Dodaj do ulubionych

Kraków z wieżami, ale bez wieżowców?

• wiesenblum Re: Kraków z wieżami, ale bez wieżowców? 01.04.12, 17:25
      Przede wszystkim wydaje mi się ze to prima aprilis, ale gdyby nie:
      1. Sama koncepcja bardzo interesująca optycznie - to na plus
      2. Nie do przyjęcia logistycznie, bo w naszych warunkach niewykonalna: jakoś ci wszyscy pracownicy musieliby tam dojechać i zaparkować swoje samochody a potem wrócić (drogi, parkingi) - sprawne rozwiązania szynowe u nas nie wchodzą w grę
      3. Bezpieczeństwo - możliwość "wybombienia" w coś takiego to marzenie niejednego "psycho"
    • Gość: prorok taaaak, a Behemoth jedzie na eurowizję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 17:25
      Tak zapewnie opiniotwórczy blog: bojownicyoeurowizje.blogspot.com/
      1 IV :D
    • Gość: Smok Wawelski Kraków z wieżami, ale bez wieżowców? IP: *.xdsl.centertel.pl 01.04.12, 17:29
      Urbaniści nie są zgodni? To znaczy one, te urbanisty coś sobie wymyślają tak ot, z siebie i jedni tak a drugi całkiem inaczej? Przecież niby ona ta urbanistyka to jest nauka, no nie? Jak fizyka czy medycyna ktore sie odwołują do obiektywnych praw przyrody, a nie tak, że każdy sobie coś wymyśla i to głosi. To jak jest? Może cała ta urbanistyka to pic na wodę i jeden dzidek uważa tak, a inny inaczej bo mu za to płacą, a jak płaci kto inny, to inaczej uważą? Czyli o tym, czy te wieżowce powstaną to zadecydują inwestorzy i koniec. Jak będą chcieli postawić to postawią a "urbaniści" zostaną opłaceni za bezstronne i obiektywne uzasadnienie samego faktu i lokalizacji tej dzielnicy szarpaczy nieba... Tak jak biskupi przekonujący że nasz król wypowiada wojnę w słusznej sprawie a przeciwnikiem szatan kieruje.
    • Gość: M test IP: *.a189.priv.bahnhof.se 01.04.12, 17:31
      t
    • Gość: Team Sprawa jest prosta IP: *.home.aster.pl 01.04.12, 17:38
      zaorać tą gó...aną wiochę, tfu.
    • Gość: .................. .................................................. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 17:39
      www.youtube.com/watch?v=2VYfJ_XZUiA
    • Gość: aa Kraków z wieżami, ale bez wieżowców? IP: *.retsat1.com.pl 01.04.12, 17:42
      Wszystkie wieżowce gęsto, obok siebie. Raz, że będą rzucały na siebie cień i w większości lokali będzie zawsze ciemno, dwa-jak z ruchem i wymiana powietrza w tym miejscu? Nie podoba mi się ten pomysł.
    • szantrapa.0 Kraków z wieżami, ale bez wieżowców? 01.04.12, 17:44
      Czasami bywałam w Krakowie. Gdyby nie błękitek i szkieletor ciężko byłoby mi znaleźć azymut. Więcej jednak koszmarków Kraków nie potrzebuje, mimo, że są bardzo uzyteczne dla przybyszów.

• Gość: OKO miejsce zwane krakowem należy IP: *.home.aster.pl 01.04.12, 17:45
      wypalić ogniem i zaorać. mieszkańców przesiedlić do jakichś przyzwoitych gmin byle by nie dużymi grupami, żeby nie narobili takiego samego syfa komuś.

• Gość: MM Re: Kraków z wieżami, ale bez wieżowców? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 18:04
      Kraków należy zostawić jako skansen dla angielskich turystów i ośrodek imprezowy dla studentów. Biznes zostawcie Warszawie.
    • Gość: Mo Kraków z wieżami, ale bez wieżowców? IP: *.pools.arcor-ip.net 01.04.12, 18:05
      A czy madrale, wiecie jaki mamy dzis dzien? To oczywiste ze w Kraku nie bedzie ani jednego z tych 50 wierzowcow!
    • lee_a Kraków z wieżami, ale bez wieżowców? 01.04.12, 18:05
      mam nadzieję, że to Prima Aprilis :)
    • Gość: mag Podobno Krakusy to weseli ludzie... IP: *.aster.pl 01.04.12, 18:09
      Podobno Krakusy to weseli ludzie...
      Jakoś dziś tego nie widać.... Może "stali końskiego.zadu.mentatorzy" dadzą sobie dziś na wstrzymanie...
    • painkiller84 Kraków z wieżami, ale bez wieżowców? 01.04.12, 18:11
      Przecież ta wizualizacja wygląda z deka nierealistycznie, te wieżowce musiałyby stać centralnie obok siebie w jakimś surrealistycznym skupisku pozbawionym wszelkiej racjonalności, funkcjonalności - to chyba kolejny prima aprilis.
    • pata.m Kraków z wieżami, ale bez wieżowców? 01.04.12, 18:15
      bardzo fajny ten pomysł z "wyspą" wieżowców.
    • janadamf Kraków z wieżami, ale bez wieżowców? 01.04.12, 18:30
      To musi byc prima a prilis albo wizja czlowieka umyslowo chorego. Wersja La Defense fosunieta do absurdu.
      • kichchi kto w tej biednej dziurze chciałby budowac wierzow 01.04.12, 18:50
        to tak jakby władze warszawy powiedziały "nie chcemy 500 metrowych budynków a la world trade center"
        • Gość: janadamf Re: kto w tej biednej dziurze chciałby budowac wi IP: *.nyc.res.rr.com 01.04.12, 19:31
          Zanim zaczniemy budowac nauczmy sie najpierw pisac wiezowce.
    • soldadura104 Kapitalistyczne wieżowce kończą budowę nowej huty 01.04.12, 18:47
      Może by zbudować w Nowej Hucie - wzorcowym komunistycznym mieście wizję Zeromskiego SZKLANO-Stalowych DOMÓW.
      Jest wprawdzie osiedle Szklane Domy ale tam są tylko normalne bloki i kośiół podobny do Bizantyjskiego ze STALOWYM DACHEM
    • bergman1 do 2011 lubiłem tam przebywac 01.04.12, 18:50
      szkoda!
    • feminus Kraków z wieżami, ale bez wieżowców? 01.04.12, 18:51
      Fajny zart, balam sie, ze Gazeta pojdzie dzisiaj w gorsza strone :-)
    • soldadura104 Zamiast wielkich pieców z Wieże 01.04.12, 18:52
      Pod wielkimi piecami jest ustabilizowany grunt i odpowiednie fundamenty.
      Zamiast wielkiego pieca bez problemu można wybudować 50 piętrowe centrum kongresowe czyli Wieże Mittala.
    • exxon71 Kraków z wieżami, ale bez wieżowców? 01.04.12, 18:52
      Oczywisty prima aprilis. Kto i po co chciałby budować w Krakowie 50 wieżowców? Tyle to w całej Polsce nie ma.
    • chlopcy_kakaowcy_fuj Wieżowców nie buduje się w kurortach 01.04.12, 18:56
      Francja ma Paryż z pobliskim La Défense naszpikowanym wieżowcami i Grenoble, Niceę czy Lyon z niskimi ładnymi budynkami. Wielka Brytania ma Londyn z wieżowcami i śliczny Edynburg z niską zabudową. Włochy też mają wieżowcowy Mediolan i niskie, ale śliczne Bolonię, Florencję czy Wenecję. Polska nie jest wielkim krajem i jedna metropolia z wieżowcami (Warszawa) jej wystarczy. Dla Krakowa, Wrocławia czy Gdańska lepiej będzie, jak pozostaną perełkami urbanistycznymi z niską zabudową. Po co im te wieżowce? Przecież w tych miastach ziemia jest tania i nie ma uzasadnienia dla budowania takich budynków. Poza tym, chyba w Krakowie nie ma aż takiego zapotrzebowania na powierzchnię biurową. Lepiej Krakusy wybudowałyby sobie operę z prawdziwego zdarzenia, bo ta co ją postawili wygląda jak supermarket z jakiejś wioski.
    • borsuk112 Kraków z wieżami, ale bez wieżowców? 01.04.12, 19:09
      bardzo mi się to podoba
      • borsuk112 Re: Kraków z wieżami, ale bez wieżowców? 01.04.12, 19:12
        borsuk112 napisał:

> bardzo mi się to podoba

cholera, zapomniałem jaki to dzisiaj dzień:)))
    • Gość: ww Kraków z wieżami, ale bez wieżowców? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 19:13
      Wprawdzie artykuł ukazał się wczoraj (patrz data pierwszych komentarzy), ale mam nadzieję, że ten projekt to jednak żart primaaprilisowy.

A tak poza tym, to po co w Krakowie drapacze chmur? Taka zabudowa jest potrzebna tam, gdzie z określonych przyczyn na bardzo niewielkim obszarze trzeba zmieścić bardzo dużo biur czy mieszkań. Na przykład Monako jest gęsto zabudowane wieżowcami, bo ze względu na podatki chcą tam mieć adres firmy i milionerzy z całej Europy. W Warszawie po upadku komunizmu masowo zakładały swoje oddziały firmy z całego świata, więc w odpowiedzi na to zapotrzebowanie zbudowano wysokie biurowce. W Krakowie, o ile mi wiadomo, nowe budynki biurowe i tak mają problem ze znalezieniem najemców.
    • gnom_opluwacz Dobre! 01.04.12, 19:27
      Się złapałem, aż do polowy artykułu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka