Dodaj do ulubionych

Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 13:25
Artykuł na miarę Wyborczej. Gratuluję!
Obserwuj wątek
    • Gość: pinus Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.ghnet.pl 11.05.12, 13:34
      brawo, na Fieldorfa wczoraj po zmroku też przechodził, nie po pasach ;-) ale zdążył,
    • Gość: krak Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: 94.42.92.* 11.05.12, 13:44
      Motorniczemu gratuluję postawy! Taka postawa powinna byc normą, a w dzisiejszych czasach niestety nie jest. Dlatego bardzo dobrze, że GW pisze o takich sprawach...
      • Gość: qwe Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.12, 22:12
        jednak nie wszyscy tak myślą, np pierwszy wpis - ds28, ale cóź, może dojrzeje
    • Gość: mika Jeże mają większe przywileje niż pasażerowie :) IP: *.citypartner.pl 11.05.12, 13:58
      Gratuluję postawy i cieszę się, że motorniczy tak kocha zwierzątka, ale.......
      Fajnie by było żeby kierujący tramwajami czy autobusami MPK zwracali równie baczna uwagę na ludzi , których wożą.
      Kilka dni temu na Karmelickiej ja i jeden z wsiadających mężczyzn (mających widoczne problemy ze sprawnym poruszaniem się , choć bez kuli czy laski) zostaliśmy przytrzaśnięci zamykającymi się przedwcześnie drzwiami.
      Gdyby nie przytomna i szybka reakcja młodego chłopaka z tego tramwaju, to mogło się to znacznie gorzej skończyć. I tu chcę mu bardzo podziękować w imieniu swoim i pana wsiadającego razem ze mną tymi samymi drzwiami.
      Oczywiście napisałam do MPK o zaistniałej sytuacji. Czekam na odpowiedź i przeprosiny.
      • kapitan.kirk Re: Jeże mają większe przywileje niż pasażerowie 11.05.12, 14:57
        Gość portalu: mika napisał(a):

> Kilka dni temu na Karmelickiej ja i jeden z wsiadających mężczyzn (mających wid
        > oczne problemy ze sprawnym poruszaniem się , choć bez kuli czy laski) zostaliśm
        > y przytrzaśnięci zamykającymi się przedwcześnie drzwiami.
        > Gdyby nie przytomna i szybka reakcja młodego chłopaka z tego tramwaju, to mogło
        > się to znacznie gorzej skończyć. I tu chcę mu bardzo podziękować w imieniu swo
        > im i pana wsiadającego razem ze mną tymi samymi drzwiami.
        > Oczywiście napisałam do MPK o zaistniałej sytuacji. Czekam na odpowiedź i przep
        > rosiny.

Z całym współczuciem wobec traumy powypadkowej:

- większość krakowskich tramwajów ma zabezpieczenia uniemożliwiające zamknięcie się drzwi na kimś (fotokomórki, czujniki naciskowe i/lub krawędziowe),
        - najprawdopodobniej chodziło zatem o poczciwe "akwarium" typu 105Na, gdzie takich zabezpieczeń nie ma, a w dodatku ostatnie drzwi w każdym wagonie ulokowane są tak, że motorniczy - zwłaszcza w przypadku pociągów dwu/trzywagonowych przystających obok zaparkowanych samochodów - praktycznie w ogóle ich nie widzi,
        - rzecz jednak w tym, że motorniczy ma obowiązek każde zamknięcie drzwi poprzedzać sygnałem dźwiękowym, po którym - jak głoszą stosowne napisy wołami na zewnątrz i wewnątrz tramwajów - wsiadanie/wysiadanie jest zabronione; pasażerowie z reguły jednak całkowicie to lekceważą, mam więc wrażenie że (bez urazy) tak było i tym razem - na przeprosiny zatem za bardzo nie licz ;-)

Pozdrawiam
        • Gość: mika Nie IP: *.citypartner.pl 11.05.12, 16:21
          Otóż nie było tak jak twierdzisz. Własnie o to chodzi, że nie bylo ŻADNEGO sygnału dźwiękowego. Gdyby taki był, to z pewnością bym nie "pakowała się " na siłę do tramwaju.
          Minimum rozsądku jeszcze mam:)
          Poza tym mam pewne problemy ze sprawnym poruszaniem się, więc wsiadanie po sygnale (którego nie było) , to raczej nie dla mnie.
          Ewidentnie motorniczy pospieszył się z zamykaniem drzwi. Dobrze, że nie słyszał komentarzy pod swoim adresem innych pasażerów, którzy widzieli całą sytuację....
          • kapitan.kirk Re: Nie 11.05.12, 22:39
            No cóż - zdarza się i tak... Tym niemniej w 105Na monitoringu nie ma, więc jeśli nie macie niezależnych świadków, tak czy inaczej trudno będzie przekonać MPK, że motorniczy tak a nie inaczej postąpił.
            Pozdrawiam
      • Gość: MIs Re: Jeże mają większe przywileje niż pasażerowie IP: *.multi-play.net.pl 11.05.12, 16:10
        Otwórz drzwi i zobacz czy pan motorniczy nie klęczy z kwiatami na wycieraczce
        • Gość: mika Re: Jeże mają większe przywileje niż pasażerowie IP: *.citypartner.pl 11.05.12, 16:22
          Oczywiście, powinien, bo z lekka przesadził ....
    • gazeta_mi_placi Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać 11.05.12, 14:01
      Sympatyczne.
    • Gość: cvbj Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.ghnet.pl 11.05.12, 14:18
      Wolę takie artykuły, niż o głupich pisiorach, takich jak ty.
    • Gość: lubię jeże Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 14:28
      A cóż to taki sfrustrowany? A na słoneczko - niech poziom endorfin wzrośnie. A na spacerek po zmroku - jeże poobserwować, usmiechnąć się.
      Panu motorniczemu słowa uznania i wirtualne uściski.
      Nota bene - na Prandoty kilka dni temu, jeżyk (na czerwonym) ruszył po pasch(!) na drugą stronę. Kierowcy stanęlii, ruch został wstrzymany. A obywatel jeż domaszerował do połowy jezdni i...się rozmyslił, zawrócił i podreptał z powrotem. Wyrazy szacunku i sympatii dla kierowców :)
      • Gość: ds28 Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 15:02
        Nie piszę, że mi na jeżach nie zależy, tylko wydaje mi się bez sensu poświęcanie osobnego artykułu tak, przyznajmy uczciwie, błahej sprawie.
        • Gość: esther Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.12, 16:55
          A ja uważam, że takie sprawy zasługują na choćby wzmiankę. To miłe wiedzieć, że ktoś zachował się z empatią w zalewie codziennej frustracji. I nie uważam, ze tylko bad news is a good news.
        • Gość: ktoś tam Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 11.05.12, 18:13
          Bardzo dobrze, że wspomina się o takich"błahych" (dla jeża to nie było takie błahe, to kwestia życia i śmierci ;) , lepsze to od codziennych wojenek polityków, zbrodni, przestępstw, korków itd. Więcej takich artykułów a może świat będzie ciut lepszy. To inspiruje, poprawia humor a nie dołuje jak 98% informacji. Tego typu wzmianki powodują, że postrzegamy rzeczywistość bardziej realistycznie, widzimy jak zachowują się ludzie którzy wbrew temu co by wynikało z codziennych wiadomości (przeważnie złych), są często całkiem przyzwoici tylko, że zło, oszustwa itd są bardziej medialne. Wiadomo, nie ma co przesadzać w drugą stronę i pisać tylko o takich pogodnych rzeczach, ale jakby codziennie choć jedna taka wzmianka się pojawiła to i ludzie by się może stawali życzliwsi, a przynajmniej pojawiłby się na ich twarzach uśmiech choćby na chwilę.
        • ovo_sapiens Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech 11.05.12, 22:28
          Czasem pojawiają się w Wyborczej artykuły o jeszcze bardziej błahych sprawach typu pijany student wypadł z okna akademika albo prezydent Majchrowski dorzucił kilkaset milionów na remont stadionu ulubionej drużyny...
          A taki jeż to fajne stworzenie jest...
        • Gość: józek z zokopanego Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 23:56
          błahy to ty jesteś gościu!!!!! a taki jeż jest dla mnie więcej wart niż wielu przygłupów chodzących po tej Ziemi i wole ocalenie tego jeża niż np to, że jeden idiota więcej nie wsiadł kiedyś do pewnego samolotu......
        • Gość: MM Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.toya.net.pl 12.05.12, 09:15
          Dla ciebie może to błaha sprawa, ale dla ludzi bardziej rozwiniętych od ciebie życie zwierząt ma duże znaczenie.
    • Gość: a Niech żyją jeże i myślący motorniczy!!! IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.12, 15:36
      :-)
    • Gość: agacia Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.12, 15:40
      Należą sie podziekowania dla motorniczego!
      Jeż jest prawnie chronionym przesympatycznym stworzeniem.
      Pozytecznym do tego niesłychanie!
      A gatunek to hcyba dinozaury i mamuty pamięta jeszcze!
    • Gość: Magda Gessler Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: *.devs.futuro.pl 11.05.12, 15:46
      Mięsny Jeż!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • aarvedui ot, ludzki odruch 11.05.12, 16:54
      ot, ludzki odruch, zwyczajny, a jednak niezwyczajny.

ba, na dodatek chrześcijański, gdyż wg Biblii człowiek dostał Ziemię i wszystkie stworzenia "pod opiekę".
      dopiero kilkaset lat po Chrystusie kapłani uznali, że "Ziemia we władanie" brzmi lepiej niż "Ziemia pod opieką i troską człowieka".

wg innej, wykluczonej przez biskupów (niewiadomo dlaczego ;) ) Ewangelii św Tomasza, każdy kto znęca się nad zwierzętami i zabija je bez wyraźnej potrzeby (samoobrona lub przetrwanie) popełnia grzech ciężki.
      no ale który biskup powie dziś że każdy kto ma co jeść a zabija zwierzęta - ciężko grzeszy ?

oj daleko padło katolickie jabłko od Chrystusowej jabłoni...na dodatek podgniło nieco i zaludniło się czarnym robactwem.
    • puzonik48 Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech 11.05.12, 17:18
      Raczej o rzadko spotykanym człowieczeństwie :):)
    • Gość: Jeż z Ruczaju Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.12, 18:23
      Ja, Jeż z Ruczaju serdecznie dziękuję MPK i wszystkim sympatycznym respondentom. My, Jeże mamy grube brzuszki i krótkie łapki, trzeba trochę czasu na przejście przez torowisko lub jezdnię. Szanując Jeże jesteś EKO! Wielkie dzięki wszystkim!
    • Gość: Jerzy K. Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.12, 18:34
      Brawo, brawo. Nalezt troszczyc sie o Zw-Je(r)zo-Wrocek. Proponuje nowe hasło promocyjne. Wrocław przyjazny jezom i jerzykom. Jerzy K.
      • Gość: małgorzata Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.05.12, 19:47
        Kraków, Panie Jerzy. Nie Wrocław ;)
    • Gość: p_a_t_k_a Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.12, 19:00
      Fajny motorniczy. Pozdrawiam Pana!
      • Gość: Luiza Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 20:08
        I ja pozdrawiam; fajny z Pana gość!
    • Gość: vvv Teraz kolej na Was IP: *.ists.pl 11.05.12, 20:54
      Dał Wam przykład motorniczy jak postapić macie,

czyli wesprzyjcie POGOTOWIE JEŻOWE

www.jeze.com.pl/kontakt/
    • Gość: vvv Pogotowie JEŻOWE IP: *.ists.pl 11.05.12, 20:58

www.jeze.com.pl/pogotowie/

• Gość: kika Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: *.devs.futuro.pl 11.05.12, 21:01
      Bardzo sympatyczna wiadomość. Od razu poprawił mi się humor. Wielki szacun dla motorniczego, który pochylił się nad malutkim jeżem.
      Czasem mam wrażenie że łatwiej o wielkich bohaterów niż po prostu sympatycznych ludzi :)
      • Gość: spod celi Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.12, 22:27
        jeż jest zwierzęciem chronionym

czy ci co go trzymali mają już sanki ?
        • Gość: josef Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.aster.pl 12.05.12, 13:50
          Nie mają, gdyż było to zatrzymanie obywatelskie.
    • brak.slow wspaniały człowiek. 11.05.12, 23:46
      Podziwiam, to musi być przede wszystkim dobry człowiek i do tego na pewno bardzo sympatyczny.
      Cieszę się, że tak postąpił, podziwiam też jego dobry wzrok, bo ja bym takiego szarego jeża na tle burych kamyków i szyn na pewno przeoczyła :)

W Krakowie jest bardzo dużo jeży, u mnie na osiedlu spotykam je bardzo często :)
    • albrecht_kalba Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać 12.05.12, 09:21
      Brawo motorniczy, brawo za ludzki odruch. Brawo też tutaj.
    • Gość: pijak jak lezy tez Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: *.play-internet.pl 12.05.12, 14:53
      pijak jak leży przy torowisku tez wołają przez radiotelefon w tramwaju żeby jechać ostrożnie :>
    • Gość: STACHU Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: 213.134.163.* 12.05.12, 17:17
      Dobrze że to nie był mięsny jeż :D
    • Gość: -A- Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: *.cable.smsnet.pl 12.05.12, 17:19
      W imieniu wszystkich jeży - Dziękuję!
    • Gość: posesjant Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: *.147.2.208.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.05.12, 08:41
      Dobrze, że pomogliście jeżykowi.
      Aż strach pomyśleć co zrobiłby ów wieczorny motorniczy swoja metalową rurką gdyby spotkał się z odmową.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka