Dodaj do ulubionych

Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych m...

• Gość: ciekawe Ktoś koparką przyjechał i wykopał? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 19:31
      "Ostatnio na całej długości ukradziono studzienki kanalizacyjne."
    • rafal.mis Droga Pani Dominiko 17.03.12, 20:41
      Nie podoba mi się zachowanie mieszkańców tego rejonu. To nie fair. Nie płacąc podatków w miejscu zamieszkania sami odmawiamy sobie, niejako, prawa do narzekania. Skoro nie wnosimy nic do kasy jak można żądać benefitów płynących ze współodpowiedzialności?
      Uważam ,że każdy, bez żadnego wyjątku powinien płacić swoje podatki w miejscu, w którym korzysta z oferty. Skoro mieszkam w Krakowie to tu płacę podatki - to uczciwe.
      Rozumiem oburzenie mieszkańców stanem komunikacji w tym rejonie. Codziennie widzę katorżnicze stanie w korkach. W obie strony.
      Na temat ulicy Meiera rozmawiałem z Dyrektorką ZIKiT, Panią Joanną Niedziałkowską już rok temu. Czeka na uchwałę Rady Miasta i na środki finansowe. Potrzeba komunikacji miejskiej w tym rejonie jest tak oczywista jak słabość Prezydenta Miasta Krakowa. Mam nadzieję, że Pani tekst, pani Dominiko, będzie inspiracją dla Koleżanek i Kolegów z Rady Dzielnicy IV Prądnik Biały. To jest ich kawałek kompetencji. Rada Dzielnicy nie dysponuje jednak środkami pozwalającymi wybudować (bo o tym praktycznie mowa) ulicy Meiera. Ale Rada Miasta może to zabezpieczyć w środkach Miasta. Liczę tu na aktywność Janusza Chwajoła, Todzi Maliszewskiej, Pawła Ścigalskiego. Było, nie było, z tego okręgu wyborczego do Rady Miasta został wybrany również Dominik Jaśkowiec. Wszyscy należą do większościowego klubu radnych w Radzie Miasta. Czas rozpocząć walkę o swoich.
      Skierowanie na ul. Meiera autobusu i umożliwienie wyjazdu z osiedla poprzez tą ulicę na ul. Powstańców byłoby rozwiązaniem wszystkich kłopotów komunikacyjnych.
      Oczywiście zwiększy się wtedy obciążenie ruchem ul. Powstańców i Strzelców ale trzeba mieć świadomość tego, że mieszkamy w mieście, a nie w cichym, miłym lesie. Mamy miasto, mamy sąsiadów, no i, chwała Najwyższemu, Sąsiadki :)
      Zgadzam się z Pani oburzeniem dotyczącym tramwajów, a raczej braku tramwajów. Podczas opracowywania remarszrutyzacji oparto się na tramwaju jako głównym środku komunikacji. Niby OK, ale jest mały drobiazg - na Prądniku Czerwonym nie ma żadnej linii tramwajowej.
      Dobry tekst, z małymi potknięciami, ale cieszę się, że Pani go popełniła. Mam głęboką nadzieję, że zainspiruje on Radnych do działania w kierunku budowy ul. Meiera. To pomoże mieszkańcom spokojnie dojechać do pracy, zarobić dużo pieniędzy i zapłacić podatki, w Krakowie rzecz jasna :)

pozdrawiam

Rafał Miś
      Przewodniczący Rady i Zarządu Dzielnicy III Prądnik Czerwony

biuro: ul. Dobrego Pasterza 6, 31-416 Kraków
      tel./fax 012 412 49 13
      mail: rafal.mis@gazeta.pl
      • Gość: oszukany obywatel Re: Droga Pani Dominiko IP: *.play-internet.pl 17.03.12, 21:03
        A mnie sie nie podoba obojętnośc władz od prezydenta po radnych . Skoro oni mają gdzieś mieszkańców północnej cześci czemu sie Pan dziwi ? cierpliwość też ma swoje granice . Jest z urodzenia krakusem ..no powiedzmy z Nowej Huty , od 2001 r mieszkam za namową kolegi z przedszkola na kuźnicy . już wtedy mówiło sie o : tramwaju , obejściu drogowym na wysokości siewnej i bocianiego gniazda . i Co mamy . 0 totalne 0 a pracuje i płace podatki od 25 lat i co mam z nich ? o przepraszam mamy od paru lat światła ...które "usprawniły " ruch w tej okolicy . a władza miasta - ok 500 mil panu cupiałowi na nikomu potrzebny stadion , nikomu potrzbne muzeum pod sukienicami ( do tego z gwarancją przygód wodnych ) nikomu nie potrzebny przynajmniej w tej skali mega chala widowiskowa ale prezio chyba wokolicy wybórow znowu bedzie stęge przecinał i kto to utrzyma , z tego co słysze operatorów nie widać , lada chwila zakorkuje sie okolica macro i ikei i znowu opolska stanie bo budują nastepny market co przełoży sie na 29 listopada .i czemu ja obywatel tego miasta mam łożyć na megalomanie pana prezydenta gdy on nie chce mi nawet dodatkowego autobusu puścić o drodze lub tramwaju nie wspomnę . Może jego żona z rocznego wynagrodzenia ok 600 tys z Frycza kupi działkę np w Bibicach ..obiecuje sam jej poszukam na filie KSW może w tedy szansa że na kierunek północny zaświeci słoneczko inwestycji miejskich ;o)
        z poważaniem j
        • rafal.mis Re: Droga Pani Dominiko 17.03.12, 21:11
          Widzę, że mamy podobny pogląd na Prezydenta Miasta Krakowa. Proponuję taką umowę - w najbliższych wyborach NIE głosujemy na pana Jacka Majchrowskiego, a najbliższe podatki płacimy w Krakowie. Nie dajmy nikomu pretekstu, aby miał nam coś za złe. Zróbmy wszystko co w naszej mocy - płaćmy podatki w Krakowie i zmieńmy Prezydenta Miasta.

pozdrawiam

Rafał Miś
          Przewodniczący Rady i Zarządu Dzielnicy III Prądnik Czerwony

biuro: ul. Dobrego Pasterza 6, 31-416 Kraków
          tel./fax 012 412 49 13
          mail: rafal.mis@gazeta.pl
          • Gość: oszukany obywatel Re: Droga Pani Dominiko IP: *.play-internet.pl 17.03.12, 21:24
            bez urazy ale ja stety/niestety chodze na wybory ...ale demokracja niestety zwycięża i głosami pań emerytek i innego elektoratu pan niby prof z sosnowca choc jego dorobku bym do lombardu nie odał zwycięża ...a że śliski jest ciezko go złapać na przekręcie ....choć liczę bez ukrywanej radości że kiedyś straci czujność ....ja bym chetnie poprzeglądał faktury i zrobił pare wycen ale niestety musze poprzeć panią D nie Pana , cierpliwość ludzka ma granice ...jak dla mnie ten protest powinien sie zaostrzyć do granic blokownia drogi w czasie Euro ....niech prezydent sie dowie że sprawowanie urzedu to nie tylko wstegi ale i wstyd
          • Gość: sebastian.ozdoba Re: Droga Pani Dominiko IP: *.60.citypartner.pl 18.03.12, 21:35
            Zgoda :)
            jestem jednym z inicjatorów tej akcji (możecie wieszać psy).
            Płacę podatki w Krakowie, mam samochód zarejestrowany w Krakowie i tak jestem napływowy, nie rodowity i zaprzański (takie to ładne słowo), bo nie mogę dłużej stać bezczynnie i patrzeć jak na tych osiedlach nic się nie dzieje.
            Jeśli ktoś uważa inaczej to poproszę o listę za ostatnie 10 lat inwestycji strukturalnych w tym rejonie (oprócz działań deweloperów).
            To nie jest problem TYLKO Górki Narodowej, to jest problem wszystkich NOWYCH osiedli w Krakowie, przykład to chaotyczna zabudowa Ruczaju, koszmarne ekrany dzwiękoszczelne..

Moim zdaniem w Krakowie brakuje takich działań, mieszkańcy NIE interesują się działaniami swoich radnych, zarówno dzielnicy jak i miasta. A druga strona kompletnie NIE słucha rad i pomysłów ludzi tam mieszkających.
            Wszystkie działania Inicjatywy Górki Narodowa są inspirowane tylko bezczynnością naszych radnych. Głęboko wierzę że po zaplanowanych spotkaniach z RMK będę mógł patrzeć z optymizmem w przyszłość i przez myśl mi nie przejdzie by taką antyakcję propagować

pozdrawiam,
            Sebastian Ozdoba

• Gość: Dominika P Re: Droga Pani Dominiko IP: *.60.citypartner.pl 18.03.12, 19:54
        Szanowny Panie,

Pisze Pan:

Skoro nie wnosimy nic do kasy jak można żądać benefitów płynących ze współo
        > dpowiedzialności?
        > Uważam ,że każdy, bez żadnego wyjątku powinien płacić swoje podatki w miejscu,
        > w którym korzysta z oferty. Skoro mieszkam w Krakowie to tu płacę podatki - to
        > uczciwe.

Mam wrażenie, że nie rozumie Pan idei protestu.
        Płacę podatki w Krakowie od zawsze podobnie jak mój mąż, Rodzice, Teściowie.
        Płacę a mimo to do pracy jeżdżę gruntową drogą bo nie mam alternatywy.
        Ja płacę podatki uczciwie a co zapewnia mi miasto? Coraz mniej autobusów i gruntową drogę?
        Brak inwestycji w komunikację w tym rejonie prowadzi do śmierci ludzi.
        Tak. Ludzie giną przechodząc przez tory bo nie mają alternatywnej komunikacji.
        Gdyby Pan był tak miły wskazać ostatnie inwestycje w infrastrukturę w tym rejonie, może coś przeoczyłam.
        Jedyna z linii SKM która może biec po istniejących torach ma najniższy priorytet i zostanie zrealizowana na końcu. Chce Pan zgadnąć która? Ano tak przez Górkę Narodową.

> Rozumiem oburzenie mieszkańców stanem komunikacji w tym rejonie. Codziennie wid
        > zę katorżnicze stanie w korkach. W obie strony.

To już jakiś krok naprzód.

> rozpocząć walkę o swoich.

Właśnie ją zaczęliśmy

Bardzo mało osób rozumie ideę tego protestu.
        Dzisiaj Prezydent Majchrowski mówi "Płaćcie podatki w Krakowie będzie Wam się lepiej żyło" a my mówimy "Nieprawda! Płacimy od lat i na Górce Narodowej jest coraz gorzej!" Z mojego punktu widzenia nie ma znaczenia czy zapłacę podatki w Krakowie czy w Koziej Wolce, tak czy inaczej nie bedzie to miało wpływu na moje życie.

Szanowny Panie, trochę już nudzi mnie argument o ograniczonych środkach. Owszem środki są ograniczone, ale w takiej sytuacji należy nimi rozsądnie gospodarować. Rozsądna matka nie kupuje dzieciom nowego telewizora kiedy nie mają bucików na zimę. Najpierw należy zaspokajać najpilniejsze potrzeby a pakować pieniądze w fanaberie (np w ulicę Lema - czy może mi Pan wyjaśnić w jaki sposób usprawni ona komunikację w mieście przez pierwsze 5 lat swojego istnienia?)

Problem jest z tym, że jakiekolwiek plany usprawnienia komunikacji na Górce Narodowej są bezustannie odsuwane w nieokreśloną przyszłość.
        I tego mieszkańcy mają dość.

• Gość: mro30ka Miś, pana też pokręciło? IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.12, 22:26
        Wantuchowa pisze, że na Krowodrzę Górkę nie jeżdżą tramwaje....
        I pan się z nią zgadzasz. Gratuluję znajomości miasta.
      • Gość: hans_kloss Re: Droga Pani Dominiko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.12, 17:28
        Panie Rafale,

Nie podoba się Panu oraz licznym forumowiczom zachowanie mieszkańców Górki Narodowej - a ja jestem za, bo ktoś musi być pierwszy i wzniecic "bunt na pokładzie". Mam nadzieję, że do "buntu" dołączą się kolejne obszary naszego Miasta, zapomniane przez jego włodarzy. Choć to metoda podobna do nielubianych górniczych protestów pod Sejmem, to dziś jedyny sposób na przypomnienie o niezrealizowanych planach i obietnicach!!!
        Teraz kamyczek do Pana ogródka - może nadszedł czas na umówienie się z Zarządem dz. IV na kawę w Dworku i stworzenie grupy nacisku na p. Majchrowskiego & kompanię? Może trzeba odkurzyć telefon do ex szefowej dz. IV, obecnie posłanki na Sejm, p. Matusik-Lipiec by grupa nacisku była mocna i dobrze słyszalna? Może czas na wykorzystanie "buntu" mieszkańców i rozpoczęcia procesu zmian, bez czekania na wybory?
        Czas na kolejny artykuł we wszystkich krakowskich gazetach?
    • Gość: RH Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.ghnet.pl 17.03.12, 21:00
      No ale akurat w tym wypadku należy powiedzieć 'widziały gały co brały'. Kupując mieszkanie w 2005 roku oglądałem tamtą okolicę i sytuacja była tam fatalna (teraz pewnie jest gorzej bo więcej ludzi) i nie było _żadnych_ realnych planów poprawy. Mieszkania zresztą były jakieś 10% tańsze. Jakieś mgliste plany tramwaju mówiły coś o 2017 czy 2018 roku. O planach przebudowy drogi nie słyszałem. Wiadomo było, że jest nasyp kolejowy który komplikuje zrobienie czegokolwiek. To wszystko w sytuacji kiedy przy takich inwestycjach trzeba jeszcze dodać z 10 letnią poprawkę na realia inwestycji publiczynych w naszym kraju. Najlepszym przygładem tramwaj na Ruczaj który jest budowany teraz a wtedy mówiło się, że będzie w 2006 (a podobno były jeszcze wcześniejsze daty).
      Zawsze można mieć pretensje do miasta, ale to że Huta czy Bronowice (najdroższe) mają niezłą komunikację można było zobaczyć na własne oczy. To, że wcześniej będzie modernizowana komunikacja na Zabłociu i Ruczaju było po prostu w planach i jest teraz realizowane. Wiadomo, że można kupić mieszkanie taniej i liczyć na to, że stanie się cud... Tylko nie ma co się potem obrażać, że cudu jednak nie było.
      • Gość: mieszkaniec Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.play-internet.pl 17.03.12, 21:14
        mylisz sie ..plany tramwaju był już w 2001 r , przebudowa ulicy na wysokości 29 listopada w siewną by odciążyć 29 listopada , mówiło sie o remoncie torów i puszczniu kolejki takiej jak bo balic z przystankiem na wysokosci felinskiego i w polowie kuznicy , obejscia osiedla gotyk i polaczenia z powstańców , masa pomysłów już nie wspomne że od lat 80 i obrecnych jak sie idzie do gmin zielonki pytać o działki to można zobaczyć zaznaczone rezerwe na dogową obejscie krakowa w stronę katowic i co 0 a jesli mam porównywać ruczaj do tej okolicy to bez urazy 70/30 wygrywa kuźnica . jeździłem na kampus przez 3 lat i źle to wspominam . a tu w sobote w niedziele w lini prostej do krakowa 10 min autobuskiem jadę , taxi 5-7 od galeri k ( mierzyłem czas ) sklepy są , galerie są dosyć blisko , kino niedaleko ...tylko połaczenie poprawić i mamy ok 15-25 % odczuwalne polepszenie zwłaszcza w soboty i niedziele po kierunku do dworca i na wschód powino być jakiś autobus
        • Gość: RH Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.ghnet.pl 17.03.12, 22:46
          Plany może i jakieś były w 2001. Natomiast jak ja się parę lat później orientowałem to podawaną oficjalnie datą były okolice 2017. Przy czym linia na Ruczaj była planowana wtedy na 2006 rok. Z tego co słyszałem jakiś czas temu nadal nie wiadomo gdzie ewentualna linia do GN miałby przebiegać. Niestety z tego co mi się wydaje nie ma prostej opcji. Pod tym względem linia na Ruczaj była prosta jak konstrukcja cepa. Właściwie jedyne kontrowersje były w okolicy Tesco i komisów a i tak z przygotowaniem inwestycji zeszło 10 lat. I wina jest nie tylko po stronie urzędników ale również po stronie protestów mieszkańców / przedsiębiorców którym akurat coś nie pasuje. W przypadku próby budowy połączenia do GN trzeba się spodziewać jeszcze większej ilości takich atrakcji.
          • Gość: mieszkam Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.play-internet.pl 17.03.12, 23:08
            eskanienie do końca , linia biegnącego tramwaju jest narysowana tak jak była w mniej wiecej w tym samym miejscu z pętlą na wysokości słomczynskiego , jedynie urzednicy mieszkają bo w jednej opcji im sie wydaje ze wystarczy pociągnąć do wiaduktu a dalej na świete nigdy , jak im tłumaczono że w tym miejscu i tak mniej wiecej ma pętla 164 i dosyć dobre połączenie ten autobus zapewnia a problem ma to co powyżej wiaduktu , coś pomruczeli pod nosem że bądą jeszcze to rozważać a w planach realizacja była wcześniej niż tramwaj ruczaju tylko że : majcher nic tu nie ma , pewnie dogadał sie z ujotem motorolą i innymi by im pociągnąć ...osobiście watpie by akurat mieszkancy ruczaju go interesowali ( co widać po tym jak zrobili mieszkańcom ekrany zamiast pare ładnych drzewek zasadzić )
            • Gość: asdf Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.xdsl.centertel.pl 18.03.12, 09:23
              No dokładnie. Z tego co wiem były konsultacje społeczne z mieszkańcami Ruczaju i nie chcieli ekranów. Miały być drzewka. Ulica (Bobrzyńskiego) miała być początkowo inna. Teraz się robi z tego autostrada z ekranami.
              Krakow ma swoich mieszkańców w d****. Ważniejsza kasa.
              Niestety na północy Krakowa nie będzie żadnej poprawy dopóki jakieś firmy nie zaczną tam inwestycji (pewnie wtedy gdy zrobią północną obwodnicę - czyli nigdy - "Nie da się")

Szkoda że tu mieszkam...miasto brudne, niebezpieczne. Wszędzie zacofanie i ci górale. Do Wrocławia Krakowiowi spooro brakuje jeśli chodzi o drogi i PR. Warszawa jest sto razy ładniejsza od Krakowa (stare miasto, barbakan, zamek królewski). Beznadziejne jest to miasto. A mieszkańcy też tacy 'ą, ę' pseudointelignci.
              • Gość: fdsa Do asdf IP: *.centertel.pl 18.03.12, 20:59
                Niestety kolego masz racje co do Krakowian. Dlatego ja nie płace tu podatków, mimo iz mógłbym. Bo wiem, że pieniądze zostaną po prostu zmarnowane - może trzeci stadion, może kolejne zbędne muzeum, może znowu 5 baniek zniknie z kasy bo jakaś księgowa zagarnie. Wole płacić w swojej "wiosze" jak to w krk mówia (mimo że miasto 60 tys). Poza tym, firma w której ja pracuje, dość podatków zostawia w Krakowie (i w Polsce). Wystarczy, basta.
          • Gość: Antoniszczak Kolega RH to raczej słabo zorientowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 15:54

Dla linii tramwajowej do GN są dwa plany miejscowe. Uchwalone - obowiązujące. Dokładnie co do metra wiadomo, gdzie ma przechodzić tramwaj z Krowodrzy Górki. Wszystkie grunty pod linię są zarezerwowane.

• Gość: tusepuku Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 21:22
      Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych miastach. Pogratulować rozumu, jeśli nie zamierzają się do tych miast przenieść.

• Gość: oszukany obywatel Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.play-internet.pl 17.03.12, 21:30
        jeśli włądza cie mami i oszukuje od conajmniej 15 lat i nic nie robi a robi tam gdzie ma własny nisko pojety interes vel tramwaj KSW , stadion wisły itp to obywatel ma prawo w końcu stracić cierpliwość i złożyć obywatelskie nieposłuszeństwo ...w krajach skandynawskich innych miast europejskich już by tej władzy lokalnej dawno nie było bo to skanadal nie dbać o swoich mieszkanców - My obywatele mamy w sumie tylko pare możliwości upominania sie o swoje - wybory i tego typu akcje . jak wiemy polski polityk jest do rany przyłóż tylko do wyborów a potem mu to zwisa ..robi se tzw " wielką polityke " od grajdołu po metropolie taka moda w tej polsce ..niestety
    • Gość: jawątpię Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 21:30
      Ludziom z poczucia krzywdy mąci się w głowach. Niestety ta krzywda jeszcze pożyje. Nie będzie inwestycji publicznych. Po prostu, brakuje pieniędzy w kasie. Co oznacza m.in, że nie płacimy takich podatków, żeby wystarczyło na inwestycje publiczne. I żadne sugestie, że rozkradli, tego nie są w stanie na poważnie przetłumaczyć. Czy to takie trudne zrozumieć, że chcemy więcej, niż możemy dać? Bo czy możemy dać więcej?
    • Gość: oszukany obywatel Nie głosować na Majchrowskiego !!! IP: *.play-internet.pl 17.03.12, 21:43
      Czy krakowie brakuje pieniędzy na polepszenia życia prądnika białego i czerwonego ?

500 mil stadio wisły ( i nie dokończony potrzebne podobno do zapąłty ok 150 mil )
      250 mil stadion cracowi
      utopione dosłownie mil PLN w muzeum pod rynkiem g
      przeinwestowana estakada na conrada
      bez sensu remont za gruba kasę ronda grzegórzeckiego któy nic nie poprawił ?
      budowa mega chali widowiskowej w czyżynach( kto to utrzyma , podobno operatora nie mogą znaleź i bedzie jak na wisłą ) i zniszczenie w świetle prawa dużego kawałka parku + gratisowe ..powiedzmy otwarcie deweloperom drogi do wyciecia reszty w ramach wz-tek
      mieskzańcy ruczaju dziekują za tramwaj po 15 latach i .....zrobienie im zamkniętego getta dzięki ekranom
      o powozlenie inwestorom na robienie czego chcą ...a potem psioczenie ze wyszedł potworek ...vel galeria k , dworzec pkp i pks , opera , balon , tzw plaża ?
      pomimo braku pana niezatapialnego ...nic sie nie zmieniło itp

• Gość: x Re: Nie głosować na Majchrowskiego !!! IP: *.home.aster.pl 18.03.12, 09:41
        Z estakadą na Conrada jest ciekawszy numer. Po ukończeniu inwestycji pojawił się plan zagospodarowania który zakłada w miejscu Motelu Krak budownictwo biurowe oraz wielorodzinne. A potrzeby istniejących osiedli po drugiej stronie ronda zostały zignorowane (brak wyjazdu, nawrotki pod Ikeą).
    • Gość: krzysztof Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 21:55
      a ja chętnie zostawię swoje podatki w krakowie, bo przynajmniej widzę, że coś się dzieje. natomiast w węgrzcach wielkich pod krakowem podejmowane decyzje co do remontów dróg to hucpa. nie płać PIT-u na rzecz wieliczki!!!!!!
    • Gość: gosia Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 22:10
      a nie wystarczyłoby, zeby mądrzy radni podjęli decyzję o ZAPRZESTANIU pompowania pieniędzy miejskich w stadion wisły? rany boskie, czy ktoś mądry wysofa sie z tego zdebilalego pomysłu?rozmumie, cracovię, która przynajmniej jakoś wygląda, ma infrastrukturę i można tam robić imprezy. a ta porażka???? i dlaczego pieniądze miejskie mają iść na prywatny interes??? zamiast szukać pieniędzy na siłę i zbierać grosz do grosza, po prostu wysofajmy się z tego niezrozumiałego pomysłu dwóch stadionów obok siebie. za dużo o conajmniej jeden! radni! odwagi! rozumu!
    • teczowa-szmata Matoły kupują 17.03.12, 22:34
      mieszkania na zadupiu, następnie żądają od miasta: dróg, szkól, przedszkoli, przystanków.
      • Gość: josef Re: Matoły kupują IP: *.aster.pl 18.03.12, 04:10
        A od kogo mają tego żądać? Nie od miasta?
      • Gość: x Re: Matoły kupują IP: *.home.aster.pl 18.03.12, 09:43
        A gdzie mają kupować mieszkania? Wszyscy mają się ładować do centrum? Tam już brak miejsca na nowe inwestycje.
        • teczowa-szmata Naprawdę? 18.03.12, 10:21
          Jakoś da sie postawić bloki w okolicach ulicy Grzegórzeckiej, zobacz ile miejsca jest między Cystersów a Fabryczną.
          • Gość: x Re: Naprawdę? IP: *.home.aster.pl 18.03.12, 11:54
            Oczywiście, a później narzekać na wysokie ceny nieruchomości i korki w centrum. Pod względem komunikacyjnym dużo bardziej sensowna jest budowa nowych osiedli w pobliżu 3. obwodnicy.
      • Gość: wika Re: Matoły kupują IP: *.citypartner.pl 19.03.12, 15:27
        Puknijta się w czerep !
        Jeżeli miasto wydaje pozwolenia na budowę , to poniekąd jego obowiązkiem jest zadbać o mieszkańców osiedla , na które dalo się pozwolenie.
        Nie byłoby pozwolenia, nie wprowadzilibysmy się . Jeżeli jednak urzędasy dają takie pozwolenia, to ich psim obowiązkiem jest nam pomóc. Chyba proste.
        • teczowa-szmata Jesli tobie 19.03.12, 20:38
          dadza pozwolenie na budowę domu, miasto musi doprowadzić ci drogę asfaltową?
          • Gość: wika Re: Jesli tobie IP: *.citypartner.pl 22.03.12, 15:59
            Ale co Ty porównujesz budowę domu jednorodzinnego na kilka osób z kilkutysięcznym (conajmniej) osiedlem mieszkaniowym. No weź pomyśl trochę.
    • teczowa-szmata ciekawy arykuł 17.03.12, 23:16
      o deweloperach www.polityka.pl/rynek/1523175,1,deweloperzy-niszcza-miasta.read
    • Gość: KW os. Gotyk przy 29listopada odcięte od świata IP: *.gemini.net.pl 18.03.12, 00:09
      Mieszkam z Rodzina na osiedlu Gotyk, a czuje się jak odcięty od świata, a już na pewno od Krakowa. Transport miejski - dojazdy gdziekolwiek godzinami, drogi dzikie przez pole, błoto i dziury by się wydostać, , by wrócić korki, brak szkoły dla dzieci, rejonowa, kilka kilometrów stad w spalinach i korkach - masakra
    • Gość: Jozek Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 08:59
      W Polsce, to i takze w Krakowie-nic sie nie da...
      Brud-a bezrobocie. Nie wiem,czy jest brudniejsze miasto w Polsce. Wsie czysciejsze.I to bardzo.
      Ciasno-buduje sie blok na bloku,okno w okno-to jest plan i poprawny.
      Nie stawia sie na komunikacje miejska-ludzie musza-koniecznie jezdzic bardziej upachani niz sledzie w puszce. Gada sie,ze malo dzieci-a brakuje przedszkoli-to malo dzieci czy duzo dzieci.
      Rynek wymusza zakladanie przedszkoli -a nie powstaja nowe,zeby bylo normalnie.
      W ogole-ludzi duzo, wszystkiego malo-narzekajmy-to jaka zaraza przyjdzie z gory i sie zrobi swobodnie.
      Nie umiemy zyc w spolecznosci,ot co. Pazerni-trza nam na 3 swiaty wiec ..kazdy musi miec 3 swiaty-szkoda ze nie mamy po 20 domow jak Berlusconi-mozna w nich wszystkich spac jednoczesnie. Tego potrzebujemy do zycia.
    • Gość: Jozek Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 09:10
      Jeszcze raz-kto mieszka i pracuje w Krakowie absolutnie tu powinien placic podatki.
      Za duzo rozdwojenia jazni-tu mieszkam tam pracuje albo odwrotnie-mieszkam tam ale tam pracy nie ma,wiec jade pracowac tu-zabieram komus miejsca pracy i na dodatek nie place tu podatku...paranoja.
      Zamknac Krakow-byl juz zamkniety.
      Albo brac myto-ktos o tym wspmnial.Cos trzeba z tym "fantem" zrobic.
      • Gość: ciuciu Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 10:13
        Twoja wypowiedz sięga podkładu pod asfaltem swoim poziomem. Zastanów się czy gdyby była praca w miejscu zamieszkania to czy ktokolwiek pracował by gdzie indziej w imie swojego "widzimisię" ?
    • Gość: ciuciu Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 10:10
      @Winnicki

Pochodzę z wioski zwanej Kraków zarządzanej z jednej strony przez uniwersyteckiego kapusia z czasów komuny, a z drugiej przez byłego harcmistrza.
      Wymeldowanie się z Krakowa i płacenie podatków tam gdzie zarabiam (bo to piękne i stare miasto nie jest w stanie przyciągnąć pracodawców) jest dla mnie poważną opcją. Chyba mnie pan swoim prymitywnym komentarzem przekonał.
      • Gość: Jan Winnicki Re: Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.12, 19:42
        Szanowny Ciuciu. Skoro masz możliwość mieszkania w miejscu pracy, dlaczego mieszkasz w Krakowie? Zamelduj się tam gdzie pracujesz, raz, że blisko do pracy, dwa, że na pewno w tej miejscowości podatki pójdą na niesamowite inwestycje.

Ktoś już pięknie napisał, że taki ruch "poparcia getta Gotyk" obraca się przeciwko nim.
    • Gość: Dominika P Poziom komentarzy dotyczących pochodzenia IP: *.60.citypartner.pl 18.03.12, 19:57
      Poziom komentarzy dotyczących pochodzenia jest żenujący, myślę, że nikt nie bierze pod uwagę wypowiedzi takiej treści i w takim tonie.
      Wstyd mi, że są ludzie tak sfrustrowani ludzie mający tak pomieszane w głowie.

• Gość: josef Re: Poziom komentarzy dotyczących pochodzenia IP: *.aster.pl 18.03.12, 20:24
        Niestety, krakowska ksenofobia jest od dawna znana w całej Polsce. Krakowianie są lepsi, bo urodzili się w Krakowie. Wszyscy inni są gorsi. Najgorsi są mieszkańcy Podkarpacia (łatwo można to sprawdzić czytając komentarze). Kiedyś istniał jeszcze podział na prawdziwych krakowian i tych pseudokrakowian z Huty. Pewnie istnieje nadal. W sumie jest to duże odciążenie dla szarych komórek osób o takich poglądach. Od razu wiadomo, kto jest mądry, a kto głupi, nie ma potrzeby się nad tym zastanawiać

W skrócie: urodziłeś się w Krakowie, twoi przodkowie są z Krakowa = masz rację, jesteś w porządku. Urodziłeś się gdzieś indziej = nie masz racji, jesteś wieśniakiem.

Notabene, bardzo pokrewne myślenie mają kibice obu krakowskich drużyn.
      • Gość: JacekKra Nieiwelkie podsumowanie IP: 31.187.13.* 19.03.12, 09:00
        Na pewno było przyjemniej sprawnie wyjeżdżać w kierunku Kielc, Radomia, Warszawy, a dla samego bezpieczeństwa mieszkańców Górki Narodowej mieć przynajmniej dwie w miarę przejezdne drogi dojazdowe.
        Nie jest to problem tylko tego osiedla - popatrzcie co się dzieje na ul. Radzikowskiego. ZGROZA !!!! Wąskie, wyboiste, zastawione samochodami uliczki dojazdowe do zamkniętych miniosiedli. Strach pomyśleć jak wyglądałaby ewentualna ewakuacja mieszkańców, czy chociażby gaszenie pożaru...

Rozumiem problem, ale czy niepłacenie podatków w Krakowie cokolwiek tutaj pomoże - osobiście mocno w to wątpię.
        Zresztą jak ktoś ma możliwość płacenia podatków w innej gminie, to raczej z Krakowa nie pochodzi - może jest to moje znaczne uproszczenie, ale jaki poziom artykułu, takie komentarze.

Cała forumowa dyskusja prowadzi do niczego, z jednej strony mieszkańcy osiedla, którzy czują się oszukani i mają mniej lub bardziej określone żądania, z drugiej strony tzw. ksenofobiczni Krakowianie, którzy nie przepadają za ludnością napływową, kolejna grupa to Ci co uważają, że widziały gały co brały. A gdzieś w ukryciu nasi miejscy włodarze, którzy tak naprawdę mają nas wszystkich w głębokim poważaniu :(. Wybory już były, obietnice miasta i deweloperów też były...

Gmina potężnie zadłużona - część inwestycji nietrafiona, albo po prostu nas na nie nie stać.
        I te egipskie ciemności popołudniami w ramach oszczędności czyli 2 mln złotych (których nie ma) rocznie zostaną w kasie.

• ado43 Mieszkańcy grożą, że podatki zapłacą w innych m... 19.03.12, 11:21
      Kraków to straszne miasto pełne katolickiej hałastry, chamstwa i wszelakiego rodzaju cwaniactwa. Nie polecam nikomu wizyty w tym przereklamowanym mieście.
      • Gość: Prześmiewca Re: I broń Boże nie płacić tam podatków! IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.12, 21:32
        Niech się utrzymują z trąbki , Lajkonika , Smoka wawelskiego i zmurszałych murów.
        "choć dla serca nieszczególne tu powietrze"
        chyba Religa

• Gość: Prześmiewca Re: I broń Boże nie płacić tam podatków! IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.12, 23:38
          Przedstawię Wam niebawem najbardziej rozwijające się miasto w Polsce i nie będzie to bleff ni hipokryzja .To jest Rzeszow wszyscy wrocimy do tego miasta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka