Dodaj do ulubionych

Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system opł...

IP: *.ists.pl 18.02.13, 10:24
To proste, MPO pozazdrościło ZIKITowi palmy pierwszeństwa w idiotyzmach.
Widac że liderstwo w tym baranio-urzędniczym pędzie chciał i objął prezes MPO Henryk Kultys.
Jak sie patrzy na takich osobników to wydaje sie że prezesem moze być każdy, pod warunkiem że będzie prezesem spółki miejskiej. W prywatnym przedsiębiorstwie nie byłby nawet przedstawicielem handlowym
Obserwuj wątek
    • Gość: las MPO dąży do zasypania lasów śmieciami IP: *.hsd1.il.comcast.net 18.02.13, 11:25
      Przeczytajcie i wszystko jasne.

Załącznik
      do Uchwały Nr
      Rady Miasta Krakowa z dnia
      w sprawie przyjęcia i przekazania pod obrady Rady Miasta Krakowa projektu uchwały Rady Miasta Krakowa w sprawie określenia rodzajów dodatkowych usług świadczonych przez Gminę Miejską Kraków w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości i zagospodarowania tych odpadów oraz wysokości cen za te usługi (DRUK nr 1157)

RODZAJE USŁUG DODATKOWYCH ŚWIADCZONYCH PRZEZ GMINĘ NA RZECZ WŁAŚCICIELI NIERUCHOMOŚCI WRAZ Z WYSOKOŚCIĄ CEN ZA ICH ŚWIADCZENIE
      Lp. TREŚĆ USŁUGI
      1. Usługa najmu pojemnika/-ów na odpady komunalne za uiszczeniem czynszu najmu w wysokości:
      a) 0,12 m3, 0,18 m3, 0,24 m3 – 2,68 zł/miesiąc;
      b) 0,66 m3, 0,77 m3, 0,8 m3, 1,1 m3, 2,5m3 – 12,95 zł/miesiąc;
      c) 5-18 m3 – 135,74 zł/miesiąc;
      d) 20-30 m3 – 334,13 zł/miesiąc;
      e) powyżej 30 m3 – 456,44 zł/miesiąc;
      f) prasokontenery – 999,40 zł/miesiąc;
      g) pojemnik na szkło 1,2m3, 1,5 m3, 2,5m3 – 29,53 zł/miesiąc;
      płatnego raz do roku z góry, w terminie 14 dni od dnia zawarcia umowy najmu,
      a w latach następnych każdorazowo do 14 stycznia każdego roku kalendarzowego obowiązywania umowy najmu
      2. Usługa odbioru odpadów budowlanych i rozbiórkowych stanowiących odpady komunalne
      z terenu nieruchomości:
      a) 97,68 zł/m3 – beton oraz gruz betonowy i ceglany bez zanieczyszczeń;
      b) 141,63 zł/m3 – zanieczyszczony gruz,
      płatne w terminie do 14 dni od dnia wykonania usługi.
      3. Usługa odbioru opon stanowiących odpady komunalne z terenu nieruchomości:
      a) opony w rozmiarze do 17” – 6,68 zł/sztukę;
      b) opony w rozmiarze powyżej 17” – 14,68 zł/sztukę,
      4. Usługa odbioru odpadów zielonych z terenu nieruchomości:
      a) 52,20 zł/m3 – odpady zielone, tj. trawa, liście, gałęzie, itp.;
      b) 62,64 zł/m3 – rozdrobnione gałęzie,
      5. Usługa odbioru odpadów wielkogabarytowych z terenu nieruchomości, na których nie zamieszkują mieszkańcy, a powstają odpady komunalne – 97,68 zł/m3,
      6. Usługa transportu pojemników z miejsca usytuowania na nieruchomości do miejsca postoju samochodu specjalistycznego przeznaczonego do ich transportu:
      Pojemnik 0,12 do 0,36 m3 Pojemnik 0,66 do 1,1 m3
      - do 10 mb – 1,15 zł/1 wyniesienie ; - do 10 mb – 3,06 zł/1 wyniesienie;
      - do 30 mb – 1,53 zł/1 wyniesienie; - do 30 mb – 3,83 zł/1 wyniesienie;
      - powyżej 30 mb – 1,91 zł/1 wyniesienie, - powyżej 30 mb – 5,05 zł/1 wyniesienie
      płatne w terminie do 14 dnia miesiąca następującego po miesiącu wykonania usługi.
      7. Mycie i dezynfekcja pojemników:
      - pojemniki o pojemności 0,12 – 0,24 m3 – 1,60 zł/sztuka;
      - pojemniki o pojemności 0,66 –1,1 m3 – 3,50 zł/sztuka,
      8. Usługa odbioru odpadów komunalnych na zlecenie właściciela nieruchomości:
      - zmieszane odpady komunalne – 97,68 zł/m3;
      - selektywnie zebrane odpady komunalne – 55,50 zł/m3,

• Gość: Pio Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system opł... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.13, 11:31
      "Generalnie chodzi w nim o to, żeby wszyscy bez wyjątku płacili za wywóz odpadków. Wtedy pokątne wyrzucanie worów do rowów straci jakikolwiek sens, bo nic na tym taki delikwent nie zaoszczędzi. Jak już zapłaci za śmieci, to nie będzie mu się opłacało spalać benzyny, by pojechać z odpadkami na skraj lasu"

Dlatego ci co dotychczas wyrzucali śmieci do kubła zapłacą teraz nie 40 ale 100 PLN
    • Gość: aaa Pomysl MPO to szczyt absurdu i bezczelnosci. N/T IP: 140.101.84.* 18.02.13, 12:06
    • Gość: klata Srednio na 1 mieszkanie melduje sie 1 osoba IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.13, 12:12
      a studencików tam mieszka i smieci 6-ciu. I kto ma za nich płacic, za te sterty pustych puszek, butelek, opakowanach. Przecież ich nikt nie melduje - ba nawet sami mieszkańcy będa sie wymeldowywać
      • jukka2003 Re: Srednio na 1 mieszkanie melduje sie 1 osoba 18.02.13, 12:45
        No to miasto chyba wyludnieje...
      • Gość: jfgd ale tak też IP: *.krdc.pl 18.02.13, 13:50
        jest w drugą stronę :) mam mieszkanie 40 m2 w którym zameldowanych jest 6 osób, a mieszkają 2
        • Gość: jaki poblem? Re: ale tak też IP: 80.50.134.* 18.02.13, 14:47
          wymeldować pozostałych i po kłopocie. przecież gdzieś mieszkają? niech się tam zameldują.
          • Gość: Piotr Re: ale tak też IP: *.146.143.211.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.02.13, 18:34
            Posłowie poszli na łatwiznę bo trudniej wyłapać wyrzucających śmieci do lasu - ci nie są rozpoznani zatem "nie są nigdzie zameldowani". Postanowili więc ściągać większy haracz od tych co śmieci wyrzucali do kubła bo ich zdaniem wtedy w lesie nie będą pojawiały sie opony, gruz z budowy, stare okna, śmieci z warsztatów samochodowych - CO ZA POKRĘTNA LOGIKA :
            Efekt będzie taki że będziemy więcej płacić za wywóz a śmieci w lasach dalej będą wysypywane. Trzeba więc będzie znów podnieć opłatę od tych pierwszych aby wyłapać tych drugich. Tak będzie.

Czy nie łatwiej by było skupić sie na monitorowaniu lasów przez prywatne, wynajęte do tego firmy? Niech stosują wszelkie dozwolone prawem metody. Po złapaniu delikwenta kara za wysypywanie m2 śmieci powiedzmy 3000 pln + obowiązek wysprzątania na własy koszt okolicy w promieniu 1 km. Fajny pomysł? I jaki prosty. Trzeba tylko napisać dobrą ustawę i wynająć pilnujących. Z czego im sie zapłaci? Jak raz złapią kogoś i policzą ilośc metrów x 3.000 to będzie konkretna wypłata.

• tymon99 Re: ale tak też 18.02.13, 23:52
              Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Czy nie łatwiej by było skupić sie na monitorowaniu lasów przez prywatne, wynaj
              > ęte do tego firmy?

wymagałoby to zatrudnienia około pół miliona ludzi.
      • Gość: abc Re: Srednio na 1 mieszkanie melduje sie 1 osoba IP: *.itypo.nl 18.02.13, 13:57
        Opłatę za śmieci pobiera się od zamieszkałych w lokalu osób a nie od zameldowanych. Zameldowanie to nie to samo co zamieszkanie. Problem niepłacących za śmieci studentów nie istnieje. To wymysł niekompetentnych osób.
        • Gość: def Re: Srednio na 1 mieszkanie melduje sie 1 osoba IP: 141.129.1.* 18.02.13, 14:10
          Jak w takim razie sprawdzić zamieszkanie ?
          • Gość: z boku Re: Srednio na 1 mieszkanie melduje sie 1 osoba IP: *.naszasiec.net 18.02.13, 16:45

> Jak w takim razie sprawdzić zamieszkanie ?
            Bardzo prosto. Jest wskaźnik zużycie wody w lokalu, za pomocą którego w łatwy sposób mozna zweryfikować oświadczenie właściciela lokalu. Kary powinny być restrykcyjne za wskazanie zaniżonej liczby lokatorów, a sąsiedzi powinni mieć dostęp do informacji ile osób jest zgłoszonych.
            Urzędnikom powinno się chcieć robić zestawienia ( za to biorą pieniądze ), a nie iść na łatwiznę.
            • ar.co Re: Srednio na 1 mieszkanie melduje sie 1 osoba 18.02.13, 20:52
              Nie wszędzie są liczniki zużycia wody.
            • Gość: j23 tylko nie wg wody. Ludzie przestaną sie myć IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.13, 08:34
              a już nie jest z tym dobrze, sądząc przynajmniej po zużyciu wody.
    • Gość: krakus77 Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system opł... IP: *.bnpparibas.pl 18.02.13, 12:42
      do informacji rzecznika MPO - mieszkam w domu jednorodzinnym, z żoną i córką. smieci segregujemy. ilość śmieci niesegregowanych do odbioru to kubeł 120 litrów co 2 (DWA) miesiące......., i za to mam płacić 100 PLN co miesiąc.
      za te pieniądze to MPO powinno mi segregowac śmieci, a nie ja.
      a pozatym , kto odbierze posegregowane przezemni eśmieci????, bo dzwonki które stału na moim ośedlu szanowne MPO zabrało jakieś poł roku temu i teraz szukj se dzwonków.......
      • Gość: jaś Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o IP: *.stinger.kracen.pl 18.02.13, 14:18
        Co 2 miesiące wywóz jednego pojemnika 120 l? Ciekawe.
        • frup33 Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o 18.02.13, 16:34
          Ale prawdziwe.Jak się segreguje śmieci to nie ma czym zapełnić śmietnika.
          • Gość: Piotr Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o IP: *.146.143.211.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.02.13, 18:21
            120 litrów śmieci raz na 2 miesiące?
            Jasne, że to możliwe.
            U mnie w domu segreguje się: szkło, plastik, papier, metal, baterie a nawet świetlówki co więcej w kuchni pod blatem mamy specjalny zrzut i pojemnik na odpady organiczne do którego lądują wszelakie obierki, resztki z obiadu, zgniłe owoce a które następnie trafiają na kompostownik. Do kosza wpadają prawdziwe śmieci z których nic już się zrobić nie da.
            Dom 198m2, rodzina 2+2
            Zastanawiam się ile będziemy płacić za ten kubeł 120 l raz na 2 miesiące.
        • Gość: gość Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.13, 18:30
          jak ma dom to jeszcze pewnie ma ogródek, i kompostownik, do którego wrzuca odpadki organiczne, więc przy segregowaniu te 120 litrów na 2 miesiące i tak ma dużo śmieci
          • Gość: bzzyk Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.13, 08:39
            Nie mam kompostownika ale odpady organiczne (i nie tylko :)) miele i zrzucam do kanalizacji. Przy selekcji jeden kubeł na dwa miesiąca to nic nadzwyczajnego. Mógłbym być nawet "bezodpadowy", bo po odpowiedniej obróbce niemal wszystko da się upłynnić i zrzucić do kanału.
    • Gość: rec Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system opł... IP: 162.27.160.* 18.02.13, 12:46
      Autor, czepiając się, nie zauważa jednej rzeczy. Jeśli podstawą będzie ilość osób zameldowanych, to co w sytuacji, gdy w mieszkaniu zameldowana jest tylko jedna osoba? Czy wtedy będzie sprawiedliwie? Znam mnóstwo takich przykładów (nie mówię tylko o wynajmujących - znajomi z pracy, mający swoje mieszkania, zajmujący je wraz ze swoimi partnerami/partnerkami, od lat). Dlaczego oni mają płacić mniej? Przecież produkują śmieci, prawda? Nie mówię, że metraż jest najodpowiedniejszy, ale dla mnie więcej sensu, ma choćby powiązanie tego z ilością zużytej wody/energii...
    • krak111 Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system opł... 18.02.13, 12:48
      Ależ krakowskie MPO ma rację!!! Żaden z tych systemów nie jest idealny, ale pomysł radnych i, jak rozumiem Gazety, jest dużo bardziej idiotyczny. To nie komuna, gdzie każdy skrzętnie pilnował melduneczku. Studenci też produkują śmieci. Poza tym, prawa rynku sprawiają, że generalnie ludzie dostosowują wielkość mieszkania do potrzeb. Pewnie, że czasem jakiś starszy człowiek mieszka na dużym metrażu, ale, gdy go na to nie stać, może wynająć część mieszkania lub się zamienić na mniejsze.
      • Gość: tomiko Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o IP: *.centertel.pl 18.02.13, 13:25
        Co to za bzdura "że generalnie ludzie dostosowują wielkość mieszkania do potrzeb". A kto niby jest tym wyznaczaczem potrzeb. Akurat mam potrzebę mieć dom jednorodzinny bo zarobiłem na niego ciężką pracą i nie mam zamiaru podnajmować pokojów aby "dostosować metraż do potrzeb" Ale jednocześnie nie widzę powodu aby mnie i mnie podobnych karać wysoką stawką śmieciową, za to że mam większy dom niż Ty lub ktokolwiek inny uznał. Produkuję śmieci niezależnie od powierzchni na której mieszkam.
        • Gość: mati Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o IP: 141.129.1.* 18.02.13, 13:32
          Ja nie widzę powodu płacenia za niezameldowanych, których w Krakowie jest mnóstwo.
          • Gość: gośćgość A od czego, do cholery, jest administrator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 16:24
            To on ma obowiązek wiedzieć, w którym mieszkaniu ile osób mieszka. U nas gdy komuś urodzi się dziecko jeszcze tego samego miesiąca dostaje podwyżkę opłaty za śmieci. Jeśli administrator nie potrafi się doliczyć, niech zapyta sąsiadów.

Poza tym w normalnych krajach są dzielnicowi, którzy mają obowiązek znać mieszkańców w swoim rewirze.
            • Gość: bzzyk Re: A od czego, do cholery, jest administrator IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.13, 08:47
              Pomieszkiwałem chwilę w Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii, tam "cieć" na drugi dzień zgłaszał mój pobyt, ale w naszej mentalności to jest po prostu donosicielstwo.
      • Gość: jkl coś podobnego! IP: *.krdc.pl 18.02.13, 13:39
        Jasne, ty i MPO będziecie decydować o przestrzeni mieszkalnej ludzi. Każdy ma prawo do wyboru wielkości mieszkania, niezależnie od tego ile śmieci produkuje :) Co za bzdurny, absurdalny pomysł, niesamowite, że ktoś się nad tym poważnie zastanawia.
      • Gość: abc To nie komuna, żeby jedni płacili za drugich IP: *.itypo.nl 18.02.13, 14:13
        Studenci też produkują śmieci, tak jak mieszkańcy domków. Nikt studentom nie każe się meldować, oni mają tylko płacić za produkowane przez nich śmieci jeżeli mieszkają w Krakowie. Zameldowanie to nie to samo co zamieszkanie. Jak to wyegzekwować? Proste, wystarczy doczytać przepisy. W innych miastach przeczytali i problem rozwiązali, tylko w Krakowie mają z tym problem.
        • Gość: bzzyk Re: To nie komuna, żeby jedni płacili za drugich IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.13, 08:49
          No tak ale urzędnik nie może być analfabetą!! Za dużo od nich wymagasz!
      • Gość: para nienormalny Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.13, 16:29
        może byś tak nie napisał jak sam byś mieszkał całe życie w domu i mają 70 lat ktoś by Ci też kazał się zamieniać... ciekawe czy byłbyś taki mądry... mieszkasz pewnie w bloku i płacisz 5zł i z zazdrości że inni mają lepiej to jak typowy polak wymyślasz jak tu tylko uprzykrzyć innym życie...
      • Gość: Babs Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o IP: *.inet.krakow.pl 18.02.13, 18:12
        A gdzie te prawa rynku działają? W Polsce? Większe mieszkania mają często ci, którzy dziś nie są juz najmlodsi, ale stać ich bylo, żeby je kupić. Może stać ich nawet na większe opłaty, ale w imię czego mają je ponosić? A przeprowadzać sie do mniejszych lokali, bo dzieci dorosly i się wyprowadzily? A dlaczego? Teraz nareszcie mają dużo przestrzeni i im się to należy. Natomiast obecność studentów w lokalu, nawet bez meldunku, należy zglosić administratorowi budynku i płacić za wywóz śmieci stawkę zgodną z ilością przebywających w nim osob.
      • 1kom1 Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o 18.02.13, 19:46
        A coz to za kretyn/ka! To komentarz na zlecenie MPO? Co za socjalistyczne myslenie - dostosowywanie powierzchni do potrzeb ..., a jakie sa potrzeby? Partia okresli? A jezeli komus sie zachce mieszkac w palacu to dlaczego ma wiecej placic za smieci - czy nie wystarczy ze placi wiekszy podatek lokalowy? Czemu nie placic za pojemniki, ja place 41,58 zl za 2 pojemniki, jezeli mi to malo to dorzuce trzeci, jak za duzo to zmienie na jeden. jezeli jedzenie placi sie za kilogramy to odpadki tez, niby dlaczego nie? A dochody ze studentow nalezy zglaszac do opodatkowania a wtedy wiadomo ilu i gdzie mieszka - wystarczy przeplyw informacji.
        • Gość: bzzyk Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.13, 08:53
          Jak ktoś mieszka w pałacu, to mu przysługują kubły klasy VIP, a śmieciarze przyjeżdżają obowiązkowo w liberiach. No i w cenie jest też dezodorant.
    • Gość: krizz Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system opł... IP: 141.129.1.* 18.02.13, 13:25
      Czyli za kilkadziesiat tysiecy niezameldowanych studentow beda placic zameldowani mieszkancy ? Chyba ze oni nie smieca :-).
      Wole juz pomysl liczenia od metrazu, choc najbardziej sprawiedliwy bylby od zuzytych mediow (np. wody).
      • Gość: abc Też jestem za pobieraniem opłaty od zużytej wody IP: *.itypo.nl 18.02.13, 13:51
        Mamy duży dom, trzyrodzinny (300m2 pow. użytkowej). Mieszka w nim w sumie 10 osób. Mamy miejski wodociąg i własne ujęcie wody ze studni (hydrofor w piwnicy). Wodę z wodociągu używamy tylko do celów spożywczych, a wodę ze studni do pozostałych celów. Jak będzie wprowadzona opłata od zużytej wody to będziemy płacić może kilkanaście złotych miesięcznie.
        Mój sąsiad, też ma dom (około 100m2 pow. użytkowej ). Mieszka razem z żoną. Ma miejski wodociąg i nie ma własnego ujęcia wody. Za to ma bardzo duży ogród, który z sezonie codziennie podlewa. Ma też samochód, który często myje, bo dużo jeździ po nieutwardzonych drogach, jest geodetą. Jak będzie wprowadzona opłata od zużytej wody to będzie płacił pewnie z 200 zł miesięcznie. I to będzie sprawiedliwe? Dla mnie tak, a dla sąsiada nie. Dla nas obu sprawiedliwy może być tylko system oparty na ilości zamieszkałych w lokalu osób.
        • Gość: m2k2 Re: Też jestem za pobieraniem opłaty od zużytej w IP: 141.129.1.* 18.02.13, 14:02
          Jeżeli sąsiad wynajmnie cześć domu dla 5 studentów bez meldunku to już nie będzie takie sprawiedliwe.
          • Gość: abc Re: Też jestem za pobieraniem opłaty od zużytej w IP: *.itypo.nl 18.02.13, 14:18
            Ale nie wynajmuje, bo nie musi. A nawet jakby wynajmował, to by płacił, bo by musiał. Wystarczy tylko wykorzystać obowiązujące prawo, tak jak to zrobiono w innych miastach.
          • Gość: to Re: Też jestem za pobieraniem opłaty od zużytej w IP: *.krdc.pl 18.02.13, 14:18
            załóż sąsiadowi licznik
            • Gość: m2k2 Re: Też jestem za pobieraniem opłaty od zużytej w IP: 141.129.1.* 18.02.13, 15:04
              Ja mam kogos pilnowac ? Pokazuje tylko, ze jest to tak samo sprawiedliwe jak liczenie od metrazu.
              • Gość: bzzyk Re: Też jestem za pobieraniem opłaty od zużytej w IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.13, 08:57
                Z luksus nie pilnowania sąsiadów trzeba płacić, więc nie marudź.
          • Gość: gość Re: Też jestem za pobieraniem opłaty od zużytej w IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.13, 18:39
            a z jakiego powodu ma to robić, dlatego, że MPO sobie wymyśliło absurdalne przepisy?
      • Gość: j23 już bywa "duszno" w zatłoczonych autobuasch IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.13, 08:38
        Nie można promować dodatkowo brudasów.
    • Gość: j;k Dlaczego IP: *.krdc.pl 18.02.13, 13:48
      nie można płacić od ilości wykorzystanych kubłów na śmieci? W mojej kamienicy nie zawsze są zapełnione wszystkie kubły. Albo tak jak jest w Szwajcarii, kupuje się specjalne worki i tylko w takich workach MPO przyjmuje śmieci, worki są dosyć drogie i ludzie rzeczywiście myślą jak wyrzucać i segregować śmieci, składają dokładnie każde opakowanie.

Obliczenia od metrażu są kompletnie absurdalne.
      • Gość: qadro Re: Dlaczego IP: *.hsd1.fl.comcast.net 18.02.13, 13:52
        I tą metodą przywracasz ludziom motywację do wyrzucania śmieci "pod lasem"...
        • Gość: lkj Re: Dlaczego IP: *.krdc.pl 18.02.13, 14:00
          Niesprawiedliwy sposób opłat za śmieci nie nauczy ludzi uczciwości. W okolicy Michałowic jest dosyć głęboki jar wypełniony lodówkami i pralkami, ludziom chciało się tam jechać i wyrzucać, a przecież raz albo 2 razy do roku mogą to zutylizować legalnie.
        • Gość: abc Re: Dlaczego IP: *.itypo.nl 18.02.13, 14:32
          Przeczytaj sobie posta powyżej o "Rodzajach usług dodatkowych świadczonych przez gminę na rzecz właścicieli nieruchomości wraz z wysokością cen za ich świadczenie". Te rozwiązanie to dopiero da ludziom motywację do wyrzucania śmieci "pod lasem".
          • Gość: bzzyk Re: Dlaczego IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.13, 09:12
            Masz w 100% rację. Generalnie jestem za uregulowaniem problemu śmieci, bo to co dzieje się w lasach, a ogólniej na terenach "niczyich", to zgroza, ale jeśli komuś - urzędnikowi - wydaje się, że decyzjami administracyjnymi sprawę da się uregulować, to jest (przepraszam) idiotą.
            Po pierwsze jest to kwestia mentalności - mój dziadek tak robił, mój tata tak robił, więc tak się po prostu robi. (Ponoć mamy jeden z lepszych kodeksów o ruchu drogowym. I co? I nic!!!).
            Po drugie śmieci które "lądują" w lesie, to śmieci których i tak nie wyrzucisz do kubła. Nadal będziesz musiał za nie płacić "ekstra".
            Po trzecie cała "szara strefa" - zwłaszcza budowlana - jak ognia unika "systemu", więc i tak wyrzuci śmieci w przysłowiowym "lesie".
            Wymieniłem tylko trzy powody, ale istotnych powodów (poza finansowych), dla których ludzie zachowują się tak a nie inaczej jest znacznie więcej.
            Reasumując, jest problem, więc coś trzeba zrobić (Europa każe), najłatwiej "kasę".
        • Gość: gośćgość Wystarczą kody kreskowe na workach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 16:28
          Albo inny system nieusuwalnego znakowania. Po tym dojdą komu worek sprzedali.

A jak ktoś kupuje za mało worków (= wyrzuca poza obiegiem), to słony mandat albo 2 tygodnie pracy społecznej w sortowni śmieci.
      • Gość: wewew Rozwiązanie hybrydowe IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.13, 22:30
        Opłata za każde rozpoczęte 30 m2, max 120.
        Tak powinno być najprościej i najsprawiedliwiej.
        • Gość: bzzyk Re: Rozwiązanie hybrydowe IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.13, 09:17
          Najprościej, to wprowadzić "podatek śmieciowy", rozliczany w PIT. A ile, przy okazji, mogłoby powstać miejsc pracy. Tych najcenniejszych, najbardziej pożądanych - dla analfabetów.
    • Gość: Louis Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system opł... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.13, 13:53
      Najbardziej sprawiedliwie byłoby płacić proporcjonalnie do zużytej wody. Znika wtedy problem osób niezameldowanych i osób, które wyjechały na dłuższy czas. No ale musiałyby dogadać się 2 spółki miejskie a to przekracza możliwości urzędników.
      • ar.co Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o 18.02.13, 20:57
        Obawiam się, że głównym skutkiem tego rozwiązania byłby wzrost smrodu w środkach komunikacji miejskiej i wszelkich pomieszczeniach zamkniętych. Nie rozumiem, na czym opierasz przekonanie, że brudas, myjący się raz na tydzień i robiący pranie na Wielkanoc, śmieci mniej, niż ktoś, kto myje się codziennie?
        • Gość: abc Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o IP: *.itypo.nl 18.02.13, 21:16
          I to jest trafne podsumowanie skutków pobierania opłaty za śmieci od zużytej wody. Zatruwa nas smog, a dobije nas smród oszczędnych brudasów.
          • Gość: Louis Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.13, 12:00
            Woda jest droga i brudasy teraz też oszczędzają i w tramwajach śmierdzi. Zużycie wody jest chyba najlepszym miernikiem aktywności ludzi, a śmieci są efektem tej aktywności. Na pewno jest to lepszy miernik niż metraż (bo nie mieszkanie produkuje śmieci tylko ludzie) i lepszy niż liczba osób bo już ludzie się przemeldowują. Ile w Krakowie mieszka osób przyjezdnych, którzy oficjalnie mieszkają poza Krakowem (i tam płacą podatki i też tam będą płacić za śmieci.) Znam gminę podkrakowską gdzie opłata ma wynosić 5 zł miesięcznie to jakieś 4 razy mniej niż teraz płacę w Krakowie.
            Nie martwy się, tak skomplikowany system, który wymaga współpracy 2 instytucji nie przejdzie. Dla urzędników najwygodniej jest od metrów bo tak naliczają podatek od nieruchomości i drobna poprawka w programie dokładająca jeszcze jedną pozycje jest najłatwiejszym rozwiązaniem.
    • dbs2004 Kultys do dymisji 18.02.13, 14:02
      Za taki pomysł facet nie powinien ani dnia dłużej brać pieniędzy podatników, po prostu nie rozumie, że śmieci biorą się w chyba 90% z zakupów jedzeniowych - odpadków i opakowań, reszta też nie jest produkowana przez metry.
      • Gość: Wanda Re: Kultys do dymisji IP: *.naszasiec.net 18.02.13, 16:49
        >Za taki pomysł facet nie powinien ani dnia dłużej brać pieniędzy podatników,

Przecież indolencja w krakowskich urzędach nie zna granic. Facet, który nie zna kosza odpadowego z poszczególnymi frakcjami nawet nie powinien nosić korespondencji w instytucji o nazwie MPO!
    • Gość: Leonidas Ja mam najlepsze, trzecie wyjście IP: 139.149.31.* 18.02.13, 14:02
      Stawka liczona wg średniego zużycia wody przez ostatnie 3 lub 6 miesięcy. To na pewno w jakiś sposób będzie odzwierciedlało rzeczywistość, może nie zawsze idealnie, ale w miarę uczciwie. Liczenie wg ilości lokatorów kończy się oszukiwaniem przy deklarowaniu jej.
      • Gość: abc Re: Ja mam najlepsze, trzecie wyjście IP: *.itypo.nl 18.02.13, 19:36
        Stawka liczona wg średniego zużycia wody przez ostatnie 3 lub 6 miesięcy, to dopiero przekręt. W domkach z ogrodami w okresie letnim zużycie wody jest nawet 3 razy większe niż w okresie zimowym. Ludzie podlewają ogrody, myją samochody, niektórzy mają baseniki dla dzieci. Te ogrody to dodatkowy tlen dla mieszkańców Krakowa i radość dla oka przechodniów. Śmieci produkują ludzie, a nie metry kwadratowe, czy też wypływająca z kranów woda.
    • Gość: balusz Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system opł... IP: *.ists.pl 18.02.13, 14:06
      A właśnie że szwajcarski pomysł opłaty od ilości kubłów jest OK.
      A to że dzicy ludzie wyrzucają do lasu, to i nadal będą wyrzucać.
      Ilość wyrzucanych śmieci do lasu do promil w ogólnej liczbie śmieci. Po drugie sa to zdecydowanie śmieci typu budolanego np gruz, i nap stare opony. A tych śmieci i tak nie da się wyrzucić do kubła. Śmieci komunalnych w lesie to wręcz promil z promila.
      Ale niektórzy wierzą że to ocali polskie lasy, to nie ocali bo nie ma ocalic.
      Zadanie tej ustawy to ściągnąć kolejny haracz od obywateli, na działania samorządów na które złodziejski rząd PO nie przeznacza im pieniędzy.
      • dbs2004 problem w tym, że kubły w mieście są wspólne 18.02.13, 14:12
        Już teraz ci co chcą segregować płacą za niechlujstwo innych. Jedni segregują, a drudzy wyciągają na opał - już posegregowane.
    • Gość: r_xxx Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.13, 14:35
      Jeśli MPO ma zamiar podnieść mi opłatę prawie pięciokrotnie - to będę wymagać żeby za mną chodzili i sprzątali.
      Za taką kwotę, mam prawo śmiecić wszędzie.
      • Gość: niegrzeczna Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 14:43
        Jeśli będą od metrażu naliczane śmieci to trzeba będzie koniecznie i naszych RADNYCH wywieź na taczkach na to śmietnisko.
      • Gość: lkj Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o IP: *.krdc.pl 18.02.13, 14:43
        nawet w lesie :)
    • Gość: logik Podnieść podatek VAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 15:29
      Śmieci powstają na skutek konsumpcji, kupujemy towar a opakowanie wyrzucamy. Im więcej kupujemy tym więcej śmieci więc wystarczyłoby podnieść podatek Vat o opłate śmieciową i będzie SPRAWIEDLIWIE bo kążdy zapłaci tym więcej im więcej konsumuje. Wat z gminy Kraków łatwo policzyć a od niego pozostawić dla gminy część podniesioną o podatek śmieciowy, prawda ze genialne?
      Dziękuję za oklaski
      • Gość: gośćgość coś w tym jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 16:36
        Tyle tylko, że po grzbiecie dostaną również tak ortodoksyjnie sortujący, jak ja. Ale mogę się poświęcić.

Pod jednym warunkiem: państwo zacznie wprowadzać przepisy wymuszające stosowanie opakować zwrotnych (np. bezwzględnie wszystkie napoje) i ograniczające ilość produktów porcjowanych/pakowanych (ogórki kiszone do własnych słoików, ser biały na wagę nie w workach itd.) oraz ograniczające ilość opakowań na produktach.

Mój ulubiony przykład - herbata: liście w bibułkowej torebce, do torebki sznureczek, na sznureczku metka, torebka w papierowej saszetce, saszetki w pudełku, pudełko w celofanie, całość jeszcze w torebkę sklepową (w przypadku prezentu dochodzi koszyk i jeszcze jeden celofan plus kokardka).

Ile to daje razem opakowań?

Należy odgórnie wprowadzić zakaz stosowania więcej niż dwóch opakowań na produkt!
        • Gość: gosćgość Właściwie jedno opakowanie to max IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 17:47
          Bo z torebkami-reklamówkami też trzeba walczyć.
          • Gość: logik Re: Właściwie jedno opakowanie to max IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 18:05
            Bzdura, opakowań powinna być dowolna ilość powinny tylko być poddawane recyklingowi, skoro już za siatki w marketach płacimy to powinny być one torbami papierowymi z makulatury takie bez uszu łapane za spód
      • Gość: realista vatasrata IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.13, 18:18
        masz rację! [OKLASKI]

śmieci są wytworem tylko i wyłącznie konsumpcji, więc są pochodną nabywanych dóbr. Pomysł doskonały, ale na skalę ogólnokrajową. Co na wstępie przekreśla jego szanse na powodzenie.
        • Gość: logik Re: vatasrata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 20:13
          Wcale niekoniecznie bo US Kraków doskonale wie jakie mają obroty wszystkie sklepy w gminie Kraków a co za tym idzie jakie są wpływy z VATu wystarczy więc przekierowąć część tego podatku gdzie trzeba i sprawa załatwiona. Jeśli ktoś z krakowskiego ratusza chce mnie zatrudnić jako doradca i pomysłodawca zostawiam swojego maila redakcji .
          Pozdrawiam, myślenie ma przyszłość
      • ar.co Re: Podnieść podatek VAT 18.02.13, 21:01
        Ode mnie oklaski! Z pełnym poparciem.
    • ian54 Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system opł... 18.02.13, 16:22
      wydaje się że metraż czyli cztery ściany same nie produkują śmieci, opłata powinna być naliczana od ilości osób zamieszkujących dany lokal
    • Gość: kR A co z powierzchniami nietypowymi ? IP: 62.233.182.* 18.02.13, 16:22
      Mianowicie mam na myśli powierzchnię klasztorów ,kościołów ,kin,teatrów sal gimnastycznych i.t.p? KASUJEMY WSZYSTKICH TAK JAK MÓJ DOMEK ZAMIESZKAŁY PRZEZ JEDNĄ OSOBĘ ?
      cZY ROBIMY WYJĄTKI ?
    • Gość: gowin Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system opł... IP: *.system-net.pl 18.02.13, 16:41
      A może tak posprzatać buteleczki po małpkach bo tak dużo jak w krakowie nie ma ich nigdzie w polsce. wiem że krakuski tak piją ale jest to już obrzydliwe gdy na spacerze obojętnie gzie znajduje się tysiące pozostałości po pijaczkach krakowskich .tego nie ma gdzie indziej w takim rozmiarze.kraków pijaczkami stoi. a straż miejska zatrzymuje rowerzystów. wstyd
    • urbanizm Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system opł... 18.02.13, 17:41
      Należy w całym kraju wprowadzić opłatę śmieciową od osoby oraz konieczność podawania miejsca zamieszkania. Nie będzie się wtedy opłacało kombinować.
      Miejsce zamieszkania powiązać z przywilejami w danej miejscowości (np zniżki w biletach okresowych, opłatach parkingowych etc).
      Listy mieszkańców należy skorelować z listami zapisanych do przychodni.

• ar.co Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o 18.02.13, 21:03
        I jeszcze wprowadzić strzeżone granice między województwami, nakaz meldunku w ciągu 24 godzin i zabrać ludziom paszporty. Najlepsze stare, sprawdzone metody.
    • Gość: gość Według zużycia wody!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 19:08
      Jedynie opłata naliczana od zużycia wody nie jest dyskusyjna (meldowani/niemeldowani).
      Rozwiązuje problem mieszkań wynajmowanych, gdzie ilośc lokatorów zmienia sie często i mieszkań teoretycznie zamieszałych, ale któś np. wyjechał na długo.
      Szansa takiego naliczania jest w ustawie, czemu nie pamięta o tym MPO???
      • Gość: abc Re: Według zużycia wody!!!! IP: *.itypo.nl 18.02.13, 19:25
        Najczęściej wodę do wanny ludzie wlewają z kranu, a woda w kranie jest z wodociągu. Jak widać należysz do ludzi, którzy myślą, że woda w karnie wypływa z plastikowych butelek opróżnianych przez krasnale.
        • Gość: gość Re: Według zużycia wody!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 19:58
          Oczywiście, że zużywana woda jest z kranu.
          Liczy ją licznik wody i pobierana jest opłata za wodę i scieki (zakłada się, że tyle samo produkujemy ściekow, co pobieramy wody)
          Liczy się to wszystko super prosto (jest też rozwiązanie dla tych co mają własną studnię, ale odpowadzają sieki).
          Skoro od lat jest to liczone przez miejską spółkę wodociągową, to wystarczy te dane przekazyać innej miejsciej spółce MPO.
          • Gość: grzeczna Re: Według zużycia wody!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 20:32
            I mnie się wydaje to za najsprawiedliwsze.
            • Gość: abc Re: Według zużycia wody!!!! IP: *.itypo.nl 18.02.13, 21:06
              Najsprawiedliwsze dla tych co kopią się tylko raz na tydzień, a wodę w kiblu spuszczają raz na dzień.
            • ar.co Re: Według zużycia wody!!!! 18.02.13, 21:06
              Szczególnie sprawiedliwy dla tych, którzy myją się raz na tydzień, a pranie robią na Wielkanoc. I którym absolutnie nie przeszkadza, że w ich towarzystwie ludzie wstrzymują oddech.
              • Gość: grzeczność Re: Według zużycia wody!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 22:03
                Ekologia pełną gębą i oszczędność wody przy tym .
                Kto jest za ?

Wspaniały pomysł.
    • lubie.misie Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system opł... 18.02.13, 20:50
      Ja jestem przekonana, że chodzi o zebranie jak największej kasy (patrz: system przesiadkowy). To taki nowy horendalny podatek, a przy okazji wywiozą śmieci...
      • Gość: grzeczna Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 22:04
        do tego dorzucą podatek katastralny

i pakujmy już torby
    • Gość: Piotr Prezes Kultys na Księżyc !!!!. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 22:35
      Tłumaczenie MPO w Krakowie jest na żenującym poziomie, przytoczona argumentacja kompletnie rozmija się z choćby zwykłą ludzką uczciwością!Dlaczego mieszkańców dzieli się uprzywilejowanych i tych bez przywilejów? Jakim prawem państwo z MPO różnicują ludzi na tych z blokowisk i tych z domków jednorodzinnych ( gdzie Konstytucyjna równość wobec prawa?)? Czyżby powracała komuna w najgorszym wydaniu!? Skoro tak, to MPK powinno żądać za jazdę swoim pojazdami wyższe ceny biletów np. o 50gr od mieszkańców z domków jednorodzinnych, tak samo woda i ścieki winny kosztować drożej dla nich itd.!!! Przecież to idiotyzm do potęgi entej, ale tak chcą właśnie postąpić wybitni eksperci zatrudnieni przez MPO i cały zarząd z Prezesem Kultysem! Proszę udowodnić, że trzy osoby w bloku produkują mniej śmieci niż trzy osoby w domku jednorodzinnym, co więcej samotna osoba mieszkająca w domku jednorodzinnym zapłaci więcej niż kilka osób mieszkających w bloku! To jest sprawiedliwe rozwiązanie? Metoda przyjęta jako wzór w MPO tj. "od powierzchni lokalu" jest najmniej uczciwa! Nie twierdzę, że jest jakieś idealne rozwiązanie, ale ta propozycja to terror ze strony MPO w stosunku do mieszkańców domków jednorodzinnych - poczynania godne Korei Północnej, masz więcej ( tzn. "dom jednorodzinny") to płać charcz na rzecz "blokowisk"( a tam też są piękne olbrzymie apartamenty kosztujące setki tysięcy złotych...)! Ustalając opłaty za wywóz nie należy iść drogą najłatwiejszą, ale najbardziej sprawiedliwą! Trzeba ruszyć głową, ostatnia nowelizacja umożliwia warianty mieszane, czemu nie można tego wykonać w Krakowie? Liczę na rozsądek Radnych Miasta Krakowa, decyzja trudna przed nimi, ale zawsze można wyjść na przeciw mieszkańcom trzeba tylko chcieć spróbować! I na koniec opłaty za brak segregacji winny być minimum dwa razy wyższe dla tych, którym nie będzie chciało się segregować odpadów ( tak m.in. jest w Szwecji!) to będzie ich dobrowolny wybór, obecne zaproponowane różnice są śmieszne! Mieszkaniec domku jednorodzinnego Stołczno-Królewskiego Miasta Krakowa.
    • Gość: SPRAWIEDLIWIE Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system opł... IP: 31.187.22.* 18.02.13, 22:37
      Jedyny prosty i SPRAWIEDLIWY sposób opłat, stosowany w wielu krajach świata.
      Opłata za śmieci uzależniona od zużycia WODY !!!!. Nie ma problemy ile osób jest zgłoszonych tak tak zgłoszonych a nie zamieszkujących w mieszkaniu, nie ma problemu ile osób przypada na metraż mieszkania, niema problemu jeżeli wyjechaliśmy na wiele czasem tygodni i nie produkujemy śmieci. Używamy wodę - wiadomo mieszkamy więc produkujemy śmieci i za nie płacimy. Jeżeli możemy płacić za odpady "płynne" ścieki w zależności od zużycia wody, za inne odpady też powinniśmy tak płacić.
      Podwyżki w opłatach wynikają tylko i wyłącznie z powodu konieczności prowadzenia skomplikowanej administracji powstania nowych spółek itp. w których ciepłą posadę znajdują zawsze wybrańcy i to nie ludu :(.
      Przecież śmieci będą wywoziły te same firmy tym samym sprzętem, panowie śmieciarze nie dostaną 200% podwyżki płac, tylko administracja potrzebuje środków na swoje wydatki.
      SMUTNE to wszystko :((.
    • Gość: mieszkam_sam Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system opł... IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.13, 23:10
      W Krakowie tysiące mieszkań jest kupowanych przez niewielu właścicieli po prostu pod wynajem studentom. Właściciel ma np. 4 mieszkania - zameldowanej osoby nie ma tam żadnej a mieszka na każdym z takich mieszkań po 5-ciu studentów. Pytanie Ile zapłaci ze śmieci ten bogaty człowiek licząc od metrażu, a ile licząc od ilości zameldowanych tam osób?
      Po drugie za 2 lata ma zniknąć obowiązek meldunkowy, więc nie będzie wiadomo ile osób jest gdzie zameldowanych i co wtedy? Moim zdaniem lepszy system to ten od metrażu - mimo wszystko...
      • roma.roma Re: Od metrażu czy osoby? Kraków wybiera system o 18.02.13, 23:30
        Widac, ze nie masz pojecia o wynajmie mieszkan. Wlasciciel zglasza do administracji ile osob mieszka w jego mieszkaniu (meldunku do niczego nie potrzeba) i administracja nalicza odpowiednie koszty na glowe. Gdyby tego nie zrobil mialby prawdopodobnie problem z administracja oraz zyczliwymi sasiadami.
        Wynajmuje od paru lat mieszkanie i nikt sie nigdy u mnie nie meldowal. Moi lokatorzy pomeldowani sa na ogol w swoich miejscowosciach.
      • Gość: maona Nie masz pojecia, o czym piszesz IP: 166.87.173.* 19.02.13, 08:45
        Wynajmuje mieszkanie, teoretycznie jednej osobie. Mieszkanie spore. Jak w ubieglym roku je kupowalam, od razu zostalam uprzedzona przez administratora, ze mam informowac o ilosci osob mieszkajacych w lokalu, bo i tak on o tym bedzie wiedzial. Meldunki go nie obchodza. Od liczby osob uzalezniona jest oplata za sprzatanie korytarzy i wywoz smieci.

Nie mam zamiaru oszukiwac. Wynajmujaca poinformowalam, ze nie interesuje mnie z kim mieszka, ma tylko informowac administratota, ile sztuk. Dziala? Dzial!
        Tylko trzeba chciec.

Mieszkam w domku, niezbyt duzym, 160 m. Teoretycznie zameldowane jest cztery osoby. Maz pracuje za granica, przyjezdza na urlopy, chociaz tez nie wszystkie, bo czesc spedzamy gdzie indziej. Synowie studiuja za granica, przyjezdzaja tylko na swieta i czesc wakacji. Wszystko udokumentowane, maz ma rezydencje w innym kraju, synowie oplacone studia i akademiki na prawie caly rok - kwestia praktyk zawodowych.

Mnie nie ma przez co najmniej pół roku. Kupilam jeden kubel maly, ba jak zjezdza sie rodzina mam kupione w MPO ich worki, ktore wystawiam przy smietniku.

Nie kupuje wody w jednorazowych butelkach - zwrotne opakowania zabiera firma dostarczajaca mi wode. Nie kupyje opakowan - dwu-, czy trzykrotnie opakowane produkty po prostu omijam. Mam kompostownik na odpady organiczne i mlynek do mielenia odpadkow. Wody zuzywam sporo, bo w sezonie podlewam ogrodek.
        No i co tera medrki? Jakie macie argumenty?
        Mam placic, bo mnie stac?
        • Gość: kdsf Pomysł IP: *.krdc.pl 19.02.13, 13:05
          opłat za śmieci wprost proporcjonalnych do zużycia wody jest równie idiotyczny jak od metrów kwadratowych. Moja matka ma podobnie mieszka sama w domu jednorodzinnym, produkuje mało śmieci, ale zużywa dużo wody.
          A swoją drogą opłata za wodę do podlewania chyba jest inaczej naliczana.
          • Gość: grzeczna Re: Pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.13, 13:29
            Gość portalu: kdsf napisał(a):

> opłat za śmieci wprost proporcjonalnych do zużycia wody jest równie idiotyczny
            > jak od metrów kwadratowych. Moja matka ma podobnie mieszka sama w domu jednorod
            > zinnym, produkuje mało śmieci, ale zużywa dużo wody.
            > A swoją drogą opłata za wodę do podlewania chyba jest inaczej naliczana.
            --------------------
            Ale lepsza niż za m2, bardziej sprawiedliwa. Pewnie , że wszystkim się nie dogodzi, jednak połączenie zużycia wody, ze śmieciami jest bardziej odpowiednia i słuszna.

A swoją drogą to trzeba mieć osobny licznik założony przez wodociągi , by płacić taniej za wodę do podlewania.
            • Gość: jkl Re: Pomysł IP: *.krdc.pl 19.02.13, 17:02
              wcale nie, ludzie mogą godzinami leżeć w wannie, dolewać wodę kilka razy, a żywić się poza domem i nie produkować odpadków.
              Równie można ustalać opłaty od wysokości zarobków, ten co więcej zarabia ma większą konsumpcję itd
              • Gość: grzeczna Re: Pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.13, 19:45
                Gość portalu: jkl napisał(a):

> wcale nie, ludzie mogą godzinami leżeć w wannie, dolewać wodę kilka razy, a żyw
                > ić się poza domem i nie produkować odpadków.
                > Równie można ustalać opłaty od wysokości zarobków, ten co więcej zarabia ma wię
                > kszą konsumpcję itd
                --------------------

Kombinujesz jak koń pod górkę
      • Gość: grzeczna Re: Do mieszkam_sam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.13, 09:10
        Gość portalu: mieszkam_sam napisał(a):

> W Krakowie tysiące mieszkań jest kupowanych przez niewielu właścicieli po prost
        > u pod wynajem studentom. Właściciel ma np. 4 mieszkania - zameldowanej osoby ni
        > e ma tam żadnej a mieszka na każdym z takich mieszkań po 5-ciu studentów. Pytan
        > ie Ile zapłaci ze śmieci ten bogaty człowiek licząc od metrażu, a ile licząc od
        > ilości zameldowanych tam osób?

-----------------------------------------------------

Widzisz, jak można to sprawdzić - w/g zuzycia wody - studenci zuzywają wodę !!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka