Dodaj do ulubionych

Księgarnia ANNPIO Bonarka 12

IP: *.96.241.59.tvksmp.pl 24.01.12, 20:18
Witam
Mam pytanie do krakowian. Czy ktoś wie, co dzieje się z księgarnią ANNPIO, ul. Bonarka 12? Na Allegro mają konto „wasal2000”. W ciągu miesiąca „zarobili” ponad 600 negatywów. Jestem jednym z, delikatnie mówiąc, niezadowolonych klientów który wydał kasę i nie dostał towaru. Zastanawiam się, czy jest szansa na polubowne odzyskanie kasy, czy jednak składać pozew do sądu. Czy ta księgarnia jeszcze istnieje? Na Allegro mają zawieszone konto, ale co ze stacjonarnym sklepem? Funkcjonuje? Ktoś zna tych ludzi? Telefonu niestety nie odbierają. Działalność niby zawieszona nie jest - sprawdziłem. Będę wdzięczny za informację.
allegro.pl/show_user.php?search=wasal2000
Obserwuj wątek
    • Gość: maja Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.komster.pl 25.01.12, 23:53
      Ja też jestem takim klientem; pierwszy raz zdarzyło mi się coś podobnego.
      Co do zwrotu kasy raczej bym się nie łudziła, szukając informacji o firmie znalazłam nawet ofertę sprzedaży długu przez jedną z kancelarii
      • Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 08:43
        No to wypas. Kasa niby nie duża, ale jaka by nie była wkurza mnie fakt bycia okradzionym.
        Będzie trzeba pójść z tym dalej.
        Dzięki za informacje.
        Czekam na więcej.
      • Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 08:52
        Poszukałem i się potwierdziło.
        FHU ANNPIO Piotr Gajdosz
        Zadłużenie z tytułu Faktur VAT...
        Kwota zadłużenia: : 6,670.00 PLN
        Data publikacji: 10/28/2011
        Miasto: CHEŁMIEC
        Cena: DO NEGOCJACJI
        Źródło: expertsinkasso.pl/oferty-sprzedazy/
    • Gość: piotr(Koszalin) Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 29.01.12, 09:27
      Również zostałem oszukany przez tego złodzieja - wasal2000. Zasięgałem opini, co robić dalej i jedno jest pewne - należy sprawę zgłosić na policji w Wydziale dw z korupcja i przestepczością gospodarczą. Jak mnie poinformowano sprawy z Allegro ścigane są z urzędu i na pewno warto to zgłaszać. Nawet pomimo tego, że jednostkowe oszustwa może i nie mają zbyt dużej wartości, to jednak w skali kraju kwota wyłudzenia z pewnością będzie pokaźna. Osobiście sprawę zgłaszam już na poczatku tygodnia (dokumentacja - wydruki korespondencji mailowej). Biorąc pod uwagę wyjątkową bezczelność i perfidię tego oszusta, jestem zdeterminowany, by uczynić wszystko, co tylko możliwe, by wyegzekwować od wasal2000 nawet te drobne kwoty i doprowadzić do eliminacji tego osobnika ze sfery publicznej. Kolejnym krokiem nad którym sie zastanawiam jest zgłoszenie do organów kontroli skarbowej i sądzę, że jeśli takich zgoszeń byłoby więcej, to i na reakcję nie musielibyśmy czekać zbyt długo.
      • Gość: Magda Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.kielce.vectranet.pl 31.01.12, 17:12
        Właśnie zaczęłam szukać adresu księgarni i trafiłam na tę stronkę. Z dzisiaj jest parę pozytywnych komentarzy. Ja czekam do końca tygodnia.
        • Gość: Magda Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.kielce.vectranet.pl 31.01.12, 17:15
          front.annpio.pl/ wydaje się, że ta księgarnia istnieje. Będę na weekend w Kraku, może uda mi się tam dotrzeć.
      • Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.96.241.59.tvksmp.pl 31.01.12, 23:12
        Proszę czytać:
        www.dodajoszusta.pl/historia/2307-oszustwo.html
        pseudosprzedawca.prv.pl/wasal2000/wasal2000.htm
        forumprawne.org/prawa-konsumenta/249231-ile-czasu-ma-sprzedawca-na-dostarczenie-z-allegro.html
        krakow.naszemiasto.pl/artykul/1240579,krakow-chciala-kupic-ksiazki-na-allegro-trafila-na-oszusta,id,t.html
        www.gazetakrakowska.pl/artykul/494451,krakowianka-oszukana-na-allegro,id,t.html
        klubkm.pl/forum/archive/index.php?t-26044.html
        technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,10466941.html - ten szczególnie godny polecenia „nasz” wasal nie tylko kombinator ale i szantażysta?
        wiadomosci.onet.pl/forum/setki-oszukanych-na-allegro-jak-wygladal-pomysl-na,1,571284,76523153,czytaj.html
        forum.purepc.pl/Osla-laczka-f7/Oszusci-niesolidne-firmy-serwisy-t10429.html&st=1140
        groups.google.com/group/alt.pl.allegro/browse_thread/thread/6b9b9c3d73afcf72/cdeee377cd107dad?lnk=raot&hl=da
        Pewnie więcej by się znalazło ale mi się już szukać nie chce.

Od 5 Stycznia wysyłałem już kilkanaście razy dane do wpłaty na 3 różne maile. Kasa miała być do 15-go stycznia, potem do końca miesiąca. Dzisiaj w automatycznej odpowiedzi znalazłem informację, żeby przesłać dane do wpłaty na kolejny mail. To już razem 4 skrzynki i nic to nie daje. Ślijcie i wy – może wam się poszczęści.
        wasal8@interia.pl
        wasal2000@interia.pl
        ANNPIO@ANNPIO.PL
        zwrotywasal2000@interia.pl
        Przy okazji zapytałem w Allegro jak to z nim jest. Wasal2000 mówi, że on prosił o zawieszenie konta i nad rozwiązaniem problemu pracuje razem z Allegro. Oni tego nie potwierdzają i piszą "Przesłałem Pana Kontrahentowi ostrzeżenie związane z tą sprawą. Konto Sprzedającego zostało zawieszone z powodu naruszenia Regulaminu Allegro." Wygląda więc na to, że wasal łże?
        Dziwią mnie te pojedyncze pozytywy. Chyba wystawiane przez ludzi, którzy książki otrzymali po miesiącu czy dwóch ale im to nie przeszkadza, albo boją się odwetowego negatywa. No chyba że jednak pojedyncze sprawy wasal rozwiązuje. Czy to możliwe?
        Ja mu tego nie odpuszczę nawet gdybym miał do Krakowa na rozprawy jeździć – 150km. Na paliwo więcej wydam ale jemu nie odpuszczę! Dla zasady! Nawet gdyby każdy mu przelał 20zł to policzmy. 700 oszukanych x 20zł = 14000zł!. A w moim przypadku i pewnie wielu innych chodzi o o wiele większą kwotę. Nie widzę powodu, by komuś prezentować tyle kasy + odsetki jeśli konto ma oprocentowane albo przelał kasę na takowe! Będę chciał to na schronisko przeleję, ale jemu kasy nie sprezentuje!
        W żadne awarie skrzynki nie wierzę. Skrzynka jest prywatna, niekomercyjna, a „naprawą” takich skrzynek interia raczej się nie zajmuje! Wasal utrzymywał, że interia pracuje nad naprawą skrzynki – pierdoły! Niech mi pokaże maila od interii z potwierdzeniem tych słów! Z resztą awaria niby w grudniu, a na necie można znaleźć informację sprzed niemal roku, że już z wysyłkami się spóźniał, handlował książkami, których nie miał…
        Dla mnie to wygląda tak (choć mogę się mylić). Ma gość problemy z płatnościami (może dom buduje to na płatności w firmie brakło?), więc nazbierał kasy (święta – super okres by to zrobić) na spłatę należności, żeby się u dostawców odblokować. Pewnie myślał, że się szybko odblokuje, zamówi książki i wyśle ludziom z przeprosinami, że tak długo, ale po drodze coś poszło nie tak. Może dostawcy mimo spłaty nie zgodzili się wysłać towaru? Albo komornicy na konto firmy weszli i nasza kasa poszła na coś innego. Co do wierzytelności, o której mowa wyżej - skoro ktoś chcę zadłużenie sprzedać to znaczy, że nie da się go wyegzekwować = konto puste.
        Czy ktoś może potwierdzić, czy księgarnia na Bonarka 12 nadal funkcjonuje?
    • Gość: JK Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.12, 16:38
      Ja dzisiaj postanowiłam, że też nie podaruję. Mimo, że kwota jest niewielka, jutro składam pozew. Jeśli ktokolwiek z oszukanych też zamierza, a nie wie jak się do tego zabrać, mogę przesłać wzór mojego pisma
      • Gość: gosc Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.12, 18:03
        Witam wszystkich. ja tez zostałem oszukany, lecz
        kupilem u nich 4 ksiazki nowego eragona i pakiet 3 tomow legend swiata wynurzonych.
        Przy okazji bedac w krakowie odwiedziłem tę ksiegarnie, odebrałem osoboscie nowego eragona (dziedzictwo), zaplacilem i wszzsytko bylo ok, a pozostałe ksiazki obiecali wyslac poczta bo nie mieli na stanie, to bylo jakis miesiac temu. i do tej pory nic, w sobote ta albo przyszla bede w krk to pewnie tam zawitam.
        Pozdrawiam
    • Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 08:34
      Szanowni Państwo przegięcie z tym ANNPIO! Od miesiąca im dane do zwrotu przesyłam co kilka dni na 4 różne maile a oni dzisiaj mi piszą "proszę podać dane do wpłaty". Widać, że w ogóle już nie kontrolują tego co robią i piszą.
      Ma ktoś jakieś nowe informacje? Ktoś w ogóle dostał od nich zwrot pieniędzy?
      • Gość: bulk Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 18:42
        ja też nie dostałem książek. zapłaciłem ponad dwa miesiące temu a książek dalej nie ma. Gość pisał że do końca stycznia sprawę rozwiąże i nic z tego. Zero odzewu. Chyba najlepszym sposobem będzie pozew. Jak myślicie, lepiej na policję czy do rzecznika konsumentów?
        • Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 09:03
          Policja. Rzecznik jedyne co może to doradzić, powiedzieć o przepisach, ustawach. Nawet gdyby chciał do gościa zadzwonić pewnie się nie dodzwoni. Natomiast policja po wszczęciu postępowania wystawia papier, na podstawie którego można się domagać zwrotu kasy od Allegro - Program Ochrony Kupujących.
      • Gość: U...l Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.12, 10:08
        Witam serdecznie. Kupiłam u tego sprzedającego dwie pozycje 19 grudnia 2011r. Miałam nadzieję, że może dojdą an święta lecz niestety nie. Potem czekałam, czekałam i nic. Pod koniec stycznia zdenerwowało mnie te przeciągania i żadnej odpowiedzi na maila więc wystawiłam negatywny komentarz i rozpoczęłam spór. I natychmiast dostałam odpowiedź od wasal2000 abym podała numer konta do zwrotu. Ucieszyłam się, że odzyskam pieniądze lecz znowu nic, mimo wysłania numeru konta na różne adresy podane przez niego. Odpuściłam i kupiłam książki u innego sprzedawcy i w przyszłym tygodniu miałam iść na policję, a tu wczoraj książki przyszły!!! Fakt, że mogły być nieco lepiej zapakowane, bo tak jedna książka ma nieco zgnieciony bok, ale poza tym, wszystko ok. Więc dostałam to co zamawiałam po prawie 2 miesiącach. Myślę, że trzeba dużo ich męczyć mailami, to wkońcu do takich zaczynają wysyłać. Innym życzę powodzenia, ja się cieszę, że mam to już za sobą
        • Gość: DD Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.12, 11:39
          Witam,
          trafiłem na państwa forum szukając informacji o w.w. księgarni. Pracuję w jednym z wydawnictw które do niedawna współpracowało z Annpio, niestety z powodu nie płacenia przez nich za towar musieliśmy podać ich do sądu o komornicze ściągnięcie długu. Zrobiło tak parę innych wydawnictw. Piszę do Państwa abyście nie mieli złudzeń, że otrzymacie pieniądze czy towar z powrotem. Zalecam od razu udanie się na policję i złożenie zeznań.
          P.S. Odnośnie ich "awarii" nie będę się wypowiadał. Zostawiam to Państwu w domyśle.
          • Gość: gość portalu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.02.12, 13:54
            Ja sprawę zgłosiłam na Policję. Przelałam im 253 zł 11.12.2011 i do tej pory nic. Żądałm zwrotu kasy, zero odzewu. Wystawiłąm im negatywa na Allegro, nie zrewanżowali się. Spróbowaliby tylko. Ju ż nie piszę do nich maili od 3 tygodni, bo szkoda na to czasu i nerwów. Odpowiedzi zawsze były głupie, niejednoznaczne, z automatu, albo najcześciej nie było ich wogóle. Teraz czekam tylko na potwierdzenie wszczęcia postepowania przez policję, i będę starała się o zwrot pieniedzy od Allegro.
            • Gość: rachunek Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.12, 10:32
              Wszyscy piszą że się tam udadzą i nikt nie doszedł? istnieje pod adresem ta pseudoksięgarnia?
            • Gość: waldi Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.internetia.net.pl 22.02.12, 19:32
              Ja dostałem ksiązki po 2 miesiącach i wysłaniu ok 15 meili na adres annpio, nie piszcie na wasala bo odpowie wam automat. Ogólnie to maja tam chyba niezły bajzel, ale towar wysyłają tylko ile to trwa...
              • Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.96.241.59.tvksmp.pl 23.02.12, 21:35
                Tylko że np ja, towaru już nie chcę. Lepiej żeby nie wysyłał, bo jeszcze za odesłanie będzie płacił. Interesuje mnie wyłącznie zwrot pieniędzy. Niestety, pomimo obietnic kasy nadal brak. Zostaje policja.
                • Gość: gość.. Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.itcomp.pl 24.02.12, 09:35
                  Ja się właśnie wybieram dzisiaj do krk do tej ksiegarni, jeżeli nie dostane ksiazki albo zwrotu pieniedzy to w poniedzialek zglaszam sprawe na policje.
                  • Gość: y8 Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.city-net.pl 24.02.12, 16:01
                    Czy ktos tam w koncu byl?? Tak to poruszają temat na forum, obiecują że będą i cisza. Czyżby tacy sami rzetelni jak sam wasal??
                    • Gość: rachunek Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.12, 08:03
                      Jakoś wszyscy "dziś" idą nikt nie dochodzi? Może nikogo żywego nie wypuszczają stamtąd
                      • Gość: gosc Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.itcomp.pl 28.02.12, 13:27
                        Byłam w sobote pod ksiegarnia a raczej czyms co ksiegarnia nazywaja, bo napisane jest, ze to hurtownia ale mniejsza o budynek i jego wyglad. Punkt jest zamkniety i wyglada na to, ze od jakiegos czasu, bo tabliczki sa mocno wyblakle. Jest informacja, ze czynne w sobote ale niestety nie sa prawdziwe, czy byl tak ktos w tygodniu?
                        • Gość: rachunek Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.12, 14:02
                          Dzięki o to chodziło, teraz wiadomo że nie ma
    • Gość: piotr(Koszalin) Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 01.03.12, 17:54
      Ja w końcu odzyskałem pieniądze, ale to tylko i wyłącznie zasługa Policji. Gdybym nie zgłosił sprawy na Policję, najprawdopodobniej do końca swoich dni mógłbym pisać maile, a efekt byłby żaden. Kwota, której dochodziłem była naprawdę nieistotna - należność za jedną książkę, jednakże wyjątkowa perfidia wasala2000 zdeterminowała mnie do tego, by nie odpuścić. Szkoda tylko, że do odzyskania tak drobnej kwoty trzeba było angażować tyle czasu tak wielu ludzi. I wielkie podziękowania dla Policji - nawet pomimo tak drobnej kwoty - podejście do sprawy było naprawdę profesjonalne i godne podziwu.
      • Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.12, 14:26
        I prawidłowo! Każdy powinien z tym iść na policję. Nie odpuszczać nawet jeśli to będzie 20zł!
        Czyli kasę przelał wasal a nie Allegro?
        • Gość: Daniel Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.12, 22:34
          Witam,
          zalozylem forum:
          www[dot]antywasal2000[dot]fora[dot]pl
          [dot] - zastapic kropeczka :)

Mam nadzieje ze jakos sie zgramy na forum, moze uda nam sie zalozyc pozew zbiorowy.
        • Gość: piotr(Koszalin) Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 03.03.12, 21:20
          Tak, kasę przelał wasal2000, ale dopiero po interwencji Policji.
          • Gość: oszukany Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.pkobp.pl 05.03.12, 13:13
            a czy ktoś był w tygodniu i sprawdzał czy ta księgarnia jest otwarta??
      • Gość: jeżozwierz Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 08.03.12, 12:47
        A powiedzcie mi, proszę, taką rzecz - wasal2000 podaje dwa adresy, jeden w Krakowie, a drugi w Chełmcu. Czy któryś z nich jest jego adresem prywatnym i gdzie go właściwie można znaleźć? Bo z tego co czytam, ta "księgarnia" znajduje się na ul. Bednarka.
        • Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.12, 09:58
          prod.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEIDG.Public.UI/SearchDetails.aspx?Id=451887f1-2cce-47cc-a329-67d0d555ae42
          Jeden adres to pewnie adres zarejestrowania działalności a drugi to miejsce wykonywania działalności. Podejrzewam, że ten w Biczycach to adres prywatny i jaśnie wielmożny pan piotr tam się zaszył.
          ul. Bonarka a nie Bednarka.
          • Gość: asd Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 18:57
            Witam dzisiaj dostałem wiadomość od Wasal2000:
            "Panie XXX przepraszamy ze to tyle trwąło czy możemy wysłac towar
            zależy nam na tym"

Chyba organy scigania sie za nich wziely, ja osobiscie czekam do czwartku, bo w czwartek mija 30 dzien zlozenia zawiadomienia o popelnieniu przestepstwa na policji.

Zdaje mi sie ze do czwartku powinienem dostac decyzje o wszczeciu sledztwa, albo dochodzenia.
          • Gość: jeżozwierz Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 13.03.12, 10:45
            Głupi błąd. Dzięki za link!
    • jamaicaust Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 13.03.12, 14:00
      Witam wszystkich zainteresowanych. KSIĘGARNIA JUŻ NIE ISTNIEJE, nie ma co się fatygować osobiście do tego oszusta! Zgłaszajcie sprawę na policję i to jak najszybciej. Ja właśnie dziś po przeczytaniu tego forum idę to zrobić. Moja znajoma studiująca w krakowie była na miejscu tej "księgarni".. został po niej tylko szyld;/ Nie popuśćmy złodziejowi!
      • Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.96.241.59.tvksmp.pl 13.03.12, 21:17
        2500 oszukanych. Każdy po 20-30zł to już jest 75000. A są tacy co i po 200zł wpłacili więc na pewno ponad 100 000 na konto mu wpadło. My się wkurzamy a gościu na kasie śpi.
        Sprawa na policji. Pozostaje czekać.
        Powinien istnieć dla takich dożywotni zakaz prowadzenia działalności gospodarczej.
        • Gość: jeżozwierz Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 13.03.12, 22:21
          Ja złożyłem zawiadomienie dwa tygodnie temu, zobaczymy co z tego wyjdzie, jestem też ciekawy, czy allegro za jakiś czas nie odwiesi mu konta. Wprawdzie wasal2000 w końcu raczył mi odpowiedzieć na wysyłane codziennie maile i powiedział, że w tym tygodniu zaczynają wysyłać zamówienia, ale swoją bezczelnością mnie jeszcze bardziej wkurzył (jeszcze niedawno twierdził że "do końca lutego", "wysyłamy 100 paczek dziennie"...), poza tym jest już jakby niewiarygodny.
          • Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.96.241.59.tvksmp.pl 14.03.12, 11:32
            Nie bądź naiwny. Gdyby 100 paczek dziennie wysyłali to by na ich koncie pojawiało się 100 pozytywów dziennie. A teksty typu "do końca tygodnia załatwimy wszystko" dostawałem od początku roku.
            • Gość: anna Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.blich.krakow.pl 14.03.12, 13:01
              Czy mogłabym prosić o oba adresy? (w Krakowie i Chełmcu). Jutro wybieram się na policję, ale brakuje mi tego do dokumentów, a nie posiadam już emaila od Allegro.
              • Gość: asd Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.mofnet.gov.pl 14.03.12, 13:06
                wczesniej ktos podawal tego linka:
                prod.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEIDG.Public.UI/SearchDetails.aspx?Id=451887f1-2cce-47cc-a329-67d0d555ae42
                sa tam wszystkie niezbedne informacje.

Ja czekam na odp organów w niedziele mija 30 dzien zlozenia zawiadomienia.
                • Gość: anna Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.blich.krakow.pl 14.03.12, 13:24
                  dziękuję bardzo! oby się udało!
                  • Gość: asd Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.mofnet.gov.pl 15.03.12, 12:41
                    Witam,
                    Dzisiaj otrzymałem telefon z komisariatu policji, że osoba pozwana była wyjaśnić sprawę i jeśli nawiąże ze mną kontakt, aby spróbować zakończyć sprawę polubownie i abym dał znać czy się udało czy nie.

Jednak nasze organy ścigania działają :)
    • Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.96.241.59.tvksmp.pl 18.03.12, 19:31
      Pseudo biznesmen wasal2000 wysłał mi maila z prośbą o podanie nicka, nr aukcji i adresu bo chce towar wysłać. Nie wiem czy jaja sobie robi czy co? Czyżby w końcu wysyłał towar? Odpisałem, że tylko zwrot pieniędzy mnie interesuje.
      • Gość: asd Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.mofnet.gov.pl 20.03.12, 12:25
        Mi wczoraj wasal2000 przelał pieniążki na konto... w końcu :) (oczywiście dzięki interwencji Policji).
        Fakt ze kwota różni się o 1,50 zł, ale niech już zostaną te drobne, dla niego.

Pozdrawiam.
        • Gość: jeżozwierz Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 20.03.12, 14:08
          Ja mu dałem czas do przyszłego wtorku na dostarczenie książki, zobaczymy. Może w końcu ktoś się do niego dobrał.
          • Gość: mo22a Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.ghnet.pl 22.03.12, 18:12
            O dziwo po ponad 3 miesiacach od zamowienia dostalem w koncu ksiazki ... i to bez udzialu policji.
            • Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 10:11
              Szczęściarze. Mnie pajac co 2-3 dni pyta o dane do wpłaty, ja mu je przesyłam i tak w kółko.
          • alleuser Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 19.04.12, 19:08
            Witam,

Ja wczoraj złożyłam pozew z powództwa cywilnego do sądu rejonowego w Piasecznie, dni oszusta są policzone, komornik wyniesie mu ostatnie graty z lokalu albo poprostu ten lokal sprzeda, o ile ludzie wcześniej go na widłach nie wyniosą ;-). Tacy złodzieje i oszuści powinni gnić w pierdlu. Ten lepszy cwaniak oszukał 2500 ludzi, a część osób zamierza złożyć pozew zbiorowy. Ciekawe jaką kwotę razem zbiorą:-). Jeden proces już wygrałam i śmiałam się z cwaniaka któremu wynosili meble z mieszania żeby spłacić mój dług sprawa w sądzie trwa trochę ale zazwyczaj jest zaoczna:-) Kasa gwarantowana :-). Pisać pozwy do sądu policja, prokuratura umarza sprawy i do niczego się nie nadaje poza wypisywaniem mandatów.

Pozdrawiam
            aenime1
            • Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 09:46
              alleuser napisał:

> Pisać pozwy do sądu policja, proku
              > ratura umarza sprawy i do niczego się nie nadaje poza wypisywaniem mandatów.
              >
              > Pozdrawiam
              > aenime1

Nie wprowadzaj ludzi w błąd!!! W komentarzach sporo jest wpisów, że po interwencji policji wasal zwrócił kasę. Ja też dostałem z policji zawiadomienie o wszczęciu postępowania. Zatem nic nie umarzają bo i podstaw ku temu nie ma. No chyba że poszkodowany poda za mało danych.
    • Gość: jeżozwierz Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 28.03.12, 20:48
      Zniknęła internetowa strona "księgarni" naszego ulubieńca. Ciekawe co teraz kombinuje.
      • Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.12, 10:29
        Zwija pewnie resztki interesu. A na Allegro loguje się prawie codziennie. Też ciekawe po co.
    • Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 09:43
      Dowcipniś z tego Annpio. Po 4 miesiącach upominania się o zwrot kasy pyta, czy może towar wysłać bo ma problemy finansowe. No ma poczucie humoru.
      • Gość: fylas Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.kwsa.pl 26.04.12, 12:18
        A ja po 4 miesiacach od złożenia zamówienia (i zakupie części książek w innej księgarni!) wczoraj otrzymałem przesyłkę z książkami!!!
        Jakieś działania jednak facet podejmuje, co nie zmienia ogólnego, fatalnego wizerunku firmy.
        • Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 12:59
          Tylko co mi z takiego działania? Książki miały być prezentem pod choinkę. Z zakupu zrezygnowałem i książki kupiłem gdzie indziej, więc teraz byłyby tylko makulaturą. Jeśli je przyśle do mnie to ich nie odbiorę i pajac za przesyłkę powrotną zapłaci (o czym został poinformowany).
          • Gość: jeżozwierz Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 27.04.12, 17:01
            U mnie było tak samo, więc czując że może być problem z odzyskanie pieniędzy zażyczyłem sobie inną książkę, w dodatku trochę droższą, więc ostatecznie wyszedłem na plus. Mam nadzieję, że ten koleś popłynie za swoje krętactwa.
          • Gość: jeżozwierz Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 07.05.12, 23:27
            Jakiś postęp?
            • Gość: gość Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.master.pl 01.06.12, 13:57
              Jestem ciekawa, jak zgłosiliście sprawę na policję,czy są jakieś efekty?
              A może ktoś niedawno dostał swoje książki?
              • Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.96.241.59.tvksmp.pl 04.06.12, 17:58
                Na razie żadnych efektów. Sprawa na policji od około 2 miesięcy.
                • Gość: jaaa Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.12, 09:45
                  Ja zgłosiłem sprawę na policji jakieś 2 miesiące temu.
                  Dostałem info z policji o przyjęciu sprawy itp. po około miesiącu.
                  No i czekałem co dalej a tu dziś zonk - sprawdzam wyciąg z konta patrzę - 4.06.2012 pojawił się zwrot od Pana wasal2000 i to nawet z nadwyżką 1,20 zł ;).
                  Tak więc jest szansa na odzyskanie kasy.
                  Dziwi mnie tylko skąd miał namiary na moje konto skoro przelewu dokonałem z Payu ;), ale nie będę z tego robił problemu.

• Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.96.241.59.tvksmp.pl 06.06.12, 20:54
                    Pewnie nr konta na policji podawałeś.
                    U mnie tak samo po miesiącu pismo o wszczęciu dostałem, ale kasy do dzisiaj brak.
                    • Gość: asd Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.12, 21:41
                      Jak dostałes pismo o wszczęciu postepowania to chyba powinines je przekazac do zalogi allegro i wtedy allegro zwraca pieniazki.

Chyba ze nie prowadziles sporu z "wasal2000", badz minal termin zalatwienia spraw...

Ja jestem zadowolony zglosilem sprawe na policji, po miesiacu dostalem zwrot kasy i odmowe wszczecia postepowania o.O

Chyba teraz nasze sluzby sie ogarnely i zaczely prowadzic dochodzenie ws Pana Gajdosza...

Zycze reszcie powodzenia i wytrwalosci !!
                      • Gość: sirriel Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: 195.205.179.* 15.06.12, 23:41
                        Otrzymałem od nich zwrot pieniędzy po tym, jak skierowałem sprawę na policję - kwota 102,70zł. Spróbujcie w ten sposób, tylko dostarczcie dokumentacje rozmów i maili.
                        Pozdrawiam
                        • Gość: opa Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.12, 23:02
                          Też zostałem oszukany przez tego pana.

Proszę o informację co potrzebne jest na komisariacie podczas zgłaszania owego przestępstwa,
                          czy wydruk korespondencji mailowej wystarczy?
                          Coś jeszcze powinienem wiedzieć?
                          ile mniej więcej czasu to trwa?
                          Wybieram się za tydzień bo wreszcie będę mieć dzień wolny od pracy...

Pozdrawiam.
    • Gość: pozew zbiorowy Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.cable.net-inotel.pl 29.06.12, 07:02
      ZAPRASZAM POSZKODOWANYCH DO ZLOZENIA POZWU ZBIOROWEGO !
      www.wspolnypozew.com/grupy/show/pozwy/oszust-internetowy-wasal2000
      • Gość: asd Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.mofnet.gov.pl 04.07.12, 08:47
        Proszę Pańśtwa,
        widząc że temat nadal jest kontynuowany.
        Zdaję sobie sprawę że jestem tym jedynym z nielicznych szczęśliwców,
        którym to Wasal zwrócił pieniążki (po rekacji Policji).
        Postanowię opisać co należy zrobić:
        Po 1 - skompletować wszystkie wiadomości z Wasal2000, wychodządze jak i przychodzące.
        Po 2 - np na kartce chronologicznie opisać całą sytuację
        Po 3 - zgłosić się do najbliższej jednostki Policji
        Po 4 - złożyć doniesienie o przestępstwie które odbywa się w następujący sposób
        Pan, bądź Pani Policjant zapyta o wartość przedmiotu, spisuje komputerowo protokół (dlatego proponuję
        mieć chronologicznie rozpisaną całą sytuację) drukuje protokół my się z nim zaznajmiamy, podpisujemy,
        jako załączniki dołączamy wydruki korespondencji, wydruk przemiotu akcji (ważny jest nr !! domyślam się że
        wszystkie aukcje sa już archiwalne, ale na wniosek Policja Allegro udostęnia wszyskei dokumenty).
        Po 5 - czekamy ok miesiąca na decyzję czy zostanie prowadzone dochodzenie, czy zostanei umożone

I tutaj jest lekki problem, Pan Wasal dlatego wszystkim wmawiał aby czekali, że wysyłą paczki etc. mianowiscie
        jezeli zostanie wszczęte dochodzenie, to teraz nie można skorzystać z programu Allegro (minął czas, z tego co pamiętam
        czas na złożenie dokumentów do allegro to 90 dni od zakończenia aukcji)

W takim wypadku jedynei należy czekać aż nasze organy ścigania się wezmą za Wasala i w jakiś sposób zwrócą nam pieniążki.

A u mnie wygładało to tak że Pan Wasal, skontaktował się ze mną, że im bardzo zależy aby mi wysłać książki,
        odpowiedziałem że nie jestem zainteresowany, następnie napisał czy może jestem zainteresowany innymi tytuami,
        to odp że jedynie zainteresowany jestem zwrotem pieniędzy.

Następnie zadzwoniła do mnie Pani Funkcjonariusz że Pan Wasal się z nimi kontaktował, że chciałby wyjaśnić sprawę,
        że zobowiązał się do zwrotu pieniążków.

I owszem na konto wpłynęły mi pieniążki, poinformowałe o tym Panią Policjant która prowadziła sprawę, napsiała
        notatkę że sprawa zakończona.

Parę dni później dostałem listownie pismo iż dochodzenie nie zostało wszczęte, gdyż strony zakończyły sprawę bez spornie.

Wszystkim życzę takeigo szczęścia jak mi się udało odzyskać pieniążki.

Powodzenia !!
        • Gość: bulk Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 23:28
          Pan powyzej ma racje. warto zglaszac na policje tą sprawę. ja otrzymalem zwrot kasy wlasnie po interwencji policji. gajdosza ciezko bylo znalezc bo na swoje konta allego i skrzynki wchodzi z komputerow osob trzecich ale musze przyznac ze policja jest niezle ogarnieta i wytropila typa. znalezli go gdzies na ulicy oswiecenia w krakowie. pieniadze zostaly przelane takze z konta osoby trzeciej. trzeba po prostu gada tępić.
          pozdrawiam
          • abcd23 Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 05.08.12, 12:21
            JZEXPRESS na allegro, sporo negatywów, skargi na długi czas wysyłki, słaby kontakt, brak towaru. Możliwe że to nasz Wasal wrócił.
            • Gość: jeżozwierz Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 07.08.12, 23:54
              "Ksiazki wysłane mielismy awarie !!!"

"Meil wysłalismy ze mielismy awarie juz wysyłamy normalnie towar :( to lepiej wystawić negatyw my rekompensujemy ewentualne opóźnienia ale wystraczy meil"

Ten bełkot brzmi znajomo. Ale to może być zbieg okoliczności, półanalfabetów nie brakuje. Szkoda że nie ma żadnych danych.
    • Gość: gościuuu Re: Księgarnia ANNPIO Bonarka 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.12, 15:28
      Jest "postęp" w mojej sprawie. Wszczęcie postępowania w kwietniu, wczoraj dzwonię do prokuratury i dowiaduje się, że "dokumenty w zeszłym tygodniu przesłano do Krakowa. Nie ma jeszcze od nich odpowiedzi, że podjęli sprawę" :/. Masakra :/. Pół roku dokumenty przesyłali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka