Dodaj do ulubionych

W magistracie debatują o zamykaniu szkół

11.01.12, 16:26
"obydwaj przywołali słowa papieża i apelowali do radnych:Nie lękajcie się" Ja też przytoczę słowa
tzw.papieża:"Miłość do ojczyzny jest wartością,którą należy kultywować,ale bez ciasnoty duchowej".
Obserwuj wątek
    • Gość: Respect OKO Szacun dla Okońskiej IP: *.devs.futuro.pl 11.01.12, 16:50
      Czy Okońska jest jedyną osobą w tym całym gronie która ma odwagę myśleć racjonalnie..?! Jesli maleje liczba uczniów to naturalnie spada zapotrzebowanie na szkoły, budynki i nauczycieli...Czy to takie dziwne do cholery ? !
      Banda tchórzy z tych radnych od PO po PIS, boja się że ich nie wybiorą za trzy lata, w dupie mają racjonalizację kosztów i trzymanie pustych budynków, kiepskich szkół. Pamiętajcie że nie przypadkowo niektóre szkoły są w połowie puste/pełne, bo rodzice dobrze wiedzą które szkoły są dobre,a które złe. I to tych słanych poprostu nie chcą posyłać swoich dzieci. Naturalna selekcja. Co w tym dziwnego ?!
      Okońska jako jedyna ma odwage podejmować decyzje racjonalne nie patrząc na intersy poszczególnych grup. Szacun dla tej Baby !
      • Gość: dfd Re: Szacun dla Okońskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 19:04
        > Czy Okońska jest jedyną osobą w tym całym gronie która ma odwagę myśleć racjona
        > lnie..?!

Szacun dla forumowicza @Respect OKO, nie spodziewałem się rozsądnych wypowiedzi w tym miejscu.
      • Gość: csdcsdc Re: Szacun dla Okońskiej IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.12, 00:19
        Pamiętajcie że nie przypadkowo niektóre szkoły są w połowie puste/peł
        > ne, bo rodzice dobrze wiedzą które szkoły są dobre,a które złe. I to tych słany
        > ch poprostu nie chcą posyłać swoich dzieci. Naturalna selekcja. Co w tym dziwne
        > go ?!

Niektóre szkoły sa puste, bo kuratorium nie wydaje zgody na tworzenie kolejnych klas, a nie dlatego że nie ma do nich chętnych!
        • Gość: Vega Re: Szacun dla Okońskiej IP: 94.42.115.* 12.01.12, 11:22
          Otóż to. I zapewne dziwnym zbiegiem okoliczności puste stają się te świeżo wyremontowane w zabytkowych budynkach w centrum.
    • Gość: walkon W magistracie debatują o zamykaniu szkół IP: *.home.aster.pl 11.01.12, 17:18
      Złoty, Ostojo, joanno, ja, raclojał z dziada - sam ze sobą piszesz, czy klikacie w kilka osób z biura tej pani. A swoja drogą czy można ufać tej pani ? Oto jak pięknie sie prezentuje
      www.tvp.pl/krakow/informacja/kronika/wideo/10-i-2012-godz1830/6160605
      zobaczcie materiał i sami oceńcie
      • Gość: Monica Re: W magistracie debatują o zamykaniu szkół IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.12, 17:27
        Ta pani to jest dopiero fanaberia i to w dodatku arogancka. Nie rozumie ,że szkoła specjalna to troszeczkę inna para kaloszy niż zwykła mała szkoła. Cóż , kiedyś rykoszetem wróci do niej to co teraz wyprawia.
      • Gość: kj Re: W magistracie debatują o zamykaniu szkół IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.12, 20:18
        Wypowiedz pani w Kronice - masakra!
        A co do oszczędności to jednego nie rozumiem. Skoro w szkole na Stanisława zmienia się "tylko nazwa" ("uczniowie pozostaną w tym samym budynku, z tymi samymi nauczycielami, będą realizować ten sam program") to po co ta zmiana nazwy??? Pani planuje oszczędności a tu będzie musiała wydać na: własne godziny pracy na spotkanie z rodzicami, pracę urzędników, papier, toner i tusz do pieczątki, tabliczkę na szkołę itp... Po co te wydatki skoro "nic się nie zmienia"? Ja jednak mam pytanie - co się zmieni?
      • Gość: Link odpowiedz- link IP: *.ists.pl 11.01.12, 22:24
        www.tvp.pl/krakow/publicystyka/tematy-dnia/wideo/wiceprezydent-anna-okonskawalkowicz-o-reformie-w-krakowskiej-oswiacie-11-i-2012/6171199
        Szacun dla niej.
    • Gość: @@ W magistracie debatują o zamykaniu szkół IP: *.cela.pl 11.01.12, 19:03
      Ludzie, nie macie paruset zgniłych jaj, żeby tak w Majchrowskiego i ten jego piękny łańcuch? Baran zadłużył miasto stadionami i teraz mieszkańcy muszą płacić.
    • Gość: skosem Re: Popieram Okońska, Jantos i Kośmidra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 20:13
      i ja też.
      26 milionów... To średnio 75 tys. dla każdej szkoły. To ogromne dla nas pieniądze.
    • Gość: atosatos1 W magistracie debatują o zamykaniu szkół IP: *.187.237.158.ip.abpl.pl 11.01.12, 20:16
      Magistrat zatrudnia prawie 2800 urzędników. Może warto odchudzić urząd miasta, zmniejszyć ilość radnych, nie kupować nowych samochodów itp. a potem podwyższać podatki mieszkańcom i likwidować szkoły. Jeśli nauczyciel ma mniej niż 38 uczniów w klasie to lepiej może przypilnować podopiecznych, jakość nauczania będzie wyższa. Ale decydenci gdyby mogli to utworzyliby klasy liczące po 50 osób - jak w Afryce. Dzieci dobrze zarabiających urzędników chodzą do prywatnych szkół, a plebs może dojeżdzać daleko i uczyć się na 2 zmiany w przepełnionych klasach.
    • Gość: pb Popieram wiceprezydent Annę Okońską-Walkowicz IP: *.155.153.104.choopa.net 11.01.12, 20:17
      Radni jak zwykle bawią się w politykę i kombinują, żeby coś ugrać dla siebie. Radny Kośmider to wyśmienity gracz-polityk, radna Jantos to gracz-rozsądek, radna Maliszewska to gracz-populista.

Radna Maliszewska bardzo często obiecuje każdej ze stron, że ją popiera. Szkoda, że nie wskazała żłobka, o który kiedyś tak walczyła. Przypuszczam, że miała na myśli żłobek przy Szopkarzy, do którego chodziło 6 albo 8 dzieci. Dokładnie nie pamiętam.
      Teraz obiecuje, że będzie przeciwko likwidacji szkół, do których chodzi coraz mniej uczniów. Przecież rodzice sami dokonali oceny przydatności tych szkół, gdyby były potrzebne, to byłyby wypełnione chociaż w 2/3, a nie w 1/3 jak to ma miejsce w Gimnazjum nr 14.
    • Gość: Anna74@wp.pl Szanuję wiceprezydent Okońską IP: *.ists.pl 11.01.12, 20:19

Nie mogę wybaczyć Prezydentowi Majchrowskiemu stadionów i kwot jakie na nie przeznaczył. Nie mniej jednak w pełni zgadzam się z Okońska-Walkowicz, że czas skończyć z rozdawnictwem w Oświacie, zapominając że państwowe też podlega ocenie jakości: pracy, wyników i innym zdrowo-rozsądkowym mechanizmom.
      Jeśli mój sklep traci klientów (jak w przypadku szkół publicznych w okresie niżu) nie widzę żednego powodu żeby go nie zamknąć lub przebranżowić. Jeśli jakaś szkoła jest słaba, nie ma wyników to również trzeba przeprowadzić w niej zmiany lub zamknąć. Nie bójmy się uzywac w życiu publicznym mechanizmom które zastosowalibyśmy sami gdyby to był nasz dom czy miejsce pracy, firma.
      Czy wiecie o jakiejś dobrej szkole którą wiceprezydent Okońska chce zamknąć ( a nie przenieść), bo ja nie. Chce zamknąć kiepskie szkoły do których rodzice nie posylali dzieci oraz te których utrzymanie kosztuje 2-3 razy wiecej niż w innych szkołach, najczesciej drogie kamienice w centrum miasta.
      Podoba mi się, że ona pochodząc z sektora prywatnego szanuje pieniądze a nie jak nauczyciele czy dyrektorzy szkół publicznych w których interesie nigdy nie były oszczędności lub rozsądne zarządzanie publicznym pieniądzem...Bo jak publiczne to nie moje, nie muszę dbać.
      Podziwiam nieustępliwości Pani wiceprezydent i podziwiam niezłomności wobec oporu materii.
      • Gość: skosem Re: Szanuję wiceprezydent Okońską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 20:30
        Proszę o małą poprawkę. Nie - dyrektorzy szkół nie szanują publicznych pieniędzy... a niektórzy dyrektorzy nie szanują. NIEKTÓRZY!
      • Gość: xyz Nie szanuję wiceprezydent Okońskiej IP: *.aster.pl 13.01.12, 10:20
        "Czy wiecie o jakiejś dobrej szkole którą wiceprezydent Okońska chce zamknąć ( a nie przenieść), bo ja nie. "

W magistracie jest już tworzona lista zamknięć na następne dwa lata. Na tej liście są bardzo dobre szkoły (winiki edukacyjne, finanse), które Okońska chce zamknąć. Obecne spory to balon próbny.
    • Gość: sprawconyprezydent Machrowski wydał 800 mln na 2 stadiony IP: *.fiberway.pl 11.01.12, 21:07
      Tyle poszło w trakcie jego 10 lat rządzenia.

Tak dla przypomnienia.

Wydaje mi się że argumenty finansowe nie są kluczowe przy podejmowaniu decyzji w tym mieście...
      • Gość: jojo Re: Machrowski wydał 800 mln na 2 stadiony IP: *.mynet.com.pl 11.01.12, 21:36
        Krótką macie pamięć... To nie Majcher chcial wydać tylko RADNI! Majcher zaproponował jeden stadion, a radni mu uchwalili, że miasto ma budować dwa.
        • Gość: skosem Re: Machrowski wydał 800 mln na 2 stadiony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 21:52
          26 milionów to średnio 75 tys. na szkołę - na zakupy i bieżące potrzeby (meble, pomoce, drobne remonty) - a tych pieniędzy bardzo potrzebujemy

800 milionów - dla kibiców, to wybryk radnych, radnych z PO, niestety.

• Gość: Sąsiadka A ja nie szanuję Pani Walkowicz, bo ... IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.12, 22:25
      Gdyby nie stanowisko brata, Pana Jana Okońskiego, który od lat bardzo blisko związany jest z Prezydentem, to Pani nie mogłaby nawet marzyć o byciu Panią wiceprezydent. Trudno zatem mówić o szacunku dla decyzji tej Pani.
      Pozdrawiam Jaśka :)
      • Gość: kasia Re: A ja nie szanuję Pani Walkowicz, bo ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.01.12, 07:22
        Jakie to śmieszne !!!aż dyskutować się nie chce !!! Sąsiad/ka- Twoja wypowiedz już świadczy o Tobie !, zdrowia w NR życzę!
      • Gość: nauczycielka Re: A ja nie szanuję Pani Walkowicz, bo ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 16:58
        Nie ma za co szanować Pani Walkowicz, jak na czasie były kursy pedagogiczne nadające kwalifikacje pedagogiczne to trzepała "kaskę " w studium pedagogicznym AGH. Nadawała kwalifikacje pedagogiczne "wszem i wobec". W jej szkole wychował się morderca Marty Marek K. czy to ktoś jeszcze pamięta? Dostał 25 lat odsiadki. Czy ktoś z WAS forumowiczów oglądał wieczorne wydanie kroniki krakowskiej przedwczoraj.? Odpowiedziała redaktorce kroniki " a nie sobie piszę , niech mnie pocałują w nos." Tak zachowuje się Pani prezydent!!
        Panie Majchrowski, Pan taki kulturalny człowiek, i takie otoczenie !!!!
    • Gość: karolina W magistracie debatowali o zamykaniu szkół IP: *.static.crowley.pl 12.01.12, 08:21
      szacunek za odwagę, rozsądek i klasę. a radni - WSTYD. wybraliśmy populistów i tchórzy
    • angrusz1 Ranking szkół 12.01.12, 08:24
      Perspektywy opublikowały ranking szkół w Polsce .
      Najlepszych 500 .
    • Gość: oko Koniec debatowania-czas na decyzje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 09:28
      Wielokrotnie zwracałem uwagę na działania radnych PO mających zdecydowana przewagę w Radzie Miasta i wykorzystujacych to najczesciej w trakcie "rozgrywek" budżetowych z prezydentem celem osiagnięcia korzysci w przyszłych wyborach samorzadowych.Teraz do chóru spiewających w tym samym tonie dołaczył minister finansów.Wszystko to odbywa się oczywiscie dla dobra miasta,państwa i obrony podatnika przed zblizjacym sie kryzysem i konieczną naprawą finansow publicznych.Czas najwyższy aby "pijarowskie zabiegi" dobiegły końca a przewodniczacy Rady ,słynacy z cierpliwosci w tłumaczeniu nie tylko trudnych spraw związanych z budżetem,przekonał kolegow radnych nie tylko ze swojego Klubu do zakończenia "zabawy".To naprawdę staje się już farsą i kpiną z podatnika i wyborcy.
      krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,10949679,Trudny_budzet_Krakowa_po_decyzji_min__Rostowskiego.html
    • Gość: wrrr szacun dla okońskiej? wolne żarty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 10:44
      A ja nie chcę likwidacji publicznych szkół bo na naukę za kasę w prywatnych szkołach mnie nie stać. Okońska jest szefową fundacji prowadzącej prywatne szkoły , Jantosowa taką szkołę tez miała (nie wiem czy ma dalej) więc nie są dla mnie wiarygodne - lobbują za swoim.
    • Gość: Łukasz Wantuch W magistracie debatowali o zamykaniu szkół IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 11:23
      Ciężki wybór stoi przed radnymi PO. Część nauczycieli z likwidowanych szkół przejdzie do innych, ale co najmniej połowa wyląduje na bruku bez pracy. Z drugiej strony w polskich rodzinach przestaje obowiązywać standard "2 plus 2" i coraz częściej rodzicie decydują się tylko na jedno dziecko (o ile w ogóle mają dzieci, DINKS-y zdarzają się coraz częściej) . Z ekonomicznego punktu widzenia propozycja jest najbardziej słuszna. Jeżeli PO będzie jednak przeciwko, to nie będę mogli zarzucać prezydentowi Majchrowskiemu deficytu budżetowego, skoro sami przyczyniają się do jego rozdęcia.
    • Gość: Maliszewska W magistracie debatowali o zamykaniu szkół IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 12:43
      W radzie miasta przypada średnio więcej nauczycieli na radnych
      niż nauczycieli na dzieci szkolne w Krakowie.
      Wynik może być tylko jeden.
    • Gość: cubitus W magistracie debatowali o zamykaniu szkół IP: 217.96.89.* 12.01.12, 14:05
      ciekawe co się stanie z budynkiem po XXVII LO może miasto odda go w dzierżawę szkole pani Okońskiej by nie musiała wynajmować...
    • Gość: sisi W magistracie debatowali o zamykaniu szkół IP: *.play-internet.pl 13.01.12, 09:48
      Majchrowski do dymisji!!!!!!! Natychmiast!!!!! Jak można tak zadłużyć miasto a potem oszczędzać na dzieciach!! Na ich wykształceniu!!! Najprościej jest pozamykać szkoły,zwolnić kilkudziesięciu nauczycieli a samemu wydać 860 tys. na nowe samochody! Wstyd mi za takiego prezydenta Krakowa!! Bezmyślność urzędników nie zna granic!!! Żenujące!!!
    • Gość: ax W magistracie debatowali o zamykaniu szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.12, 15:24
      A może by tak zamknąć magistrat?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka