Gość: ds28 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 13:25 Artykuł na miarę Wyborczej. Gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pinus Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.ghnet.pl 11.05.12, 13:34 brawo, na Fieldorfa wczoraj po zmroku też przechodził, nie po pasach ;-) ale zdążył, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: 94.42.92.* 11.05.12, 13:44 Motorniczemu gratuluję postawy! Taka postawa powinna byc normą, a w dzisiejszych czasach niestety nie jest. Dlatego bardzo dobrze, że GW pisze o takich sprawach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.12, 22:12 jednak nie wszyscy tak myślą, np pierwszy wpis - ds28, ale cóź, może dojrzeje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Jeże mają większe przywileje niż pasażerowie :) IP: *.citypartner.pl 11.05.12, 13:58 Gratuluję postawy i cieszę się, że motorniczy tak kocha zwierzątka, ale....... Fajnie by było żeby kierujący tramwajami czy autobusami MPK zwracali równie baczna uwagę na ludzi , których wożą. Kilka dni temu na Karmelickiej ja i jeden z wsiadających mężczyzn (mających widoczne problemy ze sprawnym poruszaniem się , choć bez kuli czy laski) zostaliśmy przytrzaśnięci zamykającymi się przedwcześnie drzwiami. Gdyby nie przytomna i szybka reakcja młodego chłopaka z tego tramwaju, to mogło się to znacznie gorzej skończyć. I tu chcę mu bardzo podziękować w imieniu swoim i pana wsiadającego razem ze mną tymi samymi drzwiami. Oczywiście napisałam do MPK o zaistniałej sytuacji. Czekam na odpowiedź i przeprosiny. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Jeże mają większe przywileje niż pasażerowie 11.05.12, 14:57 Gość portalu: mika napisał(a): > Kilka dni temu na Karmelickiej ja i jeden z wsiadających mężczyzn (mających wid > oczne problemy ze sprawnym poruszaniem się , choć bez kuli czy laski) zostaliśm > y przytrzaśnięci zamykającymi się przedwcześnie drzwiami. > Gdyby nie przytomna i szybka reakcja młodego chłopaka z tego tramwaju, to mogło > się to znacznie gorzej skończyć. I tu chcę mu bardzo podziękować w imieniu swo > im i pana wsiadającego razem ze mną tymi samymi drzwiami. > Oczywiście napisałam do MPK o zaistniałej sytuacji. Czekam na odpowiedź i przep > rosiny. Z całym współczuciem wobec traumy powypadkowej: - większość krakowskich tramwajów ma zabezpieczenia uniemożliwiające zamknięcie się drzwi na kimś (fotokomórki, czujniki naciskowe i/lub krawędziowe), - najprawdopodobniej chodziło zatem o poczciwe "akwarium" typu 105Na, gdzie takich zabezpieczeń nie ma, a w dodatku ostatnie drzwi w każdym wagonie ulokowane są tak, że motorniczy - zwłaszcza w przypadku pociągów dwu/trzywagonowych przystających obok zaparkowanych samochodów - praktycznie w ogóle ich nie widzi, - rzecz jednak w tym, że motorniczy ma obowiązek każde zamknięcie drzwi poprzedzać sygnałem dźwiękowym, po którym - jak głoszą stosowne napisy wołami na zewnątrz i wewnątrz tramwajów - wsiadanie/wysiadanie jest zabronione; pasażerowie z reguły jednak całkowicie to lekceważą, mam więc wrażenie że (bez urazy) tak było i tym razem - na przeprosiny zatem za bardzo nie licz ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Nie IP: *.citypartner.pl 11.05.12, 16:21 Otóż nie było tak jak twierdzisz. Własnie o to chodzi, że nie bylo ŻADNEGO sygnału dźwiękowego. Gdyby taki był, to z pewnością bym nie "pakowała się " na siłę do tramwaju. Minimum rozsądku jeszcze mam:) Poza tym mam pewne problemy ze sprawnym poruszaniem się, więc wsiadanie po sygnale (którego nie było) , to raczej nie dla mnie. Ewidentnie motorniczy pospieszył się z zamykaniem drzwi. Dobrze, że nie słyszał komentarzy pod swoim adresem innych pasażerów, którzy widzieli całą sytuację.... Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Nie 11.05.12, 22:39 No cóż - zdarza się i tak... Tym niemniej w 105Na monitoringu nie ma, więc jeśli nie macie niezależnych świadków, tak czy inaczej trudno będzie przekonać MPK, że motorniczy tak a nie inaczej postąpił. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIs Re: Jeże mają większe przywileje niż pasażerowie IP: *.multi-play.net.pl 11.05.12, 16:10 Otwórz drzwi i zobacz czy pan motorniczy nie klęczy z kwiatami na wycieraczce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Jeże mają większe przywileje niż pasażerowie IP: *.citypartner.pl 11.05.12, 16:22 Oczywiście, powinien, bo z lekka przesadził .... Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać 11.05.12, 14:01 Sympatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cvbj Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.ghnet.pl 11.05.12, 14:18 Wolę takie artykuły, niż o głupich pisiorach, takich jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubię jeże Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 14:28 A cóż to taki sfrustrowany? A na słoneczko - niech poziom endorfin wzrośnie. A na spacerek po zmroku - jeże poobserwować, usmiechnąć się. Panu motorniczemu słowa uznania i wirtualne uściski. Nota bene - na Prandoty kilka dni temu, jeżyk (na czerwonym) ruszył po pasch(!) na drugą stronę. Kierowcy stanęlii, ruch został wstrzymany. A obywatel jeż domaszerował do połowy jezdni i...się rozmyslił, zawrócił i podreptał z powrotem. Wyrazy szacunku i sympatii dla kierowców :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ds28 Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 15:02 Nie piszę, że mi na jeżach nie zależy, tylko wydaje mi się bez sensu poświęcanie osobnego artykułu tak, przyznajmy uczciwie, błahej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esther Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.12, 16:55 A ja uważam, że takie sprawy zasługują na choćby wzmiankę. To miłe wiedzieć, że ktoś zachował się z empatią w zalewie codziennej frustracji. I nie uważam, ze tylko bad news is a good news. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś tam Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 11.05.12, 18:13 Bardzo dobrze, że wspomina się o takich"błahych" (dla jeża to nie było takie błahe, to kwestia życia i śmierci ;) , lepsze to od codziennych wojenek polityków, zbrodni, przestępstw, korków itd. Więcej takich artykułów a może świat będzie ciut lepszy. To inspiruje, poprawia humor a nie dołuje jak 98% informacji. Tego typu wzmianki powodują, że postrzegamy rzeczywistość bardziej realistycznie, widzimy jak zachowują się ludzie którzy wbrew temu co by wynikało z codziennych wiadomości (przeważnie złych), są często całkiem przyzwoici tylko, że zło, oszustwa itd są bardziej medialne. Wiadomo, nie ma co przesadzać w drugą stronę i pisać tylko o takich pogodnych rzeczach, ale jakby codziennie choć jedna taka wzmianka się pojawiła to i ludzie by się może stawali życzliwsi, a przynajmniej pojawiłby się na ich twarzach uśmiech choćby na chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
ovo_sapiens Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech 11.05.12, 22:28 Czasem pojawiają się w Wyborczej artykuły o jeszcze bardziej błahych sprawach typu pijany student wypadł z okna akademika albo prezydent Majchrowski dorzucił kilkaset milionów na remont stadionu ulubionej drużyny... A taki jeż to fajne stworzenie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józek z zokopanego Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 23:56 błahy to ty jesteś gościu!!!!! a taki jeż jest dla mnie więcej wart niż wielu przygłupów chodzących po tej Ziemi i wole ocalenie tego jeża niż np to, że jeden idiota więcej nie wsiadł kiedyś do pewnego samolotu...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.toya.net.pl 12.05.12, 09:15 Dla ciebie może to błaha sprawa, ale dla ludzi bardziej rozwiniętych od ciebie życie zwierząt ma duże znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Niech żyją jeże i myślący motorniczy!!! IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.12, 15:36 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agacia Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.12, 15:40 Należą sie podziekowania dla motorniczego! Jeż jest prawnie chronionym przesympatycznym stworzeniem. Pozytecznym do tego niesłychanie! A gatunek to hcyba dinozaury i mamuty pamięta jeszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Gessler Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: *.devs.futuro.pl 11.05.12, 15:46 Mięsny Jeż!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui ot, ludzki odruch 11.05.12, 16:54 ot, ludzki odruch, zwyczajny, a jednak niezwyczajny. ba, na dodatek chrześcijański, gdyż wg Biblii człowiek dostał Ziemię i wszystkie stworzenia "pod opiekę". dopiero kilkaset lat po Chrystusie kapłani uznali, że "Ziemia we władanie" brzmi lepiej niż "Ziemia pod opieką i troską człowieka". wg innej, wykluczonej przez biskupów (niewiadomo dlaczego ;) ) Ewangelii św Tomasza, każdy kto znęca się nad zwierzętami i zabija je bez wyraźnej potrzeby (samoobrona lub przetrwanie) popełnia grzech ciężki. no ale który biskup powie dziś że każdy kto ma co jeść a zabija zwierzęta - ciężko grzeszy ? oj daleko padło katolickie jabłko od Chrystusowej jabłoni...na dodatek podgniło nieco i zaludniło się czarnym robactwem. Odpowiedz Link Zgłoś
puzonik48 Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech 11.05.12, 17:18 Raczej o rzadko spotykanym człowieczeństwie :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeż z Ruczaju Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.12, 18:23 Ja, Jeż z Ruczaju serdecznie dziękuję MPK i wszystkim sympatycznym respondentom. My, Jeże mamy grube brzuszki i krótkie łapki, trzeba trochę czasu na przejście przez torowisko lub jezdnię. Szanując Jeże jesteś EKO! Wielkie dzięki wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy K. Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.12, 18:34 Brawo, brawo. Nalezt troszczyc sie o Zw-Je(r)zo-Wrocek. Proponuje nowe hasło promocyjne. Wrocław przyjazny jezom i jerzykom. Jerzy K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małgorzata Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.05.12, 19:47 Kraków, Panie Jerzy. Nie Wrocław ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p_a_t_k_a Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.12, 19:00 Fajny motorniczy. Pozdrawiam Pana! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luiza Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 20:08 I ja pozdrawiam; fajny z Pana gość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Teraz kolej na Was IP: *.ists.pl 11.05.12, 20:54 Dał Wam przykład motorniczy jak postapić macie, czyli wesprzyjcie POGOTOWIE JEŻOWE www.jeze.com.pl/kontakt/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Pogotowie JEŻOWE IP: *.ists.pl 11.05.12, 20:58 www.jeze.com.pl/pogotowie/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: *.devs.futuro.pl 11.05.12, 21:01 Bardzo sympatyczna wiadomość. Od razu poprawił mi się humor. Wielki szacun dla motorniczego, który pochylił się nad malutkim jeżem. Czasem mam wrażenie że łatwiej o wielkich bohaterów niż po prostu sympatycznych ludzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spod celi Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.12, 22:27 jeż jest zwierzęciem chronionym czy ci co go trzymali mają już sanki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejech IP: *.aster.pl 12.05.12, 13:50 Nie mają, gdyż było to zatrzymanie obywatelskie. Odpowiedz Link Zgłoś
brak.slow wspaniały człowiek. 11.05.12, 23:46 Podziwiam, to musi być przede wszystkim dobry człowiek i do tego na pewno bardzo sympatyczny. Cieszę się, że tak postąpił, podziwiam też jego dobry wzrok, bo ja bym takiego szarego jeża na tle burych kamyków i szyn na pewno przeoczyła :) W Krakowie jest bardzo dużo jeży, u mnie na osiedlu spotykam je bardzo często :) Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht_kalba Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać 12.05.12, 09:21 Brawo motorniczy, brawo za ludzki odruch. Brawo też tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pijak jak lezy tez Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: *.play-internet.pl 12.05.12, 14:53 pijak jak leży przy torowisku tez wołają przez radiotelefon w tramwaju żeby jechać ostrożnie :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STACHU Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: 213.134.163.* 12.05.12, 17:17 Dobrze że to nie był mięsny jeż :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -A- Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: *.cable.smsnet.pl 12.05.12, 17:19 W imieniu wszystkich jeży - Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posesjant Przytrzymali jeża, żeby tramwaj mógł przejechać IP: *.147.2.208.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.05.12, 08:41 Dobrze, że pomogliście jeżykowi. Aż strach pomyśleć co zrobiłby ów wieczorny motorniczy swoja metalową rurką gdyby spotkał się z odmową. Odpowiedz Link Zgłoś