Dodaj do ulubionych

Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne mi...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.13, 10:12
A może by tak zacząć wymianę nawierzchni dróg? Ostatnio byłem w Katowicach i nie znalazłem ani jednej dziury w ulicy...wszystkie nawet boczne i osiedlowe mają nowy asfalt, a w Krakowie jest chyba gorzej niż w innych miastach... Ulice w Hucie to żenada al Andersa, Solidarności, dziury i nierówno. Nie lepiej w Podgórzu. Hallo na co idą nasze pieniądze??
Obserwuj wątek
    • gervee Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne mi... 27.02.13, 11:37
      "A budowa drugiej kładki pieszo-rowerowej na Wiśle? Tej w kształcie sinusoidy?

- W naszej rozmowie skupiłam się na inwestycjach najważniejszych. Ale kładka to przykład drobniejszej inwestycji, która też przydałaby się miastu, gdyby były na nią pieniądze. Mamy w końcu projekt, trzeba go realizować. Podobnie jak parkingi park&ride czy ścieżki rowerowe. "

Taka Nowosądecka prosi się od lat o modernizację i dziwnym trafem nie dało się do tej pory jej zmodernizować. Wyjazd na Warszawę woła o pomstę do nieba! Jest jeszcze wiele innych spraw do załatwienia a tu pieprzenie o kolejnej kładce na Wiśle.

Jest wiele ważniejszych drobnych inwestycji niż kładka na Wiśle ale miasto kolejny raz chce pokazać gdzie ma mieszkańców. Ktoś obiecał koledze/koleżance, że znajdą się pieniądze na kładkę i ... pieniądze się znajdą. Krakówek dzięki układzikom, kolesiostwu zrobi co dla niego dobre.

Nędzne zbiorowisko "malutkich" pomysłów a wizji żadnej. Czy naprawdę siedzenie na Placu Wszystkich Świetych tak bardzo obciąża umysł, że nic sensownego nie da się wymyślić?

Wczoraj jechałem, ze swoim 5 letnim synem koło szkieletora .... jak byłem mały (trochę starszy od syna) widziałem w tym samym miejscu też ten sam szkielet od tego czasu minęło bgatela .... ok 30 lat.
      Tak nie może być, że w tym mieście nic się nie da zrobić. Nie można w taki sposób marnować czasu, możliwości, pieniędzy jak robi się to do tej pory. Nie można robić tak, że doraźne krzyki (vide trasa na Ruczaj) są brane pod uwagę a plany nie są realizowane.

• Gość: st Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne IP: *.ericpol.com 27.02.13, 13:20
        Kładka to rzeczywiście sprawa kontrowersyjna no ale nie samymi drogami człowiek żyje. Po za tym jeśli spojrzysz na listę zgłoszonych projektów:

krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,13449106,Lista_projektow_do_realizacji_na_lata_2014_2020.html
        to zobaczysz że jest tam np
        - punkt 15. Rozbudowa linii tramwajowej KST, etap IIB wraz z układem drogowym (ul. Lipska ul. Wielicka), zakupem 18 sztuk niskopodłogowych wagonów tramwajowych i budową parkingu Park & Ride
        - punkt 20 Rozbudowa al. 29 Listopada (odc. ul. Opolska do granic miasta) wraz z wydzieleniem pasów dla komunikacji zbiorowej
        - punkt 23. Budowa Trasy Zwierzynieckiej i Pychowickiej
        - punkt 26. Budowa Trasy Łagiewnickiej wraz z linią tramwajową w Krakowie - Etap 1 i budową parkingu Park & Ride

Punkt 20 to rozwiązanie twojego problemu z wyjazdem na Warszawę.
        Punkty 15,23,26 to odpowiedź na twój zarzut o braku planu, bo po wybudowaniu tych inwestycji będziemy mieli 3/4 tzw. III obwodnicy. Nie można tego nazwać inaczej jak szerszym planem dotyczącym komunikacji. Można jeszcze dyskutować co do priorytetów - na razie mam nadzieje że zrealizują wszystko. Brakuje projektów rewitalizacji osiedli(skwery parki drogi osiedlowe) no i może trochę metra.

Co do Szkieletora, Hotelu Cracovia, Hotelu Forum to masz 100 % racji.

• gervee Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne 27.02.13, 13:57
          Ile lat już wiszą te same punkty a nie są realizowane? Trasa Pychowicka, Zwierzyniecka itp już dawno były w planach a tu Autostrada Ruczaj wbiła się ... ot wyborcza kiełbasa.
          • Gość: st Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.13, 20:22
            Chyba czegoś nie zrozumiałeś. W tym artykule napisali że na to będą chcieli wyciągnąć pieniądze z unijnej kasy w perspektywie budżetowej 2014-2020. To >10 mld zł - ponad 2 mld euro o których wszyscy trąbią od zakończenia negocjacji budżetowych ze Kraków dostanie. Wiem że to wszystko nie jest pewne ale artykuł który komentujesz jest o tym samym a ja dałem Ci tylko pełniejszą informacje co chce Kraków zrobić w najbliższym czasie.
          • Gość: M Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne IP: *.multi-play.net.pl 27.02.13, 21:26
            Ale czepiłeś się tej trasy Ruczaj. Była potrzebna. A teraz czas, żeby zadbać tez o inne potrzebne inwestycje.
    • Gość: A_C Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne IP: *.xdsl.centertel.pl 27.02.13, 12:56
      Prężmy muskuły, budujmy 20 linii metra i 50 kładek! Co tam komunikacja zbiorowa, co tam dziury w drogach, co tam brak kilku(nastu?) bardzo potrzebnych linii zwykłego tramwaju, co tam, że ludzi smog zabija...
      • Gość: jurczas Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.13, 13:42
        Gdzie chcesz prowadzić te zwykłe linie tramwajowe? Większość i tak będzie przebiegała przez centrum. Korki tramwajowe na Plantach świadczą o wyczerpaniu przepustowości w tym obszarze. Trzeba zacząć schodzić pod ziemię. Metro czy premetro jest nieuniknione.
        • Gość: A_C Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne IP: *.xdsl.centertel.pl 27.02.13, 14:25
          No jak to gdzie? Trzeba zbudować obwodnice tramwajowe. Ruch tramwajowy NIE MUSI iść przez centrum.
          • Gość: sarka farka Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 16:41
            Jeśli ma wozić ludzi a nie powietrze, to niestety musi przekraczać obszar gęsto zabudowanego centrum, a w nim jest miejsce TYLKO pod ziemią. W Krakowie niezbędne są tunele dla tramwajów w obrębie II obwodnicy, gdzie wszystko porusza się tempem żółwia, a nie ekspresowe muchowozy na szynach prowadzone po obrzeżach.
            • Gość: uni Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 20:46
              Jasne, tramwaje tunelami a ulice dla kogo? dla samochodów zapewne. Wystarczy zadziałać w drugą stronę-ograniczyć ruch samochodowy i tramwaje nie będą miały problemów w przejazdem. Prostsze, tańsze i szybsze rozwiązanie niż rycie tuneli pod miastem.
              • Gość: Łobziak A do odsunięcia ruchu z centrum IP: *.va-router.com.pl 28.02.13, 06:57
                potrzebujemy budowy dalszych tras, przede wszystkim rozbudowy komunikacji publicznej. I kółeczko się zamyka.
            • Gość: A_C Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne IP: *.wil.pk.edu.pl 28.02.13, 09:08
              Jeżeli dla Ciebie pojęcia "obszar gęsto zabudowany" i "ścisłe centrum" są tożsame, to nie za bardzo mamy o czym rozmawiać. Popatrz na mapę krakowa i zastanó się, dlaczego więszkość obszaru gęsto zabudowanego leży POZA centrum.
              Tak łopatologicznie - chcę pojechać z Bonarki do Huty. Czy naprawdę MUSZĘ jechać przez centrum, czy może lepiej byłoby, gdyby była linia tramwajowa na Nowohuckiej?
    • Gość: m Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne mi... IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 13:04
      Jeśli w planie inwestycji znajdą się hale sportowe dla Wisły i Cracovii, to pójdę z widłami na magistrat...
      Dopiero co puofesou się chwalił, że znalezienie siedmiu miliardów złotych (sic!) na zimowe Igrzyska Olimpijskie, to pikuś i on to w pięć lat zbierze! Przebudowa miasteczka studenckiego na wioskę olimpijską, tor lodowy, tor saneczkowy, trasy biegowe... To wszystko trzeba koniecznie WYBUDOWAĆ w Krakowie i okolicach, bo tu niby jest, ale to za daleko, tam niby jest, ale to za daleko... A Słowakom oddać te dyscypliny, bo mają infrastrukturę? Nigdy! To, że pani Marczułajtis chyba się smogiem przytruła, to jedno, ale że puofesou z długami w kasie miasta i lawirowaniem na granicy płynności finansowej przyklaskuje i oferuje wsparcie? Miasto brudne, jezdnie dziurawe, zieleń zaniedbana, chodniki krzywe, ciągłe podwyżki podatków i opłat, szukanie oszczędności kosztem komfortu życia i finansów mieszkańców, wiecznie nic "niedasię", a tu się okazuje, że 7mld ekstra w pięć lat to mały miś! Co za tupet i bezczelność.
    • Gość: v Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne mi... IP: 195.150.113.* 27.02.13, 13:11
      chwila, chwila ... to już zapomnieliście (do władz Krakowa piszę ;-) o "czystym powietrzu" dla mieszkańców ? już nie ma w planach nic o działaniach na rzecz poprawy stanu atmosfery (= zdrowia mieszkańców) ? Znowu tylko "wielkie" (= wyborcze) iinwestycje ?
      Zapominacie wciąż o kolejności działań - na początku trzeba zrobić co się da żeby zapewnić spełnienie podstawowych potrzeb a dopiero potem brać się za "wielkie" "wspaniałe" pomysły ...
      • Gość: st Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne IP: *.ericpol.com 27.02.13, 13:43
        Spójrz tutaj:

krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,13449106,Lista_projektow_do_realizacji_na_lata_2014_2020.html
        Punkt 9 Program likwidacji źródeł niskiej emisji 165,00 mln. Co prawda mało ale jest.
        • Gość: v Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne IP: 195.150.113.* 27.02.13, 13:52
          dzięki ... to niestety tylko potwierdza nie poważne podejście do tematu ... wystarczy popatrzyć na inne inwestycje, ich zakres i "pożyteczność" dla ogółu mieszkańców ... i proporcje włożonych pieniążków w stosunku do tejże użyteczności ... i już widać, że zdrowie mieszkańców nie jest istotne dla obecnych władz miasta ...
          • Gość: st Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.13, 20:14
            Wiem że to mało ale mam dość uzasadnione podejrzenie że te środki mogą nie zostać wykorzystane. Nikt nie zmusi ludzi do wymiany pieców jeśli potem ci ludzie będą musieli więcej płacić za ogrzewanie. Problem jest jak na razie nie rozwiązany. Sam fakt pozyskania pieniędzy niczego nie rozwiązuje ale mógłby być dobrym początkiem.
      • Gość: josef Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.13, 05:32
        Władze Krakowa mają czystość powietrza i tym samym zdrowie mieszkańców tam, gdzie zwykle.
        Czyli głęboko w czterech literach.
    • Gość: Krakus Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne mi... IP: *.adm.uj.edu.pl 27.02.13, 13:45
      Co do żalu Pani Wiceprezydent dor Trasy Balickiej dopóki nie powstanie Trasa Zwierzyniecka oraz zmodernizowany dojazd do Alej w rejonie Armii Krajowej np. przez poszerzenie Piastowskiej i Reymonta to nie ma ona sensu bo będzie to dodatkowy potok aut na dziurawej i wiecznie łatanej Czarnowiejskiej.
      Tak na marginesie sama Trasa Zwierzyniecka to, ponad 1 mld złotych albo i więcej bo jest ona de facto ponad 2.5 km tunelem wraz z mostem na Wiśle.
      Pozdrawiam
    • quiconque Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne mi... 27.02.13, 14:00
      proponuję zrobić coś dla ekologii miasta, likwidować smog, dbać o zieleń tę którą mamy, tzn Planty, parki , Błonia a nie tylko poszerzać arterie żeby jeszcze więcej smrodu było i wydawać wiiecznie pieniądze na łatanie dziur w drogach Auta terenowe przegnać w teren, będzie mniej dziur w drogach a i chodniki dla pieszych będą dostępne
    • Gość: Matrix Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne mi... IP: *.wse.krakow.pl 27.02.13, 14:22
      Skoro mówię o sobie z "perspektywy osoby zajmującej się rozwojem gospodarczym i przestrzennym miasta" to co z tej perspektywy mogę powiedzieć o bezmyślnej zabudowie miasta i wszelkich wolnych przestrzeni, braku dojazdów i okropnej komunikacji miejskiej, zapominającej o krakusach, którzy wyprowadzili się na obrzeża miasta? Jaki sens mają te czcze słowa - jedyne logiczne rozwiązanie dla miasta to dożywotnia kadencja dla Majchrowskiego pod warunkiem przenoszenia "jego" szkoły Krakowskiej Akademii im Frycza Modrzewskiego co 4 lata w zupełnie inne miejsce (co daje gwarancje inwestycji w tym obszarze)

• Gość: karbacz Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne mi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.13, 15:15
      może niejakiemu RzEPCE sie miasto dorzuci na inwestycje przy centralnej /nowohuckiej samowolki tolerowaen niezłe tereny rekreacyjne najblyżej centrum Panie Wiceprezydent ?
    • big_gadu tor bobslejowy - tego nam brakuje ! 27.02.13, 16:06
      czego nam brakuje ?

Całorocznego toru bobslejowy !
      Obok dwu boisk piłkarskich i toru kajakowego,
      to jest obiektu którego brak wszyscy odczuwamy !

Chyba ze druga wersja - basen do pływania z rekinami lub piraniami !
    • Gość: smok Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne mi... IP: 178.23.104.* 27.02.13, 16:20
      Najlepiej wybudować jeszcze kilka muzeów, galerii, niepotrzebne hale sportowe Wisła i Cracovia...kładka Bernatka nr 2 i to by było na tyle ..aha podnieść podatki i ceny biletów na końcu powiedzieć więcej NIE DA SIĘ zrobić bo nam Warszawa blokuje
      • Gość: uni Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 20:51
        Przepraszam, co to za projekt Błonia 2.0? Przebudowa/zabudowa Błoń pod pozorem "rewitalizacji"? Budujemy hale i centra kongresowe, mamy dwa stadiony i trzeba jeszcze Błonia pod działalność komercyjno-koncertową adaptować?
    • Gość: krak Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne mi... IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 16:33
      A może by tak zrewitalizować gierkowskie bloki z wielkiej płyty, którym sypią się balkony, które mogą się zerwać i nieszczęście gotowe (vide bloki przy ul. Majora nr 7 i nr 9). Spółdzielnia Prądnik Czerwony powinna starać się o dotację na remont tych dwóch bloków, a nie czekać aż urwie się jakiś balkon i pozabija ludzi.
    • Gość: sarka farka Durnota! IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 16:37
      Zamiast wydać forsę na usprawnienie transportu w zapchanym centrum, budując metro bądź tunele dla tramwajów, chcą utopić dwa duże melony w hałdach i łąkach za Nową Hutą? Po co? Podobno pani Koterba postuluje powrót do miasta zwartego. Polskę czeka kryzys demograficzny i spadek ludności. Dlaczego więc miliardy mają iść na zadupia gdzieś pod Niepołomicami, a nie na doinwestowanie centrum Krakowa?
    • Gość: krakus Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne mi... IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 16:45
      Faktycznie, w blokach przy ulicy Majora 7 i 9 strach jest wyjść na balkon!!! Może prezes spółdzielni mieszkaniowej Prądnik Czerwony zawalczy o dotację na remont tych balkonów, zanim pozabijają ludzi.
      • Gość: Bronio Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne IP: *.cable.net-inotel.pl 27.02.13, 18:50
        >>Według mnie bardzo ważne jest skomunikowanie północy miasta z jego centrum, m.in. linią tramwajową na Górkę Narodową.<<

Z pewnością tak. Nie ma dyskusji. Jeśli jeszcze powstanie tam P&R z prawdziwego zdarzenia to byłoby bardzo dobrze.

>>Inny priorytet to budowa trasy Balickiej, bo poprawi komunikację miasta z lotniskiem, a Balice to nasze okno na świat.<<

Połączenie z lotniskiem już jest całkiem dobre. Po wybudowaniu ROK w trzech poziomach nie ma już z z tym problemu. Poza tym jest kolej do Balic. A trasa Balicka to tylko jeszcze jeden ściek komunikacyjny, który doprowadzi jeszcze większy ruch w Czarnowiejską i w ATW. A to tylko pogorszenie obecnej sytuacji.

>>Ważna jest też rehabilitacja osiedli.<<
        Brzmi ciekawie. Ale musi być przeprowadzone z głową. Trzeba tu się wzorować na sprawdzinych wzorcach zachodnich.

• Gość: hmm logika IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 20:01
      czy starsza pani (ktorej doswiadczenie zawodowe nie jest mi znane), która odpowiada za inwestycje w Krakowie i zarzadza nimi bez wizji nie rozumie, że jej zadaniem jest nie tylko robienie remontów i temu podobnych rzeczy bieżących powinna zastanowić się jak zarządzać z wizją to jest robić już teraz rzeczy, które będą w bliskim czasie potrzebne, a metro akurat jest, więc do roboty albo proszę się zwolnić!
      • meido Re: logika 27.02.13, 20:52
        A niby komu jest potrzebne?? Zresztą i tak nie starczy na nie pieniędzy
        • Gość: Łobziak Jest potrzebne do leczenia kompleksów Warszawki IP: *.va-router.com.pl 28.02.13, 06:59
          i to na wczoraj.
          • Gość: hmm Re: Jest potrzebne do leczenia kompleksów Warszaw IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.13, 12:48
            hmma po co Kraków ma Warszawce leczyć kompleksy, bo (choć pewnie niezamierzenie) tak wynika z twojego postu
        • Gość: hmm Re: logika IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.13, 12:46
          mieszkańcom, zeby nie było takich korków i żeby dało się walczyć z niską emisją spowodowaną ruchem samochodowym?

PS rozumiem, że z nie starczy pieniędzy to robiłeś analizy, symulację, sprawdzałeś skąd da się pozyskać środki i czy np. możnaby dostać dodatkową kasę z budżetu w przypadku (co jest mało prawdopodobne ale jednak) organizacji olimpiady...
    • Gość: piopio Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne mi... IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 20:51
      prosze bardzo oto odpowiedz na halas tlok na ulicach komunikacje i miliardy jak nie ma cie na co ich wydac : moto.wp.pl/kat,55194,title,W-tym-polskim-miescie-masowo-rezygnuja-z-samochodow,wid,15368211,wiadomosc.html
    • Gość: POdpowiedź Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne mi... IP: *.internetia.net.pl 27.02.13, 21:18
      jak to na co wydać? Trzeba zbudować 3 orliki, 2 muzea, park i rondo.
    • Gość: Ola Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne mi... IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 22:17
      Na kolej aglomeracyjną, której zalążek już praktycznie istnieje??
    • Gość: krakus Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne mi... IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 09:30
      Pani wice prezydent powinna wydać pieniądze na swój mózg. Kraków nie potrzebuje metra? Co za bzdura!!! Mamy kaleczący system komunikacyjny w Krakowie a ona takie bzdury wygaduje? Już dawno powinien być projekt metra dla Krakowa i początek realizacji inwestycji!!! Trzeba rozbudować system Park and Ride przy każdej możliwej pętli MPK i stacji kolejowej przy Kolejce Aglomeracyjnej która już dawno powinna być!!! I jak najszybsze przymusowe podłączenie wszystkich budynków w centrum do miejskiego systemu ogrzewania i wysokie kary za używanie pieców. To w dużym stopniu wpłynie na zmniejszenie smogu i ekologie! Dopiero wtedy można myśleć o zwężaniu ulic do jednego pasa (np. al. Mogilska). I kiedy w końcu skończy się inwestowanie w rejony w których władze mają jakieś prywatne interesy!!! To jest największy problem w naszym mieście!!!
      • Gość: A_C Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne IP: *.wil.pk.edu.pl 28.02.13, 13:31
        A PO CO Ci to metro? Przelicz sobie, ile km tras tramwajowych można zbudować za 1 km metra. Tylko trzeba budować ten tramwaj z głową, dać mu bezwzględne pierszeństwo przed innymi środkami komunikacji. Wtedy pojedzie naprawdę szybko, nie będzie się wlókł godzinami.
        • Gość: krakus Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 13:46
          Nie zgadzam się metro to metro, a tramwaj w Krakowie to nie porozumienie jest, i system sterowania światłami który nie działa tak jak powinien. Przyszłość to metro.
    • Gość: krakus Re: Inwestycje w Krakowie. Na co wydać te unijne IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 13:47
      Na to co naszej władzy się bardziej przyda.... Korupcja pełną parą....
    • Gość: Gość Dlaczego Koterba nie została jeszcze zwolniona? IP: *.bibl.pcz.czest.pl 28.02.13, 16:08
      Przecież ta kobieta jest niedouczona, leniwa, bojaźliwa i ma mentalność bufetowej. Wspólnie z pożal się Boże Majchrowskim doprowadzili do tego, że Kraków spadł do III ligi miast Polski i obecnie może jedynie z Radomiem, Kielcami lub Rzeszowem konkurować chociaż z tymi miastami też zaczyna przegrywać. Pod rządami takich złych ludzi jak Elżbieta Koterba Kraków stał się miastem brzydkim, nadal jest brudny, zakorkowany i nieprzyjazny dla mieszkańców. Kraków stał się dla zagranicznych turystów stolica piwa, taniej przaśnej rozrywki , domów publicznych i cichodajek. Wszystkie ważne, mające klasę imprezy omijają to miasto. O olimpiadzie zimowej i metrze niech ta kobieta przestanie nawet marzyć bo ona ze 100% pewnością tego nie dożyje. Musiałaby żyć jeszcze 100 lat. Każdy rok jej rządów cofa Kraków w rozwoju o 5 - 8 lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka