Gość: krk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.12, 08:15 już widzę "bobo" w wydaniu polskim buhaha....chciałoby się wielkiego świata, a tu w butach ciągle słoma..."powodzenia" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: socjolog amator Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczański... IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 08.05.12, 08:22 e... to nie jest lokalizacja dla ludzi ze wsi, a kto kupuje mieszkania w krakowie? Właśnie oni. Pod kościołem kojarzę jakiś nowy, większy apartamentowiec ale jakoś nie zaobserwowałem życia w nim. Knajpa jest tak po prawdzie jedna. Właściwie chyba to taka niewielka restauracja? W środku nie byłem. Za to jest kilka sklepów spożywczych. Dębniki przypominają raczej małe miasteczko a tego ludzie ze wsi nie będą chcieli bo mają u siebie. Jest też trochę zabudowy blokowej. Ja tam na pewno rozwoju w tym sensie jak np. kazimierz nie widzę. Tym bardziej że przedostać się na drugą stronę wisły nie jest prosto. Jest most ale to przecież kawałek dostać się na rynek główny na piechotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczańs IP: *.home.aster.pl 08.05.12, 09:04 Rozumiem, że poza Krakowem są już tylko wsie - nie ma miast. Ponadto każdy mieszkaniec Krakowa mieszka z rodzicami do oporu, nie planując zakupu własnego lokum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socjolog amator Re: Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczańs IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 08.05.12, 09:24 przez ludzi ze wsi rozumiem ludzi żądnych klimatu wielkomiejskiego: betonowej zabudowy z minimalną ilością zieleni, ruchu miejskiego (nawet głośnego) wielkiej masy ludzi itp. Jeżeli chodzi o trendy zakupowe mieszkańców krakowa to obecnie zauważyłem chęć posiadania domu :) Wcale się nie palę do zakupu pudełka w blokowisku a na apartament mnie nie stać. Dębniki jakoś rajem dla bogatych mieszczan nie są i nie wiem czy będą. One przypominają stary zniszczony przedmiot, klimatyczny ale po odnowieniu straci charakter. To naprawdę wizualnie ładna dzielnica, jednak z tą chęcią mieszkania tam bym nie przesadzał. Równie dobrze o reszcie miasta można powiedzieć że stanie się rajem dla bogatego mieszczaństwa (jak sami będziemy bogaci, na co się raczej nie zanosi). Trudno generalizować obecnie. Natomiast ja osobiście wyróżniam "trend ludzi ze wsi" bo naprawdę to widać w przeciwieństwie do kryjącego sie gdzieś, mitycznego bogatego mieszczaństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makus Re: Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczańs IP: *.ghnet.pl 08.05.12, 11:40 Masz bardzo adekwatny nick do poziomu wypowiedzi, twoja socjologia ludzi ze wsi jest naprawdę bardzo amatorska i dodam - mało prawdziwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eme Re: Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczańs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.12, 10:59 Bariera w postaci Wisły na tę zaletę, że raczej nie trafią tu zadubieni turyści i klaberzy. A na rynek i tak jest całkiem blisko (10 min.) pod warunkiem, że się jedzie rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid [...] IP: 192.166.203.* 08.05.12, 08:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_swiniarz Re: Dębniki - przyjdą eksmisje dla zwykłych miesz 08.05.12, 09:52 I bardzo dobrze. Glupoty pan piszesz o gentryfikacji. Moje zycie gentryfikacja rzeczywiscie zniszczyla - juz nie ryzykuje oberwania po mordzie na Debnikach. Kiedy sie tu wprowadzalem 20 lat temu wiekszosc kamienic to byly pijackie meliny, i nie raz jeden drugiego gonil z siekiera (raz udalo mi sie zrobic fotke, zadzwonic na policje, ale pijaczej na drugi dzien chodzil wolny). Gentryfikacja to zbawienie dla miasta i normalnych mieszkancow a nie zagrozenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socjolog amator Re: Dębniki - przyjdą eksmisje dla zwykłych miesz IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 08.05.12, 10:07 Kiedyś w rejonie wyskoczył na mnie gość z nożem w środku dnia. Ostatnio jak przechodziłem to ludzi praktycznie na ulicy nie widać czy w dzień czy w nocy zatem i żuli też nie zaobserwowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balusz Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczański... IP: *.ists.pl 08.05.12, 08:50 Przypuszczenia wyssane z palca. A gdzie ta kolonizacja w podgórzu ? Oprócz kilka knajp w okolicach kładki nie dzieje się nic. A podgórze to chyba więcej niż te 100 metrów bulwarów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczańs IP: 31.187.12.* 08.05.12, 09:02 Jak to nic się nie dzieje? A nowe kino przy Krasickiego zauważył? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kulfon Re: Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczańs IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 08.05.12, 09:08 ojej a tam kiedyś był dom kultury. Zaiste rozwój jak się patrzy. Za to i tak działanie odważne działanie bo to kawałek od strefy knajpianej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo koko he he Re: Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczańs IP: *.dynamic.lte.plus.pl 08.05.12, 09:24 He he he he Podgórze to dalej żulernia - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczański... IP: *.ip.netia.com.pl 08.05.12, 09:21 Loftowe Zabłocie - bardzo śmieszne.Jedne tzw. lofty obłożone styropianem i okładzinę ceglaną stoją puste... Tak loftowe Zabłocie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krypto Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczański... IP: *.centertel.pl 08.05.12, 10:18 Artykulik pisał ktoś kto kupił tam mieszkanie ,przejście przez most na dębniki i wyjazd samochodem to koszmar!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Tiaa, przyszłym kupcom polecam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.12, 10:44 odwiedzenie tej "pięknej, klimatycznej" dzielnicy kiedy stan wody Wisły przekroczy wysokość stanów średnich. Niech zobaczą te "stylowe" kamienice z piwnicami zalanymi do 2/3 wysokości, bajora w każdym zagłębieniu powierzchni na skutek podniesienia się wód gruntowych, pootwierane na przestrzał obskurne, zagnojone bramy, cuchnące wilgocią, grzybem i kocimi szczochami. Normalnie paluszki lizać i już zbierać na mieszkanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: Tiaa, przyszłym kupcom polecam IP: *.nsystem.pl 08.05.12, 11:46 ^^^ aż tak źle chyba nie jest ;-) Często chadzam na spacery w tym rejonie i okolice mi się podoba. Lepsze to niż betonowy Kurdwanów, gdzie blok stoi na bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Tiaa, przyszłym kupcom polecam IP: *.absystems.pl 08.05.12, 13:42 z tym Kurdwanowem to chyba przesadzasz - Debniki sa bardziej zabudowane niz Kurdwanow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepiej Re: Tiaa, przyszłym kupcom polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 12:58 Prawie jak Wenecja. A gdy po powodzi pojawią się krocionogi sprowadzi się mistrza kuchni wschodniej, który przygotuje egzotyczne potrawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczański... IP: *.Backbone.multi-play.pl 08.05.12, 12:18 Dębniki to enklawa spokoju i niech tak zostanie. Lepiej żeby nie wprowadzali się tam głośni bobo. Nie wspomnieliście jeszcze o bardzo dobrej restauracji U Pana Cogito w dworku przy ul. Bałuckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FF Re: Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczańs IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 08.05.12, 12:42 jeszcze pamiętam Cafe Milano na praskiej, w sumie prawie okolica. Nie wiem czy istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Konfederacka 4 08.05.12, 13:01 to fantastyczne, klimatyczne miejsce.....bynajmniej na Dębnikach nie mieszkam chociaż chciałabym, miałabym bliżej do lokalu, który bardzo bardzo i odpowiada. Zupełnie inni goście i atmosfera niż Głównorynkowych "bawialniach" iza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof. jan udręka Re: Konfederacka 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 13:15 naucz się wklejać linki dziołcho po nowej maturze ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Szczególnie "rajska" jest... IP: *.aster.pl 08.05.12, 13:11 ...ulica Konopnickiej po przebudowie. Po jednej stronie chodnika brak (na wysokości Biblioteki), po drugiej - i tak wąski chodnik udatnie zwężono słupkami z łańcuchami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: Szczególnie "rajska" jest... IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 09.05.12, 08:46 Tak, trzeba pamiętać zeby ten odcinek pokonać autobusem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Dębniki - żulernia i melina IP: *.mat.agh.edu.pl 08.05.12, 13:14 Różana to centrum żulerni, gorszych melin to trudno było na Kazimierzu czy Azorach znaleźć. A czy dalej tam rezyduje centrala MPO? MIłego sąsiedztwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowohutas Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczański... IP: 178.23.104.* 08.05.12, 13:31 i tak najlepsza jest Nowa Huta bez tego całego nadęcia, napuszenia, "ą" i "ę" tutaj obok ......profesora uczelni mieszka zwykły robotnik, podają sobie rękę na powitanie..a te komentarze jak tu niebezpieczne są wyssane z palca zobaczcie sobie na statystyki policji i dopiero piszcie komentarze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRS Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczański... IP: *.comarch.com 08.05.12, 14:13 Mam miszkanie na Kzimierzu w Podgórzy na Dębnikach w Krowodrzy... I ani jednego nie mogę sprzedać... Czuje się szczęśliwy, ceny odjechały w dół... Odpowiedz Link Zgłoś
szary212 Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczański... 08.05.12, 14:23 No, proszę. A mnie się zawsze wydawało, że piękne, spokojne, klimatyczne miejsca to Zwierzyniec w kierunku Kazimierza Wielkiego, Salwator, i okolice Placu na Stawach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczańs IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.12, 19:30 "Zwierzyniec w kierunku Kazimierza Wielkiego" Szary, mógłbyś to bliżej objaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Gazeta znów antagonizuje Krakusów IP: *.uoks.uj.edu.pl 08.05.12, 14:32 j.w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruczajowiec Artykuł sponsorowany IP: 57.66.195.* 08.05.12, 15:14 Przez agentów nieruchomości ktorych zawód za niedługo sie otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
zahav Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczański... 08.05.12, 15:44 Znów niezawodny doktór Kubicki i jego "nowe mieszczaństwo". Odpowiedz Link Zgłoś
tom.son Re: Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczańs 08.05.12, 23:19 Pani Magda dziennikarka - Fascynuje ją nowoczesne i alternatywne oblicze Krakowa. Więc sobie kreuje nowe oblicze. Dr Kubicki :Kubicki P., (2011), Nowi mieszczanie w nowej Polsce, Instytut Obywatelski Warszawa. Moim zdaniem ukuł pewną hipotezę, wzorowaną na zachodnich społeczeństwach,m i teraz wpasowuje ją gdzie się da w krakowskie dzielnice. Panie doktorze więcej dowodów na BObo na Dębnikach; bo póki co 1 najlepsza pizzeria w mieście i jedna z lepszych winiarni w Krakowie nie czynią bohemy. Czekam na rozprawę naukową na powyższy temat. Odpowiedz Link Zgłoś
thomos85 Dzielnica snobów - idealna reklama :)) 08.05.12, 15:45 Ja to wolałbym nie mieszkać w okolicy, w której żyją ludzie SNOBUJĄCY się na cokolwiek bo raczej nie jest to miłe sąsiedztwo. Swoją drogą to nie rozumiem też jakim cudem "kolonizowanie" dzielnicy przez studentów może podnosić jej atrakcyjność (zawsze myślałem, że obniża). Mam wrażenie że mylimy dwa pojęcia. Czym innym jest atrakcyjność dzielnicy pod względem mieszkaniowym a czym innym pod względem knajpiano rozrywkowym. Najczęściej te dwa rodzaje atrakcyjności nie idą ze sobą w parze (na Kazimierzu czy w okolicach Rynku fajnie jest bywać ale mieszkać tam to już nie do końca). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatul Konfederacka 4 IP: 213.134.163.* 08.05.12, 17:10 Tak nazywa się wspomniany w artykule lokal. Nie "Konfederacja 4". Odpowiedz Link Zgłoś
tom.son Re: Konfederacka 4 08.05.12, 23:09 wakacje idą, stażyści do gazet wala drzwiami i oknami . i będzie gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfd dębniki były zapomniane?? IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.12, 18:26 to bzdura, tam zawsze było drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UJ A hołota dębnicka urywająca lusterka autom? IP: *.aster.pl 08.05.12, 18:43 A hołota dębnicka, która urywa lusterka "obcym" (ale na krakowskiej rejestracji) autom się wyniesie czy zostanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spokoko Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczański... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 19:17 Kto się snobuje na bohemę? Bracia kurkowi może? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madznun Szanowna Pani Dziennikarko, IP: *.aster.pl 08.05.12, 20:38 niech Pani łaskawie przestanie "kolonizować" Kraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 5 tys. ok Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczański... IP: *.fiberway.pl 08.05.12, 20:55 Kilka słów o cenach mieszkań w Krakowie. Rok temu rozmawiałem z jednym z największych krakowskich deweloperów. Otrzymałem info - cena budowy metra mieszkania wynosi 2800 metra !!! Dorzućcie do tego ziemię ok. 600 zł do metra, koszty marketingu, itp, max 4 tys. za ar. Skąd te ceny na poziomie 7-8 tys ??? Teraz widzicie jak was kroją. www.kredytdom.pl/marza_dewelopera_wynosi_ponad_30,51.html 5 tys. za metr dla mnie jest ceną fair. Odpowiedz Link Zgłoś
brutta21 Dębniki - przyszły raj dla bogatej mieszczański... 08.05.12, 21:32 W Dębnikach mieszkam od kilku lat, mój mąż natomiast od urodzenia. Zawsze się z niego śmiałam, że w Dębniach się urodził i tu umrze. Z każdym dniem jednak przekonuje się, że jest to najcudowniejsze miejsce do mieszkania w Krakowie, a adres zmieniałam kilkanaście razy: cicho, zielono (dwa parki, wały) do centrum spacerkiem, do tego "wsiowa" atmosfera- rynek z przekupami i sami swoi (nawet żule). Kto ma tu nieruchomość (niekoniecznie "apartament" w kamienicy ale skrawek zielonego) "może poczuć się szczęściarzem" i chyba żadnemu mieszkańcowi Dębnik nie zależy na kolonizacji i zmianie klimatu tej dzielnicy. Ale żeby poczuć ten klimat, trzeba tu pomieszkać, inaczej nie sposób zrozumieć. Z kolei ceny nieruchomosci są tutaj tak wysokie, że stać na nie raczej pasjonatów, reszta woli snobować na Woli, lub w modnych podkrakowskich przysiółkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ac Miód w serce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.12, 23:00 ...dębnickiego patrioty, tajemnicza Nieznajomo (Skwerowa?). Podpisuję się pod każdym słowem (52 lata praktyki) Odpowiedz Link Zgłoś