Gość: JC Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.multi-play.net.pl 22.04.12, 11:03 Niezwykle interesujący sposób na zredukowanie liczby znajomych i odebranie innym chęcie do kontaktu. Co ciekawe, Pan Michał (a może powinnam napisać "Szanowny Pan", jako, że nie łączy nas żadna zażyłość) próbuje obalić jedną z podstawowych zasad budowania relacji, czyli właśnie używanie imienia rozmówcy. Twierdzi też, że maile to listy. Maile to nowy kanał komunikacji, który z listami ma bardzo niewiele wspólnego. Pozostaje tylko zasugerować Szanownemu Panu zapoznanie się z literaturą na ten temat. Moim zdaniem w języku polskim brak jest dobrego, neutralnego wyrażenia, które mogłoby zastąpić słowo 'witaj'. Sama za nim nie przepadam, więc miło byłoby poznać alternatywne formy jakie ma do zasugerowania autor, a takich w artykule zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Ludzie, ogranijcie się! IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 11:05 Polonistą nie jestem, ale też zawsze drażniło mnie używanie słowa "witam" w korespondencji emailowej. Ludzie nie znają etymologii tego słowa, ale to jeszcze pół biedy. Jak widać po komentarzach, większym problemem jest sytuacja, kiedy ktoś (z kierunkowym wykształceniem akademickim!) wyjaśnia i prostuje ten brak wiedzy. Zamiast podziękować i zmienić błędne nawyki, ludzie zaczynają wylewać wiadra pomyj. Nie rozumiem tego. Po prostu tego nie rozumiem. Przed oczami mam dzikich ludzi mieszkających w dżungli, do których ktoś przyszedł z globusem i zaczął objaśniać kulistość Ziemi, a ci ugotowali go i zjedli na obiad, bo według nich prawił herezje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilk Re: Ludzie, ogranijcie się! IP: *.245.wb.wifirst.net 22.04.12, 11:18 Zbliżoność kształtu Ziemi do kuli jest faktem oczywistym. Faktem oczywistym również jest proces ewolucji języka i dyskusyjność zastosowania pewnych jego form w danej sytuacji, co właśnie ma miejsce na tym forum. Zastosowanie słowa "witam" nie jest żadnym dogmatem i z pewnością zasady związane z jego użyciem ewoluują znacznie szybciej niż fakt spłaszczania się Ziemi w wyniku jej ruchu obrotowego .. Odpowiedz Link Zgłoś
iskram Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 11:05 Witam ...i Witam obiema rekoma, pasuje!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv [...] IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 11:05 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhg ? IP: *.play-internet.pl 22.04.12, 12:33 Dlaczego pan Rusinek wywolal te dyskusje, a nie jezykoznawcy? Czy w Polsce czlowiek, ktory z dowolnego powodu pojawi sie w mediach, staje sie "gwiazda" i "najwiekszym autorytetem", do ktorego dziennikarze zwracaja sie w kazdej sprawieniczym do wyroczni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makoshika A ja nie dyskutuję z palantami z Facebooka. IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.12, 12:41 Jakby mogli, to by tam nawet własny stolec pokazali. W oryginale. Odpowiedz Link Zgłoś
philosophe Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 11:07 Brawo! No, nareszcie ktos zwrocil publicznie uwage na powszechna glupote i brak manier codziennego polskiego zycia oraz jezyka. Innym problemem w Polsce sa nagminne chamskie reklamy, sprzeczne z kultura jezyka polskiego, zwracajace sie w drugiej osobie ( a la walesowskie czy owsiakowskie -brrrr!- "wysta" i " chceta") i zwroty, nawet w reklamowych broszurach renomowanych firm, ktore wydaje mi sie, wynikaja przede wszystkim z nieuctwa odpowiedzialnych za nie autorow. Bo przeciez Deutsche Bank, czy Paribas u siebie w kraju, nigdy by sobie, na takie afronty, czy poufalosci, zwracania sie w 2.osobie, w jez. niemieckim, czy tez francuskim, nie pozwolil, gdyz spowodowaloby to skutki odwrotne do oczekiwanych. Polskie "pchnj" na drzwiach mozna przeciez zastapic "pchnac". A z takich drobnych rzeczy bierze sie powszechny brak szcunku i zrozumienia dla drugiej osoby - i to wdrazany od malego dziecka. W polskich sklepach na ogol nie mowi obsluga "dziekuje", a na kupujacego "dziekuje" odpowiada ta prymitywna obsluga, wyniosle : "prosze". Ta sama obsluga zwraca sie "moze pomoc", gdzie osobowe, kurtuazyjne "Panu", lub "Pani" nie jest w stanie przejsc im przez gardlo. Coz, Polska nie nalezy do krajow zachodniej cywilizacji europejskiej, i z tego zdajemy sobie sprawe. Nawet w tekstach, w cytatach, czy formach jezykowych, nie odroznia sie juz "pan" od "Pan". a slowo "pani" oznaczac zaczelo kelnerke, szatniarke lub toaletowa, o nauczycielce nie wspominajac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilk Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.245.wb.wifirst.net 22.04.12, 11:10 Ciekawe co Pan Rusinek zrobiłby w sytuacji gdzie e-mail skierowany do niego miałby taką treść: "Witam, Zapraszamy Pana na obszerny wywiad w ogólnopolskiej telewizji, gdzie chcielibyśmy usłyszeć Pana poglądy. Prosimy o potwierdzenie przybycia. .. " lub coś w tym stylu, czy byłby to email o wygranej w loterii lub otrzymaniu nagrody typu "Złote Usta" (:D) .. Jego podejście przypomina mi zachowanie małego obrażalskiego chłopczyka, który szuka dziury w całym i chce kreować świat wg własnych zasad .. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzoharakterny Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 11:10 I dobrze. Witaj! Zgłoś się do Antka, Jarka lub Jurka +jeden poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgorzata Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 11:11 Tez nie cierpię tego bezosobowego ,schematycznego Witam i Pozdrawiam pleniącego się w służbowych i półsłużbowo e-mailach .To jest kultura korporacyjna ,która wlazła wszędzie Michał Rusinek to jeden z ostatnich ludzi z klasa w tym kraju, a jeden z nielicznych w pokoleniu bezmózgów, którzy nie zdają sobie sprawy z tego iż ich mózgi już dawno nie wiedzą czym są . . Odpowiedz Link Zgłoś
ale_thru Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 11:12 Dla mnie jest skandaliczne to, że koleś od tak sobie stwierdza, że nie odpowiada, to chyba gorsze buractwo niż napisać Witam, ale to takie typowe dla polskich prowadzących, do tego płaci mu się za to, żeby odpowiadał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Pan Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.1000lecie.pl 18.09.12, 20:33 HAHA!! Koleś? TO, jest dopiero skandaliczne - jak to nazwałeś - buractwo! Nazwać Profesora, który słusznie prawi, kolesiem! Weź Ty, przeczytaj jeszcze raz, swoją własną wypowiedź i... spróbuj zrozumieć, o co w niej chodzi??? Wystarczy? :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiu111333 witam i pozdrawiam to chamstwo IP: *.cityconnect.pl 22.04.12, 11:13 zdecydowanie popieram autora słów i tej idei. Uważam zaczynanie korespondencji od "witam" jako wiochę. Jest to objaw uproszczenia i przejaw braku szacunku dla osoby , z którą nawiązuję korespondencję. Czy to matka, ojciec, syn, znajomy, kuzyn, czy petent, czy klient, czy jeszcze ktoś inny - wszyscy są równi. To komuna. Dołączył bym do tego jeszcze zakończenie korespondencji "pozdrawiam". Sprawa ma się podobnie - to po prostu takie chamstwo w dosłownym tego słowa znaczeniu ... Z Wikipedii : chamstwo (język polski) znaczenia: (1.1) zbiór cech należących do chama; brak kultury (1.2) daw., pogard. chłopi, lud ... synonimy: (1.1) nieokrzesanie, ordynarność, grubiaństwo, prostactwo, wulgarność antonimy: (1.1) kultura, dobre wychowanie Odpowiedz Link Zgłoś
ale_thru Re: witam i pozdrawiam to chamstwo 22.04.12, 11:19 Ja mieszkam w Norwegii, pracuję na uczelni, wszyscy są ze sobą po imieniu, niezależnie od wieku i stopnia, atmosfera pracy i poziom szacunku jest nieporównywalny do tego pomiatania i zadęcia, które są na polskich uczelniach. Wolę taką komunę niż mentalność feudalną, gdzie trzeba się głupkom kłaniać w pas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmul Re: witam i pozdrawiam to chamstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 11:34 Norwegia super kraj, uśmiechać się trzeba na siłę, bo jak dziecko się w szkole nie uśmiecha to zabierają do rodziny zastępczej Odpowiedz Link Zgłoś
ale_thru Re: witam i pozdrawiam to chamstwo 22.04.12, 11:40 Polska to super kraj, gdzie nauki spoleczne i humanistyczne leżą i kwiczą, ludzie na siebie warczą, a od tytułomanii robi się słabo, na konferencjach naukowych młodzi doktorzy włażą swoim profesorom nie powiem gdzie, nie ma pieniędzy, a uniwersytety popierają nieoficjalnie piractwo, bo na książki obcojęzyczne legalne nie ma pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Re: witam i pozdrawiam to chamstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 16:12 Czy to ten kraj, w którym jakiemuś masowemu mordercy grozi maksymalnie 15 lat więzienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alojzy naucz się wpierw pisać IP: *.ghnet.pl 22.04.12, 21:59 misiu illeś tam napisał: "Uważam zaczynanie korespondencji od "witam" JAKO wiochę". Nie ma to jak dobrze zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikado Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.cable.smsnet.pl 22.04.12, 11:15 Pan Rusinek ma rację! W relacjach czysto oficjalnych nie można sobie pozwalać na poufałe "witam"! Niestety, jako wykładowca już się przyzwyczajam do tego słowa w mailach od studentów, ale kiedy widzę "Witam, pani Patrycjo..." to naprawdę szlag mnie trafia. Odpowiedz Link Zgłoś
tursen77 Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 11:15 Argumentacja p.Rusinka,że witać może tylko gospodarz na swoim terytorium,tu akurat nie jest trafna.Nie czuję się gospodarzem całej przestrzeni internetowej,ale na pewno jestem gospodarzem treści maila (po co "mejla?),którego piszę.I w tym mailu witam swego adresata.Dziwi mnie jednak gwałtowna i ordynarna treść wielu wpisów. To w końcu jest tylko krytyka "galicyjskiego" sposobu myślenia i żartobliwa dyskusja z miłym krakowskim profesorem,którego serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwatysta Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 11:28 Pan Rusinek ma 200% racji. Ale dla większości "myślących inaczej" aktywnych na tym forum 'to jest za trudne do zrozumienia' jak mawiali niektórzy wojskowi ze studium wojskowego do studentów. Więc dyskusja jest jałowa. Podobny problem mam z coraz powszechniejszą kalką językową 'W czym mogę pomóc?' wchodząc do różnych miejsc. I jak mam wytłumaczyć, że ja nie potrzebuję żadnej pomocy a przyszedłem załatwić lub kupić to czy tamto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zol Szkoda, że autorka nie dba o poprawność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 11:18 To już jest wstyd, żeby dziennikarz popełniał takie błędy językowe, ZWŁASZCZA w wywiadzie/artykule o języku polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: havranek Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.231.11.36.koba.pl 22.04.12, 11:18 Maile nie są odpowiednikiem listów, pisze się ich dużo więcej i dużo częściej. W zdecydowanej większości pełnią funkcję użytkową a nie artystyczną, dlatego wszelkie bezpłciowe i bezosobowe formy są jak najbardziej pożądane. Gdybym za każdym razem pisząc maila zastanawiał się jakiej formy użyć to po pierwsze straciłbym na to więcej czasu niż na samą treść, a po drugie p.ierdolca bym dostał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 11:54 W pełni popieram. Dla mnie jest to bardziej rozbudowana forma dawnej depeszy czy telegramu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziesieciokrotne Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 11:18 A mnie denerwuje wszechobecne "W czym mogę pomóc". Kiedyś mówiło się "Czym mogę służyć"... Ale teraz, kurna, nikt nikomu służyć nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
wuzuwela Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 22.04.12, 11:59 Gość portalu: dziesieciokrotne napisał(a): > A mnie denerwuje wszechobecne "W czym mogę pomóc". Kiedyś mówiło się "Czym mogę > służyć"... Ale teraz, kurna, nikt nikomu służyć nie będzie... jeżeli przychodzisz jako interesant,klient to apriori masz jakąś potrzebę,i pytający ma za zadanie pomóc ci w tym.Są pewne wyjątki,jak np. w szalecie miejskim,chyba że stoisz jak pień i obsługa też ma prawo zainteresować się czego potrzebujesz:))) Odpowiedz Link Zgłoś
fig-a75 Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 11:21 "Tu dodam anegdotę, dzwoni do mnie pani z banku i mówi: "Dzień dobry, czy rozmawiam z panem Michałem Rusinek?"; ja: "Tak, ale ja się deklinuję"; ona: "A, to przepraszam. Zadzwonię później...". może ja się nie znam.... ale ja się nie mogę deklinować, tylko moje nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 11:23 pan Rusinek ma racje ale brak wychowania i manier wyniesionych z domu stal sie norma spoleczna, dlatego wiekszosc nawet nie rozumie o co facet sie czepia. Odpowiedz Link Zgłoś
tampa Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 11:24 "Witam" w emailu jest idiotyczne. Rusinek ma rację. Oczywiście, jak to w Polsce, wszyscy będą gęby darli, że można sobie pisać, co kto chce. Jasne, można siku zrobić w bramie też, staruszkę kopnąć i jeszcze parę innych rzeczy, bo można. Wolnoć Tomku w swoim domku, szlachcic na zagrodzie, liberum veto i tak dalej i tak dalej. Ech, durnoto polska, durnoto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 22.04.12, 11:24 Panie Rusinek, gdyby ogarnęło mnie szaleństwo i napisałbym do Pana list, to pozdrowiłbym Pana w taki sposób, że zlazły by Panu pazury z palców.Wszystkich.Bez wyrazów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: td57 Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 11:27 pani szymborska odeszła, wielka szkoda a pan rusinek został ale to juz nie ta gwiazda jakoś trzeba swiecic bo ten swiat ma taka krótka pamieć ble ,ble ,ble Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzio77 Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 11:40 To taka sama historia, jak z Dziwiszem. żałosne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cho Re: uporządkujmy to jakoś... IP: *.telpol.net.pl 22.04.12, 11:28 No, przeczytałam. I, że tak zacytuję: "gdzie pewna pani Monika (być może nawet jest to występująca w piosence M. Wodeckiego - "dziewczyna ratownika" zapytała wprost:" Czego się ten facet opił, bo Wodecki przede wszystkim jest Z., a poza tym tej piosenki ani nie napisał, ani nie skomponował, ani nawet nie śpiewał...? Lubię takie AŁTORYTETY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meeee Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 11:30 Co by Rusinek Dziwiszem nie zostal Odpowiedz Link Zgłoś
tomekk46 Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 22.04.12, 11:32 to juz odrazu lepiej sie witac:co tam kur.... co tam.po co sie przejmowac jakas kultura Odpowiedz Link Zgłoś
yggdrasill Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 11:33 Wielce szanowna, najczcigodniejsza, najdroższa koleżanko Psipsińska! Nie będzie mnie jutro. Wyrazy najgłębszego szacunku z pocałowaniem w dupę, Pierdziński. Mail =/= list. Witamy w 3 tysiącleciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzio77 miernota wyrocznią? IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 11:38 Podczepił się pod sławną i zdolną starszą panią, i na niej wypromował. Teraz chce uchodzic za arbitra. niestety, wiele takich historii juz było i będzie. W mailach ZAWSZE piszę "witam!":-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dgjvhjfgjsftjwrtyw Re: miernota wyrocznią? IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.12, 16:04 najzdrowsza grzeczno0ściowa forma kontaktu to "witam" zwłaszcza adresowana do osób nieznanych. Nie wiesz, czy piszesz do kobiety, mężczyzny, grupy osób.. itp. Po co dorabiać ideologię? mail ma być konkretem, grzecznościowym, skrótowym. Może być nudny i sztampowy. Nie obrażam się za "witam" jak mi ktoś pisze np na allegro- ale za "pani" mogę być zły Odpowiedz Link Zgłoś
tampa Re: miernota wyrocznią? 28.04.12, 22:09 Dlatego sprzątasz w Biedronce i już ci tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.icpnet.pl 22.04.12, 11:35 Śmieszny, zadufany w sobie, bezużyteczny doktorek. Zamiast zająć się czymś pożytecznym, biadoli o niewłaściwych zwrotach grzecznościowych. Za państwowe pieniądze oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
ale_thru Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 22.04.12, 11:36 Pan Rusinek wypowiada się na temat leżący poza jego dziedziną: jest literaturozawcą, tu przydałby się językoznawca od pragmatyki językowej. A tak jego opinia to takie bla bla bla. Odpowiedz Link Zgłoś