Dodaj do ulubionych

Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na p...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.12, 06:32
Pozostaje lądować mandaty za głupotę do skutku, może mistrzowie kierownicy z KRA naucz a się wtedy patrzeć na znaki, bo w zwyczaju tego nie mają :)
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na IP: *.home.aster.pl 20.04.12, 08:09
      Tamten rejon województwa przoduje, jeśli chodzi o pomysłowość dzikich kowbojów ujeżdżających swoje konie mechaniczne.
      • Gość: kwiek Dodajmy "orłów" kierownicy z KWI IP: *.play-internet.pl 20.04.12, 11:23
        majstersztyk parkowania i jazdy lewym pasem :D
    • Gość: M mandaty a nie zdjęcia! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.12, 09:00
      jest znak - jest mandat. znak może stać tam pół dnia przed zdarzeniem, a może pół wieku, to nie ma znaczenia.
    • Gość: justmadzia Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na p... IP: *.betanet.pl 20.04.12, 09:12
      To może niech ktoś usunie znaki poziome na jezdni, bo one rzeczywiście mogą wprowadzić w błąd (ostatnie zdjęcie). Przecież ruch okrężny, to ruch okrężny.
      • Gość: fafik Re: Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na IP: *.gigainternet.pl 20.04.12, 09:24
        Autor artykułu troszkę pobieżnie przeszedł się po temacie: ul.Kocmyrzowska to teren Krakowa a drogę wojewódzką remontowano od miejscowości Prusy czyli już poza terenem miasta Krakowa.
        Druga sprawa: wszyscy jeżdżą tam bez głowy: kierowcy z KR, KRA, TKA, KPR i inni.
        I trzecia: oznakowanie nie jest jednoznaczne, znaki ograniczające na drodze o dwóch pasach jezdni prędkość do 50 km/h same powodują, że się je ignoruje.
        • tymon99 Re: Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na 09.03.13, 18:26
          Gość portalu: fafik napisał(a):

> znaki ograniczające na drodze o dwóch pasach jezdni prędkość do 50 km/h same powodują,
          > że się je ignoruje.

a możesz jakoś jeszcze raz, tylko jaśniej? kto to jest się i dlaczego ignoruje znaki?
      • Gość: rondo Re: Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na IP: *.sloneczko.net 20.04.12, 10:19
        przeciez to jest oznakowanie docelowe, to jest rondo turbinowe, moze trzeba sie wrocic na kurs nauki jazdy ?
      • Gość: Nika Re: Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.12, 11:37
        Justmadzia, błagam, napisz, że ty nie masz prawa jazdy albo przynajmniej - nigdy nie kierujesz samochodem! Przeraża mnie możliwość spotkania na ulicy kogoś, kto będzie kierował samochodem i będzie tak ciemny w zasadach ruchu drogowego jak Ty!
      • blu_tomek Re: Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na 20.04.12, 12:59
        ależ znaki poziome w żaden sposób nie kolidują z prawidłową jazdą po rondzie. Jest wręcz wskazane, żeby przed każdym rondem o ruchu niekierowanym takowe były namalowane
    • Gość: Aga Re: Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na IP: *.centertel.pl 20.04.12, 09:22
      Tak tak Gumis :P tez tak myślę, madat za mandatem.
      To nie jazda na pamięc, ale kompletny brak wyobraźni, na rondzie pod pruuund?
      Polecam piosenkę "Każdego dnia wiocha się do miasta pcha" ;)

Ale swoją drogą po co są tam ograniczenia do 50 i do 40 jak dwa pasy w każdą stronę, toż to żal tak silnik niszczyć i obrotami manipulować, bo droga to z jakieś 80 się prosi:P
    • Gość: M. Ujeżdżający swoje rumaki za 2000 zł IP: 91.217.198.* 20.04.12, 09:27
      Zawsze przejeżdżając przez Kocmyrzów rozlgądam się, czy nie gna na mnie ujeżdżający swojego rumaka za 2000 zł. To jest śmieszne...Tuż za Kocmyrzowem jest stacja benzynowa (taka niebieska) tam roi się od takich, którzy nie wiem przed kim szpanują 20 letnimi golfami czy przerobionymi na rakety starymi kadetami.

Kiedy na tej trasie był remont, w niektórych miejscach ustawione były światła. Władcy dróg z pod wyznania KRA i KPR nic sobie z nich nie robili...może na wioskach czerwone znaczy jedź?
      • Gość: a Re: Ujeżdżający swoje rumaki za 2000 zł IP: *.gigainternet.pl 20.04.12, 09:29
        Masz więcej to jesteś lepszy... dzieciaku? <rotfl>
        • Gość: M. Re: Ujeżdżający swoje rumaki za 2000 zł IP: 91.217.198.* 20.04.12, 10:42
          Nie chodzi mi o to kto ma więcej...być może źle się wyraziłem albo mnie nie zrozumiałeś. Mi chodzi o robienie tak zwanej "wiochy" ruszając z piskiem opon z stacji benzynowej. Jeżdżę tamtą trasą bardzo często i zauważyłem, że im gorszy samochód tym próba szybszego/głośniejszego ruszenia.....po co?

BTW...dlaczego dzieciaku?
      • Gość: sed Re: Ujeżdżający swoje rumaki za 2000 zł IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.12, 22:50
        działo się tak dlatego że te sygnalizatory się psuły i zapalało się naraz zielone dla obu kierunków, lub dla jednego kierunku cały czas świeciło się czerwone a dla drugiego zielone. Wiem bo sam byłem tego świadkiem.
      • Gość: Gosia Re: Ujeżdżający swoje rumaki za 2000 zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 10:14
        Myślę, że nie ma co dzielić ludzi na tych kretynów z KRA i tych super inteligentnych z KR. Chciałam tylko powiedzieć, że wielu Krakowian buduje domy pod Krakowem i ma rejestrację KRA. Także gratulujmy! Mieszkańcy danej wsi jeżdżą po niej tak często i znają realia tej jazdy, że to nie oni łamią przepisy tylko "goście". Pozdrawiam dumnego krakowianina,
        Wieśniaczka z KRA (która nie miała ani jednej kolizji czy wypadku i ma auto za więcej niż 2 tys. zł - bynajmniej nie golfa) :)
    • Gość: smith Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na p... IP: *.brzesko147.tnp.pl 20.04.12, 09:41
      to jest droga min do Proszowic. autor mógłby się trochę wysilić i zobaczyć gdzie biegnie ta droga!
      • the.resistance Re: Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na 20.04.12, 10:13
        Rondo w Prusach to problem pierwszy: tutaj drogowcy na czas budowy puścili ruch niejako po "cięciwie" no i ludzie przyzwyczaili się, stąd jazda "na pamięć".
        Na pierwszym rondzie w Kocmyrzowie sytuacja jest inna: w stronę Krakowa przez czas budowy wyjeżdżało się wjazdem. Oddano drugą nitkę a rozkojarzeni dalej próbują po staremu i jadą pod prąd.
        Może na jakiś czas warto zastosować przy dojeździe do rond zwężenia z dwóch pasów na jeden? I tak nikt na nich nie jeździ wewnętrznym pasem.
    • Gość: KEX KPR IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.12, 10:21
      Sam jestem mieszkańcem powiatu proszowickiego i niestety z przykrością muszę przyznać że kierowcy KPR-ów to najbardziej bezmyślni kierowcy w małopolsce...
      • Gość: Gosia Re: KPR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 10:06
        Muszę przyznać Ci rację. Jeżdżę z Prus i stoję zawsze na przystanku przy rondzie wyjazdowym z Prus do Krakowa! Kierowcy KPR biją wszelkie rekordy głupoty, ale KRA są niewiele lepsi! Tylko Ci z Krakowa jadą trochę wolniej, bo nie znają trasy i chociaż starają się jechać przepisowo. Jak jadę samochodem z Krakowa do Prus, czyli zjeżdżam drugim zjazdem to wg przepisów powinnam jechać wewnętrznym pasem i przed moim zjazdem (przed linią ciągłą) zmieniam pas na prawy i wjeżdżam do Prus. Ale trochę to niebezpieczne, bo hardcorowcy którzy muszą wjechać na rondo z prędkością nie mniejszą niż 70 km/h wyprzedzają mnie prawym pasem i wjeżdżają do Prus. Gdybym nie jechała wolno i nie kontrolowała cały czas prawego lusterka miałabym już kilkanaście razy obite auto! To samo dzieje się przy jeździe z Proszowic do Krakowa, wewnętrzny pas jest pasem "dla frajerów", którzy jadą przepisowo... :/
    • saqigar Wielka strzala w lewo 20.04.12, 10:27
      i jeszcze sie dziwia, ze ludzie w to lewo skrecaja. Przyznaje, ze pierwszy raz widze cos takiego na rondzie z ruchem niesterowanym.
      • Gość: Texas Ranger Re: Wielka strzala w lewo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.12, 10:52
        Najbardziej dziwi to, skąd Ci niedzielni kierowcy wzięli prawo jazdy?
        Jakie znaki są ważniejsze? Pionowe czy poziome?
        Jak ktoś tylko patrzy na znaki namalowane na jezdni, to powodzenia życzę na drodze i miłego pochówku na łonie natury.
        • Gość: Nika Re: Wielka strzala w lewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.12, 11:34
          Wiesz, co jakis czas się słyszy o kupowanych prawkach. Zapewne i tak jest w tym przypadku - gość kupił sobie prawko i dziwi się, że na prawidłowo oznaczonym rondzie jest strzałka w lewo :D
      • Gość: Nika Re: Wielka strzala w lewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.12, 11:33
        No, o chyba mało rond widziałeś. Bo dla mnie to normalne (spotykane dość często, również w Krakowie) i jednoznaczne. Połączenie znaku o ruchu okrężnym na rondzie ze strzałką w lewo, namalowaną na lewym pasie, oznacza, że chcąc na rondzie skręcić w lewo, masz wjeżdżać na rondo lewym pasem. I nie ma innej możliwości interpretacji, zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami.
        • saqigar Re: Wielka strzala w lewo 20.04.12, 12:11
          Ok, mea culpa nie zauwazylem, ze rondo jest turbinowe, bo juz myslalem, ze oczywistosc potwierdza sie znakami.
          Ale moze to jest przyczyna problemow? Takie wymyslne cos na byle wiosce? Dlaczego nie zwykle rondo?
          Argument uwaznego patrzenia na znaki do mnie nie przemawia, bo to jest tak fajnie w teorii. Zmyslne zapewnienie bezpieczenstwa polega na tym, zeby byle ciolek przejechal przez skrzyzowanie bezpiecznie. Jak widac po aspekcie praktycznym, w tamtym miejscu jest z tym problem.
          • Gość: Aim Re: Wielka strzala w lewo IP: *.play-internet.pl 21.04.12, 11:26
            Wydawało mi się, ze rondo turbinowe z zasady ma być bezpieczniejsze niż tradycyjne i tak na dobrą sprawę... Nie wymaga specjalnego myślenia.
            Wczoraj jechałam tamtędy, pierwszy raz z zresztą i szczerze mówiąc... Nie zauważyłam, zeby to była jakaś wydumana filozofia.
          • tymon99 Re: Wielka strzala w lewo 10.03.13, 00:13
            saqigar napisał:

> Argument uwaznego patrzenia na znaki do mnie nie przemawia

polacy tak mają.. i dlatego tylu ich ginie na drogach.
      • Gość: aboz Re: Wielka strzala w lewo IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.12, 17:31
        A przepisy ruchu drogowego się zna. Co z tego, że strzałka na asfalcie jak przed rondem stoi pionowy znak informujący o ruchu okrężnym.
      • Gość: a10 Wielka strzala w lewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 17:04

50.072484, 19.806465

Co Ty powiesz? Tu też nigdy nie byłeś?

No to gratulacje.
      • Gość: Gosia Re: Wielka strzala w lewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 10:09
        Ale przed rondem jest wieeeeeeeeeeeeelki znak "Skrzyżowanie o ruchu kołowym"! Czy ten znak nie obowiązuje przez tą strzałkę? Prawo jazdy robi się w jakimś celu, a nie tylko po to żeby dostać plastikową kartę, co nie? Uczmy się do cholery przepisów i znaków, a nie myślmy że jesteśmy najlepszymi kierowcami na świecie! :/
    • Gość: marco Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na p... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.12, 11:03
      w sobote jechałem przez to rondo .Pojechalem zgodnie ze wskazaniami strzałki i wjechałem na plac budowy
      • Gość: A ja! Re: Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na IP: *.centertel.pl 20.04.12, 11:20
        Bo prócz dobrego wzroku, to jeszcze wyobraźnie trza mieć:PP
      • Gość: Nika Re: Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.12, 11:41
        A czy zastosowałeś się do znaku pionowego C-12?
    • Gość: LUH Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na p... IP: 31.187.12.* 20.04.12, 11:23
      Widziałem podobny przypadek pod dworcem autobusowym . Wjechała na rondo pod prąd baba z wiochy .Rejestracja była KLI .Na szczęście rondo było puste bo strach pomyśleć co by było gdyby z drugiej strony wyjechał autobus. Coraz częściej widać w Krakowie rejestracje z pobliskich ale i dalszych wiosek i miasteczek . Tam nie ma pracy a jak jest to mniej płatna niż w Krakowie . W Krakowie ludzie mają pieniądze to płacą 3-4 razy tyle za gładzie co na wsi . Powracało kupę roboli z budów na wyspach więc biorą roboty remontowe w mieście.
    • Gość: W.S. Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na p... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.12, 11:27
      znaki poziome mogą wprowadzać tu kierowców w błąd. Myślę, że dla kogoś, kto znajdzie się tam pierwszy raz to wygląda bardziej jak rozjazd, niż jak rondo.
    • Gość: Nero Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na p... IP: *.connected.pl 20.04.12, 14:14
      Jakoś nikt nie wspomniał, że drogowcy sami się prosili przez długie miesiące o to, żeby kierowcy ignorowali te znaki. Naustawiali cały las bezmyślnych, a czasami sprzecznych znaków, niektóre unieważniali kilkucentymetrowym paseczkiem taśmy klejącej, rondo z ruchem okrężnym oznaczyli znakiem na kilka dni zanim było przejezdne, bo w poprzek stała barierka, na jezdni dwukierunkowej stały znaki o drodze jednokierunkowej, itd., itp.

Kiedyś interweniowałem w sprawie kilku znaków - drogowcy uwzględnili moją interwencję po TYGODNIU.
      • Gość: Aim Re: Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na IP: *.play-internet.pl 21.04.12, 11:29
        Tu sie zgodzę.
        Dla mnie kompletnym idiotyzmem było postawienie tam znaków docelowych podczas, gdy cały czas obowiazywały tymczasowe. Brak wyobraźni i tyle.
    • Gość: ja Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na p... IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.12, 14:36
      jakim imbecylem trzeba byc zeby wjechac na rondzie pod prad?? nawet jesli jest tam strzalka do skretu w lewo, co musi sie rodzic w ludzkiej glowie zeby NA RONDO WJECHAC POD PRAD???
    • Gość: Niedzielny. Oczywiście, że jeździmy na pamięć. IP: *.60.classcom.pl 20.04.12, 15:17
      Trzeba być idiotą żeby zakładać coś innego.
      Dlatego do czasu ustawienia czytelnej informacji o zmianie organizacji ruchu, za każdego źle skręcającego kierowcę ZDW powinien płacić wysoki mandat.
      To samo dotyczy każdej przebudowanej drogi. Mamy być wyraźnie informowani a nie zgadywać !
    • Gość: sssss Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na p... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.12, 16:35
      Oto odpowiednia piosenka o miszczach kierownicy spod znaku KPR, KRA, KLI, KMI i innych :)

- muzyczka!
      • Gość: Aim Re: Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na IP: *.play-internet.pl 21.04.12, 11:31
        Piosenka zrobiona przez wieśniaków dla innych wieśniaków.
        [gwoli ścisłości: wieśniak to dla mnie stan umysłu, nie pochodzenie]
      • Gość: Gosia Re: Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 10:23
        Świadczy to tylko o Tobie i tych którzy stworzyli tą piosenkę!!!! :) Macie po prostu kompleks, bo macie małe "krakowskie" mieszkania gdzie w ubikacji siadając na kibelku łokciami uderzacie o ściany. A my "wieśniaki" mamy salony większe niż całe wasze mieszkania! :P Żal Was zżera! :)
    • Gość: ttt Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na p... IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.12, 22:46
      chciałbym zmartwić wszystkich którzy pastwią się nad KPR, KRA itd. Sam naliczyłem 3 auta na blachach KR zasuwających w najlepsze pod prąd. Zobaczycie co się będzie działo w weekend jak wielkie pany z miasta Krakowa (KR'y) pojadą do wiosek z których pochodzą na niedzielny obiad do rodziny :-)
    • Gość: wacek Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na p... IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.12, 23:14
      Autor pisał artykuł na szybko. Jazda między nową hutą a kocmyrzowem nigdy nie była męczarnią. Ruch był wzmożony, nawierzchnia nie najrówniejsza, ale korków nie było, najwyżej czasem krótkie spowolnienia. Męczarnia to przejazd ulica Wadowicką w godzinach szczytu, czy też wydostanie się z Ruczaju. Kolejny problem to jakość drogi: totalnie zniszczony jest odcinek ulicy znajdującej się na terenie miasta (od Wzgórz Krzesławickich w strone ronda Kocmyrzowskiego). Natomiast ten położony na terenie gminy Kocmyrzów był znośny nawet przed remontem. A teraz, już po przebudowie, jak się z nowej drogi opuszcza jak tu kilku napisało "wioche" i wpada się do wielkiego królewskiego miasta KR ulicą Kocmyrzowską przez Wzgórza to można doznać szoku! Szoku, że takie dumne miasto ma ulice znajdujące się w tak katastrofalnym stanie (i to wjazdową). A najgorsze jest to, że to nie jedyna tak zniszczona ulica w tym mieście, a jedynie początek długiej listy. To ja już wole drogi na wiochach niż ulice w krakówku :-)
    • Gość: helena Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na p... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.12, 00:22
      jazda pod prad to pikus, za kilka dni wszyscy sie przyzwyczaja i bedzie dobrze, oby tylko nie doszlo do jakiegos wypadku. bardziej martwilbym sie tym odcinkiem, ktory nie jest jeszcze ukonczony. bynajmniej taki stan nie jest wina bankructwa budostalu, lecz sprzeciwu pana wlasciciela stacji benzynowej "jurek", ktoremu nie spodobalo sie,ze z ronda, ktore ma byc w poblizu nie bedzie wjazdu na jego stacje. poszedl wiec z ta sprawa do sadu i teraz czeka nas klilka lat jazdy po takich wertepach, bo on protestuje. mial na to kilka lat, gdy droga byla w fazie projektowania, ale obudzil sie dopiero teraz. inna sprawa jest taka, ze pan ten uzyskal wjazd na swoja stacje i bez problemu samochody jadace w strone krakowa moga do niego wjechac, natomiast analogiczna sytuacja jest 500 metrow wczesniej, gdzie na ulice przy ktorej jest np. apteka i okolo 50 domow wjechac sie nie da, bo jest zakaz skretu.
      • heyah.banana Re: Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na 21.04.12, 11:56
        Szlachcic na zagrodzie równy wojewodzie...
        Na marginesie: wspomniana stacja paliw niedoinwestowana jak z minionej epoki, ceny wysokie a obsługa zmanierowana i zwraca się do ludzi "per ty". A w sklepie za stacją drożyzna. Dobrze, że prawie obok jest Lewiatan.
    • Gość: Gosia Jest nowe rondo, ale kierowcy wciąż jeżdżą na p... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 10:27
      Rondo to rondo, oznaczone specjalnym znakiem przed wjazdem. A znaki na jezdni wcale nie kolidują z faktem iż jest to rondo. Zaraz jak otworzyli wszystkie ronda na trasie Kraków Kocmyrzów, widziałam tyle opcji przejeżdżania przez te ronda w wykonaniu kierowców, że głowa mała. Wiedziałam jak mnie uczono, ale i tak sprawdziłam przepisy i pogadałam ze spotkanym na mieście policjantem. Żeby upewnić się czy oby na pewno dobrze jeżdżę i w razie kolizji śmiało mogę obstawać przy swoim. Okazało się, że miałam rację i tak też jeżdżę. Jak się chce dobrze jeździć to można, tylko trzeba trochę energii z siebie wykrzesać i dowiedzieć się co i jak! Pozdrawiam myślących ludzi, nie tylko kierowców :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka