Dodaj do ulubionych

Wiceprezydent: Rodzice wprowadzeni w błąd

IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.11, 07:25
Szkoła niepubliczna, prowadzona przez np. stowarzyszenie może nie być płatna, ale na razie jest: np. czesne w szkole niepublicznej, prowadzonej przez STO w Nowej Hucie wynosiło w ub. roku 630 zł miesięcznie i było płatne także w okresie ferii i wakacji, czyli przez okrągłe 12 miesięcy w roku.
Obserwuj wątek
    • Gość: LK Wiceprezydent: Rodzice wprowadzeni w błąd IP: *.aster.pl 30.11.11, 07:41
      Popieram w pełni działania wiceprezydent .Wprawdzie urząd nie jest przyzwyczajony doliczenia kosztów i część urzędników myśli ,że pieniądzepochodzą z drukarni w Warszawie i po prostu są ,ale wystarczy że przyszedł kto sam musiał gospodarować środkami finansowymi i wie ,że jest inaczej . Jeżeli brakuje środków na wszystkie wydatki to jest oczywiste ,że ogranicza się je tam gdzie ich wydatkowanie nie jest niezbędne dla życia miasta . Dochodzi wówczas do określenia priorytetów i ograniczeń . Zasiedziałe na ciepłych posadkach towarzystwo w MDKach podnosi krzyk ze strachu przed utratą pracy i przywilejów a tymczasem tysięce ludzi w Krakowie traci co dzień pracę i muszą z tym żyć i nie organizaują protestów i demonstracji .Opieka się skończyła a sprawiedliwie jest wówczas gdy z publicznych pieniędzy korzystają wszyscy obywatele a nie tylko nieliczne grono ludzi pracujących w MDKach i rodziców dzieci ,którzy za darmo korzystają z różnych zajęć , co istotne pozalekcyjnych .Innymi dziećmi zajmują się po porostu rodzice . W moim przekonaniu decyzje podjęte przez wiceprezydent powinny być twarde bo już słychać ,że inni tzw. garnuszkowcy budżetu , politycy i radni PiS solidaryzują się z buntem pracowników i rodziców MDKów co zrozumiałe bo sami żyją od lat z pieniędzy podatników i wiedzą dobrze jakie to wygodne skoro kryzysy i zwolnienia im nie grożą w przyciwieństwie do reszty społeczeństwa . Taka sytuacja jak MDK dotyczy jeszcze wielu jednostek gminy oraz różnych organizacji czerpiących z korytka budżetowego czyli z kieszeni podatników środki na swoje utrzymanie. Tylko ile jeszcze podatnik wytrzyma .
      • Gość: oko Wplywy do budzetu i racjonalizacja kosztów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.11, 10:11
        W obecnej trudnej finansowo sytuacji zadluzonego miasta ,dalsze utrzymywanie zajęc pozaszkolnych w budynkach,które niejednokrotnie wymagały olbrzymich nakladow finansowych (obiekty zabytkowo-konserwatorskie ) aby zaadoptowac je na potrzeby MDK, jak rowniez bieżące koszty utrzymania, jest nie do zaakceptowania i wymaga zmiany przeznaczenia obiektow a placowki -Domy Kultury przeniesć do obiektow w ktorych juz odbywaja sie do wczesnych godzin popoludniowych lub z nowym rokiem szkolnym przestana sie odbywac zajecia z uwagi na niz demograficzny i laczenie placowek oświatowych.
        • Gość: podatnik Re: Wplywy do budzetu i racjonalizacja kosztów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.11, 13:33
          W tej samej Dzielnicy XVII -Wzgórza Krzesławickie sa trzy forty i dobrze,ze nie uległy dewastacji a zostały;
          *zaadaptowany za ogromne pieniadze podatnika na MDK Fort 49"Krzesławice" i utrzymywany przez Gminę Kraków
          *"Przyjaciel Konika" Ognisko TKKF
          Fort 49 1/4 "Grębałów" organizacja non-profit
          *brak danych
          Fort 49a"Dłubnia"
          Moze warto podjac decyzje aby zainwestowane pieniadze zaczęły przynosic dochod Gminie Krakow a działalość np.MDK poprowadzic w obiektach tanszych w utrzymaniu i nie wykorzystywanych całkowicie przez szkoły.

• Gość: Krakowianka W Pełni popieram Pania Wiceprezydent ! ! ! ! IP: *.devs.futuro.pl 30.11.11, 10:18
        W pełni popieram przedmówcę, wreszcie ktoś ma odwagę wziąść się za pozostałosci komunistyczne w postaci MDK'ow gdzie w dużym stopniu utrzymuje się Panie z administracji, panów od napraw, dyrektorów, zastępców dyrektorów itd.
        Te same zajęcia mozna zrobic taniej bez tej calej urzedniczej administracji MDK'ow, tym bardziej ze beda nadal dostawac subwencje. Zmusi je to do bardziej racjonalnej formy zatrudniania i walki o atrakcyjnosc zajec. A my Krakowianie tylko mozemy na tym skorzystac.
        Brawo Pani Wiceprezydent ! Wreszcie ktos z wizja i determinacja dzialania a nie kolejny urzednik Prezydenta Miasta ktory liczy tylko na reelekcje w przyszlym roku. Podoba mi sie ta Pani Okońska.
        • gervee Re: W Pełni popieram Pania Wiceprezydent ! ! ! ! 30.11.11, 10:36
          Wizję to owa Pani ma ... jakby to powiedzieć "osobistą i specyficzną".
          Zachowuje się jak pies zerwany z łańcucha, rzucać się chce na wszystko i wszystkich w zasięgu paszczy i kłów. Po wielokroć powtarzane zdanie "bierz go, bierz go" kieruje postępowaniem.

No a tak do rzeczy ... gdyby Pan Jacek nie dał dupy przez poprzednie lata to nie byłoby teraz wojny o MDK itp. Jako, że JM interesowały tylko spektakularne (nadające się do uroczystych otwarć) sprawy to reszta leżałą i kwiczała. Jak się okazało, że kasy nie ma i nie będzie no to wtedy "po rozum do głowy". Najłatwiej ciąć tam, gdzie słabo bronić się będą (wg. przewidywań tych co ciąć chcą).

W latach 80-tych wołano "znajdzie się pała na dupę generała" ... no i tym optymistycznym akcentem pozdrawiam autorów tego całego zamieszania.
          • Gość: niki2011 Re: W Pełni popieram Pania Wiceprezydent ! ! ! ! IP: *.devs.futuro.pl 30.11.11, 10:49
            Zgdzam sie z Tobą, że Majchrowski dał dupy i teraz brakuje pieniędzy na wszystko. Ale pamiętaj że dziura budżetowa nie wzięła się tylko ze stadionów ale również ze źle zarządzanych placówek miejskich jak MDK'i.
            Nie zgadzam się na zatrudnianiu w nich bandy Pan z administracji a tak to wygląda niestety. Pieniądze w małym stopniu idą na dzieci a głównie na administracje.

Mam nadzieje ze kolejne decyzje Pani Wiceprezydent Okońskiej będą dotyczyć zminiejszenia liczby urzędników pracujących w pionie edukacji. Tam też na pewno możliwa jest racjonalizacja kosztów. Do dzieła Pani Wiceprezydent !

Pozdrawiam serdecznie !
            • Gość: gość Re: W Pełni popieram Pania Wiceprezydent ! ! ! ! IP: *.home.aster.pl 04.12.11, 11:28
              Bzdura !! Rok temu przenoszono animatorów kultury pracujących w MDKach na stanowiska administracyjne. I teraz to wygląda, że tam jest TYLE administracji! Taaak... tylko, że tak administracja w dużym stopniu prowadzi zajęcia.
              I niech P. wice nie opowiada bzdur, że nikt się tym nie interesuje, bo to ONA nie chce się spotykać z rodzicami. Do wymyślania bajek to ona jest pierwsza.
              Zastanawia mnie też dlaczego przeszkadza jej sprzątaczka na etacie - to może niech p. wice sama da dobry przykład i przejdzie na samozatrudnienie! Moje dziecko chodzi na zajęcia "przedszkolne" do MDK bo do normalnego przedszkola się nie dostało, bo niestety nie jesteśmy patologią, tylko normalna, pracująca rodziną. Codziennie widzę, jak p. sprzątaczka sprząta korytarze (np.po każdym przyjściu maluchów ze spaceru, myje kilka razy łazienkę - przy ponad 20stce dzieci to konieczne). I ta praca jest jak najbardziej potrzebna. A pomysł żeby dzieci sprzątały same jest poroniony - 3latki???? Mogą najwyżej zabawki posprzątać i to jest ok, ale nie domestosem dezynfekować łazienkę!!!!! Co jeden pomysł pani wice to głupszy.
          • Gość: h tr Re: W Pełni popieram Pania Wiceprezydent ! ! ! ! IP: *.aster.pl 30.11.11, 11:58
            A co byś zrobił w takiej sytuacji? Wyjął z własnej kieszeni i dołożył ciepłostołkom na pensje ?
            Przyszła kobita do urzędu i rozgrywa kartami jakie dostała to tylko świadczy o jej kompetencjach . Nie zwróciłeś uwagi na drobny szczegół jej pstępowania .Podjęła się zreformować pion edukacji czy się to komuś podoba czy nie .Jest to ,jak podają 1/3 budżetu Krakowa . Tak jak było za komuny i dotąd już nie będzie więc tnie koszty tam gdzie się da ,ale jak na wszystkie propozycje jest nie to się sami ratujcie jak potraficie . Szkoda by jej było bo urzędasy to typowi asekuranci czyli tak robić żeby nie robić i nie podpaść nikomua tutaj mamy do czynienia z odważną inicjatywą i wiceprezydent nie owija w bawełnę tylko mówi prawdę . A radni PiS to drużyna OSP w radzie miasta .Gdzie wybuchnie pożar to tu przygaszą a tymczasem pożar przeniósł się w inne miesce więc tam skaczą i gaszą gdy tymczasem ten przygaszony znów płonie od nowa i tak w kółko bo wody mają za mało .
        • Gość: rodzic Re: W Pełni popieram Pania Wiceprezydent ! ! ! ! IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.11, 20:42
          POPIERAM BO NARESZCIE KTOŚ POTRAFI POWIEDZIEĆ ...DOŚĆ MARNOWANIA PIENIĘDZY NA BYLEJAKICH NAUCZYCIELI / 10 NAUCZYCIELI NA 20 DZIECI A NAWET MNIEJ / TO PO PROSTU SKANDAL I DOBRZE ŻE KTOŚ MA ODWAGĘ ZROBIĆ Z TYM PORZĄDEK
      • Gość: mama Re: Wiceprezydent: Rodzice wprowadzeni w błąd IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.11, 20:46
        BARDZO DOBRZE ,ZE CI ,,NAUCZYCIELE ,, ZACZNĄ PRACOWAĆ 40 GODZIN A NIE TAK JA DO TEJ PORY ....WIEM CO PISZĘ BO MILIONY RAZY OGLĄDAŁAM ,,PRACĘ ,, PAŃ NAUCZYCIELEK MDK
        • Gość: mama Re: Wiceprezydent: Rodzice wprowadzeni w błąd IP: 78.133.244.* 01.12.11, 08:28
          Skoro uważasz, że praca nauczycielek jest taka super, to czemu nią nie zostałaś. Ja bym psychicznie nie wytrzymała, dlatego pracuję w prywatnej firmie, a nie zajmuję się cudzymi dziećmi.
    • Gość: nina koniec z dawaniem biednym nierobom IP: *.multi-play.net.pl 30.11.11, 09:37
      Nie zgadzam się z tym, że należy ciągle wkładać kasę dla biednych, patologicznych, z problemami..... w większości jest to kasa wyrzucona w błoto. Żeby nie wiem ile tej kasy włożyć w taką patologię to bez pracy u podstaw - dać wędkę a nie rybę - nic się nie zmieni. Te dzieciaki nauczą się tylko, że im się należy....
      Wiem co mówię bo sama jestem z rodziny tzw. dysfunkcyjnej i nigdy w życiu nikt mi niczego nie dał za darmo, bo moja mama nikogo nie prosiła o pomoc tylko brała 2 etaty i zapieprzała od rana do nocy aby starczyło na życie bez żadnych luksusów. Potem ja się wzięłam do pracy i tak wyszłam na ludzi, a moja koleżanka z podobnej rodziny, której zawsze pomagano - darmowe zajęcia, kolonie, wycieczki, paczki na mikołaja itp... jest teraz na dnie rynsztoku i w taki sam sposób wychowuje swoje 6 dzieci, które będą taką samą patologią....
      • Gość: kris Re: koniec z dawaniem biednym nierobom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.11, 10:14
        Najlepiej patologię zagazować co Nina?
        • Gość: nina Re: koniec z dawaniem biednym nierobom IP: *.multi-play.net.pl 30.11.11, 10:31
          dawać wędkę a nie rybę. Czemu nie dać tym biednym pracy, zamiast gotowej kasy, bezpłatnych zajęć itp..? Zapewniam, że znaczna część do pracy nie pójdzie, bo się nie opłaca...
        • Gość: blekot Re: koniec z dawaniem biednym nierobom IP: *.tktelekom.pl 30.11.11, 20:31
          a wiesz kris - to niezly pomysł
      • gervee Re: koniec z dawaniem biednym nierobom 30.11.11, 10:25
        Gość portalu: nina napisał(a):

> Nie zgadzam się z tym, że należy ciągle wkładać kasę dla biednych, patologiczny
        > ch, z problemami..... w większości jest to kasa wyrzucona w błoto. Żeby nie wie
        > m ile tej kasy włożyć w taką patologię to bez pracy u podstaw - dać wędkę a nie
        > rybę - nic się nie zmieni. Te dzieciaki nauczą się tylko, że im się należy....
        > Wiem co mówię bo sama jestem z rodziny tzw. dysfunkcyjnej i nigdy w życiu nikt
        > mi niczego nie dał za darmo, bo moja mama nikogo nie prosiła o pomoc tylko brał
        > a 2 etaty i zapieprzała od rana do nocy aby starczyło na życie bez żadnych luks
        > usów. Potem ja się wzięłam do pracy i tak wyszłam na ludzi, a moja koleżanka z
        > podobnej rodziny, której zawsze pomagano - darmowe zajęcia, kolonie, wycieczki,
        > paczki na mikołaja itp... jest teraz na dnie rynsztoku i w taki sam sposób wyc
        > howuje swoje 6 dzieci, które będą taką samą patologią....

Nic Cię własne doświadczenie nie nauczyło? Nie nauczyło tego, że owe "dzieci z rodzin dysfunkcyjnych" właśnie poprzez pokazanie im "innego", lepszego życia będą mogły w przyszłości normalnie żyć nie opierając się tylko na tym, co wyniosły z domu?
        Piszesz, że trzeba "dać wędkę a nie rybę" ... zgoda po części, wędkę trzeba dać ale co ważniejsze trzeba nauczyć łowić ryby. Bez tego efekt będzie taki sam jakby dać rybę.

Przysłowie mówi "czego Jaś się nie nauczy, Jan nie będzie umiał" i tu o to chodzi. Jeśli dziecka nie nauczymy wielu dobrych rzeczy to nie spodziewajmy się, że dorosły będzie emanował dobrocią. Lepiej mieć stada biegających po ulicach kiboli, "dresów" przesiadujących przy piwie przez całe dnie czy też może młodych ludzi, którym się chce choć trochę?
        Moim zdaniem lepiej "stracić" na wychowaniu/wykształceniu/organizowaniu zajęć dla dzieci niż potem tracić na leczeniu patologii.

Pewnie wszyscy chcielibyśmy, żeby każdy z tych małych ptaków (dzieci) latał po niebie a nie siedział na ziemi z przetrąconymi skrzydłami. Dajmy im mozliwości latania a nie łammy skrzydeł.
        • Gość: nina Re: koniec z dawaniem biednym nierobom IP: *.multi-play.net.pl 30.11.11, 11:04
          Nauczyło mnie - tym co dawano dalej dają bo są taką samą patologią. Jak ich rodzice. Pokazywanie lepszego świata nic nie dało, bo sami nie chcieli go zobaczyć i w nim żyć... Niech to nie będzie dawanie ale stypendium, nagroda za coś - wtedy kasa trafi do potrzebujących ale zmotywowanych aby zmienić swoje życie....
        • Gość: ;lk;lk; Re: koniec z dawaniem biednym nierobom IP: *.aster.pl 30.11.11, 12:06
          Typowa demagogia ,tylko dlaczego my mamy płacić za takie myślenie .Przestańcie pływać w obłokach . Wieczorki poezji i pieśni patritycznych oraz potrząsanie na pokojach szabelkami już było , teraz trzeba pracować ,żeby zarobić na siebie i swoją rodzinę a nie gadać w kółko i teoretyzować w nieskończoność bo czas biegnie a chłopów pańszczyźnianych i parobków nie ma .
      • Gość: norma Re: koniec z dawaniem biednym nierobom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.11, 14:04
        Wiekszych bzdur nie czytalam nigdy,niestety urazy z dziecinstwa u Pani zostaly.Do MDk chodza dzieci z roznych rodzin i chodza nie za darmo!!! ale z pasji i checi nauki wielu cudownych rzeczy, spiew,taniec, malarstwo,fotografia,sport a nie siedzenie przed tv lub z kolezkami w parku i malowanie murow. Ilosc administracji do zmiany, MDK do zamkniecia nigdy.
        • Gość: wqtw q Re: koniec z dawaniem biednym nierobom IP: *.aster.pl 30.11.11, 14:32
          Co pier........"norma" .Przecież cały czas się mówi ,że kształcenie publiczne jest w szkołach powszechnych .Tam przecież są przedmioty śpiew ,plastyka , sport itd. O co więc chodzi ?
          jak ktoś chce aby jego dziecko dodatkowo powtarzam dodatkowo nadprogramowo poza szkołą ,zamiast do parku czy przed TV chce uczyć się tych "cudownych rzeczy, spiew,taniec, malarstwo,fotografia,sport " to dlaczego za to ma płacić całe społeczeństwo . Ile osób zostaje malarzami i z tego się utrzymuje ? Ile osób chodzi na wystawy malarstwa ? Stuknij się w czoło , ludzie ledwo wiążą koniec z końcem i poświącają czas na zapewnienie bytu sobie i rodzinie a nie mają czasu na różne cudowne przyjemności . Owszem w Krakowie jest bardzo dużo osób które pracują wokół edukacji , mają pewne pensje niezależne od kryzysów więc przez całe lata nie musieli się martwić o swój byt . Ci z pewnością mają czas na kontemplowanie tych cudownych rzeczy i cały świat ich nie obchodzi . Oni to właśnie gardłują najgłośniej pomimo ,że nie mają nic do gadania w sprawach budżetowych bo nie wypracowują tych pieniędzy .Wypracowują je dla nich właśnie ci mali przedsiębiorcy ,którzy nie mają już czasu na te cudowne rzeczy.
          • Gość: spoko Więcej pokory(karta naucz.) i prawda o MDK-ach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.11, 16:37

Nie tylko zdolni i grzeczni !

Zajecia w MDK nalezy w dalszym ciagu utrzymac ,ale nie mozna dopłacac do wszystkich dzieci bez wzgledu na status materialny rodzicow.To sa zajecia pozalekcyjne,konieczne,ale placowki nie mogą stawać sie elitarnymi- "specjalizować" tylko zajeciami dla zdolnej mlodzieży -zajecia w pracowniach a tłumaczyc dofinansowanie przez samorząd tym,że w przeciwnym razie,uczestnikow zajec będzie wychowywala ulica.Nalezy wieksza pieczę przykladac do młodzieży która wymaga opieki i zajeć zwiazanych z profilaktyka wychowawczą,sportem i innymi formami "ogolnorozwojowymi".
    • Gość: Mikolaj Sa przyklady na szkoly/MDKI darmowe IP: *.devs.futuro.pl 30.11.11, 10:25
      Witam,

To prawda ze część szkół prowadzonych przez Stowarzyszenia non profit są płatne, jak wspomniana przez Ciebie szkoła. Warto jednak pamiętać, że ideą tych szkół jest przeznaczanie każdych srodków na rzecz szkoły,dzieki w odróżnieniu od prywatnych których zysk może być przeznaczony właścicielowi. Wiec jest to o tyle ciekawa forma, że wszystkie środki idą na zającie.

Należy pamiętać, że jest masa szkół, ognisk dla młodzieży które są prowadzone przez Stowarzyszenia i nie sa płatne. Utrzymuja się same + subwencja miejscka + wygenerowane środki + granty Unijne. Przykladem takim może być stworzyszenie 'U Siemachy' ktore prowadzi zajecia dla młodzieży i nie płaci się tam ani złotówki.
      Myśle że podobny mechaniz można zastosować w przypadku MDK'ów. Powodzenia Pani Wiceprezydent, ma Pani moje pełne poparcie. Dziękuję.
      • Gość: reni siemacha IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.11, 16:03
        Mikołaj,
        przykład Siemachy jest antyprzykładem. Siemacha wykorzystuje bezpłatnie np. obiekt gminny ComComZone, razem z boiskiem piłkarskim Suche Stawy, boiskami treningowymi, ścianką wspinaczkową. Całość jest własnością Gminy, która w ostatnich latach włożyła w te obiekty w to kilkadziesiąt milionów złotych.
        Siemacha ma to wszystko za darmo na podstawie umowy użyczenia nieruchomości. Wszystkie inne stowarzyszenia i kluby płacą czynsze, niewysokie, ale jednak.
        Siemacha, w odróżnieniu od wszystkich innych klubów sportowych i stowarzyszeń, zajmujących obiekty gminne, nie ponosi też kosztów mediów, zużywanych na ComComZone, w tym energii elektrycznej i ciepła do grzania basenu.
        Siemacha wynajmuje CCZ, boiska i resztę na zasadach rynkowych, co możesz sobie przeczytać w ich cenniku www.comcomzone.pl/index.php?page=krakow_cennik
        Podatnicy wybudowali obiekt, wyposażyli go i utrzymują go w stanie zdatnym do użytku. Gmina oddała całość za darmo podmiotowi, który tłucze na tym ciężką kasę. Podatnicy, którzy zapłacili za budowę i utrzymują go płacą za bilety, wstępy itd. Co więcej, Siemasze płacą też inne kluby sportowe, stowar,szyszenia, szkoły, które chcą korzystać z obiektu.
        Prezesem Stowarzyszenia u Siemachy jest ksiądz, zajmujący jednocześnie stanowisko pełnomocnika prezydenta Miasta Krakowa.
        Nie podawaj przykładów, gdy nie znasz szczegółów.
        • Gość: r_xxx Re: siemacha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.11, 20:29
          No to najwyższa pora sprawdzić i to.
          Patalogii z lewa, prawa, bez uzasadnienia z chrześcijańskim, trzeba kiedyś powiedzieć dość.
    • Gość: Kasia Wiceprezydent: Rodzice wprowadzeni w błąd IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.11, 10:34
      200 osób w administracji w 11 MDK-ach to jakis absurd wypada 18 osób na jedna placówkę, co te osoby mają tam do roboty. Jesli zaś chodzi o zajęcie moje dziecko korzystało z nich w ferie zimowe niby bylo OK w ostatnie wakacje też postanowiłam zapisac na kolejne. Pieniądze przyznane przez miasto jak mi tłumaczono skończyły sie po 2 tygodnich, na proponowane wycieczki i wyjście do kina ilośc miejsc była ograniczona i zanim listę otwarto dla rodziców włascicwie była ona już zamknięta nie bardzo wiem kto uczestniczył w tych zajęciach, bo napewno nie dzieci z "mojego" MDK-u. Rozumiem potrzebę zajęć pozalekcyjnych dla dzieci ale nie tak organizowanych, raban, że kogoś będzie ulica wychowywać też nie jest dla mnie argumentem nie w Krakowie gdzie przy odrobinie wysiłku można znaleść wiele innych ofert chociażby Świetlice środowiskowe czy Stwowarzyszenie u Siemachy uczestnictwo w ich zajęciach o ile się orientuję nie wymaga wilekich nakładów finansowych. Pieniądze, którze "pożerają" można naprawdę w inny dużo bardziej efektywny sposób wykorzystać.
    • Gość: bunio Re: Wiceprezydent: Rodzice wprowadzeni w błąd IP: *.183.149.139.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.11.11, 10:36
      A co to za szkoła? Bo mogło by mi to pomóc w spotkaniu na temat zamknięcia naszej szkoły!
    • Gość: Roch77 Okońska- Walkowicz na Prezydenta ! ! ! ..wreszcie IP: *.devs.futuro.pl 30.11.11, 10:38
      Witam,

Czy Wy czytacie to samo co ja ?!! W 11 MDK'ach w Krakowie jest zatrudnionych 2 0 1 PRACOWNIKÓW ADMINISTRACYJNYCH ! ! ! ! czyli na jeden MDK utrzymywany z naszych pieniędzy podatników 18 pracowników administracyjnych, skandal. I na to ida głownie pieniadze w MDKach. Dlatego jako rodzic dwojki dzieci ktory czasem korzystal w MDK'u w pełni popieram nowa Wiceprezydent
      A protesty sa pewnie nakrecane wlasnie przez tych urzedasow i dyrektorow ktorzy w MDKach prtacuja. Mam nadziej tylko ze radnym starczy jaj zeby poprzec Pania Wiceprezydent. Gdzie ona sie chowala, swietna - wreszcie spokojny Majchrowski siegnal po kogos gotowego do podejmowania trudnych decyzji.

Pamietajcie prosze ze nie jest tu mowa o likwidacji MDK'ow ale zmianie ich funkcjonowania i sluszenie bo nie zgadzam sie zeby moje pieniadze szly na administracje tam zatrudniona a nie na zajecia dla dziei.
      • Gość: Pawel Ostrowa Brawo Pani Wiceprezydent Okońska-Walkowicz IP: *.devs.futuro.pl 30.11.11, 10:43

Ma Pani mój głos i poparcie. Trzymam tylko kciuki że Prezydent i Radni nie wystraszą się protestów nakręcanych przez zatrudnionych w MDK'ach.

Dziekuję za odważne działania.
    • Gość: exra Pani wiceprezydent grubo mija się z prawdą IP: 213.134.163.* 30.11.11, 10:57
      "Oniemiałam, kiedy odkryłam, że w 11 Młodzieżowych Domach Kultury jest zatrudnionych 201 pracowników administracji."
      - niedawno w mdkach (przynajmniej niektórych) miała miejsce akcja przenoszenia animatorów na etaty administracyjne (tylko formalnie, bo dalej pracują z dziećmi), teraz widać, po co - żeby miasto mogło powiedzieć, że animatorzy kultury to nie animatorzy, tylko "administracja".

"Ludzie mylą MDK-i z instytucjami kultury dla dzieci"
      - owszem, mdki są instytucjami kultury dla dzieci, nie wiem, jakiego trzeba zaślepienia, żeby tego nie widzieć.

Pani wiceprezydent mówi nieprawdę i jestem pewien, że ma pełną tego świadomość.
      • Gość: Krzysiek Ma racja Okońśka IP: *.devs.futuro.pl 30.11.11, 11:03

Myśle, że wiceprezydent ma racje co do przerośniętej administracji. Tam gdzie uczęszczały moje dzieci na Krowoderską było 3 portierów i chyba z 10 sekretarek, serio. Jedej sie płaciło, druga wystawiała bloczek na zajęcia a trzecia robiła mi herbate w tym czasie.. Rewela. Jak za komuny ; ))

p.s jesli animatorów zmieniali na stanowiska administracyjne to przecież nie miasto misiu tylko MDKI :))
        • Gość: exra Re: Ma racja Okońśka IP: 213.134.163.* 30.11.11, 11:09
          Kotuś, a komu mdki podlegają? Myślisz, że mdki same to wymyśliły?
          • Gość: eh... Re: Ma racja Okońśka IP: *.devs.futuro.pl 30.11.11, 12:34
            Kiciu, pewnie że same to wymyśliły żeby zatrudniać znajomych do administracji na ciepłym etaciku. Serio, administracja w MDK'acj jest przerosnieta wyraznie: panie sekretarki, szatniarki, dyrektor administracyjny, zastepca dyrektora, kierownik sekcji sportowej, kasjerka, ksiegowa itd.

Stad liczba 201/11 w administracji a nie dlatego ze animatorow podciagali pod etaty administracyjne.
    • Gość: Gienia Wiceprezydent: Rodzice wprowadzeni w błąd IP: *.fiberway.pl 30.11.11, 10:57
      Jeśli chodzi o MDKi ma Pani racje,ale co do szkół to niekoniecznie.Np jest zapis,że szkoła powyżej 70 uczniów jest bezpieczna,a jedna, która ma być temu poddana ma 83 uczniów (tylko z klas 1-6),gdzie Pani Prez.nie bierze pod uwagę zerówki,ani przedszkola.Przedszkole można zrozumieć,ale zerówka jest przecież teraz obowiązkowa,a na to Pani nie umie już odp.Szkoła ma tendencję wzwyżkową,bo z roku na rok uczniów przybywa,a będzie jeszcze więcej,bo w okolicy buduje się cała masa domów.Szkoła nie ma długów,wręcz przeciwnie i w tym wszystkim jest zdrowym budynkiem z bardzo ładnymi klasami,odremontowanymi,ale to przecież Pani Prezyd.tego nie wie, bo nawet nie widziała szkoły,nie wie gdzie się znajduje.Wyraźnie na spotkaniu mówiła,że nasza miejscowość,czyli wyraźnie dała do zrozumienia,że nie jesteśmy z Krakowa(ale jak trzeba zrobić opłaty, to wtedy wiedzą,że mieszkamy w Krk).Dlaczego traktuje nas,jak ludzi gorszej kategorii?Dlaczego nie zlikwiduje np.szkoły w centrum?Nie dokładają do nas,a np.przedszkole utrzymuje się samo.Wyraźnie powiedziała,że moze być tak,że dzieci będą dojeżdżać gimbusami do centrum Huty,czyli taki 5-latek, który będzie chodził do zerówki,ma czekać na przystanku, sam się przebierać,sam wsiadać do gimabusa(który będzie kursował 2 razy dnia)??? Chore, ludzie chore!!A co do spotkania z rodzicami,to Pani nie garnęła się,sami ją zaprosiliśmy!
      • Gość: ewa Re: Wiceprezydent: Rodzice wprowadzeni w błąd IP: *.wil.pk.edu.pl 30.11.11, 11:36
        o jakim zapisie a propos 70 uczniów mówisz...?
        • Gość: Gienia Re: Wiceprezydent: Rodzice wprowadzeni w błąd IP: *.fiberway.pl 30.11.11, 14:41
          Jeśli chodzi o ten zapis, to przyznaję, że źle go na początku zrozumiałam ...
    • wu67er pani wiceprezydent a konflikt interesów.... 01.12.11, 07:13
      Martwi zerowa dociekliwość dziennikarzy. Pani wiceprezydent chce, by szkoły były przejmowane przez stowarzyszenia... Może warto przypomnieć, że na stronie internetowej potężnej organizacji oświatowej - STO - pani wiceprezydent wystepuje jako... pani prezes (sprawdziłem przed chwilką www.sto.org.pl). Nie zdziwię się, jeśli za rok przekształcane przez panią wiceprezydent szkoły zostaną łaskawie przygarnięte przez STO, na czele którego stać będzie... pani wiceprezydent. No cóż, Kraków jest miastem cudownych możliwości, szkoda tylko, że dla wybranych...
      • Gość: olek Re: pani wiceprezydent a konflikt interesów.... IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.11, 15:50
        a wydział edukacji nie będzie już potrzebny
        sami sobie likwidują miejsca pracy pomagając pani wiceprezydent rozwinąć działalność STO
    • Gość: oko Polecam+ komentarze pod artykulem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.11, 08:11
      krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,10731210,Ktore_szkoly_do_likwidacji__Zapowiedzi_i_protesty.html
    • Gość: Nauczyciel Wiceprezydent: Rodzice wprowadzeni w błąd IP: *.zax.pl 01.12.11, 18:24
      Same kłamstwa. Czy ktoś powiedział pani wice, że wszyscy nauczyciele, pracujący przy organizacji imprez, wyjazdów, konkursów itp. zostali w ostatnim roku przeniesieni na 40 godzinne etaty administracyjne, właśnie w ramach reorganizacji i podniesienia efektywności pracy? Stąd taka liczba - 201 etatów administracyjnych!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka