Dodaj do ulubionych

Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez s...

IP: *.soda.krakow.pl 02.12.11, 09:32
Założyć firmy, opłacić ZUS, wystawiać paragony i wykupić miejsce na targowisku... A nie okradać państwo i jeszcze lamentować, że nie można okradać...
Obserwuj wątek
    • Gość: gali Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez s... IP: *.nsystem.pl 02.12.11, 09:35
      Rozgonić z ulic to patałajstwo !
      • Gość: MichalM Re: Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez IP: *.rwd.prospect.pl 02.12.11, 09:45
        Z całego serca życzę ci przy tych nadchodzących świętach aby wywalili cię z roboty podobnie jak twoją żonę czy męża chyba że jesteś pryszczatym gimnazjalistą wtedy dotyczy się to twoich rodziców. Ciekawe czy wtedy też będziesz taki butny i będziesz pyszczył na ludzi dla których jest to często jedyny sposób żeby mieć co do garnka włożyć. Bo nikt nie stoi na deszczu czy w upale wystawiony często na pogardliwe spojrzenia i uwagi przechodniów dla przjemności
        • zderzenie.szarych.komorek do życzeń pana Michała z firmy Prospect w Tarnowa: 02.12.11, 10:14
          Widzę, że zalewa Pana żółć, może wreszcie nadszedł ten moment w życiu by zrobić coś samemu a nie czekać, aż ktoś Panu przygotuje stanowisko pracy, ubezpieczy, zapłaci podatki, nauczy pracować i jeszcze da pensję... (a nie zdziwiłbym się, gdyby oczekiwał Pan zarobków nie mniejszych niż połowa pensji prezesa - z podwyżkami, kiedy zysk firmy się zwiększa i bez obniżek, kiedy koniunktura się pogarsza).

Proszę mi wyjaśnić, jak można uznać sprawiedliwe to, że ktoś kto sprzedaje taki sam towar legalnie, płaci podatki, czynsz, składki ZUS i opłaty dla MPO za wywóz śmieci - ma konkurować z kimś kto miejsce do handlowania samowolnie zagarnia z przestrzeni publicznej, nie płaci podatków, składek ZUS i śmieci gdzie popadnie a płacić za to mają Ci, którzy działają legalnie ?

W Krakowie jest mnóstwo placów handlowych i na każdym z nich jest miejsce, które można odpłatnie nająć i handlować do woli. Większość z biadolących to nie osoby które zarabiają na tym 30-50 zł dziennie (tak by wystarczyło na czynsz i jedzenie) ale obrotni handlarze którzy dobrze żyją z tego, że oszukują i wyzyskują wszystkich płacących podatki i placowe lub opłaty za lokale handlowe legalnie.
          • Gość: MichalM Re: do życzeń pana Michała z firmy Prospect w Tar IP: *.rwd.prospect.pl 02.12.11, 10:53
            Nie jestem z Tarnowa, firma Prospect która jest moim dostawcą internetu jest z tego miasta ale żeby na to wpaść to jednak te szare komórki muszą się zderzyć. Zabawna dla mnie jest też reszta postu bo mam sklep zatrudniam ludzi place ZUS VAT PIT podatek od nieruchomości i wcale mi nie przeszkadzają babcie sprzedające pietruszkę, swetry czy oscypki. Moge też głowę dać że nikt na tym fortuny nie zrobił. Przeszkadzają mi natomiast zachodnie sieci handlowe wpuszczone w najlepsze lokalizacje które zatrudniając z agencji 100 pracowników generują obrót który w małych sklepach został by wygenerowany przez 1000 więc 900 jest bez pracy, denerwują mnie ceny detaliczne o 20% niższe w tych sieciach od najniższych jakie HURTOWO oferuje mi producent. Denerwuje mnie syf na dworcu który znacznie bardziej psuje opinie o tym mieście niż babcia z kierpcami.
          • joseph.007 Re: do życzeń pana Michała z firmy Prospect w Tar 02.12.11, 16:04
            zderzenie.szarych.komorek napisał:

> W Krakowie jest mnóstwo placów handlowych i na każdym z nich jest miejsce, któr
            > e można odpłatnie nająć i handlować do woli.

Ach ty okrutny człowieku, jak w ogóle możesz wymagać od handlarzy żeby wyrywali sobie spod serca i wnosili do kasy miejskiej owe krwawe haracze?! Przecież zgodnie z obecnym cennikiem miejskim, za sprzedaż obnośną z kosza trzeba na targowisku zapłacić całe pięćdziesiąt groszy, a za zajęcie na stałe metra kwadratowego do sprzedaży czosnku i pietruszki zdzierają z ciebie codziennie nawet całą złotówkę!!! Chcesz żeby wszyscy oni z głodu pomarli i straszyli cię po nocach...?
        • Gość: BS MichaleM - przeczytaj to sklepikarzyno IP: *.soda.krakow.pl 02.12.11, 12:02
          Po pierwsze to za taki tekst do mnie, mojej żonie albo o moich rodzicach to w realu dostałybyś po pysku.
          Po drugie jak się nie ma co do garnka włożyć, to na pewno się nie kradnie - bo tak można nazwać chodnikową działalność i niepłacenie podatków itd.
          Po trzecie - bardzo dobrze, że są sieci handlowe, sprzedające towar za uczciwe pieniądze - przez co ci najbardziej potrzebujący mogą tam coś kupić - no bo przecież nie w twoim kiosku, gdzie masz pewnie wyśrubowane marże, sprzedajesz pewnie przeterminowany towar a swoim pracownikom płacisz pewnie tyle samo co wspomniane sieci. I pewnie masz wielkie pretensje do świata i ciągle jojczysz.
          • Gość: MichalM Re: MichaleM - przeczytaj to sklepikarzyno IP: *.rwd.prospect.pl 02.12.11, 12:48
            Śmieszny zadufany w sobie krakusku po pysku zapewne dostał byś ode mnie ty, anonimowy bohaterze. Żałosna jest to twoje krakuskowa JA MÓJ MOJE ale cóż taka mentalność tego wypierdkowa i jego "rdzennych" mieszkańców, byle moja dupa była pełna a ubogich nie chcę widzieć i o nich wiedzieć. Jak taki uczciwy jesteś to zapłać mandat za każdym razem gdy ty lub ktoś z twojej rodziny łamie przepis drogowe zapewne są to kwot większe niż ZUS babiny z pietruszką NIE OKRADAJ NAS.
            • Gość: BS MichaleM - marna sklepikarzyno o czym ty piszesz? IP: *.soda.krakow.pl 02.12.11, 13:51
              O co ci chodzi? Pomyliłeś artykuły, które komentujesz? Obrażasz mnie i mieszkańców Krakowa. Naprawdę masz jakieś problemy jak pisałem wcześniej. Pretensję do świata?
          • Gość: ... Do BS IP: *.centertel.pl 02.12.11, 15:15
            "bardzo dobrze, że są sieci handlowe, sprzedające towar za uczciwe pieniądze"

Dawno nie słyszałem takiego bzdetu, człowieku, na jakim Ty świecie żyjesz? Niestety, z uczciwością u nich różnie, a transfer ogromnych, zarobionych w Polsce pieniędzy od kilkunastu lat idzie na zachód. Najpierw okradają producentów z zysków, a potem wszystkie zyski pakują u siebie, od lat nas wszystkich okradając.
            • Gość: gościu z punktu widzenia klietnta IP: *.147.76.5.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.12.11, 16:49
              to sieci handlowe są ok bo jest tanio. Z punktu widzenia producenta jest inaczej, ale producentów jest mniej niż klientów
            • Gość: l Re: Do BS IP: *.gemini.net.pl 02.12.11, 21:11
              To może pomyśl łaskawie o polskich drobnych sklepikarzach, którzy padają jak muchy, bo sa bez szans w konkurencji z handlarzami ulicznymi. Bo handlarz uliczny zawsze będzie miał niższą cenę. Z punktu widzenia sieci handlowych nielegalny "pudlarz" jest najlepszym sojusznikiem.
        • senseiek A od czego jest allegro?? 02.12.11, 14:40
          > Bo nikt nie stoi na deszczu czy w upale wystawiony częst
          > o na pogardliwe spojrzenia i uwagi przechodniów dla przjemności

A od czego jest allegro??
    • Gość: ja to jest tez miasta wina, bo powinno sie im IP: 212.244.150.* 02.12.11, 09:54
      wydzielic miejsce jakies plac na ktorym bez placenia jakichkolwiek oplat mogliby sobie handlowac ile wlezie i wtedy nie blokowaliby chodnikow i byloby to legalne, bo na terenie miasta i przez miasto zezwolone
      • Gość: d na RYnku Głównym im pozwolić handlować IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.11, 12:35
        skoro mogą śmierdzące srające konie stać 20 metrow od restauuracji, to chyba juz wiekszego gnoju nie można zrobic
      • joseph.007 Re: to jest tez miasta wina, bo powinno sie im 02.12.11, 16:09
        Gość portalu: ja napisał(a):

> wydzielic miejsce jakies plac na ktorym bez placenia jakichkolwiek oplat moglib
        > y sobie handlowac ile wlezie i wtedy nie blokowaliby chodnikow i byloby to lega
        > lne, bo na terenie miasta i przez miasto zezwolone

Wybacz, ale to bez sensu. I nie chodzi nawet o moralną stronę pomysłu, żeby miasto jedną ręką brało od legalnie handlujących wszelkie podatki po to, żeby następnie za te pieniądze utrzymywać bezpłatne place dla ich konkurentów (w imię czego właściwie...?). Po prostu opłaty targowe dla drobnych handlarzy już teraz są w Krakowie czysto symboliczne i nawet w centrum miasta wahają się od zaledwie kilkudziesięciu groszy do - najwyżej i rzadko - kilku złotych dziennie. Obniżanie ich więc nic nie zmieni, bo handlarze nie dlatego tarasują chodniki, przystanki i przejścia że ich nie stać na legalną opłatę, ale po prostu dlatego, że łatwiej im w ten sposób wcisnąć komuś towar.
        • Gość: mieszkaniec Re: to jest tez miasta wina, bo powinno sie im IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.11, 18:25
          Ludzie, jaką konkurencją i dla kogo są kobiecinki stojące pod Lotem ?
          • joseph.007 Re: to jest tez miasta wina, bo powinno sie im 02.12.11, 20:57
            "Kobiecinki stojące pod Lotem" (acz czasami tworzące tłum, przez który przecisnąć się niełatwo) są tu akurat najmniejszym problemem i nie o nie przede wszystkim chodzi.
    • Gość: k Re: Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez IP: *.ghnet.pl 02.12.11, 10:04
      Tak, na pewno każda z tych 70 letnich pań będzie umiała założyć firmę i ją prowadzić. Sprzedającym kwiatki ze swojej działki, czy 5 pęczków szczypiorku staruszkom każmy wypełniać Vat7, Pit, deklaracje ZUS itp! Niech wiedzą że to państwo prawa!
    • stasieczek5 Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez s... 02.12.11, 10:14
      To jest Polska właśnie...
      Niby prawo jest ale ... No, właśnie.
      Większość "obrońców" tłumaczy taka działalność "wolnym rynkiem". Po powrocie z zagranicy
      opowiadają jaki tam porządek bez mozliwości kramarstwa na chodnikach, jezdniach itp. Ale w kraju "wolnoć Tomku". Bo co mi zrobią. Nie mam z czego żyć. Itd Itd.
      To takie nasze, polskie...
    • Gość: student nauk Tępić to dziadostwo IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.11, 10:33
      Porozkładają na chodniku dziady tego szajsu a ja się muszę potykać i przeciskać w drodze na zakupy do galerii krakowskiej.
      • Gość: d Gość portalu: student nauk napisał(a): IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.11, 10:49
        > Porozkładają na chodniku dziady tego szajsu a ja się muszę potykać i przeciskać
        > w drodze na zakupy do galerii krakowskiej.

Debil...
        • Gość: stańczyk Re: Gość portalu: student nauk napisał(a): IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.11, 15:19
          fajnie, że się przedstawiłeś, a poza tym masz coś do dodania ?
    • Gość: mieszkaniec Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez s... IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.11, 10:35
      Widzę że większość tu piszących nie była nigdy pod Lotem na Basztowej i nie widziała kto tam handluje stając na chodniku, ale tak jest zawsze , 99,9% piszących nie ma pojęcia o temacie na który się wypowiada.
    • Gość: magda Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez s... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.11, 11:41
      Jestem za przestrzeganiem prawa, ale za każdym razem jak przechodzę pod Lotem i widzę trzęsącą się babcię o lasce która jest po 70-tce i trzyma 3 pęczki pietruszki to mi się serce kraje. Myślę, że ta osoba nie ma możliwości znalezienia pracy, emerytura niska i na nic nie starcza. To są ofiary poprzedniego systemu, nikt im nie mówił gdy były w pełni sił że trzeba się zatroszczyć o wyższe składki ZUS.
      Niech jeden z drugim przejdzie się pod lot, zobaczy starszych ludzi po 70-tce w cerowanych ubraniach, zniszczonych butach, wyprzedających np kilka srebrnych sztućców z domu bo nie mają na chleb. I potem niech podejdzie do starowinki i spróbuje jej wykrzyczeć że ma przestrzegać prawa.
      • Gość: kokosz Re: Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.11, 12:25
        Karać i raz jeszcze karać. Albo ma być porządek albo ma być lekceważenie prawa? Chce handlować ? Niech handluje! Ale w miejscu wyznaczonym i dozwolonym prawem.
        • zielonearboretum Re: Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez 02.12.11, 13:28
          Prawo należy przestrzegać. Więc aby go nie łamać należy wrócić do poprzednich przepisów i w imię wolności gospodarczej nie zabraniać handlu wszędzie gdzie jest popyt. Tak powinno postępować przyjazne państwo wobec swoich obywateli. Masz sklep, płacisz ZUSy i inne daniny i handlujesz w ciepłym pomieszczeniu. Nie stać cię na opłaty, handlujesz na ulicy w deszczu, czy spiekocie. I tyle. Większość dzisiejszych fortun powstała z handlu ulicznego lat 80 i 90. Dziś się dorobili, poszli w urzędy i stanowią prawa pod swoje potrzeby /sklepów sieciowych i innych/. Zapomniał wół, jak cielęciem buł......
          • Gość: l Re: Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez IP: *.gemini.net.pl 02.12.11, 21:14
            zielonearboretum napisała:

> Nie sta
            > ć cię na opłaty, handlujesz na ulicy w deszczu, czy spiekocie.

Uprawiając w ten sposób nieuczciwą konkurencję wobec sklepikarza uczciwie ponoszącego koszty swej działalności? I Tobie się z pewnością wydaje, że to co wypisujesz, to "liberalizm" i "podejście wolnorynkowe"? Mylisz się głęboko. Elementarnym obowiązkiem Państwa jest zapewnienie warunków uczciwej konkurencji. Uczciwa konkurencja jest ELEMENTARNYM warunkiem istnienia wolnego rynku i liberalnego systemu gospodarczego. NIE MA kapitalizmu bez uczciwej konkurencji. Wygrać ma tańszy, lepszy, skuteczniejszy a nie ten, który jest sprawniejszy w oszukiwaniu i złodziejstwie.
      • Gość: realista Re: Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez IP: 193.193.92.* 02.12.11, 14:16
        Jest jasne jak słońce, że w żadnym wypadku nie chodzi o takie starowinki z pietruszką. Wyjątkowo plugawe jest żerowanie na ludzkiej naiwności i bronienie bezczelnych handlarzy rzekomym przykładem "babci z pietruszką", w sytuacji, gdy w ogóle nie o takie osoby tu chodzi.
      • czesiekkk Re: Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez 02.12.11, 19:00
        Od pomocy ludziom potrzebującym są: ośrodki pomocy społecznej i zakłady opiekuńczo - lecznicze. Czas skończyć z nielegalnym handlem, bo to wynalazek rodem z krajów III świata.
        Ja takiego handlu jak pod Lotem, na Królewskiej, na Grzegórzeckiej nie chcę.
        • Gość: l Re: Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez IP: *.gemini.net.pl 02.12.11, 21:09
          Tym bardziej, ze tu na pewno nie chodzi o biedaków sprzedających jakieś dwie pietruszki z własnej działki tylko o całe sieci handlarzy zatrudnianych przez działających w szarej albo czarnej strefie przedsiębiorców. Tego jakoś niektórzy nie potrafią pojąć, stąd ta obrona złodziei i oszustów.
          • Gość: mundurowy Re: Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.11, 22:38
            akurat większość tych handlujących ma zarejestrowaną działalność gospodarcza i podatki płaci, problemem jest że handlują gdzie się im podoba. Jak zwykle 99,9% piszących nie ma pojęcia o temacie o którym pisze.
            • Gość: brak Re: Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.11, 22:49
              Handlują w miejscach niedozwolonych ? Zatem maksymalne mandaty !
            • Gość: l Re: Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez IP: *.gemini.net.pl 03.12.11, 12:05
              A Ty nie uogólniaj doświadczenia z jednego miasta.
              Na przykład w Warszawie problemem są (a raczej były) np. ogromne przedsiębiorstwa zatrudniające (oczywiście "na czarno") "słupów" stojących w róznych miejscach z niewielką ilością towaru i branych przez naiwnych mieszkańców za biedaków sprzedających towar z własnej działki itp.
    • Gość: ktos Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez s... IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.11, 23:29
      ale żeby nie było tak pięknie to SM może konfiskować towar tylko gdy ktoś handluje na terenie należącym do miasta, na pozostałym może handlującym naskoczyć
      • Gość: l Re: Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez IP: *.gemini.net.pl 03.12.11, 12:06
        Nie tyle skonfiskować, ile zająć, bo o przepadku i tak może decydowac wyłącznie sąd.
    • Gość: zzzzz Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez s... IP: *.free.aero2.net.pl 03.12.11, 14:45
      Do ekspertów : prawo jest równe dla wszystkich, panie po 70 jeśli nie potrafią założyć firmy to są miejsca które mogą z tym pomóc np. 3 sektor... kluby integracji społecznej itd. Panie te, powinny się dogadać między sobą założyć tzw. spółdzielnie socjalną , wtedy wspólnymi siłami mogłyby wynajmować miejsca do handlu lub jakiś pawilon i tam sprzedawać. Można? Można. Ale ... tu chodzi o to że okaże się że wielu z tych ludzi nie jest tak biednych jak się wydaje i nie spełniali by kryteriów pomocowych. Fajnie zarabiać po prostu bez podatków, bez zobowiązań... Każdy by tak chciał.
      • Gość: ktoś Re: Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.11, 16:04
        kup sobie mózg
      • Gość: l Re: Uliczni handlarze łagodnie potraktowani przez IP: *.gemini.net.pl 03.12.11, 17:30
        I to jest sedno sprawy.
        Jeśli opłata wynosi - jak w Krakowie - 1 złoty za dzień, to opowiadanie banialuk, że kogoś "nie stać" jest obraźliwe dla odbiorcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka