destin Ekoterroryzm.w czystej postaci 12.12.11, 18:01 Ciekawe jak hojna "dotacja" na rzecz tego śmiesznego "towarzystwa" załatwiłaby sprawę?Jak to jest że w Państwie uważającym się za cywilizowane pojedyncze osobniki z ptasimi móżdżkami (nic nie ujmując ptakom) paraliżują potężne inwestycje?Stoi rudera jakiej w Polsce nie ma gdzie indziej, mnóstwo gruntu w centrum miasta się marnuje, jest szansa na miejsca pracy itd ale nie.Liberum veto dla zasady.Dlatego jak widzę tych małolatów z Greenpeace na rynku to mówię im że nie nie mam czasu dla ekoterrorystów.Mam nadzieję że inwestor nie podda się a MIASTO W KOŃCU POMOŻE W ZAŁATWIENIU WSZELKICH FORMALNOŚCI.A typa z tego towarzystwa należy złapać, obić jak się patrzy i wywieźć bez majtek w najgłębsze Bieszczady.Jak pobędzie z przyrodą kilka dni sam na sam bez niczego to może zmądrzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika czyli pan Waszkiewicz spowodował że straszy dalej IP: 95.155.125.* 12.12.11, 18:23 ciekawe ile trzeba by mu dać żeby wycofał oskarżenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: czyli pan Waszkiewicz spowodował że straszy d IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 18:25 a mnie się wydawało że to sąd spowodował Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika czytaj ze zrozumieniem, Waszkiewicz był skarżącym IP: 95.155.125.* 12.12.11, 18:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoniszczak Trzeba sobie doczytać procedury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 18:42 nieszczęśniku. To nie jakiś Waszkiewicz wydaje decyzję, ale sąd. I to nie Waszkiewicz wskazał na naciągane analizy urbanistyczne, ale sąd. Jak sobie to wyobrażasz? Że Waszkiewicz przekupił sąd? To może jeszcze sobie coś wyobraź - będzie wesoło. Mentalność wypowiadających się tu debili jest typowo chłopsko-ruska: "jak nikt nie powie, to się nie wyda - i jakoś to bedzie. Przepchnie sie i nasze bedzie na wierzchu" Ale że analizę urbanistyczną, robioną na zlecenie UMK (za nasze pieniądze) ktoś schrzanił? O tym już żaden z orłów się nie zająknie. Bo i po co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do_Waszkiewicza Re: Trzeba sobie doczytać procedury IP: *.86.radiotel.com.pl 12.12.11, 18:47 Panie Waszkiewicz, To że decyzję podjął Sąd jest jasne, że zrobił to na podstawie przepisów - też jest jasne. Ale sam do siebie wniosku nie złożył tylko zrobiłeś to Pan. I wszyscy mają do Pana pretensje bo szukanie dziur w procedurach nie służy miastu i jego mieszkańcom. Chyba znasz Pan pojęcie strajku włoskiego - to upierdliwe stosowanie procedur i przepisów żeby tylko utrudnić życie otoczeniu. Przestań Pan już to robić - wszyscy będą wdzięczni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoniszczak Panie do_Waszkiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 19:04 Tak jak napisałem, prezentujesz Pan typowo ruskie podejście do prawa: Jak siem nie wyda, to nie wylizie. Przecież to nie ma najmniejszego znaczenia, kto złożył ten wniosek. Mogłeś to być Pan. Albo ja. Ja nie złożyłem, bo mam inne zajęcia. Chodzi o zgodność z prawdą materialną. Prawda jest taka, że ktoś oszwabił analizę - w interesie inwestora. Decyzja została uwalona z powodu wadliwej analizy urb. Trzeba było nie robić wadliwej analizy i w ten sposób ten naprawdę niezły projekt DDJM dałoby się SZYBKO zrealizować. Ale nie. Musiało być PO POLSKU, ktoś chciał PRZYSPIESZYĆ. No i jest w plecy. Jeśli więc Waści świerzbią paluszki na klawiaturze, to polecam zimny prysznic dla równowagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do_Waszkiewicza Re: Panie do_Waszkiewicza IP: *.86.radiotel.com.pl 12.12.11, 19:14 To bardzo logiczne, jak ja piszę - działajmy bo tak jest lepiej dla otoczenia - to mnie "świerzbią paluszki", jak Pan piszesz o uchybieniach urzędników - to poezja którą trzeba przelać na forum - niech każdy ją pozna.... A ja sie upieram - upraszczajmy rzeczywistość - ma być Przyjazne Państwo, a nie uwalanie tych którzy chcą coś robić, rozliczanie kierowców karatek z nadmiaru zużytego paliwa i inne absurdy rodem z "Misia". Przez takich strażników litery prawa jak Pan każdą innowację można ubić w zarodku. Mam nadzieję, że wraz z wiekiem minie Panu ta ideowość i zobacz Pan, że błądzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćgość Re: Panie do_Waszkiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 19:33 Przyjazne państwo dba o dobro publiczne, a nie o partykularne interesy tych, którzy mają kasę. Urbanistyka nigdy nie była tak puszczona samopas, jak teraz. A im dalej w przeszłość sięgniemy, tym bardziej była regulowana. Dlatego jedynie to, co stare, jeszcze się w Polsce nadaje do oglądania i do życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masc Szkoda pisać... IP: *.centertel.pl 12.12.11, 18:35 zakładam towarzystwo ochrony bolimuszki kleparki i u*p*i*e*r*d*o*l*e każdą inwestycję, której właściciel nie wpłaci na rzecz mojego towarzystwa 10% wartości inwestycji. Żyć nie umierać z błogosławieństwem UE pozostałego i ekolewactwa europejskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoniszczak Policz sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 18:48 owieczko, ile będziesz musiał wyrzygać na cele społecznie pożyteczne, kiedy ktoś Cię poda do sądu za pomówienia. Może będziesz musiał sprzedać swoje pienkne ałto? A może Pan Komornik Ci je zajmie? Przemyśl to. Prawnicy też potrzebują zarobić, a odnalezienie Ciebie jest kwestią chwilki. Z tego co wiem, to Waszkiewicz jest typowym ideowcem. Anarchista z zamiłowania. Na łapownika się żadną miarą nie nadaje. I tylko mi nie odpisuj, błagam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GREENZJEB Tylo w krakowie budynki pow. 100 m przeszkadzaja IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 18:37 PTAKOM bo tak argumentował ten zielony oszołom. ŻENADA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoniszczak Ależ nie tylko ptakom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 18:52 Przeszkadzają wszystkim normalnie myślącym. I więcej ich tu nie będzie. Szkieletor i koniec. Jak kogoś przymusiło na wieżowce, to może wyp... do W-wy albo (jak widzę) do Wrocka. I się delektować wieżowcami do syta. Krakowowi tak są wieżowce potrzebne, jak gwóźdź w bucie. A już z pewnością nie w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: Ależ nie tylko ptakom IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 20:00 Głupiś buroku,że aż żal... Wieś czeka na ciebie tam stodoły są ok bo po parę metrów mają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoniszczak Akcent swojski wynieśliśmy z domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 22:14 No brawo. I tak doszliśmy do celu. Wioskowe kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meadow Re: Ależ nie tylko ptakom IP: *.ghnet.pl 12.12.11, 21:56 Zgadzam się z Panem całkowicie. To miasto jest tak gó***ne, że już nie ważne czy będą wieżowce czy nie - nic nie zmieni tego obrazu syfu i rozpaczy. 30 lat się już tu męczę (niestety tu się urodziłem) i faktycznie już od pewnego czasu rozważam wyprowadzkę z tego wygwizdowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoniszczak Najwyższy czas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 22:18 Dzięki Pańskiej wyprowadzce szczęścia na świecie przybędzie w trójnasób: Pan Będzie szczęśliwy, że przeniósł się Pan do miejsca wyśnionego. Miejsce wyśnione będzie szczęśliwe, że NARESZCIE ktoś tak wspaniały się do niego przeniósł Kraków będzie szczęśliwy, że ktoś tak nieszczęśliwy już się z niego wyniósł. Szczęśliwej podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meadow Re: Najwyższy czas IP: *.ghnet.pl 12.12.11, 22:42 O dwa pierwsze to faktycznie się zgodzę. (Po raz drugi i trzeci się z panem zgadzam!! - Widać nadajemy na tej samej fali!!) Niestety trzecie mija się z prawdą - dla Krakowa to żadna korzyść. Baa ... nawet spora strata. Tak to w życiu - nie da się wszystkich zadowolić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfg bardzo dobrze że uchylili, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 18:38 koniecznie musi być wyższy? nie wystarczy taki jak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: bardzo dobrze że uchylili, IP: *.ds16.agh.edu.pl 12.12.11, 18:45 teraz jest idealny, nic, tylko podziwiać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Ok. Skoczę posprzątać, a Ty kapkę poczytasz. IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 18:51 Umowa stoi? Odpowiedz Link Zgłoś
banton Traktowanie ludzi jak bydło! 12.12.11, 18:52 Kiedyś jak ktoś miał środki, to budował. W wolnych czasach. Teraz kundle bez ambicji, kasy i osiągnięć, które dorwały się do stołków chcą powiedzieć swoje. STOP FASZYZMOWI! STOP BIUROKRACJI! STOP REGULOWANIU KAŻDEGO ELEMENTU ŻYCIA! Nie uczcie się od Brukseli i Moskwy, jak rządzić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łozbiak W których czasach? IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 19:16 Przypomnę Ci, że Kraków był lokowany na Prawie Magdeburskim, wszystkie ulice były odgórnie wytyczone, nie nie można było wybudować bez zgody rajców. Nie cuduj nieuku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćgość Bo niestety w tym kraju ludzie na to zasługują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 19:23 Bo każdy chłop na zagrodzie równy wojewodzie. A że nie widzi dalej niż koniec własnego nosa i interesuje go wyłącznie to, że ma fantazję nachapać się kasy, a nie jak miasto będzie wyglądało, jak będzie potem żyło, bez liczenia się z innymi i środowiskiem - to mamy to co mamy - kraj, który jest wizualnym śmietniskiem, który z niewielkimi wyjątkami należałoby zrównać z ziemią. Nigdzie nie ma takiej brzydoty urbanistycznej i takiego jarmarku. Żaden naród nie zeszpecił w takim stopniu tak pięknego kraju jak Polacy. Poczytaj sobie, jak zezwolenia na budowę dostaje się np. w Toskanii, w Szwajcarii i podobnych miejscach, które zachwycają urodą i gdzie my potem tylko wyjemy z zazdrości. I naucz się myśleć: moje widzimisię nie jest najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkoda gadać Świnie ekologiczne paranoidalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 18:58 W naszym biednym grajdole , będziemy budować najniższe wieżowce świata (wysokość nie może przekroczyć kościoła na Rynku) . Czas się zwijać, ostatni gasi światło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak A Ty myślisz, że bogactwo miasta mierzy się IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 19:17 wysokością budynkó?! Hahahahahaa..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćgość Bo on/ona jest z tych, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 19:27 co np. Florencję jeżdżą podziwiać za wysokościowe szkło i beton. ;) Albo Sztokholm. Albo Wenecję. Albo dziesiątki innych miast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkoda gadać Re: Świnie ekologiczne paranoidalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 21:02 To miasto ma podobno 1 milion mieszkańców (ze studentami niezameldowanymi). To zobowiązuje do nie bycia skansenem historycznym. Perełki typu Wenecja, Florencja itd, itp nie są tego typu drugim co do wielkości miastem danego kraju. Dlatego Wojewódzki Sąd NIE MIAŁ PRAWA BLOKOWAĆ ROZWOJU KRAKOWA ! Mamy prawo do normalnego życia w nowoczesnym mieście z SUPER ZABYTKAMI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Co oznacza rozwój?! IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 21:19 Budowanie byle jak i byle gdzie z naruszeniem prawa?! To jest rozwój?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoniszczak Re: Co oznacza rozwój?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 22:19 Łobziak, Ty mu nie zadawaj za trudnych pytań, bo to prowadzi do samych tylko szkód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abrakadabra Re: Co oznacza rozwój?! IP: *.ip.netia.com.pl 13.12.11, 08:47 @Łobuziak - wieżowce są symbolem rozwoju gospodarczego miasta. Ty tego nie zrozumiesz bo chcesz żyć w skansenie z pajacem w krypcie na Wawelu. Dzięki usilnym staraniom Pana Mariusza Waszkiewicza dalej bedzeimy oglądać straszydło przez kolejne lata. Chore ambicje jednej grupy za które wszyscy musimy zapłacić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Wieżowce są symbolem rozwoju gospodarczego?! IP: *.noc.fibertech.net.pl 13.12.11, 11:27 Hahahahahahaha...... Gdyby Manhattan nie był wyspą, to byś pewnie pisał, że symbolem rozwoju są olbrzymie wielohektarowe kampusy.... Microsoft, Google, Motorola, prawie każda duża amerykańska firma ma swoją siedzibę główną w olbrzymich budynkach o niskiej zabudowie. Tyle, że tego nie zobaczysz w TV, bo nie da się tam umieścić akcji seriali sensacyjnych. I tyle wiesz o wielkim biznesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś tam Re: Co oznacza rozwój?! IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 17.12.11, 01:36 Ale mi symbol. Kto na tym korzysta? Twoje ego i kieszenie inwestorów. Co da mieszkańcom dokończony szkieletor? Pracę? Głównie przyjezdnym, natomiast dla wielu rodowitych mieszkańców, zwłaszcza z najbliższej okolicy (Lubomirskiego, osiedle oficerskie) to katastrofa. Jeszcze większy ruch samochodowy, korki. Jeżeli tam powstaną jakieś sklepy to zniszczą wiele rodzinnych, małych sklepów w tamtych okolicach. Dziękuje za taką nowoczesność i prestiż kosztem mieszkańców. Zburzyć to dziadostwo, od dziecka mnie straszy przez okno. Nie dość, że zbudowano pseudo-autostradę na Lubomirskiego to jeszcze im się mrzonki rodem z PRLu o krakowskim Manhattanie w centrum miasta marzą. Może najlepiej by było zburzyć osiedle oficerskie, kamienice na wschód od dworca, bo przeszkadzają w nowoczesności. Dla kogo ta nowoczesność? Dla mieszkańców "podkrakowskich" osiedli? Centrum już powoli się wyludnia, to już nie jest Kraków, tylko pseudo-aglomeracja . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Świnie ekologiczne paranoidalne IP: *.ip.netia.com.pl 13.12.11, 10:09 Sąd tylko pilnuje przestrzeganie prawa, także w tym wypadku. I bardzo dobrze, że ktoś powiedział, że deweloperom można wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchylo... IP: *.croy.cable.virginmedia.com 12.12.11, 19:03 po 'szczaniu na rozwojowcow' wydaje mi sie, ze ten czlowiek ma jakis problem natury osobisej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekólog Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchylo... IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 19:15 od dziś tę ruinę będziemy nazywać nie "Szkieletorem" a "Wieżą Zlasowanego Umysłu Waszkiewicza" ten człowiek nie powinien nigdy już przekroczyć granic Krakowa i zostać w mieście persona non grata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Ty jesteś tak ograniczony, czy Ci za to płacą? IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 19:17 Bo aż wstyd czytać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekólog Re: Ty jesteś tak ograniczony, czy Ci za to płacą IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 19:28 to ty Mariusz? nie wiem jak będziesz miał odwagę spojrzeć obywatelom miasta Krakowa w oczy po tym, co dla nich zrobiłeś Trasa Łagiewnicka, Szpital w Prokocimiu, Szkieletor... oto twoje osiągnięcia, nic nie zbudowałeś, a zniszczyłeś aż tyle dlatego nikt nie powinien ręki ci podawać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Re: Ty jesteś tak ograniczony, czy Ci za to płacą IP: 213.134.163.* 12.12.11, 19:41 ....ale ktos moze zdeptac tego ciecia............... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak To groźba karalna? IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 19:44 Polecam art. 190 KK. Mam nadzieję, że prokuratura jest na miejscu. Wiesz, że nie jest anonimowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Przykro mi, ale takich których IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 19:41 nie cieszy byle jak sklecona z desek buda dla psa jest więcej. Naprawdę chciałbym by w Krakowie budowano, ale ciekawie, ze smakiem i zachowaniem wszelkich zasad: architektonicznych, urbanistycznych, ekonomicznych, ekologicznych, historycznych, prawnych, konserwatorskich. Natomiast nie chciałbym by po moich czasach pozostały tylko betonowe i zapyziałe potworki bezpowrotnie niszczące panoramę miasta, prawdziwe pomniki kompleksów i zacofania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekólog Re: Przykro mi, ale takich których IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 19:49 chciałbyś żeby budowano? dobre :) pewnie tylko z drewna i max do wysokości jednego piętra nie rozumiecie czym jest wielkie miasto, nie macie pojęcia jakie szkody przynosicie jego mieszkańcom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Ej, śmieszny po uniwersytecie onetu IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 20:01 Jakie to szkody miastu przyniesie zburzenie szkieletora? Co stracą mieszkańcy, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekólog Re: Ej, śmieszny po uniwersytecie onetu IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 20:34 Gość portalu: Łobziak napisał(a): > Jakie to szkody miastu przyniesie zburzenie szkieletora? Co stracą mieszkańcy, > hę? blokowanie trasy Łagiewnickiej: dziesiątki tysięcy tkwiące w korkach, strata czasu i paliwa, większa emisja co blokowanie budowy szpitala w Prokocimiu: to już prawdziwe draństwo, którego nie trzeba uzasadniać, jakbyś kiedyś wszedł do którejkolwiek z klinik na Kopernika i zobaczył warunki tam panujące to byś wiedział blokowanie dokończenia szkieletora: kolejne lata ze straszydłem, czynniki ekonomiczne i wizerunkowe (najgorsza jest fama miasta nieprzyjaznego inwestorom, bo każde miejsce pracy jest na wagę złota) "ekolodzy" których nie obchodzą ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Miasto przyjazne inwestorom to miasto praworządne IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 20:50 Inwestycja to coś przynosi zyski w granicach prawa, a nie chora wizja PZPRowskich kacyków wykupiona przez kilku cwaniaczków, którzy chcą ją dokończyć za wszelką cenę szantażując miasto i ludzi z ograniczoną perspektywą. Co z tego, że ten potworek postoi jeszcze i 20 lat? Lepiej 20 lat z tym obrzydlistwem niż kolejne setki lat z trwale zniszczoną przez betonową nadbudówkę panoramą miasta. Szkieletor zakłóca panoramy z kilku pięknych miejsc widokowych, stanowi zbędną dominantę (wiesz co to jest skoro się odzywasz, prawda?) w choćby najpopularniejszym widoki z kopca Kościuszki. Tego się już potem nie da naprawić. Jakie czynniki ekonomiczne? Jakie miejsca pracy? Czy Ty sugerujesz, że budowa betonowego fallusa generuje miejsca pracy? To może wybudujemy 100 takich biurowców i w ogóle nie będzie bezrobocia w Krakowie? Skąd Ty bierzesz te teorie? Z Onetu, czy WP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekólog Re: Miasto przyjazne inwestorom to miasto praworz IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 20:56 > Jakie czynniki ekonomiczne? Jakie miejsca pracy? Czy Ty sugerujesz, że budowa b > etonowego fallusa generuje miejsca pracy? To może wybudujemy 100 takich biurowc > ów i w ogóle nie będzie bezrobocia w Krakowie? Skąd Ty bierzesz te teorie? Z On > etu, czy WP? inwestorzy sto razy zastanowią się zanim wyłożą choćby złotówkę w mieście w którym straszy Mariusz W. tropiąc kruczki prawne ile jego stowarzyszenie stworzyło miejsc pracy? pewnie tylko jedno: dla swojego szefa - stawiam dolary przeciwko orzechom, że zarówno ty jak i twój mocodawca nie urodziliście się w Krakowie i przyjechaliście z jakiejś zapyziałej dziury, a teraz usiłujecie odgrywać tu obrońców prawa wyszukując kruczki i szkodząc przy okazji miastu i jego mieszkańcom won do lasu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Skąd Ty bierzesz te teorie?! IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 21:07 Inwestorzy wykładają miliardy dolarów w miastach gdzie stowarzyszeń ekologicznych są tysiące i do głowy nikomu by nie przyszło, by przeprowadzać jakąkolwiek inwestycję bez dokładnego zbadania wpływu na środowisko, bez dokładnej analizy wpływu na komunikację i transport w aglomeracji, zapewnienia odpowiedniej ilości miejsc parkingowych i bez dopełnienia wszystkich formalności. W normalnym kraju inwestor robi wszystko by dokumentacja była kompletna i nie miała jakichkolwiek uchybień oraz stara się by wszystkie decyzje urzędów były niepodważalne i dobrze przygotowane. Inwestorzy jak ognia unikają miejsc z niepewnym, uznaniowym prawem, gdzie konkurencja może budować sobie co i jak chce, a niedouczona społeczność przyklaskuje każdej błyskotce którą im pokażesz. Przykro mi homo sovieticusie, ale nawet Twoje wymarzone fallusy buduje się w Nowym Yorku czy Paryżu, a nie w tajdze, gdzie wystarczy sypnąć złotem, a ograniczeni ludzi lasu zgodzą się na wszystko, bo przecież "beton to nowocześność". Niestety. Nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekólog Re: Skąd Ty bierzesz te teorie?! IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 21:30 Gość portalu: Łobziak napisał(a): > W normalnym kraj > u inwestor robi wszystko by dokumentacja była kompletna i nie miała jakichkolwi > ek uchybień oraz stara się by wszystkie decyzje urzędów były niepodważalne i do > brze przygotowane. w normalnym kraju nie ma ludzi blokujących inwestycje na zasadzie własnej promocji i "nie, bo nie", w normalnym kraju ludzie rozumieją, że bez inwestycji nie ma pracy, w normalnym kraju pozew tego typu zostałby szybko oddalony, a narażający na straty inwestorów pieniacz przegrałby sprawę o straty i poszedł z torbami miejmy nadzieję, że inwestor pozwie was i puści w skarpetkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak W Nowym Yorku i Berlinie IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 21:36 wstrzymano ileś inwestycji z powodu wpływu na ekologię. W normalnym kraju żaden inwestor nie pozwoliłby sobie na najmniejszy błąd prawny, bo natychmiast wykorzystaliby to prawnicy wynajęci przez konkurencję. Naprawdę, skąd Ty bierzesz te teorie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekólog Re: W Nowym Yorku i Berlinie IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 21:42 o jakiej ekologii tu mówimy, ktoś wyżej pytał jakie to zwierzęta i rośliny są zagrożone? otóż żadne! sprawa wynika z chęci zaistnienia medialnego jednego człowieka, który całą resztę ma gdzieś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Chodzi również o praworządność IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 21:48 Naprawdę myślisz, że w Nowym Yorku lub Berlinie wybudowanoby cokolwiek z naruszeniem prawa i bez zachowania wszystkich, nawet najbardziej drobiazgowych procedur?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekólog Re: Chodzi również o praworządność IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 22:04 Gość portalu: Łobziak napisał(a): > Naprawdę myślisz, że w Nowym Yorku lub Berlinie wybudowanoby cokolwiek z narusz > eniem prawa i bez zachowania wszystkich, nawet najbardziej drobiazgowych proced > ur?! powiedz mi szczerze dlaczego doczepiliście się właśnie do tej inwestycji, a nie do setek innych? w naszym kraju zbudowanie czegokolwiek to droga przez mękę, nie dość, że trzeba się użerać z urzędnikami, to jeszcze na przeszkodzie stoją tacy jak wy: pieniacze, ludzie, którzy chcą ugrać, chcący rozgłosu i po prostu nie mający niczego innego do roboty to śmieszne i żałosne jednocześnie, że na dokończenie tego budynku będziemy czekać kolejne lata tylko dlatego, że pod pozorem poszanowania prawa usiłujecie wygrać coś dla siebie (a właściwie nie coś, a rozgłos i kasę dzięki temu) ps. na waszym miejscu nie wycierałbym sobie tak gęby prawem i sądami, w końcu trafi kosa na kamień i za straty odpowiecie z własnej kieszeni, czego wam serdecznie życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Dlaczego się przyczepiłem? IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 22:29 Ten budynek razem z błękitkiem i elektrociepłownią w Łęgu bezpowrotnie zniszczył przepiękną i opisywaną od wieków panoramę Krakowa. Żyjemy w przepięknym mieście, odziedziczyliśmy po przodkach istną perełkę na skale światową, a wiele biednych, ograniczonych ludzi w imię źle fałszywie pojmowanego rozwoju chce ją po prostu zniszczyć. Dwieście lat temu zachodnie elity miały już świadomość, że zabytki architektury mają olbrzymią wartość kulturotwórczą i mają niebagetelny wplyw na kształtowanie świadomości narodowej. W tym samym czasie w Krakowie w imie fałszywie pojmowanej "nowoczesności" i "rozwoju" rozbierano średniowieczne mury miejskie i kościoły (w czasie gdy na zachodzie już je chroniono). Dzisiaj gdy w całym rozwiniętym świecie natura również uważana jest za prawdziwy skarb, gdy zabytki przyrody zrównano z zabytkami architektury i tak samo przypisuje się im niepodważalną rolę kulturotwórczą, my znowu zachowujemy się jakbyśmy żyli kilka epok wcześniej. Właśnie tacy ludzie jak Ty, którzy nie potrafią zrozumieć, że mają poglądy sprzed ponad stu lat, że to co uważają za nowocześność cały zachodni świat uważa dziś za zacofanie lub wręcz istny ciemnogród. Mój drogi, epoka przemysłowa się skończyła. Minęły też czasy, gdy ludzkość nie miała świadomości, że wyginięcie żuczka, motylka, albo "jakiegoś tam badyla" ma bezpośredni wpływ na uprawy na pobliskich polach, a nawet na jakość wody w kranie. Już nie mówie o podejściu do praworządności, które w całym cywilizowanym świecie od setek lat jest podstawą działania państwa. Procedury i przepisy nie utrudniają życia, one je regulują. Właśnie po to je mamy, by każda decyzja była przemyślana i była wynikiem konsensusu, a nie "widzi mi się kacyków z PRLu". Ty może tego nie zrozumiesz, ale cały czas mam nadzieję, że Twoje dzieci już tak. Naprawdę jestem wręcz dumny z tego jak szybko jako społeczeństwo się uczymy... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak I na potwierdzenie... IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 22:39 Wysokościowce buduje się tam gdzie ceny ziemii są na tyle wysokie, że nie opłaca się budować niskich budynków. Jednak nawet w USA jeśli są tereny, to firmy wolą budować wielkie, zielone i siedziby z niską zabudową, bo w takim miejscu po prostu lepiej się pracuje, np. Google Campus: inhabitat.com/files/googleplex.jpg apcmag.com/images/apc/news/google_hq_std.jpg Microsoft HQ w Redmond: cdn4.digitaltrends.com/wp-content/uploads/static/features/top-10-geek-travel-destinations/7.jpg Campus Motorli w Texasie: i.pbase.com/o6/25/725325/1/81836405.QzGPnL3H.Motorola.jpg Itp itd. Zresztą wystarczy zobaczyć jakiej wysokości wybudowała sobie w Krakowie Motorola czy Delphi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekólog Re: Dlaczego się przyczepiłem? IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 23:04 > Ten budynek razem z błękitkiem i elektrociepłownią w Łęgu bezpowrotnie zniszczy > ł przepiękną i opisywaną od wieków panoramę Krakowa. Żyjemy w przepięknym mieśc > ie, odziedziczyliśmy po przodkach istną perełkę na skale światową, a wiele bied > nych, ograniczonych ludzi w imię źle fałszywie pojmowanego rozwoju chce ją po p > rostu zniszczyć. bredzisz, przypominam ci, że w/w obiekty są spadkiem po komunie, chodzi teraz o to by szpeciły jak najmniej - dla ciebie zatem lepszym będzie jeśli szkieletor pozostanie w obecnym kształcie, bo oczywiście nie stać cię by go wykupić i wyburzyć, stać cię natomiast na sabotowanie pracy ludzi, którzy ten smutny stan chcą zmienić z korzyścią dla Krakowa i jego mieszkańców co do elektrowni to jakiś żart, skąd ma się brać ciepło i energia elektryczna dla miasta? z wiatraka? ze źródeł geotermalnych? a może wolisz palić w piecu węglem i jeździć dorożkami? zaraz byś pewnie zaczął zawodzić o eksploatowaniu koni... ręce opadają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Klapki z oczu, choć na chwilę, proszę... IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 23:27 Szkieletor zaczął być budowany za PRLu, ale nie został ukończony. Inwestor nie ma póki co prawomocnego pozwolenia na budowę i nie ma też prawomocnej zgody na korzystanie z nieruchomości. Kropka. Dla Ciebie jedyne rozwiązanie to zabudować to szkaradztwo betonem i bezpowrotnie zniszczyć panoramę, dla mnie - przeczekać i wyburzyć. Elektrociepłownia - tak, ale dlaczego u diabła w środku miasta, a nie na obrzeżach?! Dlaczego dwustumetrowe kominy sterczące zza Wawelu?! Dlaczego zniszczono całą dzielnicę położonę we względnej bliskości do ścisłego centrum. Dlaczego? Dlaczego? Dlaczego? Pomyśl chwilke i wyobraź sobie, że się da. Nie byle jak. Da się to zrobić porządnie i z głową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i tyle Re: Ej, śmieszny po uniwersytecie onetu IP: *.ip.netia.com.pl 12.12.11, 20:52 >blokowanie dokończenia szkieletora: kolejne lata ze straszydłem, Cos ci sie pomyliło. Inwestor nie dokończył budowy przez tyle lat, bo nie chciał. Nikt mu nie przeszkadzał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SzczamNaW Re: Przykro mi, ale takich których IP: *.aster.com.pl 14.12.11, 16:22 A co Ty mariuszku możesz o tym wiedzieć. Jesteś tylko zwykłym przyrodnikiem a o Architekturze czy Urbanistyce nie wiesz nic i powinieneś się trzymać z dala od takich spraw. Nie jesteś żadnym autorytetem i nikogo twoje zdanie w tej kwestii nie odchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mach240390 Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchylona IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 19:43 Czemu zabijali Bin Ladena ?! Nasłał by nam tu samolot niech roz***rdolą tego całego SZKIELETORA! Albo saperzy niech tam przyjdą i go w powietrze wysadzić! Lub zje*ać budynek sądu! Te skur***yny nie umieją tego gówna wykończyć, to się za to araby z chęcią wezmą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lacri Re: Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchy IP: 95.155.125.* 12.12.11, 19:47 Kurwa nic dodać nic ująć, ZDELEGALIZOWAĆ SKURWIELI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchy IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 19:53 kogo? sąd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLAK Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchylo... IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 19:52 jeżeli ten kraj upadnie, to na pewno upadnie przez sądy ! a na pewno szybciej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Brawo WSA !!!! Brawo ekolodzy !!!! IP: *.ip.netia.com.pl 12.12.11, 19:54 Wreszcie PRAWO znaczy PRAWO. Nie może być tak, że jak ktoś chce sypnąć kasą, to nie ważne są normy prawne. Nie jesteśmy Dzikim Zachodem. Dlaczego inwestor nie chce zabudować istniejącego wieżowca jakim jest teraz, tylko zmienia ustalenia ważne od wielu lat i chce podwyższyć szkieletora na siłę? Teraz biadoli, że tyle się napracował? Z planowaną spalarnią śmieci też powinno być tak samo, czyli projekt sprzeczny z prawem do kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Brawo WSA !!!! -> chyba kpisz!!! IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.11, 20:32 no jasne... wspaniale!! Tryumf ekologów! Bandy skończonych debili!!! Lepiej żeby został taki syf jak jest teraz, no pewnie, wszak to relikt! Może by go jeszcze wpisać na listę zabytków tak, jak Cracovie? Co za zaściankowe miasto! Nienawidzę tego! Nic się w tym pieprzonym mieście nie da zrobić normalnie! We Wrocławiu wywalili ogromny budynek i się jakoś dało! Tutaj jedyne co jest porządne to to, co wybudowali Królowie! Każda inna inwestycja to zadyma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Re: Brawo WSA !!!! -> chyba ty kpisz!!! IP: *.ip.netia.com.pl 12.12.11, 20:45 > no jasne... wspaniale!! Tryumf ekologów! Bandy skończonych debili!!! Chciałbyś, aby jadąc np. rowerem zgodnie z prawem dostać mandat? Chciałbyś, aby lecząc się w przychodni odpalać lekarzowi do kieszeni? Chciałbyś, aby dostanie się na modny kierunek studiów musiało być okupione lewizną? Chciałbyś, aby ..... ( wpisz dowolne przekroczenie prawa )? Chyba TAK, skoro uważasz, że w Polsce można budować w sprzeczności z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak No tak, Wrocław z kikutem wygląda cudownie. IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 21:16 Ach ta harmonia, ach ten smak. Fallus fallus fallus. To jedyna szansa na rozwój miasta. Proszę, napisz, że chociaż trochę coś Cię kłuje tutaj w oczy i zaburza Ci widok. imageshack.us/f/163/wroclawpanorama.jpg/ Proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Źle się wkleiło IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 21:18 Kikut po raz drugi: Panorama wrocława z fallusem. Chcesz panoramy nowoczesnych miast do porównania, czy to Ci wystarcza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoniszczak We Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 22:25 jakoś się dało. JAKOŚ się dało. No jak się dało - to się dało. Jak się dało - to się wzięło. Zapomniało się, że pod spodem inne konstrukcje. I trzeba było wybudować niższy. Taki kłopot. I tylko nie wiem, PO CO? Może Wrocławiowi to jest okropnie potrzebne do szczęścia i korzeni. Nam szczęśliwie nie. Inna tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Też lęczą polaczkowate kompleksy IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 22:41 Gdy tzw. wielki świat zna się z okienka telewizora i hamerykańskich serial, których akcja toczy się w Nowym Yorku :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciemnogród KPINY to WSA , ekoterroryści precz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 21:05 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy1973 Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchylo... 12.12.11, 20:07 brawo sąd !!!dziękuję z całego serca!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Serpico Re: Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchy IP: *.centertel.pl 12.12.11, 20:52 Ekoteroryści nie dostali kasy od inwestora to działają dalej a sądowe bęcwały im pomagają !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchy IP: *.xdsl.centertel.pl 13.12.11, 12:13 Jerzy jesteś głupkiem. tyle w temacie. wolisze szpetote. Miernoto jedna, sfrustrowany kastrato... Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.marek11 Re: Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchy 13.12.11, 13:08 Za co "baranie" dziękujesz ? Rozwijają się inne miasta jak Wrocław czy Warszawa,a mamy mieć skansen z zabytkami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchylo... IP: *.aster.pl 12.12.11, 20:10 Zapraszam do komentowania wpisów pana Mariusza Waszkiewicza na facebooku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stopp5 Re: Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchy IP: *.play-internet.pl 12.12.11, 21:07 Ale jak Ci sąsiad niezgodnie z przepisami wystawi lakiernię, to wtedy też będziesz tak zadowolony, że inwestor "ominął" np. przepisy o instalacjach? Bo jeśli można to i owo ominąć przy szkieletorze, to czemu nie przy inwestycji na sąsiedniej działce? Będziesz też kogoś na fejsie napadał , i namawiał do tego innych, jeśli zażąda respektowania przepisów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r.s Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchylo... IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.11, 20:32 to jest polska debil na deblu debilem popycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchylo... IP: *.liv.se 12.12.11, 20:40 Ciekawe o co chodzi prezesowi M.Waszkiewiczowi - czyzby o ochrone, a moze i wpisanie na liste zabytkow Szkieletora? Dziwie sie, ze sa ludzie, ktorzy zrobia wszystko aby ten koszmarek ciagle istnial. Owszem, nie jestem fachowcem, ale jesli wszystkie strony chcialyby dla dobra miasta zmienic ten rejon na lepsze, to powinny uzgadniac projekt w trakcie jego powstawania, a nie zaskarzac i walczyc o przyslowiowe moje na wierzchu. A Szkieletor stoi i stac bedzie w nieskonczonosc. Paranoja i krakowski zascianek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stopp5 dwie strony tego samego zdarzenia IP: *.play-internet.pl 12.12.11, 21:00 W pierwszej chwili po przeczytaniu, że przez wścibstwo tego gościa zablokowano zamianę "największego słupa ogłoszeniowego w okolicy" na jakiś budynek, poczułam wręcz wściekłość. Ale za moment przemyślałam na zimno, że może jednak warto, by ktoś żądał respektowania prawa. Owszem można by przymknąć oczka na niespełnienie wymogów prawnych, bo dobrze by było zamienić szybko tego potworka w coś sensownego, ale skoro przymkniemy oczka przy szkieletorze, bo "wyższy interes społeczny" , to jutro ktoś nam niezgodnie z prawem postawi ścianę "apartamentowca" cztery metry od naszych okien, lub kropnie estakadę tak, by pasażerowie z samochodów mogli podziwiać jakie wspaniałe obiady gotujemy, oczywiście bez żadnego odszkodowania, za to podobnie to argumentując "interesem społecznym". Poczucie obowiązku przestrzegania prawa łatwo zniszczyć, ciężko odbudować. Dlatego tacy ludzie, choć niezmiernie u.....liwi, to jednak odwalają też kawał pożytecznej roboty tresując inwestorów i urzędników do przestrzegania reguł gry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: dwie strony tego samego zdarzenia IP: *.play-internet.pl 12.12.11, 21:19 Wszystko się zgadza ... pod warunkiem, że prawo i reguły gry są mądre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stopp5 Re: dwie strony tego samego zdarzenia IP: *.play-internet.pl 13.12.11, 08:00 Czy ktoś zabrania tworzenia inicjatyw obywatelskich w celu jego zmiany? Wiadomo, że mamy pokusę omijania nadmiernie skomplikowanych procedur. Przykład: Sąsiad stawia wiatę na drewno przy ogrodzeniu. Nie zgłasza do wydziału architektury. Czy biegnę z informacją do urzędu? Nie, bo wiata ma byćt estetyczna, widzę jak na sąsiedztwo (czyli na mnie i moją działkę ) może wpływć, ba może nawet czuję zadowolenie, że wreszcie mam oszczędzony sobotni widok pasibrzuchów przy grilu ;), a wcześniej sąsiad nas spytał czy nam to nie przeszkadza i sprawa w sumie dotyczy tylko mnie i sąsiada. ( do pierwszej sąsiedzkiej kłótni ;). Prawo przynajmniej w teorii jest po to by nas chronić - jeśli wiata jest niezgodna z przepisami a nam to bardzo nie odpowiada, to mamy możliwość zablokowania budowy czy nawet uzyskania nakazu rozbiórki. W przypadku szkieletora widać brakuje prawidłowej oceny oddziaływania na sąsiedztwo, która przy takich inwestycjach jest wymagana, a inwestycja jest zbyt duża by kwestię akceptacji przez otoczenie można załatwić w ramach sąsiedzkich pogaduszek. Tak, jestem za uproszczeniem wielu procedur dla inwestycji o małej skali i doprecyzowaniem wymagań dla dużych lub uciążliwych przedsięwzięć. Ale nawet tego mojego sąsiada poproszę, by jednak złożył pisemko w urzędzie, a wiatę stawiał zgodnie z obowiązującymi w tym względzie normami (powierzchnia, wysokość, odległość od granicy), by w przyszłości nie było nieporozumień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: havi Re: Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchy IP: *.opera-mini.net 12.12.11, 21:17 może i byl jakis powod dlaczego sąd odrzucił warunki, ale co przeszkadzało eko terrorystom 10m wyzszy budynek. dlaczego byli inicjatorami oskarzenia? czyzby nie dostali w łapę? ten waszkiewicz chce aby Kraków był zieloną pustynią. Rozumiem że trzeba dbac o zieleń ale nie kosztem rozwoju miasta. Są góry, inne gminy ekologiczne (i dobrze że są!), tam dbajcie aby gdzie było wyjechac na wakacje, niech modraszek i itp tam mieszkają, a nie róbcie skansenu z Krakowa!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchylo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 21:05 Jeżeli prymitywny maniak potrafi wygrać sprawę w sądzie z miastem i to w dodatku kilka razy, to należy zastanowić się jakie kwalifikacje mają ludzie przygotowujący wnioski. Inwestor chyba nie straci. Dochody z zawieszonych reklam są wysokie, pewne i nie wymagają nakładów. Być może są nawet wyższe od możliwych do uzyskania z wynajmu szkieletora po przebudowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchylo... IP: *.croy.cable.virginmedia.com 12.12.11, 21:06 A jez bym jakis pozew wniosl do sadu. Na przyklad wk***ia mnie walel. Raz, ze przebudowali go italiance na swoj styl - jakis resenans, czy k**wa cos, a byl piekny, drewniany podobno, no nie? Tez mnie jeszcze wk***wia to, ze taki wyskoki - zaslania mi ch*j widok na Leg!!! Panie Waszkiewicz, my bysmy sie dogadali razem, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchylo... IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 21:09 Szok, naprawdę nie sądziłem, że to możliwe. Co za beznadziejne i zacofane miasto. Wstyd mi i żal. :(((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianin Szkieletor: Decyzja o warunkach zabudowy uchylo... IP: *.home.aster.pl 12.12.11, 21:12 Chory kraj. Ekologiczne brednie. A ten pan waszkiewicz - ekolog. To co, pewnie samochodem/tramwajem/autobusem nie jeździ, co? A prądu nie używa, co? W słomianym ubranku chodzi, teraz w zimie. I drewniakach?? Po krakowsku jest takie określenie, dobrze znane B*U*C*E Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Szkieletor następne lata zmarnowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 21:14 Przykro mi bardzo że nie pozwolono na podwyższenie i budowę nowego "szkieletora". Nie rozumiem tej decyzji Sądu. Nasze miasto jest pechowe jakieś. Szkielet będzie straszył nastepne lata? Nie zdziwyłbym sie gdyby Inwestor i właściciel pozbył sie tego dziadostwa. Będzie to przestroga dla nastepnych. Kraków zatrzymał sie w rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: havi Re: Szkieletor następne lata zmarnowane IP: *.opera-mini.net 12.12.11, 21:20 waszkiewicz pisze na swoim profilu że trwa wlaśnie jego lincz. a co ma być? jak w łape nie dostał i blokuje rozwój miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Rozwój to budowanie z naruszeniem przepisów?! IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 21:27 Wow... Biedny Nowy York, Londyn, Paryż. Miasta bez rozwoju. Rozwija się za to Zakopane. Prawdziwa metropolia. Skąd wy bierzecie te teorie? Od rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stopp5 Re: Rozwój to budowanie z naruszeniem przepisów?! IP: *.play-internet.pl 12.12.11, 21:41 To zakorzenione z dziada pradziada. Chlubą i szczytem społecznej polskiej zaradności było oszwabienie aparatu państwowego w zaborze pruskim, bakszysz dla urzędnika w zaborze rosyjskim czy sprytne miganie się w zaborze austriackim. Potem było państwo niby nasze ale nie do końca. Też cwaniakowanie było podniesione do rangi cnoty. No i tak im zostało.... A kto nawołuje, że teraz powinniśmy grać uczciwie - to wróg społeczny nr 1. Więc kamyczkiem, choćby wirtualnie trzeba go łupnąć, żeby nie miał złudzeń, że można domagać się by prawo było prawem, a jeśli jest niedobre to trzeba je zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też arch. zgodnie z prawem IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 12.12.11, 21:59 można było robić, i robi się wiele rzeczy ( ...nawet dzisiaj moża było zgodnie z prawem zatrzymać i odesłać białoruskiego działacza do Mińska). inwestor zgodnie z prawem teraz będzie uzupełniał/poprawiał/zmieniał dokumentację ...przez nastepne 30 lat . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak wyłącznie zgodnie z prawem IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 22:09 Białorusina zatrzymano międzynarodowym listem gończym, ale już wypuszczono i przeproszono. Nawet nie miał pretensji, wiedział, że takie są procedury. Inwestor może poczekać i tysiąc lat. Nie interesuje mnie to. Ten budynek postawiono z naruszeniem procedur i zasad już w PRLu, a teraz tylko rózne cwaniaczki próbują ten koszmarek urbanistyczny i architektoniczny zalegalizować. Jeśli ten kikut postoi jeszcze 30 lat, ale zostanie na końcu rozebrany, to jestem za! Może i tego nie dożyję, ale przynajmniej nie zostawię kolejnego brzydactwa moim potomkom. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: wyłącznie zgodnie z prawem IP: *.radionet.info.pl 12.12.11, 22:49 tak sie spytam, jak pan zarabia na chlebus? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak A co to ma do rzeczy? :) IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 22:54 Tak ciężko zrozumiec, że mozna i uczciwie i na poziomie? Ojej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: A co to ma do rzeczy? :) IP: *.radionet.info.pl 12.12.11, 22:57 a czy to cos wstydliwego? chcialem tylko sprawdzic, czy dobrze mysle, i zyjesz pan na koszt podatnika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Wypraszam sobie :) IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 23:22 Szanowny Pan mnie nie utrzymuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też arch. w PRL-ku jak pamietam IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 13.12.11, 00:23 to on był "legalny i popierany" ...i gdyby go ukończono, tematu by nie było :-) ( tak jak przy okazji Wawelu, budynku Feniksa, N-H, Budostalu, itp, itd - jest to już prawie krakowska tradycja: pewne budynki najpierw są "kontrowersyjne" ....a potem, po latach zaciekle bronione :-) ) p.s. ... po Twoim pierwszym akapicie wnioskuje, że już wysłałeś oficjalne przeprosiny do inwestora :-) pewnie sie nie obraził - tyle darmowej reklamy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Hehe, miało być o architekturze i praworządności, IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 22:03 a zeszliśmy na socjologię. Na szczęście chociaż w tej dziedzinie mamy w Krakowie wybitne i uznane międzynarodowe autorytety. Tylko kto z tych supernowoczesnych pieniaczy dookoła słyszał chociaż o profesorze Sztompce? Nie mówiąc już o kim z nich słyszał prof. Sztompka? :))) Pozdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stopp5 nie ma to jak mieć prawo w głębokim.... IP: *.play-internet.pl 12.12.11, 21:32 Skoro jest tylu chętnych do linczu, źle to świadczy o świadomości społecznej. To oznacza że są całe tabuny ludzi, dla których prawo jest po to, by je łamać, omijać a przynajmniej naginać, zamiast lobbować za zmianami na rozsądniejsze i przejrzystsze. Albo takich, że wystarczy dobre, chwytliwe demagogiczne hasełko by ich popchnąć do nieprzemyślanych działań. No i jak tu mamy budować niekorupcyjne praworządne społeczeństwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Pokłosie pańszczyzny IP: *.noc.fibertech.net.pl 12.12.11, 21:35 Chłopowi się wydawało, że Pan wszystko może. Nawet do głowy mu nie przyszło, że Pan też podlega jakimś prawom, a co dopiero, że Pan jak buduje coś w mieście to nie byle jak i byle gdzie, tylko tam gdzie mu Rada Miejsa pozwoli. Teraz każdy jest sobie Panem, ale potomkom wciąż myli się wolność z anarchią, a nowoczesność z brakiem wykształcenia, smaku i prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Szkieletor następne lata zmarnowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 19:20 Nasze miasto jest pechowe jakieś. - tak, mamy pecha do niekompetentych ludzi w wydziale architektury, którzy wydali nieprecyzyjną decyzję aby iść na rękę inwestorowi. Patrząc się na nową krakowską architekturę, nie wydarzyło się to po raz pierwszy. Widzę za to, że krakowscy urzędnicy są za to licznie reprezentowani na tym forum usiłując wcisnąć ludziom, że to wina jakiegoś ekologa, że wydane przez wydział architektury warunki zabudowy nie trzymają się kupy. To okręcanie kota ogonem w najlepszym socjalistycznym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok wawelski ja pier****ę a już miałem nadzieję IP: *.opera-mini.net 12.12.11, 21:33 ja Krakus od czwartego pokolenia, nie mogę przeżyć, przeboleć że nasz Kraków jest tak skostniałym ograniczonym miastem, blokującym wysiłki ludzi którym zależy oprócz oczywiście czysto biznesowych interesów na ożywieniu tego miasta, na zrobieniu czegoś co odmieni zatęchły charakter i pobudzi, wskrzesi miasto nowoczesne i przyjazne mieszkańcom. Przypomina mi się tutaj histora Tishman Sprayer Group, który mial budować nowe miasto z nowczesnymi kamieniczkami, na terenie Dworca. Ale niektórzy zrobilo wszytko żeby ich zniechęcić. W końcu jebnęli tym wszystkim i wyjechali w 1998 roku. Wybudowano jeba...ą Galerię Handlową która pasuje do XIX wiecznych kamienic ni w pizdę ni w oko. Co za hU.... się na to zgodził ? !!!!!! Ja się pytam ??? Jaki kuta.. wyraził zgodę na takie szkaradziejswo jakim jest opera KRAKOWSKA !!!???????? Banda nieudaczników i frustratów którzy w tych samych kapciach i wypierdzianych kalesonach przechodzi całe życie, blokuje co się da i jak się da, robiąc z miasta skansem ( Szkieletor, Forum, Cracovia ) . Miasto powinno żyć, tętnić, rozijać się ( oprócz block hausów 11 piętrowych na które wydeje się decyzję np w środku Paku Duchackiego ) , powinny powstawać budynki nowoczesne a jednocześnie eleganckie a takim będzie nowy Szkieletor. Projet ten powinien ożywić ten rejon miasta , gdzie oprócz ronda nic się nie dzieje. A nie oczywiście dzieje się - menele szczają do zepsutych wind. No i opera piękna i czerowona jak KUPA po buraczkach. Trzymam kciuki za GD&K i Treimforę żeby w końcu dobrnęli do końca, bo ja na ich miejscu pie...ąłbym tym wszystkim i zainwestował w innym mieście . Gratuluję cierpliowści i wytrwałości. Wku...ony smok wawelski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek krakowski Wydział Architektury IP: *.aster.pl 12.12.11, 21:40 A ja miałem kiedyś do czynienia z krakowskim Wydziałem Architektury. Pracują tam nieudacznicy. Chodziło o bardzo prostą rzecz jak zamiana lokalu użytkowego na mieszkalny. Pani z Wydziału żądała absurdalnych rzeczy jak się później okazało w ogóle nie znała dostarczonych materiałów. Ekspertyzy których chciała nie były konieczne i potrzebne. Była niemiła i arogancka. Czyżby jej o coś chodziło ? ... Zresztą wśród krakowian o tym wydziale chodzą legendy. Może pora coś z tym w końcu zrobić ? Odpowiedz Link Zgłoś