Gość: Cleo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 00:16 Może od razu całe miasto objąć strefą? po co co rok dodawać po jednej czy dwóch dzielnicach, lepiej od razu niech całe miasto płaci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ; Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.centertel.pl 27.03.12, 00:18 "Będą budować parkingi" już to widzę, oszuści, tak jak z parkingiem pod wawelem (nie wiadomo, akurat czemu tam) za krocie. Ktoś kto pracuje w strefie idzie z torbami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: 195.150.224.* 27.03.12, 00:45 "Będą budować parkingi" już to widzę, oszuści, tak jak z parkingiem pod wawelem > (nie wiadomo, akurat czemu tam) za krocie. Ktoś kto pracuje w strefie idzie z > torbami! Jak dla ciebie 5pln/h to "krocie" to zdecydowanie nie stać cię na samochód ... Odpowiedz Link Zgłoś
thomos85 Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa 27.03.12, 01:17 5zł za godzinę parkowania w pobliżu własnego mieszkania to bardzo dużo. Tym bardziej, że niektórzy parkują za 10zł za miesiąc. Strefę należy wprowadzić (dla mieszkańców) natomiast parkingi też należy ale do gości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakós Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 09:14 Tak, oczywiście, masz rację w tym sensie, że mieszkańcy powinni mieć jednak jakieś możliwości tańszego parkowania. Np. abonament na powierzchni za tych 10, czy 50 zł (ja osobiście byłbym skłonny płacić nawet 100 zł/mc), uzupełniony w przyszłości preferencyjnym abonamentem w parkingu podziemnym (np. 200 zł/mc) — część osób będzie wolało parkować pod dachem, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx bydło ma jezdzic jak bydło w scisku i smrodzie IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 13:48 skoro nie walczycie o wolnosc to pozostancie bydłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracujący Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.ver.abpl.pl 27.03.12, 00:41 o ile usunięcie firm z kazimierza było akceptowalne (Kazimierz ma stać i pachnieć dla turystów) to jak sobie wyobrażacie Podgórze i krowodrzę bez biznesu? Oczywiście, bo 100%-wy krakowianin to tylko taki który pracuje w urzędach albo budżetówce... Spoko, firmy wyniosą się dalej (zabaczcie nadpodaż lokali na kazimierzu) i krowodrza z podgórzem zostanie .... no własnie czym? ani ładne (kalwaryjska, mazowiecka) ani turystyczne. Ani kultury, ani zieleni. A teraz także pracy. Dziękuję, NH i kurdwanów stanie się centrum biznesu. Tego zwykłego biznesu - dziesiątek małych firm (to one płacą na was darmozjadów - a nie korporacje z siedzibą za granicą, którym tak bez poślizgu włazicie w anus). Aha, co do dojeżdzania do pracy MPK - jestem ZA - tylko primo: Krakowianie muszą zapoznać się z wynalazkiem MYDŁA, a panowie żule powinni być eksterminowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anus korporacji Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.12, 00:56 proponuje samemu się eksterminować panie ekspercie od biznesu, rozwoju miasta, problemów parkingowych, estetyki, higieny i anusów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracujący Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.ver.abpl.pl 27.03.12, 01:15 a co jesteś żulem, czy boisz się mydła ??? jedno z dwojga. A teraz popatrz na mój nick, a potem popatrz na siebie, z powrotem na moj nick, siedzę nas koniu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Anusie korporacji IP: *.adm.agh.edu.pl 27.03.12, 09:12 Widać rzadko jeździsz komunikacją miejską. Parę razy miałem (nie)przyjemność jechać autobusem czy tamwajem, w którym jechało towarzystwo żulów. SMRÓD był taki, że pół pojazdu było zajęte przez trzech meneli, a kilkadziesiąt osób tłoczyło się w drugiej połowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 09:18 siejesz demagogię: bardzo rzadko trafia się śmierdzący tramwaj oraz żule w nim. to są przypadki incydentalne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.home.aster.pl 27.03.12, 09:24 Jak często jeździsz tramwajami? Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że w 1/3 z nich śmierdzi rzygowinami. Bo wiadomo że nie w każdym będzie leżeć menel który narobił w gacie (a i taki przypadek spotkałem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 10:50 Ja jeżdżę dość często komunikacją miejską, bo po mieście w obrębie centrum w ogóle nie jeżdżę samochodem. Moje doświadczenie: "przykre spotkania" występują w promilu przypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrakuS Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.ghnet.pl 27.03.12, 12:41 Hmm, może to od ciebie taka woń się roznosi?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Rzadko jeździsz komunkacją miejską IP: *.adm.agh.edu.pl 27.03.12, 09:26 Fakt, żul śmierdzący tak, że czuć go jeszcze w następnym autobusie czy tramwaju trafia się stosunkowo rzadko, ale na co dzień można nucić sobie słowa piosenki Kultu (Kazika?) "Czemu w lecie tutaj w tłumie wszyscy strasznie śmierdzą potem...". Niestety nie tylko w lecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.noc.fibertech.net.pl 27.03.12, 00:46 To po prostu jest chore , uzdrowienie problemów parkowania samochodów poprzez drenowanie kieszeni mieszkańców Krakowa....żenada czy nie można inaczej ? Pora dokładnie skontrolować wydatki miasta na zatrudnienie niepotrzebnych nikomu urzędników, wymyślających absurdy,Kraków stawia na sieć tramwajowa która się sypie jedna awaria goni drugą .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 01:01 A teraz zagadka - jak myślicie, na co zostaną przeznaczone uzyskane poprzez płatne parkowanie pieniądze? Inwestycje dla mieszkańców, czy nowe gmachy i stanowiska dla urzędników? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakós Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 09:24 Demagogia! W Krakowie raczej nie buduje się z publicznych pieniędzy „gmachów dla urzędników”. Ostatnio zbudowano centrum obsługi mieszkańca — trudno oceniać, że to jest „dla urzędników”. Życzyłbym sobie, aby ta kasa poszła na komunikację miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
thomos85 Płatna strefa w Krakowie coraz większa 27.03.12, 01:14 I bardzo dobrze. Strefę na Grzegórzki i Stare Podgórze trzeba poszerzyć jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.noc.fibertech.net.pl 27.03.12, 01:24 Proponuje strefę Płatnego Parkowania zacząć od rogatek miasta szlaban wszędzie jak za średniowiecza 100zł za wjazd do brudnego Krakowa w którym latarnie nie zapalają się ..... o zmroku Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Parkingi park&ride 27.03.12, 01:28 Gdzie, kiedy, za czyje pieniadze? Na razie notorycznie pojawiaja sie informacje, ze maja byc budowane/powstana. Niestety poza kilka ogolnikami w kolejnych wieloletnych planach inwstycyjnych parkingow ani widu ani slychu. Same sie zbuduja? Nagle powstana z niczego? Komus te pytania moga sie wydac glupie - ale fakty sa takie, ze bez dzialan ze strony miasta system park&ride zostanie tylko na papierze. Aha jeszcze cos - same parkingi to za malo. Konieczna jest poprawa komunikacji. Juz teraz w szczycie ciezko do taboru wejsc, a ludnosc aglomeracji caly czas rosnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Parkingi park&ride IP: *.home.aster.pl 27.03.12, 08:36 Miasta europejskie dążą do pozbycia się aut z centrum. Kraków idzie dalej, chce się pozbyć aut nawet spoza centrum. Miasta europejskie wprowadzają plan zrównoważonego transportu, pozwalającego ludziom zrezygnować z aut na rzecz atrakcyjnej i sprawnej komunikacji miejskiej, następnie stopniowo wprowadzają utrudnienia dla kierowców w centrum. Kraków idzie dalej, likwiduje linie i obcina ilość kursów komunikacji miejskiej, jednocześnie wprowadzając utrudnienia dla kierowców nawet poza centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakós Re: Parkingi park&ride IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 09:35 > bez dzialan ze > strony miasta system park&ride zostanie tylko na papierze. Masz rację. Widać to po ostatnich rozmowach z inwestorem, który miał budować parking przy Muzeum Narodowym. Miasto chciało dołożyć 5 milionów, ale firma się wycofała. Policzyli i wyszło im, że by nie zarobili: Krakowianie nie chcą parkować na płatnych parkingach, wolą zastawić trawniki i przejścia dla pieszych (co z kolei wynika z bierności straży miejskiej). Potraktuj więc plany poszerzenia strefy jako pierwszy realny krok do budowy parkinów podziemnych: ten krok, w którym przyzwyczajamy kierowców do faktu, że za parkowanie trzeba płacić. Budujemy więc rynek usług parkingowych. A za jakieś pięć lat, gdy ludzie przestaną kombinować, znajdzie się firma, która parkingi zbuduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wenge Re: Parkingi park&ride IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 11:57 System park&ride to nie budowa parkingów w centrum miasta. To bezpłatne parkingi przy węzłach przesiadkowych (na komunikację miejską) na obrzeżach miasta. Parking podziemny w centrum nie jest "kierowany" do mieszkańców, ani też do pracujących "w strefie". Brak bezpłatnych parkingów na obrzeżach miasta w połaczeniu z tanim biletem miesięcznym sieciówką, skutkuje "oblepianiem" samochodami dzielnic jak najbliższych strefy. Wprowadzanie coraz szerszej strefy nie rozwiązuje problemu tylko go "spycha" na kolejne dzielnice. Systemu park&ride nie da się wprowadzić bez miejsc parkingowych. Natomiast "szatkowanie" strefy na coraz to mniejsze "podstrefy" jest tylko utrudnieniem dla jej mieszkańców. Typowa metoda "marchewki i kija"- tylko, że bez marchewki. "Przyzwyczajanie" kierowców nic tu nie wniesie, bo nie ma do czego przyzwyczajać, raczej do złych nawyków typu: "zaparkuj bezpłatnie, gdzie się da, jak najbliżej strefy". W ten sposób "strefa" może rozrosnąć się do granic miasta, a problem dalej nie będzie rozwiązany. Jedyną korzyść odniosłoby miasto, czerpiąc profity z "opodatkowania" coraz to nowszej grupy mieszkańców - użytkowników samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parker Re: Parkingi park&ride IP: 83.142.184.* 27.03.12, 12:54 dokładnie! najpierw niech budują wreszcie te parkingi (swoją drogą ciekawa jestem GDZIE je postawią, bo przestrzeń publiczna taka cenna) a potem niech się zabierają za parkomaty i zamykanie stref! a nie od du*y strony zaczynać.... coraz bardziej mnie wkurza to miasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Parkingi park&ride IP: *.home.aster.pl 27.03.12, 16:19 Bo liczą że parkingi wybuduje płatny inwestor i będzie pobierać opłaty za parkowanie. Tymczasem zmniejszenie ilości aut w centrum wymaga INWESTYCJI. Czyli miasto musi samo zainwestować w parkingi które będą darmowe i za symboliczną opłatą, na rzecz mniejszego ruchu w centrum miasta. Ale co ja się tam znam, pewnie za równowartość stadionów nie udałoby się zbudować ani jednego parkingi... Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: Parkingi park&ride 27.03.12, 18:49 Za 5 mln, ktore miasto chcialo dac inwestorowi za zbudowanie parkingu podziemnego mozna zbudowac spory parking naziemny, na peryferiach. Zeby nie bylo ze klamie. 2 parkingi za 4 mln zl: www.mazowieckie.com.pl/site.php5/article/262/1626.html O pojemnosci ponad 350 aut. Mozna? mozna - tylko trzeba chciec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus_abroad Re: Parkingi park&ride IP: 212.140.241.* 29.03.12, 13:48 Mazowsze też sporo zainwestowało w kolej aglomeracyjną, co pewnie poprawiło konkurencyjność Warszawy. W Krakowie zaś kombinują tak: zbudujemy stadiony i kilka estakad, nic nie damy na lokalną kolej, może obetniemy na MPK, będziemy dużo mówić o P&R i tramwajach, jeśli faktycznie ktoś nas przyciśnie, to puścimy te 2 autobusy więcej na Górkę... /i cyrk się kręci/. Mam wrażenie, że tu władza nie ma jaj, żeby zrobić coś z rozmachem, aby Kraków się dobrze rozwijał. Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: Parkingi park&ride 29.03.12, 16:01 Tu nie chodzi o jaja, bo przeciez rozwiazania prokomunikacyjne sa duzo tansze i latwiejsze w planowaniu. Duzo latwiej zmienic droge 2x2 na torowisko, po jednym pasie drogi, sciezke rowerowa i zieleniec niz do 2x2 dobudowywac nowe pasy i caly czas remontowac. Do tego jeszcze tunele/estakady, bo przeciez korki sie robia. Beda sie robic. Na jednego Krakusa przypada 2 razy wiecej aut, niz na mieszkanca Europy zachodniej. Wciaz zyje mit o tym, ze auto oznacza prestiz i pozycje (sic!) oraz ze rower i tramwaj sa dla frajerow. Rozwizania obecnie stosowane sa latwiejsze. Latwiej wszystko zalac betonem jak leci, niz sensownie zaplanowac. Jest tez zysk dla tych, co biora w lape. Na inwestycjach drogowych za setki milionow, czy stadionach mozna dobre pieniadze zarobic. To nie przypadek, ze w ostatnich latach kazda inwestycja w tory wiazala sie z budowa nowych drog. Nie chodzi tu o paranoje, czy doszukiwanie sie spiskow. Jednak jesli miasto za wszelka cene chce zbudowac parking podziemny w centrum, ktorych koszt wynioslby kilka parkingow P&R, a przy tym parking w centrum generuje wiekszy ruch, zas ten drugi zacheca do przesiadki, to... ...no latwo wyczuc, ze cos tu nie gra. Na pewno nie chodzi o interes mieszkancow. No chyba, ze jakiejs grupki wsrod nich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . budowa METRA to światowe rozwiązanie IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 01:31 problemów z komunikacją w miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakós Re: budowa METRA to światowe rozwiązanie IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 09:38 No tak, tylko metro, jak już się nawet podejmie decyzję o budowie, buduje się długie lata. Metro nie jest więc odpowiedzią na teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakuS Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.28.65.198.coditel.net 27.03.12, 07:16 Ale moi drodzy Krajanie, zastanówmy się, gdzie po wprowadzeniu tak obszernej strefy będą parkować nasi podkrakowscy przyjaciele i kwiat młodzieży podkarpackiej? No, gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cud? "i przesiądzie się do komunikacji publicznej " IP: 93.159.164.* 27.03.12, 07:39 żart? kiedy pan rzecznik jechał ostatnio? wie pan jak "pachnie" tam (o punktualności nie wspomnę)? nie uważam, że to wina motorniczych - wystarczy jeden źle zaparkowany samochód by zablokować ruch. Ale centrum Krakowa będę omijał jadać cokolwiek załatwić - biznes wyniesie się poza strefę. wtedy będziecie mieli wygodne ale puste ulice ale skoro tak mieszkańcy wolą..... jestem za strefą płatnego parkowania ale pod warunkiem, że to nie jedyne rozwiązanie tylko powstają tęz jakieś parkingi. nie muszą być darmowe ale w rozsądnej cenie (7 zł. za godzinę to jednak chyba przesada....) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakós Re: "i przesiądzie się do komunikacji publicznej IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 09:41 Parkingi powstaną wtedy, gdy ludzie zaczną być chętni do korzystania z nich. Masz przykład parkingu na ul. Karmelickiej — jest zwykle pustawy. Żadne z konsorcjów budowlanych nie zdecydowało się w takim przypadku budować w Krakowie parkingów podziemnych, ponieważ prawdopodobnie by nie zarobiło. Stąd właśnie ceny 7 zł za godzinę. One faktycznie wydają się duże, ale to wynik tego, że parkowanie na ulicy jest śmiesznie tanie. 3 zł? To śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balusz Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.ists.pl 27.03.12, 08:29 1) Łukasz Szewczyk wiceprezydent bez pomysłów. 2) Parkingów jak nie było tak nie będzie, raczej kolejne kłamstwo. 3) Strefy płatnego parkowania, zwiększają dostępność miejsc parkingowych nie więcej niz o około 20% 4) Miasto chętnie wprowadzi strefę ,na niej się głównie zarabia. Oto idea Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakós Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 09:45 ad. 2) Racja. Nie będzie, ponieważ nie ma popytu. Nikt nie chce parkować na tych parkingach i płacić, wolą rozjeżdżać nasze trawniki, zastawiać chodniki, przejścia dla pieszych i drogi dla rowerów. W takiej sytuacji brak chętnych do budowy parkingów. ad. 3) 20% to już coś! ad. 4) Mam nadzieję, że wprowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
joliefemme Płatna strefa w Krakowie coraz większa 27.03.12, 08:32 jestem za płatną V-tką. Tutaj naprawdę nie da się zaparkować samochodu! bezpłatne identyfikatory dla mieszkańców to świetna sprawa, dzięki temu wiele osób (w tym ja) będzie miało pretekst do zameldowania się w Krakowie. Mimo wszystko parkingi dla gości przydałyby się. Co do oburzenia przedsiębiorców - dlaczego oni nie mieliby się przesiąść do komunikacji miejskiej? przecież dostawa towaru i tak odbywa się w określonych godzinach i nawet Stare Miasto - mające właśnie takie ograniczenia - jakoś funkcjonuje i dobrze sobie radzi. Kwestia przyzwyczajenia, zmiany zwyczaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak_nhhhh Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.12, 08:38 Szanowna Pani nie zrozumiała o co chodzi przedsiębiorcom, nie oni będą mieli problem z dojazdem do pracy, ale klienci zaczną ich omijać! po co będą mieli płacić za postój, będą woleli pojechać 2 km dalej i zaparkować za darmo. Proste. Poza tym to jest chory pomysł dalej rozszerzać strefę! ja też mam problemu z parkowaniem pod blokiem i co? mam sobie zarządzać strefy płatnego parkowania w Hucie?! takie same podatki płacę jak każdy inny z tego miasta, to proszę bardzo obejmijmy strefą cały Kraków, wtedy się zgodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakós Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 09:55 Jeśli masz problemy z parkowaniem pod blokiem, to zapewne strefa płatnego parkowania byłaby pomysłem godnym rozpatrzenia. Dlaczego nie? Nigdzie nie jest powiedziane, że kierowca ma mieć prawo parkować za darmo. Za benzynę się płaci, za serwis się płaci, więc dlaczego za parkowanie miałoby się nie płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.home.aster.pl 27.03.12, 08:38 Z usług której firmy skorzystasz: tej przy której zaparkujesz za darmo czy też z tej, przy której będziesz musiał zapłacić za parking? Tego właśnie obawiają się przedsiębiorcy. I słusznie, sam staram się wybierać firmy spoza dzielnic objętych strefą płatnego parkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakós Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 09:56 Rozwiązanie: rozszerzyć strefę tak, aby nie było możliwości nie płacić za parkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.home.aster.pl 27.03.12, 16:22 To biznes przeniesie się do Zielonek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakós Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 21:34 Nie sądzę. Biznes jednak w znacznym stopniu świadczy usługi na rzecz mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krkaós Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 09:53 Z jednym się nie zgodzę. Całkowicie bezpłatne parkowanie dla mieszkańców jest przesadą. Powinna istnieć jednak podstawowa solidarność społeczna i płacić powinni wszyscy. Owszem, mieszkańcy mniej, bo mają inne warunki, nie mają wyboru i muszą parkować w strefie. Ale jednak powinni płacić. Ja sam jako mieszkaniec strefy byłbym w stanie płacić te 50-100 zł miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.12, 09:57 ....w Podgórzu przedsiębiorcom nie chodzi o ich własne samochody. To nie jest wielki problem wykupić abonament na firmę. Problemem jest to, że nie przyjadą klienci. Wybiorą wielkie galerie z darmowymi parkingami i cały busines padnie, a oni powiększą grono bezrobotnych bakrutów. A czy Ci mieszkańcy co to tak pragną płatnej strefy pod swoim domem tylko tam parkują i nie jeżdżą swoimi samochodami do innych dzielnic? Coś mi się wydaje że zaczyna tu obowiązywać moralność Kalego. Odpowiedz Link Zgłoś
jackers_ea Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa 27.03.12, 12:55 Jak zwykle wylewa siędziecko zkapielą.Już oszuści mówią,że trzzeba siezameldować w strefie.Od początku tego roku odówino sprzedaży abonamentów w strefie płatnego parkowania inwalidom/prawdziwym/.Bo to ,że chcą wyłapać 40-to letnich rencistow to słuszne.Ale np ja, mam 78 lat , abonament postojowy miałem od 20-tu lat i teraz konieć.Gonitwa po lekarzach,specjalistach.Czekanie ,terminy itp.Kiedy już dostarczyłem szereg dokumentów; k-y info ze szpitala,rentgenogramy, badania spirometryczne,badania kardiologiczne to urzędnik przyjmujący papiery każe mi pisać oswiadczenie ,że nie leczę się w przychodni chorób płuc. No ,ani chybi po to ,aby dać mi odmowę. W imieniu kilkunastu kolegów mogę napisac,że nie zgłosujemy nigdy na taką Radę i Prezydentów wKrakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
insultdog Płatna strefa w Krakowie coraz większa 27.03.12, 08:50 >- Jeśli mieszkańcy miasta marzą o parkingach podziemnych, muszą pamiętać, że nie powstaną >one za pieniądze publiczne. Za pieniądze publiczne powstają tylko stadiony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdaaa odkryli żyłę złota -parkingów nadal brak IP: *.ists.pl 27.03.12, 09:01 odkryli żyłę złota -parkingów podziemnych nadal brak, w Niemczech kazde nawet 10 tys miasto oferuje darmowe parkingi dla ludzi w centrum U nas nalezy przesiadac sie na obrzezach do komunikacji zbiorowej, a wtedy jedziemy sobie 45 minut w tłoku i smrodzie. Chodzi o to zebyście słono płacili za to co teraz macie za darmo. Teraz za auto, w przyszlosci wszystko inne za co tylko da sie skasowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakós Re: odkryli żyłę złota -parkingów nadal brak IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 09:59 Parkingi podziemne za darmo? ROTFL! W centrum? Gdzieniegdzie tak. Ale jednak przede wszystkim na obrzeżach. Twój samochód, zaparkowany na chodniku uniemożliwia przejście matce z wózkiem dziecięcym, utrudnia poruszanie innych pieszych, niszczy chodnik, psuje widok i zasmradza okolicę. Dlaczego więc uważasz, że za ten ogrom zła nie powinieneś zapłacić chociażby tych symbolicznych 5zł za godzinę parkowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.ip.netia.com.pl 27.03.12, 09:03 Ja już przestałem jeździć do centrum, zakupy robię poza strefą, a swoją firmę przenoszę w przyszłym tygodniu. Po wprowadzeniu strefy obroty spadają, to po co się tak męczyć? Komunikacja miejska w Krakowie? Nie rozśmieszajcie mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.net.autocom.pl 27.03.12, 15:23 Przestałeś nas zasmradzać swoim rupieciem ? To straszne ! Twój złom powoduje więcej szkód niż teoretycznie może przynieść zysków dla nas. Chcesz przyjechać, przyjedź komunikacją publiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Ten cały park@ride to ściema IP: *.adm.agh.edu.pl 27.03.12, 09:04 Przykład: Auto osobowe 3 osoby w środku. Zostawiają auto powiedzmy gdzieś przy pętli tramwajowej. Piszę powiedzmy, bo na razie to nie ma takich parkingów. Wsiadają do tramwaju i 3x 3,20=9,60zł w jedną stronę. No i jeszcze muszą wrócić 3x3,20zł=9,60 w drugą stronę. (wpisałem ceny nowe, no ale to już za 2 tygodnie). Razem daje to 6 (SZEŚĆ!!!!) godzin parkowania w strefie. Musieliby być debilami, żeby jechać tramwajem, nie mówiąc już o autobusie.... Nawet JEDNEJ osobie sie opłaca, bo ma DWIE godziny parkowania w strefie... Ta cała strefa to tylko nabijanie kasy Zikitowi, którą to kasę pani księgowa przelewa sobie na własne konto (patrz wiadomości sprzed dwóch tygodni), bo wcale nie zmniejszyło się parkowanie w centrum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakós Re: Ten cały park@ride to ściema IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 10:02 Fakt. To wynik chorej polityki miasta. Zamiast podnosić ceny za komunikację miejską, powinni podnieść ceny za parkowanie w strefie. Tylko pewnie by to się nie zbilansowało. Ale generalnie trzeba iść w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wm Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.ghnet.pl 27.03.12, 09:20 "To rozwiązanie niemal wszędzie spotyka się z przychylnością mieszkańców, którzy płacąc tani roczny abonament, zyskują gwarancję miejsca do parkowania w pobliżu domu." Dwa razy "minąć się" z prawdą w jednym zdaniu, bezcenne. 1. Tani abonament dla kogo ? 120PLN - tak mówię o tym dla mieszkańców - podatku za to że mój pradziadek ośmielił się osiedlić w centrum Krakowa. Podatku za który absolutnie nic nie dostaję. 2. "Gwarancja miejsca parkingowego" - to była satyra ? Powiedzcie że to była satyra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maala Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.ghnet.pl 27.03.12, 12:18 Święta racja, też mnie ubawiło do łez zdanie ,że mam gwarancję miejsca parkingowego- kogoś chyba pogięło!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Kazka Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.kznmail.pl 27.03.12, 14:42 Panią pseudoRadną Katarzynę Pabian.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naziemny Nie dla rozszerzania stref - dość tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 09:30 Dorzynanie przedsiębiorczości i drobnego biznesu - brak klientów w strefie. Ale za to ilu urzędników , poborców opłat, producentów parkomatów,konserwatorów itp ma pracę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gw Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.multioffice.com.pl 27.03.12, 10:21 Mam inny pomysł! Coś mi się tutaj nie zgadza w wypowiedziach mieszkańców dzielnic które są i chcą być objęte strefą. Skoro sami zachęcaję gości i mieszkańców dzielnic peryferyjnych do podróży środkami kominikacji miejskiej to czemu sami z niej nie chcą korzystać, a koniecznie chcą miec miejsce na swój samochód pod domem. Może rozwiązanie jest inne. Stworzenie parkingów na rogatkach miasta dla mieszkańcw centrum!! NIech oni zostawiają tam samochody bo jak rozumiem sa zdecydownaymi zwolennikami komunikacji miejskiej co zresztą jest zrozumiałe bo poriszanie się po centrum ze względu na rozbudowną sieć połączeń jest łatwe i szybsze niż podróż własnym samochodem. Jak trzeba na weeken wyjechać za miasto to niech sobie podjadą na swój parking i będzie fajnie. Przecież w ten sposób rozwiąze się problem z miejscami do parkowania w centrum. Będzie miejsce na gości i klientów firm w centrum. Moja propozycja to zakaz parkowania w centrum dla mieszkańców centrum no chyba że mają swój garaż albo na podwórkach kamienic. W sumie to nie fair zrobić sobie prywatny trawnik na podórku kamienicy a samochody trzymac na wspólniej ulicy. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: 31.187.12.* 27.03.12, 10:45 Aleś głupi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gw Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.multioffice.com.pl 27.03.12, 11:04 To zaproponuj coś mądrego! Ja wiem, że to nie jest myślenie wprost ale Twoja odpowiedź nic nie wnosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.home.aster.pl 27.03.12, 20:24 Mnie ciekawi jedno. Chcą strefy, tańszych abonamentów dla nich samych (ciekawe dlaczego, przecież ulica jest publiczna - niech parkują na podwórku a nie ulicy). Reszta niech korzysta z komunikacji publicznej. Pojawia się pytanie: po co im te auta? Jeśli by z nich nie korzystali to by nie przeszkadzało im duże zagęszczenie aut w okolicy bo co za problem przestawić auto w godzinach gdy jest już stosunkowo pusto. Pewnie większość z nich jeździ do pracy np. na Prądniku, Ruczaju bądź do którejś z podkrakowskich miejscowości. Może tam też im wprowadzić strefę co by nie widzieli tylko końca własnego nosa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Louis Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.12, 10:29 Czy nikt nie widzi absurdu? Rozszerzmy jeszcze bardziej strefę a problem z wolnymi miejscami w centrum będzie większy. Bo skoro mam zapłacić z parking w pobliżu centrum i dalej od niego, to będę szukał miejsca bliżej celu podróży. Strefa ma sens tylko wtedy gdy jest niewielka i tworzy się parkingi na jej jej obrzeżu. Ale w Krakowie (i nie tylko) łatwiej wprowadzić opłaty bo się zarabia niż wydać pieniądze na parkingi, a trzeba by się jeszcze przy tym napracować. A może tak nowe hasło mieszkańców: PARKING ZAMIAST SZKIELETORA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bas Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: 31.187.12.* 27.03.12, 10:56 Z tego co podaje prasa , V chce wprowadzić strefę ograniczonego postoju a nie strefę płatnego parkowania . Różnica polega na tym ,że w strefie ograniczonego postoju czas parkowania jest ograniczony ale nie ma opłat . Czyli jest ten sam efekt wymuszenia rotacji pojazdów co w strefie płatnej ale ludzie nie muszą nic płacić . Wydaje się ,że każdy myślący rozsądnie i logicznie człowiek byłby za tym rozwiązaniem a tymczasem na forum widać ,że kierowcy sami wpychają urzędnikom pieniądze proponując wprowadzenie opłat za parkowanie . A przecież można inaczej rozwiązać ten problem tylko urzędnicy nie chcą o tym w ogóle wspominać ,a powinni , bo widzą tylko jeden cel w swej pracy dochody . Już ponoć 3 tys ludzi pracuje w urzędzie miasta a ponoć 2.2 mln w budżetówce to muszą się z czegoś utrzymać . Kiedyś wpływy z opłat za parkowanie mogły być przeznaczone wyłącznie na utrzymanie dróg lecz teraz można na dowolny cel np. na pensje dla nowoprzyjętych urzędników do obsługi strefy płatnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wenge Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 12:13 "Strefa ograniczonego postoju" - to strefa w której postój ograniczony jest ...- właśnie czym? Uświadamiam: czasem, za który została wniesiona opłata. Nie da się tego inaczej regulować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NG Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: 31.187.12.* 27.03.12, 19:36 Wenge nie pleć bzdur , naucz się przepisów o ruchu drogowym i nie wprowadzaj ludzi w błąd . Zapoznaj się szczególnie z przepisami o znakach i sygnałach drogowych gdzie podano znaczenie znaków drogowych B-39 i D-44. Strefa ograniczonego postoju to obszar gdzie czas postoju pojazdów na drogach publicznych podlega ograniczeniu . Czas dopuszczalnego postoju podany jest na znaku drogowym B-39 oznaczającym wjazd do tej strefy. Natomiast strefa płatnego parkowania to oszar w któym za parkowanie pojazdów samochodowych na drogach publicznych pobierana jest opłata . Sposób pobierania opłaty podany jest na znaku D-44 . I wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wenge Re: Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.12, 11:20 Tak, tak, i zapewne V dzielnicy zależy na tym, aby wprowadzić strefę z ograniczeniem postoju B-39 (rozwiązania którego nie ma w Krakowie) z dodatkową tabliczką (której nie ma w KD) "nie dotyczy mieszkańców" (m.in. dlatego, że nie ma definicji mieszkańca w KD). Rozwiązanie prowadziłoby tylko do "opodatkowania" mieszkańców ( wydanie "karty mieszkańca"). Ograniczenie postoju samochodów "z zewnątrz" do 10-30 minut miałoby znaczący wpływ dla prowadzonych działalności gospodarczych (restauracje, gabinety medyczne, sklepy, itd) i to w stopniu większym, niż w przypadku "płatnej strefy". Ograniczenie postoju do czasu dłuższego niż 10-30 minut w praktyce byłoby nieskuteczne, prowadziłoby do nagminnego "przedłużania" czasu postoju, trudnego do udowodnienia, dodając tylko pracy SM ( nowe etaty? specjalnie dla dzielnicy?). Jedyna korzyść, to wypchnięcie samochodów pracujących w centrum i w "nowej" strefie poza nią . Pewno niech się inni martwią. Spychomania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.blich.krakow.pl 27.03.12, 13:54 A w innych miastach nie ma takiego problemu ze strefą, opłatami, abonamentami, ale widzę, że niedługo cały Kraków będzie strefą i może wtedy będziemy musieli korzystać z MPK, bo 2 ulice dalej już będzie inna strefa. A może zamiast napuszczać na siebie tych co mieszkają w centrum na tych, którzy w centrum nie mieszkają promować, PROMOWAĆ MPK. Nie wzbudzać agresji, nie rozszerzać strefy a zachęcać. Ja jestem przeciw strefie, dlatego że samochody tłoczą się za granicą strefy i kolejni mieszkańcy są wściekli i załamani. Powinna być sprawna komunikacja miejska i duże parkingi w miejscach, gdzie zaczyna się komunikacja zwłaszcza tramwajowa. By ktoś kto mieszka pod Krakowem czy dalej od centrum zostawił tam samochód i pojechał tramwajem, autobusem i nie stał w korku czy szukał miejsca do parkowania. Kraków jest za mały na te wszystkie samochody w jednym miejscu. Nie obrzucajmy się błotem, tylko przeanalizujmy co urzędnicy nam wciskają i żądajmy konkretów a nie wyciągania z naszych kieszeni pieniędzy. Jednak słoneczna niedziela w okolicy Plant nie jest miłym spacerkiem, gdy samochody stoją w korku do zaparkowania. Czyli problem jest. Bo jak za darmo mogę zaparkować, to pojadę jak najbliżej Rynku, zaparkuję na trawniku, na skrzyżowaniu. No coś zrobić trzeba. Ale jeśli benzyna będzie tak droga, to problem sam się rozwiąże... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Kazka Katarzyna Pabian IP: *.kznmail.pl 27.03.12, 14:35 Wielka mi Pani Radna. Jak był problem ze strefą na Kazimierzu, napisałem do niej maila. Mail z imienia i nazwiska (nie jakiś tam anonim) z pytaniami. To nawet nie raczyła napisać, żebym spadał na drzewo. Mail był kulturalny. Brać diety jest łatwo (nawet za przychodzenie na ostatnie 5 minut komisji) Pamiętamy Pani Katarzyno, pamiętamy. Za nasze podatki ma Pani pracę. Ech... nieważne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv miałem to samo w Dz.II IP: *.ists.pl 27.03.12, 20:53 jakoś tak przed ostatnimi wyborami napisałem maila do Rady Dzielnicy, na sekretariat bo radni dzielnicowi swoich maili nie mieli, podpisałem się. I co? I g....! Ocyzwiście nikt nie raczył odpisać Teraz może jest lepiej bo widzę na stronie wiele młodych twarzy a starzy dalej maili nie mają :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eloooooooooooooooo w innych dzielnicach to samo! IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.12, 01:37 inne Rady Dzielnicy i ich Przewodniczący (Zwierzyniec, Bronowice, Prądniki, Krowodrza) także nie odpowiadają mieszkańcom! Moje doświadczenia z kontaktami z radnymi miejskimi (Stawowy, Jantos, Ptaszkiewicz, Kosior) sa pozytywne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salwatorianin Płatna strefa w Krakowie coraz większa IP: *.12.11.vie.surfer.at 27.03.12, 18:22 A Salwator? Od Błoń, po Rudawę i Wisłę. Strefa P(ileśtam) Odpowiedz Link Zgłoś