Dodaj do ulubionych

Barometr Zawodów. Kogo potrzebują małopolscy pr...

IP: *.adm.agh.edu.pl 30.07.12, 08:59
Zanim się różni komentatorzy i eksperci zaczną pocić nad interpretacją tych danych, warto pamiętać, że sporządzone zostały one wyłącznie na podstawie danych urzędów pracy. Pytanie teraz, która z wielkich działających w Krakowie firm (Motorola, IBM, UBS, Comarch, FMC itd.) zatrudniających ludzi z wyższym wykształceniem wysyła oferty pracy do urzędu pracy...? Danymi tymi można podpierać się przyjąwszy dużą dozę dystansu.
Obserwuj wątek
    • Gość: AC Re: Barometr Zawodów. Kogo potrzebują małopolscy IP: *.kki-bci.pl 30.07.12, 09:13
      Nie masz racji: w Krakowie sytuację na rynku pracy oceniali nie tylko ludzie z powiatowego urzędu pracy, ale też z dwóch prywatnych agencji zatrudnienia: Adecco i Grafton Recruitment.
      • Gość: Olek Re: Barometr Zawodów. Kogo potrzebują małopolscy IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.12, 09:32
        kuzyn jest operatorem koparki i jakoś nie może pracy od roku znaleźć, nie wiem czemu :) poza tym tak czy inaczej takie "analyzy" to jest zwykłe pitu pitu.
    • Gość: kazzz tylko wawa IP: *.messagelabs.net 30.07.12, 11:19
      W Krakowie mozna pracowac za male/srednie pieniadze w korporacji, chyba ze ktos ma znajomosci w lekarskim/prawniczym klanie to mozna sie dorobic. Szkoda mi osob ktore przyjezdzaja na studia a pozniej trwonia talent wystawiajac faktury w korporacji:(
      • Gość: gosc Re: tylko wawa IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.12, 16:37
        Wybacz, ale twoja opinia w pelni rozmija sie z rzeczywistoscia. Krakow jest drugim miastem w Polsce jezeli chodzi o liczbe nowych miejsc pracy. Jest sporo centrow R&D, w ktorych brakuje inzynierow do pracy, a srednie zarobki sa na poziomie 7k brutto.
    • Gość: trolololo Absolwenci prawa IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.12, 11:39
      Najlepsza jest sytuacja absolwentów prawa - na gumtree można znaleźć masę ogłoszeń o darmowych praktykach. Potem aplikant w kancelarii robi za darmo, albo za parę stów miesięcznie (a koszt aplikacji jest niemały), przy czym zarabia tym dla kancelarii kokosy. Dla kancelarii wydanie tej minimalnej krajowej dla absolwenta, to żaden koszt, ale nawet tego nie dają. Przy czym nie wolno na aplikacji pracować gdzie indziej, bo za pracę w macu wywalą cię za uchybianie godności zawodu.
      Jeżeli chodzi o wyzysk, to porównywalny z najbardziej stereotypową robotą na szklance, tylko, że tutaj nie ma napiwków. Omijanie kosztów totalne.
      • Gość: geodeta Re: Absolwenci prawa IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.12, 12:05
        Jestem inżynietem po AGH geodezja i mgr geografii (specjalność kartografia i systemy informacji geograficznej) od roku nie mogę znaleźć pracy ani w Krakowie, ani w województwie. Te całe slogany AGH to porażka, pracy nie ma. Wszyscy mi tylko piszą, że mam interesujące CV, ale jest kryzys i oni nikogo nie potrzebują.
        • m-garfield Re: Absolwenci prawa 30.07.12, 18:49
          Przykro to powiedzieć, ale nie spodziewałbym się po geodezji jakiś wspaniałych perspektyw. Może nie miał ci kto powiedzieć o tym wcześniej. Niemniej jednak są na AGH kierunki, po których będą cię z pocałowaniem rączki przyjmować do pracy. I nie mówią tutaj o informatyce.
      • Gość: prawnik Re: Absolwenci prawa IP: *.ghnet.pl 30.07.12, 18:19
        bo tak to właśnie większośc absolwentów szanuje swoją pracę. jak są gotowi dymać za darmo to nikt im nie bedzie płacił. zrobią poźniej aplikację za pieniądze od mamy i może się ktoś zlituje i zatrudni za minimalną szanownego mecenasa:)
    • Gość: Filozof Barometr Zawodów. Kogo potrzebują małopolscy pr... IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.12, 16:56
      "Co ciekawe, Krakowski Biznes Park w Zabierzowie znajduje się w powiecie krakowskim, a nie w samym Krakowie. Jeśli więc eksperci biorący udział w panelu, bazując na wiedzy rynkowej, wzięli też ten fakt pod uwagę, to może dlatego filolog i specjalista ds. finansowo-księgowych ze znajomością języków obcych znaleźli się w grupie deficytowej, a w Krakowie w "nadwyżce".

Trzeba było zadzwonić do tych co robili to badanie i zapytać, byłoby jasne. Ale najwidoczniej gazecie brakuje pieniędzy już nie tylko na porządnych dziennikarzy, ale też na telefony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka