Gość: rysiek IP: *.static.chello.pl 18.01.13, 16:37 popieram! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tu-teodor Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węglem ... 18.01.13, 16:42 brawo, popieramy rękami i nogami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NoirvidNH Re: Prezydent Krakowa pali stadionami!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 18:22 Fajny gość. Równy chłop! Ale się stara aby tylko jednych coraz to biedniejszych przestawić na palenie ciałami płynnymi od łez jak w Auschwitz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lkr666 Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.13, 21:51 Ja się mogę nawet na cztery ręce podpisać, jak trzeba. I jeszcze trzeba by wprowadzić taki zakaz w sąsiednich miejscowościach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smd19 Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węglem ... IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.13, 16:50 Gdyby Prezydent faktycznie tak myslal, to zamiast budowac nikomu niepotrzebne stadiony, powinien przeznaczyc srodki na modernizacje krakowskich "piecow". Niech teraz nie udaje "dobrego" wlodarza Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunta Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: 91.230.99.* 18.01.13, 18:22 Czyżby się wybory jakieś zbliżały ze jaśnie nam panujący elektoratu szuka? A może mu zależy żeby część mieszkańców w zimie powymierała, zostanie mu sam popierający "elitarny" elektorat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.13, 18:54 Pieniadze na modernizacje są. Pies pogrzebany jest na innym cmentarzu. Za wegiel na zimę zapłacisz (jak kupujesz na wiosne) 600zł i starcza Ci na cała zimę.Jak przestawisz piec na gaz 600 zł pacisz miesięcznie. Nie to,że wszyscy sa przeciwni ekologi, ale kasa, kasa. Wybieraja to co tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejhej Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.play-internet.pl 18.01.13, 19:12 Ale węgiel typu ekogroszek nie jest szkodliwy - ma niską szkodliwość, problemem są stare piece węglowo-drzewne i palenie w nich ŚMIECIAMI. W piecu na ekogroszek nie zapalisz plastikiem czy oponą. W piecu starego typu już tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 19:19 Z tą inicjatywą to w ogóle ciekawa sprawa: Kraków owszem jest zapylony. Ale to nie tylko śmieci palone w piecach w samym mieście Krakowie (dla mało zorientowanych: węgiel nie równa się śmieci), ale ten sam proceder w okolicznych wioskach gdzie nikt tego nie sprawdza a smog spływa do centrum, zabudowa blokująca możliwość przewietrzania miasta, duży ruch samochodowy... A tu nagle, ktoś rzuca hasło: "precz z paliwami stałymi", media puszczają nadzwyczaj skoordynowaną i intensywną serię informacji, ludzie nie zastanawiając się wiele organizują pochód i Prezydent podpisuje wniosek "precz z paliwami stałymi" w ciągu tygodnia... hmm... byłoby super, gdyby tego rodzaju sprężenie i efektywność było widać w dziesiątkach równie ważnych spraw... a nie widać. To o co tu chodzi..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejhej Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.play-internet.pl 18.01.13, 19:21 Jak popatrzy się na źródło emisji, to są to też samochody, brak przewietrzania miasta (zabudowania) oraz.... napływowe ze Śląska (wiatry zachodnie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JKL Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.13, 22:57 Właśnie , zarabiam ponad 20 tys miesięcznie ale nie stać mnie na budowę domu pod Krakowem bo musiałem kupić mieszkania z wyposażeniem dla moich córek (żeby nie zaczynały zycia od długów)na co wydałem gotowką prawie bańkę , swojego mieszkania na co poszło prawie pół bańki ,a moich pracowników stać na budowę domu pod Krakowem (wprawdzie swoja rodzinna działka ) pomimo ,że zarabiają 50 razy mniej niż ja. To odpowiedź na pytanie czym pali się aby ogrzać dom . Kto ostatnim wysiłkiem buduje dom (po co dom dla 2 osób zarabiających w sumie grosze) nie jest w stanie utrzymać go w standardzie XXI wieku i stąd dzieją się takie rzeczy ,ża aby nie zamarzła w nim woda pali się tam śmieciami i to kilka godzin dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.13, 11:59 Zarabiają 50 razy mniej niż Ty? 20 000/50=400 zł Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle 19.01.13, 12:24 Gość portalu: ejhej napisał(a): > Ale węgiel typu ekogroszek nie jest szkodliwy - ma niską szkodliwość bo w reklamie ekogroszku tak napisali? ekogroszek to węgiel niskiego gatunku i drobnego sortymentu. kupowany wiosną - jesienią jest już właściwie odpadem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa-Krakowianka Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.13, 14:06 Daje daje i to sporo, a ludziska walą drzwiami i oknami. Wystarczyć wstąpić na Zgody 2 i zobaczyć ile osób składa wnioski i odbiera dopłaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balusz Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węglem ... IP: *.ists.pl 18.01.13, 16:59 Nawet przez marszałka to i tak ustawa będzie niezgodna z prawem, zwykły zabieg PR. Czyli drewnem w kominku też niby nie wolno było by palić ? Coraz smieszniejszy ten prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.opera-mini.net 18.01.13, 19:56 Na zdjęciu nad artykułem jest widok z kopca Krakusa. Zobaczcie ten sam widok w latach 30. XX wieku: www.dawnotemuwkrakowie.pl/miniatury/40-widok-na-krakow-podgorze-z-kopca-krakusa-kraka/ Smog był ZNACZNIE WIĘKSZY, w każdym domu palono w piecach, nie było MPEC, a jakoś dotrwaliśmy naszych czasów i wiele osób dożyło nawet 100 lat. Zatem problem dziś jest niepotrzebnie rozdmuchany, kosztem ograniczeń wolności osobistych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: 77.236.24.* 18.01.13, 22:37 tak dla porządku; jaka była podówczas proporcja terenów zielonych do zabudowanych i jaki udział w smogu miały podówczas samochody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.13, 08:06 Tak pewnie było. I konie wtedy robiły swojskie kupy na ulicach, a ciepła woda była luksusem. Hej, to były czasy! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zrew Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.13, 17:43 no i kraków miał ledwo ponad 100tys. mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odwagi Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.centertel.pl 18.01.13, 17:37 Co Prezydent może skoro w sejmiku są osoby, które nie mają odwagi podjąć odważnej decyzji. Zauważmy, nikt nie chce tego z dnia na dzień. Może wystarczy ustaliś, że za max 5 lat nie będzie można stosować węgla, a do tego czasu do roboty. Ale również popieram nogami, rękami, a przede wszystkim rozumem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxL Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.13, 18:08 Węgiel to nie problem. Problemem jest tzw. muł oraz śmieci, zwłaszcza folie i inny plastik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do osła Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.13, 14:09 trzeba rozróżnic muł od miału,jeżeli chcesz zabierać głos w tej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
rozkoszny_bobasek Pytanie za 500 mln: 19.01.13, 14:51 Podjęto już decyzję o budowie/rozbudowie sieci centralnego ogrzewania??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 19:28 Ja również popieram, bo szlag mnie trafia jak od kwartału okna w domu otworzyć nie mogę a i tak wiem, że to samo powietrze mam w mieszkaniu. Natomiast dziwi mnie ideologiczne zaślepienie ludzi - forsują całkowity zakaz paliw stałych. Bardzo radykalne i trudne do przeprowadzenia, zamiast sensownego planu krok po kroku, dzięki któremu nie będą postrzegani jako ekipa fanatycznych krzykaczy, tylko ludzie, którzy wykazują się zrozumieniem problemu i mają plan - nie tylko dla siebie. 1. Podwyższenie mandatów i zaostrzenie kontroli pod kątem palenia śmieci. 2. Zakaz oddawania nowych budynków z ogrzewaniem na paliwo stałe. 2. Karencja na wymianę klasycznych pieców węglowych z dopłatami dla najuboższych 3. Dłuższa karencja na wymianę ekologicznych palenisk węglowych opalanych ekogroszkiem, z kontrolami atestów i kwitów na zakup węgla o określonych parametrach. Równolegle, opracowanie mapy instalacji, które trzeba w mieście stworzyć, żeby w ogóle umożliwić ludziom podłączenie się do sieci MPEC / gaz, bo bez tego czym mają grzać - prądem..? Ale nie, łatwiej jest iść i krzyczeć "zakaz paliw stałych"... proste, łatwe, godne pożałowania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.ghnet.pl 18.01.13, 19:33 hehe, "odwagi panie prezydencie" w walce ze złym sejmikiem o słuszne inicjatywy. Czyś ty człowieku z księżyca spadł? A kto tym miastem rządzi trzecią bodajże kadencję? Gdzie ten twój Mądry Wrażliwy Gospodarz Miasta był do tej pory? I czemu znów się kompromituje poparciem romantycznej, nierealnej (jak na ten moment) propozycji? Ja wiem, co Majcher powinien zrobić, coś na miarę swoich możliwości. Złożyć wniosek o stworzenie rankingu miejsc mniej zanieczyszczonych, coś na wzrór rankingu bezpiecznych knajp, który kiedyś zaproponował. O to byłoby super! Odpowiedz Link Zgłoś
urbanizm Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węglem ... 18.01.13, 17:42 Jak najbardziej popieram taką decyzję. Oby populizm nie zwyciężył nad rozsądkiem Do tego ograniczenie ruchu samochodowego, inwestycje w linie tramwajowe i drogi dla rowerów i może w końcu w Krakowie będzie się dało oddychać. Odpowiedz Link Zgłoś
1234qwerty Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle 18.01.13, 18:21 I koniecznie trzeba podnieść opłaty za korzystanie z usług MPK, koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.183.153.201.dsl.dynamic.t-mobile.pl 18.01.13, 19:37 Bo jak się jeszcze opłaty za MPK podniesie to więcej samochodów jeździć będzie czyli powietrze będzie lepsze. Im drożej tym lepiej więc ceny w górę i będziemy mieli super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 19:04 "...i może w końcu w Krakowie będzie się dało oddychać." A zdajesz sobie sprawę co oznacza takie "może"? Eksperymenty na dziesiątkach tysięcy mieszkańców, którzy palą węglem nie dla sadystycznej przyjemności kopcenia sobie i innym, tylko dlatego, że ich nie stać na droższe paliwo. I to nie dlatego, że się nie uczyli, nie chce się im pracować, czy jakieś inne osobiste wycieczki. Dlatego, że państwo zdziera z nich potężną kasę, trwoniąc na różne wesołe sprawy typu wypominany do bólu stadion. Byłoby ich stać na te kilkaset złotych miesięcznie więcej, ale podnoszone są podatki, żeby załatać dziurę po roztrwonionych pieniądzach. Kraków staje się miastem dla bogatych, albo dla tych, którzy średnie zarobki będą wydawać na bieżące podstawowe koszty życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejhej Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.play-internet.pl 18.01.13, 19:13 Problemem nie są nowoczesne piece węglowe. Problemem jest intelektualna biedota, która zamiast zadbać o swoje i innych zdrowie pali gumami, plastikami, opakowaniami kolorowymi, foliami. Przejdź się na jakimś osiedlu domków jednorodzinnych - zobaczysz domy z lekkim dymem, który NIE ŚMIERDZI, ale i takie, których smród zwala z nóg. I to o ten drugi typ chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.ghnet.pl 18.01.13, 19:35 "Oby populizm nie zwyciężył nad rozsądkiem" Niestety, muszę cię zmartwić, ale populizmem jest właśnie ta propozycja Majchra. A rozsądek zwycięży, bo nie ma innego wyjścia (w tej sytuacji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węglem ... IP: *.183.153.201.dsl.dynamic.t-mobile.pl 18.01.13, 18:03 A ja popieram zakaz ustanawiania głupiego prawa! Paliwa są do tego aby z nich korzystać. Z jednej strony zakazy dla paliw stałych a z drugiej strony akcyza dla gazu ziemnego od 2014 czyli kij bez marchewki. Czyli co? Mam całą pensję przeznaczać na ogrzewanie gazem czy marznąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejhej Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.play-internet.pl 18.01.13, 18:40 Możesz zadbać o ocieplenie domu i przyłącz do MPEC. Poza tym, zakaz powinien obowiązywac jedynie "nieekologiczne" paliwa w tym - śmieci. Bo np. ekogroszek emituje mniej pyłów i CO niż klasyczny węgiel i jest efektywniejszym sposobem ogrzewania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR Nie znasz realiów a się wypowiadasz jak rowerzysta IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.13, 19:05 Możesz chcieć przyłaczenia do MPEC Na chcieniu się skończy. Nie znasz realiów a się wypowiadasz jak rowerzysta o transporcie publicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejhej Re: Nie znasz realiów a się wypowiadasz jak rower IP: *.play-internet.pl 18.01.13, 19:10 Własnie, ze sie znam, bo przylaczylem dom jednorodzinny do mpec. Tyle ze ja dzialam - a nie bezproduktywnie szczekam na necie. To roznica. Piec na ekogroszek to takze nie jest straszny wydatek, a sam ekogroszek nie stanowi zagrozenia dla powietrza. Poczytaj w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Proekologiczny Re: Nie znasz realiów a się wypowiadasz jak rower IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.13, 20:03 A pomyślałeś, przyjacielu, o tym, że sieć MPEC nie obejmuje całego miasta? Zatem - najpierw sprawdź, a dopiero potem nakazuj podłączenie się do MPEC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejhej Re: Nie znasz realiów a się wypowiadasz jak rower IP: *.play-internet.pl 18.01.13, 20:06 Jakbyś czytał ze zrozumieniem to w kilku postach drogi PRZYJACIELU napisałem inne rozwiązanie. Modernizacja pieca węglowego, aby był na EKOGROSZEK. Cena prawie taka sama, a nie można palić śmieciami + bardzo niska emisja siarki i dwutlenku węgla + mało popiołu + wysoka wydajność energetyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eko ekogroszek też zakazany IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.13, 00:20 czytaj ze zrozumieniem rowerzysto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejhej Re: ekogroszek też zakazany IP: *.play-internet.pl 19.01.13, 07:11 Ach nie jestem ze zrozumieniem. Ekogroszek nie powinien być zakazany. Odpowiadaj z sensem, bo marna prowokacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janka Re: Nie znasz realiów a się wypowiadasz jak rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.13, 09:44 Ekogroszek w Waszych wypowiedziach to jakiś cud. Bez jaj! Za Wiki: Ekogroszek — nazwa handlowa określająca paliwo stałe produkowane z węgla kamiennego i przeznaczone do produkcji energii cieplnej w kotłach retortowych. Wytwarzany jest z wysokokalorycznego (≥24 MJ/kg) węgla o niskiej zawartości siarki (≤1%), małej zawartości wody i substancji niepalnych (≤12%)[1]. Na skutek tego podczas spalania wytwarzane są również niewielkie ilości tlenków siarki a po jego spaleniu pozostaje stosunkowo mało popiołu. Dzięki użyciu pieców retortowych, mała jest również ilość powstającego tlenku węgla. Rozmiary ziaren od 5-25 mm pozwalają na stosowanie automatycznych dozowników węgla. W praktyce paliwa sprzedawane jako "ekogroszek" często składają się z miału węglowego niskiej jakości i lepiszcza, więc z punktu widzenia zanieczyszczenia powietrza niską emisją są równie szkodliwe jak inne rodzaje węgla. Wiele pieców deklaratywnie przeznaczonych do spalania ekogroszku umożliwia również spalanie dowolnego innego rodzaju paliwa (paliwo zastępcze), w tym także śmieci[2]. Certyfikację "ekogroszku" pod kątem zgodności z kryteriami niskoemisyjnymi prowadzi Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla[3]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejhej Re: Nie znasz realiów a się wypowiadasz jak rower IP: *.play-internet.pl 19.01.13, 09:48 Przypuszczałem, że pojawi się ktoś cytujący wiki. Rozwiązanie jest proste - kupować certyfikowany węgiel i certyfikowane piece. Nieco drożej niż palenie śmieciami, a porządny piec na ekogroszek nie pozwoli na palenie śmieciami i syfnym węglem, ani nawet miałem. Dlaczego? Po prostu zepsuje się. Te piece imitujące ekogroszek to pic na wodę - podziałają rok, dwa i też się rozpadają :). Także spokojnie - na takie rzeczy jest rozwiązanie. Ekogroszek jest 100 razy lepszy niż palenie śmieciami w starych piecach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Nie znasz się, ale się wypowiadasz IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.13, 10:29 Masz piec na ekogroszek? Nie? No to mnie nie dziwi, że bezmyślnie cytujesz bzdury. Gdybym zasypał piec miałem "z lepiszczem" w najlepszym razie zatkałbym podajnik. W gorszym - spalił silnik. Zaoszczędziłbym kilkadziesiąt - kilkaset złotych, wydał nawet kilka tysięcy na naprawę. A sprzedawcę takiego syfu pozwał o odszkodowanie. KAŻDY węgiel ekogroszek jaki kupowałem (z różnych kopalni, od różnych dostawców) to były - jak to się określa - ZIARNA o granulacji 5-25 mm. ZIARNA, czyli kawałki węgla o tych rozmiarach. Poza tym owszem, ekogroszek nie jest jakiś cudownym odmiennym węglem. Poza tym, że wymagane są lepsze parametry jakościowe (np. zawartość siarki) to tak, to też jest paliwo stałe: węgiel kamienny. Podstawowa różnica polega na tym, że spalanie w piecu z podajnikiem odbywa się zupełnie inaczej, niż w piecu "klasycznym". Przede wszystkim piec pracuje cały czas, dozując ilość węgla taką, jaka jest potrzebna. Jak nie ma potrzeby to się zatrzymuje i przygasza, jak temperatura spada - rozpala. Co za tym idzie spala się mniej węgla, a dobrze dobrane parametry powodują, że niemal nie widać aby coś wylatywało z komina. Jak sąsiad rozpala "stary" piec, to okien się nie da otworzyć. Nie wiem też, jak niby miałbym w tym piecu spalać "inne paliwa, np. śmieci". Owszem, mam dodatkowy ruszt - ale to jest element awaryjny, jak np. braknie prądu albo uszkodzi się podajnik. W normalnej pracy jest zdemontowany i leży w moim przypadku pod piecem. Twierdzenie, że ktoś, kto wyda kilka tysięcy więcej na piec z podajnikiem a potem go wyłączy i będzie palił "oszczędnie" na ruszcie świadczy o całkowitym braku wiedzy w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejhej Re: Nie znasz się, ale się wypowiadasz IP: *.play-internet.pl 19.01.13, 10:34 Za dużo od niej wymagasz. To tzw. ofiara reformy - wiedzę czerpie z wikipedii. Znajomy wsypywał do pieca na ekogroszek byle co i spalił silnik ;). Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Nie znasz się, ale się wypowiadasz 19.01.13, 13:11 Gość portalu: krakus napisał(a): > wymagane są lepsze parametry jakościowe przez kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: spadaj trollu 19.01.13, 17:45 wal się na ryj. ekogroszek jest "eko" w tym sensie, że jest sposobem wykorzystania węgla, który inaczej trafiłby na hałdę jako odpad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: spadaj trollu IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.13, 19:46 > wal się na ryj. Popatrzyłeś w lusterko, napisałeś co widzisz. Tylko wyciągnąłeś błędny wniosek: to, że Ty masz ryj nie znaczy, że inni go mają. A co do reszty: > ekogroszek jest "eko" w tym sensie, że jest sposobem wykorzystania węgla, który > inaczej trafiłby na hałdę jako odpad. to jest to chyba jedyny "odpad", który jest w cenie produktu pierwotnego (a nawet bywa droższy) :D Na ale Ty przecież wiesz leppiej, że to jest odpad :D I nikt Ci nie wmówi, że czarne jest czarne, a białe jest białe :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: spadaj trollu 20.01.13, 16:59 nikt mi nie wmówi, bo trochę o węglu wiem. jeśli ktoś nie wie, będzie kupował odpady drożej, niż węgiel wysokiej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: spadaj trollu IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.13, 09:48 > nikt mi nie wmówi, bo trochę o węglu wiem. Ty to w każdym temacie "trochę" wiesz, a trochę sobie konfabulujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: spadaj trollu 22.01.13, 09:12 a tak konkretnie, to która część mojej wypowiedzi jest konfabulacją? potrafisz wskazać normę pn-en, opisującą "ekogroszek"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: spadaj trollu IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.13, 20:53 Ależ potrafię wskazać konfabulację: jest nią choćby przyjęcie, że jedynym miejscem gdzie mogą być zapisane wymogi dotyczące paliw "eko" są Polskie Normy. Jeżeli wymagania te wynikają (pośrednio) z norm emisyjnych zapisanych w ustawie - to już się nie liczy. Bo to "tylko" jakaś tam ustawa - mało waży dokument. Dla Ciebie liczy się tylko Polska Norma. Jak w PN nie ma - to znaczy, że nie istnieje. O tym, że istnieją świadczy choćby fakt z zeszłego roku, kiedy to Chwałowice nie sprzedawały "odpadu". Oczywiście zaraz powiesz, że oficjalnie podawany powód - czyli zasiarczone złoże - jest bzdurą, bo przecież nie ma Polskiej Normy, więc czym się przejmowali - mogli ten "odpad" sprzedawać. Więc co prawda nie wiesz dlaczego, ale na pewno - no po prostu na 100% - powód musiał być inny. Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: spadaj trollu 28.01.13, 00:15 a na opakowaniu podaje się numer normy, czy numer dziennika ustaw z ustawą pobożnych życzeń? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Nie znasz realiów a się wypowiadasz jak rower IP: *.ghnet.pl 19.01.13, 13:17 > a się wypowiadasz jak rowerzysta o transporcie publicznym Akurat rowerzyści to w większości wiedzą więcej o transporcie publicznym niż np. kierowcy samochodów... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 19:13 Z jednej strony masz rację o ekogroszku, a z drugiej piszesz "zadbaj o ocieplenie i przyłącz do MPEC". To nie jest tak prosto jak "zadbaj o zęby i ciepłą czapkę", to właśnie miasto powinno zapewnić dostęp do alternatywnych źródeł ogrzewania - ale u nas panuje metoda: wprowadzić zakaz, a ludzie niech sobie sami radzą, albo się ich ukara. A środki, które powinny pójść na ten cel, trwoni się na stadiony i lobbing za kolejnymi turystycznie pseudoatrakcyjnymi inwestycjami jak olimpiada zimowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejhej Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.play-internet.pl 18.01.13, 19:16 Miasto uwierz mi zapewnia - przyłączyłem swój nowo wybudowany dom do MPEC bez większych problemów. Mój szwagier pali ekogroszkiem i sobie chwali, z resztą wystarczy zainteresować się co to ekogroszek i jak wyglądają te piece - one uniemożliwiają palenie śmieciami i syfem. Tak, tym syfem którym palą debile - nasi truciciele. Czym innym jest węgiel, który ma znikomy wskaźnik emisji CO i pyłów, a czym innym są kolorowe opakowania i folie palone tak namiętnie wszędzie - nie tylko w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 19:34 Wiem co to ekogroszek, bo sam mam piec retortowy w piwnicy i ponad 200m kwadratowych opalam 1.3t węgla na miesiąc ;) - Nie bez powodu piszę pod tym artykułem tyle komentarzy, bo to też w moim interesie, żeby ludzie od "zakaz paliw stałych" zrozumieli, że węglem różnie można palić. Jestem skłonny przejść z tego ekogroszku na gaz czy MPEC, bo będę miał czystą piwnicę. Tylko żeby kosztowo się to przynajmniej w jakimś stopniu dało porównać - póki co się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r_xxx Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węglem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 18:52 Rugi krakowskie będą, czy mamy zamarznąć dla idei? Niech miast pociągnie ciepło, tam gdzie go nie ma. Niech pociągnie chociaż gaz, prąd. Albo choć wodę i kanalizację, za którą ludzi wpłacili lata temu. Precz z hucpą i demagogią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węglem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 18:56 Zakaz palenia węglem. Całkowity. Choć np. ekogroszek mniej truje. I jeszcze analogicznie wnioskuję o zakaz używania Diesli w Krakowie. Choć tylko te stare tak bardzo kopcą. Ludzie, trochę rozsądku - nie widzicie, że coś tu nie gra? Zakaz palenia w Krakowie - a myślicie, że z tych wiosek podkrakowskich to będzie płynąć górskie powietrze..? Ja mam tylko jedną prośbę: Chcę znać osobę odpowiedzialną za ten zakaz, żebym się do niej mógł zgłosić za pięć lat, jak się okaże, że zakaz niczego nie zmienił. Bo nie ma żadnych merytorycznych badań, żadnych wiarygodnych opracowań co tak naprawdę truje. Jestem bardzo ciekaw co wtedy powiedzą członkowie wspaniałej inicjatywy (słusznej w idei, ale ślepej w metodzie działania i żądaniach). "Sorry pomyliliśmy się"? Trochę mało. 30.000 mieszkańców przyjdzie wtedy z rachunkami z MPECu czy za drogi gaz. Chociaż nie, u nas nie ma odpowiedzialności za głupie, pochopne i nieprzemyślane decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.ghnet.pl 18.01.13, 19:28 zakaz zakaz zakaz. nie zrozum mnie źle. Obecny stan jest nie do zniesienia. To jasne. Ale najpierw trzeba coś dać, a potem wymagać. Tak w skrócie. Miasto daje 2,8 mln rocznie na oczyszczanie powietrza. W ciągu kilku lat dało ok. 800 mln kibicom Wisły. Na razie miasto nie zrobiło nic w tej dziedzinie (oczyszczenia powietrza) lub prawie nic. Najpierw niech coś zrobią, potem niech zakazują. Po kilku latach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 19:41 Zgadzam się z Tobą - moje "zakazowanie" na początku to była czysta ironia - też mnie właśnie to wkurza, że u nas zamiast zachęcać - zmusza się. Zagania się ludzi do ślepego zaułka poprzez siatkę ograniczeń i wymuszeń ekonomicznych a potem się ich zostawia samym sobie. Wiesz co się stanie jak zakaz paliw stałych nie przejdzie? W jakiś sprytny sposób np. podniosą ceny węgla tak, by się to stało nieopłacalne. Tak czy inaczej - wyjdzie jak ma być. To jak ze śmieciami, ludzie już mają nadzieję, że się zmieni podstawa obliczania ceny: może z wody, może z metrów, może z ludzi... Ale nie myślą o tym, że i tak dojdą do tej kwoty do której chcą, bo konkurencji która naturalnie dba o niższe ceny nie będzie. Pożądany wynik można uzyskać różnymi drogami, tyle że u nas, mało która sprzyja interesowi mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wafel Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.home.aster.pl 20.01.13, 11:17 W Londynie od lat 50 paliwa stale sa zakazane. Poczytaj o 'wielkim smogu' w Londynie. Dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek co za hucpa, kto się na to nabierze? IP: *.ghnet.pl 18.01.13, 19:20 Hahaha, Majcher udaje dobrego wujaszka i popiera propozycje zupełnie nierealne. A gdzie byłeś do tej pory? Ile lat już jesteś prezydentem? Od roku? A gdzie byłeś, jak ustalaliście kolejne budżety, w których setki milionów szły na stadiony? A gdzie byleś, gdy w zeszłym roku przeznaczaliście niecałe 3 mln na wymianę pieców węglowych? W tym tempie to piece zostaną wymienione w Krakowie za 200 lat! Na ten program potrzeba kilkaset milionów, prawie tyle ile poszło na stadion Wisły, potrzebny garstce ludzi! A najlepiej to podaj się pan od razu do dymisji. Pana niekompetencja aż szczypie w oczy, bardziej niż ten smog, w którego zwalczaniu jesteście liderami. Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa przepis istnieje od 2001 roku... 18.01.13, 20:36 przepis (art 96 poś) istnieje od 2001 roku, czyli już 11 lat. Pytanie, co zrobił prezydent Krakowa by go wcześniej wdrożyć? To po pierwsze. Po drugie: przepis jest martwy, nie ma żadnego orzeczenia sądowego w jego sprawie = nikt takiej uchwały nie wprowadził. Po trzecie: Sejmik uchwala dla Krakowa tzw. Program Ochrony Powietrza (POP) i tam są działania, które mają przynieść poprawę do roku 2020. W ramach tych działań WFOSiGW ale także Miasto mają się wykazać odpowiednim dofinansowaniem w wymianie kotłów. Z POP robi się sprawozdania i analizuje skuteczność. Po czwarte: Sejmik uchwalając taką uchwałę musi się liczyć z konfliktem społecznym (osoby, które kupiły kotły retortowe, handlarze węglem etc) i pozwami sądowymi. Do tej pory radni sejmiku to byli ludzie no name - nikt nie wie kto i po co - siedzi się i bierze dietę. Po takim wyskoku byliby zapamiątami, co by ich kosztowało stanowisko. Po piąte: w POP określa się różne źródła zanieczyszczenia, w tym np komunikacyjne. Sejmik nie zgodzi się na zakaz palenia węglem bez innych metod ograniczania emisji np komunikacyjnej, np przez wprowadzanie strefy bez diesla, strefy 30 w całym mieście i takie tam. Słowem - czysty populizm, wniosek prezydenta nie ma szansy na realizację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: przepis istnieje od 2001 roku... IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.13, 21:36 > Po czwarte: Sejmik uchwalając taką uchwałę musi się liczyć z konfliktem społecz > nym (osoby, które kupiły kotły retortowe, (...) Ale ten problem nie istnieje. POP sejmiku nie zabrania możliwości stosowania "nowoczesnych pieców węglowych z automatycznym podajnikiem" - ba, nawet wymiana starego pieca na taki jest wskazywana jako jedno z rozwiązań ograniczających emisję. Co moim zdaniem pokazuje, że na tym poziomie ktoś myśli a nie jedynie przyklaskuje populistom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węglem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 19:20 rozwiązanie jest proste - cena gazu. Jakby gaz był tańszy od węgla dwa razy to nikt by się nie zastanawiał czym palić. Uchwałę jest podjąć prosto, tylko czy ona coś zmieni? I to nie jest tylko, jak ktoś słusznie zauważył, problem samego Krakowa, ale i okolicznych miejscowości, a nawet całego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek nie węgiel jest problemem ale stare piece węglowe! IP: *.ghnet.pl 18.01.13, 19:24 a wy w kółko to samo! Ile razy trzeba wam mówić, że tu nie chodzi o węgiel. Tylko o rodzaj starych piecy węglowych. Z równie dobrym skutkiem mozna zmienić ten stary piec węglowy na nowoczesny piec retortowy też na węgiel. I wtedy koszty eksploatacji są praktycznie te same! Zakaz palenia węglem to bzdura na resorach. Nierealna i w dotatku idiotyczna propozycja. Po co zajmować sie idiotycznymi propozycjami, szkoda na to czasu. Żeby wam potem Majcher mógł powiedzieć: chciałem dobrze, ale nie dało się?! Na to czekacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: nie węgiel jest problemem ale stare piece węg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 19:49 Dokładnie ! Wreszcie głos rozsądku. Ta cała ekipa zamiast dążyć sensownie do celu z którym się też identyfikuje, idzie jak szwadron bezmyślnych robocików krzycząc "zakaz paliw stałych" - Prezydent podpisał i wysłał, bo czemu nie, można gromadce radość tym prostym gestem sprawić. Ale metody i sensu w tych żądaniach nie ma... Musi być plan, stopniowy i biorący pod uwagę różne źródła zanieczyszczenia, sytuację ekonomiczną zarówno miasta jak i mieszkańców... Ale to za trudne, nie mieści się na transparencie a i w petycji to by parę stron zajęło, trzeba siąść i pomyśleć nie tylko o sobie ale i o innych... nieeeee.... "Za-kaz-pa-liw-sta-łych", "Kra-ków-dla-ro-we-rów", "Zie-mia-dla-zie-mnia-ków"... Żałosny i bezsensowny ideologiczny bełkot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: nie węgiel jest problemem ale stare piece węg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 19:50 ...a, żeby nie było wątpliwości: Jestem za czystym powietrzem, jeżdżę po Krakowie rowerem i lubię ziemniaki :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejhej Re: nie węgiel jest problemem ale stare piece węg IP: *.play-internet.pl 18.01.13, 19:53 Problemem jest popadanie w skrajności - i ci którzy palą syfem i ci, którzy chcą całkowitego zakazu węgla. Technika poszła do przodu, wymyslono ekogroszek i odpowiednie piece - emisja wtedy jest znikoma, koszta niewiele większe, a piece uniemożliwiaja palenie syfem, bo sie zwyczajnie zepsują. Gaz się kompletnie nie opłaca - można pójść z torbami. Poza tym grzechem by było nie korzystać z węgla mając tyle jego pokładów we własnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek retortowe piece węglowe -tak IP: *.ghnet.pl 18.01.13, 20:14 oczywiście że tak, panowie Marcin i ehej. Już po tej propozycji Majchra widać, jak "poważnie" traktuje temat, bo przecież on z księżyca spadł i niczego nie doczytał, nie wie, co to ekogroszek, co to piec retortowy, czym jest węgiel w Polsce, skąd ma wiedziec, przecież wyjechał z Sosnowca jakiś czas temu. I wciąż liczy że się wykpi pozorowaniem działań. I składa puste deklaracje, poparcie dla skrajnej i nierealistycznej propozycji. Szkoda słów. Z tą ekpią do nic się nie zmieni. Wolą rżnąć głupa i popierać bzdury, niż działać. Owszem, sam podpisłałem petycję KAS-u, ale tylko dlatego, żeby dołączyć się do tych, którzy nie zgadzają się na ten stan rzeczy. Niemniej jednak zawarta tam propozycja zakazu palenia węglem jest do bani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRAWO! BRAWO! IP: 77.236.1.* 18.01.13, 21:43 pozytywne zaskoczenie twarda postawa Majchrowskiego w tej ogromnie waznej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mms zakaz palenia węglem ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.13, 23:59 wreszcie !!! majchrowski wreszcie nie mam poczucia że jesteś pasożytem miasta tylko czy jak zwykle nie skończy się na gadaniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: zakaz palenia węglem ... IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.13, 12:42 Przecież tu o to chodzi. Poszła informacja w świat, do wyborców: "Majchrowski robi coś pożytecznego. To dobry polityk, troszczy się o zdrowie mieszkańców". Sądzisz, że ktoś z magistratu naprawdę zainteresował się nagle - ot tak, sam z siebie - stanem krakowskiego powietrza? Nie. Majchrowski zareagował, bo widzi, że inicjatywa się rozwija, że jest szum medialny wokół sprawy i można coś na tym politycznie ugrać dla siebie. A nie tak dawno ten sam Majchrowski w wywiadzie mówił, że miasto przeznaczyło 2,8 mln zł na wymianę pieców, ale nie wierzy, że te pieniądze zostaną wydane, bo nie będzie chętnych. Nagle zaczęło mu zależeć na zdrowiu mieszkańców, pod koniec trzeciej kadencji? Poza tym najprościej jest czegoś zakazać, nie dając nic w zamian, a wcześniej wywalić miliard na stadiony, halę widowiskową, a niedługo kolejne miliony na olimpiadę. Mając teraz jeszcze poparcie PO, prezydent Majchrowski może tu spokojnie zacząć budować centrum lotów kosmicznych, i tak nikt go z niczego nie rozliczy, podobnie jak radnych z PO i innych opcji politycznych, którzy doprowadzili miasto do takiego stanu swoimi błędnymi, skrajnie złymi decyzjami. Poczekajmy jeszcze parę lat, jak wejdzie z karami UE, sprawa rozniesie się w mediach europejskich, zobaczymy, jak się to odbije na ruchu turystycznym. Bo to jest najważniejsze dla polityków rządzących tym miastem, sprawy jego obywateli mają głęboko gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Prezydent Krakowa i specjaliści... 19.01.13, 07:57 A absolwenci Inżynierii Środowiska nie mogą w Krakowie znaleźć pracy... Za to armia urzędników w administracjach (samorządowej, rządowej, terenowej...), naczelników, rzeczników, dyrektorów, prezydentów (i vice), marszałków (i vice), starostów (i vice) ma się dobrze i ciągle rośnie (tyle, Panie mamy "roboty"). Tylko smród coraz większy - na to podejmiemy AKCJĘ! Precz z węglem - nieważne z jakim, w jakich piecach i jak spalanym! Precz z węglem! Włączył się Prezydent, Marszałek - "pochylili się z troską" nad zwykłym człowiekiem! Proszę sprawdzić skąd importujemy ten pył - mapki są w gazetach i w sieci: www.gazetakrakowska.pl/artykul/740565,krakow-fatalna-jakosc-powietrza-i-jeszcze-sie-pogarsza,1,1,id,t,sm,sg.html#galeria-material Niech żyje AKCJA! Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Re: Prezydent Krakowa i specjaliści... 19.01.13, 08:02 tbarbasz napisał: > Za to armia urzędników w administracjach... Zapomniałem o Wojewodach. Tyle, ze Wojów do wodzenia jakoś mało... Niech żyje AKCJA! (Może Unia da KASĘ? Trzeba będzie przecież dowodzić, szkolić, konsultować tych maluczkich...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Spoko, Krakow stanie sie miastem dla bogatych. IP: *.centertel.pl 19.01.13, 08:03 Biedni, ktorych nie stac na grzanie pradem albo gazem, beda sie musieli wyprowadzic albo zamarzna... Szacunek, Panie Prezydencie, za nonkonformizm i pokazanie ludziom z partii na P znaczenia slowa "lewicowy"! :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Spoko, Krakow stanie sie miastem dla bogatych IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.13, 08:23 Chciałbym zwrócić uwagę mądralom wypisującym o "piecach na ekogroszek" że urządzenia do podgrzewania wody w centralnym ogrzewaniu to się nazywają KOTŁY nawet tego nie rozróżniacie, a tak się wymądrzacie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Spoko, Krakow stanie sie miastem dla bogatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.13, 08:56 Super, dzięki że mi przypomniałeś co mam od siedmiu lat napisane na moim piecu / kotle w piwnicy. A zauważyłeś hasło przewodnie "zakaz paliw stałych" ono i ci którzy je forsują nie rozróżniają kotłów i piecy. KAS-owcom tłumacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejhej Re: Spoko, Krakow stanie sie miastem dla bogatych IP: *.play-internet.pl 19.01.13, 09:11 Wspiąłeś się na wyżyny intelektualne. Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Spoko, Krakow stanie sie miastem dla bogatych IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.13, 09:28 Wspnę się jeszcze wyżej.... A to ciepło z MPECu to nie z węgla ??? Aha powiecie że kominy wysokie. Właśnie się rozlatują i Elektricite du France dostała już WZetkę na jeden komin który je zastąpi. O połowę niższy, żeby było taniej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejhej Re: Spoko, Krakow stanie sie miastem dla bogatych IP: *.play-internet.pl 19.01.13, 09:34 Nie myślisz logicznie. Po pierwsze elektrociepłownia spełnia surowe normy. Po drugie - jedno źródło "zanieczyszczeń" w dodatku spełniające normy ekologiczne jest lepsze od dziesiątek tysięcy przydomowych generatorów zanieczyszczeń. Skoro nawet ekogroszek spełnia normy ekologiczne to czemu nie zainwestować albo w MPEC, albo w ekogroszek? Problemem nie są piece węglowe nowego typu - problemem są stare piece, umożliwiające spalanie czego się tylko da. Po trzecie problemem jest niedoinwestowanie komunikacji miejskiej przez co ludzie wolą jeździć samochodami. Po czwarte największym generatorem zanieczyszczeń jest dla nas Śląsk. Pokazują to każde mapki zanieczyszczeń, każda książka do geografii do szkoły podstawowej pozwala na zrozumienie tego tematu. Odpowiedzią są wiatry zachodnie i brak naturalnej bariery geograficznej na Śląsku, która by te zanieczyszczenia tam zatrzymywała. Jaśniej się tego nie da wytłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Spoko, Krakow stanie sie miastem dla bogatych IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.13, 10:48 Spoko koko z tą barierą: postawi się kordon Landswehry nad Przemszą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: looool Re: Spoko, Krakow stanie sie miastem dla bogatych IP: *.play-internet.pl 19.01.13, 10:57 Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węglem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.13, 10:41 Jak gaz do celów grzewczych potanieje, to oczywiście będę grzać gazem. A na razie nie stać mnie i nigdy nie będzie stać na gaz. Palę drewnem, miałem i węglem brunatnym i nigdy!!!!! nie paliłam śmieci w kotle. Oddaję MPO dwa pojemniki po 120 l w miesiącu śmieci i 2-3 worki żółte z recyklingiem . Łatwo wydawać zarządzenia mając dochody prezydenckie. Panie Prezydencie, litości!!!!!. Mam się wynieść z miasta ???? Częstsze kontrole szczególnie na obrzeżach miasta i dotkliwe kary za palenie śmieciami zmienią ten stan rzeczy. A w końcu jak czujecie smród to zawiadomcie kogo trzeba .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdf Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.146.204.150.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.01.13, 11:20 Szkoda że takich jak Pan, jest garstka. Nie mniej jednak, sama kultura nie pomoże i miasto musi się włączyć finansowo i programowo. A to nie jest medialne. Co innego stadion dla dzikich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Prezydent Krakowa jest niezdolny do działania IP: *.ghnet.pl 19.01.13, 12:07 Przecież ta cała akcja to kpina, akcja Majchra obliczona na poprawę własnego wizreunku. Zresztą złudne te nadzieje. Za późno, panie Jacku. I wiadomo, nic z tego - na szczęście - nie będzie, bo nie może być, bo to nie przejdzie, bo to jest głupi postulat w dobie kotłów (pieców) retortowych na ekogroszek. Jedyne co, to strata czasu. Pozorowanie działania to coś, co ta ekpia rzadząca z Majchrem na czele opanowała do perfekcji. To są ludzie organizcznie niezdolni do działania na rzecz dobra ogółu. NIe ma najmniejszych szans, że jego kadencji coś się zmieni na lepsze. Poparcie dla tej idei zakazu potwierdza to dobitnie. Nie łudźcie się. Tym razem jednak chyba nie udało się panu pokazać, jaki to z pana dobry gospodarz. Na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle 21.01.13, 00:44 Gość portalu: mieszkaniec napisał(a): > na razie nie stać mnie i nigdy nie będzie stać na gaz a jak to się stało, że mieszkasz w domu, na którego utrzymanie wg cywilizowanych standardów cię nie stać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektyw Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.play-internet.pl 19.01.13, 10:57 a ja zakazuję prezydentowi i urzędasom jazdy do pracy samochodami, zalecam podróże służbowe koleją lub tramwajem i wtedy pogadamy a tak apropo niech mi zapewni pracę dobrze płatną mi i całej mojej rodzinie to wtedy będę opalał się w Afryce zamiast miasto zatruwać węglem , a pozatym pytam się gdzie obwodnica, gdzie podłączenie domów do sieci ciepłowniczej gdzie ................ wybory już niedługo, tylko co tam Kraków jak macie ważniejsze cele uczelnia itp. kto by sie interesował miastem jak się prowadzi bardziej dochodowy biznes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: looool Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.play-internet.pl 19.01.13, 11:04 Akurat obwodnica to autostrada, droga szybkiego ruchu i droga główna przyśpieszona, za nią odpowiada GDDKiA, a nie miasto. Miasto ma tyle do gadania w temacie obwodnicy autostradowej co nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jml13060 Obiekty należące do kk IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.13, 12:58 1. Niech pan prezydent zacznie od likwidacji pieców kaflowych/weglowych w obiektach należących do kościoła. najlepiej od pałacu biskupiego, klasztorów, plebanii, itd. Będę pełen podziwu jeśli zanotuje sukces. Czy straz miejska miałaby ODWAGĘ żeby wejść do np. do pałacu biskupiego lub klasztoru i skontrolać popiół w piecach ? 2. Niech pan prezydent kontynuuje w gminnych zasobach mieszkaniowych likwidację pieców weglowych, a dopiero potem weźmie się za prywatne kamienice. 3. Niech pan prezydent dofinansuje rozwój miejskiej sieci ciepłowniczej, żeby objęła całe miasto i była cenową alternatywą dla ogrzewania węglem i drewnem. 4. Niech pan prezydent zmusi swoich urzędników do przeprowadzenia inwentaryzacji nieruchomości celem wykrycia nielegalnie zainstalowanych bez odpowiednich instalacji kominowych kominków w kamienicach w centrum miasta. Dopiero wtedy będzie wiarygodny w swoich działaniach, które był zadeklarował. Działanie trzeba zacząć od siebie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj To jakiś obłęd IP: *.ghnet.pl 19.01.13, 13:22 To jakiś obłęd. Nagle rozpętano nagonkę na palenie węglem. Tak jakby prezydent i cała banda jego doradców nie zdawali sobie sprawy, że jakość powietrza w Krakowie psuje głównie: a) palenie w piecach, ale śmieciami, a nie dobrej jakości węglem; b) święta krowa Majchrowskiego, której za żadne skarby nie ośmieli sie tknąć, a nawet pomyślec że coś tu jest nie tak, czyli nadmierny ruch samochodowy w mieście, w tym ruch tranzytowy przez Aleje. No ale nie, zakażmy palenia weglem, które z tego wszystkiego jest jeszcze stosunkowo najmniej szkodliwe. Klasyka "zarządzania miastem" w wykonaniu pana M. Odpowiedz Link Zgłoś
buchtini Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węglem ... 19.01.13, 16:30 Miasto powinno zaoferować mieszkańcom coś w zamian. Np. tańszy prąd pochodzący ze spalarni odpadów, w systemie 2 x 25, czyli w cenie 25% na 25 lat. Tak, aby zamortyzowały się koszty związane z zakupem pieców akumulacyjnych. Śmieci powinny być odbierane w Krakowie za symboliczną złotówkę i traktowane jako paliwo dla spalarni. Podobnie, jak liście zbierane jesienią, rozdrobnione gałęzie (biomasa). Celowo nie wspominam o energii cieplnej, bo nikt nie przewiduje rozbudowy sieci ciepłowniczej w na terenach o zabudowie rozproszonej (z uwagi na koszty). Ze spalarnią związany jest jeszcze jeden problem. Otóż, wszystkie dotychczas proponowane lokalizacje sytuują zakład w nie dość, że naturalnym korytarzu przewietrzania, to jeszcze w jego niemal najniższym punkcie. Nie ma pewności, czy 80 metrowy komin zdoła wyprowadzić spaliny ponad warstwę inwersyjną. Materiały ste-silesia.org pokazują, że nawet ponad dwustumetrowe kominy łęgowskie czasami mają z tym kłopot. Poza tym śmieci trzeba do spalarni dowieźć, produkty pozostałe po spaleniu wywieźć, odczynniki chemiczne dostarczyć. Obsługa też musi czymś dojechać, a na Giedroycia żadna linia autobusowa nie jest podciągnięta. To wszystko przełoży się na dodatkowe ilości zanieczyszczeń wprowadzanych do powietrza, w miejscu, gdzie przez większą część roku po godzinie 17.00 ruch powietrza ustaje. Zdrowy rozsądek podpowiada zatem, że zakład powinien być zlokalizowany na pewnym wyniesieniu terenowym. W miejscu, gdzie mamy blisko węzeł ciepłowniczy, linię wysokiego napięcia oraz odpowiednie drogi. Eksperci poza Mogiła nie widzieli żadnej alternatywy, tymczasem "wujek Google" pospieszył z odsieczą. Bez jakiejś żmudnej analizy wielokryterialnej wskazał taką lokalizację - na wschód od nowohuckiego urzędu skarbowego. Mamy linię wysokiego napięcia, węzeł ciepłowniczy i S7 (tą samą , co w Mogile). Przy przewadze wiatrów zachodnich zanieczyszczenia nie zagrożą Krakowowi. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węgle IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.13, 18:27 buchci, nie martw się kominy w Łegu to zły przykład :-) jako zużyte są zaplanowane do wyburzenia, jest już WZetka na jeden zamiast nich o połowę niższy... Odpowiedz Link Zgłoś
sluczyn Panie krakowski zakazać lwo, a pomysleć i poprzeć 19.01.13, 22:17 Takie coś już było robione w Polsce, nazywa się brykiety ekologiczne. Może być sytetyczny ekogroszek , orzech. To jest generalna poprawa bez konieczności zmiany systemów grzewczych. Ma wszystkie zalety palenia gazem ziemnym , a jest wielokrotnie tańsze. www.maxibrite.co.uk/ technologia pracuje w krajach ościennych, tylko nie u nas, a jest ze skali przemysłowej Wyszczególnienie Jedn. Brykiety bezdymne Brykiety węglowe Węgiel kamienny Wskaźniki emisji doświadczalne ekstrapolowane doświadczalne Pył g/kg 4,5 4,5 – 7,5 12,4 Całkowita ilość substancji org. g/kg 4,7 4,7 – 7,8 17,7 Benzo(a) piren mg/kg 5,5 5,5 – 9,2 15,0 Tlenek węgla g/kg 120,3 120 - 200 207,0 Dwutlenek siarki g/kg 4,8 4,8 - 8 10,7 Tlenki azotu g/kg 1,6 1,6 – 2,7 1,8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia_wronski Zamknac EC ŁEG i hute Mittala - natychmiast ! IP: *.mannet.pl 19.01.13, 23:06 Popieram .Na poczatku nalezy zamknac EC ŁEG a pozniej Hute Mittala. Powietrze od razu bedzie bardziej czyste. Elektrocieplownia spala rocznie kilkanascie tysiecy ton wegla . Trzeba ja przestawic na gaz .Hute tez na gaz ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJJ Prezydent Krakowa popiera zakaz palenia węglem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.13, 01:44 Równie dobrze, w celu promowania świeżego powietrza, można wydać zakaz puszczania "bąków" w pojazdach MPK. Ta sama skuteczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frodofrodo województwo radzi m.in.: zmień piec na retortowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.13, 10:33 Zakaz palenia węglem? Zainwestowałem ponad 12 tys. zł w kocioł retortowy na ekogroszek, żeby nie truć sąsiadów (którzy notabene nadal palą miałem węglowym). Jak rozumiem, pan Prezydent miasta zwróci mi za tę inwestycję? Nawet na "EKO"-stronach województwa małopolskiego czytamy: "...w przypadku kotłów zasilanych automatycznie (retortowych) emisja pyłu jest znacznie mniejsza niż w przypadku zasilania ręcznego." (www.malopolska.pl/Obywatel/EKO-prognozaMalopolski/Malopolska/Strony/PylPM10.aspx). Znajdziecie też radę "przejdź na ogrzewanie z sieci miejskiej lub gazowe, albo przynajmniej wymień swój piec węglowy na bardziej nowoczesny np. retortowy" (ta sama strona). Jak rozumiem, oprócz Prezydenta, do likwidacji mojego nowiutkiego eko-kotła dorzuci się finansowo także województwo (w końcu bierze chyba za swoje rady odpowiedzialność)? Szanowni ekolodzy: popieram działania, żeby ograniczać krakowski smog. Ale miejcie też WIĘCEJ ROZSĄDKU. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv wydrukuj prędziutko IP: *.ists.pl 20.01.13, 20:05 te strony albo zapisz na dysku bo może się okazać że jutro już ich nie będzie i nigdy nie było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frodofrodo Re: wydrukuj prędziutko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.13, 22:13 oczywiście mam piękny zrzut ekranowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: md Badzo szkoda IP: *.205.4.42.dsl.dynamic.t-mobile.pl 20.01.13, 13:06 Bardzo szkoda, że Prezydent nie popiera zakazu palenia w piecach plastikiem, szmatami, oponami i zużytym olejem silnikowym. Naprawdę, bardzo szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś