Dodaj do ulubionych

Ruczaj. Blisko do centrum, daleko od hałasu

IP: 149.156.52.* 02.06.04, 10:11
Bloki są. Brakuje: tranmwaju, dróg, szkół i przedszkoli. To owoce rządów p.
Adamczyka i p. Radnej Barbary Mirek-Mikuły.Wszystko sp....
Obserwuj wątek
    • Gość: ryba Re: Ruczaj. Blisko do centrum, daleko od hałasu IP: 62.121.128.* 18.06.04, 13:58
      komunikacja jest beznazdiejna! dojazd do centrum zabiera czasem nawet 1,5
      godziny! dojsce z przystanku do domu ok 15 minut! czy to jest normalne?
      • Gość: jeremi Re: Ruczaj. Blisko do centrum, daleko od hałasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 14:01
        zalezy w ktorej czesci sie mieszka..nie jest tak do konca jak piszesz bo ja z
        chmielenca dojezdzam w 20 min (jak sa korki to oczyweiste ze dluzej)a na
        przystanek ide 3 minuty.to juz niestety trzeba tak kupowac by niemiec daleko.
      • antolek68 Re: Ruczaj. Blisko do centrum, daleko od hałasu 18.06.04, 15:03
        > komunikacja jest beznazdiejna! dojazd do centrum zabiera czasem nawet 1,5
        > godziny! dojsce z przystanku do domu ok 15 minut! czy to jest normalne?

gdzie konkretnie mieszkasz? (ktora ulica)
        moze chodzisz na zly przystanek:)
      • Gość: omo Re: Ruczaj. Blisko do centrum, daleko od hałasu IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 18.06.04, 15:12
        Chcesz miec cicha okolice, czy miec przystanek autobusowy pod blokiem? Dojazd do
        centrum zajmuje mi (z Torfowej) 20 min busem i 30 minut autobusem komunikacji
        miejskiej. Swoja droga MPK mogloby zrobic jakies bezposrednie polaczenia z
        Kobierzynskiej do centrum miasta.
        • antolek68 Re: Ruczaj. Blisko do centrum, daleko od hałasu 19.06.04, 14:45
          > Chcesz miec cicha okolice, czy miec przystanek autobusowy pod blokiem? Dojazd d
          > o
          > centrum zajmuje mi (z Torfowej) 20 min busem i 30 minut autobusem komunikacji
          > miejskiej. Swoja droga MPK mogloby zrobic jakies bezposrednie polaczenia z
          > Kobierzynskiej do centrum miasta.
          popracujemy nad tym, popracujemy..
          niech no sie tylko zadomowie na Obozowej:)
          ja mam pomysl, zeby zmienic trase 106 zamiast do Lagiewnik autobus powinien jechac na Rondo Grunwaldzkie..
          (do nieszczesnych Lagiewnik jedzie juz 116,166,206)
          sprawa prawie na 100% jest do przeprowadzenia

a z Ronda Grunwaldzkiego mielibysmy juz doskonale polaczenie ze scislym centrum

zrobimy akcje zbierania podpisow, naklonimy radnych i bedzie dobrze..
          jestem tego pewien! ;)
          • Gość: asia Re: Ruczaj. Blisko do centrum, daleko od hałasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 19:45
            ale po co?
            przeciez wiadomo ze bedzie z bobrzynskiego szybki tramwaj do rynku az do
            m1.miasto juz oplacilo inwestycje,co prawda troche to jeszcze potrwa ale bedzie
            • antolek68 wybuduja.. albo i nie.. 19.06.04, 23:47
              Z tego co wiem to na razie wladze uczelni "by chcialy" miec tramwaj..
              Nie ma nawet projektu, niewspominajac o pieniadzach (a to sa naaprawde duze koszty). Szczerze powiedziawszy nie wierze, zeby mieli to skonczyc wczesniej niz za 10-15 lat.
              Inna sprawa, ze komunikacja na Bobrzynskiego raczej malo mnie interesuje, bo Obozowa jest kolo ul. Kobierzynskiej.

pozdr.
          • modra1 Re: Kobierzyńska - centrum 08.07.04, 08:51
            Witam,
            mieszkam przy ul. Obozowej i wkurza mnie fakt takiej beznadziejnej komunikacji.
            Pomijając brak połączenia to zauważalne sa straszne tłoki w godzinach szczytu i
            nie ma szans np. wejść do autobusu z wózkiem dziecięcym. Zainteresował mnie
            bardzo Twój pomysł zbierania podpisów pod wnioskiem o zmianę trasy. Jakiś czas
            temu ( mniej więcej dwa miesiące) pisałam do MPK w sprawie zmiany trasy.
            Sugerowałam - podobnie jak Ty - aby wydłużyć trasy np. 106 do Ronda
            Grunwaldzkiego , albo nawet do Dietla lub Aleji. Oto odpowiedź, jaką otrzymałam:
            "W odpowiedzi na Pani pismo uprzejmie informuję, że w chwili obecnej nie
            przewiduje się znaczących zmian w obsłudze komunikacyjnej zarówno rejonu
            ul.Kobierzyńskiej, jak i ul. Żywieckiej. Kursujące tu linie 106, 116, 166 i 206
            zapewniają dowóz do węzła przesiadkowego jakim są Łagiewniki, gdzie istnieje
            dogodna możliwość kontynuowania podróży.

Komunikacja zbiorowa nie jest w stanie zabezpieczyć wszystkim mieszkańcom
            bezpośrednich połączeń, część podróży realizowana jest z przesiadką która jest
            nieodłącznym elementem podróżowania w mieście. Nie jest możliwe aby każde
            osiedle miało bezpośrednie połączenie z centrum miasta.

Jeśli chodzi natomiast o napełnienia w autobusach to prowadzimy systematyczny
            podgląd linii i tam gdzie wielkość napełnień w autobusach przekracza wielkości
            nominalne staramy się w miarę możliwości taborowych i finansowych rozwiązywać
            te problemy. Jednak brak środków finansowych w Budżecie Miasta przeznaczonych
            na komunikację zbiorową utrudnia nam to zadanie.Planowane jest natomiast
            kursowanie linii 151 w obu kierunkach przez ul. Żywiecką, z jednoczesnym
            utrzymaniem aktualnych przystanków końcowych tj. os.Kliny i Borek Fałęcki.
            Warunkiem jest jednak modernizacja ul.Żywieckiej w rejonie skrzyżowania z ul.
            Zawiłą."

Tak więc jak widać żadnych optymistycznych planów nie ma.

Jest jeszcze drugi istotny wątek tej sprawy. Otóż jak się dowiedziałam w
            sprawie zmian tras, dodatkowych połączeń, dodatkowej kasy na komunikację
            decyzję podejmuje Rada Miasta. Tak więc sugeruję aby wszelkie siły skierować do
            Rady Miasta, a ściślej do rad dzielnicowych. Trzeba nawiązać kontakt ze swoim
            radnym i niech on przedstawia wnioski i męczy radnych.
            Ja rozmawiałam ze swoim radnym i powiedział, że widzi fakt braków w komunikacji
            i że podpisy i petycje to bardzo dobry pomysł. Dysponując czymś takim jest mu
            łatwiej rozmawiać i naciskać. Radny dodał również, iż badanie natężenia ruch w
            rejonie ul. kObierzyńskiej wykazały rzeczywiście przeładowania.

Tak więc nie jest wesoło,ale są jakieś ścieżki do zmiany - może zróbmy coś, aby
            wreszcie sprawy ruszyły do przodu.

Pozdrawiam

• Gość: Ruczaj ja sie ostatecznie przeprowadza na Obozowa.. IP: 195.116.22.* 08.07.04, 13:05
              okolo listopada... i na pewno wykorzystam moj spolecznikowski zapal:)
              Skierowanie 106 na wezel przesiadkowy jakim jest rondo Grunwaldzkie powinno zalatwic wszystkie problemy (autobus powinien jechac Kobierzynska, a pozniej Kapelanka). No i na pewno trzeba zwiekszyc czestotliwosc - gdyby nie przewozy ze Skawiny - to ja sobie zwyczajnie nie wyobrazam wejsc do autobusu.

pozdrowienia! ;D

mozesz mi wyslac na adres: mike224@gazeta.pl pod jaki adres wyslalas swoj list do MZK? Moze tez sprobuje. (szczerze powiedziawszy niesadzilem, ze odpowiadaja na maile nam maluczkim:)
          • skot2 Re: Ruczaj. Blisko do centrum, daleko od hałasu 11.08.04, 18:11

> ja mam pomysl, zeby zmienic trase 106 zamiast do Lagiewnik autobus powinien
            jec
            > hac na Rondo Grunwaldzkie..
            > (do nieszczesnych Lagiewnik jedzie juz 116,166,206)
            > sprawa prawie na 100% jest do przeprowadzenia
            >
            POPIERAM W 100 %!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Ktos Re: Ruczaj. Blisko do centrum, daleko od hałasu IP: *.net.autocom.pl 26.07.04, 22:42
        pogielo spoko jest 10 min samochodem do wawelu na rowerze 30 min nawet mniej
        jakie 1,6 godziny !!! przystanek w 30 sec na 106 , 5 min na 128,114,124 jakie
        15 ty chyba w skawinie mieszkasz a nie na ruczaju !!
      • Gość: Lol Re: Ruczaj. Blisko do centrum, daleko od hałasu IP: *.net.autocom.pl 25.10.04, 19:17
        Chba cie ktos .... na 106 ide minute jak nie mniej na 128 114 ide w 5 min a na
        rondo grunwaldzkie czy wawel dojade w 15 min !! ty chyba mieszkasz w wadowicach
        chlopie !!!
    • Gość: jack Re: Ruczaj. Blisko do centrum, daleko od hałasu IP: *.ists.pl / *.ists.pl 09.07.04, 21:00
      tiaaa......fajnie macie na tym Ruczaju...
      Przecież są fajniejsze miejsca...za taką samą a nawet niższą cenę
      • Gość: Ruczaj jakie na przyklad?? IP: *.autocom.pl / *.autocom.pl 10.07.04, 23:19
        Dlugo szukalem czegos sensownego.
        W zielonej, spokojnej okolicy, w miare blisko centrum - cena nie wieksza niz 2900 za m2.
        Gwaranuje ci, ze nie znajdziesz niczego takiego.
        W miare ciekawe sa jeszcze Mydlniki - tyle, ze tam buduje spoldzielnia mieszkaniowa, a ja jednak wole decydowac (razem ze wspolnota:) co sie bedzie dzialo z moim budynkiem (a moze przedwszystkim nie usmiecha mi sie utrzymywac nikomu nie potrzebnego zestawu pracownikow biurowych i bardzo waznego PANA prezesa spoldzielni).

ale jak masz jakas konkrente miejsce na mysli - dawaj! :) sam jestem ciekaw
    • stalynick ah ten "bezpieczny" Ruczaj.... 13.07.04, 18:28
      www2.gazeta.pl/metroon/1,0,1882973.html

Na Ruczaju seria napadów na kobiety

Bartłomiej Kuraś (23-01-2004 21:43)

Od końca listopada na osiedlu Ruczaj grasują młodzi bandyci, którzy napadają na
      kobiety. Zawsze w tym samym miejscu i o tej samej porze. Policji nie udało się
      jeszcze nikogo złapać.
      Artykuł archiwalny; Kraków / 2.3 kB
      • Gość: Ruczaj staaareee.. a poza tym my tutaj sobie o Zaborzu.. IP: *.autocom.pl / *.autocom.pl 13.07.04, 21:10
        mowimy, a nie Ruczaj os., jak bys sie wyrwal z NH to moze byc sie przekonal, ze teren spaskudzony blokami to bardzo mala czesc Debnik.

poza tym ustalismy juz w innym watku, ze goscie zostali zlapanii, wiec sie nie wyglupiaj

...i tak juz zawsze bedzie - gosci sie zlapie, a piekne miejsce i czyste powietrze zostana:)
        • stalynick Re: staaareee.. a poza tym my tutaj sobie o Zabor 14.07.04, 18:30
          zostali złapani ale nie Ci o których mówimy :)

• Gość: Thomas.O.Skaarj t IP: *.waxpol.net / 195.150.2.* 23.09.04, 18:32
      No to gdzie ci ludzie mają mieszkać???? To jak znowu powstaje "sypialnia" to
      moze już więcej osiedli nie budujmy !
    • Gość: A Re: Ruczaj. Blisko do centrum, daleko od hałasu IP: *.inetia.pl 10.11.04, 16:23
      Ręce precz od połaczenia Raciborskiej z Bobrzyńskiego
      Okna mojego domu wychodzą na Raciborską, i boje się pomyśleć
      co będzie jak połączą ( czy Raciborska stanie się tak ruchliwa jak Kobierzyńska
      i Bobrzyńskiego - to możliwe jeśli np. mieszkańcy Obozowej i dalej bedą
      objeżdzać Kobierzyńską przez Raciborską
      Niestety wszystko na to wskazuje że połączą bo wszechmocny INTER-BUD wykupił
      resztę działki między Raciborksą a Bobrzyńskiego
      Czy budowy na Ruczaju nigdy się nie skończą ?
      Wiecie ile mają budować Osiedle Europejskie - jeszcze 5 lat ( do 2009 !! )
      • ruczaj.x Re: Ruczaj. Blisko do centrum, daleko od hałasu 10.11.04, 17:05
        Budowy na Nowym Ruczaju jeszcze dlllugo się nie skończą. Obecnie to jeden z najlepszych terenów inwestycyjnych pod osiedla mieszkaniowe w Krakowie.
        Pomiędzy Szuwarową, a Lubostroniem, i dalej aż do ulicy Kolistej, jak również w okolicach Czerwonych Maków pozostało jeszcze mnóstwo miejsca. Dodatkowo ma powstać duże osiedle z drugiej strony w okolicach Podhalańskiej-Zdunów.

Jeśli chciałeś mieszkać na odludziu to coś bardziej za obwodnicą autostradową, niestety :(

pozdrawiam serdeczenie
      • Gość: Fantomas ZA DWA LATA TRAMWAJ NA BANK !!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.04, 12:02
        Zgadzam się - mam podobną sytuację i też nie wyobrażam sobie przełaczki. Z tego
        co widzę to wcześniej ona powstanie na Szuwarowej - tam już zaczęłi coś
        budować, natomias gdyby chcieli połaczyć Raciborską to trzeba bedzie ogrodzić
        teren...
        Za dwa lata powstanie połaczenie tramwajowe od UJ ( a mozę Os. Europejskiego)
        poprzez Kapelanke ( obok Zakrzówka) - wszystko jest klepniete - projekt, kasa.
        UJ na to bardzo nalega i sprawa jest przesądzona.

WSZYSTKICH Z OSIEDLA RACIBORSKA ZAPRASZAM NA FORUM - "RACIBORSKA
        OSIEDLE" ( ARCHITEKTURA ) !!!

• Gość: radny Re: Ruczaj. Blisko do centrum, daleko od hałasu IP: *.ists.pl / *.ists.pl 12.11.04, 19:30
      A kto ci każe mieszkać w tej betonowej sypialni?
      Pocieszę cię...nic na razie nie planujemy tam zmieniać....oprócz kilku nowych wieżowców...
      • ruczaj.x jak rany 13.11.04, 12:13
        Czy ty chłopie wprowadzisz się kiedyś do tej swojej Enklawy (lotniczej) i zajmiesz swoimi sprawami, zaczynasz mnie wkurzać swoimi komentarzami.

Nie masz pojecia o tym miejscu..
        tłumaczyłem Ci już kiedyś odwiedz 'Ruczaj' chociaż raz, a później komentuj.

z poważaniem!
    • inezja21 A rejon Chmieleńca?Co sądzicie? 12.11.04, 22:05
      Nie chodzi mi tu o to,czy osiedle brzydkie czy ładne.Ale autobus 114 blisko,nim
      do centrum się dojeżdża...:)
      • Gość: wojtek Re: A rejon Chmieleńca?Co sądzicie? IP: *.autocom.pl 13.11.04, 12:15
        No nie tylko 114. Masz jeszcze 194,124,128 - wszystkie do centrum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka