Dodaj do ulubionych

Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i za...

IP: *.avamex.pl 26.09.12, 13:36
a Polakowski i filet z kurczaka wielkości talerza (naprawdę dużego talerza) za 9zł?
Obserwuj wątek
    • Gość: Yaro Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i za... IP: *.alfaks.com 26.09.12, 14:39
      Ja właśnie przypadkowo jadłem ostatnio w Makarunie, no i muszę powiedzieć, że naprawdę niezłe żarcie! Małą porcją spokojnie najadła się moja dziewczyna, a ja brałem dużą bolognese z dodatkowym serem i oliwkami i mega polecam! Fajne jest to, że akurat wracaliśmy z piwka ze znajomymi po północy i mieli jeszcze otwarte, tyle że byliśmy w ich drugim punkcie na Karmelickiej (chyba róg z Rajską).
      • Gość: Ania Re: Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i IP: *.telnet.krakow.pl 31.10.12, 00:15

Gościu ty chyba jesteś nienormalny ! tego makaronu bym świniom nie podała ! idz na Kalwaryjska do spaghetteri :)
    • Gość: Edyta Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i za... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.12, 14:39
      świetna lista dla studentów i nie tylko! nie wszystkie miejsca znałam, więc na pewno się przyda :) spaghetti makarun otworzyli niedawno jeszcze jedno, na rogu karmelickiej i rajskiej, i macie rację - mała porcja starcza na cały studencki obiad :P pozdrawiam!
    • Gość: gosc Re: Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i IP: *.play-internet.pl 26.09.12, 14:49
      Jest jeszcze Bordo na przeciwko Koko na Gołębiej ;) Obiad dnia za 13,90 ;)
    • Gość: Jan Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i za... IP: *.opera-mini.net 26.09.12, 15:04
      Jest jeszcze smaczny Makaron Pasta & Pizza na ul. Kazimierza Wielkiego 117, blisko AP.
    • cassiel Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i za... 26.09.12, 17:36
      ciekawe, że nikt nie wspomniał o Od zmierzchu do świtu na Sebastiana - wielgaśne porcje, słynny żurek i placki ziemniaczane.
      o, i jeszcze polecam Warsztat na Miodowej, na pierwszy rzut oka ceny nie tak niskie jak w niektórych miejscach podanych w tekście, ale jedną porcją makaronu spokojnie najedzą się 2 osoby (sprawdzone)
      • Gość: Knrd Re: Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i IP: *.naszasiec.net 26.09.12, 18:08
        Warsztat jest na Bożego Ciała, i niestety spóźniłeś sie z info - dobrze to tam było ale jeszcze 2 miesiące temu potem równią w dół, coraz mniejsza porcja, nie można wymienić składników w sałatce itd... Dziwi mnie że jeżeli studenci zapuszczą się na Kazimierz na obiad nikt nie wspomniał o makaroniku z Brzozowej, za 5 zł micha makaronu to chyba okazja ?
        • Gość: Miś Re: Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i IP: *.home.aster.pl 26.09.12, 21:28
          Coś gdzieś dzwoni, ale się dziecko "nie naumiało" dokładnie, a już zaczyna poprawiać innych. Tak się składa, że Warsztat jest TEŻ na Bożego Ciała. Ale na Izaaka był pierwszy lokal, który znajduje się tam do tej pory i jedzenie jest w nim lepsze niż w Warsztacie II...
          • Gość: Knrd Re: Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i IP: *.naszasiec.net 26.09.12, 22:07
            Oto właśnie obraz studenta czytającego ze zrozumieniem.... zanim się zaczniesz pultać doczytaj, że skomentowałem artykuł którego autor wspomina warsztat na MIODOWEJ. Cóż mnie Izaak obchodzi ? Przykre.
            • Gość: dokształć się Re: Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.12, 10:08
              > że skomentowałem artykuł którego autor wspomina warsztat na MIODOWEJ.

a gdzie jest Warszatat na Miodowej???, musi być nieźle ukryty, bo nigdy nie zauważyłem, co innego na Bożego Ciała, faktycznie koło Miodowej, ale to już ulica inna.

Student idzie w zaparte, a lokalizacji nawet nie zna (sic!) i jeszcze chce innych pouczać
      • cassiel Re: Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i 26.09.12, 22:22
        hm, nawet nie można się pomylić, wszak Miodowa nie jest zaraz za zakrętem, tylko po drugiej stronie Wisły albo na Bieżanowie...
    • Gość: Knrd Re: Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i IP: *.naszasiec.net 26.09.12, 18:10
      Pewnie dlatego że Polakowski to masówa smażona na jakiś dziadostwie. Szkoda że z Miodowej uciekła kuchnia u Doroty bo wcześniej do Polakowskiego zaglądałem tylko jak u Doroty nie było miejsca...
    • Gość: bywalec Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i za... IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 26.09.12, 18:18
      Dziwi mnie, że nie dodano do tej listy Jagienki na Placu Matejki. Zestawy za 12.50 chyba. Piwo po 4,5. Dobre smaczne, duży wybór. Zupy bywają mało słone (zawsze można dosolić) ale ogólnie bardzo smacznie, Polecam placki po węgiersku. Dobre, choć deko drożej (zestawy za jakieś 16) jest też w Palce Lizać na rogu Topolowej i Bosackiej, fajny ogródek, wnętrza przyjemne, i jest sala dla palących (zamykana).
    • Gość: hrum Olimp jest najdroższy, widziałem IP: *.ists.pl 26.09.12, 19:38
      jak ludzie nakładają na jeden talerz małe porcyjki ziemniaków, brokułów czy czegoś równie taniego i płacą za to 15 lub 20 to zastanawiam się dlaczego o olimpie piszecie?
    • Gość: cwanypajac Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i za... IP: *.play-internet.pl 26.09.12, 20:00
      do listy barów mlecznych dorzuciłbym koniecznie Bar Południowy (?) przy rynku podgórskim ;) zawsze świeżo i tanio, można prosić np. o połówki dań
    • Gość: Agnieszka Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i za... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.12, 20:29
      A Temida na Grodzkiej?! TAM dopiero są pyszności! Polecam :)
    • Gość: Mniam Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i za... IP: *.acn.waw.pl 26.09.12, 20:34
      Morela na Stolarskiej - klimatycznie i przystepnie cenowo - dwudaniowy lunch za 15zl
    • simplex Re: Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i 26.09.12, 20:45
      "Bar mleczny na rogu ulicy Starowiślnej i Dietla"

Ten bar nazywa się "Pod filarkami", jadałem tam w czasach studenckich i mi smakowało.
      goo.gl/maps/8I2xl
    • wyga5 Re: Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i 26.09.12, 21:30
      Jesli chodzi o tanie miejscówki, to mam sprawdzonych kilka miejsc. Na pewno bar mleczny w okolicach szpitala Dietla oferuje bardzo tanio, duzy wybor w miare smacznego i domowego jedzenia. Fajny bar mleczny znajduje sie takze przy placu Centralnym. No i slawne Koko przy ulicy Brackiej, gdzie prawie nigdy nie ma gdzie usiasc :)
      • Gość: Marcin Re: Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.12, 23:56
        Ja polecam bistro w PWST (szkoła aktorska) na rogu Piłsudskiego i Straszewskiego. Bardzo tanio i dużo. Za 11 złotych macie zupę (samą zupą można się najeść), ziemniaki z kotletem i talerz surówek. Dania wegetariańskie też są, i to nie tylko pierogi, można na przykład zamówić warzywa gotowane. Gołąbki są dużo lepsze niż w Koko. W ogóle mam wrażenie, że jest zdrowiej niż w Koko. No i jest dużo miejsca. Czasami specjalnie wracałem się tutaj z Koko, jeśli była tam zbyt duża kolejka albo nie było miejsca.
    • Gość: wiesniakigohome Mleczak - co to za nazwa? IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.12, 21:33
      Debilni redaktorzy, "mleczak" to nazwa niekrakowska, wręcz warszawska. Spadać do wioch z których przyjechaliście!
    • Gość: gaga Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i za... IP: *.ksi-system.net 26.09.12, 22:34
      jeszcze Glonojad na placu Matejki, Kolanko na Józefa i Świnka na Długosza.:)
    • Gość: zdziwiony Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i za... IP: 192.166.203.* 26.09.12, 22:36
      Bardzo mnie dziwi że ludzie chwalą takie miejsce jak Makarun czy nowe Pomodoro na Czarnowiejskiej. Zastanawiam się , czy to kompletny brak smaku , czy też osoby zachwycające się makaronami za 5 zł nie zdają sobie zupełnie sprawy iż to czym są karmione, mogą kupić w każdym markecie w dziale obiadki z proszku. Np Pyszne Knorr Bolognase za jedyne 1,80 pln, starczające ąż na trzy porcje, oprócz tego makaron za 1,50 i za 3,30 mamy obiad dla co najmniej trzech osób. Wiec jeżeli chcemy się faszerować chemią, to proszę bardzo. Jednak stawianie takich miejsc na równi z chodź by barami mlecznymi nie ma najmniejszego sensubo nie ma po prostu co porównywać. A dla wszystkich zakochanych w w Makarunie i tym podobnym polecam kilka tygodni na takiej diecie. Mniam instant. Zaoszczędziłem 2 zł.
    • Gość: 456 Koko itp IP: *.play-internet.pl 26.09.12, 23:20
      Ja sie nie zgadzam z pozytywnymi opiniami na temat tego lokalu , na poczatku też byłam zachwycona. Zupy mają w miare smaczne, choć ostatnio jest sporo wyczuwalnej zaprawki. Drugie danie to najtansze mięso, kurczaki w hurcie...Sztuką byłoby stworzenie listy gdzie mozna zjesc zdrowo i w przystepnej cenie. Najtaniej to proszek , ulepszacze itp
      • Gość: gosc Re: Koko itp IP: *.dsv.agh.edu.pl 04.10.12, 09:48
        Też od jakiegoś czasu mam wrażenie, że jedzenie w Koko się zepsuło. Kiedyś chodziłam tam co tydzień i wszystko bardzo mi smakowało. A teraz jest coraz gorzej. Po ostatnim pobycie (kiedy w ogóle nie dostałam zupy, pomidory były nieświeże, a ja zostałam zignorowana przez pracowników), postanowiłam w ogóle tam nie przychodzić. Wpadki zdarzały się im dość często, kiedyś je wybaczałam, ale co za dużo to niezdrowo.
    • filakia Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i za... 26.09.12, 23:20
      W Barze Uniwersyteckim mają świetny rosół - kiedyś za 1,71zł, teraz za 2,02 zł. :-)
    • Gość: ala Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i za... IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.12, 23:36
      ja polecam Bar Smak na Karmelickiej, zestaw wynosi 16 zł, zupa i drugie danie a porcje sa takie ze zjeść nie można. co do milkbaru to jak dla mnie kiedys za tą sama cene dawali wieksze porcje, a czesto tez zdazalo mi sie ze jadlam przesolone..
      • mamusia5754 Re: Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i 27.09.12, 15:05
        Tak!!tak...to Bar Smak..Jedlismy tam kilka razy i zawsze bylo Super!!!Schabowy na caly talerz+ziemniaki i Kapusta,a do tego 3 zupy do wyboru za 16zl,,,dodalismy jeszcze frytki/caly talerz 5 zl/i bylo jedzenia dla dwojga,czyli po 10.50zl na glowe....jedlismy tu kilka razy -pyszny karczek w sosie chrzanowym-dwa duze kawalki---nie do przejedzenia dla jednej osoby.Adres dostalismy od znajomego Niemca,a my zyjemy we Francji....szukalismy dobrego polskiego jedzenia i znalezlismy w Smaku na ul.Karmelickiej,kolo Teatru Bagatela.Wystroj tez dobry-polecamy-sprawdzcie i poleccie innym!!
    • Gość: Ignorant Wielka ściema i kupa reklamy IP: 31.187.12.* 27.09.12, 00:40
      Nie ma czegoś takiego jak tanie i dobre jedzenie. Albo tanio i koszmarnie pod względem jakości, albo drogo i dobrze. To co oferuje Koko i większość barów mlecznych to istny koszmar dla kubków smakowych. A taka Chimera na ten przykład to za porcję sycącą pod 20zł trzeba zapłacić, jest smaczne ale czy to jest tanio.
      Staram się jadać różnie, w różnych miejscach Krakowa i ostatnimi czasy w lokalach typu BAR królują produkty z najniższej półki, po których można nabawić się problemów żołądkowych. Znośny obiad zaczyna się od 25zł/os i to nie jest tanio.
      • Gość: bywalec Re: Wielka ściema i kupa reklamy IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 27.09.12, 07:36
        Bzdura. Jedzenie może być tanie i dobre. Wiadomo, nie da się zrobić polędwicy wołowej w sosie koniakowym za 15 zł, ale w barach mlecznych można zjeść smaczne, dobre proste domowe dania, robione z dobrych produktów. Młode ziemniaczki w sezonie, mizeria, kapusta, buraczki, rożne fasolki, jako sadzone, panierowana pierś z kurczaka, gulasze itp. to są tanie produkty a smaczne i często kupowane z targowisk. Chyba, że masz wysublimowany, burżuazyjny smak i nie jadasz pospolitego polskiego jedzenia. A pierogi ruskie to ile muszą kosztować aby były dobre? Jadłem je w wielu restauracjach, barach i często w barach mlecznych były lepsze niż w droższych restauracjach (tylko farszu mało). W drogich knajpach zdążało mi się zjeść niedobre pierogi (ciasto kluchowate, ciapciate, albo za twarde), choć i bywały wyśmienite, ale moje ulubione miejsce gdzie mają wyjątkowo dobre ruskie za jedynie 9 zł (ciasto idealne, farszu dosyć dużo, idealne proporcje sera i ziemniaków z dodatkiem cebuli) i nie sądzę aby pierogi za 30 zł smakowały lepiej. Przecież nikt nie oczekuje w tanich restauracjach/barach krewetek królewskich, trufli itd. Kasza z domowym gulaszem może natomiast być wyśmienita za niską cenę.
        • Gość: Nic ztego Re: Wielka ściema i kupa reklamy IP: 31.187.12.* 29.09.12, 21:11
          Ale nie jest, kasza ok, ale tani gulasz to niestety sos z torebki i nici z taniego polskiego jedzenia. Podobnie z resztą, do ruskich pierogów tani farsz źle przyprawiony, ziemniaki często stare z nienaturalną ilością tłuszczu itd. Tanie jedzenie gotuje się źle i niesmacznie bo w makro i biedronce jest mnóstwo produktów, które są substytutami prawdziwych produktów, jak ser seropodobny /sic./.
          Najprostszym przykładem jest Kebab. Polecam spróbować pod Jubilatem u szwagra, niby drobiowy tyle że jest tam wszystko łącznie ze skórkami, aż strach żeby piór nie znaleźć.
      • Gość: tiaaa Re: Wielka ściema i kupa reklamy IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.12, 10:01
        > Znośny obiad zaczyna się od 25zł/os i to nie jest tanio.

Najpierw zacznij chodzić po restauracjach a później się wypowiadaj.
        dla przykładu zapiekanki ziemniaczane z mulami lub kiełbasą francuską w Zazie 19,50 - 21 zł
        domowe makarony w MammaMia z owocami morza, żaden nie przekracza 25 zł

takimi przykładami mogę rzucać jak z rękawa, tylko najpierw trzeba przynajmniej 2 raz w tygodniu być w restauracji... Sam byłem studentem i bary mleczne wspominam z sentymentem, czasy się zmeniły, lecz pisanie takich głupot, że poniżej 25 nie da się zjeść smacznie to jakiś absurd.
        • Gość: aga Re: Wielka ściema i kupa reklamy IP: *.dynamic.chello.pl 02.10.12, 08:28
          Mamma Mia - kuchnia pseudowłoska, wyroby "...-podobne". Zazie - kuchnia pseudofrancuska, w obu przypadkach owoce morza, najtańsze dziadostwo, mule (mięso) wielkości paznokcia, wszystko dla tych, którzy nie byli, nie widzieli i nie jedli ale aspirują i się im wydaje, że jedzą po włosku lub po francusku i bywają, obciach. Kiełbasa francuska - chyba z Lidla. Makarony domowe w workach 20 kg przywożone. Nie ma to jak wiara w reklame.
          • Gość: tiaaa Re: Wielka ściema i kupa reklamy IP: *.dynamic.chello.pl 03.10.12, 08:22
            > Nie ma to jak wiara w reklame.

Po pierwsze, możesz wyjaśnić jaka "wiarę w reklamę" , gdzie Ty widziałaś reklamę Zazie? Proszę wskaż mi taki punkt, bo ja jakoś nie kojarzę.

Druga sprawa, skoro tak wszytko Ci nie pasuje, to może wskażesz miejsce gdzie podają "mule wielkości dłoni" a kiełbasę "prosto od rzeźnika spod Monpellier"?

Chyba nie zrozumiałaś przekazu, pisałem że da się w Krakowie zjeść poniżej 25 zł, lecz skoro dla Ciebie to wszytko jest pseduo-"tu wpisz dowolny kraj" to proszę wskaż gdzie w Krakowie nawet nie tanio można zjeść nie pseudo a oryginalną kuchnię włoską i francuską. Czekam na propozycję, jakaś alternatywa?
    • Gość: madmak Re: Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.12, 01:18
      Chimera i "świeże"
      • mamusia5754 Re: Studencki obiad w Krakowie 27.09.12, 01:37
        ZGADZAM SIE !!!--NA pewno NIE w Chimerze.W tym salatkowym barze moze zjesc tylko dziecko,bo inaczej zaplacisz okolo 20zl. a na cieple i dobre danie to trzeba isc do SMAKOSZA na ul .Karmelickiej-blisko Teatru Bagatela !!! POLECAM-Schabowy,na caly talerz z ziemniakami i kapusta,karczek w sosie chrzanowym/dwa duze kawalki/a do tego zupa za 16 zl--piwo duze 6 zl.
        • toosiu Re: Studencki obiad w Krakowie 27.09.12, 13:41
          Widzę, że w komentarzach głównie właściciele/pracownicy zachwalają swoje lokale, ale to było do przewidzenia.
          A duży ruch w Chimerze chyba działa im na nerwy :) Jako student IV roku bardzo dużo razy byłem w tym miejscu. Cóż, dla mojej dziewczyny mały talerz był w sam raz, ja zawsze biorę duży- 17zł i jestem pełen. Faktycznie, jeżeli jestem bardzo głodny to tylko wizyta w Koko będzie satysfakcjonująca :) No ale w Chimerze jest duży wybór ciekawych dań, taki przerób, że nie ma opcji żeby nie było świeże (zresztą widać na bieżąco jak znikają warzywa z wystawy) no i wystrój na dużo wyższym poziomie, można przyjść na randkę.
          Podsumowując- na duży głód Koko, na randkę albo ciekawe jedzenie Chimera a pod koniec miesiąca gdy każdy grosz się liczy- ruskie za kilka złotych w Żaczku przy Królewskiej nie mają sobie równych.
    • Gość: tupkal Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i za... IP: *.ghnet.pl 27.09.12, 08:03
      oh! Bar Barcelona!!!!!!
    • Gość: Agaton Tanio, tania ale jaka jakosc pozywienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.12, 08:21
      Pewnie watpliwa...Bar Mleczny na Grodzkiej funkcjonuje chyba tylko z racji historycznych, bo jedzenia tam dalekie jest od smacznego.
      Fajnie byloby przeczytac artykul o restauracjach, gdzie cena jest wzglednie niska ale jakos dobra. To dopiero jest wyzwanie.
      • Gość: mer Re: Tanio, tania ale jaka jakosc pozywienia IP: *.ists.pl 27.09.12, 09:11
        No to zdecydowanie Makarun;) Raz spróbowałem, i niemalże uzależniłem się. Rozmawiałem kiedyś ze sprzedawcą, i połowę produktów, łącznie z makaronem śiągają z włoch...
    • Gość: qwerty Studencki obiad w Krakowie - zobacz, gdzie i za... IP: 213.227.87.* 27.09.12, 09:45
      proponuje stworzyć taką listę dla innych większych miast: katowice, kielce, itp dużo studentów a nie ma takiego miejsca gdzie można zjeść w miare dobrze i tanio

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka