Gość: heniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.13, 08:53 Pierwsze co to zlikwidowac MPK! Te autobusy pala nawet 100l ropy na 100km, to jest znacznie wiecej niz osobowka! Wszyscy z MPK powinni przesiasc sie na rowwery! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jażem Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIST] IP: *.ghnet.pl 16.02.13, 09:03 to są te tedeiki z niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomm TAK IP: *.xdsl.centertel.pl 16.02.13, 09:10 Zgadzam się jak najbardziej z autorem. Samochody to opok pieców największe szkodniki w mieście. I to nie tylko na obszarze tworzenia smogu, ale innych. Hałas, wypadki, brawura i chamstwo, agresja, zajęta i zniszczona przestrzeń miejska. Można by jeszcze długo wymieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: TAK IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 09:27 heniu, głuptasku, trolu policz ile osób przewozi autobus a ile przeciętny samochód osobowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otco Bzdura największy hałas robią IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.13, 13:51 Tramwaje. A agresywnych rowerzystów też nie brak. Trudno o osoby tak bezczelnie łamiące przepisy jak rowerzyści. Zamiast więc napiszesz o kierowcach parkujących poza wyznaczonymi miejscami, przypomnij sobie rowerzysto, ile razy złamałeś dziś przepisy ruchu Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: Bzdura największy hałas robią 16.02.13, 14:08 Rowerzysta ma moralny obowiązek łamać przepisy jeśli uzna że mu przeszkadzają! Trudno więc mówić ze oni w ogóle łamią jakiekolwiek przepisy, skoro to wręcz pro społeczna i ekologiczna postawa jak sobie kółko (a nawet dwa) wzajemnej adoracji myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rpw Re: Bzdura największy hałas robią IP: *.ip.netia.com.pl 18.02.13, 10:37 To prawda, że rowerzyści jeżdżą źle, ale przecież w dużej mierze wynika to z polskiego przyzwolenia na łamanie przepisów - tyle tylko, że w przypadku kierowców samochodów to jest norma, która nikogo nie dziwi. Przekraczanie prędkości, wyprzedzanie na przejściu dla pieszych i skrzyżowaniach, jazda pod prąd - to są rzeczy, które widzi się codziennie, i nie krzyczy się wtedy: "bezczelni kierowcy!". A jak rower jedzie pod prąd, to już są bezczelni rowerzyści. Ale poza tym zgodzę się, że rowerzyści jeżdżą w Polsce okropnie. Zresztą tak jak pozostali uczestnicy ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMOzabijaDNA Re: TAK IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 16.02.13, 14:08 a nie trzeba zapominac o najwiekszym trucicielu weglowych elektrocieplowniach, wiekszosc naszych durnych baukowcow nie wie ze opary wegla to nie tylko azot i siarka ale tez najgorsze opary uranu i rteci ktore powoduja wszystkie choroby od tzw mentalnych przez alergie do rakow i zgonow dlatego w stanach grzeja gazem a nie weglem i prad jest z atomu a nie wegla, no coz nasi naukowcy to sie nadaja do pieca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: java Re: TAK IP: *.152.130.236.dsl.dynamic.t-mobile.pl 16.02.13, 15:30 W stanach grzeje się gazem ponieważ jest o wiele tańszy niż gaz a nawet węgiel w Polsce. Nie wspominając o różnicy w zarobkach. Sprzedaj mi gaz w cenie jaką mają w stanach to od ręki zamieniam piec na gazowy... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: TAK IP: *.centertel.pl 16.02.13, 17:35 To jest rozwiązanie, które popieram!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: TAK IP: *.home.aster.pl 16.02.13, 17:51 Nie tylko. Rodzina na Florydzie używa pieca olejowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakuska Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIST] IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 09:23 Jestem "samochodziarą" i nigdy nie przesiądę się na rower, co nie znaczy, że inicjatywie jestem przeciwna. Ale czekam na jakieś sensowne propozycje rozwiązań. Jak na razie miasto robi wszystko, żeby zachęcić do jazdy samochodem - komunikacja miejska może jest nowoczesna, ale jest droga, niewygodna i zawodna. Przykro mi, ale taka jest prawda, jeśli mam wybór - płacić 10 zł za bilet godzinny w dwie strony za wycieczkę w tłoku z przesiadkami z nie do końca komfortowym spacerkiem na przystanek, to wolę jechać komfortowo ciepłym autem z podgrzewanymi fotelami, słuchając ulubionej muzyki, zaparkować, gdzie mi wygodnie, zrobić zakupy, zjeść coś i wrócić, kiedy mi się podoba. Rozumiem konieczność zrównoważonego transportu, ale idea kończy się tam, gdzie zaczyna się zwykła ludzka wygoda. Nikt nie namówi ludzi, aby dla idei rezygnowali z wygody, komfortu i oszczędności czasu, bo takie rzeczy to za poprzedniego reżimu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.13, 09:56 Póki milczysz i dalej używasz samochodu, jesteś traktowana przez władze za głos na rzecz zwiększenia dotacji do budowy dróg i zmniejszenia dotacji do komunikacji miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniu Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.13, 10:11 Moze to jest wyjscie? Umozliwic jazde bez korkow, wyburzyc stare kamienicie, ktorych wlasciciele i tak nigdy nie usuna wegla ze swojego zycia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakuska Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 11:43 Miałam etap przesiadki na komunikację miejską półtora roku temu, po przeprowadzce. Komunikacja wyglądała tu wtedy całkiem nieźle, a i ja miałam trochę więcej czasu na to, żeby sobie inaczej planować. To było jakieś hmm... trzy podwyżki temu i kolejne trzy zmiany w rozkładzie. Miasto postanowiło uparcie, że mnie zmusi do tego, żebym samochodem jeździła nie tylko po większe zakupy, ale również na mniejsze, wycieczki do centrum, wszelkie bezalkoholowe spotkania towarzyskie, urzędów czy w jakichkolwiek sprawach, gdzie liczy się czas i wygoda. Ja już nie mam czasu, zdrowia (mam zwyrodnienie kręgosłupa i niewyobrażalny ból nie daje mi stać w tłoku z ciężkimi zakupami przez 40 minut) ani nerwów na komunikację miejską męczyć się z komunikacją miejską. Miasto musi mnie skusić naprawdę dobrą propozycją, która mi się opłaci cenowo, czasowo i pod względem wygody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GY Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.ghnet.pl 16.02.13, 23:03 Ja jeździłem do niedawna do biura autobusem (około 23 km w dwie strony) a do klientów autem. Rozkład miałem pół na pół więc miesięczny się nie zwracał. No ale miasto przekonało mnie, że robię źle i powinienem jeździć tylko samochodem. W prosty sposób. Aktualnie koszt paliwa, diesel spore kombi to niecałe 9 PLN a koszt dwóch biletów godzinnych potrzebnych mi na tej trasie to 10 PLN... W takiej sytuacji to już bardzo ciężko wybrać autobus. A trasa jest jedną z gorszych do jazdy autem jaka może być w Krakowie czyli Ruczaj -> Armii Krajowej. A jak ktoś ma przy okazji jakieś bardziej oszczędne auto, mniejszego diesla albo benzynę z gazem to samochód wyjdzie w ogóle w cenie połowy kosztu biletów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kusiciel Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: 80.50.134.* 18.02.13, 10:18 proponuję Ci zatem w imieniu miasta i wszystkich jego mieszkańców lektykę i zaprzęg 8 bezpłatnych i bezgranicznie oddanych niewolników, by zawsze było Ci opłacalnie i wygodnie. A jak niewolnicy nie spełnią Twoich oczekiwań względem szybkości, to miasto jeszcze sfinansuje Ci bat do poganiania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takiowaki A niby czemu trzeba dotować MPK??? IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.13, 13:56 Jazda autobusem jest droższa od jazdy samochodem w zasięgu 10 km. Co my mamy dotować? Nieudolne zarządzanie? Czy może kradzieże (ostatnio wyszło na jaw, że pracowniczka wyprowadziła z MPK kilka milionów i oprócz małej kary ma to spłacać.... w ratach!! bez oprocentowania). Jeśli pełny koszt przejazdu autobusu wypełnionego ludźmi jest droższy od jazdy autem jednej osoby to zamiast dotować trzeba zmienić zarządzających. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: A niby czemu trzeba dotować MPK??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.13, 09:57 Skoro dotacje na jazdę samochodem są wyższe to i taniej nim jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kumpel Re: A niby czemu trzeba dotować MPK??? IP: *.ghnet.pl 17.02.13, 12:10 A jakie są dotacje na jazdę samochodem? Bo nie skorzystałem jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: A niby czemu trzeba dotować MPK??? 17.02.13, 12:59 Gość portalu: Kumpel napisał(a): > A jakie są dotacje na jazdę samochodem? Bo nie skorzystałem jeszcze. oto niepełna lista - w przypadkowej kolejności: 1) koszty budowy i utrzymania dróg 2) koszty środowiskowe 3) koszty zdrowotne 4) koszty adiacenckie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otco Re: A niby czemu trzeba dotować MPK??? IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.13, 19:08 Bzdura, to idzie podatków kierowców. Nie kłam. A dotacje za huk tramwajowy policzyłeś? Za spaliny z autobusu? Z mniejszą mobilność rowerzystów? ..... Tak w kotka i myszkę można się bawić w przedszkolu. Drogi są finansowane z podatków. Jeździ po nich też komunikacja miejska i rowerzyści, którzy za nie grosza nie płacą. Powtórzę skoro autobus kosztuje więcej niż auto to znaczy, że albo ktoś źle zarządza, albo powinno się go wycofać. Bo konsekwentnym wnioskiem droższej kom.miej od samochodu jest to, że zużywa ona więcej paliwa wiec smrodzi więcej... Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: A niby czemu trzeba dotować MPK??? 17.02.13, 20:57 podatki kierowców pokrywają mniej więcej połowę kosztów utrzymania dróg pozamiejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: A niby czemu trzeba dotować MPK??? IP: *.home.aster.pl 17.02.13, 21:15 Trudno się dziwić, skoro teraz próbuje się nadrobić lata zaniedbań w infrastrukturze (ciekawe, gdzie zniknęły podatki zawarte w sprzedanym paliwie w dawnych latach), na dodatek budując dużo droższe drogi, niż na zachodzie... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otco Re: A niby czemu trzeba dotować MPK??? IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.13, 23:30 Dodać do tego trzeba, że miejskie drogi niszczą w głównej mierze autobusy i tramwaje. sic! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: A niby czemu trzeba dotować MPK??? 18.02.13, 00:05 o tak, tramwaje strasznie niszczą asfalt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koszty Re: A niby czemu trzeba dotować MPK??? IP: 80.50.134.* 18.02.13, 10:20 to chyba płace podatki i akcyzy paliwowe, nie? reszta to nieudolność państwa i miasta Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: A niby czemu trzeba dotować MPK??? 18.02.13, 11:57 płacisz, co pokrywa mniej więcej połowę kosztów dróg poza miastem. resztę dopłacają ci np. moi emerytowani rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 11:38 Podpisuję się pod tym obiema rękami! Mieszkałam 3 lata poza PL i komunikacja miejska była tam na tyle dobra, że nie brakowało mi (bardzo) samochodu. Przeprowadziłam się do Krakowa i na palcach jednej ręki mogę policzyć sytuacje kiedy jechałam MPK. Jest drogie, niewygodne i zawodne. I mam problemy z tłokiem - najzwyklej w życiu czuję się nieswojo i mam pod tym względem typowe skrzywienie w kierunku Aspergera. A na rower do końca życia nie wsiądę: dojeżdżanie do pracy na nim przypłaciłam resekcją łąkotki. Następne dwa kółka będą miały silnik i już. Odpowiedz Link Zgłoś
elokfencjah Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS 16.02.13, 11:52 rozumiem Twój punkt widzenia, też nieraz mam ochotę wysiąść z autobusu czy tramwaju w połowie drogi albo zaraz po tym jak wsiądę bo po prostu nie da się w nim wytrzymać... Jednak mimo to mam też na uwadze dobro innych i zaciskam zęby i jadę dalej, wolę się chwilę pomęczyć niż musieć tłumaczyć dzieciakowi czemu od 3 miesięcy nie wychodzi z przedszkola, czemu nie wychodzimy się bawić na pole, czemu cięgle musimy chodzić do przychodni, albo czemu co weekend jedziemy 50 km żeby bezpiecznie iść na spacer. haha tłumaczyć się i tak muszę, a 4 latka czasem ciężko przekonać, ale przynajmniej mam satysfakcję że to nie z mojego powodu mój syn ma zgoła inne dzieciństwo niż ja mimo że dorastałem w innym systemie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowejek Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.acn.waw.pl 16.02.13, 17:35 Ok przyznaje się.. możesz powiedzieć swojemu synowi, że to przeze mnie nie może wychodzić pobawić się do piaskownicy pod blokiem. nie zdawałem sobie nawet sprawy, jak źle czynie, dobrze że jest więcej takich wyrozumiałych obywateli jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakuska Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 23:38 Podziwiam Cię, ale ja nie potrafię się tak poświęcić dla innych. Prędzej się stąd wyprowadzę niż zaryzykuję własne zdrowie - fizyczne czy psychiczne i zacznę regularnie korzystać z komunikacji miejskiej z własnej nieprzymuszonej woli, jeśli nadal będzie wyglądać tak jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skobolev Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: 195.212.79.* 18.02.13, 09:47 kup sobie miesięczny, taniej wyjdzie :) były ostatnio podwyżki biletów jednorazowych, miesięczne są bez zmian od dłuższego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.13, 12:37 Teraz jeżdżę samochodem albo rowerem. Mam do pracy około 11-13 km (zależy od trasy), przeprowadziłam się w to miejsce niedawno (wcześniej mieszkałam w ścisłym centrum) i pierwsza myśl, że samochód nie będzie mi się opłacać, więc przesiądę się na MPK. Przez miesiąc ledwo zwrócił mi się bilet, samochodem i tak jeździłam, bo po zmianach trasa zajmowała mi około 1 h, czasami więcej, gdy okazało się, że autobusy są opóźnione i uciekła mi przesiadka (samochodem 20 minut maksymalnie 40 gdy trafię na korki). Zaczęłam teraz, bardziej dla spalania kalorii, niż dla środowiska jeździć rowerem. Trasa zajmuje mi około 40 minut, co przy swoich plusach stanowi optymalną konkurencję dla samochodu, którym jeżdżę, gdy jestem przeziębiona, przetrenowana albo gdy pogoda naprawdę nie dopisuje. Nie przeszkadza mi lekki mróz, śnieg czy lekki deszcz. Zawsze mam jakieś ubrania na przebranie w pracy albo ze sobą. Co do łamania przepisów z racji tego, że jestem tak samo zapalonym kierowcą jak i rowerzystką, wiem co przeszkadza i jakie są najczęstsze błędy popełniane przez obie grupy. Polecam każdemu kierowcy chociaż raz w dosyć dużym ruchu przejechać przez miasto kilkanaście kilometrów i zobaczyć jak ich zachowanie może wkurzać, a co gorsza stanowić niebezpieczeństwo. W sumie mogłoby się to tyczyć też rowerzystów. Dlatego cieszę się, że mam podwójną perspektywę, bo daje mi to poczucie, że jeżdżę bezpieczniej (i rowerem i samochodem). Staram się szanować kierowców, bo wiem, że rowerzysta czasami spowalnia ruch. Dlatego staram się nie czuć królową szos tylko jechać tak, żeby kierowcom nie przeszkadzać. Tylko oczekuję tego samego. Dzisiaj dwa razy samochody wyprzedzały mnie na trzeciego, gdzie od ich lusterek dzieliło mnie jakieś 10 cm. Podstawą do bezpieczeństwa (do momentu, w którym nie powstaną trasy rowerowe) na drodze jest wypracowanie szacunku i poczucia równouprawnienia na niej zarówno przez kierowców jak i rowerzystów. Bo obie grupy są winne. Po prostu nie zachowujmy się (i Wy kierowcy i Wy rowerzyści) jak święte krowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P*M Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 10:07 Piłka jest krótka . Co tu gadać trzeba po prostu zmieniać .Zmienić urzędującą władzę i tyle .Innego sposobu nie ma . Kiedyś ,właśnie w latach 90 u.w. Kraków miał kompetentnych urzędników ,którzy wówczas rozpoczęli skuteczne działania zmierzające do ochrony miasta przed szkodliwymi emisjami .Wtedy ustawiono stację monitorowania zanieczyszczeń na Al.Krasińskiego , zmierzono stężenia i zamknięto centrum dla ruchu kołowego. Niestety nowi urzędnicy ,często przypadkowi i chwilowi , z reguły działacze opozycyjni , oszołomieni nowym porządkiem ustrojowym zaczęli rozwijać co się da . I tak rozwinęli i promowali ,że Kraków wykupiły zagraniczne koncerny handlowe i deweloperzy .Dzięki promocji Krakowa przez urzędników mieszka tutaj pewnie z 1 milion osób a kilkaset tysięcy codziennie dojeżdża do pracy z podkrakowskich miejscowości . Tak to nasza władza swoją bezmyślnością i stronniczością doprowadziła do degradacji środowiska i ruiny zdrowia społeczeństwa .Za to powinna zostać pociągnięta do odpowiedzialności wpierw przed społeczeństwem , czyli odwołana lub wywieziona na taczkach , a następnie przez organy ścigania państwa . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniu Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.13, 10:12 Typowy centuś, wszedzie widzi problem, ale problemow ze soba nie widzi... moze trzeba zacza zmiany oddolnie, a nie tylko narzekac na wladze i oczekiwac manny z nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tonie Radni Dzielnicy IV chcą nas udusić IP: *.driphost.com 16.02.13, 12:12 Ta piłka nie jest wcale taka krótka. Zapomniałeś o działalności radnych w tym wszystkim, a szczególnie tych najbliższych mieszkańców, czyli dzielnicowych. Na sesji 29 stycznia radni Dzielnicy IV debatowali nad projektem nowego „Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Miasta Krakowa”. Najwięcej kontrowersji wzbudziły Tonie referowane przez radnego z tamtego okręgu Stefana Figiela, który domagał się wpisania wielu uwag szczególnie dotyczących odrolnienia wielu obszarów, które na planie były zaznaczone kolorem zielonym, na tereny budowlane. Twierdził, że to są chaszcze i nieużytki rolne, które trzeba przemianować na działki budowlane ku zadowoleniu mieszkańców. Jednak jak pamięcią sięgnę te interesy wcale nie były takie jasne. W sprawę byli zaangażowani ludzie zrzeszeni w różnych Towarzystwach, które miały niejednokrotnie sprzeczne interesy. A poza tym bezsprzecznie są to kanały powietrzne dla Krakowa, dlatego też część radnych: Grażyna Zamorska, Andrzej Koluch, Mariusz Bembenek, Hermina Bulka i Małgorzata Wyrwińska-Cieślak, nie popierali tych zmian. Niestety większość była odmiennego zdania, zostali przegłosowani i te niekorzystne uwagi dla większości mieszkańców naszego miasta zostały wpisane do uchwały. Andrzej Koluch argumentował też - i słusznie - że były tam prowadzone konsultacje z mieszkańcami, a przy studium pracują fachowcy, więc na pewno w miarę możliwości wzięli pod rozwagę uwagi mieszkańców Toń. Było nawet spotkanie z wiceprezydent Elżbietą Koterbą, więc nie ma celowości wprowadzanie teraz tak znaczących zmian na niekorzyść ogółu. Swojego oburzenia nie krył też radny Andrzej Bembenek, który sprzeciwiał się podporządkowaniu interesu jednostek interesowi ogółu. A o słabości argumentów radnego Stefana Figiela świadczy to, iż twierdził nawet, że i tak kanałów powietrznych dla Krakowa już nie ma bo w sąsiedniej Wielkiej Wsi wybudowano jakieś hale produkcyjne. Na nic się jednak zdał sprzeciw garstki rozsądnych radnych. Jedyna nadzieja w tym, że twórcy tego studium przyjrzą się tym uwagom dokładnie i nie zaakceptują ich wbrew zdrowemu rozsądkowi. Wracając do tak szeroko odmienianej przez wszystkie przypadki „walki ze smogiem” na przykładzie tej sesji można z przykrością zauważyć, że jest to tylko medialne zacięcie ze strony polityków PO. Przykładem są te nieszczęsne Tonie. Przewodniczący Rady Dzielnicy IV Jakub Kosek jest za dalszą zabudową, radna miejska i dzielnicowa Teodozja Maliszewska, mając zapewne świadomość, że miasto ma nadmiar pieniędzy sugeruje, żeby wykupiło działki w Toniach od właścicieli po cenach deweloperskich, to wówczas można by tam ewentualnie wybudować park. Drzewa mają to do siebie, że rosną i po kilkudziesięciu latach osiągną wysokość czteropiętrowych bloków. To, że kilkaset tysięcy ludzi w Krakowie się dusi, to dla działaczy PO zupełnie nieważne. Mają ludzie działki w Toniach, to niech mają możliwość sprzedania ich deweloperom, a oni nam wybudują kolejne osiedle na wlocie zachodnich wiatrów do Krakowa – taki jest sposób rozumowania i taki będzie finał działań większości radnych Dzielnicy IV. Radni ci nie mają pojęcia po co tam się znaleźli i czyje interesy tam reprezentują. Powinni strzec interesów wszystkich mieszkańców, a nie swoich kolesi i rodziny. Szczególnie przeraża podejście do tematu czystego powietrza w Krakowie radnych – nauczycielek, a przede wszystkim Teodozji Maliszewskiej i Joanny Sadowy – członka zarządu dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianin Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.opera-mini.net 17.02.13, 13:23 Koniecznością jest ograniczenie wjazdu samochodów z poza Krakowa do centrum i utworzenie bezwzględnie strefy płatnego parkowania do III obwodnicy. W przypadku braku realizacji tych sposobów ograniczających zapakowanie miasta samochodami z poza Krakowa, należy zmienić władze miejskie, bo inaczej dalej pozostanie taki burd.. jaki jest aktualnie. Dodam jeszcze, że będzie się to powiększać, bo nikt nad niczym już nie panuje. Najważniejsze jest zdrowie dzieci i mieszkańców Krakowa a nie błogostan decydentów dziwnie przychylnych dla tzw. byznesmenów, którzy do pracy muszą dojechać wygodnie, najlepiej na schody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.home.aster.pl 17.02.13, 14:08 utworzenie bezwzględnie strefy płatnego parkowania do III obwodnicy OK, ale pod warunkiem, że wszyscy będą mieć abonamenty w takiej samej cenie, żadnych ulg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.opera-mini.net 17.02.13, 14:49 Gość portalu: x napisał(a): > utworzenie bezwzględnie strefy płatnego parkowania do III obwodnicy > OK, ale pod warunkiem, że wszyscy będą mieć abonamenty w takiej samej cenie, ża > dnych ulg. A niby dlaczego?. Ja nie parkuję pod twoim domem, ani w twojej stodole i nie blokuje ci miejsca do parkowania, dlatego mam prawo parkować pod swoim domem. Opłaty muszą być zróżnicowane, bo ty parkujesz chwilowo i zapłacisz 3 zł za godz. a jak muszę tu parkować na stałe. Policz sobie zatem cymbale 24 godź. X 3 zł X 365 dni w roku. W miesiącu to jest 2232 zł. a rocznie 26784zł. Czy dalej przygłupie będziesz twierdził, że mieszkaniec ma tyle płacić co dojeżdżający z zewnątrz i blokujący miejsca parkingowe mieszkańcom? a może uważasz, że mieszkaniec miasta wogóle nie powinien posiadać samochodu, bo wieśniak nie ma gdzie zaparkować?. Tragedią tego Państwa jest to, że ludzie twojego pokroju (bezmózgowcy) zalewają miasta, dorwali się do władzy i swoje idiotyzmy wprowadzają w życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.home.aster.pl 17.02.13, 15:40 Masz prawo parkować pod swoim domem, ale parkuj na własnym parkingu. Ja tak robię (żeby nie było, mieszkam w obrębie 3 obwodnicy więc teksty o przyjeżdżających z zewnątrz zachowaj dla siebie, chyba odezwały się jakieś kompleksy). Miejskie ulice są wspólne i wydawanie kart postojowych na preferencyjnych warunkach jest niesprawiedliwe wobec reszty mieszkańców. A gdzie możesz szukać cymbała, nie muszę chyba tłumaczyć. Bo musiałbym się zniżyć do twojego poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: 91.239.116.* 17.02.13, 16:50 Ja mieszkam w samym centrum i zgadzam się z "x". Wykup sobie ziemię albo garaż i wtedy parking faktycznie będzie Twój. W przeciwnym razie korzystaj z komunikacji, albo płać haracz taki jak wszyscy. Czasem trzeba spojrzeć dalej niż na czubek własnego nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
gervee Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS 17.02.13, 22:36 Gość portalu: . napisał(a): > Ja mieszkam w samym centrum i zgadzam się z "x". Wykup sobie ziemię albo garaż > i wtedy parking faktycznie będzie Twój. W przeciwnym razie korzystaj z komunika > cji, albo płać haracz taki jak wszyscy. Czasem trzeba spojrzeć dalej niż na czu > bek własnego nosa. Zgadzam się z tym co piszesz. Dodać od siebie mogę, że koszt dojazdu z dalszych rejonów do centrum to jakby równowaga dla kosztu parkowania "pod swoim domem" ale na terenie publicznym (na ulicy). Skoro więc mieszkaniec rejonów odległych od centrum nie jest "dotowany" np. niższymi kosztami paliwa to dlaczego mieszkaniec centrum ma być "dotowany" niższym abonamentem na parkowanie na ulicy w centrum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GR codziennie do Krakowa wjezdza 120 tys aut spoza mi IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 10:11 asta, parkują na osiedlach, ulicach, przy supermarketach, stacjach benzyznowych - nie placa za parkometr. 120 tys aut razy 8 godzin razy 10 zl za godzinę partkowania = 9 600 000 zl dziennie - wystarczy na wymiane 10 tys pieców, razy 300 dni w roku - problem rowiażany plus stare sztrucle diesle sie wyniosa z miasta. A kasy w bród. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OŚĆ Re: codziennie do Krakowa wjezdza 120 tys aut spo IP: *.ists.pl 17.02.13, 11:50 Jakiś dokument na poparcie tych liczb? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: codziennie do Krakowa wjezdza 120 tys aut spo IP: *.opera-mini.net 17.02.13, 15:11 Gość portalu: OŚĆ napisał(a): > Jakiś dokument na poparcie tych liczb? Taki wygodny jesteś? a rusz d.... stań na rogatkach i zacznij liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GR 150 tys studentów - wiekszosc z autem, plus kierow IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.13, 15:22 cy z Tarnowa, Bochni, Brzeska, wsi typu Kocmyrzów, Proszowice, Skawina itd itd itd - w mojej firmie 60% ludzi dojezdza spoza Krakowa, nawet z tak daleka jak Koszyce, Chrzanów, Olkusz, Oswiecim - PYTANIE ZA 100 PUNKTÓW - GDZIE TE AUTA PARKUJA ? PS. STUDENTÓW W DZIEN POWSZEDNI NIE POLICZYSZ DOJEZADZAJACYCH NA ROGATKACH BO TE AUTA JUZ TU SĄ, te auta to 90% kopcace sztrucle. Odpowiedz Link Zgłoś
krak111 Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIST] 16.02.13, 10:14 Pełna zgoda. Co z tego, jak polityka Miasta jest odwrotna. Zakłada się pompowanie samochodów do centrum, a nie odwrotnie. Pomysły na podziemne parkingi w centrum, a nie na obrzeżach, niechęć do poszerzania strefy (słynna historia z Grzegórzkami i nie tylko), zbyt słabe inwestowanie w komunikację miejską i ciągłe narzekanie, że nikogo nie można zmusić, by nie korzystał z własnego samochodu. Oczywiście zmusić wprost nie można, ale podniesienie opłat za parkowanie w centrum już jest jakąś zaporą. Urzędnicy miejscy jednak dbają o własną kasę. Proponuję przenieść magistrat na Czerwone Maki i nie mieliby takich dylematów. Problem w tym, że nikt nie liczy wzrostu chorób związanych z zanieczyszczaniem powietrza w naszym mieście, nikt nie bada poziomu ustawicznego zmęczenia osób jeszcze zdrowych, które są niedotlenione i podtrute. Codziennie stoję w korkach i wiem ile ton spalin wypluwają nasze samochody. Czy straż miejska sprawdza nieświadomych zbrodniarzy - kierowców zdezelowanych aut i nakłada kary za zanieczyszczanie powietrza? Czy Miasto nie może nałożyć podatku od trucia powietrza w zależności od typu używanego auta i jego przebiegu, by wyeliminować drogowe trupy? Pieniądze mogłyby być przeznaczone celowo na rozwój miejskiej komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.zax.pl 16.02.13, 19:34 Daj przyklad i nie jezdzij autem to nie bedziesz stal w korkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chacha Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.zax.pl 16.02.13, 20:32 No tak, następna najlepsza dla miasta propozycja "korespondenta" związanego z GwK. Zatrzymać postęp,przesiąść się na furmanki.Genialnie proste,jak wszystko w tej gazecinie. Wprawdzie w Polsce produkcja samochodów spada,ale coraz więcej chętnych do korzystania z aut, o zgrozo nawet rowerzystów. Ciekawe tylko,że w tej gazetce stale domagają się rozwoju miasta,z drugiej strony dopieszczając różnych utopistów w sprawach ruchu samochodowego,smogu,budownictwa,etc. może się na coś zdecydujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomciu Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.blast.pl 17.02.13, 14:18 ja powiem tak ograniczyć ruch samochodowy by zmniejszyć zanieczyszczenie powietrza jak najbardziej ale nie ma ku temu warunków,,, wyjazd na dworzec główny po moją dziewczynę, powrót do domu a wieczorem odwiezienie je jej z powrotem na dworzec i powrót do domu to koszt 20 zł na bilety mpk... moim samochodem to niecała 10 ... środowisko środowiskiem ale za coś trzeba żyć a przepłacając dwukrotnie za komunikację miejską tylko trace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraków Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.13, 10:05 Ile dziesiątków lat krakowscy pseudo urbaniści-nieudacznicy , również ci "zasłużeni" dla Krakowa w wieku poemerytalnym chcą z uporem maniaka funkcjonować , ażeby skutecznie wyprowadzić ruch samochodowy również tranzytowy - ze ścisłego centrum miasta , z I obwodnicy oraz II -giej na nie zrealizowaną III-cią obwodnice i te pozostałe w sferze marzeń wciąż bez realizacji .WSTYD dla wszystkich pseudo samozwańczych ekspertów - nieudaczników z tego miasta z PK i UMK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: min Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIST] IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 10:38 Najpierw zróbcie przyzwoitą komunikacją miejską, a później ograniczajcie ruch samochodowy. Tak ajest kolejność, a Machlojski robi na odwrót... Nie każdy ma możliwość (lub chęć) korzystania z roweru, bo np. mieszka na NH, a żłobek ma na Bronowicach, a pracuje w centrum. I co - ma jeździć do pracy z tym dzieciakiem rowerem ???!!! Czy zatłoczonym MPK bez miejsca na wózek, w dodatku spóznionym wiecznie i drogim ???!!! Ja jesteś sam i nie masz żadnych obowiązków to sobie podróżuj rowerkiem, ale nie każ robić tego innym !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZR Sam spróbuj IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 10:52 Równie dobrze można napisać: jak chcesz mieszkać w smrodzie i hałasie, to sobie odpad diesla w prywatnym garażu i tam zamieszkaj, z dziećmi. Nie każ tego robić innym. A na serio: nie byłoby problemu z samochodami, gdyby nie bandycka działalność policji i sm. Bandycka, bo systematycznie tolerując piractwo parkingowe burakocwaniaków, stwarzają wrażenie, że żaden problem z ruchem samochodowym nie istnieje, a wszystkie głosy przeciwne to "ekoterroryści" i "cyklotalibowie". Po prostu, gdyby miasto i policja wykonywali swoje prawne obowiązki (nie przywileje!), ruch samochodowy musiałby się sam ograniczyć, bo nie byłoby wolnych miejsc do parkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Sam spróbuj IP: *.home.aster.pl 16.02.13, 10:59 Wiesz, że niemała część tego ruchu to kierowcy kręcący się w danej okolicy w poszukiwaniu wolnego miejsca postojowego? Gdyby istniały konkretne parkingi w sensownych lokalizacjach (by przesiadać się na komunikację miejską), problem nie istniałby na taką skalę, jak dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZR Re: Sam spróbuj IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 11:10 Tak, pokręcą się jednego dnia, drugiego, trzeciego i gdy nie znajdą miejsca (bo policja i sm będą wykonywać swoje obowiązki), to zaczną jeździć mpk. Trudno, nie można mieć wszystkiego. Co do parkingów, to wybacz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Sam spróbuj IP: *.home.aster.pl 16.02.13, 12:03 Pojedzie MPK i straci więcej czasu? Wątpię. Co najwyżej zapłaci za parking i później nie wyda tych pieniędzy na inne rzeczy. Jestem przeciwny chamskiemu parkowaniu, a sytuacja, gdy auta stoją zaparkowane na trawnikach, gdy tuż obok mają wygodny parking, jest chora. Pozostaje pobudować sensowne parkingi i później zająć się egzekwowaniem przepisów od tych niepokornych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZR Re: Sam spróbuj IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 13:00 Mie straci więcej czasu jeśli nie znajdzie wolnego miejsca oraz będzie wiedział, że nieprawidłowo zaparkowany pojazd zostanie odholowany. Dojazd MPK zawsze będzie szybszy niż: 1) Dojazd samochodem, nieznalezienie miejsca, powrót do domu, ponowny dojazd MPK. 2) Czas potrzebny na odebranie odholowanego pojazdu, nie mówiąc już o kosztach pieniężnych. W bardzo, bardzo wielu miejscach w Krakowie tak jest, że liczba legalnych miejsc parkingowych jest mniejsza od liczby chętnych. Gdyby policja i sm wykonywały swoją pracę, to prawdopodobieństwo znalezienia wolnego, legalnego miejsca byłoby tak małe, że ludzie dojeżdżający musieliby się przesiadać do MPK. Po co ryzykować jazdę do Krakowa jeśli trzeba będzie wracać? Żeby nie było, oczywiście rozumiem drugą stronę. Nie mam tak naprawdę pretensji do ludzi parkujących nielegalnie. Na uczciwość i kulturę w obliczu realnych zysków czasowych i finansowych nie liczę. To proste zależności ekonomiczne. Mam pretensje do policji i sm. Mają obowiązek, a nie przywilej egzekwować przepisy. Są służbami wynajętymi do pilnowania porządku. Albo zmieńmy przepisy, niech każdy (auto, rower, pieszy) robi co chce i gdzie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Masz rację! 16.02.13, 13:36 Masz całkowitą rację. Sprawienie, aby zaczęto egzekwować przepisy dot. parkowania to jest jedno z ważniejszych zadań dla władz miasta. Równocześnie należy też zrozumieć, że komunikacji miejskiej nie można rozumieć tylko przez pryzmat kosztów i przychodów. To co zrobili prezydent, radni i ZIKiT w ciągu ostatniego roku z komunikacją zbiorową, to dramat. A wcześniej wcale nie było idealnie. Te działania to jest po prostu dywersja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noone Re: Sam spróbuj IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 18:55 @ZR Jedź rano z Aleksandry na Lublańską, a po południu z powrotem przy pomocy MPK. Zajmie Ci to razem z dojściem z domu na przystanek, czekaniem na przesiadkę, potem dojście z przystanku do pracy około PÓŁTOREJ GODZINY. Samochodem trwa to max 45min!!!! To samo z powrotem! Bilet miesięczny kosztuje w granicach 100 zł. Paliwo (lpg) do auta około 150 zł/msc, jeżdżąc nie tylko do pracy. Za te dodatkowe 50 zł/msc wybacz - nie będę marnować 30h miesięcznie (czyli PONAD DOBĘ!) na podróżowanie mpk na "śledzia" pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Sam spróbuj IP: *.opera-mini.net 17.02.13, 14:28 Gość portalu: ZR napisał(a):Albo zmieńmy przepisy, niech każdy (auto, rower, pieszy) robi co chce i gdzie c > hce. Nie potrzeba zmieniać przepisów, bo już jest taki burdel, że każdy robi co chce i gdzie chce a policja robi sobie wycieczki coraz droższymi radiowozami i przejeżdżając obok ewidentnego łamania prawa udaje, że nie widzi. Straż miejska na wezwanie przyjeżdża niechętnie i dopiero po kilkukrotnym zgłoszeniu, przeważnie po godzinie od zgłoszenia, czyli wtedy, kiedy interwencja już nie jest potrzebna. Poprostu robią sobie wycieczki za pieniądze podatnika, wpisują interwencję i są zadowoleni z pracy. Kiedyś zadzwonilem do dyżurnego śródmieścia z prośbą o interwencję do kierowcy samochodu, który z Kopernika wjechał w Strzelecką (ulica jednolierunkowa) i zaparkował odwrotnie do kierunku jazdy... Dyżurny straży któremu ten fakt zgłosiłem zapytał czy widziałem jak wjeżdża i czy będę świadkiewm. Odpowiedziałem, że nie ma znaczenia, czy widziałem. bo jak stoi odwrotnie do kierunku jazdy to widocznie "wjechał pod prąd" a gdyby nawet wjechał zgodnie z kierunkiem jazdy to, żeby tak zaparkować musiałby dokonać manewru zawracania, którego na ul jednokierunkowej robić nie wolno. Co do tego, czy będę swiadkiem odpowiedziałem, że świadkiem to mają być strażnicy interweniuj ący na nieprawidlowo zaparkowany samochód. Wtedy dyżurny odmowił interwencji, bo stwierdził, że nie ma świadka, który potwierdzi, że kierowca wjechał niezgodnie z przepisami. Nie wiem, czy tam pracują sami idioci, czy poprostu był tam jakiś przygłup, tymczasowo, zapełniający dziurę w obsadzie?. Nie mniej jednak działanie służb opłacanych z kieszeni podatnika jest skandaliczne a reakcja kierownictwa na taki stan rzeczy żadna. Wygląda na to, że to wszystko należy rozpieprzyć i zacząć organizować i policję i straż od nowa, oczywiście z nową kadrą a przede wszystkim z nowym kierownictwem, bo inaczej zmiany będą wyglądały tak jak wymiana połowy wody w basenie w którym pływają gówna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Sam spróbuj IP: *.opera-mini.net 17.02.13, 14:05 Od "niepokornych", czyli chamów nie potrafiących przystosowac się do norm społecznych i łamiących przepisy należy podchodzić bezwzględnie i karać masymalnymi stawkami. Tacy to jak pies kundel, który bez kija nie zrozumie a nawet jak nie zrozumie to zaboli i przestanie zachowywać się tak, żeby znowy dostać. To jedyna metoda na cywilizowanie dziczy, która zalewa miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.home.aster.pl 16.02.13, 10:57 Dodaj do tego bardzo niską prędkość przejazdu taką komunikacją, uwzględniając dojście na przystanek i oczekiwanie na pojazd, trzeba liczyć 2-3x tyle, co na przejazd własnym samochodem. Jak dla mnie, komunikacja miejska mogłaby kosztować nawet 2x tyle, co dziś, byle jednak przełożyło się to na wysoką częstotliwość kursowania oraz sensowną siatkę połączeń. Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS 16.02.13, 13:30 Ależ sęk w tym, że Machlojkowski nic nie robi w temacie. Nie ma żadnego ograniczania komunikacji samochodowej, a jest ograniczanie komunikacji miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doradca Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.opera-mini.net 17.02.13, 13:59 Oczywiście nie ma mowy o ograniczaniu ruchu mieszkańcom Krakowa. Problem stanowi wieś zalewająca miasto i powodująca kataklizm. To ten problem należy rozwiązać jak najszybciej i skuteczne będzie wprowadzenie stref płatnego parkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rower_Power Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: 192.195.106.* 19.02.13, 14:55 jestem ojcem dzieci w wieku przedszkolnym, mieszkam na Podgórzu. Znalazłem dzieciom przedszkole 100 metrów od domu, więc nie muszę ich wozić. Do pracy jeżdżę rowerkiem. Mam 31 lat. Da się? Da się! powiedz mi, kim trzeba być, aby jeździć z NH na Bronowice a stamtąd do Centrum? Nie szkoda ci życia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taczki_praczki Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.opera-mini.net 19.02.13, 23:24 Gość portalu: Rower_Power napisał(a):> powiedz mi, kim trzeba być, aby jeździć z NH na Bronowice a stamtąd do Centrum? > Nie szkoda ci życia? Trzeba być niewykształconym nieudacznikiem, bez zawodu w dodatku wylewanym na pysk z poprzednich miejsc pracy np. za pijaństwo, albo złodziejstwo i dlatego łapie się pracę na drugim końcu Polski, bo tam ktoś nieświadomy myśli, że będzie miał taniego i uczciwego pracownika. Jeżeli jest inaczej niż myślę to znaczy, że w tym Państwie już nic nie funkcjonuje normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
turpin ceterum censeo... 16.02.13, 11:18 Autor listu najwyraźniej rzadko wytyka nos poza Polskę, a jak wytyka, to chyba zatkany. Zatem powtarzam, do znudzenia (ale to jedna z metod dydaktycznych, przydatna zwłaszcza gdy ma się do czynienia z kimś upartym lub nieco mniej rozgarniętym): w dużych angielskich miastach smogu nie ma lub jest taki, że Krakus oddycha tam pełną piersią, jak w jakim uzdrowisku. Ruch samochodowy jest generalnie większy od krakowskiego, ludzie dojeżdżają z daleka do pracy, auta są relatywnie tanie, a do tego w kilku aglomeracjach innych niż Londyn (np. w Birminghamie) transport publiczny jest nader lichy. Piece na paliwo stałe zostały bezlitośnie wyeliminowane w czasach Beatelsów, smog wraz z nimi, choć samochodów przybyło i przybywa. Gadanie o samochodowych przyczynach smogu to próba odrwrócenia uwagi od tego kotła co to się ma w piwnicy, opalanego zasiarczonym miałem. Samochody oczywiście też podtruwają, ale akurat do powstawania smogu nie przyczyniają się w istotny sposób. Ograniczenie ruchu w centrum jest pomysłem dobrym, ale z innych powodów. p/s samochodem prawie nie jeżdżę; po Krakowie zaś chodzę przeważnie 'na nogach', bo jest dużo mniejszy, niż się to Miejscowym wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śś Re: ceterum censeo... IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 11:34 Jakbyś zapoznał się z poglądami pana Łaczka, to byś zrozumiał czemu napisał to co napisał. Ponadto, na dobrą sprawę, każdy jego tekst jest pisany w oparciu o "odpowiednio dobrane" informacje: to, co niewygodne dla jego tezy, nigdy nie pojawi się w tekście. Interpretacja danych statystycznych też u niego kuleje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZR Re: ceterum censeo... IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 11:44 Taa, statystyka kuleje, dane dobrane itd., ale są! i można je zweryfikować. W przeciwieństwie do autorytarnych, ale ogólnych twierdzeń w stylu: :w UK ruch jest większy, smogu nie ma i wszystko jest cacy, wiem bo byłem i macie mi uwierzyć!". Odpowiedz Link Zgłoś
turpin Re: ceterum censeo... 16.02.13, 12:30 Gość portalu: ZR napisał(a): > Taa, statystyka kuleje, dane dobrane itd., ale są! i można je zweryfikować. W p > rzeciwieństwie do autorytarnych, ale ogólnych twierdzeń w stylu: :w UK ruch jes > t większy, smogu nie ma i wszystko jest cacy, wiem bo byłem i macie mi uwierzyć > !". Nie 'byłem', tylko mieszkam. Nie 'macie mi uwierzyć', ale możecie (to wasz smog, nie mój). A jak nie możecie, sprawdźcie na miejscu - to nie takie trudne, podróże kształcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZR Re: ceterum censeo... IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 13:03 To skąd wiesz jak jest w Krakowie? Bo ja w UK też byłem, bywam i widziałem/widzę coś innego. Inne zachowania kierowców, inne natężenie ruchu, inne przestrzeganie przepisów, inna egzekucja przepisów, inne przejmowanie się problemami (nie tylko smogiem, ale też np. hałasem itd.) I która autorytarna "racja" jest lepsiejsza? Moja czy Twoja? Odpowiedz Link Zgłoś
turpin Re: ceterum censeo... 16.02.13, 14:01 > To skąd wiesz jak jest w Krakowie? ...bo przez ponad 30 lat w Krakowie mieszkałem :) Ponad siedem lat temu opuściłem Kraków i astma mi przeszła. Wraca, gdy wracam do Krakowa, zwłaszcza zimą. 'Zachowanie kierowców', 'egzekucja przepisów', i smog....nie bądź uparty. Fakty to fakty. Przyjedź do Anglii zimą, to się przekonasz. Ja też dawniej myślałem, że smog to samochody, i jak pisałem, jestem gorącym zwolennikiem 'odsamochodzenia' Krakowa. Mnóstwo ludzi jeździ nimi zupełnie niepotrzebnie. Zważ też, ze smog wisi w chłodnej porze roku nie tylko nad Krakowem, ale i nad wieloma galicyjskimi wioskami, w tym takimi, przez które przejeżdża jedno auto na 20min, ale nad którymi unosi się żółty dymek sączący się powoli z nieomal każdego komina. Zimą granicę polsko-niemiecką można literalnie wyczuć nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iki Re: ceterum censeo... IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.13, 14:04 Jak chcesz autorytetu to rozmawiałem z ekspertem EBOIRu do spraw transportu. I jego informację potwierdzają to co mówi londyńczyk. Moim bliskim znajomym był szef nadzoru badań zanieczyszczenia w Krakowie i też mówił, że w latach 90 (2 połowa) powietrze było czyste w krk a problemem jest niska emisja. Po trzecie dane są z wybranych miejsc z kilku stacji i takie jest właśnie ograniczenie ich wartości w stosunku do obserwacji. Poza krakowem w prominiu 60 km na północ smog się ciągnie. Niejednokrotnie większy niż w krakowie!!! A samochodów tam nie ma, raczej pola i pola. I jakie na to przytoczysz dane czy badania? Badania i pomiary to ważne ale cząstkowe dane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZR Re: ceterum censeo... IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 17:04 Nie mam zamiaru się kłócić. Łaczek podaje dane, przypisy, można to zweryfikować: na ibikekrakow są dokładne analizy. Jego przeciwnicy mówią o "znajomych", "własnym doświadczeniu", niewymienionych z imienia i nazwiska "ekspertach" itd. Poza tym główna teza nie brzmi "Auta są głównym winowajcą smogu", ale "Autaprzyczyniają się do zanieczyszczenia powietrza". Gdyby to był jedyny argument przeciw samochodom, to możnaby się sprzeczać, czy koszt zanieczyszczenia nie jest niższy niż korzyści z ruchu samochodowego. Ale to kolejna rzecz związana z autami, która jest społecznie szkodliwa. Stąd rozsądny głos: ograniczajmy ruch. Nie zakazujmy, ograniczajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
turpin Re: ceterum censeo... 16.02.13, 18:00 Gość portalu: ZR napisał(a): > Nie mam zamiaru się kłócić. - i słusznie. To jak kłótnia o rozkład pocągów. Wystarczy sprawdzić, poza Bożym Narodzeniem, rajaner zawiezie do Alibionu za grosze. Można przy okazji coś zwiedzić, np. Imperial War Museum. Polecam też restaurację: www.rsj.uk.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
elokfencjah Re: ceterum censeo... 16.02.13, 12:04 polecam krótszą wycieczkę za naszą zachodnią granicę, Niemcy na przykład mają system polegający na przyznawaniu samochodom certyfikatów ekologicznych, właściciel 15 letniego zdezelowanego diesla 2500cm3 nie ma prawa nawet zbliżyć się do centrum, w Holandii w centrach miast parkowanie kosztuje nawet do 10E za godzinę i nikt poza mieszkańcami nie dojeżdża do centrum samochodem. Polecam brać przykład z bardziej rozwiniętych pod względem ekologicznym państw niż GB gdzie 85% energii czyli nie wiele mniej niż u nas powstaje z Wungla.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: galicjanin Re: ceterum censeo... IP: *.acn.waw.pl 16.02.13, 13:48 W Londynie ruch w centrum prywatnymi samochodami jest dużo mniejszy niż w Krakowie, bo już dawno wprowadzono opłatę za wjazd do centrum. Stąd ogromny Londyn ma czyste powietrze, a Kraków spaliny do oddychania. Odpowiedz Link Zgłoś
turpin Re: ceterum censeo... 16.02.13, 14:04 Gość portalu: galicjanin napisał(a): > W Londynie ruch w centrum prywatnymi samochodami jest dużo mniejszy niż w Krako > wie, bo już dawno wprowadzono opłatę za wjazd do centrum. > Stąd ogromny Londyn ma czyste powietrze, a Kraków spaliny do oddychania. Chyba dawno tam nie byłeś. Centralny Londyn, w tym i wiele miejsc należących do congestionn zone, w szczycie komunikacyjnym to zderzak-w-zderzak. Miejscowych stać na te opłaty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otik 100% racji IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.13, 13:59 To próba odwrócenia uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Samochód, to tak łatwo powiedzieć... 16.02.13, 14:23 ...i w dodatku postraszyć starym niemieckim autem. Z takiego obrazu wyłania się że po Polsce jeżdżą same gruchoty, dlatego proponowałbym takiemu demagogowi stanąć przez godzinę w alejach i policzyć każdy model i markę auta - jako iż w dowód się nie zajrzy, przyjmując dla danego modelu auta początek jego produkcji jako rocznik i dopiero wtedy pochwalić się tymi złomami na drogach. Bo owszem, jeżdżą i takowe, ale jako człowiek pracujący w motoryzacji i potrafiący palcem wskazać dowolny model auta mam nieodparte wrażenie że ktoś tu nie wie o czym mówi i na potrzeby własnej demagogii mocno koloryzuje temat - co zresztą trudno się spodziewać innego po ludziach z motoryzacją mających tyle wspólnego, co jedynie narzekania jakie to zło. Poza tym dlaczego miasto ma trwonić siły i czas aby wyrzucać stare gruchoty z ulic, skoro należy to do obowiązków Okręgowych Stacji Kontroli Pojazdów aby nie przedłużać dowodu takiemu autu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były krakus Re: ceterum censeo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.13, 16:42 POTWIERDZAM WYPOWIEDŻ.Samochody emitują znikomy procent zanieczyszczeń w stosunku do tego co wylatuje z kominów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Ograniczyc ruch mozna IP: *.zax.pl 16.02.13, 19:25 ale 100 tysiecy unieruchomionych aut to ok 800 pojazdów komunikacji miejskiej. Pan rowerzysta tego nie liczy ze wszyscy sie w tramawajach i autobusach nie zmieszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdf Re: ceterum censeo... IP: *.tktelekom.pl 16.02.13, 21:06 To dlatego, że w UK jest podatek uzależniony od emisji spalin. Posiadanie 10-letniego diesla nie ma sensu - uwzględniając ten podatek, taniej jest kupić auto nowe, z małym, ekologicznym silnikiem. U nas niestety większość aut to szroty, które smrodzą na potęgę. Inne rozwiązanie jest w Niemczech - dostajesz plakietkę do auta zależnie od emisji i starym smrodem nie wjedziesz do centrum żadnego miasta. PS. mam w aucie tzw. "czujnik jakości powietrza", który zamyka obieg powietrza, gdy wykrywa zbyt duże stężenie spalin. Na Alejach generalnie cały czas jadę z zamkniętym obiegiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: ceterum censeo... IP: *.krdc.pl 17.02.13, 11:01 Diesle z wyciętymi DPFami smrodzą w mieście. No i tranzyt - ciężarówki autokary. Z perspektywy miasta najlepiej by było jakby wszystkie osobówki były na LPG - najmniejsze zanieczyszczenia. Autobusy muszą spełniać normy emisji spalin, te nowe na pewno. Chociaż gdybyśmy byli bogatsi to pewnie MPK mogłoby się pokusić o flotę autobusów na CNG. Może łupki to zmienią, jeśli będą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ceterum censeo... IP: *.home.aster.pl 17.02.13, 11:43 W innych krajach stosują CNG, nie marząc o rewolucji gazowej. Tylko sobie poczytaj, co nasz monopolista robi z cenami gazu ziemnego do celów transportowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: ceterum censeo... IP: *.as13285.net 16.02.13, 23:16 Jako mieszkaniec Londynu stwierdzam, ze bezczelnie klamiesz. Np. w centrum Londynu w celu walki ze smogiem wprowadzono powazne ograniczenia w ruchu samochodow. Poczytaj sobie w wolnej chwili na temat Congestion Charge i C zone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aggie Re: ceterum censeo... IP: *.blich.krakow.pl 17.02.13, 21:06 A dlaczego nikt nie wspomina o tlenkach azotu i czadzie znajdujących się w spalinach? Ponad 50% emisji tlenków azotu jest generowane przez transport. W wyniku utlenienia pod wpływem światła, a następnie w przypadku połączenia z wodą, z NO2 powstaje groźny kwas azotowy. Z kolei 70-80% emisji tlenku węgla pochodzi z pojazdów mechanicznych. Czad stanowi aż 10% objętości spalin. A do zatrucia organizmu wystarczy, by czas stanowił 3% objętości powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nienienie NIe NIe Nie IP: 176.109.129.* 16.02.13, 11:54 Przykro mi, ale z autorem się nie zgadzam. Bo mówi jak ideolog, wyznawca i bałwochwalca jednej tylko idei. Czasami mam wrażenie, że niektórzy "aktywiści" chcieliby abyśmy wrócili do czasów kamienia łupanego. Ciekawe tylko czy oni w domach nie używają TV, radia, telefonów z androidem, lodówek i innych szkodliwych dla środowiska urządzeń. Nie jestem maniakiem samochodowym, a z auta korzystam sporadycznie, ale rozumiem, że żyjemy w takiej, a nie inne cywilizacji, której samochody, lodówki, pralki, telewizory itp są immanentną częścią. Kiedyś żyliśmy w małych, zamkniętych i niemobilnych środowiskach, dziś żyjemy w świecie globalnym i mobilnym. Ale ciesząc się z tej powszechnej globalności musimy zapłacić konkretną cenę. Nie podoba mi się ta cena, ale nie mam na to wpływu. To jest proces niezależny od nas. Chętnie zgodzę się na wyrzucenie aut z naszego życia (a czasami mam wrażenie, że dla roweroekologów są one przyczyną wszelkiego zła i dążą oni da absolutnej ich eliminacji) jeśli zrezygnujemy także z wielu innych rzeczy - komputerów, TV, telefonów komórkowych, wypasionych rowerów, które produkuje się ze specjalnych stopów, lodówek, z żywności w torebkach, z internetu i z wielu, wielu innych rzeczy. Dla mnie ekorowerzysta w kasku za grubą kasę w rowerze, który ma milion przerzutek, a rama jego jest wyprodukowana ze super mocnego stopu i z najnowszym modelem telefonu, w którym słucha muzyki i sprawdza wiadomości na fejsie jest po prostu zabawny. Wiem, nie wszyscy tak mają, ale postuluję do autora listu, niech poczeka aż dziecko mu dorośnie, niech wozi je zimą rowerem do lekarza, na zajęcia dodatkowe, do kina, teatru, na rodzinne spotkanie, do muzeum lub do szkoły, którą wybierze ze względu na wysoki poziom. Nie mam nic przeciwko hartowaniu młodych ludzi, ale bardzo łatwo teoretyzować w praktyce bywa różnie. I jeszcze jedno, chciałbym aby w Krakowie istniała "przyjazna" komunikacją miejską. W wielu miejscach na świecie korzystam z komunikacji i widzę, że da się ją tak zorganizować, że jest ona świetną alternatywą dla aut. Ale KM w Krk to prawdziwy horrror i zgodzę się na pewno z tym, że władze miasta rozwalając od lat i nie inwestując porządnie w komunikację miejską wspierają ruch samochodowy. Jestem pewien, że gdyby komunikacja była znacznie lepiej zorganizowana, tańsza i wygodniejsza, to wielu ludzi korzystałyby z niej zamiast wsiadać do auta. Być może wtedy nie potrzebne byłyby manifesty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taktaktak Re: NIe NIe Nie IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 12:10 Nareszcie jakis głos rozsądku, chciałabym by osoby mające w swych rekach decyzje w tym miescie myslały jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
elokfencjah Re: NIe NIe Nie 16.02.13, 12:22 takie myślenie bardzo szybko doprowadzi do upadku naszej cywilizacji a to dość duża cena którą miałbyś płacić.. Twierdzenie że aktywiści na pewno używają lodówek i telefonów (zresztą bardzo słuszne ponieważ rzeczywiście ich używają i mają je w domach) ma się ni jak do ich walki o czystość powietrza w naszym mieście. To walka w głównej mierze przeciwko paleniskom na paliwa stałe, i wzmożonemu ruchowi samochodów w centrum miast. Nikt w związku z tą walką nie będzie Ci kazał wozić swoich dzieci do teatru rowerem, ale ceną o której piszesz będzie to że będziesz musiał je zawieść samochodem nawet jeśli teatr stoi 150 m. od twojego domu bo zanieczyszczenie będzie tak duże że nie będziesz się z nimi mógł przejść. Poza trym skąd nienawiść do "przygotowanych" rowerzystów, czyżby bolało cię że Oni mają a ty nie? nie rozumiem tej postawy, jeżdżą na rowerze to mają być we włosienicy i mają mieć nokię 3210? Jak zrezygnujesz z samochodu też może cię będzie stać żeby sobie ubrać fajny kask... zresztą co ubiór rowerzysty ma do walki o czystość powietrza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topipies Re: NIe NIe Nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.13, 13:18 Hmmm , mnie jako małego szkraba wożono do miasta ( dość spory dystans ) i dalej po mieście głównie komunikacją miejską ( schyłkowa komuna, benzyna na kartki i dostępna na kilku dosłownie stacjach, wielkie kolejki, częsty brak benzyny itd ) i udało się , żyję ( żeby nie było- nawet do przedszkola chodziłem do Krk- tak było rodzicom wygodniej...). Tak ze nie piszcie że "się nie da" ( wiem, wygoda nie ta, no i czas- fakt że schyłkowa komuna to czasy mniej "mobilne" czy też "zglobalizowane"- ktoś może powiedzieć że to wręcz czasy ciemnoty i zacofania...). Zresztą... co mnie obchodzą wasze dzieci i wygoda. Co do pytania autora listu "czemu pomija się wpływ samochodów na smog?"-prosta odpowiedź- założyłbym się o duże pieniądze, że gros antysmogowych aktywistów mieszka na różnych nowych osiedlach ( oczywiście wcale nie zaburzających cyrkulacji powietrza, wręcz tworzących "wiry powietrzne" czy " zasysających powietrze przez cyrkulację cieplną" :D) i na co dzień używających samochodów ( przecież nie wsiądą do zatłoczonych i dusznych autobusów/tramwajów - to dobre dla studentów i plebsu ). Stąd jedne "źdźbła" ( no dobrze- "belki") widzą wyraźnie, a innych nie zauważą. Łatwiej oskarżać biedotę palącą węglem ( "To że biedni nie usprawiedliwia trucia"! - najlepiej niech znikną albo zostaną wywiezieni na 101 kilometr...). Wiem że upraszczam , i że węglem pali nie tylko biedota, ale założę się spora część ludzi walczących ze smogiem bardzo oburzałaby się np na dopłaty dla mniej zamożnych rekompensujące wyższe koszty ogrzewania gazem ( koszty samej instalacji to tylko część "strat"). No i ci sami ludzie ( widzę po znajomych...) , gdy już im się naprawdę powiedzie i budują domek pod miastem w 90% decydują się na piec na paliwo stałe "bo taniej..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: NIe NIe Nie IP: *.ghnet.pl 16.02.13, 17:35 Nienienie, twojego postu wynika, że jesteś jednak na tak, tak, tak wobez głównych tez tego listu. I bardzo słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: NIe NIe Nie 16.02.13, 23:22 a w jaki sposób android, lodówka i przerzutka u roweru generują smog? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nienienie Re: NIe NIe Nie IP: 176.109.129.* 17.02.13, 09:24 Rozumiem, że wszystkie te zdobycze "cywilizacji" powstają nie generując zanieczyszczeń. Nie mam nic przeciwko temu i nie zazdroszczę wypasionych rowerków jak napisał ktoś wyżej pokazuję tylko ambiwalencję, która polega na tym, że skoro android, lodówka, telefony komórkowe ułatwiają nam życie, to je akceptujemy i mówimy ok, muszę je mieć, ale jestem eko bo jeżdżę na rowerze (w dodatku wypasionym czyli takim który także powstał w wyniku procesu nie całkowicie zgodnego z zasadą ekologii, a kto wie, czy nie produkowanego przez niewolników w jakimś państwie azjatyckim) i samochód mi nie potrzebny. Dla mnie to to po prostu obłuda i brak konsekwencji. Przykład: gdybym miał zimną piwnicę, w której mógłbym przechowywać produkty to wtedy zacząłbym kampanię na rzecz wyrzucenia lodówek z domów. Bo szkodzą. To jest mniej więcej perspektywa rowerzystów. Co do końca cywilizacji. Nie wiem skąd w nas ludziach aż takie pokłady zarozumialstwa i przekonania o boskiej mocy. Jesteśmy na ziemi stosunkowo od niedawana. Natura nie zważając na nasz brak już wiele razy "zrobiła czystkę" i porządek. Wcale jej w tym wcześniej nie pomagaliśmy. Tak samo będzie i tym razem. Niezależnie co zrobimy, to w odpowiednim czasie to natura sama zdecyduje co z nami począć. A myślenie, że mamy jakiś wpływ na naturę jest myśleniem co najmniej aroganckim i zadufanym. Ostatni przypadek spadających fragmentów meteorytów pokazał, że będziemy mogli co najwyżej zarejestrować nasz koniec i nic więcej. Więcej pokory wobec natury i szacunku. Ona z nami sobie poradzi, my z nią na pewno nie. I badania, które nie ulegają modnej histerii pokazują, że niestety nasz wpływ na naturę, choć to bolesne, nie jest aż tak wielki. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: NIe NIe Nie 17.02.13, 10:57 Gość portalu: Nienienie napisał(a): > Rozumiem, że wszystkie te zdobycze "cywilizacji" powstają nie generując zaniecz > yszczeń. ile rowerów trzeba wyprodukować, by wygenerować tyle zanieczyszczeń, ile przy jednym samochodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nienienie Re: NIe NIe Nie IP: 176.109.129.* 17.02.13, 12:46 Dobrze, przestańmy produkować samochody! Ale zaraz potem rowery! To jest argument jak z piaskownicy - "to on zaczął i bije, proszę pani, mocniej". Gradacją zanieczyszczenia? Skoro my zanieczyszczamy mniej to mamy prawo pluć na tych, co zanieczyszczają więcej? Zaiste, ciekawe. No, ale jak się żyje w kraju, w którym wszyscy wierzymy w "mniejsze zło", to co się dziwić. A zło to zło, nawet takie maciupkie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nienienie Re: NIe NIe Nie IP: 176.109.129.* 17.02.13, 22:53 Ufff, to sobie porozmawialiśmy. Powaliła mnie siła Twoich argumentów... Wobec tego muszę Ci przyznać rację i przeprosić, że podważałem Twoje słowa. Dzięki za oświecenie... Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS 16.02.13, 12:10 rowerzysta Łaczek zdaje się zapominać, że nie wszyscy mogą pozbyć się samochodów: zapomina, że w Krakowie mieszkają np. ludzie z dziećmi poza tym problemem nie są samochody mieszkańców, tylko horda przyjezdnych tarasująca miasto, horda rzecz jasna używa samochodów, których pozbyli się dekadę temu Niemcy i obecnie dożywają one swoich dni na ulicach polskich miast powtórzę to, co zwyle: chcecie się pozbyć smogu, to zgódźcie się na takie warunki - myto na rogatkach miasta od samochodów z rejestracją inną niż KR - zakaz wjazdu do centrum samochodów nie spełniających norm (np. Euro V) - zakaz pieców na paliwo stałe wszystko inne to półśrodki i pobożne życzenia lobby rowerowego oraz innych oderwanych od rzeczywistości dziwaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.home.aster.pl 16.02.13, 12:54 A co, jeśli mieszkam w Krakowie i moje auto ma blachy z innego miasta? Druga sprawa: myto na wjeździe do miasta, które nie ma obwodnicy? Nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS 16.02.13, 13:43 Gość portalu: x napisał(a): > A co, jeśli mieszkam w Krakowie i moje auto ma blachy z innego miasta? jeśli mieszkasz w Krakowie, płacisz tu podatki, jesteś zameldowany to dlaczego twoje auto ma obcą rejestrację? nie da się mieszkać i nie mieszkać jednocześnie w mieście > Druga sprawa: myto na wjeździe do miasta, które nie ma obwodnicy? Nierealne. realne, wystarczy odpowiednio porozstawiać bramki, w Londynie się udało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.home.aster.pl 16.02.13, 13:48 Opcji jest wiele: 1. Leasing 2. Auto firmowe Lub jak w moim przypadku: nie jestem zameldowany w Krakowie. Teoretycznie mógłbym i tak zarejestrować auto w Krakowie, tylko już czytałem wpisy osób, które próbowały wyegzekwować rejestrację zgodnie z przepisami, czyli na podstawie oświadczenia o miejscu zamieszkania - strata czasu. Podatki z chęcią przyjmą, jeśli nie masz meldunku, ale z rejestracją auta już będzie niemały problem. I po co mam przerejestrowywać auto, jak tylko wprowadzam się do danego miasta? Latać po urzędach i płacić za nowe blachy tylko dlatego, bo będą "ładniejsze", a gdy się znowu gdzieś przeprowadzę, powtarzać procedurę? Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS 16.02.13, 13:56 Gość portalu: x napisał(a): > Teoretycznie mógłb > ym i tak zarejestrować auto w Krakowie, tylko już czytałem wpisy osób, które pr > óbowały wyegzekwować rejestrację zgodnie z przepisami, czyli na podstawie oświa > dczenia o miejscu zamieszkania - strata czasu. trudno, płać więc, a raczej wrzuć w koszty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.home.aster.pl 16.02.13, 14:33 Dyskusja na poziomie. Dlaczego MIESZKANIEC ma być dyskryminowany z powodu zwykłego oznaczenia swojego pojazdu? W niektórych krajach masz numery przypisane do pojazdu na stałe. No, tylko wtedy nie można się podniecać tym, że ma się "królewskie" blachy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OŚĆ Myślenie minionej epoki o blachach. IP: *.ists.pl 16.02.13, 13:57 > jeśli mieszkasz w Krakowie, płacisz tu podatki, jesteś zameldowany to dlaczego > twoje auto ma obcą rejestrację? Bo nie ma obowiązku posiadać auta zarejestrowanego na siebie w miejscu zameldowania. Mogę płaci tu podatki, być zameldowany, pracować, a jeździć autem brata/rodziców/ciotki mieszkających poza Krakowem... albo mieć auto an kredyt w Banku a skoro bank ma siedzibę w innym mieście to blachy na to miasto. Myślenie "blachami" to mylenie minionej epoki kiedy tablice odzwierciedlały rejonizację, dziś nei znaczą nic. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Myślenie minionej epoki o blachach. 16.02.13, 14:03 Gość portalu: OŚĆ napisał(a): > Mogę płaci tu podatki, być zameldowany, pracować, a jeździć autem brata/r > odziców/ciotki mieszkających poza Krakowem... nikt ci tego nie zabrania, po prostu będziesz płacił na rogatkach i tyle :) jak nie masz kasy to ciocia załpaci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Myślenie minionej epoki o blachach. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.13, 15:41 Ja na rogatkach Krakowa zapłacę raz. Ty w będziesz płacił na rogatkach każdej pidpidówki jeśli tylko wychylisz nos poza miasto. O rysowaniu karoserii czy cięciu opon to już w ogóle nie mówię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OŚC Re: Myślenie minionej epoki o blachach. IP: *.ists.pl 16.02.13, 15:56 Problem polega na tym ze ci wszyscy ludzie z takimi postulatami wiodą smutne, nudne życie zamknięci w swoich 4 ścianach bez rodziny czy przyjaciół w innych miastach więc takie głupie pomysły do głowy mogą im przychodzić i nie muszą patrzeć co "dostaną" w zamian... A jeśli wyjeżdżają raz na rok za miasto to wręcz tryskają hipokryzją na zasadzie przyjezdni do mojego miasta mają płacić ale jakim prawem każą mnie płacić za wjazd do innego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Myślenie minionej epoki o blachach. 16.02.13, 16:32 Gość portalu: Macho napisał(a): > Ja na rogatkach Krakowa zapłacę raz. > Ty w będziesz płacił na rogatkach każdej pidpidówki jeśli tylko wychylisz nos p > oza miasto. bardzo proszę, zapłacę chętnie, ale oczekuję wzajemności Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: Myślenie minionej epoki o blachach. 16.02.13, 14:06 To już tyle razy było wałkowane jaką fikcją jest "ocena" samochodów po numerach na rejestracji że aż szkoda się powtarzać. Oczywiście te brednie powtarzają w kółko zacni mieszkańcy pamiętający czarne blachy... No bo załóżmy ze auto ma blachy KR... a jego właściciel już dawno mieszka i dojeżdża spoza Krakowa. Albo własnie mieszka, pracuje i odprowadza haracz czyli podatek a blach nie ma KR bo auto an kredyt, albo po prostu pożyczył na jakiś czas od kogoś z rodziny mieszkającego poza Krakowem. Jak w takich przypadkach rozsądzać kto może a kto niesłusznie korzysta z przywilejów, skoro tylko patrzymy na blachy? Takie ględzenie dla zasady o tych tablicach, ale jak się nie nic mądrego do powiedzenia to zawsze można wyskoczyć z banalną, małostkową "wielkomiejską" mądrością o tablicach... Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Myślenie minionej epoki o blachach. 16.02.13, 16:34 kflynn napisał: > No bo załóżmy ze auto ma blachy KR... a jego właściciel już dawno mieszka i doj > eżdża spoza Krakowa. Albo własnie mieszka, pracuje i odprowadza haracz czyli po > datek a blach nie ma KR bo auto an kredyt, albo po prostu pożyczył na jakiś cza > s od kogoś z rodziny mieszkającego poza Krakowem. Jak w takich przypadkach rozs > ądzać kto może a kto niesłusznie korzysta z przywilejów, skoro tylko patrzymy n > a blachy? jak ci się blachy nie podobają to może inne rozwiązanie: płacąc PIT lub CIT otrzymujesz zaświadczenie z US, które wymieniasz później na naklejkę-czip ważną rok na wjazd do miasta, też źle? pewnie tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Myślenie minionej epoki o blachach. IP: *.home.aster.pl 16.02.13, 14:37 Nic na to nie poradzisz. Niektórzy zatrzymali się w rozwoju wiele lat temu. I to pewnie dotyczy tylko tych, którzy siedzą całe życie w jednym mieście w starej, rozpadającej się kamienicy, narzekają na brak miejsc postojowych na publicznej ulicy (najlepiej niech wprowadzą strefę, ale tak, żebym ja mógł wciąż parkować za pół darmo!) i krzyczą, że przyjezdni studenci zabierają im miejsca pracy. Niezłe kwalifikacje musi mieć ktoś, komu pracę może podebrać student bez kwalifikacji i doświadczenia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Myślenie minionej epoki o blachach. 16.02.13, 16:31 Gość portalu: x napisał(a): > krzyczą, że przyjezdni studenci zabierają im miejsca pracy. > Niezłe kwalifikacje musi mieć ktoś, komu pracę może podebrać student bez kwalif > ikacji i doświadczenia ;-) uderz w stół a świeżo oderwany od pługa chłopek spod Rzeszowa się odezwie, przyjezdni nie odbierają pracy krakowianom dlatego, że są lepiej wykwalifikowani, ale dlatego że zgodzą się na każdą stawkę na najgorszych warunkach - dzięki temu polski byznes Mietek może spokojnie się bogacić, murzyni do roboty już są jest też wiele innych powodów dla których krakowianie niechętnie patrzą na przyjezdnych: właśnie wróciłem ze spaceru z wózkiem, przez chodniki trudno się przecisnąć, bo są pozastawiane: to zabawne, ale zastawiający mieli rejestracje TSA i RDE, wystawianie butów na klatkę schodową, grille na balkonach, sranie psami na trawnikach to domena napływowych powoli z Krakowa robi się Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Myślenie minionej epoki o blachach. IP: *.home.aster.pl 16.02.13, 17:54 Nie pochodzę z podkarpacia i nie pochodzę ze wsi tylko z innego miasta, które ze względu na branżę musiałem zmienić na Kraków (tutaj mam większość klientów). Co dadzą pracodawcy niskie stawki, skoro pracownik nie ma kwalifikacji? W normalnej pracy dla pracodawcy najważniejsze są umiejętności. A stawkami to można konkurować w przypadku prostych prac, które może wykonywać praktycznie każdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topipies Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.13, 13:29 O właśnie! Mamy terroryzowanie dziećmi! Nie da się ich odchować bez 4 kółek! Oczywiście to nie nasze auta tylko "rzęchy hord przyjezdnych!!" ( "nasze" auta nie smrodzą....). Co do nr. rej. ... wyobraź sobie ( wcale nierzadka) sytuację gdy ktoś mieszka w domku pod miastem a zameldowany jest nadal w "starym", "krakowskim" mieszkaniu- stąd numery ma jak najbardziej w porządku.... Zakaz wjazdu samochodów nie spełniających norm Euro V ?? Kto tu jest "oderwany od życia" Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS 16.02.13, 13:45 Gość portalu: topipies napisał(a): > wyobraź sobie ( wcale nierzadka) sytuację gd > y ktoś mieszka w domku pod miastem a zameldowany jest nadal w "starym", "krakow > skim" mieszkaniu- stąd numery ma jak najbardziej w porządku i jest w porządku, bo płaci tu podatki, miejsce zamieszkania ma mniejsze znaczenie zauważ, że kiedy słoiki opuszczają miasto (np. w weekendy, święta czy wakacje) korki znikają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, jest gdzie zaparkować i ogólnie jest cool Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.home.aster.pl 16.02.13, 13:49 Może tu być zameldowany a płacić podatki gdzie indziej. Masz braki w podstawowej wiedzy na temat podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS 16.02.13, 13:58 Gość portalu: x napisał(a): > Może tu być zameldowany a płacić podatki gdzie indziej. Masz braki w podstawowe > j wiedzy na temat podatków. nie, mam powyżej uszu darmozjadów żądających przywilejów za które ma zapłacić ktoś inny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.home.aster.pl 16.02.13, 14:34 Wciąż trzymasz poziom. Czyli osoba zameldowana w Krakowie i mająca auto na lokalnych blachach jest dla ciebie ok, a osoba niezameldowana ale płacąca tutaj podatki już jest darmozjadem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.13, 15:37 Nie dyskutuj z kmiotem. On nie ma pojęcia o "efektach zewnętrznych" (ang. externalities). Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS 16.02.13, 18:13 Jka na krakowskiego klasycznego buraka przystało poza własnym nosem nic nie widać. Oczywiście że "przyjezdni" to całe zło - bez studentów z innych miast szkoły pękały by w szwach a liczba wykładowców by rosła zamiast powodować kolejne zwolnienia i zasilanie bezrobotnych na utrzymaniu miasta 'nauczycieli' bo nie ma kogo uczyć. Ale wiadomo, utrzymanie bezrobotnej kadry jest tańsze niż tych darmozjadów studentów z innych miast. Co dalej... Mieszkańcy by się wzbogacali na wynajmie mieszkań samym sobie, bo przecież taki przyjezdny jak wynajmuje mieszkanie to oczywiście nikomu (głownie miejscowym krakusom) nie płaci za wynajem. W związku z tym zważywszy na skalę wynajmu w Krakowie dobrobyt i majętność szacownych krakusów wcale by nie spadła a by wręcz wzrosła. Natomiast owszem, zakaz wjazdu do centrum jest potrzebny... dla wszystkich bez wyjątku, bo nagle okaże się że jak przyjezdni nie wjadą do miasta to 'krakósi' (w tym buraki) rozochocą się "pustym" miastem i sami zapchają ulice na stan obecny, no bo kto z miejscowych (czy raczej mających blachę KR - w końcu zameldowanie przy blachach jest bez znaczenia dla buraków) zrezygnuje z pustych ulic i będzie trzymał auto pod blokiem w miejscu opłacanym przez mieszkańców innych dzielnic. No ale wiadomo, kto 'krakósowi' śmie coś zabronić... Zresztą mam lepszy pomysł. Będę sobie mieszkał pod Krakowem, codziennie przyjeżdżał do pracy, pąłcił podatki gdzie indziej ale auto zarejestruje sobie na mojego dziadka i będę miał blachy KR? I co mi wtedy burak zrobi? Nic, a ja mu za pomysł myta od blach podziękuję bo sobie będę mieszkał spokojnie za miastem 'krakósom' truł powietrze ale miał pełne przywileje do jazdy autem bo blachy KR. Buraki to jednak mądre warzywa... Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS 17.02.13, 15:57 Mozna wprowadzic myto dla wszystkich. Chcesz wjechac/wyjechac - zaplac. Wtedy wszyscy traktowani sprawiedliwie i tak samo. Oczywiscie oplaty nie dotyczylyby komunikacji, pociagow, a busy i firmy transportowe moglyby wykupic sobie abonamenty roczne/miesieczne, zeby zejsc z kosztow. Zarobione pieniadze przeznaczyc na komunikacje miejska (w tym aglomeracyjna!) Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS 17.02.13, 20:55 Ależ ja tu nie rozsądzam o słuszności niesłuszności opłat za wjazd, bo sam uważam ze ruch w centrum należy ograniczać w mniejszym stopniu na komfort powietrza co na komfort życia ogólnie i to dla wszystkich bez wyjątku. Jedyne co tu piętnuje głośno i szyderczo to osądzanie i proponowanie metody po rejestracji pojazdu jako zdecydowanie najgorszej z możliwych tkwiącej mentalnie w czasach czarnych blach na autach. Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS 18.02.13, 16:50 Nie bardzo wiem w czym krakowskie auto byloby lepsze od np skawinskiego. Ok, to drugie musi przejechac do centrum wiecej - ale jedno i drugie szkodzi, smrodzi, halasuje i - mowiac ogolnie - przeszkadza. Zakaz wjazdu do centrum brzmi dla mnie troche zbyt ogolnie. Przydaloby sie jasniej. Tzn minimum to ograniczenie ruchu wewnatrz II obwodnicy, a parkowania wewnatrz III. Sytuacja od razu ulegnie poprawie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuncjusz Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.opera-mini.net 18.02.13, 22:55 W III obwodnicy koniecznie należy ustawić parkomaty a to skutecznie ograniczy czas postoju, uspokoi ruch i zwiększy możliwość chwilowego zaparkowania dla załatwienia potrzebnych spraw. Brak parkomatów i strefy powoduje, że wieśniactwo zostawia auta na tych ulicach na cały dzień, blokując chodniki, trawniki i przejścia dla pieszych a inni zostawiają auta na dłużej, wyjeżdżając pociągiem z Krakowa, bo tu jest bezpłatnie i można bezkarnie parkować. Odpowiedz Link Zgłoś
kflynn Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS 20.02.13, 14:02 Nie bardzo już wiem do czego pijesz. Ja o gruszce ty o pietruszce. O zakazie pisze ogólnikowo bo nie na tym się skupiam, a eliminacji ludzi "po tablicach", a Ty dalej nie wiem co chcesz ciągnąc nie w temacie dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: 93.158.2.* 17.02.13, 12:41 Ciekawe... bo krakowskie sloiki tez wracaja do siebie na weekendy z Warszawy, Wroclawia, Katowic. Nawet szkoda sie silic na polemike. Wyjatkowy przyklad kompleksow i slomy w walonkach. Milej niedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.zax.pl 16.02.13, 19:29 No takiej glupoty to czytac nie mozna, przed kazdym miastem i wsia ustawimy myto i co? Na piechote nam przyjdzie chodzic (co np z chorymiktorzy do krakowa przyjezdaja cos zaltwic) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS 16.02.13, 19:37 buraque napisał: > w Krakowie mieszkają np. ludzie z dziećmi i co to ma wspólnego z samochodami? Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS 17.02.13, 16:54 tymon99 napisał: > buraque napisał: > > > w Krakowie mieszkają np. ludzie z dziećmi > > i co to ma wspólnego z samochodami? lobby pedalistyczne proponuje przesiadkę na rowery, mam jeździć z dzieckiem w zimie na rowerze? nie, dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS 17.02.13, 21:01 ale dlaczego to dziecko koniecznie trzeba czymś wozić, jest niepełnosprawne ruchowo, nóżek nie ma, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meadow Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.ghnet.pl 17.02.13, 22:41 A pomyślałeś, że możesz nie chcący, pisząc w taki bądź co bądź ironiczno-lekceważący sposób akurat trafić? Empatia na poziomie zero. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS 17.02.13, 23:43 obstawiam, że w tym wypadku niepełnosprawność jest po stronie rodziców i ma konkretną postać półtorej tony metalu przyrośniętej do zadka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ly Ja rozwiązałem problem smogu w Krakowie. IP: *.ksi-system.net 16.02.13, 23:12 Rozwiązanie jest proste i banalne. Wyprowadzam się z tego nieprzyjaznego mieszkańcom miasta płacić moje podatki gdzieś indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgr-edo Re: Ja rozwiązałem problem smogu w Krakowie. IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.13, 06:14 i krzyż ci na drogę , jednego buraka mniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.230.88.2.lubocka.net 17.02.13, 21:50 Człowieku Ty się zastanów co piszesz! Sam dojeżdżam z poza Krakowa do pracy i zapewniam Cię że ta horda przyjezdnych to kropla w morzu zalewających Kraków pojazdów. Prawda jest taka, że kto tylko może ten dojeżdża pociągiem lub autobusem. Jakbyś widział dworce w godzinach szczytu to byś się zdziwił ale Ty wtedy tkwisz w korku, więc skąd możesz wiedzieć. Gdyby wszyscy pracownicy, studenci z poza miasta postanowili wjechać samochodami to byłaby masakra. Tymczasem nikomu nie uśmiecha się codziennie jeździć dziurawymi jak ser szwajcarski wlotówkami do miasta. Młodzież wiejska zrozumiała że utrzymywanie 20 letnich bmw i vw golfów to wyrzucanie pieniędzy w błoto i przesiadła się na pociąg/bus/mpk. To dla mieszkańców Krakowa powinno być myto za poruszanie się po własnym mieście samochodami w sytuacji gdzie mogą korzystać z bardzo dobrze rozwiniętej komunikacji miejskiej (pomijając niektóre osiedla, Kuźnice Kołłątajowskie, Złocienie, Ruczaje ale to już zupełnie inny temat). Piszesz dzieci - okej masz rację ale tylko w przypadku niemowlaków mogę się zgodzić. A tym czasem obserwujemy od paru lat "syndrom dziecka wożonego" zawsze i wszędzie samochodem bywa że i do wieku gimnazjalnego. Nic nie uzasadnia tego przywiązania Krakowian do samochodu, ani względy czasowe, ani ekonomiczne. Ludzie potrafią jechać do pracy po trasie idealnie pokrywającej się z linią tramwajową! Dłużej trwa skrobanie szyby niż dojazd do pracy. Bo ich stać, bo nie będą z plebsem jechać... z różnych powodów ale racjonalności w tym brak. Pomału to się zmienia, zaczynają się zapełniać parkingi park&ride. Ludzie zostawiają auta na dzikich parkingach czy pod marketami przy pętlach tramwajowych żeby dalej sprawnie zajechać itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miastowy Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.opera-mini.net 18.02.13, 00:59 Tak, przyjezdni nie stanowią problemu?, to dlaczego w niedzielę i święta, jak wieś wyjedzie to można normalnie poruszać się po mieście i bez trudu zaparkować samochód?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h' Wzorem Niemiec - stare diesle mają zakaz wjazdu do IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 12:17 centrum miasta, mogą sobie zaparkowac na przedmieściach - uiściwszy opłatę w parkometrze rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgr-edo Re: Wzorem Niemiec - stare diesle mają zakaz wjaz IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.13, 06:18 to przepis dla Polaków , bo Niemcy jeżdżą młodymi autami. Odpowiedz Link Zgłoś
toxicwaltz Trochę starych diesli w Niemczech też jest. 18.02.13, 11:53 I nie tylko Polacy nimi jeżdżą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIn Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIST] IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 12:43 Napisz człowieku czym się zajmujesz w życiu?.. gdzie mieszkasz?..ile masz lat? bo takie mądrości jak Twoje budzą we mnie śmiech!! weź samochód ale taki firmowy...ze skomplikowaną usługa w centrum miata gdzie musisz wjechać,zapłacic za miejsce na caly dzień lub tydzień i nie dlatego że jestes wygodny tylko dlatego że to niezbędne.. weż człowieku zamieszkaj w centrum, płac megaczynsz błądź w poszukiwaniu miejsca żeby stanąć!!! weż człowieku się wyprowadź jak Ci się nie podoba smog i tłok i zabierz swoje dziecko z tego syfu///przybędzie conajmniej jedno miejsce parkinkowe i iles tam mniej bedzie pyłu./.. ja jak mialem 6-10 lat chorowałem na zapalenia płuc, oskrzeli, zatok ... tylko dlatego że rodzice nie potrafili o mnie dbać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIST] IP: 192.166.203.* 16.02.13, 13:08 Takie głosy pojawiały się już w Krakowie od jakiegoś czasu. Niestety tylko klasa średnia z NGOsów jest dostrzegana przez media... fakrakow.wordpress.com/2013/01/31/list-otwarty-walka-ze-smogiem-a-mieszkancy-kamienic/ Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik O Balusz, znów bełkoczesz. Jesteś niezawodny! 16.02.13, 13:29 O Balusz, znów bełkoczesz. Jesteś niezawodny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 13:32 chyba najprostszym sposobem jest zmierzenie jak jest w zimie w środku sezonu grzewczego i jak jest w lecie (przy podobnych warunkach dotyczących wiatru i innych czynników, które mogą wpływać na wywiewanie smogu) i wtedy okaże się ile procent to ruch samochodowy. Jeśli w zimie mamy np 400 jednostek a w lecie koło 50 to nijak nie jest to ok 30%... ale oszołomy rowerowe będą się upierać przy wylosowanej cyfrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.13, 13:41 Poczytaj sobie opracowania na temat zanieczyszczenia powietrza, bo sa dostepne i jasno z nich wynika, ze ruch samochodowy ma duzy wplyw na stan powietrza. Nie trzeba byc specialista wystarczy w ciagu dnia w godzinach szczytu przejsc sie wzdluz alei....wspaniały zapach...z cala pewnoscia przywialo go z Katowic:) jak nie wierzysz, ze auta smrodza i zanieczyszczaja powietrze to wlacz pod domem swoje auto i przez pare minut powdychaj powietrze z rury wydechowej....cudowny zapach kwiatkow prawda?:) Aktywisci rowerowi wcale nie chca wyeliminowac ruchu samochodowego z miast, chce go ograniczyc i przekonac ludzi aby uzywali auta tylko wtedy kiedy to konieczne, a jazda do pracy autem dla wiekszosci ludzi koniecznoscia nie jest. moge sie zalozyc ze wiekszosc osob dojezdza do pracy autem nie wiecej jak 10km czyli 30 min na rowerze:) i chodzi o to zeby przekonac tych ludzi do zmiany przyzwyczajen!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RH Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.ghnet.pl 16.02.13, 23:07 Ale my mieszkamy w klimacie w jakim mieszkamy. Na rowerze da się rozsądnie jeździć może ze 4 msc w roku. W pozostałe miesiące albo w ogóle albo w kratkę więc nie jest to żadne rozwiązanie. Tak wiem. Są ekstremiście co mogą cały rok ale nie każdy ma tak silne nerwy, zdrowie i taką pracę aby móc jechać do pracy rowerem po błocie, słocie i upale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takitam Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.13, 02:44 Gość portalu: lukasz napisał(a): > Poczytaj sobie opracowania na temat zanieczyszczenia powietrza, bo sa dostepne > i jasno z nich wynika, ze ruch samochodowy ma duzy wplyw na stan powietrza. No cóż opracowania sa różne a raczej różnie interpretowane (i mam tu na mysli faktyczne opracowania a nie artykuły na irowerku.pl). Nikt zdrowy na umysle nie przeczy, ze samochody maja znaczny wplyw na zanieczyszczenie powietrza, jednak w kontekscie smogu jest to nieznaczny wpływ. Analogicznie proponuje bezwzglednie nie budowa nowych scieżek rowerowych, poniewaz podczas ich budowy przy użyciu maszyn budowlanych równiez zanieczyszcza się powietrze. Gość portalu: lukasz napisał(a): > Nie trzeba byc specialista wystarczy w ciagu dnia w godzinach szczytu przejsc sie > wzdluz alei....wspaniały zapach...z cala pewnoscia przywialo go z Katowic:) I znów te nieszczęsne aleje. Jest to trasa tranzytowa, aby zmniejszyc na tej trasie ruch przede wszystkim należy dokończyc obwodnice i trasę S7 > Aktywisci rowerowi wcale nie chca wyeliminowac ruchu samochodowego z miast, chc > e go ograniczyc i przekonac ludzi aby uzywali auta tylko wtedy kiedy to koniecz > ne, a jazda do pracy autem dla wiekszosci ludzi koniecznoscia nie jest. moge si > e zalozyc ze wiekszosc osob dojezdza do pracy autem nie wiecej jak 10km czyli 3 > 0 min na rowerze:) i chodzi o to zeby przekonac tych ludzi do zmiany przyzwycza > jen!! Wszystko zależy od charakteru pracy (np. w moim przypadku w samochodzie mam sprzęt około 50 kg i więcej) Ani na rower ani do komunikacji miejskiej tego nie wezmę. Do tego dzieci do przedszkola etc. Oczywiście są osoby które mogłyby i również chciałbym aby sie przesiadły do komunikacji miejskiej (bo miałbym mniejsze korki ;), ale przy obecnej sieci połączeń, częstotliwości kursowania, cen biletów i tłoku jakos tego nie widzę. Co do rowerzystów: Pozdrawiam Pana który 3 dni temu na skrzyżowaniu na kleparzu skręcając na czerwonym świetle wymusił pierszeństwo (jego szczęście, że jechałem wolno i mam sprawne hamulce) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.13, 20:28 noo widzę na przykładzie pana, któremu odpowiadam, że są na tym portalu ogarnięci ludzie a nie tylko rowerowe oszołomy wierzące w strony które sami tworzą i w wikipedię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.13, 20:26 wroc jak nauczysz sie czytac nie napisalem, ze auta nie emituja pylu, nie napisalem tez ze nie sa mu winne napisalem, zeby zmierzyc przy podobnym natężeniu w zimie i w lecie stężenia i jakoś tak się dziwnie składa, że nawet w letnie dni przy bezwietrznej pogodzie rzadko się zdarza, że przekraczamy normę, a przecież auta jeżdżą. A co do opracowań - właśnie podałem przykład jak to sprawdzić, bo napisać o 3000 papierosach wypalanych rocznie alo o 30% a może i 50% bo po co się ograniczać to może każdy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-balusz Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 13:46 O, balusz wyszedł z nory i jak zwykle błysnął elokwentnym komentarzem na temat, prowadząc spójny wywód w oparciu o rzeczowe argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taktak Dlatego nie poparłem protestu nonsmoging IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.13, 14:07 Zawarte w nim ogólne hasła ograniczenia ruchu samochodowego dają możliwość manipulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a w Krakowie są zbyt wąskie drogi IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 15:41 trzeba wybudować śródmiejskie autostrady jak w Los Angeles. Polacy zawsze z tyłu za światem. Odpowiedz Link Zgłoś
toxicwaltz W Europie odchodzi się od budowania 18.02.13, 11:47 śródmiejskich autostrad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdecydowany Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.static.reseler.com 16.02.13, 15:56 Akurat autobusy są na gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa I znowu Przestrzen-Ludzie-Porazka... IP: *.ksi-system.net 16.02.13, 18:29 Czemu mnie nie dziwi, z jakim stowarzyszeniem jest zwiazany autor? Co tam, ze samochody powoduja tylko 1/3 zanieczyszczenia co stare piece, kazda okazja dobra zeby oszolomstwo kazalo sie przesiadac na rowery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini Re: I znowu Przestrzen-Ludzie-Porazka... IP: 195.150.224.* 16.02.13, 19:48 Gość portalu: aaa napisał(a): > Czemu mnie nie dziwi, z jakim stowarzyszeniem jest zwiazany autor? Co tam, ze s > amochody powoduja tylko 1/3 zanieczyszczenia co stare piece, kazda okazja dobra > zeby oszolomstwo kazalo sie przesiadac na rowery. "Tylko 1/3" ??? Biorąc pod uwagę że były juz w tym roku dni z 8 krotnie przekroczonymi normami ( +400ppm p10 przy normie do 50 ppm) to masz ciekawe wyobrażenie tego "tylko". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Skąd łaszek wziął 38%??? Nigdzie na świecie tylko IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 21:45 w Krakowie? Dlaczego PO w tym krakowscy posłowie przegłosowali zabranie kasy przeznaczonej na obwodnicę?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIST] IP: *.fema.krakow.pl 17.02.13, 00:56 Należy stworzyć komunikację zbiorową konkurencyjną dla samochodu. W Krakowie musi to być metro, albo forma tramwaju, który na jakiś czas wjeżdża pod ziemię (jak niegdyś w Wiedniu). Taka krytyka dla krytyki pana łaczka chyba niewielki ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzycho Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIST] IP: 84.10.226.* 17.02.13, 09:33 Zacznijmy od wyrzucenia busów z centrum! Odpowiedz Link Zgłoś
antyrzad Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS 17.02.13, 11:00 Jakby bilety MPK były po 2 zł cały (1 zł) ulgowy, to nikt by nie jeździł samochodem. A jak bilet kosztuje 4 zł, no to przepraszam... ale taniej mi wychodzi własnym "autobusikiem" jechać do pracy. Kraków na własne życzenie zabija siebie i mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.home.aster.pl 17.02.13, 11:45 Tu nawet nie chodzi o cenę, tu chodzi przede wszystkim o to, co w zamian oferuje komunikacja miejska. Bo i tak większość stałych użytkowników kupuje bilety miesięczne, nie jednorazowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: Smog? Trzeba ograniczać ruch samochodowy [LIS IP: *.centertel.pl 17.02.13, 11:04 A Ty maszeruj na nóżkach! Myśl co piszesz! Odpowiedz Link Zgłoś