Dodaj do ulubionych

KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH

IP: *.chello.pl 15.03.02, 11:32
Właśnie a dla tych ciekawszych na rondzie mogilskim za którym sie ziemia urywa
i widać grzbiety wielorybów ktore podtrzymują dysk ziemski!
Mówie o Nowej Hucie najbardziej zielonej dzielnicy (miasto-ogród)Krakowa która
ma zalew, kopiec wandy, dworek Matejki, i ewenement: renesansową architekture.
Zabytki socrealistyczne ktore powinny być dumą Krakowian!
Obserwuj wątek
    • Gość: Lidia Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.chello.pl 15.03.02, 11:47
      A ja zapraszam na stronkę o Nowej Hucie jej walorach rekreacujno turystycznych
      Fenomen na skalę Europejską! Najpełniej urzeczywiśtnia zasady realizmu
      socjalnego na tle innych realizacji okr 1949-56 (Eisenhuttenstadt, Ostrawa,
      Magnitogorsk. Obala mity rozpowszechnione wśród Krakusów dla których:"świat
      kończy sie na plantach..." www.nh.pl. Pozdrawiam Marka!
    • malopolanin Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH 15.03.02, 13:21
      Ja już parokrotnie mówiłem, że zamiast wstydzić się NH ( jej starej części),
      trzeba ją promować za granicą jako próbę stworzenia idealnego miasta
      socjalistycznego. To ewenement w skali Polski, a jej zwiedzanie ( włącznie z
      częścią kombinatu) mogłoby być kolejną w Krakowie atrakcją turystyczną i
      przyczynić się do wydłużenia długości wizyt składanych w naszym mieście przez
      obcokrajowców.
      • Gość: marek_kr Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.chello.pl 15.03.02, 14:42
        Już przyjeżdzają grupy no NH omijają szerokim łukiem Kraków i jadą do Wieliczki
        Sam oprowadzałemkilka grup byli zachwyceni... A krakówek dalej śpi zapatrzony w
        Wawel...
        • Gość: bzz Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.02, 14:50
          > Już przyjeżdzają grupy no NH omijają szerokim łukiem Kraków i jadą do Wieliczki
          > Sam oprowadzałemkilka grup byli zachwyceni...
          Ludziom da sie wcisnac kazde gowno. To sie nazywa marketing. Zreszta skoro ci
          ludzie nie widzieli tylko NH, bez Krakowa, to mozna zrozumiec, ze byli
          zachwyceni.
          • malopolanin Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH 15.03.02, 15:09
            Gość portalu: bzz napisał(a):

> Ludziom da sie wcisnac kazde gowno. To sie nazywa marketing. Zreszta skoro ci
            > ludzie nie widzieli tylko NH, bez Krakowa, to mozna zrozumiec, ze byli
            > zachwyceni.

Bzz - zrozum, że skoro mamy taką dzielnicę , jak NH, to trzeba ją promować. Dla
            turystów byłby to niezły kontrast : zabytkowy, konserwatywny Kraków i namiastka
            robotniczego, ateistycznego miasta. To właśnie dzięki kontrastom można więcej
            zapamiętać z podróży zagraniczych.
            Pewnie, że uwielbiam piękny, stary Kraków z 6 tysiącami zabytków. Zreszą trudno
            go nie lubić. Ale i na NH można nieźle zarobić. Dla nas to codzienność, a dla
            obcokrajowców może być egzotyką. Czemu nie mamy zbijać kasy na NH, tylko się od
            niej odwracać ?

A swoją drogą rację ma Marek w jednej kwestii : Kraków organizuje za mało
            skutecznych promocji miasta. Oglądałem kiedyś program o hotelarzach promujących
            swe usługi za granicą. I wiesz, co oni mówią : ogromna ilość osób na targach
            zagranicznych pyta o Kraków, ale gdy przyjdzie do prośby o foldery o mieście -
            hotelarze dają ulotki z Wieliczki ( !!!). Brakuje materiałów o Krakowie. Po
            prostu władze miasta myślą, że nasze miasto bez reklamy się wypromuje. A tym
            czasem mijają się z prawdą.
            • Gość: bzz Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.02, 15:25
              > Bzz - zrozum, że skoro mamy taką dzielnicę , jak NH, to trzeba ją promować.
              Ja to rozumiem i oczywiscie popieram promocje NH, nie mam zadnych uprzedzen wobec
              tej dzielnicy. Fundusze przeznaczone na promocje Krakowa trzeba tak
              rozdysponowac, zeby przyniosly jak najwieksze zyski. Jesli to oznacza polozenie
              wiekszego nacisku na NH w akcjach reklamowych to jestem za.

Moj poprzedni post byl przeciwko traktowaniu NH jako glownego lub jedynego
              turystycznie atrakcyjnego miejsca w Krakowie.
              • malopolanin Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH 15.03.02, 15:28
                Gość portalu: bzz napisał(a):

>
                > Moj poprzedni post byl przeciwko traktowaniu NH jako glownego lub jedynego
                > turystycznie atrakcyjnego miejsca w Krakowie.

Tu masz oczywiście rację. Nie słyszałem zresztą, by promowano tylko i wyłącznie
                NH.

• Gość: bonzaj Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.krakow.pl 15.03.02, 16:58
                  A ja nie słyszałem o promocji huty wogóle a szkoda.Zreszta mam nadzieje że
                  SOCLAND powoli to zmieni...
      • mikolaj7 Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH 15.03.02, 21:09
        malopolanin napisał(a):

> Ja już parokrotnie mówiłem, że zamiast wstydzić się NH ( jej starej części),
        > trzeba ją promować za granicą jako próbę stworzenia idealnego miasta
        > socjalistycznego. To ewenement w skali Polski, a jej zwiedzanie ( włącznie z
        > częścią kombinatu) mogłoby być kolejną w Krakowie atrakcją turystyczną i
        > przyczynić się do wydłużenia długości wizyt składanych w naszym mieście przez
        > obcokrajowców.

nie chce Cie urazuc, ale uwazam, ze robienie na takiej
        zasadzie atrakcji turystyczne z nh to jakis horror. fakt, ze
        o tym co sie dzialo, powinno sie pamietac, ale nie kosztem
        tak duzj czesci miasta... mozna to ograniczyc, zmniejszyc i
        w ogole, bo bardziej tej socjalistyczen czesci nh
        powinnismy sie wstydzic niz ja promowac. ale to tylko moje
        zdanie...
        • malopolanin Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH 15.03.02, 21:12
          mikolaj7 napisał(a):

> nie chce Cie urazuc, ale uwazam, ze robienie na takiej
          > zasadzie atrakcji turystyczne z nh to jakis horror. fakt, ze
          > o tym co sie dzialo, powinno sie pamietac, ale nie kosztem
          > tak duzj czesci miasta... mozna to ograniczyc, zmniejszyc i
          > w ogole, bo bardziej tej socjalistyczen czesci nh
          > powinnismy sie wstydzic niz ja promowac. ale to tylko moje
          > zdanie...

A ja uważam, że skoro można na tym zarobić, a przy okazji wypromować Kraków i
          region, to czemu nie ?

• mikolaj7 Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH 15.03.02, 21:35
            malopolanin napisał(a):

> mikolaj7 napisał(a):
            >
            >
            > > nie chce Cie urazuc, ale uwazam, ze robienie na takiej
            > > zasadzie atrakcji turystyczne z nh to jakis horror. fakt, ze
            > > o tym co sie dzialo, powinno sie pamietac, ale nie kosztem
            > > tak duzj czesci miasta... mozna to ograniczyc, zmniejszyc i
            > > w ogole, bo bardziej tej socjalistyczen czesci nh
            > > powinnismy sie wstydzic niz ja promowac. ale to tylko moje
            > > zdanie...
            >
            > A ja uważam, że skoro można na tym zarobić, a przy okazji wypromować Kraków i
            > region, to czemu nie ?
            >

masz racje, ale to sa dosc duze tereny i zapewne ich czesc
            moznaby spozytkowac w inny sposob niz robic skansen
            epoki, do ktorej nikt nie chce wracac...
            • malopolanin Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH 15.03.02, 21:39
              mikolaj7 napisał(a):

>
              > masz racje, ale to sa dosc duze tereny i zapewne ich czesc
              > moznaby spozytkowac w inny sposob niz robic skansen
              > epoki, do ktorej nikt nie chce wracac...

Ale tu nie chodzi o robienie skansenu, tylko pokazenie tego , co jest.
              • mikolaj7 Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH 15.03.02, 22:21
                malopolanin napisał(a):

> mikolaj7 napisał(a):
                >
                >
                > >
                > > masz racje, ale to sa dosc duze tereny i zapewne ich czesc
                > > moznaby spozytkowac w inny sposob niz robic skansen
                > > epoki, do ktorej nikt nie chce wracac...
                >
                >
                > Ale tu nie chodzi o robienie skansenu, tylko pokazenie tego , co jest.

powinnismy sie wstydic, ze to jeszcze jest, a nie to
                pokazywac, naprawde, mnie nie przekonasz, turystow sie
                powinno izolowac od nh, przynajmniej tej czesci.
                • Gość: bonzaj Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.krakow.pl 15.03.02, 23:15
                  Ale atrakcja można zrobić wyłącznie Centrum Huty tam jest najwięcej do
                  pokazania...
    • kriss.forum Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH 15.03.02, 22:43
      Ciekawy pomysł, ale...
      ...ale czym się różni Nowa Huta od np. Mokotowa, Gocławia, a w szczególności
      całej Pragi (płd. i płn.)? Tym, że ma kombinat to za mało. Warszawa ma dużą
      fabrykę samochodów niemal w centrum miasta - to dopiero ewenement. Dla
      niektórych z nas - Krakusów - NH może ma "duszę jak stare żelazko" ale dla
      turystów to po prostu brzydota, albo normalka.
      Poza tym nie wyobrażam sobie wielkiego Kassbohrera (to taki autobus:))
      pomykającego przez NH - "A tutaj, proszę wycieczki, widzimy sklep PSS Społem,
      po prawej gęstwinę bloków, a po lewej znaną wśród tutejszej żulerii
      mordownię "U Włodka", zaraz przejedziemy koło bramy, w której codziennie
      dochodzi do pobić i kradzieży, dresiarze szczególnie sobie upodobali
      Mikołajów ;))".
      Myślę, że turyści wolą się pochwalić po powrocie znajomym, że widzieli słynne
      Sukiennice czy Wawel a nie biedne dzielnice.
      A tak z innej beczki to uwielbiam (wieczorem) widok autokaru z Japończykami,
      którzy zawsze robią zdjęcia z fleszem przez szybę, ze środka
      autokaru :))))))))) Zresztą robią te zdjęcia z prędkością jakieś 100 zdjęć na
      sekundę - efekt autokaru-stroboskopu. To chyba ich zwyczaj narodowy ;)

Pozdrawiam,
      Kriss.
      • Gość: Carrot Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 15.03.02, 23:48
        kriss.forum napisał(a):

> dla turystów to po prostu brzydota, albo normalka.
        > Poza tym nie wyobrażam sobie wielkiego Kassbohrera (to taki autobus:))
        > pomykającego przez NH - "A tutaj, proszę wycieczki, widzimy sklep PSS Społem,
        > po prawej gęstwinę bloków, a po lewej znaną wśród tutejszej żulerii
        > mordownię "U Włodka", zaraz przejedziemy koło bramy, w której codziennie
        > dochodzi do pobić i kradzieży, dresiarze szczególnie sobie upodobali
        > Mikołajów ;))".
        > Myślę, że turyści wolą się pochwalić po powrocie znajomym, że widzieli słynne
        > Sukiennice czy Wawel a nie biedne dzielnice.

Moim zdaniem, równie nieprzychylnie można przedstawić Śródmieście. Tu też
        człowiek potyka się o żulerię, widzi pobazgrane ściany i dresiarstwo. W dodatku
        właśnie Śródmieście, a nie NH, upodowali sobie żebracy (lepszy utarg). W
        ostatnie wakacje zostałem nawet "zaatakowany" przez trzech naćpanych pancurków,
        dokładnie w połowie drogi pomiędzy Adasiem a Sukiennicami, żeby się im do
        działki albo winka dorzucić. Wszystko to w tłumie zachodnich turystów. Nie mamy
        się czym pochwalić...

Kiedy pierwszy raz pojechałem z kolegami do NH, w ramach pierwszomajowego
        wygłupu, byłem wręcz oszołomiony. Spodziewałem się jakiegoś slumsowiska albo
        megablokowiska. Zobaczyłem arcydzieło planistyczne. Przecież NH (mówię o
        okolicach Placu Centralnego) to idealnie zaplanowany kompleks miejski, jakiego
        teraz ze świecą szukać na wszystkich nowoczesnych Ruczajach czy Kurdwanowach.
        Może rodowici krakusi się przyzwyczaili, ale dla mnie, przyjezdnego, NH przebija
        nawet Śródmieście. Bo Stare Miasto jest w co drugim mieście. Człowiek się już
        przyzwyczaił do typowych Starówek. A Nowa Huta - toż to towar eksportowy!!!

Rzecz jasna, NH jest zaniedbana. Ale obręb Plant 10 lat temu też był zaniedbany.
        Może więc pora przestać sprzedawać turystom wyłącznie "pewniaki" w postaci
        Wawelu czy Rynku, choćby największego w Europie. Pokażmy im coś więcej. Coś,
        czego jeszcze nie widzieli.
        • Gość: peteen Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.02, 00:11
          a cóżeście się tej Huty tak przyczepili, a zawieżć mi tu wycieczkę na
          Kurdwanów, do Bieżanowa, tam będzie co pokazać...
          nie o samą Hutę chodzi, mamy sporo atrakcji poza starym Krakowem i starą Hutą
          • Gość: Carrot Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 16.03.02, 00:47
            Gość portalu: peteen napisał(a):

> a cóżeście się tej Huty tak przyczepili, a zawieżć mi tu wycieczkę na
            > Kurdwanów, do Bieżanowa, tam będzie co pokazać...
            > nie o samą Hutę chodzi, mamy sporo atrakcji poza starym Krakowem i starą Hutą

Bieżanów czy Kurdwanów chyba żadnego turysty nie zaskoczy. Ale gdyby tak coś
            wyszło z pomysłu urządzenia parku w trójkącie Wielicka-Kamieńskiego-Powstańców,
            na terenie dawnego obozu koncentracyjnego, to w połączeniu z piękną panoramą z
            kopca byłoby to świetne miejsce dla przyjezdnych wycieczek. Tylko czy władzuchna
            nasza miejska przejrzy na oczy i zobaczy, że turystom można "sprzedać" coś
            więcej niż oklepane: Rynek i Wawel?
            • Gość: peteen Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.02, 01:20
              święte słowa, zaraz sie dowiesz, że kasy nie ma, że to deptanie po świętym
              miejscu... a potem się będą dziwić, że turystów jakoś tak ubywa...
              • Gość: Carrot Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 16.03.02, 10:11
                Żydzi uwielbiają deptać po ziemiach uswięconych ich krwią męczeńską, podobnie
                zresztą jak Polacy. Często można zobaczyć wycieczki młodych Żydów pod
                pomnikiem przy Kamieńskiego. A gdyby w tej okolicy powstał park, do tego jakaś
                mała gastronomia, to z tego niebiednego przecież narodu udałoby się coś
                uszczknąć dla Krakowa, w formie podatków oczywiście. Nie mówiąc już o tym, że
                Żydzi wywoziliby stąd znacznie lepsze wrażenia, o których opowiadaliby
                znajomym, ruch w interesie moze by się rozkręcił...
                Tylko ze Polacy wola z Zydami walczyc niz na nich zarabiac.
                • Gość: skks Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.chello.pl 16.03.02, 10:18
                  święte słowa!!!
                  :-))) skks
                • Gość: marek_kr Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.chello.pl 16.03.02, 12:20
                  Myślę ze w Nowej Hucie jest też miejsce dla "shoah-biznesu": na terenie kina
                  Światowid niemcy rozstrzelali grupę kilkunastu żydów w czasie II W.Św. Poza tym
                  jest parę historyjek związanych z "postępową rosyjsko-żydowską myślą
                  techniczną" z takim zapałem wdrażaną w latach 1950-52 na terenie Kombinatu.:)
                  Nowa Huta jako przystanek w "holocaust tours" To brzmi ciekawie!?
      • mikolaj7 Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH 16.03.02, 15:01
        "A tutaj, proszę wycieczki, widzimy sklep PSS Społem,
        > po prawej gęstwinę bloków, a po lewej znaną wśród tutejszej żulerii
        > mordownię "U Włodka", zaraz przejedziemy koło bramy, w której codziennie
        > dochodzi do pobić i kradzieży, dresiarze szczególnie sobie upodobali
        > Mikołajów ;))".

noo... mam nadzieje, ze tematu o dresach odswierzac nie
        trzeba badzie :-)))
    • Gość: rafal Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: 62.179.0.* 21.03.02, 18:17
      A na plantach śmierdzi! Huta jest jedną teraz z najczystrzych dz. w Krakowie no
      i kultura inna a Krakowskie damulki to pachnią sie i mają brudne szyje.
      wystarczy wejść na dowolne podwórze w Starym mieście i zobaczyć "kulture" jego
      mieszkańców! Naprawde obciach przed turystami ale i przed wrocławiem czy
      poznaniem jak sie pytam o Kraków to słysze po słynnym "klimacie": syfek albo
      smrodek i szczury.... A to Kraków właśnie !
      • Gość: andr Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.02, 21:47
        Zastanow sie co ty za bzdury wypisujesz. Widac jak plytkim jestes czlowiekiem
        jezeli w ukochanym mym Krakowie dostrzegasz jedynie takie rzeczy.
        • Gość: wolfgang Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.im.uj.edu.pl 22.03.02, 13:30
          A ostatnio mialem przyjemnosc pojechac tam na rowerze. Po raz pierwszy
          pojezdzilem sobie po Hucie. Tak z godzinke mi to zajelo. Niesamowite miejsce.
          Nie podrozowalem po Polsce zbyt wiele, wiec byc moze takich miejsc jest wiecej.
          Ale przeciez nie o to chodzi. Chodzi o to, ze po paru dniach lazenia po Starym
          Miescie jedzie sie do Huty i widz ten socreal. Te wielko-malomiasteczkowe
          klimaty. Bo trzeba przyznac: NH jest zrobiona z rozmachem(oczywiscie mniejszym
          niz Warszawa,ale coz...) Szcere pole zamieniono w 200tys miasto w ciagu
          kilkudziesieciu lat ! A jednoczesnie kiedy sie widzi te szerokie arterie i tak
          stosunkowo niewiele samochodow na nich,to robi to niesamowite wrazenie
          opuszczonego miejsca(choc ludzi wokol pelno). Takiego, ktore mialo byc duma a
          zostalo po prostu zwykla sypialnia dla ilus tam tysdiecy ludzi. A juz
          wspominano tu o majstersztyku planistycznym. Uwazam wrecz,ze poludniowa czesc
          Placu Centralnego nadaje sie do wyburzenia ! Tak samo jak sa szalency,co by
          wyburzyli Jubilata,bo i psuje widok z Wawelu, tak ja bym rozwali to cos bialego
          co stoi na poludniowej pierzei PC. Razi tak samo. A i w dodatku nie ma nawet
          tej funkcji reprezentacyjnej jak Jubilat,ktoru (przynajmniej teoretycznie)jest
          czescia dzielnicy nazwanwej(nie wiadomo czemu) Nowy Swiat, ktory ani nie jest
          nowy ani tez zbytnio reprezentacyjny. Ale to juz zupelnie inna historia.
          Wnisoek krotki: Choc o wieki mlodsza, to jednak NH jest warta tyle samo, co
          stary Krakow. Naprawde. Trzeba tylko sie pozbyc myslenia, ktore teraz jest
          modne: nowe to bue,a stare to cool. Nowe tez jest cool ! NH ktora ma tylko 50
          lat jest juz taka (dla mnie przynajmniej)prehistoria,ze jej wartosc jest wrecz
          wieksza niz Krakowa: Niewiele brakowalo,a i ja zylbym w tych czasach. Trafilem
          na przelom, moglem nie trafic, mogla to byc moja rzeczywistosc ! Dlatego do
          mnie,jako Polaka NH trafia bardziej.
          • Gość: dinozaur Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: 192.168.3.* 22.03.02, 13:54
            Wychowałem sie na Zwierzyncu pod Wawelem,19 lat mieszkalem w NH teraz na
            Azorach lecz wierzcie mi nie ma takiego klimatu jak okolice plant rynku jak by
            sie chciało wrócic na stare smieci, a jakie planty byly kiedys kurde to byly
            czasy.
            • Gość: peteen Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.02, 16:39
              no to może wreszcie zamiast się przekomarzać co jest piękniejsze i ważniejsze
              zaczniemy widzieć kraków jako CAŁOŚĆ, z czterema dzielnicami głównymi i mnóstwem
              drobniejszych, oklicznymi włościami, lasami, fortami, dworkami, dolinkami...
              supcio, że każdy z nas potrafi znaleźć tu swoje ukochane miejsce i tyle tych
              miejsc cały czas wskazujemy...
              • mikolaj7 Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH 22.03.02, 17:57
                Gość portalu: peteen napisał(a):

> no to może wreszcie zamiast się przekomarzać co jest piękniejsze i ważniejsze
                > zaczniemy widzieć kraków jako CAŁOŚĆ, z czterema dzielnicami głównymi [...]

ktore to sa te glowne?
                • gregry Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH 29.10.02, 21:46
                  mikolaj7 napisał(a):

> Gość portalu: peteen napisał(a):
                  >
                  > > no to może wreszcie zamiast się przekomarzać co jest piękniejsze i ważniej
                  > sze
                  > > zaczniemy widzieć kraków jako CAŁOŚĆ, z czterema dzielnicami głównymi [...
                  > ]
                  >
                  > ktore to sa te glowne?

Teraz są nie 4 główne tylko 18
                  XVIII Nowa Huta
                  XVII Grębałów
                  XVI Bieńczyce
                  XV Mistrzejowice
                  XIV Czyżyny
                  XIII Podgórze
                  XII Prokocim Bieżanów
                  XI Wola Duchacka
                  X Swoszowice
                  IX Łagiewniki
                  VIII Dębniki
                  VII Zwierzyniec
                  VI Bronowice
                  V Łobzów
                  IV Prądnik biały
                  III Prądnik czerwony
                  II Grzegórzki
                  I Śródmieście

Każda wymieniona powyżej duża dzielnica dzieli się jeszcze na wiele mniejszych
                  dzielnic.

Pozdrowienia

• zbigniew74 Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH 29.10.02, 21:56
                    gregry napisał:

> Teraz są nie 4 główne tylko 18
                    > XVIII Nowa Huta
                    > XVII Grębałów
                    > XVI Bieńczyce
                    > XV Mistrzejowice
                    > XIV Czyżyny
                    > XIII Podgórze
                    > XII Prokocim Bieżanów
                    > XI Wola Duchacka
                    > X Swoszowice
                    > IX Łagiewniki
                    > VIII Dębniki
                    > VII Zwierzyniec
                    > VI Bronowice
                    > V Łobzów
                    > IV Prądnik biały
                    > III Prądnik czerwony
                    > II Grzegórzki
                    > I Śródmieście
                    >
                    > Każda wymieniona powyżej duża dzielnica dzieli się jeszcze na wiele
                    mniejszych
                    > dzielnic.
                    >
                    >
                    > Pozdrowienia
                    >
                    >

Nie masz racji są 4 główne dzielnice i te kilkanaście małych a reszta to jakieś
                    osiedla lub zwyczajowe nazwy bez żadnych administracyjnych reguł.
                    • gregry Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH 30.10.02, 01:05
                      zbigniew74 napisał:

> gregry napisał:
                      >
                      > > Teraz są nie 4 główne tylko 18
                      > > XVIII Nowa Huta
                      > > XVII Grębałów
                      > > XVI Bieńczyce
                      > > XV Mistrzejowice
                      > > XIV Czyżyny
                      > > XIII Podgórze
                      > > XII Prokocim Bieżanów
                      > > XI Wola Duchacka
                      > > X Swoszowice
                      > > IX Łagiewniki
                      > > VIII Dębniki
                      > > VII Zwierzyniec
                      > > VI Bronowice
                      > > V Łobzów
                      > > IV Prądnik biały
                      > > III Prądnik czerwony
                      > > II Grzegórzki
                      > > I Śródmieście
                      > >
                      > > Każda wymieniona powyżej duża dzielnica dzieli się jeszcze na wiele
                      > mniejszych
                      > > dzielnic.
                      > >
                      > >
                      > > Pozdrowienia
                      > >
                      > >
                      >
                      > Nie masz racji są 4 główne dzielnice i te kilkanaście małych a reszta to
                      jakieś
                      >
                      > osiedla lub zwyczajowe nazwy bez żadnych administracyjnych reguł.

:) czy napewno nie istnieje coś takiego jak zabłąkanie się informacji w
                      czasoprzestrzeni? który jest tam u Was rok? pewnie coś przed 1991? Bo u nas jak
                      wszędzie można przeczytać istnieje już 18 dużych dzielnic zamiast starych 4.
                      Tu masz link:
                      www.krakow.pl/samorzad/dzielnice/?dz=01

a tu masz link do totolotka może coś wygrasz skoro wyniki są do przodu :)
                      www.lotto.pl/

• Gość: Zbigniew Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.02, 11:37
                        gregry napisał:

> :) czy napewno nie istnieje coś takiego jak zabłąkanie się informacji w
                        > czasoprzestrzeni? który jest tam u Was rok? pewnie coś przed 1991? Bo u nas
                        jak
                        >
                        > wszędzie można przeczytać istnieje już 18 dużych dzielnic zamiast starych 4.
                        > Tu masz link:
                        > <a href="www.krakow.pl/samorzad/dzielnice/?
                        dz=01"target="_blank">www.kra
                        > kow.pl/samorzad/dzielnice/?dz=01</a>
                        >

W administarcji istnieje również podział na cztery duże dzielnice na przykład
                        jak się chcesz zameldować nie idziesz do Mistrzejowic czy Czerwonego
                        Prądnika:)))
                        W sądach też są sądy rejonowe dla Krakowa Śródmieście, Krakowa Podgórze itd.. a
                        nie Grzegórzki czy Biały Prądnik:))

Nie wiem jak jest ze służbą zdrowia
                    • Gość: PROKOCIM Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.client.attbi.com 30.10.02, 01:45
                      zbigniew74 napisał:

> gregry napisał:
                      >
                      > > Teraz są nie 4 główne tylko 18
                      > > XVIII Nowa Huta
                      > > XVII Grębałów
                      > > XVI Bieńczyce
                      > > XV Mistrzejowice
                      > > XIV Czyżyny
                      > > XIII Podgórze
                      > > XII Prokocim Bieżanów
                      > > XI Wola Duchacka
                      > > X Swoszowice
                      > > IX Łagiewniki
                      > > VIII Dębniki
                      > > VII Zwierzyniec
                      > > VI Bronowice
                      > > V Łobzów
                      > > IV Prądnik biały
                      > > III Prądnik czerwony
                      > > II Grzegórzki
                      > > I Śródmieście
                      > >
                      > > Każda wymieniona powyżej duża dzielnica dzieli się jeszcze na wiele
                      > mniejszych
                      > > dzielnic.
                      > >
                      > >
                      > > Pozdrowienia
                      > >
                      > >
                      >
                      > Nie masz racji są 4 główne dzielnice i te kilkanaście małych a reszta to
                      jakieś
                      >
                      > osiedla lub zwyczajowe nazwy bez żadnych administracyjnych reguł.

Wolalem 4 dzielnice bo tyle bylo za moich czasow. Jak jechalem do rodziny w
                      Nowej Hucie to wiedzialem gdzie jade. Teraz jakby ktos mi powiedzial ze to juz
                      nie Nowa Huta (XVIII) tylko dzielnica XV to bym sie nie polapal. Dobrze ze jest
                      sciaga na gorze tego postu.
                      Jaka byla przyczyna zmniejszenia ilosci wojewodztw a zwiekszenia dzielnic np w
                      Krakowie?
                      Jak bylo Srodmiescie, Podgorze, Nowa Huta, Krowodrza to od razu bylo wiadomo o
                      co chodzi a teraz jakies rzymskie cyferki. Bez mapy ani rusz.
    • Gość: Marcus Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH IP: *.chello.pl 29.03.02, 11:20
      lukas to kolejny wątek
    • gregry Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH 29.10.02, 21:50
      Gość portalu: marek_kr napisał(a):

> Właśnie a dla tych ciekawszych na rondzie mogilskim za którym sie ziemia
      urywa
      > i widać grzbiety wielorybów ktore podtrzymują dysk ziemski!
      > Mówie o Nowej Hucie najbardziej zielonej dzielnicy (miasto-ogród)Krakowa która
      > ma zalew, kopiec wandy, dworek Matejki, i ewenement: renesansową architekture.
      > Zabytki socrealistyczne ktore powinny być dumą Krakowian!

Nie zapominaj jeszcze o Klasztorze/kościele Cystersów w Mogile z 1222 roku oraz
      o wszystkich fortach na terenie Nowej Huty a także o Przylasku Rusieckim, który
      jest kompieliskiem takim jak Kryspinów.

Pozdrowienia
      • gregry Re: KRAKUSY! ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH 29.10.02, 21:53
        www2.gazeta.pl/turystyka/1,30757,862082.html
        • Gość: trudny ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH ??? IP: *.local.net / 192.168.5.* 30.10.02, 12:16
          Na Plantach świat się nie kończy, to prawda, ale inna prawda to jest taka, że
          W OBRĘBIE PLANT , KOŃCZY SIĘ I ZACZYNA JEDEN ZE ŚWIATÓW...i to prawda...
          ;-)))trudny
          • peteen Re: ŚWIAT NIE KONCZY SIE NA PLANTACH ??? 30.10.02, 12:37
            wiesz,w moim ukochanym średniowieczu dzisiejsze planty były POZA miastem, czyli
            światem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka