Gość: Stan IP: *.1-3.cable.virginmedia.com 02.03.13, 15:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ch Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom [... IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 15:17 Linia 139 - potwierdzam, żeby mieć pewność, że dotrę na zajęcia muszę jechać z minimum 20minutowym zapasem. Przesiadam się na Bronowicach z linii 172/572 na 139/439 i zazwyczaj albo długo nic nie przyjeżdża, po czym przyjeżdża kilka autobusów jednocześnie, albo autobusy przyjeżdżają tak zapchane, że nie da się do niech wsiąść. Niestety wieczorem w kierunku Bronowic nie jest lepiej - autobusy na przystanek UR Balicka przyjeżdżają bardzo zapchane i część osób nie jest w stanie wejść do autobusu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom [... IP: *.60.citypartner.pl 02.03.13, 15:19 Biedny, głupi ZIKIT. Teraz znowu wydadzę setki tysięcy złotych na firmy konsultingowe, by stwierdzić, że 8ka jest nierentowna. W obecnych czasach warto pracować albo w firmach konsultingowych, biorących grubą kasę za rzeczy oczywiste oraz w agencjach ratingowych, biorących grubą kasę za nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ax Re: Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.13, 13:02 ZIKiT nie jest ani głupi, ani biedny. Te "firmy konsultingowe" to myślisz, że skąd bierze? Z ogłoszenia, po uczciwej analizie ofert? I na jakich "zasadach" się z nimi rozlicza? Nie napiszę, co my, podatnicy powinniśmy zrobić z tą bandą, bo mnie zamkną jak Brunona K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus z USA W XXI Wieku po co tramwaje? IP: *.hsd1.il.comcast.net 02.03.13, 16:01 W XXI wieku każdy powinien mieć swój samochód, a nie jakieś tramwaje. Mieszkam w pobliżu Chicago 8 milionów ludności, każdy ma swój samochód, tramwaje od 50 lat zlikwidowane. Drogi są przez to lepsze i szersze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus z Krakowa To mieszkaj sobie dalej IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 16:12 To mieszkaj sobie dalej, szoruj nadal sracze w barach i przestań tu pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: To mieszkaj sobie dalej IP: *.opera-mini.net 03.03.13, 13:54 STFU i sam przestań pisać, gość dobrze pisze. Samochód to nie luksus, to normalność i w stanach to rozumieją. Jak chcesz to się kiś w brudnym wolnym tramwaju, ja będę korzystał z mojego PRAWA do szybkiego przemieszczania się samochodem dokładnie tam dokąd chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: To mieszkaj sobie dalej 04.03.13, 12:34 To wybuduj sobie prywatna droge i jezdzij jak tylko masz ochote. Na publicznej stosuj sie do pewnych regul... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: error Re: To mieszkaj sobie dalej IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.13, 14:14 a ty nie bądź chamem docencie za dyche z krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Tak, w Usa o wiele lepiej: 02.03.13, 22:40 urbanidades.arq.br/wp-content/uploads/2011/09/parking-houston.jpg bunkerville.files.wordpress.com/2010/08/traffic-jam.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esther Re: Tak, w Usa o wiele lepiej: IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.13, 10:55 eminey- piękne zdjęcia wrzuciłeś! Według niektórych tak powinny wyglądać rozwój i cywilizacja- dużo ulic wieeeeeeelopasmowych i parkingi jak okiem sięgnąć, powszechna szczęśliwość... Odpowiedz Link Zgłoś
bumbum111 Re: W XXI Wieku po co tramwaje? 03.03.13, 16:20 właśnie przez takie tępe podejście miasta USA nie licząc centrów z wysoką zabudową są takie ohydne. Dla Krakowa wzorcem powinna być zachodnia Europa (Francja, Szwajcara) - samochody w centrum ograniczone do minimum, cisza, szybka komunikacja. Pierwsza szansa na takie zmiany w Krakowie (zwężenie Mogilskiej) nie ma szansy na powodzenie, gdyż władze są wciąż zafascynowane wzorcami z PRL-u i USA. Pierwszymi krokami aby Kraków stał się lepszy powinno być zbudowanie 3-obwodnicy, likwidacja ruchu na 1- obwodnicy, budowa parkingów wokół centrum oraz wprowadzenie opłaty dla niezamieszkałych za wjazd(jak chociażby w Londynie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk CENY IP: *.gemini.net.pl 02.03.13, 16:15 Dla mnie osobiście najgorsze są ceny biletów. Jestem w stanie przeżyć przesiadki czy poczekać chwilę dłużej na przystanku, w końcu nigdy nie było tak dobrze, żeby nikt nie narzekał, a ZIKiT siłą rzeczy nie jest w stanie wprowadzić takich rozkładów aby każdemu było dobrze, choćbyśmy nie wiem jak na nich narzekali (nie mówię, że nasze narzekania są całkowicie bezpodstawne - co to to nie), ale wydawanie majątku na bilety mnie przeraża. Jeszcze nie zaczął się sezon rowerowy więc chcąc gdziekolwiek przejechać i wrócić trzeba wydać 7,20zł (normalny dwuprzejazdowy). Przecież za to można już gdzieniegdzie całkiem przyzwoicie zjeść obiad! Przecież te ceny to jest paranoja! Dla porównania znalazłam niedawno bilet sprzed kilkunastu lat: ulgowy, jednoprzejazdowy - kosztował 50gr. Dla porównania teraz 1,90zł. Czyli niemal czterokrotny wzrost ceny! Owszem, podwyżka była potrzebna chociażby porównując ówczesne i obecne ceny paliwa, ale to nie zakrawa na aż taką różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom [... IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 16:47 Właśnie - połączenie Cichego Kącika i okolic w dworcem to priorytet! Dla mnie kompletnie niezrozumiała (wręcz absurdalna!) była decyzja o likwidacji tramwaju nr 15. Tramwaju, z którego korzystali, na przykład jadący do Muzeum Narodowego, na stadion Wisły, do Centrum Onkologii na Garncarską. I druga sprawa - system przesiadkowy. Dla mnie nazwa zdecydowanie na wyrost! Po pierwsze, autobusy (np. 124 i 152) jeżdżą o bardzo zbliżonych porach, po drugie w większości wypadków tramwaj czy autobus podjeżdżający do przystanku czeka na odjazd tego, który akurat na nim stoi, więc szans na przesiadkę nie ma żadnych. Są co najwyżej "szanse" na czekanie na przystanku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk po zmianach IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 17:42 Co doskwiera? Przede wszystkim brud i brak połączeń od sobotniego popołudnia przez całą niedzielę ( dotyczy linii 11 ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: po zmianach IP: 195.116.242.* 02.03.13, 19:06 Po zmianach doskwiera brak połączenia Krowodrzy z ul. Kalwaryjską czy placem Wolnica. Nie wiem, po co aż dwa tramwaje z Krowodrzy są skierowane na Starowiślną, podczas gdy Krakowską nie jedzie zupełnie nic. Żeby dostać się pod Wawel trzeba jechał naokoło 18, co zajmuje czasami ponad pól godziny, podczas gdy kiedyś 19 jechała pod Wawel około 15 minut. Poza tym spod poczty nie ma się na co przesiąść, żeby dojechać pod Wawel, bo 10 jeździ za rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nagyvarad Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom [... IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.13, 17:48 Czy my, mieszkańcy Krakowa jeszcze nie odkryliśmy oczywistej prawdy? Że to MY mamy się dostosować do ZIKITU, a nie ZIKIT do nas? Jeśli ósemka, dzięki błyskotliwości umysłu urzędasów ZIKITU ma jeździć do Cichego Kącika, to do cholery, mamy tam jeździć i nie pyskować! Przecież 40 lat jeżdżenia tą pieprzoną ósemką do Bronowic powinno nam zbrzydnąć dawno temu! Chwalmy więc i dziękujmy ZIKITOWI, że taki wspaniałomyślny jest! To tyle w tym temacie, bo szkoda słów na tych darmozjadów! Odpowiedz Link Zgłoś
fortart Re: Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom 02.03.13, 19:53 To za trudne się przesiaść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom IP: *.dynamic.lte.plus.pl 03.03.13, 14:42 Nie trudne... Ale widać masz za dużo czasu i pieniędzy oraz lubisz np. co chwilka wysiadać i moknąć na deszczu i marznąć na wietrze... Chyba nie przerasta Twojego intelektu zrozumienie, że teraz jedzie się dłużej i drożej (chyba że masz kartę...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expasażer linii 8 Re: Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.13, 18:11 Trudne? Nie. Nieopłacalne. Jazda JEDNYM tramwajem z punktu A Borek do punktu B Bronowice w czasie o 50% dłuższym, niż samochodem - można. Bo jadąc JEDNYM tramwajem można się czymś zająć. Jazda z przesiadkami? Dziękuję, wolę szybciej i wygodniej samochodem. Jak tracić czas, to lepiej tracić go mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zirytowany Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom [... IP: *.centertel.pl 02.03.13, 18:48 NAJWAZNIEJSZE ZE LINIA 20 DOJEZDZA DO AKADEMMI KAKOWSKIEJ RODZINY JACKA M. RESZTA JEST NIEWAZNA.URUCHOMIC LINIE 20 na trasie borek -szkola rodziny Jacka M,a 8 przywrocic na trase borek-bronowice.Rozwiazanie proste ale czy nie naruszy interesów prezydenta jacka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^up Re: Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom IP: *.181.120.65.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.03.13, 19:17 Czy Ty widzisz, ile osób jeździ '20' z Bronowic? Jakby nawet przywrócili '8' do Bronowic, to któraś linia stamtąd musi wylecieć. '4', '13', '20', '24' nie, najpewniej więc '14'. I Cichy Kącik miałby połączenie z dworcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega jacka Re: Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom IP: *.centertel.pl 03.03.13, 07:02 gdyby 8 jezdziła koło dworca wyszłoby na to samo.Linia 20 jest nikomu niepotrzebna,tylko rodzinie jacka M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expasażer linii 8 A niby dlaczego musi? IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.13, 18:15 > Jakby nawet przywrócili '8' do Bronowic, to któraś linia stamtąd musi wylecieć. A niby dlaczego musi? Bo ZIKiT tak powiedział? Bo jeszcze z działu obsługi świateł do działu planowania transportu nie dotarła informacja, że od jakichś dwóch lat cykl świateł Karmelicka-Królewska/Aleje nie jest już 120 ale 60 sekundowy? Bo to był w zasadzie jedyny wyartykułowany argument - że przez to skrzyżowanie przejechać może jedynie 30 tramwajów na godzinę. A to jest po prostu kłamstwo ZIKiTu. Nie jedyne co prawda, ale najmocniej promowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc1234 Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom [... IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 19:24 Pamiętacie jak jeszcze niedawno można było szybko i dość często (co 10 minut) dojechać 10-tką spod Dworca na Stradom? Teraz mamy na tej trasie szybki tramwaj 52, który jedzie wolniej ! 10-tkę okrojono do 3 kursów na godzinę, 52 się wlecze, na Starowiślnej/Dietla jak zwykle dużo tramwajów. Nie można było puścić 52 przez Stradomską ? Z Kapelanki 11 i 22 jadą na Starowiślną/Dietla, chyba wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
fortart Jest dobrze 02.03.13, 19:47 System przesiadek działa bardzo dobrze, wystarczy z niego korzystać zamiast stać na przystanku czekając na "swoją" linię. Słabiej jest tylko wieczorami i w weekendy gdy kursów mało. Szkoda, że nie zlikwidowano biletów na jedną linię - zachęciło by to oszczędzających grosze centusiów do przesiadek zamiast do pisania marudnych listów do gazet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Jest dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 20:05 a konkretnie jak należy korzystać z "systemu przesiadkowego"? bo z tego co od kilku tygodni czytam na ten temat w sieci, co ludzie z całego krakowa doświadczają, to nagminne jest przyjeżdżanie autobusów hurtem jeden za drugim i powielanie się na tych samych liniach a potem dziuuuuura 20-30-40 minut czekania. a popołudnia i weekendy to dramat, połączen tyle co kot napłakał, ma się do wyboru gdzieś podjechać, gdzie może się zdąży na "przesiadkowy" a może zwieje tuż sprzed nosa (bo np kierowcy nie czekają na pasażerów autobusu ktory stanął za nimi na przystanku, tylko zamykają drzwi i dają gazu) , a jak się okaże że właśnie zwiał to ma się do wyboru iść naście minut na jakiś inny przystanek i...tam się może powtórzy to samo, i czekanie dziesiąt minut aż moze coś przyjedzie , bo znowu iść na inny "przesiadkowy" już się nie ma siły... itd itp notorycznie powtarza się jedna opinia: autobusy jeżdżą hurtem po 2-3 na tej samej trasie a potem się czeka dziesiąt minut bo nic nie jedzie. TO PATOLOGIA. Pomysłodawcy chcą się pozbyć pasażerów z autobusów i tramwajów. I to już nie wygląda na wypadek przy pracy, tylko na zaplanowane działanie kogoś kto na tym kręci biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
fortart Re: Jest dobrze 02.03.13, 20:29 Konkretnie polecam wyszukiwanie połączeń w jakdojadę.pl i uwzględnianie, że w mieście są korki. Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: Jest dobrze 02.03.13, 22:44 Jesli komunikacje widzisz tylko przez jakdojade to rzeczywiscie mozesz dziwic sie o co innym chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
fortart Re: Jest dobrze 02.03.13, 23:59 Faktycznie nie mam pojęcia o co chodzi wszystkim ludziom nieużywającym systemu przesiadek. To jest działa, czas przestać być dinozaurem i zacząć to używać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ax Re: Jest dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.13, 13:07 Twój przypadek mogą tłumaczyć trzy możliwości: 1. Jesteś trollem i robisz sobie jaja. 2. Jesteś bandziorem z szajki Majchrowskiego, który pisze na forach za pieniądze ukradzione podatnikom. 3. Jesteś kretynem. Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: Jest dobrze 04.03.13, 12:29 Przesiadam sie juz kilka lat. Mialem tez okazje korzystac z komunikacji za granica. Tak, w Krakowie system przesiadkowy lezy. Przyklad? Rondo mogilskie wychwalane jako swietne miejsce do przesiadek. Zeby przesiasc sie z 501 jadacego od strony alei do np 20 musze: 1) Objechac cale rondo dookola 2) W tym czasie stac przynajmniej na 2 swiatlach 3) Zejsc po schodach (na szczescie jestem jeszcze mlody) 4) Przejsc niemal 400 metrow. 5) Przejsc przez 2 skrzyzowania ze swiatlami W tym czasie oczywiscie z daleka widze, jak oczekiwany autobus ucieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: Jest dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.13, 03:48 A jak ktoś nie ma smartfona lub nie potrafi go obsłużyć (vide osoby starsze), to co mu polecasz? Chyba, że dla takich nie ma miejsca w tym genialnym inaczej planie przesiadkowym, wprowadzonym dla oszczędności po burdelu narobionym w finansach miasta przez ekipę u steru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izka Re: Jest dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.13, 16:39 Korki wieczorem ? Korki w weekendy ? Nie ma , za to autobusy jezdza stadami - wszystkie naraz a potem dziura i czekaj sobie naiwniaku te kilkadziesiat minit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izazet Re: Jest dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.13, 16:16 Korki wieczorem i w weekendy ? Gdzie ? A jakdojade.pl nic mi nie pomoze jezeli z przystanku w ciagu 3 minut- zgodnie z rozkladem! - odjezdzaja WSZYSTKIE jadace po danej trasie autobusy a potem min. 30minut czekania . Zeby sie przesiasc trzeba miec w co , oprocz taksowki . Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui "odkrycie" "systemu" to jak odkrycie Ameryki 03.03.13, 07:26 "odkrycie" "systemu przesiadkowego" to jak odkrycie Ameryki. czy zanim "odkryto", a raczej ZiKiT "odkrył" - to ludzie się nie przesiadali ? LOL jak bardzo tępym tłukiem trzeba być, żeby w ogóle wymyślić "system przesiadkowy" - to jest typowe działanie pozorowane, polegające na nazwaniu nowym słowem czegoś co już było. "system przesiadkowy" działał już od dekad, od pierwszego przypadku kiedy trasa jednej linii przecięła się z inną. wielka "rewolucja" to typowy korporacyjny downsizing, na dodatek przeprowadzony nieudolnie. polega to na zmniejszeniu jakości lub/i ilości produktu i zamaskowanie tego faktu nowym opakowaniem, akcją reklamową albo innym wciskaniem szajsu. W istocie - cały "system przesiadkowy" jest nieudolną akcją PR mającą odwrócić uwagę od zmniejszania ilości połączeń i zwiększania cen biletów. Akcję wspierają komentarze pracowników ZiKiTu - którzy mają narzucony obowiązek mówić i pisać, jak to jest wspaniale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ax Re: "odkrycie" "systemu" to jak odkrycie Ameryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.13, 13:13 "System przesiadkowy" to podobna koncepcja, jak "święto pasażera pieszego" w filmie Barei pt. "Miś". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom [... IP: *.ghnet.pl 02.03.13, 19:55 kolejny absurd to tramwaj nr 19 - dlaczego skrocono trase do dworca towarowego? i na litosc boska dlaczego nie jezdzi w niedziele i swieta, a w soboty po 18? jak ktos akurat konczy prace to ma nielicha zabawe z dostaniem sie do domu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom [... IP: 31.187.17.* 02.03.13, 21:22 Najprostszym rozwiązaniem jest gdy tramwaje dojeżdżające do plant skręcają w lewo i w prawo. Doprowadzenie tylko jednej linii do Cichego Kącika jest tylko jaskrawym przykładem głupoty ZIKiTu. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom [... 02.03.13, 22:05 Mnie najbardziej doskwiera to, że szeroko rozreklamowane dostosowanie świateł do tramwajów po prostu nie działa. Tramwaje zatrzymują się na światłach przy wyjazdach z osiedli, kiedy na horyzoncie nie ma żadnych samochodów. Jeśli tramwaj ma mieć priorytet, to niech go ma - bo w obecnym układzie powiedzenie, że tramwaj nie stoi w korku, to tylko 50% prawdy. Bo stoi. Na głupich światłach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aadd Re: Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.13, 09:18 ha, u nas na Kozłowku "prawie" działa pierwszenstwo tramwajów - ale skutkuje to tym, ze światło na przejściu dla pieszych na części ulicy którego nie przecinają tory - jest blokowane na DWIE zmiany świateł. wiec jest tak, że człowiek wysiada z tramwaju i chce przejść przez jezdnię. ale odjeżdżający tramwaj przyblokował światło na całym skrzyżowaniu więc trzeba czekać, potem zielone mają samochody, a za chwilę przystanek dalej nadjeżdża tramwaj z naprzeciwka i znowu blokuje zmianę na zielone dla pieszego- i to dla tego pieszego, który stoi tyłem do torów a chce przejść tylko przez jezdnię! na nic przyciskanie, zielonego nie ma, a po paru minutach znowu samochody mają zielone... nie raz ludzie tam stoją i szlag ich trafia. a spróbuj przejść na czerwonym.. nawet jak widzisz, że 100m dalej nie ma żadnego samochodu i ulica puściutka - to jak przejdziesz na czerwonym , to z krzaków wyskakuje straż miejska i wlepia mandacik... upatrzyli sobie to miejsce bo wiedzą, że tam światła dla pieszych się blokują i często zniecierpliwieni ludzie nie czekają tylko przechodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom [... IP: *.ds10.agh.edu.pl 02.03.13, 23:08 Dobrze, że jestem młody i zdrowy. Czekanie kilkanaście minut na "przesiadkę", kiedy nie chce mi się chodzić, nie stanowi dla mnie problemu. Przejście się między przystankami, nawet oddalonymi o kilometr czy dwa, też nie. Jak dla mnie lepiej ogrzać się szybkim marszem niż czekać w mrozie na przystanku czy stać w korkach w zatłoczonym autobusie. Ot, ostatnio w godzinach szczytu zamiast kolebać się 194 czy 144 przeszedłem się z pętli Krowodrza Górka na miasteczko studenckie. Niecałe 4km pokonałem w trochę ponad 30 minut. Ale kiedy czuję się źle lub podróżuję z kimś, kto nie jest w stanie maszerować czy wyczekiwać na mrozie, w deszczu lub upale tak jak ja, jest o wiele gorzej. Wtedy czekanie na przesiadkę czy spóźniony kurs, albo - co gorsze - wpychanie się do przepełnionego pojazdu, po prostu zakrawa na kpinę, jeśli weźmie się pod uwagę te wszystkie superlatywy jakich używa ZIKIT i władze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robertus Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom [... IP: 114.251.137.* 03.03.13, 02:53 Ja osobiście jestem zachwycony zmianami które wprowadziło mpk. Codziennie dojeżdżam królewską samochodem. Wcześniej zawsze musiałem się wlec za jakimś tramwajem i czekać aż ludzie wsiądą i wysiądą, ale przy zredukowanej ilości kursów sobie śmigam bez przeszkód, a motłoch marznie na przystankach :) Cytując Clarksona - POWEEER Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assd Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom [... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.13, 08:36 co do linii '4', '13', '20', '24' '14' nawet jak przywrócą 8 nie powinno być problemu i wywalania jakiegokolwiek tramwaju z trasy do Bronowic bo przed zmianami wszystkie powyższe tam jeździły i nie było problemów, prawda jest taka że strasznie chcieli dogodzić ludziom z ruczju i nawalili im 4 dublujące się tramwaje w 50% po tej samej trasie, jakby jednego nie mogli puścić a reszty po staremu zostawić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^up Re: Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom IP: *.180.244.252.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.03.13, 09:40 Ale jednocześnie zwiększono częstotliwość kursowania choćby '13' i przy obecnej ilości kursów '8' już może się nie zmieścić na pętli. Ale już mniejsza z tym... 1) raczej nie ma na to pieniędzy 2) coś do Cichego Kącika musi jeździć 3) planuje się raczej kolejne ograniczenie ilości linii, a nie przywracanie '8' (polecam -> krabok.wordpress.com/2013/02/06/kolejne-tramwaje-co-5-minut/) Co wy macie z tym Ruczajem? Tramwaj był tam potrzebny, co potwierdza frekwencja. '18' pełna, '52' pełne, autobusowe '194' pełne. "nawalili im 4 dublujące się tramwaje" - a do Bronowic "nawalili im" 6 dublujących się tramwai i jakoś nikt w tej kwestii kompleksów nie ma... no ale przecież, komuś (Ruczajowi) jest teraz nieco lepiej, bo wcześniej komunikacja tam nie wyrabiała to trzeba ponarzekać i im wszystko zawiesić, przecież żyjemy w Polsce... 2 linie z częstotliwością co 10 min przez większość dnia ('18' i '52') w kierunku centrum to chyba nie jest tak dużo? Bronowice nie muszą leczyć kompleksów, bo mają więcej. '11' to linia do wycięcia od zaraz, a '23' jeździ co 20 minut w kierunku Podgórza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robertus Re: Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom IP: 114.251.137.* 03.03.13, 10:38 jak dla mnie jest super. Wcześniej nie mogłem przejechać autem tyle tych trampków było. Praktycznie od pętli do placu inwalidów jechało się za jakimś tramwajem :( i ciągle ludzie włazili pod koła. Teraz jest lajcik, mogę sobie przemknąć na szybkiego podziwiając pełne przystanki :) :) :) Od razu sie lepiej czuje z rana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graszka41 Re: Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.13, 12:48 No, nie wiem. Wsiadam do tramwaju na Placu Inwalidów. Między przyjazdem jednego stada tramwajów a drugiego jest napradę sporo czasu. Większym problemem są idiotyczne światła na alejach. Ten kto je programował zapomniał, że jest to miejsce gdzie chodzą ludzie i jeżdzą tramwaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom IP: *.home.aster.pl 03.03.13, 17:03 Z tymi światłami wiele się nie zrobi, inne ich ustawienie sparaliżowałoby jedną z najbardziej istotnych ulic w mieście, a co za tym idzie, również sąsiednich. Jedyną realną (oczywiście nie finansowo - stadiony są przecież ważniejsze) opcją byłoby sprowadzenie w tamtym miejscu ruchu samochodowego do podziemia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.13, 20:02 No ale na czym polega problem ze światłami? Moim zdaniem - na psychologicznym poczuciu, że skoro przechodzi się przez Aleje na dwóch zmianach to znaczy, że jest to dużo (z naciskiem na: dużo) dłużej, niż gdyby przechodziło się na jednej zmianie. Realia? Jeżeli tak jak obecnie cykl trwa 60 sekund to przejście na dwa razy jest nieznacznie dłuższe (z naciskiem na: nieznacznie) niż wówczas, gdy cykl trwał 120 sekund. Owszem, samo przejście przy cyklu 120 sekund od rozpoczęcia przechodzenia przez pierwszą jezdnię do zejścia z drugiej jezdni jest "szybsze", ale za to dłużej czeka się na wejście. Realnie to może być 15, najwyżej 30 sekund więcej. Mało tego - osoby mniej sprawne ruchowo nawet na tym zyskały, bo o ile mogły nie zdążyć przejść na jednej nieco dłuższej zmianie w cykl 120 sekund (czyli przejście zajmowało im nawet do 4 minut) to obecnie w międzyczasie pomiędzy cyklami akurat zdążą dojść do drugiego przejścia - i w sumie przejdą w niecałe dwie minuty. Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom 04.03.13, 12:38 Troche odbiegajac od tematu: Wlasnie dlatego, ze 'cos musi na kacik jezdzic' dobrze, gdyby miasto pomyslalo o laczniku tramwajowym przez piastowska. Wtedy polowa tramwajow jechalaby przez Krolewska, polowa na Kacik, a wszystkie by konczyly w Bronowicach - i wszyscy szczesliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom [... IP: *.krosno.vectranet.pl 03.03.13, 10:52 Nie wiem co się tak czepiacie '20'. Owszem przebiega koło KSW, ale co z tego. Zachęcam do przejechania się '20' od pętli w Płaszowie. Na drugim przystanku "Rzebika" czasem ciężko się wcisnąć do tramwaju. Pełny tramwaj jedzie co najmniej do mogilskiego, potem trochę luzu i pod dworcem znowu jest szczelnie wypełniony. Tutaj najlepszym rozwiązaniem byłoby zwiększenie kursów w godzinach szczytu co 5 min, przy jednoczesnej likwidacji '11'. I oczywiście utrzymanie w weekendy tramwajów z Płaszowa minimum co 10 min. Obecny stan (tramwaj co 20-30 min) sprawia, że bardziej opłaca się jechać swoim samochodem lub zamówić taksówkę. Włodarzom ZIKiT wydaje się, że mieszkańcy wraz z wybiciem godziny 18 w sobotę zapadają w sen i budzą się dopiero w poniedziałek rano. W międzyczasie nie potrzebują się przemieszczać - nie spotykają się ze znajomymi, nie chodzą do restauracji, kin, teatrów, kościołów, galerii - po prostu siedzą w domu:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esther Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom [... IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.13, 11:14 W tym tygodniu będzie można wyjąć rower i podziękować ZIKiTowi za współpracę. A tak przy okazji- jakimi liniami tramwajowymi lub autobusowymi dojeżdżają do pracy urzędnicy tej wszechmogącej firmy? Wie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom IP: *.home.aster.pl 03.03.13, 17:05 Oni mają parking obok siedziby. Po co? Przecież jako organizatorzy komunikacji miejskiej, powinni dawać przykład i dojeżdżać do pracy autobusem. W identyczny sposób przemieszczać się w sprawach służbowych, po co im urzędowe samochody? Czyżby wychodzili z założenia, że efekty ich pracy są mizerne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: colib brud, brud, brud IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.13, 11:43 komunikacja miejska jest przede wszystkim brudna, zreszzta jak całe miasto. Widocznie krakuski lubią se żyć w brudzie. buahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: error Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom [... IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.13, 14:12 Linia 18 to wybawienie dla ruczaju i jeszcze nigdy nie była zapchana jak dla mnie, a poruszam się nią o bardzo różnych porach, od godziny 7 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv W 18 nie ma tłoku? IP: *.ists.pl 03.03.13, 19:05 Znaczy linia do likwidacji! Nie ma zgody na wożenie powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r_xxx Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom [... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.13, 19:50 Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest niejeżdżenie miejską komunikacją. Tylko wtedy przestaną "zarządzać", brać premie, zlecać durne ekspertyzy, o z góry znanym wyniku. Jak nie będzie pieniędzy to może tej bajzel całkiem przestanie istnieć. Same plusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda 152 rano w strone centrum... IP: *.multi-play.net.pl 03.03.13, 19:58 Odkąd jeżdżą co 20 minut to rano zawsze jest tłok.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Tłok, brak połączenia. Co doskwiera pasażerom [... IP: *.mielec.mm.pl 03.03.13, 20:28 potrzeba wzmocnienia linii 130 i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
euro-news jestem zadowolona, bo teraz jezdze samochodem 04.03.13, 09:08 wczesniej, mimo posiadania samochodu, korzystalam glownie z komunikacji miejskiej. po zmianach zmobilizowalam sie do uzywania samochodu. najsmieszniejsze jest to, ze to wcale nie wychodzi drozej. jedyny problem jest z parkowaniem. Ale jak sobie decydenci mysla, ze mogą traktowac ludzi jak bydło, ktore marznie na przystankach, to sa w bledzie. mam w doopie ten caly zikit i mpk. Przy okazji, kierowca autobusu nr 184 jezdzi/ł, jakby wiozl ziemniaki, a nie ludzi. najpierw zaczelam unikac wlasnie tego numeru autobusu, a teraz, to juz wszystkich unikam... Odpowiedz Link Zgłoś