż miejska prowdzi akcję: 986, nic nie kosztuje a ratuje zdrowie
    • tak_to_widze6 Pomyślne prognozy: wiatr oczyszcza Kraków z pyłu 25.11.11, 11:18
      Ciągle słyszymy, że za smog w Krakowie odpowiadają osoby mające ogrzewanie węglowe lub kominkowe. Zastanawiam się jednak, bo przecież jeszcze nie tak dawno w Krakowie było wyłącznie takie ogrzewanie i nikt nie narzekał. W domu mam piece i rozwiązania przystosowane do ogrzewania gazem i węglem. Obecnie życie zmusiło mnie ze zrezygnowania z wygodnego ogrzewania gazowego. Powody: moja choroba spowodowała utratę pracy. Utrzymuję się wyłącznie z renty w wysokości 700 zł. Mimo przeciwwskazań zdrowotnych i sporego wysiłku zamawiam węgiel. To również wiąże się z bardzo dużymi kosztami (jak na moje obecne możliwości) - bo, gdy w lecie zakupiłam węgiel, za 1 tonę orzecha 1 musiałam zapłacić ponad 700 zł, czyli więcej niż moja renta. Do tego dochodzi uciążliwe wynoszenie popiołu, ciągłe przeglądy kominiarskie i inne niedogodności. Zadzwoniłam do Gazowni i poprosiłam o obliczenie mi kosztu, który musiałabym ponieść za ogrzewanie gazowe. Bardzo uprzejma Pani wyliczyła, że minimalnie wyniosłoby mnie ponad 1000 zł miesięcznie, przy czym odczyty obecnie są co dwa miesiące, więc trzeba się liczyć z kosztem ponad 2000 miesięcznie. Oczywiście są ludzie, którzy za podobną wielkość domu płacą trochę mniej, bo mają nowoczesne piece, ocieplone domy, wymienione okna i cienkie rurki z małą ilością wody. Ale niestety, ja miałam pecha i zachorowałam (rak) i utraciłam pracę i modernizacja nie wchodzi w grę. Palę w piecu tylko raz dziennie, albo w ogóle, gdy dni są cieplejsze. Jakie rozwiązanie przewidują przywódcy polityczni? Zwiększenie cen gazu! SUPER!!!!
      Dodam jeszcze, że chciałam uprościć życie, sprzedać dom i zamieszkać w bloku, jednak jest zastój na rynku. Owszem dom pewnie by poszedł, za cenę dwupokojowego mieszkania w bloku. Dalej więc "smrodzę" (zakupiony przeze mnie węgiel, ma więcej miału niż orzecha) i zastanawiam się, co dalej.
      • Gość: exra Re: Pomyślne prognozy: wiatr oczyszcza Kraków z p IP: 213.134.163.* 25.11.11, 14:18
        Ale spokojnie, po co te nerwy, nikt Ciebie konkretnie nie oskarża. Mam wrażenie, że problem tkwi trochę w czym innym i polega w dużej mierze na tym, że wielu ludzi dla oszczędności pali w piecach węglowych każdym syfem, jaki im w ręke wpadnie, a głównie chyba plastikowymi śmieciami. Są takie miejsca w Krakowie, gdzie od takiego dymu można się udusić - wychowałem się w domu z piecem węglowym i nikt mi nie wmówi, że ten dym to z węgla.

A na pociechę - w Krakowie poziom zanieczyszczeń jest mierzony i przynajmniej wiadomo, na czym się stoi (chociaż szkoda, że nie ma pomiarów w samym centrum, wyniki chyba faktycznie mogłyby być niewesołe), a poza tym próbuje się jakoś zwalczać palenie śmieciami, natomiast w tzw. "mniejszych ośrodkach" ten problem jest dużo większy - tylko tam nikt tego nie mierzy i najczęściej nic z tym nie robi.
    • Gość: Piotr WL Zanieczyszczony kraków - dzwonić na straż miejską IP: *.acn.waw.pl 25.11.11, 12:08
      Nawołuję do każdego, kto zauważy ciemny dym z komina aby DZWONIĆ NA STRAŻ MIEJSKĄ i sytuacja powinna się poprawić. Jak można palić oponami i innym gównem a później w tym żyć. Ostatnio wychodzę z Galerii Krakowskiej a tam...w CENTRUM miasta, no poprostu czarny dym wali z kominów okolicznych byudynków, aż się ciemno robi a nikt na to nie reaguje. Ludzie trochę rozsądku.
    • Gość: inżynier Karwowski Re: Pomyślne prognozy: wiatr oczyszcza Kraków z p IP: *.ias.bredband.telia.com 25.11.11, 14:38
      Ważne jest co Stachu robi dla miasta, ale nie zapominajmy też o profanum; centralne ogrzewanie w szeroko rozumianym centrum.
    • Gość: ala Pomyślne prognozy: wiatr oczyszcza Kraków z pyłu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.11, 14:46
      Tu można zaprotestować przeciwko bandyckim zmianom planowanym w komunikacji miejskiej:
      www.facebook.com/event.php?eid=289408791091880&pending&context=create
    • Gość: ~gabriel Chemtrails IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.11, 18:33
      Śmieszy mnie idiotyczny strach ludzi przed tematem Smug Chemicznych. Gdyby zakazać lotów i rozpylania tej trucizny było by jak w Edenie.
      • unhappy Re: Chemtrails 26.11.11, 01:41
        Gość portalu: ~gabriel napisał(a):

> Śmieszy mnie idiotyczny strach ludzi przed tematem Smug Chemicznych.

No no. Podobnie jak strach przed dyskusjami o czarownicach, smokach i o spisku Reptilian.

> Gdyby zaka
        > zać lotów i rozpylania tej trucizny było by jak w Edenie.

:D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka